ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
2 ଅକ୍ଟୋବରରେ ଚିତ୍ତୋରଗଡ ଏବଂ ଗ୍ୱାଲିଅର୍ ପରିଦର୍ଶନ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ପ୍ରାୟ 19,260 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ସଡକ ସଂଯୋଗ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାର୍ଯ୍ୟ ଭାବରେ ଦିଲ୍ଲୀ-ଭଦୋଦରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପିଏମଏୱାଇ- ଗ୍ରାମିନ୍ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ 2.2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ଆରମ୍ଭ କରିବେ
ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ନଅଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଶିଳାନ୍ୟାସ ମଧ୍ୟ କରାଯିବ
ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରାୟ 7,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ଆହୁରି ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପ ଭାବରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେହସାନା - ଭଟିଣ୍ଡା - ଗୁରୁଦାସପୁର ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ
ରାଜସ୍ଥାନରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଏକାଧିକ ରେଳ ଏବଂ ସଡକ କ୍ଷେତ୍ର ପ୍ରକଳ୍ପ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ହେବ
ସ୍ବଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ନାଥଦ୍ୱାରରେ ବିକଶିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ
01 OCT 2023 11:39AM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ 2 ଅକ୍ଟୋବର, 2023 ରେ ରାଜସ୍ଥାନ ଏବଂ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶ ଗସ୍ତ କରିବେ। ପୂର୍ବାହ୍ନ 10:45 ସମୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦେଶ ପାଇଁ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ଏବଂ ରାଜସ୍ଥାନର ଚିତ୍ତୋରଗଡରେ ପ୍ରାୟ 7,000 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ। ପୂର୍ବାହ୍ନ ପ୍ରାୟ ସାଢ଼େ 3 ଟାର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ୱାଲିଅରରେ ପହଞ୍ଚିବେ ଯେଉଁଠାରେ ସେ ପ୍ରାୟ 19,260 କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବା ସହିତ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ଚିତ୍ତୋରରଗଡରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ଗ୍ୟାସ ଭିତ୍ତିକ ଅର୍ଥନୀତିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପରେ ମେହସାନା - ଭଟିଣ୍ଡା - ଗୁରୁଦାସପୁର ଗ୍ୟାସ ପାଇପଲାଇନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ପ୍ରାୟ 4500 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ପାଇପଲାଇନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବୁ ରୋଡରେ ଏଚପିସିଏଲ୍‌ ର ଏଲପିଜି ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏହି କାରଖାନା ବାର୍ଷିକ 86 ଲକ୍ଷ ସିଲିଣ୍ଡର ବଟଲ୍ କରିବ ଏବଂ ବିତରଣ କରିବ ଏବଂ ବାର୍ଷିକ ସିଲିଣ୍ଡର ପରିବହନ କରୁଥିବା ଟ୍ରକଗୁଡିକର ଯାତ୍ରାରେ ପ୍ରାୟ 0.75 ନିୟୁତ କିଲୋମିଟର ହ୍ରାସ ହେବ, ଯାହା ବାର୍ଷିକ ପ୍ରାୟ 0.5 ମିଲିୟନ୍ ଟନ୍ ଅଙ୍ଗାରକାମ୍ଳ ନିର୍ଗମନକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ସେ ଅଜମର୍ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଆଇଓସିଏଲ୍ ରେ ଅତିରିକ୍ତ ଷ୍ଟୋରେଜ୍ ମଧ୍ୟ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
1480 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟୟରେ ନିର୍ମିତ ଏହି ଦାରା-ଝାଲାୱର-ତିନଧର ବିଭାଗରେ ଏନଏଚ-12 (ନୂତନ ଏନଏଚ -52) ରେ 4 ଲେନ ବିଶିଷ୍ଟ ରାସ୍ତାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ କୋଟା ଏବଂ ଝାଲାୱାର ଜିଲ୍ଲାରୁ ଖଣି ଉତ୍ପାଦନର ପରିବହନକୁ ସହଜ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ, ସାୱାଇ ମାଧୋପୁରରେ ରେଳୱେ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ (ଆରଓବି) ର ଦୁଇଟି ଗାଡ଼ିରୁ ଚାରି ଲେନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ପ୍ରଶସ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ମଧ୍ୟ ରଖାଯିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଟ୍ରାଫିକ୍ ଜାମ୍ ସମସ୍ୟାରୁ ମୁକ୍ତି ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଏହି ରେଳ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଚିତ୍ତୋରଗଡ - ନେମୁଚ ରେଳ ଲାଇନ ଏବଂ କୋଟା - ଚିତ୍ତୋରଗଡ ବିଦ୍ୟୁତକରଣ ରେଳ ଲାଇନକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବା ସହିତ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। 650 କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମଜବୁତ ହେବ । ଏହା ରାଜସ୍ଥାନର ଐତିହାସିକ ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ପର୍ଯ୍ୟଟନକୁ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବେ |
