ଖାଉଟି ବ୍ୟାପାର, ଖାଦ୍ୟ ଓ ସାଧାରଣ ବଣ୍ଟନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ହରଡ଼ ଓ ବିରି ଡାଲି ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଡିସେମ୍ବର ୩୧ କୁ ବଢ଼ାଇଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ଡିପୋରେ ହୋଲସେଲର ଏବଂ ବଡ଼ ଖୁଚୁରା ବେପାରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ହ୍ରାସ କରି ୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କରି ଦିଆଯାଇଛି
25 SEP 2023 4:30PM by PIB Bhubaneswar
ହରଡ଼ ଓ ବିରି ଡାଲି ସଂକ୍ରାନ୍ତରେ ଅତ୍ୟାବଶ୍ୟକ ସାମଗ୍ରୀ ଆଇନ, ୧୯୫୫ ଅଧୀନରେ ପ୍ରଚଳିତ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମାର ଅବଧିକୁ ସରକାର ୩୦ ଅକ୍ଟୋବର, ୨୦୨୩ ରୁ ୩୧ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୩ କୁ ବୃଦ୍ଧି କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କେତେକ ଷ୍ଟକ୍ ହୋଲ୍ଡିଂ ସଂସ୍ଥା ପାଇଁ ଷ୍ଟକ୍ ହୋଲ୍ଡିଂ ସୀମା ମଧ୍ୟ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି ।
ଆଜି ଜାରି ହୋଇଥିବା ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଅନୁଯାୟୀ, ଡିପୋରେ ହୋଲସେଲର ଏବଂ ବଡ଼ ଶୃଙ୍ଖଳାର ଖୁଚୁରା ବେପାରୀ ମାନଙ୍କ ସହିତ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ୨୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌ରୁ ୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌କୁ ହ୍ରାସ କରାଯାଇଛି ଏବଂ ମିଲର ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୀମା ଗତ ୩ ମାସର ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ବାର୍ଷିକ କ୍ଷମତାର ୨୫% ରୁ କମ୍ କରି ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ବିଗତ ୧ ମାସର ଉତ୍ପାଦନ କିମ୍ବା ବାର୍ଷିକ କ୍ଷମତାର ୧୦%, ଯାହା ତନ୍ମଧ୍ୟରୁ ଅଧିକ ଥିବ ।
ଷ୍ଟକ ସୀମାରେ ସଂଶୋଧନ ଏବଂ ସମୟ ଅବଧି ବୃଦ୍ଧି ହେଉଛି ଜମାଖୋରୀକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ବଜାରକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣରେ ହରଡ଼ ଓ ବିରି ଡାଲିକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ମୁକ୍ତ କରିବାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତା ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଲଭ ମୂଲ୍ୟରେ ହରଡ଼ ଓ ବିରି ଡାଲି ଉପଲବ୍ଧ କରାଇବା ।
ସଦ୍ୟତମ ଆଦେଶ ଅନୁଯାୟୀ, ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ଏବଂ କେନ୍ଦ୍ରଶାସିତ ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ୨୦୨୩ ଡିସେମ୍ବର ୩୧ତାରିଖ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ହରଡ଼ ଓ ବିରି ଡାଲି ପାଇଁ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ଧାର୍ଯ୍ୟ କରାଯାଇଛି । ହୋଲସେଲର ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଡାଲି ନିମନ୍ତେ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭାବେ ଲାଗୁ ହେଉଥିବା ଷ୍ଟକ୍ ସୀମା ୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ହେବ; ଖୁଚୁରା ବ୍ୟବସାୟୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌; ପ୍ରତ୍ୟେକ ଖୁଚୁରା ଦୋକାନରେ ୫ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଏବଂ ବଡ଼ ଶୃଙ୍ଖଳା ଖୁଚୁରା ବେପାରୀ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଡିପୋରେ ୫୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍‌; ମିଲର୍ ମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉତ୍ପାଦନର ଶେଷ ୧ ମାସ ବା ବାର୍ଷିକ ସ୍ଥାପିତ କ୍ଷମତାର ୧୦% ଯାହା ଅଧିକ ଥିବ । ଆମଦାନୀକାରୀଙ୍କ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମଦାନୀକାରୀମାନେ ସୀମା ଶୁଳ୍କ ମଞ୍ଜୁରୀ ତାରିଖ ଠାରୁ ୩୦ ଦିନରୁ ଅଧିକ ଆମଦାନୀ ଷ୍ଟକ୍ ରଖି ପାରିବେ ନାହିଁ ।
