କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା’(ଏସଏଚଏସ୍) ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ ବିଭିନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛି
ଏହି ବାର୍ଷିକ ଅଭିଯାନର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ସ୍ବେଚ୍ଛାକୃତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀ ଯୋଗଦାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା
25 SEP 2023 2:30PM by PIB Bhubaneswar
କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ଏହି ଅଭିଯାନ ପାଇଁ କ୍ୟାଣ୍ଟିନ, କରିଡର, ବିଭାଗୀୟ ଯାନ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ବ୍ୟାପକ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପାଇଁ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ ଏବଂ ଗୃହ ଓ ସହରୀ ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ‘ସ୍ୱଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା’ (ଏସଏଚଏସ) ଅଭିଯାନ 15 ସେପ୍ଟେମ୍ବରରୁ 2 ଅକ୍ଟୋବର, 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପାଳନ କରାଯାଉଛି।
ଏହି ବାର୍ଷିକ ଅଭିଯାନ ସ୍ବେଚ୍ଛାକୃତ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀର ଯୋଗଦାନକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବାର ମୂଳ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ବହନ କରେ | 'ଆବର୍ଜନା ମୁକ୍ତ ଭାରତ' ବିଷୟବସ୍ତୁ ସହିତ ସ୍ୱେଚ୍ଛାରେ ସେବା ସହିତ ଶ୍ରମଦାନ ମନୋଭାବ ଦେଶବ୍ୟାପୀ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ପ୍ରାଧାନ୍ୟ ଦିଆଯିବ।
ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଲୋକମାନଙ୍କଠାରୁ ସର୍ବାଧିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆମନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଦେଶବ୍ୟାପୀ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଯୋଜନା କରାଯାଉଛି, ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, “ଏକ ତାରିଖ - ଏକ ଘଣ୍ଟା”। ବିଭିନ୍ନ ପୃଷ୍ଠଭୂମି ଏବଂ ଗୋଷ୍ଠୀର ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କୁ ଏକତ୍ରିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଘଣ୍ଟା ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପାଇଁ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିବାକୁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖିଛି। ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀମାନେ ବିଭିନ୍ନ ପରିମଳ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବେ, ଏକ ପରିଷ୍କାର ପରିବେଶ ପ୍ରତି ଏକତା ଏବଂ ଦାୟିତ୍ବର ଭାବନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବେ। ଇଭେଣ୍ଟ ସମୟରେ ନାଗରିକମାନେ ଚିତ୍ର କ୍ଲିକ୍ କରି ଅପଲୋଡ୍ କରିପାରିବେ। ଏସଏଚଏସ୍ ଅଭିଯାନରେ ସେମାନଙ୍କର ଅବଦାନକୁ ସୂଚୀତ କରିବାକୁ “ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା - ନାଗରିକ ପୋର୍ଟାଲ୍”ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇଛି।
ସଚିବ, କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ବିଭାଗ ତଥା ଅତିରିକ୍ତ ସଚିବ ଓ ଯୁଗ୍ମ ସଚିବ (ପ୍ରଶାସନ) କୃଷି ଭବନ ପରିସର ମଧ୍ୟରେ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତାର ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସମୀକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି। ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ଦକ୍ଷ କାର୍ଯ୍ୟ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ବିଭାଗର ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କାର୍ଯ୍ୟକୁ ସୂଚିତ କରେ |
