ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ
যুৱ ভোটাৰক শিক্ষিত কৰাৰ লগতে প্ৰেৰণা যোগাবলৈ ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ চাচা চৌধুৰী আৰু ছাবুৰ চিত্ৰণ
যুৱ ভোটাৰক শিক্ষিত কৰাৰ লগতে প্ৰেৰণা যোগাবলৈ ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগৰ চাচা চৌধুৰী আৰু ছাবুৰ চিত্ৰণ
ভাৰতীয় নিৰ্বাচন আয়োগ আৰু প্ৰাণ কমিছৰ যৌথ প্ৰচেষ্টাত ব্যংগাত্মক গ্ৰন্থ "চাচা চৌধুৰী ঔৰ চুনাভি দংগল"
পৰিধিৰ বাহিৰ স্পৰ্শ কৰা মাধ্যম হিচাপে কমিক আজিৰ ডিজিটেল যুগতো অবিচ্ছেদ্য আৰু প্ৰাসংগিক: চিইচি ৰাজীৱ কুমাৰ
20 SEP 2023 6:09PM by PIB Guwahati
শৈশৱৰ আদৰুৱা দিনবোৰলৈ উভতি চালে আমি চাচা চৌধুৰী কমিকছৰ সৈতে সনাসনি হৈ থকা নষ্টালজিক দুঃসাহসিক অভিযানবোৰৰ মাজলৈ সোমাই যাওঁ। চাচা চৌধুৰী আৰু ছাবুৰ চৰিত্ৰই সকলো প্ৰজন্মৰ পাঠকৰ হৃদয়ত এক বিশেষ স্থান দখল কৰিছে, কিয়নো তেওঁলোকে নিজৰ মনোমোহা সংলাপ আৰু আদান-প্ৰদানেৰে দৰ্শকক মোহিত কৰিছে আৰু স্মৃতিৰ উত্তাপ আৰু নষ্টালজিয়াৰ অনুভূতি জগাই তুলিছে।
এক অনন্য পদক্ষেপ হিচাপে চাচা চৌধুৰী কমিকছৰ অপৰিসীম জনপ্ৰিয়তাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি আজি নিৰ্বাচন সদনত চি ই চি শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰ আৰু ই চি শ্ৰী অনুপ চন্দ্ৰ পাণ্ডে আৰু শ্ৰী অৰুণ গোৱেলে "চাচা চৌধুৰী ঔৰ চুনাভি দংগল" শীৰ্ষক এখন কমিক বুক উন্মোচন কৰে। গণতন্ত্ৰৰ উৎসৱত যুৱক-যুৱতীসকলক নামভৰ্তি আৰু অংশগ্ৰহণৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে এই কমিক বুকুখনৰ আৰম্ভণি ECI & Pran Comics ৰ যৌথ পদক্ষেপ। ইয়াত প্ৰখ্যাত কাৰ্টুন শিল্পী প্ৰয়াত শ্ৰী প্ৰাণ কুমাৰ শৰ্মাই জীৱন্ত কৰি তোলা আইকনিক কাৰ্টুন চৰিত্ৰ চাচা চৌধুৰী, ছাবু, বিলুক প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে।
এই উপলক্ষে চি ই চি শ্ৰী ৰাজীৱ কুমাৰে কয় যে ডিজিটেল মাধ্যমৰ এই যুগতো আউটৰিচ মাধ্যম হিচাপে কমিকছ প্ৰাসংগিকতা উপেক্ষা কৰিব নোৱাৰি। শৈশৱৰ স্মৃতিবোৰ মনত পেলাই চিইচিয়ে লগতে কয় যে এই কমিক চৰিত্ৰসমূহে নিজৰ সাৰ্বজনীন আবেদন আৰু সততা, দয়া আৰু মমতাৰ দৰে মূল্যবোধৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি নিৰ্বাচন সম্পৰ্কীয় তথ্য সৃষ্টিশীলভাৱে প্ৰেৰণ কৰাৰ বাবে এক আকৰ্ষণীয় মঞ্চ প্ৰদান কৰে। শিশু আৰু কিশোৰ-কিশোৰীসকলৰ মাজত উল্লেখযোগ্য অনুগামীৰ সৈতে এই মাধ্যমে নিৰ্বাচন আয়োগক যুৱক-যুৱতীসকলৰ সৈতে ফলপ্ৰসূভাৱে জড়িত হ’বলৈ সক্ষম কৰে, কম বয়সৰ পৰাই জ্ঞাত আৰু দায়িত্বশীল নাগৰিকত্বৰ ভাৱনা গঢ়ি তোলে। কমিকখনে ল’ৰা-ছোৱালীক নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াটো কল্পনা কৰাত সহায় কৰিব, আৰু ই বয়সস্থ প্ৰজন্মকো তেওঁলোকৰ আগৰ দিনবোৰ পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত সহায় কৰিব।
