নিতি আয়োগ
বৈশ্বিক উদ্ভাৱন সূচক ২০২৩ ত ভাৰতে ৪০ সংখ্যক স্থান অক্ষুণ্ণ ৰাখিছে
নীতি আয়োগে ভাৰতৰ বৈশ্বিক উদ্ভাৱন সূচক ২০২৩ মুকলিৰ আয়োজন কৰিব
28 SEP 2023 10:31AM by PIB Guwahati
বিশ্ব বৌদ্ধিক সম্পত্তি সংস্থাৰ দ্বাৰা প্ৰকাশিত বৈশ্বিক উদ্ভাৱন সূচক ২০২৩ ৰেংকিঙত ভাৰতে ১৩২ খন অৰ্থনীতিৰ ভিতৰত ৪০ সংখ্যক স্থান অক্ষুণ্ণ ৰাখিছে। ভাৰতে বৈশ্বিক উদ্ভাৱন সূচকত (জিআইআই) ২০১৫ত ৮১ ৰ পৰা ২০২৩ত ৪০ সংখ্যক স্থানলৈ এক বৰ্ধিত গতিত উত্থান লাভ কৰিছে। মহামাৰীৰ দ্বাৰা সৃষ্টি হোৱা সংকটৰ বিৰুদ্ধে যুঁজত উদ্ভাৱন শীৰ্ষস্থানত আছে আৰু দেশৰ স্থিতিস্থাপকতা বৃদ্ধিত ই গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ আহ্বানত এই সন্দৰ্ভত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰিছে।
জি.আই.আই. ৰেংকিঙৰ ধাৰাবাহিক অগ্ৰগতিৰ কাৰণসমূহ হৈছে, অপৰিসীম জ্ঞানৰ মূলধন, জীৱন্ত ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ, ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত গৱেষণা সংস্থাসমূহে কৰা উদ্ভাৱনীমূলক কামবোৰ ইত্যাদি। বিজ্ঞান-প্ৰযুক্তি বিভাগৰ দৰে চৰকাৰৰ সকলো বিভাগ; জৈৱ প্ৰযুক্তি বিভাগ; মহাকাশ বিভাগ; আৰু পাৰমাণৱিক শক্তি বিভাগৰ লগতে ইলেক্ট্ৰনিক্স আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়, দূৰসংযোগ বিভাগ, কৃষি গৱেষণা, শিক্ষা বিভাগ আৰু স্বাস্থ্য গৱেষণা বিভাগৰ দৰে বিভাগবোৰেও ৰাষ্ট্ৰীয় উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সমৃদ্ধ কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সম্প্ৰসাৰণত 'অটল উদ্ভাৱন মিছনে' এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে।
নীতি আয়োগে বৈদ্যুতিক বাহন, জৈৱ প্ৰযুক্তি, নেন'প্ৰযুক্তি, মহাকাশ, বৈকল্পিক শক্তিৰ উৎস আদিৰ দৰে বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত নীতি-নিৰ্ধাৰিত উদ্ভাৱন অনাৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰচেষ্টাৰ অনুকূলন নিশ্চিত কৰিবলৈ অশেষ পৰিশ্ৰম কৰি আহিছে। ই ৰাজ্য আৰু জিলাসমূহত উদ্ভাৱন পৰিৱেশ-প্ৰণালী সম্প্ৰসাৰিত কৰাত এক ভূমিকা পালন কৰিছে। জিআইআইকে ধৰি বিশ্ব ৰেংকিঙত ভাৰতৰ স্থিতি,নিৰীক্ষণ আৰু মূল্যাংকনত নীতি আয়োগে নিৰন্তৰ গুৰুত্ব প্ৰদান কৰিছে।
জিআইআই হৈছে সমগ্ৰ বিশ্বৰ চৰকাৰসমূহে নিজৰ নিজৰ দেশত উদ্ভাৱনৰ নেতৃত্বত হোৱা সামাজিক আৰু অৰ্থনৈতিক পৰিৱৰ্তন মূল্যায়নৰ এক নিৰ্ভৰযোগ্য আহিলা। বিগত বছৰবোৰত, জিআইআই.-এ বিভিন্ন চৰকাৰৰ বাবে এক নীতিগত সঁজুলি হিচাপে নিজকে প্ৰতিষ্ঠা কৰিছে আৰু তেওঁলোকক বৰ্তমানৰ অৱস্থাৰ ওপৰত চিন্তা কৰাত সহায় কৰিছে।
ভাৰতীয় উদ্যোগ পৰিষদে (চিআইআই) এক উদ্ভাৱনচালিত অৰ্থনীতিৰ দিশত ভাৰতৰ যাত্ৰাত সহযোগিতা আগবঢ়াই আহিছে। এই বছৰ, নীতি আয়োগে চিআইআই আৰু বিশ্ব বৌদ্ধিক সম্পত্তি সংস্থাৰ (ডব্লিউআইপিঅ') অংশীদাৰিত্বৰে ২০২৩ চনৰ ২৯ ছেপ্টেম্বৰত ভাৰ্চুৱেলী 'জিআই আই ২০২৩, ভাৰত'ৰ শুভাৰম্ভণিৰ আয়োজন কৰিছে।
উদ্বোধনী অধিৱেশনত নীতি আয়োগৰ উপাধ্যক্ষ শ্ৰী সুমন বেৰীকে ধৰি নীতি আয়োগৰ সদস্য ড০ ভি.কে. সাৰস্বত, নীতি আয়োগৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী বিভিআৰ সুব্রামানিয়াম; ডব্লিউআইপিঅ'ৰ মহানিৰ্দেশক শ্ৰীযুত ডাৰেন টাং; সহ সম্পাদক জি.আই.আই. আৰু মুৰব্বী, অৰ্থনীতি আৰু পৰিসংখ্যা বিভাগৰ ডব্লিউ.আই.পিঅ', ড০ চাচা ৱুঞ্চ-ভিনচেণ্ট, প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণা সম্পৰ্কীয় চিআইআই ৰাষ্ট্ৰীয় সমিতিৰ অধ্যক্ষ আৰু ফৰ্বছ মাৰ্শ্বেলৰ সহ-অধ্যক্ষ ড০ নৌচাদ ফৰ্বছ; অধ্যাপক ঋষিকেশা কৃষ্ণন, ভাৰতীয় ব্যৱস্থাপনা প্ৰতিষ্ঠান, বাংগালুৰুৰ সঞ্চালক; আৰু চিআইআইৰ প্ৰযুক্তি, উদ্ভাৱন আৰু গৱেষণা সমিতিৰ সহ-অধ্যক্ষ আৰু জিই ইণ্ডিয়া প্ৰযুক্তি কেন্দ্ৰৰ মুখ্য কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী আলোক নন্দাৰ দৰে বহুতো জ্যেষ্ঠ বিশিষ্ট ব্যক্তিয়ে অংশগ্ৰহণ কৰিব।

NITI Aayog