ଉଭୟ କର୍ମଚାରୀ ଏବଂ ପରିଦର୍ଶକଙ୍କୁ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଡ୍ରାଇଭରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା ପାଇଁ କୃଷି ଭବନ ମଧ୍ୟରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ଥାନରେ ସୂଚନା ଥିବା ଷ୍ଟାଣ୍ଡିକୁ ରଖାଯାଇଛି। ଏହି ଅଭିଯାନର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦିଗରେ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ଏହା ହେଉଛି ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ |
ପ୍ରବେଶ ପଥରେ ଥିବା ଭର୍ଟିକାଲ୍ ଗାର୍ଡ଼େନକୁ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା କରିବା ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଥମ କିଛି କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା | ଏଥିସହ କୃଷି ଭବନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା କରିଡର ଏବଂ କୋଠରୀଗୁଡ଼ିକର ଗଭୀର ସଫେଇ କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା। ଉଲ୍ଲେଖଯୋଗ୍ୟ, ବିଭାଗୀୟ ଅଧିକାରୀମାନେ ନିଜ ନିଜ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷେତ୍ରର ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନତା ପାଇଁ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଦାୟିତ୍ବ ଗ୍ରହଣ କରି ଏହି ସଫେଇ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ନିୟୋଜିତ ହୋଇଥିଲେ। ସମସ୍ତ ବିଭାଗୀୟ ଯାନଗୁଡିକ ଭଲ ଭାବରେ ସଫା ହୋଇଥିବାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରି ବିଭାଗ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି।
ଅଫିସ୍ ପରିବେଶକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ, ପରିତ୍ୟକ୍ତ, ପୁରୁଣା ଆସବାବପତ୍ର ଅପସାରଣ ପରେ ପାତ୍ରରେ ଉଦ୍ଭିଦଗୁଡିକ କୃଷି ଭବନର କରିଡରରେ ସୁଚିନ୍ତିତ ଭାବରେ ରଖାଯାଉଛି।
ଅଭିନବ ଉପାୟ ସହିତ ବର୍ଜ୍ୟବସ୍ତୁ ହ୍ରାସ ପଦକ୍ଷେପରେ ବିଭାଗ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛି | କାର୍ଯ୍ୟକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା ଏବଂ କାଗଜ ଆବର୍ଜନାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ପାଇଁ ଫିଜିକାଲ ଫାଇଲଗୁଡିକ ପାଇଁ ସ୍କାନିଂ ସୁବିଧା ବ୍ୟବହାର କରିବାକୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଛି, ଯାହା ସାଧାରଣ ପ୍ରଶାସନ ବିଭାଗ ମାଧ୍ୟମରେ ଉପଲବ୍ଧ ହେଉଛି |
4 ଅକ୍ଟୋବର, 2023 ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଭାଗ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ସେମାନଙ୍କର ସୋସିଆଲ୍ ମିଡିଆ ପ୍ଲାଟଫର୍ମରେ ସୂଚନା ଏବଂ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ବିଷୟବସ୍ତୁ ବାଣ୍ଟିବ। ଏହି ବିଷୟବସ୍ତୁରେ ବିଭାଗ ମଧ୍ୟରେ ଚାଲିଥିବା କାର୍ଯ୍ୟକଳାପର ଅପଡେଟ୍, ତଥା ସୂଚନାଯୋଗ୍ୟ ସୋସିଆଲ ମିଡିଆ ସୃଜନଶୀଳତା ସ୍ବଚ୍ଛତା ହେଉଛି ସେବା ଅଭିଯାନ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବ। ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା ଅଭିଯାନରେ ମିଲେଟଗୁଡିକ ଡିଓଏ ଓ ଏଫଡବ୍ଲୁ ଦ୍ବାରା ସକ୍ରିୟ ଧ୍ୟାନ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିରେ 'ସ୍ବଚ୍ଛତା ବି, ସ୍ବାସ୍ଥ୍ୟ ବି’ ଥିମ୍ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦିଆଯିବ | ମିଲେଟଗୁଡିକୁ ହେଉଛି ପ୍ରାଚୀନ ଶସ୍ୟ ଯାହା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଉପକାରରେ ଭରପୂର, ଏଗୁଡ଼ିକ କମ୍ ଉତ୍ସ ବ୍ୟବହାର କରନ୍ତି ଏବଂ ଏହାର କମ୍ କାର୍ବନ ଫୁଟ୍ ପ୍ରିଣ୍ଟ ରହିଛି। ଅନ୍ୟପକ୍ଷରେ, ଏଗୁଡ଼ିକ, ଅବକ୍ଷୟିତ ମାଟିରେ ମଧ୍ୟ ବଢ଼ିପାରେ, ମୃତ୍ତିକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକୁ ବଢ଼ାଇ ପାରିବେ ଏବଂ ବହୁ ପରିମାଣରେ ମୃତ୍ତିକା ପ୍ରଦୂଷଣକୁ ରୋକି ପାରିଥାଏ। ଏହି ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ଅନୁକୂଳ ଶସ୍ୟ ଗ୍ରହଣ କରିବା ପାଇଁ 70 ରୁ ଅଧିକ ଦେଶର ସମର୍ଥନ ମିଳିଥିଲା, ଯେତେବେଳେ ମିଳିତ ଜାତିସଂଘ ସାଧାରଣ ସଭା 2023 ବର୍ଷକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ଭାବରେ ଘୋଷଣା କରିବାକୁ ଭାରତର ସଂକଳ୍ପ ଉପରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥିଲା। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ଭାରତ ବିଶ୍ବସ୍ତରରେ ନିଜର ଏକ ସ୍ବତନ୍ତ୍ର ପରିଚୟ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିଛି।
ଗୃହ ଓ ସହର ବ୍ୟାପାର ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ଓ ପରିମଳ ବିଭାଗ ଦ୍ୱାରା ବିକଶିତ ପୋର୍ଟାଲରେ ଅଭିଯାନ ସମୟରେ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ସଂପର୍କରେ ତଥ୍ୟ ଅପଲୋଡ୍ କରିବାକୁ ସବୋର୍ଡିନେଟ୍ ଅଫିସ୍ ଏବଂ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟମାନଙ୍କୁ କୁହାଯାଇଛି।
ସମୂହ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଡ୍ରାଇଭ୍ ପାଇଁ ଅଧିକ ଫୁଟଫଲ୍ ଥିବା ସ୍ଥାନଗୁଡିକରେ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଅନେକ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ଏବଂ ପଦକ୍ଷେପ ଯୋଜନା କରିଛି। ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, ଲକ୍ଷ୍ମୌର ଆଲିଗଞ୍ଜର ସେକ୍ଟର ବି ର ଟିକୋନା ପାର୍କରେ ଆଖୁ ବିକାଶ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଦ୍ବାରା ଟ୍ରାକ୍ ପରିଷ୍କାର କରାଯିବ। ତୈଳବୀଜ ବିକାଶ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଅଏଲସିଡ୍‌ ଆବାସିକ ଇଷ୍ଟେଟରେ ଅଳିଆ ଆବର୍ଜନା ସଫା କରିବା ସହିତ ଘାସ ବୁଦା ସଫା କରିବାକୁ ଯୋଜନା କରିଛି। ଶସ୍ୟ ବିକାଶ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ଅକ୍ଟୋବର 1 ରେ “ସ୍ବଚ୍ଛତା ହିଁ ସେବା” ଅନ୍ତର୍ଗତ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ଏବଂ ପରିମଳ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ପରିଚାଳନା କରିବ |
ଏହି ପ୍ରୟାସଗୁଡିକ ଏକ ବ୍ୟାପକ ଦର୍ଶକଙ୍କ ନିକଟରେ ପହଞ୍ଚିବା, ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଶିକ୍ଷା ଦେବା ଏବଂ ପରିଷ୍କାର ପରିଚ୍ଛନ୍ନ କାର୍ଯ୍ୟରେ ସକ୍ରିୟ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରିବା।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Department of Agriculture and Farmers' Welfare initiated various activities as part of ‘Swachhata Hi Seva’ (SHS) campaign
This annual campaign carries core objective of encouraging voluntary participation and community engagement
25 SEP 2023 2:30PM by PIB Delhi
The Department of Agriculture and Farmers’ Welfare has initiated number of activities for the campaign involving deep cleaning of canteens, corridors, department vehicles and more to pledge their support to the campaign. The ‘Swachhata Hi Seva’ (SHS) campaign, spearheaded by the Department of Drinking Water & Sanitation and the Ministry of Housing & Urban Affairs, is being celebrated from 15th September to 2nd October, 2023.