ସମ୍ପୃକ୍ତ ଆଇନଗତ ସଂସ୍ଥାଗୁଡ଼ିକ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗର ପୋର୍ଟାଲ (https://fcainfoweb.nic.in/psp) ରେ ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ଘୋଷଣା କରିବେ ଏବଂ ଯଦି ସେମାନଙ୍କ ପାଖରେ ଥିବା ଷ୍ଟକ୍ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ସୀମା ଠାରୁ ଅଧିକ ହୁଏ, ତେବେ ସେମାନେ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି ହେବାର ୩୦ ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ନିର୍ଦ୍ଧାରିତ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମାକୁ ଆଣିବେ ।
ଏହା ପୂର୍ବରୁ ଜମାକାରୀ ଓ ଅସାଧୁ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ରୋକିବା ଏବଂ ଉପଭୋକ୍ତାଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ସରକାର ୨୦୨୩ ଜାନୁଆରୀ ୨ ତାରିଖରେ ହରଡ଼ ଓ ବିରି ଡାଲି ପାଇଁ ଷ୍ଟକ୍ ସୀମାକୁ ନେଇ ବିଜ୍ଞପ୍ତି ଜାରି କରିଥିଲେ । ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହ ସାପ୍ତାହିକ ଭିତ୍ତିରେ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିବା ଷ୍ଟକ ପ୍ରକଟୀକରଣ ପୋର୍ଟାଲ ଜରିଆରେ ଉପଭୋକ୍ତା ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ହରଡ଼ ଓ ବିରି ଡାଲିର ଷ୍ଟକ୍ ସ୍ଥିତି ଉପରେ ତୀକ୍ଷ୍ଣ ନଜର ରଖିଛି ।
*

Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
Centre extends time period for stock limits of tur and urad to 31st December
Stock limit for wholesalers and big chain retailers at depot reduced to 50 MT
25 SEP 2023 4:30PM by PIB Delhi
The government has extended the time period for existing stock limits under the Essential Commodities Act, 1955 in respect of tur and urad from 30th October, 2023 to 31st December, 2023 and also revised the stock holding limits for certain stockholding entities. As per the notification issued today, the limit for stock with wholesalers and also big chain retailers at depot has been reduced from 200 MT to 50 MT, and the limit for miller has been reduced from last 3 months production or 25% of annual capacity, whichever is higher to last 1 month production or 10% of annual capacity, whichever is higher.
The revision in stock limits and extension of the time period is to prevent hoarding and elicit the continuous release of Tur and Urad in sufficient quantities to the market and make tur dal and urad dal available at affordable prices for the consumers.
As per the latest order, stock limits have been prescribed for tur and urad until 31st December, 2023 for all States and Union Territories. Stock limits applicable to each of the pulse individually will be 50 MT for wholesalers; 5 MT for retailers; 5 MT at each retail outlet and 50 MT at depot for big chain retailers; last 1 month of production or 10% of annual installed capacity, whichever is higher, for the millers. In respect of importers, the importers are not to hold imported stock beyond 30 days from the date of Customs clearance. The respective legal entities are to declare the stock position on the portal (https://fcainfoweb.nic.in/psp) of Department of Consumer Affairs and in case the stocks held by them are higher than the prescribed limits then, they shall bring the same to the prescribed stock limits within 30 days of issue of the notification.
Earlier the government had, on 2nd January, 2023, issued stock limit notification for tur and urad in order to prevent hoarding and unscrupulous speculation and also to improve affordability to the consumers. The Department of Consumer Affairs is closely monitoring the stock position of tur and urad through stock disclosure portal which has been reviewed on weekly basis with the State Government.