India retains 40th rank in the Global Innovation Index 2023
NITI Aayog to host India's Launch of the Global Innovation Index 2023
28 SEP 2023 10:31AM by PIB Delhi
India retains 40th rank out of 132 economies in the Global Innovation Index 2023 rankings published by the World Intellectual Property Organization. India has been on a rising trajectory, over the past several years in the Global Innovation Index (GII), from a rank of 81 in 2015 to 40 in 2023. Innovation has been at the forefront of our battle against the unprecedented crisis created by the pandemic and will be pivotal in driving the country’s resilience, as enshrined in the Prime Minister’s clarion call on Atma Nirbhar Bharat.
The consistent improvement in the GII ranking is owing to the immense knowledge capital, the vibrant start-up ecosystem, and the amazing work done by the public and private research organizations. All Departments of the Government, including Scientific Departments such as the Department of Science and Technology; the Department of Biotechnology; the Department of Space; and the Department of Atomic Energy and also departments such as Ministry of Electronics and IT, Department of Telecommunications, Department of Agricultural Research & Education and the Department of Health Research have played a pivotal role in enriching the National Innovation Ecosystem. Most importantly, the Atal Innovation Mission has played a major role in expanding the Innovation ecosystem.
NITI Aayog has been working tirelessly to ensure the optimization of the national efforts for bringing policy-led innovation in different areas such as electric vehicles, biotechnology, nanotechnology, space, alternative energy sources, etc. It has also played a role in expanding the innovation eco-system in states and districts. A constant thrust in monitoring and evaluating India’s position in the global rankings has been provided by the NITI Aayog, including in the GII.
The GII is a reliable tool for governments across the world to assess the innovation-led social and economic changes in their respective countries. Over the years, the GII has established itself as a policy tool for various governments and helped them to reflect upon the existing status quo.
The Confederation of Indian Industry (CII) has also been collaborating in India's journey towards an innovation-driven economy. This year, the NITI Aayog, in partnership with the CII and the World Intellectual Property Organisation (WIPO), is hosting, virtually, the India Launch of the GII 2023 on 29th September 2023.
The launch session will be graced by many senior dignitaries including Shri Suman Bery, Vice-Chairman, NITI Aayog; Dr. V.K. Saraswat, Member, NITI Aayog; Shri BVR Subrahmanyam, Chief Executive Officer, NITI Aayog; Mr. Daren Tang, Director General, WIPO; Dr. Sacha Wunsch-Vincent, Co-Editor, GII & Head, Economics and Statistics Division, WIPO; Dr. Nausad Forbes, Chairman, CII National Committee on Technology, Innovation & Research, and Co-Chairperson, Forbes Marshall; Professor Rishikesha Krishnan, Director, Indian Institute of Management, Bangalore; and Sh. Alok Nanda, Co-Chairman, CII National Committee on Technology, Innovation & Research, and CEO, GE India Technology Centre.