This annual campaign carries the core objective of encouraging voluntary participation and community engagement. With the theme 'Garbage Free India,' the spirit of voluntarism and shramdaan will remain at the forefront of the nationwide activities.
To invite maximum participation from people across the nation, several nationwide activities and events are being planned, for instance, “Ek Tareekh - Ek Ghanta". An inspiring and impactful event, which is scheduled to take place on the 1st October at 10 AM, aims to bring together individuals from diverse backgrounds and communities to collectively dedicate one hour to cleanliness. Participants will actively participate in various cleanliness activities, promoting a sense of unity and responsibility towards a cleaner environment. During the events, citizens can click pictures and upload them to the portal “Swachhata Hi Seva – Citizens Portal” to mark their contribution towards SHS campaign.
Secretary, Department of Agriculture & Farmers Welfare along with Addl. Secretary and Joint Secretary (Administration) are undertaking periodic reviews of cleanliness within Krishi Bhawan premises. The proactive commitment to cleanliness underscores the department's dedication to creating a hygienic and efficient work environment for all.
The strategic placement of informative standees at various prominent locations within Krishi Bhawan to encourage both staff and visitors to actively participate in the cleanliness drive is another significant step by the Department towards thepromotion of the campaign.
Thorough cleaning of the vertical garden at the entrance were among the first few activities by the Department. Additionally, a deep cleaning of the corridors and rooms within Krishi Bhawan were also carried out. Notably, department officials actively engaged in this cleaning process, taking personal responsibility for the cleanliness of their respective workstations. The department further demonstrated its dedication to cleanliness by ensuring that all departmental vehicles were thoroughly cleaned.
In a move to enhance the office environment, potted plants are being thoughtfully placed in corridors of Krishi Bhawan, following the removal of discarded, old furniture.
The Department is championing waste reduction initiatives with innovative approaches. To streamline operations and reduce paper waste, instructions have been issued to utilize the scanning facility for physical files, which are being made accessible through the General Administration section.
Until 4th October, 2023, the department will be actively sharing informative and engaging content on their social media platform. This content will include updates of the ongoing activities within the department, as well as informative social media creative covering various subjects pertaining to the Swachhata Hi Seva Campaign. Millets will be an active focus of the DoA&FW during the Swachhata Hi Seva campaign, with an emphasis on the theme ‘Swachhata bhi Swasthya bhi’. Millets are ancient grains packed with health benefits, they use less resource and have low carbon footprint. Moreover, they can also grow in poor, degraded soil, boosting soil health and prevent soil contamination to a large extent. Adoption of these clean and climate friendly grains found a resounding support of more than 70 countries, when the United Nations General Assembly acted upon India’s resolution to declare year 2023 as the International Year of Millets. This decision placed India at the forefront of the global celebration.
Subordinate offices and Directorates have been asked to upload data regarding their activities during the campaign on the portal developed by Ministry of Housing and Urban Affairs & Department of Drinking Water and Sanitation.
The Directorates have planned numerous activities and initiatives across high footfall places for the mass cleanliness drive. For instance, Directorate of Sugarcane Development will be ramping up the walking track in Tikona Park of Sector B, Aliganj, Lucknow. The Directorate of Oilseeds Development has planned cleaning of debris and clearing of bushes in the Oilseeds Residential Estate. Directorate of Pulses Development will conduct cleanliness and sanitizing drive under “Swacchta Hi Sewa” on 1st October.
These efforts aim to reach a wider audience, educate the public on important issues, and encourage active participation in initiatives related to cleanliness.