Ministry of Women and Child Development
Poshan Panchayats are one of key platforms to sustain JanAndolans for improved nutritional outcomes under RashtriyaPoshanMaah2023
27 SEP 2023 12:37PM by PIB Delhi
Poshan Panchayats are one of key platforms to sustain JanAndolans for improved nutritional outcomes under RashtriyaPoshanMaah2023. Nutrition-seeking behaviors & increased awareness is also promoted about access to basic health, and nutrition services that are available at their local Anganwadi Center.
Outreach programs, identification drives, camps, and home visits are being conducted at the village, block, and district levels, engaging diverse segments of the community to spread awareness about holistic nutrition. Encouraging nutrition-seeking behaviour at both the individual and community levels stands as a pivotal component in realizing the goals of the Abhiyaan. This objective continues to be pursued through Mission Saksham Anganwadi and Poshan 2.0.
During ongoing RashtriyaPoshanMaah2023, under its theme "Improving Nutrition through Mission LiFE", Anganwadi Workers are also educating communities on importance of water conservation, consuming locally available & seasonal foods, encourage use of indigenous herbs & medicinal plants, yoga etc.
Through an array of diverse activities, Poshan Maah 2023 aims to amplify community involvement on a large scale, harnessing the potential of Gram Panchayats and Urban Local Bodies to fulfil Prime Minister's vision of a Suposhit Bharat in the Amrit Kaal.

ମହିଳା ଓ ଶିଶୁ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ପୋଷଣ ମାସ 2023 ଅଧୀନରେ ଉନ୍ନତ ପୋଷକ ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନର ଗତିକୁ ବଜାୟ ରଖିବା କ୍ରମରେ ପୋଷଣ ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ
27 SEP 2023 12:37PM by PIB Bhubaneswar
ରାଷ୍ଟ୍ରିୟ ପୋଷଣ ମାସ 2023 ଅଧୀନରେ ଉନ୍ନତ ପୁଷ୍ଟିକର ଫଳାଫଳ ପାଇଁ ଜନ ଆନ୍ଦୋଳନକୁ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ପୋଷଣ ପଞ୍ଚାୟତ ହେଉଛି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ। ସ୍ଥାନୀୟ ଅଙ୍ଗନବାଡ଼ି କେନ୍ଦ୍ରରେ ଉପଲବ୍ଧ ମୌଳିକ ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ପୋଷଣ ସେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ପୋଷଣ ଉପଯୋଗୀ ବ୍ୟବହାର ଓ ସଚେତନତାକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି।
ଗ୍ରାମାଞ୍ଚଳ, ବ୍ଲକ, ଏବଂ ଜିଲ୍ଲା ସ୍ତରରେ ଆଉଟରିଚ୍ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ପରିଚୟ ଡ୍ରାଇଭ୍, ଶିବିର, ଏବଂ ଗୃହ ପରିଦର୍ଶନ କରାଯାଉଛି, ଗୋଷ୍ଠୀର ପୁଷ୍ଟିକର ଖାଦ୍ୟ ବିଷୟରେ ସଚେତନତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ବିଭିନ୍ନ ବିଭାଗକୁ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଛି। ଉଭୟ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ସ୍ତରରେ ପୁଷ୍ଟିକର ସନ୍ଧାନ ଆଚରଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ଅଭିଯାନର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବାରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଉପାଦାନ ଭାବରେ ଛିଡା ହୋଇଛି। ମିଶନ୍ ସକ୍ଷମ ଅଙ୍ଗନୱାଡି ଏବଂ ପୋଷଣ 2.0 ମାଧ୍ୟମରେ ଏହି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟକୁ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପ୍ରଚେଷ୍ଟା କରାଯାଉଛି।
ବର୍ତ୍ତମାନ ଚାଲୁ ରହିଥିବା ରାଷ୍ଟ୍ରିୟ ପୋଶାନ ମାସ 2023, ର ବିଷୟବସ୍ତୁ ହେଉଛି "ମିଶନ୍ ଲାଇଫ୍‌ ମାଧ୍ୟମରେ ପୋଷଣରେ ଉନ୍ନତି" ଅଧୀନରେ ଅଙ୍ଗନୱାଡି କର୍ମୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଜଳ ସଂରକ୍ଷଣର ମହତ୍ତ୍ବ ବିଷୟରେ ଗୋଷ୍ଠୀକୁ ଶିକ୍ଷା ଦେଉଛନ୍ତି, ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଉପଲବ୍ଧ ଏବଂ ଋତୁକାଳୀନ ଖାଦ୍ୟ ପଦାର୍ଥକୁ ଉପଭୋଗ କରିବା, ସ୍ବଦେଶୀ ଜଡ଼ିବୁଟି ଏବଂ ଔଷଧୀୟ ଚାରାର ଉପଯୋଗ କରିବା, ଯୋଗ ଆଦି ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ଶିକ୍ଷିତ କରାଯାଉଛି ତଥା ଏହାକୁ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରାଯାଉଛି।
ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଏକ ଧାରା ମାଧ୍ୟମରେ, ପୋଷଣ ମାସ 2023 ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି ଯେ ଅମୃତ କାଳରେ ଏକ ସୁପୋଷିତ ଭାରତର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଜନକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ଗ୍ରାମ ପଞ୍ଚାୟତ ଏବଂ ସହରାଞ୍ଚଳ ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକର ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ବ୍ୟାପକ କରି ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମ୍ପୃକ୍ତିକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି।