কেমিকেল্স অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়
দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা ভারতকী ফার্মা-মেদতেক সেক্তরদা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত অমদি ইন্নোভেসন পাংথোকপগী লৈবাক্কী ওইবা পোলিসী অমসুং ফার্মা মেদতেক সেক্তরদা (PRIP) রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন খুমাং চাউশিলহন্নবা স্কিম হৌদোকখ্রে
“ঙসি অসিদি ফার্মা অমসুং মেদিকেল দিভাইস সেক্তরগী ‘আত্মানির্ভরতা’গী খোঙচত্তা অওনবা অমা পুরকখিবা পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঐখোয়না ভারতকী ফার্মা অমসুং মেদতেক সেক্তরবু মমলদা য়ুম্ফম ওইবগী মহুত্তা ভেল্যু অমসুং ইন্নোভেসন্দা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রী অমদা ওন্থোকপগী তঙাই ফদবা লৈরে”
স্কিম অসিনা ভারতপু ফার্মাস্যুতিকেল্সকী মালেমগী কৈথেলদা ভোল্যুম ৱাংবা, ভেল্যু ৱাংবা প্লেয়র অমদা ওন্থোকপদা মিৎয়েং চঙগনি, অমসুং ক্বালিতী, এসেসিবিলিতী অমসুং এফোর্দেবিলিতী গোলশিং ফংনবা মিৎয়েংসু চঙগনি। মসিনা মালেমগী ভেল্যু চেন্দা লৈরিবা ঐখোয়গী শরুকপুসু হেনগৎহনগনিঃ দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়া
“লাইফ-সেভিং মেদিসিন অমসুং দ্রগ ফংবগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগদবা অমসুং ভারতপু মালেমগী ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং মেদিকেল এক্সপোর্তকী হব অমা ওইহনবদা তেংবাংগদবা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তকী থবকশিংগী মপাঙ্গল লৈহল্লবা মতুংদা ভারতনা ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং মেদিকেল দিভাইস সেক্তরদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লক্কনি”
26 SEP 2023 1:53PM by PIB Imphal
“ঙসি অসিদি ফার্মা অমসুং মেদিকেল দিভাইস সেক্তরগী ‘আত্মানির্ভরতা’গী খোঙচত্তা অওনবা অমা পুরকখিবা পুৱারী ওইরবা নুমিৎ অমনি। ঐখোয়না ভারতকী ফার্মা অমসুং মেদতেক সেক্তরবু মমলদা য়ুম্ফম ওইবগী মহুত্তা ভেল্যু অমসুং ইন্নোভেসন্দা য়ুম্ফম ওইবা ইন্দস্ত্রী অমদা ওন্থোকপগী তঙাই ফদবা লৈরে”। ৱাফম অসি কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর; অমদি হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বালগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা ভারতকী ফার্মা-মেদতেক সেক্তরদা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত অমদি ইন্নোভেসন পাংথোকপগী লৈবাক্কী ওইবা পোলিসী অমসুং ফার্মা মেদতেক সেক্তরদা (PRIP) রিসর্চ অমসুং ইন্নোভেসন খুমাং চাউশিলহন্নবা স্কিম হৌদোকপদা থমখিবা ৱারোলনি। ঙসিগী থৌরমসিদা নিতি আয়োগকী মেম্বর, দাঃ ভি.কে. পাউল; কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজর মন্ত্রালয়গী ফার্মা সেক্রেতরী, শুকুমারী অপর্না অমসুং ICMRগী দাইরেক্তর জেনেরেল, দাঃ রজীব বাহলসু শরুক য়াখি।
দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা স্কিম অসিগী কান্নবশিং তাক্লদুনা স্কিম অসিনা ভারতপু ফার্মাস্যুতিকেল্সকী মালেমগী কৈথেলদা ভোল্যুম ৱাংবা, ভেল্যু ৱাংবা প্লেয়র অমদা ওন্থোকপদা মিৎয়েং চঙগনি, অমসুং ক্বালিতী, এসেসিবিলিতী অমসুং এফোর্দেবিলিতী গোলশিং ফংনবা মিৎয়েংসু চঙগনি, লোয়ননা, মসিনা মালেমগী ভেল্যু চেন্দা লৈরিবা ঐখোয়গী শরুকপুসু হেনগৎহনগনি হায়খি। মহাক্না মখা তানা হায়খি, “পোলিসী অসিনা একাদমিয়া অমসুং প্রাইভেত সেক্তর য়াওনা স্কিল অমসুং কেপাসিতীগী ইকোসীস্তেম অমা শেম্বদা পোলিসী অসিনা তেংবাংগনি, অমসুং স্তার্তঅপশিংগী খুত্থাংদা নহারোলশিংগী মরক্তা লৈনরিবা অনৌবা তেলেন্তশিংবুসু শাফু পীগনি”। মসিদি ভারতকী দ্রগ অমসুং মেদ-তেক সেক্তরগী অহোংবা লাকপা থাক অমনি হায়না মহাক্না হায়রদুনা সরকারগী তোঙান-তোঙানবা ইন্সতিত্যুসন অমসুং ফার্মা বিভাগ, ICMR, DST, DBT, NIPERনচিংবা এজেন্সীশিংগী মরক্তা সীনর্জী কয়া শেম্লক্লিবা অসিদসু মিৎয়েং চঙখি।
মহাক্না ‘জয় জৱান, জয় কিসান, জয় বিজ্ঞান অমসুং জয় অনুসন্ধান’গী খোল্লাওবু অমুক হন্না নীংশিংলদুনা ভারতনা ব্রেন পাৱর অমসুং মেনপাৱরগী গ্রোথ অমসুং ইন্নোভেসন্দা অহানবা মিৎয়েং চঙই অমসুং কোবিদ অসিনা ঐখোয়না মতমগী চাংয়েংগী মাইয়োক্তা ফংখিবা মায় পাকপগী খুদম্নি হায়না ফোংদোকখি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ফার্মাস্যুতিকেল পোত্থোক অমসুং মেদিকেল দিভাইসশিংবু মশিং য়াম্না পুথোকপগী মথৌ তারে। মসিগীদমক্তা, ঐখোয়না হিমাচল প্রদেশ, বিজাগ অমসুং গুজরাত্তা বল্ক দ্রগ পার্ক অহুম শাখ্রে অমসুং হিমাচল প্রদেশ, উত্তর প্রদেশ, মধ্য প্রদেশ অমসুং তমিল নাদুদা মেদিকেল দিভাইস পার্ক মরি শাখ্রে, মসিনা সেক্তর অসিগী মপাঙ্গল হাপ্পদা তেংবাংগনি।
কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী কেন্দ্র মন্ত্রী, দাঃ মনশুখ মন্দাবিয়ানা স্কিম অসিগী মরু ওইবশিংদা মিৎয়েং চঙলদুনা হায়খি, “লাইফ-সেভিং মেদিসিন অমসুং দ্রগ ফংবগী খুদোংচাবা হেনগৎহনগদবা অমসুং ভারতপু মালেমগী ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং মেদিকেল এক্সপোর্তকী হব অমা ওইহনবদা তেংবাংগদবা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্তকী থবকশিংগী মপাঙ্গল লৈহল্লবা মতুংদা ভারতনা ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং মেদিকেল দিভাইস সেক্তরদা মরোমদোম লেপচবা ঙম্লক্কনি”। ঐখোয়না ইন্দস্ত্রী অমসুং একাদমিয়াগা তান্নদুনা লৈবাক অমসুং মালেমগী তঙাই ফদবশিংগী মখা পোনবা অনৌবা পোলিসী শেম্বা, অনৌবা পোত্থোক পুথোকপা অমসুং অনৌবা রিসর্চ পাংথোকপগী মথৌ তাই। ঐখোয়গী মরু ওইবা তঙাই ফদবা পোৎলম কয়াগীদমক্তা অতোপ্পগী মখা পোন্দনবগীদমক্তা ঐখোয়সু হীরম অসিদা মপুং ফানা মনিং মখা তম্বা ঙম্বা তাবনি”।
নিতি আয়োগকী মেম্বর (হেল্থ), দাঃ ভি.কে. পাউলনা হায়খিবদা, ঐখোয়না হৌখিবা মতমদগী তম্লবা মতুংদা, হৌজিক্তি মালেম্বু লুচিংলি। মসিগুম্বা রিফোর্ম চবুনশিং অসিনা ফার্মা মেদতেক সেক্তরদা অহোংবা পুরক্লগনি, শেমদোক্লগনি। ঐখোয়না একাদমিয়া, পব্লিক অমসুং প্রাইভেত ইস্তিত্যুসনশিংগী মরক্তা লৈনরিবা তেংবাংবগী থৌওংশিংদা মিৎয়েং চঙফম থোকই। মসিগী স্কিম অমসুং খোঙথাংশিং অসিনা ঐখোয়বু তুংগী শিংনবা মাইয়োক্নবা শেম শাবা অমসুং নেস্নেল বাইও সেক্যুরিতী শোইদনা লৈহনবদা তেংবাংগনি।
থৌরম অসিদা পোলিসী শেম্বা মীওই, হেল্থকেয়র অমসুং ফার্মা সেক্তরগী অখঙ-অহৈ, একাদমিয়া, থিঙ্ক তেঙ্ক, ইন্দস্ত্রী অমসুং মীদিয়াগী মীহুৎশিংগা লোয়ননা হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল অমদি কেমিকেল অমসুং ফর্তিলাইজরগী মন্ত্রালয়গী সেনিয়র ওফিসিএলশিংসু শরুক য়াখি।
ভারতকী ফার্মা-মেদতেক সেক্তরদা রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত অমদি ইন্নোভেসন পাংথোকপগী লৈবাক্কী ওইবা পোলিসীগী মতাংদা ৱাফম খরা
1. ব্যুজিনেস রুল এলোকেসনগী মখা পোন্না, ফার্মাস্যুতিকেল্স বিভাগতা অতোপ্পা থবকশিংগা লোয়ননা ফার্মাস্যুতিকেল্স সেক্তরগা মরী লৈনবা লমদা পাংথোকপা বেসিক, এপ্লাইদ অমসুং অতোপ্পা রিসর্চশিং খুমাং চাউশিলহনবা অমসুং শেন্নবা; হাই এন্দ রিসর্চ য়াওবা এজুকেসন অমসুং ত্রেনিং; ফার্মাস্যুতিকেল রিসর্চ, ইন্তর-সেক্তোরেল কোওর্দিনেসন তৌবদা তেংবাংনবা অমসুং নেস্নেল ইন্সতিত্যুত ওফ ফার্মাস্যুতিকেল এজুকেসন অমসুং রিসর্চ (NIPER)কী থবকশিং শিন্নরি।
2. ভারতকী ফার্মাস্যুতিকেল ইন্দস্ত্রী অসি ভোল্যুমগী ওইনা য়েংলুবদা চাউরাকপা USD বিলিয়ন 50গী মার্কেত সাইজ হৌজিক লৈদুনা মালেমগী খ্বাইদগী অহুমশুবা চাউবা ওইরি। ইন্দস্ত্রী অসিনা মথংগী দিকেদ ফাওবদা USD বিলিয়ন 120-130 য়ৌদুনা শাহৌ লৌবা ঙম্বগী মতিক লৈ; মসিগী শাহৌ লৌবা অসিবু শাফু পীরিবা মরু ওইবা হীরমশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবদি ইন্নোভেসনগী লমদা ইন্দস্ত্রীগী প্রজেন্স অসি হেন্না চাউথোকপা ঙম্বা অসিনি।
3. বিভাগ অসিনা পার্লিয়ামেন্তরী স্তেন্দিং কম্মিতীনা মখোয়গী 46শুবা পাউদমদা পীখিবা রিকম্মেন্দেসনগী মতুং ইন্না ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং মেদিকেল দিভাইস্কী একাদমিয়া-ইন্দস্ত্রী লিঙ্কেজ য়াওনা R&D অমসুং ইন্নোভেসনগী পোলিসী দ্রাফ অমসুং ফাইনেলাইজ তৌনবগীদমক্তা মন্ত্রালয়/বিভাগকী সেনিয়র ওইবা মীহুৎশিং য়াওবা অৱাংবা থাক্কী ইন্তর-দিপার্তমেন্তেল কম্মিতী অমা শেমখি অমসুং ইন্দস্ত্রী লীদরশিংনা সেপ্তেম্বর 2020দা মখোয়গী রিপোর্ত থাজিনখি।
4. রিপোর্ত অসিদা থমখিবা পাউতাক্তা য়ুম্ফম ওইদুনা, ‘ভারতকী ফার্মা মেদতেক সেক্তরদা R&D অমসুং ইন্নোভেসন পাংথোকপগী খোঙজেল য়াঙখৎহনবগী পোলিসী’গী দ্রাফ অমা ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং মেদিকেল দিভাইসকী লমদা R&D তৌনবা পুক্নিং থৌগৎনবা; অমসুং ওন্তোপ্রিনরেল ইনভাইরনমেন্ত অমা ইনক্যুবেত তৌবগী খুত্থাংদা ভারতনা দ্রগ দিস্কবরী অমসুং ইন্নোভেতিব মেদিকেল দিভাইস্কী লমদা লুচিংবা অমা ওইহন্নবগীদমক্তা সেক্তর অসিগী মনুংদা ইন্নোভেসনগী ইকোসীস্তেম অমা শেম্নবগীদমক্তা শেমখি। পোলিসী অসি ওগস্ত 18, 2023দা গেজেত্তা নোতিফাই তৌখি। পান্দমশিং অসি ফংনবগীদমক্তা পোলিসী অসিনা মিৎয়েং চঙফম থোকপা হীরম অহুম পনখিঃ
1. পোত্থোক পুথোকপা, সেফতী অমসুং ক্বালিতীগী পান্দম ফংনবা কাঙলোন পাকথোক চাউথোকপগা মরী লৈনবা ইন্নোভেসন অমসুং রিসর্চতা তেংবাংনবা রেগ্যুলেতরী ইনভাইরনমেন্ত অমা শেম্বা।
2. ফিস্কেল অমসুং নন-ফিস্কেল থৌওংশিং পুন্সিনবগী খুত্থাংদা ইন্নোভেসনগীদমক্তা পাংথোকপা প্রাইভেত অমসুং পব্লিক ইনভেস্তমেন্তশিংবু ইন্সেন্তিবাইজ তৌবা।
3. সেক্তর অসিদা সস্তেনেবল ওইবা গ্রোথ লৈহন্নবগীদমক্তা মপাঙ্গল লৈবা ইন্সতিত্যুস্নেল ফাউন্দেসন অমগুম্না ইন্নোভেসন অমসুং সেক্তর ৱাংমা লান্না পাংথোকপা রিসর্চ তেংবাংনবা ইকোসীস্তেম অমা শেম্বা।
5. বিভাগ কয়া শিনবা থুংবগী ইন্দস্ত্রী, একাদমিয়া অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা তেংবাংনহন্নবা ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ ফার্মাস্যুতিকেল অমসুং মেদ-তেক রিসর্চ অমসুং দিভেলপমেন্ত অমা শেম্বগী ৱাহৌদোক অমসু থমখি, থৌওং অসিনা ফার্মা মেদ-তেক সেক্তরশিংদা দোমেস্তিক অমসুং ইন্তর্নেস্নেল কোলাবোরেসন তৌদুনা R&Dসু পাংথোকহনগনি।
6. পোলিসী অসিনা ত্রিলিয়ন 5কী GDPদা শরুক হেন্না তম্বা ঙমহনগনি; এক্সপোর্ত অমসুং ফোরেক্স ইনফ্লো হেনগৎহনগনি; মালেমগী মার্কেত শেয়র হেনগৎহনগনি; দ্রগ দেক্যুরিতী অমসুং ফংবগী চাং হেনগৎহনগনি; হেল্থকেয়রগী মপুং ওইবা ইন্দেক্স ফগৎহনগনি অমসুং লাইনাগী পোৎলুম হন্থহনগনি; R&D অমসুং ইন্নোভেসন্দা হাই এন্দ থবক লৈহনগনি অমসুং R&D অমসুং ইন্নোভেসনগী লমদা তেলেন্ত লৈবা ভারত মচাশিংবু লৈবাক অসিদা অমুক্কা হন্না কৌশিনবা ঙম্বগী খুদোংচাবা লৈহনগনি।
স্কিম অসিগী কান্নবশিং
1. রিসর্চ ইনফ্রাস্ত্রকচর শেমগৎপা – স্কিম অসিনা NIPER অমসুং অতোপ্পা ইন্সতিত্যুসনশিংদা মালেমগী থাক্তা লৈবা রিসর্চ এতমোস্ফিয়র শেম্বদা মতেং পাংগনি, অমসুং মতিক চানা ত্রেনিং ফংলবা মহৈরোইশিংগী তেলেন্ত পুল অমা শেম্বদসু মতেং পাংগনি।
2. স্কিম অসিনা প্রাইভেত সেক্তর অমসুং সরকারগী ইন্সতিত্যুতশিংগী মরক্তা কোল্লাবোরেসন লৈহন্দুনা ইন্দস্ত্রী-একাদমিয়া লিঙ্কেজ শেমগৎপদা খুমাং চাউশিলহনগনি।
3. ভারতকী ফার্মা ইন্দস্ত্রীনা খোঙ্কাপ চাউনা থাংবা ঙমহনবা অমসুং মালেমগী ওইবা ফার্মাস্যুতিকেলগী খুদোংচাবশিংগী 2/3গী শরুক্তি ইন্নোভেসন্না কনবনিনা মালেমগী কৈথেলদা লৈরিবা ভারতকী থাক্কী মপাঙ্গল চেৎশিলহনবদা তেংবাংগদবা অখন্নবা হীরম খরদা মিৎয়েং চঙবা।
4. রেভেন্যু হেনগৎহন্দুনা অমসুং থবক্কী খুদোংচাবা লৈহন্দুনা ভারতকী ফার্মাস্যুতিকেল সেক্তরগী শাহৌবু হেন্না খোঙজেল য়াঙখৎহনগদবা কম্মর্সিএল প্রদক্ত পুথোকপদা স্কিম অসিনা তেংবাংগনি।
5. হকশেলগী মতাংদা খন্ননীংঙাই ওইবা মরু ওইবা মফমশিংগীদমক্তা শেল য়াম্না চঙদবা, ফংবদা লায়বা ৱারোইশিন পুরকপদা স্কিম অসিনা তেংবাংগনি, অমসুং হকশেল শেন্নবগী পোৎলুম হন্থহনগনি।

Ministry of Chemicals and Fertilizers
Dr Mansukh Mandaviya launches National Policy on Research and Development and Innovation in Pharma-MedTech Sector in India and Scheme for promotion of Research and Innovation in Pharma MedTech Sector (PRIP)
“Today is a historic day, an inflection point in the journey of "Atmanirbharta" in the pharma & medical devices sector. We need to transform Indian Pharma & MedTech sectors from a cost-based to a value-based & innovation-based industry”
The scheme will focus on transforming India into a high-volume, high-value player in the global market of pharmaceuticals, meeting the quality, accessibility, and affordability goals. It will also enhance our share in the global value chain: Dr Mansukh Mandaviya
“India can only achieve self-reliance in pharmaceuticals and medical devices by strengthening its research and development infrastructure that would drive the expansion of access to life-saving medicines and drugs and help India become a global pharmaceuticals and medical exports hub”
26 SEP 2023 1:53PM by PIB Delhi
“Today is a historic day, an inflection point in the journey of "Atmanirbharta" in the pharma & medical devices sector. We need to transform Indian Pharma & MedTech sectors from a cost-based to a value-based & innovation-based industry.” This was stated by Dr. Mansukh Mandaviya, Union Minister of Chemicals and Fertilizers and Minister of Health & Family Welfare, Government of India at the launch of National Policy on Research and Development and Innovation in Pharma-MedTech Sector in India and Scheme for promotion of Research and Innovation in Pharma MedTech Sector (PRIP) today. Dr V. K. Paul, Member, NITI Aayog, Ms. S Aparna, Secretary (Pharma), Ministry of Chemicals and Fertilizers and Dr Rajiv Bahl, Director General, ICMR were also present at the event.
Accentuating the benefits of the scheme, Dr Mansukh Mandaviya noted the scheme will focus on transforming India into a high-volume, high-value player in the global market of pharmaceuticals, meeting the quality, accessibility, and affordability goals. He further stated “The policy will help to create an ecosystem of skills and capacities including the academia and the private sectors, and give impetus to new talent among the youth through start-ups.” This is a transformative stage in the Indian drugs and med-tech sector, he stressed where synergies are being created between various Government institutions and agencies such as Pharma Deptt., ICMR, DST, DBT, NIPER etc.
Reiterating the slogan of ‘Jai Jawan, Jai Kisan, Jai Vigyan and Jai Anusandhan’, he elaborated that India prioritizes growth and innovation in brain power and manpower, wherein Covid is an example where we stood the testimony of the time. We need to do mass production of our pharmaceutical products and medical devices. For this, we have made three bulk drug parks in Himachal Pradesh, Vizag and Gujarat and four medical device parks in Himachal Pradesh, Uttar Pradesh, Madhya Pradesh and Tamil Nadu, which will help in strengthening this sector.
Emphasizing on the importance of the scheme, the Union Minister of Chemical and Fertilizer, Dr Mansukh Mandaviya said, “India can only achieve self-reliance in pharmaceuticals and medical devices by strengthening its research and development infrastructure that would drive the expansion of access to life-saving medicines and drugs and help India become a global pharmaceuticals and medical exports hub.” We need to make policies, new products and new research according to the needs of our country and the world, in consultation with industries and academia. We should become so independent that we should not be dependent on anyone for our critical needs.”
Dr V K Paul, Member (Health), NITI Aayog said that after learning lessons from the past, India is leading the world. These clusters of reforms will transform the Pharma MedTech Sector. We also need to focus on collaboration between academia, public and private institutions. This scheme and these initiatives will help in preparing us for the future challenges and ensuring national bio security.
Senior officials from the Ministry of Health and Family Welfare and Chemicals and Fertilizers were also present at the event along with policymakers, experts from the healthcare and pharmaceutical sector, representatives from academia, think tanks, industry and media.
About National Policy on Research and Development and Innovation in Pharma MedTech Sector in India
1. As per the Allocation of Business Rules, the Department of Pharmaceuticals has been assigned, amongst others, the work related to promotion and co-ordination of basic, applied and other research in areas related to the pharmaceutical sector; education and training including high end research; international co-operation in pharmaceutical research, inter- sectoral coordination and all matters relating to National Institutes of Pharmaceutical Education and Research (NIPERs).
2. Indian pharmaceutical industry is the 3rd largest pharmaceutical industry in the world by volume with current market size of around USD 50 Billions. The industry could potentially grow to USD 120-130 Billion over the next decade; one of the key drivers for this growth to be expansion of the industry’s presence in the innovation space.
3. Pursuant to recommendations of the Parliamentary Standing Committee in its 46th Report, the Department had constituted a High level Inter- departmental Committee to draft and finalize Policy on R&D and Innovation including Academia-industry linkage in Pharmaceuticals & Medical Devices consisting of senior representatives of ministries/ department and industry leaders submitted its report in September, 2020.
4. Based on recommendations made in the Report, Draft ‘Policy to Catalyse R&D and Innovation in the Pharma MedTech Sector in India’ has been prepared to encourage R&D in pharmaceuticals and medical devices and to create an ecosystem for innovation in the sector in order for India to become leader in drug discovery and innovative medical devices through incubating an entrepreneurial environment. The policy has been notified in gazette on 18th August, 2023. The Policy postulates three main areas of focus to achieve the objectives:
• To create a regulatory environment that facilitates innovation and research in product development, expanding the traditional regulatory objectives of safety and quality.
