ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়
NESTS (ত্রাইবেল এফিয়র্স মন্ত্রালয়)না এমাজোন ইন্দিয়া অমসুং লর্নিং লিঙ্ক ফাউন্দেসনগা খুৎশম্নদুনা EMRSকী ‘এমাজোন ফ্যুচর ইঞ্জিনিয়র প্রোগ্রাম’গী ফেজ-II হৌদোকখ্রে
খোঙথাং অসিনা ত্রাইবেল খুন্নাইশিংগী মরক্তা লৈরিবা একাদমিক গেপ মেনশিনবা ঙম্বগী মতিক লৈ, অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিংদা মায় পাকপা কেরিয়র শেম্বা ঙমহনগনিঃ শ্রী অর্জুন মুন্দা
প্রোগ্রাম অসিগী অনিশুবা ফেজতা এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল 54দা AI করিকলম মনুং চলহনগনি; EMRS ওজাশিংগীদমক্তা সেপ্তেম্বর 25-27দা ত্রেনিং ৱর্কশোপ পাংথোক্কনি
মমাংগী একাদমিক চহিগী মনুংদা EMRSকী মাইকৈদগী লাকখিবা তোপ 20 কোদিং প্রোজেক্তকী একজিবিসন ওইরিবা EMRS কোদর্স এক্সপো অসিসু হৌদোকখ্রে
25 SEP 2023 3:14PM by PIB Imphal
ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়গী মখাদা লৈবা নেস্নেল এজুকেসন সোসাইতী ফোর ত্রাইবেল স্তুদেন্ত (NESTS)না আন্ধ্র প্রদেশ, গুজরাত, মধ্য প্রদেশ, ওরিশা, রাজস্থান অমসুং তেলঙ্গানা শিনবা থুংবদা লৈরিবা এক্লাব্যা মোদেল রেসিদেন্সিএল স্কুল (EMRS) 54দা ‘এমাজোন ফ্যুচর ইঞ্জিনিয়র প্রোগ্রাম’গী ফেজ-II হৌদোকখ্রে। অনিশুবা ফেজ অসিদা এদভান্স ব্লোক প্রোগ্রাম্মিং অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স করিকলম য়াওগনি। সেক্রেতরী (ত্রাইবেল এফিয়র্স), শ্রী অনিল কুমার ঝানা নুমিৎ হুম্নিগী ইন-পর্সন্স তীচর্স ত্রেনিং ৱর্কশোপকা লোয়ননা মমাংগী একাদমিক চহিগী মনুংদা EMRSকী মাইকৈদগী লাকখিবা তোপ 20 কোদিং প্রোজেক্তকী একজিবিসন ওইরিবা EMRS কোদর্স এক্সপোসু ঙসি নই দিল্লীদা হৌদোকখ্রে।
মমাংগী চহিদা থবক ওইনা পাংথোকখিবদা ফংখিবা মায় পাকপশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা নৌনা শেমদোক্লবা মোদ্যুল অসিদা CBSE স্কিল এজুকেসনগা চুননবা নৌনা শেমদোক্লবা কোদিং অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তেল্লিজেন্স (AI) করিকলম অমা হৌদোক্কনি। হায়রিবা অসি, কোদিং, লোজিকেল সিক্বেন্সিং, লর্নিং লুপ অমসুং ব্লোক প্রোগ্রাম্মিংগী হৌজিক লৈরিবা কোর্সকী মথক্তা হাপচিনবনি। পুং 20গী মোদ্যুল অসি হৌজিক্কী মতমদা ত্রাইবেল মহৈরোইশিংদা তাক্লিবা কম্প্যুতর সাইন্স অমসুং কোদিংগী থাকশিং খন্ন-নৈনদুনা শেম্বনি। তরুকশুবা ক্লাসকী মহৈরোইশিংদা কম্প্যুতর সাইন্সকী ফন্দামেন্তেল; তরেৎশুবা ক্লাস্তা ভিজুএল প্রোগ্রাম্মিংগী অৱাংবা থাক্কী ৱাখল্লোন; নিপানশুবা ক্লাস্তা AI করিনো হায়বা শক্তাকপগী সেসন; অমসুং মাপনশুবা ক্লাস্তনা AIগী ফন্দামেন্তেল তাকপীগনি। 10শুবা ক্লাসকী ওইনদি, একাদমিক চহি 2024-25তা CBSE স্কিল করিকলমগা চুনবা AI মোদ্যুল তাক্কনি।
প্রোগ্রাম অসিগী পাইলোত ফেজ হৌদোকখিবা ত্রাইবেল এফিয়র্সকী কেন্দ্র মন্ত্রী, শ্রী অর্জুন মুন্দানা মহাক্কী ৱারোল অমদা অসুম্না হায়খি, “এমাজোন ফ্যুচর ইঞ্জিনিয়র প্রোগ্রাম ইনিসিএতিব অসিদি মথংদা হৌরক্কদৌরিবা ত্রাইবেলগী চারোন শুরোনশিংনা দিজিতেলগী খুদোংচাবশিং শোইদনা লৌবা ঙমহন্নবা মপুং ফাবা লৌশিং লৈহন্নবা অচৌবা খোঙথাং অমনি। এমাজোন ফ্যুচর ইঞ্জিনিয়র প্রোগ্রাম অমসুং NESTSকী মরক্কী খুৎশম্নবা অসিদা ত্রাইবেল খুন্নাইশিংগা মরক্তা লৈরিবা একাদমিক্কী অহাঙবশিংগী মেনশিনবা ঙম্বগী মতিক লৈবগা লোয়ননা ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিংদা মায় পাকপা কেরিয়ম শেম্বা ঙমহনগনি”।
ত্রাইবেল এফিয়র্স সেক্রেতরী, শ্রী অনিল কুমার ঝানা থৌরম অসিদা ৱা ঙাঙবদা ভারত্তা ত্রাইবেলগী অপুনবা মীশিং মীওই করোর 10 হেন্না লৈ, মখোয়শিং অসিনা মোদর্ন এজুকেসন ফংবগী মতাংদা লোল অমসুং কলচরগী অপনবা কয়া অয়াম্বা মতমদা মাইয়োক্নরি হায়না পনখি। তাকপী তম্বীবা মতমদা মসিগুম্বা অহাঙবা মেনশিনবনা ত্রাইবেল মহৈরোইশিংগী আউতকম ফগৎহনবদা চাউনা মতেং পাংগনি। ওজাশিংবু, অখন্ননা ভারতকী ত্রাইবেল খুন্নাইগী ওজাশিংবু মখোয়গী লোলদা কেপাসিতী বিলদিং তৌবনা করিকলমশিংবু হেন্না নীংথিজনা তাকপা ঙমহনগনি অমসুং ত্রাইবেল মহৈরোইশিংবু থাক ৱাংবা তেক্নোলোজীগী মালেমসিদা অতোপ্পশিংগা চাংয়েংনবা ঙম্বা নীংথিনা শেম শাবীবসু ঙমগনি, মহাক্না হায়খি। শ্রী ঝানা EMRS ওজাশিংনা মখোয়গী মহৈরোইশিংনা প্রোগ্রাম অসি থৱাই য়াওনা শরুক য়াহন্নীংনবা অমসুং কোদিং অমদি AIগী বেসিক তম্নবা পুক্নিং থৌগৎপীয়ু হায়খি। মহাক্না থৌরম মনুংদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওজা অমসি মহৈরোই অহুম্বু মনা পীদুনা ইকায় খুম্নখি।
এমাজোন ইন্দিয়া অমসুং লর্নিং লিঙ্ক ফাউন্দেসন (LLF)গা খুৎশম্নদুনা মমাংগী চহিদা হৌদোকখিবা অহানবা ফেজনা ক্লাস তরুক্তগী নিপান ফাওবগী মহৈরোই 7000 হেনববু কম্প্যুতর সাইন্সকী ফন্দামেন্তেল অমসুং ব্লোক প্রোগ্রাম্মিং মোদ্যুলগী মতাংদা তাকপী তম্বীখি। লেপ্তনা পাকথোক চাউথোরক্লিবা তেক্নোলোজীগী মালেম অসিগীদমক্তা ত্রাইবেল মহৈরোইশিংবু শেম-শাদুনা লৈহনবা হায়বসিদা মখোয়বু তাকপী তম্বীরিবশিংদা অচুম্বা লৌশিং অমসুং রিসোর্স মতিক চানা লৈবা হায়বসি খ্বাইদগী মরু ওইবা অমসুং তঙাই ফদবনি। ফেজ Iগী মনুংদা ওজা 50 হেনববু নুমিৎ 2গী কেপাসিতী বিলদিং প্রোগ্রামগী মখাদা ত্রেনিং পীখি অমসুং মসিগী মতুংদা মতম-মতমগী ওইবা ভর্চুএল সেসন কয়ানা মতুং ইনখি। (ফেজ-I হৌদোকখিবাঃ https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1887065)
থৌরম অসিদা এমাজোন ইন্দিয়াগী পব্লিক পোলিসী (কস্তমর ত্রস্ত)কী মকোক, শ্রী নিতিন সলুজা অমদি লর্নিং লিঙ্ক ফাউন্দেসনগী মেনেজিং পার্ত্নর, শুকুমারী নুরিয়া অন্সারীসু অতোপ্পা মীথুংলেন কয়াগা লোয়ননা শরুক য়াখি।

Ministry of Tribal Affairs
NESTS (Ministry of Tribal Affairs), in collaboration with Amazon India and Learning Links Foundation, launches Phase II of the ‘Amazon Future Engineer Programme’ for EMRSs
The initiative has the potential to bridge the academic gap existent among tribal communities, ensuring their successful careers in emerging technologies: Shri Arjun Munda
Second phase of the programme to include AI Curriculum in 54 Eklavya Model Residential Schools; Training workshop organized from 25th- 27th September for EMRS teachers
EMRS Coders Expo, an exhibition of Top 20 Coding Projects from EMRSs during the previous academic year, also inaugurated
25 SEP 2023 3:14PM by PIB Delhi
National Education Society for Tribal Students (NESTS), under Union Ministry of Tribal Affairs, launched the Phase II of the ‘Amazon Future Engineer Programme’ in 54 Eklavya Model Residential Schools (EMRS) spread across Andhra Pradesh, Gujarat, Madhya Pradesh, Odisha, Rajasthan and Telangana. The second phase would include an Advanced Block Programming and Artificial Intelligence curriculum. Secretary (Tribal Affairs), Shri Anil Kumar Jha inaugurated the three-day in-person teachers’ training workshop as well as the EMRS Coders Expo, an exhibition of Top 20 Coding Projects from EMRSs during the previous academic year, in New Delhi today.
