Ministry of Women and Child Development
Ministry of Women & Child Development to observe “Ek Tareekh, Ek Ghanta, Ek Saath” as part of Swachhata Hi Seva campaign tomorrow to celebrate 9 Years of Swachh Bharat Mission
More than 29000 events planned ; Drives being organised through Anganwadi Centres, One Stop Centres, and offices of NIPCCD
30 SEP 2023 10:58AM by PIB Delhi
The Ministry of Women and Child Development is actively participating in "Ek Tareekh, Ek Ghanta, Ek Saath" as part of the Swachhata Hi Seva Campaign, marking the 9th anniversary of the Swachh Bharat Mission. The campaign is scheduled for 1st October 2023 at 10 am for a duration of one hour.
The Swachh Bharat Mission, a flagship initiative of the Ministry of Housing and Urban Affairs, has launched the "Swachhata Hi Seva (SHS) - 2023" program, which runs from 15th September to 2nd October 2023. The theme of SHS-2023 is to achieve a "Garbage Free India" by highlighting visible, high level cleanliness through Shramdaan and Jan Bhagidari. The Ministry of Women and Child Development is fully committed to ensuring that cleaning activities are conducted with community participation with visible impact on the ground as part of the campaign.
The Ministry of Women and Child Development has planned more than 29000 events with an expected participation of over 15 lakh individuals. The drives are being organised through Anganwadi Centres, One Stop Centres, and offices of National Institute of Public Cooperation and Child Development (NIPCCD) under the Ministry as part of the "Ek Tareekh, Ek Ghanta, Ek Saath" campaign.
These cleanliness drives will predominantly target public areas such as public spaces near Anganwadi Centres, bus stands, railway stations, beaches, tourist destinations, riverfronts, ghats, drains, etc in both rural and urban areas of the States and Union Territories. Moreover, drives in Anganwadi centers are also being organized to raise awareness about cleanliness and hygiene among children, pregnant women, and lactating women. The enthusiastic participation in the campaign underscores the dedication and commitment of diverse stakeholders towards achieving a cleaner and healthier environment.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଆସନ୍ତାକାଲି ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର 9 ବର୍ଷ ପାଳନ କରିବା ପାଇଁ ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ “ଏକ ତାରଖ, ଏକ ଘଣ୍ଟା, ଏକ ସାଥ” ପାଳନ କରିବେ
29000 ରୁ ଅଧିକ ଇଭେଣ୍ଟ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି; ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର, ୱାନ୍ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର୍ ଏବଂ ଏନଆଇପିସିସିଡି ର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ମାଧ୍ୟମରେ ଏହା ଆୟୋଜିତ ହେଉଛି
30 SEP 2023 10:58AM by PIB Bhubaneswar
ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନର ନବମ ବାର୍ଷିକୀ ପାଳନ ଅବସରରେ ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ "ଏକ ତାରଖ, ଏକ ଘଣ୍ଟା, ଏକ ସାଥ" ର ପଦକ୍ଷେପରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରୁଛି। ଏହି ଅଭିଯାନ 1 ଅକ୍ଟୋବର 2023 ର ସକାଳ 10 ଟାରେ ଏକ ଘଣ୍ଟା ପାଇଁ ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି ।
ଗୃହ ଓ ସହର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପଦକ୍ଷେପ ସ୍ବଚ୍ଛ ଭାରତ ମିଶନ୍ 15 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ 2 ଅକ୍ଟୋବର 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଚାଲୁଥିବା "ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା (ଏସଏଚଏସ) - 2023" କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି। ଏସଏଚଏସ-2023 ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି ଶ୍ରମଦାନ ଏବଂ ଜନ ଭାଗିଦାରୀ ମାଧ୍ୟମରେ, ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱଚ୍ଛତାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ଏକ "ଆବର୍ଜନାମୁକ୍ତ ମୁକ୍ତ ଭାରତ" ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହେବା। ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ଗୋଷ୍ଠୀର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସହିତ ସଫେଇ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବାକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଯାହାର ପ୍ରଭାବକୁ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ଦେଖା ଯାଇପାରିବ।
ଏହି ପଦକ୍ଷେପରେ ମହିଳା ଏବଂ ଶିଶୁ ବିକାଶ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ 29000 ରୁ ଅଧିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଯୋଜନା କରିଛି ଯେଉଁଥିରେ 15 ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ବ୍ୟକ୍ତି ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ। ‘‘ଏକ ତାରିଖ, ଏକ ଘଣ୍ଟା, ଏକ ସାଥ’’ ଅଭିଯାନର ଅଂଶ ଭାବରେ, ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନରେ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କେନ୍ଦ୍ର, ୱାନ ଷ୍ଟପ୍ ସେଣ୍ଟର ଏବଂ ଜାତୀୟ ଜନ ସହଯୋଗ ଓ ଶିଶୁ ବିକାଶ ସଂସ୍ଥାନ (ଏନଆଇପିସିସିଡି) ର କାର୍ଯ୍ୟାଳୟରେ ସ୍ବଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନର ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି।
ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଅଭିଯାନ ମୁଖ୍ୟତ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ର ନିକଟରେ ଥିବା ସର୍ବସାଧାରଣ ସ୍ଥାନ, ବସ୍ ଷ୍ଟାଣ୍ଡ, ରେଳ ଷ୍ଟେସନ୍, ବେଳାଭୂମି, ପର୍ଯ୍ୟଟନ ସ୍ଥଳ, ନଦୀ କୂଳ, ଘାଟ, ଡ୍ରେନ୍ ଇତ୍ୟାଦି ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳର ଉଭୟ ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ ତଥା ସହରାଞ୍ଚଳରେ କରାଯିବ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଶିଶୁ, ଗର୍ଭବତୀ ମହିଳା ଏବଂ ସ୍ତନ୍ୟପାନ କରାଉଥିବା ମହିଳାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ଅଙ୍ଗନବାଡି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ମଧ୍ୟ ବିଶେଷ ଅଭିଯାନ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଛି । ଏହି ଅଭିଯାନରେ ଉତ୍ସାହଜନକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏକ ସ୍ବଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟକର ପରିବେଶ ହାସଲ ଦିଗରେ ବିଭିନ୍ନ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗ ଏବଂ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସୂଚିତ କରେ ।