ସ୍ବଦେଶ ଦର୍ଶନ ଯୋଜନା ଅନ୍ତର୍ଗତ ନାଥଦ୍ୱାରରେ ବିକଶିତ ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସୁବିଧାକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। ସନ୍ଥ ଭାଲାବାଚାର୍ଯ୍ୟଙ୍କ ଦ୍ବାରା ପ୍ରଚାରିତ ପୁଷ୍ଟିମାର୍ଗର ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଅନୁଗାମୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନାଥଦ୍ବାର ବିଶ୍ବାସର ପ୍ରମୁଖ କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ। ନାଥଦ୍ବାର ଠାରେ ଏକ ଆଧୁନିକ 'ପର୍ଯ୍ୟଟନ ବ୍ୟାଖ୍ୟା ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ କେନ୍ଦ୍ର' ବିକଶିତ ହୋଇଛି, ଯେଉଁଠାରେ ପର୍ଯ୍ୟଟକମାନେ ଶ୍ରୀନାଥଜୀଙ୍କ ଜୀବନ ବିଷୟରେ ବିଭିନ୍ନ ଦିଗ ଅନୁଭବ କରିପାରିବେ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇଣ୍ଡିଆ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ଇନଫରମେସନ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି, କୋଟା ର ସ୍ଥାୟୀ କ୍ୟାମ୍ପସକୁ ଦେଶ ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ଗ୍ବାଲିୟରରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ 19,260 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ କାର୍ଯ୍ୟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିବେ ଏବଂ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ପଦକ୍ଷେପର ଅଂଶସ୍ବରୂପ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରାୟ 11,895 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଦିଲ୍ଲୀ-ଭଦୋଦରା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ। 1880 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ପାଞ୍ଚଟି ବିଭିନ୍ନ ସଡକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ସେ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ।
ସମସ୍ତଙ୍କର ନିଜର ଘର ଅଛି ବୋଲି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନିରନ୍ତର ଉଦ୍ୟମ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ଅନୁଯାୟୀ, ପିଏମଏୱାଇ - ଗ୍ରାମିନ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ 2.2 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଘରର ଗୃହ ପ୍ରବେଶ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦ୍ବାରା ଆରମ୍ଭ ହେବ। ସେ ପ୍ରାୟ 140 କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ପିଏମଏୱାଇ- ଅର୍ବାନ୍ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ଘରଗୁଡ଼ିକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ |
ନିରାପଦ ଏବଂ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବା ସରକାରଙ୍କ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଧ୍ୟାନ କ୍ଷେତ୍ର ଅଟେ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗ୍ୱାଲିଅର ଏବଂ ସେଓପୁର ଜିଲ୍ଲାରେ 1530 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଜଳ ଜୀବନ ମିଶନର ପ୍ରକଳ୍ପର ଶିଳାନ୍ୟାସ ପକାଇବେ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡିକ ଦ୍ବାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର 720 ରୁ ଅଧିକ ଗାଁ ଉପକୃତ ହେବେ |
ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମିକୁ ଆହୁରି ବଢ଼ାଇବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଭିତ୍ତିଭୂମି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ନଅଟି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ରର ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବେ। 150 କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ନିବେଶରେ ସେଗୁଡିକ ବିକଶିତ ହେବ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଇଆଇଟି ଇନ୍ଦୋରର ଏକାଡେମିକ୍ ଭବନକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ ଏବଂ କ୍ୟାମ୍ପସରେ ହଷ୍ଟେଲ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କୋଠା ପାଇଁ ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଇନ୍ଦୋରରେ ମଲ୍ଟି-ମୋଡାଲ ଲଜିଷ୍ଟିକ୍ ପାର୍କର ଭିତ୍ତି ପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରିବେ। ସେ ଉଜ୍ଜୟନରେ ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ଇଣ୍ଡଷ୍ଟ୍ରିଆଲ୍ ଟାଉନସିପ୍, ଆଇଓସିଏଲ୍ ବଟଲିଂ ପ୍ଲାଣ୍ଟ, ଗ୍ୱାଲିଅରର ଅଟଳ ବିହାରୀ ବାଜପେୟୀ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗ କ୍ରୀଡ଼ା ତାଲିମ କେନ୍ଦ୍ର ତଥା ଆହୁରି ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶକୁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବେ।

Prime Minister's Office
PM to visit Chittorgarh and Gwalior on 2nd October
PM to dedicate and lay foundation stone of projects worth around Rs 19,260 crores in MP
In a major boost to road connectivity, PM to dedicate to the nation Delhi-Vadodara Expressway
PM to initiate Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY - Gramin
Foundation stone of projects under Jal Jeevan Mission and for development of nine health centres under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission to also be laid
PM to dedicate and lay foundation stone of projects worth about Rs 7,000 crores in Rajasthan
In yet another step to further promote gas-based economy, PM to dedicate Mehsana - Bhatinda - Gurdaspur Gas Pipeline
Multiple rail and road sector projects to also be dedicated by PM in Rajasthan
PM to also dedicate tourism facilities developed at Nathdwara under Swadesh Darshan Scheme
01 OCT 2023 11:39AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Rajasthan and Madhya Pradesh on 2nd October, 2023. At around 10:45 AM, Prime Minister will dedicate to the nation and lay the foundation stone for various development projects worth about Rs 7,000 crore in Chittorgarh, Rajasthan. At around 3:30 PM, Prime Minister will reach Gwalior where he will lay the foundation stone and dedicate to the nation multiple development initiatives worth around Rs 19,260 crores.
PM in Chittorgarh
In yet another step to promote gas-based economy, the Mehsana - Bhatinda - Gurdaspur Gas Pipeline will be dedicated by the Prime Minister. The pipeline has been built at a cost of about Rs. 4500 crores. Prime Minister will also dedicate LPG Plant of HPCL at Abu Road. This plant will bottle and distribute 86 lakh cylinders per annum and will also result in net reduction in running of trucks carrying cylinders per annum by around 0.75 million Km, which will help reduce about 0.5 million ton of CO2 emission per annum. He will also dedicate additional storage at Ajmer Bottling Plant, IOCL.
Prime Minister will dedicate 4-lane road on NH-12 (New NH-52) on the Darah-Jhalawar-Teendhar section, which has been constructed at a cost of more than Rs 1480 crores. This project will help ease transportation of the produce of mines from Kota and Jhalawar districts. Further, foundation stone for constructing and widening Railway Over Bridge (ROB) from two lane to four lane in Sawai Madhopur will also be laid. This project will help provide relief from the problem of traffic jams.
The railway projects being dedicated to the nation by the Prime Minister include the projects involving doubling of Chittorgarh - Neemuch Railway line and Kota – Chittorgarh Electrified Railway line. These projects have been completed at a cost of more than Rs 650 crores and will strengthen rail infrastructure in the region. They will also boost tourism to historic sites in Rajasthan.
Prime Minister will dedicate tourism facilities developed at Nathdwara under Swadesh Darshan Scheme. Nathdwara is the major centre of faith for millions of followers of the Pushtimarg propagated by Saint Vallabhacharya. A modern 'tourist interpretation and cultural centre' has been developed at Nathdwara, where tourists can experience various facets about the life of Shrinathji. Further, Prime Minister will also dedicate the permanent campus of Indian Institute of Information Technology, Kota to the nation.
PM in Gwalior
Prime Minister will dedicate and lay the foundation stone of multiple development initiatives worth around Rs 19,260 crores.
In yet another initiative to boost connectivity across the country, Prime Minister will dedicate to the nation the Delhi-Vadodara Expressway, which has been developed at a cost of about Rs. 11,895 crores. He will also lay the foundation stone for five different road projects worth over Rs. 1880 crores.
Ensuring that everyone has a house of one's own has been the constant endeavour of the Prime Minister. In line with this vision, Grih Pravesh of over 2.2 lakh houses built under PMAY - Gramin will be initiated by the Prime Minister. He will also dedicate houses constructed under PMAY - Urban at a cost of around Rs 140 crores.
One of the key focus areas of the government is to provide safe and adequate drinking water. Furthering this aim, Prime Minister will lay the foundation stone of Jal Jeevan Mission projects worth over Rs 1530 crores in Gwalior and Sheopur districts. These projects will together benefit over 720 villages of the region.
In a step that will further boost the health infrastructure, Prime Minister will lay the foundation stone of nine health centres under Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission. They will be developed at a cost of over Rs. 150 crores.
Prime Minister will dedicate the academic building of IIT Indore and lay the foundation stone for hostel and other buildings in the campus. Further, Prime Minister will lay the foundation stone of Multi-Modal Logistics Park at Indore. He will also dedicate various projects inducing Integrated Industrial Township in Ujjain, IOCL bottling plant, Atal Bihari Vajpayee Divyang Sports Training Centre at Gwalior, among others.