গৃহ মন্ত্ৰালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰ ছিকিমৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে একত্ৰিতভাৱে থিয় হৈছে আৰু ৰাজ্যখনলৈ স্বাভাৱিক অৱস্থা উভতাই অনাৰ বাবে কোনো ধৰণৰ চেষ্টা বাদ দিয়া নাই
গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় কুমাৰ মিশ্ৰই ছিকিম ভ্ৰমণ কৰে
ভাৰত চৰকাৰে ছিকিমৰ পৰিস্থিতি নিৰন্তৰভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে আৰু ৰাজ্যখনৰ বাবে সকলো প্ৰয়োজনীয় সমৰ্থন আৰু সহায় প্ৰদান কৰি থকা হৈছে
ক্ষয়ক্ষতি আৰু উদ্ধাৰ আৰু সাহায্যৰ কামৰ পৰিমাণ সন্দৰ্ভত ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নিৰন্তৰ যোগাযোগ ৰাখিছে
আন্তঃ-মন্ত্ৰালয়ৰ কেন্দ্ৰীয় দলে ৮ অক্টোবৰ দেওবাৰৰ পৰা ৰাজ্যখন ভ্ৰমণ কৰি পৰিস্থিতিৰ বুজ ল'ব, ক্ষতিৰ মূল্যাঙ্কন কৰিব আৰু য'ত প্ৰয়োজন হয় সহায় আগবঢ়াব
07 OCT 2023 6:38PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰ ছিকিমৰ জনসাধাৰণৰ সৈতে একত্ৰিতভাৱে থিয় হৈছে আৰু ৰাজ্যখনলৈ স্বাভাৱিক অৱস্থা উভতাই অনাৰ বাবে কোনো ধৰণৰ চেষ্টা বাদ দিয়া নাই। গ্লেচিয়েল লেক আউটবাৰ্ষ্ট ফ্লাড (জিএলঅ'এফ)/ক্লাউড বাৰ্ষ্ট/ফ্লেছ বানপানীৰ ঘটনাৰ এদিনৰ ভিতৰতে কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সহযোগিতা মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ছিকিম ভ্ৰমণৰ বাবে গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় কুমাৰ মিশ্ৰক দায়িত্ব প্ৰদান কৰে।
শ্ৰী অজয় কুমাৰ মিশ্ৰ যোৱা নিশা গেংটকত উপস্থিত হয় আৰু আজি ৰাতিপুৱা গেংটকত মুখ্য সচিব আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিভাগসমূহৰ সংশ্লিষ্ট মুৰব্বী আৰু সেনা, আইটিবিপি, বিআৰঅ', এনএইচআইডিচিএল আৰু এনএইচপিচিৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ সৈতে এখন বৈঠকত মিলিত হয়।
বৈঠকত ভাষণ দি ৰাজ্যমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত চৰকাৰে ছিকিমৰ পৰিস্থিতি নিৰন্তৰভাৱে নিৰীক্ষণ কৰি আছে আৰু ৰাজ্যখনৰ বাবে সকলো প্ৰয়োজনীয় সমৰ্থন আৰু সহায় প্ৰদান কৰি থকা হৈছে। তেওঁ কয় যে ক্ষয়ক্ষতি আৰু উদ্ধাৰ আৰু সাহায্যৰ কামৰ পৰিমাণ সন্দৰ্ভত ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীৰ সৈতে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু কেন্দ্ৰীয় গৃহমন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে নিৰন্তৰ যোগাযোগ ৰাখিছে।
গৃহ ৰাজ্য মন্ত্ৰীয়ে লগতে জনায় যে ভাৰত চৰকাৰে ভাৰত চৰকাৰৰ পাঁচটা মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া, যেনে কৃষি, পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ, জল শক্তি, শক্তি আৰু বিত্ত বিভাগক লৈ এক আন্তঃমন্ত্ৰালয় কেন্দ্ৰীয় দল গঠন কৰিছে। দলটোৱে ৮ অক্টোবৰ, দেওবাৰৰ পৰা ৰাজ্যখন ভ্ৰমণ কৰি পৰিস্থিতিৰ বুজ ল'ব, ক্ষতিৰ মূল্যাঙ্কন কৰিব আৰু য'ত প্ৰয়োজন হয় সহায় আগবঢ়াব।
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰীয়ে লগতে জনায় যে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে ৰাজ্যখনক তাৎক্ষণিক উদ্ধাৰ, সাহায্য আৰু পুনসংস্থাপন কৰিবলৈ সক্ষম কৰাৰ বাবে ২০২৩-২৪ চনৰ বাবে আৱণ্টিত এছডিআৰএফৰ অগ্ৰিম অনুমোদন প্ৰদান কৰিছে।
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ভাষণত কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধীনত ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্য চৰকাৰৰ বিষয়াসকলক অতি কম সময়ৰ ভিতৰত ক্ষতিগ্ৰস্ত/নষ্ট হোৱা আন্তঃগাঁথনি পুনৰ নিৰ্মাণৰ কাম কাৰ্যকৰীভাৱে সম্পাদন কৰাৰ বাবে এক হ্ৰস্বম্যাদী আৰু দীৰ্ঘম্যাদী পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে।
ইয়াৰ পূৰ্বে ছিকিমৰ মুখ্য সচিবে কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰীক ৪ অক্টোবৰৰ পুৱতি নিশাৰ পৰা সংঘটিত হোৱা ঘটনাক্ৰম আৰু ক্ষয়ক্ষতিৰ পৰিমাণ সম্পৰ্কে অৱগত কৰে। তেওঁ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰীক পথ আৰু দূৰসংযোগ, পানী আৰু বিদ্যুতৰ দৰে অন্যান্য গুৰুত্বপূৰ্ণ আন্তঃগাঁথনিৰ ব্যাপক ক্ষতিৰ বিষয়ে অৱগত কৰে। তেওঁ হতাহত আৰু সাহায্য শিবিৰৰ স্থিতিৰ বিষয়েও অৱগত কৰে। তদুপৰি, তেওঁ সেনা, এনডিআৰএফ, বিআৰঅ', আইটিবিপি আৰু অন্যান্য সকলো সংস্থাৰ সৈতে সক্ৰিয় সমন্বয়ৰ সৈতে ৰাজ্য চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ এক বিস্তৃত সাৰাংশ প্ৰদান কৰে।