Based on the encouraging results of last year’s implementation, the revised module will introduce a customized coding and artificial intelligence (AI) curriculum that is aligned with CBSE skill education. This will be in addition to the current courses in coding, logical sequencing, learning loops, and block programming. The 20-hour module is constructed taking into account the current exposure of tribal students to computer science and coding. Class six students will be taught the fundamentals of computer science, seventh standard will be introduced to the advanced concepts of visual programming; grade eight will get introductory exposure sessions to AI; and grade nine will learn the fundamentals of AI. For grade 10, the AI module aligned with the CBSE skills curriculum will be introduced in the academic year 2024-25.
Union Minister for Tribal Affairs, Shri Arjun Munda who launched the programme’s pilot phase, said in a message, “Amazon Future Engineer Programme initiative is a huge step towards ensuring that the succeeding tribal generations become well-equipped to leverage digital opportunities. Collaboration between Amazon Future Engineer programme and NESTS, has the potential to bridge the academic gap existent among tribal communities, ensuring their successful careers in emerging technologies.”
Addressing the event, Secretary (Tribal Affairs), Shri Anil Kumar Jha noted that India has a tribal population of over 10 crores, which in many cases still faces language and cultural barriers to access modern education. Bridging these barriers in teaching will go a long way in improving learning outcomes for tribal students. Capacity building of teachers in their local languages, especially for tribal communities in India, will empower them to deliver curriculum in a much-enhanced manner and prepare the tribal students to compete in the technologically advanced world, he said. Shri Jha further encouraged the EMRS teachers to motivate and energize their students to whole-heartedly participate in the programme and learn the basics of coding and AI. He also felicitated the top-three teachers and students during the event.
The pilot phase, launched in collaboration with Amazon India and Learning Links Foundation (LLF) last year, has trained over 7,000 students from grades six to eight on the fundamentals of computer science and block programming modules. To make tribal students ready for the ever-expanding technological landscape, it is pertinent that educators be well-equipped with the right knowledge and resources. More than 50 teachers were trained through a 2-day capacity-building workshop followed by periodic virtual sessions in Phase I. (Launch of Phase I: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1887065)
The event witnessed the presence of Shri Nitin Saluja, Head of Public Policy (Customer Trust), Amazon India, Ms. Nuriya Ansari, Managing Partner, Learning Links Foundation, among others.