• To incentivize private and public investment in Innovation through a mix of fiscal and non-fiscal measures.
• To build an enabling ecosystem designed to support innovation and cross-sectoral research as a strong institutional foundation for sustainable growth in the sector.
5. It is also proposed to set up an Indian Council of Pharmaceuticals and Med-tech Research and Development to facilitate and promote collaboration among industry, academia and research institutions across Departments, promoting domestic and international collaboration in R&D in Pharma Med-tech sectors.
6. The policy will lead to higher contribution in the GDP of the 5 Trillion economy; increased exports and forex inflow; increase in global market share; increased drug security and availability; improvement of overall healthcare index and reduced disease burden; creation of high-end jobs in R&D and Innovation and opportunity to attract back Indian talent with expertise in R&D and Innovation.
About PRIP (Promotion of Research and Innovation in Pharma MedTech Sector)
1. Indian pharmaceutical industry is the 3rd largest pharmaceutical industry in the world by volume with current market size of around USD 50 Billions. The industry could potentially grow to USD 120-130 Billion over the next decade; one of the key drivers for this growth to be expansion of the industry’s presence in the innovation space.
2. At present a major component of Indian exports are low value generic drugs while a large proportion of the demand for patented drugs is met through imports. This is because the Indian Pharmaceutical sector lacks in high value production along with world class pharma R&D. In order to incentivize the global and domestic players to enhance investment and production in these product categories, a well-designed and suitably targeted intervention is required to incentivise specific high value goods such as biopharmaceuticals, complex generic drugs, patented drugs or drugs nearing patent expiry, cell based or gene therapy drugs. The medical device sector is also an essential and integral constituent of the healthcare sector.
3. Govt of India has acknowledged the need for pharma innovation and made announcement in the Budget 23-24 that” A new Programme to promote research and innovation in pharmaceuticals will be taken up through Centres of Excellence. We shall also encourage industry to invest in research and development in specific priority areas.”
4. Accordingly, Department of Pharmaceutical has proposed PRIP (Promotion of Research and Innovation in Pharma MedTech Sector) scheme with a budget outlay of Rs. 5000 crores notified through Gazette notification on 17th August 2023. The objective of the scheme is to transform Indian pharmaceuticals sector from cost based to innovation-based growth by strengthening the research infrastructure in the country. The aim of the scheme is to promote industry-academia linkage for R&D in priority areas and to inculcate the culture of quality research and nurture our pool of scientists. This will lead to sustained global competitive advantage and contribute to quality employment generation in the country.
5. The scheme has two components-
Component A: Strengthening the research infrastructure by establishment of 7 CoEs at NIPERs-These CoEs would be set up in pre identified areas with a financial outlay of Rs 700 Crores.
Component B: Promoting research in pharmaceutical sector by encouraging research in six priority areas like New Chemical Entities, Complex generics including biosimilars, medical devices, stem cell therapy, orphan drugs, Anti-microbial resistance etc., wherein financial assistance will be provided for the Industries, MSME, SME, Startups working with government institutes and for both in- house and academic research. The component has a financial outlay of Rs.4250 Crores.
Benefits of the scheme-
1. Development of Research Infrastructure- The scheme would help in building a world class research atmosphere at NIPERs and other institutes and help in creating talent pool of qualified trained students.
2. This scheme will promote industry-academia linkages by promoting collaboration between Private sector and Govt. institutes.
3. Focus on certain priority areas which will help India’s pharma industry leapfrog and radically strengthen its position in the world market as innovation accounts for 2/3rd of global pharmaceutical opportunities.
4. The scheme would help in launching of commercially viable products which will accelerate the growth of Indian pharmaceutical sector by increased revenue and creating employment opportunities.
5. The scheme would help in the development of affordable, accessible solution for primary area of health concern thus reducing health care burden.