ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ବାର୍ଷିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଏସିବିପି) ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ନାଗରିକତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ-'ୟୁଥ୍ ଆଜ୍ ଚେଞ୍ଜମେକର' ର ଉନ୍ମୋଚନ କରିଛନ୍ତି ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର
27 SEP 2023 7:38PM by PIB Bhubaneshwar
କେନ୍ଦ୍ର କ୍ରୀଡ଼ା ଓ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅନୁରାଗ ଠାକୁର ଆଜି ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ବାର୍ଷିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଏସିବିପି) ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ନାଗରିକତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ 'ୟୁଥ୍ ଆଜ୍ ଚେଞ୍ଜମେକର'ର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ନୂତନ ଭାରତର ପରିକଳ୍ପନା ସହିତ ସଠିକ ମନୋଭାବ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଜ୍ଞାନ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସିଭିଲ୍ ସର୍ଭିସ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଭାରତ ସରକାର ମିଶନ କର୍ମଯୋଗୀ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି।
ଏହି ମିଶନ ଅଧୀନରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଆୟୋଗ (ସିବିସି) ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ (ଡିଓୱାଇଏ) ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ନାଗରିକତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ବାର୍ଷିକ କ୍ଷମତା ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଏସିବିପି) ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି- ' ୟୁଥ୍ ଆଜ୍ ଚେଞ୍ଜମେକର'। ଭାରତର ଯୁବ ଗୋଷ୍ଠି ମଧ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ନାଗରିକତା ଏବଂ ନେତୃତ୍ୱକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଶୁଭାରମ୍ଭ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲା ।
ସିବିସିର ସଦସ୍ୟ (ମାନବ ସମ୍ବଳ) ଡ. ଆର ବାଲସୁବ୍ରମଣ୍ୟମ ଏସିବିପି ଏବଂ ସକ୍ରିୟ ନାଗରିକତା ପାଠ୍ୟକ୍ରମ - 'ୟୁଥ୍ ଆଜ୍ ଚେଞ୍ଜମେକର' ପ୍ରସାର ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ଏକ ସଂକ୍ଷିପ୍ତ ପରିଚୟ ଦେଇଥିଲେ। ଏହାପରେ ସଚିବ (ଯୁବ ବ୍ୟାପାର) ଶ୍ରୀମତୀ ମିତା ରାଜୀବଲୋଚନ ତାଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣରେ ନିରନ୍ତର ବିକାଶ ପାଇଁ ଯୁବଶକ୍ତି ଏବଂ ସାମାଜିକ ପରିବର୍ତ୍ତନ, ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଉଦ୍ଭାବନର ଅନ୍ୟତମ ପ୍ରମୁଖ ଏଜେଣ୍ଟ ଭାବରେ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଶ୍ରୀ ପଙ୍କଜ କୁମାର ସିଂହ ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ପ୍ରସାର ଯୋଜନା ସମ୍ପର୍କରେ ବିସ୍ତୃତ ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ 'ଯୁବ ପୋର୍ଟାଲ୍' ହେଉଛି ଏଭଳି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯେଉଁଥିରେ ୧୧.୭୧ ଲକ୍ଷ ପଞ୍ଜୀକୃତ ଯୁବକ ଅଛନ୍ତି, ଯେଉଁମାନେ ଯୁବ ପୋର୍ଟାଲରେ ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଚାର ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରିବେ ।
1QI7.jpeg)
ବାର୍ଷିକ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ଯୋଜନା (ଏସିବିପି) ବିଭାଗର ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିୟମ ଭିତ୍ତିକରୁ ଭୂମିକା ଭିତ୍ତିକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦାୟିତ୍ୱକୁ ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଏବଂ ଲୋକାଭିମୁଖୀ ଶାସନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରେ । ଏସିବିପି କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧିର ତିନୋଟି ସ୍ତମ୍ଭ ଯଥା ଜାତୀୟ ପ୍ରାଥମିକତା, ନାଗରିକ କେନ୍ଦ୍ରୀକରଣ ଏବଂ ଉଦୀୟମାନ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ସଂଯୁକ୍ତ । ଏସିବିପି ଚାରି ପ୍ରକାର ଦକ୍ଷତା ଉପରେ ବିଚାର କରେ - ଡୋମେନ୍, କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ, ବ୍ୟବହାରିକ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା। ଡୋମେନ୍ ଦକ୍ଷତା ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଯୁବବର୍ଗଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ସହ ସେମାନଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବାରେ ବିଭାଗର ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ । କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ଦକ୍ଷତା ସରକାରୀ ଭାବେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ଚାକିରି ନିର୍ଦ୍ଦିଷ୍ଟ ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା ସହିତ ଜଡ଼ିତ । ଆଚରଣଗତ ଦକ୍ଷତା ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଗୁଣକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିଥାଏ ଏବଂ ବିଭାଗର କର୍ମଚାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଆବଶ୍ୟକ ଆଚରଣର ସମୂହ ଏବଂ ବୈଷୟିକ ଦକ୍ଷତା ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ବିଦ୍ୟା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିକାଶ ସହିତ ଖାପ ଖୁଆଇବାକୁ ସକ୍ଷମ କରିବ ।
ନାଗରିକତା ଓ ଗଣତନ୍ତ୍ରର କେନ୍ଦ୍ର ଜନାଗ୍ରହର ସହାୟତାରେ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ପାଇଁ 'ୟୁଥ୍ ଆଜ୍ ଚେଞ୍ଜମେକର' ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି। ପ୍ରଶାସନରେ ଯୁବଗୋଷ୍ଠୀଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଯୁବ ପୋର୍ଟାଲରେ ପ୍ରସାରିତ ହେବ, ଡିଜିଟାଲ ସେଲ୍ଫ-ଲର୍ଣ୍ଣିଂ ମଡ୍ୟୁଲ୍ ଗୁଡ଼ିକ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ପରିଚାଳନା, ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଏବଂ ଲିଙ୍ଗଗତ ସମାନତା ଭଳି ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ । ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମ ଉଭୟ ଇଂରାଜୀ ଏବଂ ହିନ୍ଦୀରେ ଉପଲବ୍ଧ ୧୬ଟି ମଡ୍ୟୁଲରେ ରହିଛି ଏବଂ ଏହା ଯୁବକମାନଙ୍କୁ କେବଳ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଆହ୍ୱାନଗୁଡ଼ିକୁ ବୁଝିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିବ ନାହିଁ, ବରଂ ସକ୍ରିୟ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାର ନାଗରିକତ୍ୱ ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକ ସାମାଜିକ ଉଦ୍ୟୋଗ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସାକ୍ଷରତା ଭଳି ଦକ୍ଷତା ମଧ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ । ପଞ୍ଚ ପ୍ରାଣ ଅନୁଯାୟୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ନିୟୋଜିତ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କୁ ଦେଶ ଗଠନ ଦିଗରେ ଯୋଗଦାନ କରିବା ପାଇଁ ମାନ୍ୟବର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନକୁ ଆଗେଇ ନେବା ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।