ইয়াৰ পূৰ্বে আজি কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী অজয় কুমাৰ মিশ্ৰই ছিকিমৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী লক্ষ্মণ প্ৰসাদ আচাৰ্যক ৰাজভৱনত সাক্ষাৎ কৰে আৰু সংকট দূৰ কৰিবলৈ কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰৰ পৰা ৰাজ্যখনক সকলো ধৰণৰ সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ আশ্বাস দিয়ে।
আবেলি শ্ৰী মিশ্ৰই বুৰডঙৰ সেনা শিবিৰ পৰিদৰ্শন কৰে য'ত সৰ্বাধিক লোক হতাহত হৈছে। কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্য মন্ত্ৰীয়ে অক্টোবৰৰ ৮ তাৰিখে ছিকিমৰ মুখ্যমন্ত্ৰীক সাক্ষাৎ কৰাৰ কথা আছে আৰু প্ৰভাৱিত অঞ্চল আৰু সাহায্য শিবিৰসমূহ পৰিদৰ্শন কৰিব।
আইটিবিপিয়ে ৩ অক্টোবৰৰ নিশাৰ পৰাই উদ্ধাৰ অভিযান চলাইছে, আৰু ১৭৫ জনৰো অধিক লোকক স্থানান্তৰ কৰিছে, আৰু তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ বিভিন্ন শিবিৰৰ ভিতৰত সাহায্য কেন্দ্ৰ চলাই আছে। ৪০ জন লোক সম্পূৰ্ণৰূপে বিচ্ছিন্ন এলেকাত আৱদ্ধ হৈ আছিল, তেওঁলোকক অত্যন্ত বিপদজনক অঞ্চলৰ মাজেৰে উদ্ধাৰ কৰা হৈছিল, আৰু তাঁৰ আৰু ৰছীৰ জৰিয়তে খৰস্ৰোতা নদীৰ মাজেৰে উলিয়াই অনা হৈছিল। লগতে ৬ জন লোকক উদ্ধাৰ কৰা হৈছিল, যিসকল বান্ধ সুৰংগৰ আনটো ফালে আৱদ্ধ হৈ আছিল। ১৬,০০০ ফুট উচ্চতাত থকা জানকত ৬৮ জন লোক আৱদ্ধ হৈ আছিল আৰু সকলোকে সুৰক্ষিতভাৱে উদ্ধাৰ কৰা হৈছিল আৰু গোমাৰ আইটিবিপি শিবিৰলৈ অনা হৈছিল। চাৰিটা আৱদ্ধ পৰিয়ালক আইটিবিপিৰ লাচুং বিঅপিলৈ অনা হৈছিল আৰু তেওঁলোকে তাত শিবিৰ পাতি আছে।
এনডিআৰএফৰ চাৰিটা দল মোতায়েন কৰা হৈছে আৰু তেওঁলোকে ১৭৮ জন লোককো উদ্ধাৰ কৰিছে। পৰ্যটকসকলক লাচুং আৰু আইটিবিপি আৰু ভাৰতীয় সেনাৰ ২ টা পৃথক স্থানৰ পৰা ছেটেলাইট ফোনৰ যোগেদি তেওঁলোকৰ আত্মীয়সকলৰ সৈতে যোগাযোগ কৰাৰ সুবিধা দিয়া হয়। বতৰৰ পৰিস্থিতি সাপেক্ষে ভাৰতীয় বায়ু সেনাৰ হেলিকপ্টাৰে বিমানৰ দ্বাৰা উদ্ধাৰ কৰাৰ বাবে সাজু হৈ আছে। সেনা জোৱানসকলে প্ৰয়োজনীয় অনুসন্ধান আৰু উদ্ধাৰ সঁজুলিৰে ৰাজ্য প্ৰশাসনক পুনৰুদ্ধাৰৰ কামত সহায় কৰি আছে।

Ministry of Home Affairs
Government of India under Prime Minister Shri Narendra Modi standing in solidarity with the people of Sikkim and leaving no stone unturned to restore normalcy in the State
Minister of State for Home Affairs Shri Ajay Kumar Mishra visits Sikkim
Government of India closely monitoring the situation in Sikkim and all the necessary support and assistance for the State is underway
Prime Minister Shri Narendra Modi and Union Home Minister Shri Amit Shah are in constant touch with the State Chief Minister with regard to the extent of damages and rescue and relief work
Inter-Ministerial Central Team will visit the State from Sunday 8th October to take stock of the ground situation, assess the damages and provide assistance wherever necessary
07 OCT 2023 6:38PM by PIB Delhi
The Government of India under Prime Minister Shri Narendra Modi standing in solidarity with the people of Sikkim and leaving no stone unturned to restore normalcy in the State. Within a day of the incident of Glacial Lake Outburst Flood (GLOF)/Cloud Burst /Flash floods, Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah has deputed Minister of State for Home Affairs Shri Ajay Kumar Mishra to visit Sikkim.
Shri Ajay Kumar Mishra reached Gangtok last night, and chaired a meeting with the Chief Secretary and concerned head of departments of the State Government, and senior officers of the Army, ITBP, BRO, NHIDCL and NHPC at Gangtok, today morning.
