য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা লুচিংদুনা মুখ্য মন্ত্রী, উপ-মুখ্য মন্ত্রী অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না চৈথেং পীরবা রাজ্যশিংগী মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ঙসি নই-দিল্লীদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী ফিভম হঙ্গৎনা য়েংশিনবগী মীফম অমা ফমখ্রে
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হৌখিবা চহি খরসিদা লেফতিস্ত এক্সত্রিমিজম মায় পাক্না লাকশিনবা ঙমখি অমসুং হৌজিক্তি, থৌওং অসিনা অরোইবা ৱারোইশিন ফংবগী থাক্তা লৈরে
প্রধান মন্ত্রী মোদীগী খোঙফম চেৎপা অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না চৈথেং পীরবা রাজ্যশিংনা তেংবাংলকপদগী মসিগী মাইয়োক্তা থেংনরিবা থৌওংশিংদা ইং 2022 অমসুং 2023দা অচৌবা মায় পাকপা ফংখি
হৌজিক্কী চহি অসিদি মথংগী চহি 2গী মনুংদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্বু মরু ফংনা মুত্থৎনবা ৱারেপ লৌবগী চহিনি
ইং 2019দগী হৌনা ভেক্ক্যুম এরিয়া পীকশিল্লক্লি, ঐখোয়না CAPFকী অনৌবা কেম্প 195 লিংখৎখ্রে, অহেনবা কেম্প 44 অমগসু লিংখৎখিগনি
লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী মাইয়োক্তা CAPF শিজিন্নবা, দিভেলপমেন্তশিংবু রেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং ভেক্ক্যুম এরিয়া শেমগৎপনা মোদী সরকারগী প্রাইওরিতীনি
লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমদগী মনিং তমহল্লবা মফমশিংদা শিংনবা অসি অমুক্কা হন্না লাক্তনবা মফমশিং অসিবু লেপ্তনা য়েংশিনবগী মথৌ তাই
ঐখোয়গী জিরো তোলরেন্স পোলিসীগী মহৈ ওইনা, খৎন চৈনবা অমসুং মী শিবগী থাক্না দিকেদ 4গী মতুংদা ইং 2022দা খ্বাইদগী নেমখি
ইং 2005তগী 2014 ফাওবগী মতমগা চা
06 OCT 2023 5:10PM by PIB Imphal
কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রী, শ্রী অমিত শাহনা লুচিংদুনা মুখ্য মন্ত্রী, উপ-মুখ্য মন্ত্রী অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না চৈথেং পীরবা রাজ্যশিংগী মরী লৈনবা ওফিসিএলশিংগা লোয়ননা ঙসি নই-দিল্লীদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী ফিভম হঙ্গৎনা য়েংশিনবগী মীফম অমা ফমখ্রে। কেন্দ্রগী মন্ত্রী, নেস্নেল সেক্যুরিতী এদভাইজর, কেন্দ্রগী হোম সেক্রেতরী, সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্স (CAPF)কী দাইরেক্তর জেনেরেল, কেন্দ্র সরকারগী সেক্রেতরী, রাজ্যশিংগী চীফ সেক্রেতরী, পুলিসকী দাইরেক্তর জেনেরেল অমসুং অতোপ্পা সেনিয়র ওফিসরশিংসু মীফম অসিদা শরুক য়াখি।
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা হৌখিবা চহি খরসিদা লেফতিস্ত এক্সত্রিমিজম মায় পাক্না লাকশিনবা ঙমখি অমসুং হৌজিক্তি, থৌওং অসিনা অরোইবা ৱারোইশিন ফংবগী থাক্তা লৈরে হায়না কেন্দ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা মহাক্কী ৱারোলদা পনখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীগী খোঙফম চেৎপা অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না চৈথেং পীরবা রাজ্যশিংনা তেংবাংলকপদগী মসিগী মাইয়োক্তা থেংনরিবা থৌওংশিংদা ইং 2022 অমসুং 2023দা অচৌবা মায় পাকপা ফংখি হায়না মহাক্না হায়খি। লোয়ননা, হৌজিক্কী চহি অসিদি মথংগী চহি 2গী মনুংদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্বু মরু ফংনা মুত্থৎনবা ৱারেপ লৌবগী চহিনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী উমিত শাহনা হায়খিবদা, ইং 2019দগী হৌনা ভেক্ক্যুম এরিয়া পীকশিল্লক্লি, ঐখোয়না CAPFকী অনৌবা কেম্প 195 লিংখৎখ্রে, অহেনবা কেম্প 44 অমগসু লিংখৎখিগনি হায়বসিনি। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী মাইয়োক্তা সেন্ত্রেল আর্ম্দ পুলিস ফোর্স (CAPF) শিজিন্নবা, দিভেলপমেন্তশিংবু রেস্নেলাইজ তৌবা অমসুং ভেক্ক্যুম এরিয়া শেমগৎপনা মোদী সরকারগী প্রাইওরিতীনি হায়না শ্রী শাহনা মখা তাখি।
লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমদগী মনিং তমহল্লবা মফমশিংদা শিংনবা অসি অমুক্কা হন্না লাক্তনবা মফমশিং অসিবু লেপ্তনা য়েংশিনবগী মথৌ তাই হায়না কেন্দ্রগী গৃহ অমসুং কোওপরেসন মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। মসিগুম্বা শিংনবশিংবু মুত্থৎখ্রবা মফমশিংগী লেফ ৱিং এক্সত্রিমিস্তশিংনা অতোপ্পা রাজ্যদা চঙজদুনা লোৎপা য়াহন্দনবগীদমক্তা মখোয়বু মীকুপ নাহুম শিংনা শেন্নবগী মথৌসু তাই হায়না মহাক্না মখা তাখি।
শ্রী অমিত শাহনা হায়খিবদা, মোদী লৈঙাক্না ইং 2014দা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী মাইকৈদা জিরো তোলরেন্স পোলিসী চৎনবগী ৱারেপ লৌখি। মসিগী জিরো তোলরেন্স পোলিসীগী মহৈ ওইনা, খৎন চৈনবা অমসুং মী শিবগী থাক্না দিকেদ 4গী মতুংদা ইং 2022দা খ্বাইদগী নেমখি হায়না মহাক্না হায়খি। ইং 2005তগী 2014 ফাওবগী মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2014 অমসুং 2023গী মতমদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগা মরী লৈনবা খৎন চৈনবগী থৌদোক্তা চাদা 52 হেন্না, মী শিবগী চাংদা চাদা 69, সেক্যুরিতী ফোর্সকী মীওই শিবগী চাংদা চাদা 72 অমসুং মীচম শিবগী চাংদা চাদা 68 হন্থখি হায়না মহাক্না মখা তানা পাউদমখি।
লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী ফাইনান্সিং লাকশিন্নবগীদমক্তা নেস্নেল ইনভেস্তিগেসন এজেন্সী (NIA) অমসুং ইনফোর্সমেন্ত দাইরেক্তোরেত (ED)না রাজ্যগী এজেন্সী খুদিংমক্কা নক্না থবক তৌমিন্নরি হায়না কেদ্রগী গৃহ মন্ত্রীনা হায়খি। ইরাং অসিনা চৈথেং পীরবা রাজ্যশিংনা সিভিল অমসুং পুলিস এদমিনিস্ত্রেসনগী অপুনবা তীম অমা শেমদুনা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না শেলগী মতেং ফংলিবা অসিবু লেপহন্নবা হোৎনগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি। লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগী ভিক্তিমশিংদা পীবা খেতী পুরোনগী শেনফম্বু মোদী লৈঙাক্না ইং 2017দা লুপা লাখ 5তগী লুপা লাখ 20দা হেনগৎখি, হৌজিক্তি মসি মখা তানা লাখ 40দা হেনগৎলে হায়বা ৱাফমসু মহাক্না পাউদমখি।
লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না চৈথেং পীরবা রাজ্যশিংদা চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংগী খোঙজেল য়াঙখৎহন্নবা মোদী লৈঙাক্না খোঙথাং কয়া পায়খৎলি হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। লম্বী শোরোক শেম্বা, তেলিকম্ম্যুনিকেসন, ফাইনেন্সিএল ইনক্লুজন, স্কিল দিভেলপমেন্ত অমসুং এজুকেসনগুম্বা হীরমশিংদা অহেনবা মিৎয়েং চঙলি হায়না মহাক্না হায়খি। হায়রিবা মফমশিং অসিগী চাউখৎ থৌরাং হেন্না খুমাং চাউশিলহন্নবা কেন্দ্র সরকারনা স্পিসিএল সেন্ত্রেল এসিস্তেন্স (SCA)গী মখাদা প্রোজেক্ত 14,000 হেন্না হৌদোকখ্রে হায়না শ্রী অমিত শাহনা হায়খি। প্রোজেক্তশিং অসিগী 80%দি লোইশিল্লে অমসুং স্কিম অসিগী মখাদা হায়রিবা মফমশিং অসিদা লুপা করোর 3,296 থাদখ্রে হায়না মহাক্না পাউদমখি। ফোর্তিফাইদ পুলিস স্তেসন শানবা, স্তেত ইন্তেল্লিজেন্স ব্রাঞ্চকী মপাঙ্গল হেনগৎহন্নবা অমসুং লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজম্না চৈথেং পীরবা রাজ্যশিংগী স্পিসিএল ফোর্স শেম্নবগীদমক্তা স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর স্কিম (SIS)কী মখাদা, লুপা করোর 992গী প্রোজেক্তশিংগী অয়াবা পীখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। হৌখিবা চহি 9দা মোদী লৈঙাক্না সেক্যুরিতী রিলেতেদ এক্সপেন্দিচর (SRE)বু হান্নগী মতমগা চাংদম্নবদা শরুক অনিদগী হেন্না হেনগৎখ্রে।
ইং 2005তগী 2014 ফাওবগী মতমগা চাংদম্নবদা ইং 2014 অমসুং 2023গী মতমদা লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগা মরী লৈনবা খৎন চৈনবগী থৌদোক হন্থরকপগী দেতাদা মিৎয়েং চঙবা -
লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগা মরী লৈননা সেক্যুরিতীগী ফিভমদা মায় পাকখিবশিং
ইন্দিকেতর
মে 2005-এপ্রিল 2014
মে 2014- এপ্রিল 2023
চাদা হন্থরকপা
খৎন চৈনবগী অপুনবা থৌদোক মশিং
14,862
7128
52% হন্থরকপা
লেফ ৱিং এক্সত্রিমিজমগা মরী লৈননা শিবা
6035
1868
69% হন্থরকপা
সেক্যুরিতী পর্সোন্নেল শিবা
1750
485
72% হন্থরকপা
মীচম শিবা
4285
1383
68% হন্থরকপা
খৎন চৈনবগী থৌদোক পাউদম্লকপা জিলা
96 (2010)
45 (2022)
53% হন্থরকপা
খৎন চৈনবগী থৌদোক পাউদম্লকপা পুলিস স্তেসন
465 (2010)
176 (2022)
62% হন্থরকপা

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah along with the Chief Ministers and Deputy Chief Ministers and other concerned officials of Left Wing Extremism affected states, chairs a review meeting on Left Wing Extremism in New Delhi, today
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, success has been achieved in curbing leftist extremism in the last few years and now this fight has reached to a decisive phase
With the determination of Prime Minister Modi and the cooperation of all the states affected by Left Wing Extremism, major successes have been achieved against it in 2022 and 2023
Left Wing Extremism will be completely uprooted in next 2 years
Vacuum areas have been shrinking since 2019, we have established 195 new camps of CAPFs, 44 more new camps will be established
Deployment of CAPFs against left-wing extremism, rationalization of development and setting up camps in vacuum areas are the priorities of the Modi government
There is a need to maintain constant surveillance in the areas freed from Left Wing Extremism so that this problem does not arise there again
As a result of our zero tolerance policy, the lowest level of violence and deaths has been recorded in 2022 in last 4 decades
There has been a decline of more than 52 per cent in Left Wing Extremism related violence, 69 per cent in deaths, 72 per cent in security forces deaths and 68 per cent in civilian deaths between 2014 and 2023 compared to the period from 2005 to 2014
National Investigation Agency (NIA) and the Enforcement Directorate (ED) are working closely with all state agencies to attack the financing of Left Wing Extremism
LWE affected states should make efforts by forming a joint team of civil and police administration to stop the financial support of Left Wing Extremism
Modi government had increased the ex-gratia amount for victims of Left Wing Extremism from Rs 5 lakh to Rs 20 lakh in 2017, now it has been further increased to Rs 40 lakh
In last 9 years, Modi government has increased the Security Related Expenditure (SRE) by more than double in comparison to the earlier period
06 OCT 2023 5:10PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah along with the Chief Ministers and Deputy Chief Ministers and other concerned officials of Left Wing Extremism affected states, chairs a review meeting on Left Wing Extremism in New Delhi, today. Union Ministers, National Security Advisor, Union Home Secretary, Director Generals of Central Armed Police Forces (CAPFs), Secretaries to the Central Government, Chief Secretaries of States, Director Generals of Police and other senior officials also attended the meeting.
In his address, Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, success has been achieved in curbing leftist extremism in the last few years and now this fight has reached to a decisive phase. He said that with the determination of Prime Minister Modi and the cooperation of all the states affected by Left Wing Extremism, major successes have been achieved against it in 2022 and 2023. He said that Left Wing Extremism will be completely uprooted in next 2 years.
Shri Amit Shah said that vacuum areas have been shrinking since 2019, we have established 195 new camps of CAPFs, 44 more new camps will be established. Shri Shah said that the deployment of Central Armed Police Forces (CAPFs) against left-wing extremism, rationalization of development and setting up camps in vacuum areas are the priorities of the Modi government.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that there is a need to maintain constant surveillance in the areas liberated from Left Wing Extremism so that this problem does not revive there again. He said that there is also a need to monitor that left wing extremists from areas where this problem has been eliminated do not take shelter in other states.
Shri Amit Shah said that the Modi government has adopted a policy of zero tolerance against left wing extremism since 2014. He said that As a result of our zero tolerance policy, the lowest level of violence and deaths has been recorded in 2022 in last 4 decades. There has been a decline of more than 52 per cent in Left Wing Extremism related violence, 69 per cent in deaths, 72 per cent in security forces deaths and 68 per cent in civilian deaths between 2014 and 2023 compared to the period from 2005 to 2014.
Union Home Minister said that the National Investigation Agency (NIA) and the Enforcement Directorate (ED) are working closely with all state agencies to attack the financing of Left Wing Extremism. He added that all the affected states need to make efforts by forming a joint team of civil and police administration to dismantle the network of financial support of Left Wing Extremism. He said that the Modi government had increased the ex-gratia amount for victims of Left Wing Extremism from Rs 5 lakh to Rs 20 lakh in 2017, now it has been further increased to Rs 40 lakh.
Shri Amit Shah said that the Modi government is taking several steps to speed up the development in Left Wing Extremism-affected states. He said that special attention is being given to areas like road construction, telecommunication, financial inclusion, skill development and education. Shri Shah said the Centre government has launched more than 14,000 projects under the Special Central Assistance (SCA) scheme to accelerate development in the districts most affected by Left Wing Extremism. He said more than 80% of these projects have been completed and Rs 3,296 crore has been released to Left Wing Extremism-affected states under the scheme. He said under the Special Infrastructure Scheme (SIS), projects worth Rs 992 crore have been sanctioned for the construction of Fortified Police Stations, strengthening of State Intelligence branches and Special Forces of Left Wing Extremism-affected states. In last 9 years, Modi government has increased the Security Related Expenditure (SRE) by more than double in comparison to the earlier period.
A glimpse at the data on the significant decline in violent incidents of Left Wing Extremism from 2014 to 2023 as compared to 2005 to 2014-
Security achievements related to Left Wing Extremism
Indicators
From May 2005-April 2014
From May 2014- April 2023
Percent Decline
Total Incidents of violence
14,862
7128
52% Decline
Left Wing Extremism related deaths
6035
1868
69% Decline
Security Personnel’s Deaths
1750
485
72% Decline
Civilian Deaths
4285
1383
68% Decline
Districts reporting violence
96 (2010)
45 (2022)
53% Decline
Police Stations reporting violence
465 (2010)
176 (2022)
62% Decline