ଏହି ଡିଜିଟାଲ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ସମୁଦାୟରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ହେବାକୁ, ନାଗରିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ ବିକଶିତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରଶାସନିକ ଢାଞ୍ଚାରେ ସେମାନଙ୍କ ଭୂମିକାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ । ଯୁବଶକ୍ତିର ପ୍ରାଥମିକତା କ୍ଷେତ୍ର ଯଥା ଯୁବ ନେତୃତ୍ୱ ଓ ବିକାଶ, ଶିକ୍ଷା, ସାମାଜିକ ନ୍ୟାୟ ଓ ରୋଜଗାର ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ବିବିଧତା ଶକ୍ତିର ଉପଯୋଗ କରିବା ଏହି ପାଠ୍ୟକ୍ରମର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ।

Ministry of Youth Affairs and Sports
Shri Anurag Thakur Launches Annual Capacity Building Plan (ACBP) of Department of Youth Affairs and Active Citizenship Course- ‘Youth as Changemakers’
27 SEP 2023 7:38PM by PIB Delhi
Union Minister Sports and Youth Affairs Shri Anurag Thakur launched Annual Capacity Building Plan (ACBP) of Department of Youth Affairs and Active Citizenship Course- ‘Youth as Changemakers’ today in New Delhi.
Government of India has launched Mission Karmoyogi with the aim of building a future-ready civil service with the right attitude, skill and knowledge, aligned to the vision of New India.
W7H2.jpeg)
1QI7.jpeg)
Under this Mission, Capacity Building Commission (CBC) has prepared an Annual Capacity Building Plan (ACBP) for the officials of the Department of Youth Affairs (DoYA) and Active Citizenship Course- ‘Youth as Changemakers’ for the youth. The launch also highlighted the importance of fostering and promoting active citizenship and leadership among India's dynamic young population.
Dr. R. Balasubramanium, Member (HR), CBC gave a brief introduction about ACBP and dissemination plan of Active Citizenship Course- ‘Youth as Changemakers’. After that, Smt. Meeta Rajivlochan, Secretary (Youth Affairs) in her speech focussed on Youth as major force for sustainable development and one of the principle agents for social change, economic growth and technological innovations. Sh. Pankaj Kumar Singh, Director (Youth Affairs) elaborately explained the dissemination plan of the course to engage youth in huge number. ‘Yuva portal’ developed by Department of Youth Affairs is one such platform having 11.71 lacs registered youth who will be activedly used to disseminate the course on Yuva Portal.
Annual Capacity Building Plan (ACBP) focuses on bringing a transformational shift from rule-based to role-based functioning among the officials of the department and aligning their responsibilities with national priorities and promoting people-centric governance. The ACBP aligns with the three pillars of Capacity Building, i.e National Priorities, Citizen Centricity and Emerging Technologies. The ACBP considers four types of competencies - Domain, Functional, Behavioural and Technological competencies. Domain competencies are specific to the department’s expertise in engaging youth as well as empowering them. Functional competencies pertain to job-specific technical skills required for working in the government. Behavioural competencies encompass personal attributes and the set of behaviours required by employees of the department and Technological competencies will equip the officials to adapt to the developments in the realm of technology for effective functioning and being future-ready.
The course for the youth, “Youth as Changemakers” is created by knowledge support of Janaagraha, a centre for citizenship and democracy. The course will be disseminated on Yuva Portal to bolster the role of youth in governance, the digital self-learning modules covers 21st-century challenges like waste management, climate change, and gender equality among others. The course spreads over 16 modules, available in both English and Hindi and it will equip the youth with not just the understanding of 21st-century challenges, but will also impart skills like social entrepreneurship and financial literacy, necessary for active and participatory citizenship. This course aims to take the Hon’ble Prime Minister’s call forward for engaging its youth as per the Panch Pran, and enabling them to contribute towards building the nation.
This digital program will encourage the youth to engage actively in their communities, develop solutions for civic challenges, and expand their roles within the governance structure. The course is meant to unlock the potential and leverage the power of diversity in the youth by focusing on the priority areas of “Yuvashakti” namely, youth leadership and development, education, social justice and employment and entrepreneurship.