Addressing the meeting, the Minister of State said that the Government of India is closely monitoring the situation in Sikkim and all the necessary support and assistance for the State is underway. He said that the Prime Minister Shri Narendra Modi and Union Home Minister Shri Amit Shah are in constant touch with the State Chief Minister with regard to the extent of damages and rescue and relief work.
Minister of State for Home Affairs further informed that the Government of India has constituted an Inter-Ministerial Central Team comprising of senior officers of five Ministries of the Government of India, namely Agriculture, Road Transport & Highways, Jal Shakti, Energy and Finance. The team will visit the State from Sunday, 8th October to take stock of the ground situation, assess the damages and provide assistance wherever necessary.
Union Minister of State further informed that the Central Government has granted an advance sanction of the allocated SDRF for 2023-24 to enable the State to carry out immediate rescue, relief and restoration.
Union Minister of State in his address asserted that the Government of India under Prime Minister Shri Narendra Modi urged the State Government officials to prepare a short term and long-term plan to effectively accomplish the task of re-building the damaged/lost infrastructure in the shortest possible time.
Earlier, Chief Secretary, Sikkim briefed the Union Minister of State about the sequence of events since the early hours of 4th October that led to the disaster, and the extent of damages. He apprised the Union MoS about the extensive damages to roads and other vital infrastructures like telecommunication, water and electricity. He informed about the casualties and the status of the relief camps. Further, he delivered a comprehensive summary of the steps being taken by the State Government in active coordination with the army, NDRF, BRO, ITBP and all other agencies.
Earlier today, the Union Minister of State Shri Ajay Kumar Mishra called on the Governor of Sikkim, Shri Lakshman Prasad Acharya at Raj Bhavan and assured of all possible support to the State from the Central Government to overcome the crisis.
In the afternoon, Shri Mishra visited the Army camp at Burdong where maximum casualties have happened. Union Minister of State is slated to meet the Chief Minister of Sikkim on the 8th of October and will visit affected areas and relief camps.
ITBP has carried out rescue operation right from 3rd Oct night itself, and evacuated more than 175 persons, and they are running relief centre within their different camps. 40 persons were stranded into a totally cut off area, they were rescued through highly dangerous terrain, and evacuated through rough rivers through cables and ropes. Further 6 persons were rescued, who were trapped on the other side of dam tunnel. 68 persons were stranded at Zanak, which is at 16,000 feet height, and everyone were rescued safely and brought to ITBP camp at Goma. Four stranded families were brought to Lachung BOP of ITBP and they are camping there.
Four teams of NDRF are deployed and they have also rescued 178 persons. Tourist are facilitated to contact their relatives over satellite phones from Lachung and 2 different locations of ITBP and Indian Army. Indian Air Force helicopters are on standby to launch air rescue, subject to weather conditions. Army personnel along with necessary search and rescue equipment are assisting state administration in restoration work.