ইচি শ্ৰী অনুপ চন্দ্ৰ পাণ্ডেই কয় যে কমিক বুকখনে নৈতিক নিৰ্বাচন, অংশগ্ৰহণমূলক গণতন্ত্ৰ, পেশী আৰু ধন শক্তিৰ দৰে জটিল বিষয়সমূহ অতি সুস্পষ্ট আৰু পাঠক অনুকূলভাৱে উপস্থাপন কৰি শিশু আৰু প্ৰাপ্তবয়স্কৰ ওপৰত একেদৰেই প্ৰভাৱ পেলাবলৈ চেষ্টা কৰিছে।
ইচি শ্ৰী অৰুণ গোৱেলে কয় যে কমিক বুকখনত নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াৰ বিষয়ে হাস্যৰসৰ লগতে ইতিবাচক আৰু গঠনমূলক বাৰ্তা আছে আৰু ই যুৱ আৰু ভৱিষ্যতৰ ভোটাৰসকলক নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত বৰ্ধিত অংশগ্ৰহণৰ বাবে অনুপ্ৰাণিত কৰে।
এই কমিক গ্ৰন্থখনে ভোটাৰ সজাগতাৰ বিভিন্ন জটিল দিশক সম্বোধন কৰি বহুমুখী আহিলা হিচাপে কাম কৰে। ইয়াৰ প্ৰধান লক্ষ্য হৈছে যুৱ প্ৰজন্মৰ যোগ্য ভোটাৰসকলক নিজকে ভোটাৰ হিচাপে পঞ্জীয়ন কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা, আগন্তুক নিৰ্বাচনত তেওঁলোকৰ সক্ৰিয় অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰা। কমিকখনত শশ চৌধাৰীয়ে ভাৰতৰ নিৰ্বাচন আয়োগে নিৰ্মাণ কৰা cVigil আৰু KYCৰ দৰে বিভিন্ন এপৰ সৈতে পাঠকক পৰিচয় কৰাই দিয়াৰ ক্ষেত্ৰতো গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিছে, যাৰ ফলত তেওঁলোকে নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত সক্ৰিয়তাৰে অংশগ্ৰহণকাৰী কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। তদুপৰি কমিক বুকখনে মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবে ইচিআইৰ প্ৰচেষ্টাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি নিৰ্বাচনী প্ৰক্ৰিয়াত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণৰ তাৎপৰ্য্যৰ ওপৰত বিশেষ গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে।
এই কমিকটো প্ৰিন্ট আৰু ডিজিটেল দুয়োটা ৰূপতে উপলব্ধ, যিয়ে সকলো প্লেটফৰ্মতে অভিগম্যতা নিশ্চিত কৰে। ইয়াৰ উপৰিও যুৱ মনক অনুপ্ৰাণিত কৰিবলৈ কমিক বুকখনৰ বিনামূলীয়া কপি বিদ্যালয়সমূহত বিতৰণ কৰা হ’ব, যাৰ ফলত ভৱিষ্যতৰ ভোটাৰসকলক নিৰ্বাচনৰ বিষয়ে জ্ঞান দিয়া হ’ব। কমিকখনৰ ডিজিটেল কপি ইয়াত উপলব্ধ হ'ব: https://ecisveep.nic.in/files/file/2152-chacha-chaudhary-aur-chunavi-dangal/
চাচা চৌধুৰীৰ জনপ্ৰিয়তাই নগৰ চহৰক অতিক্ৰম কৰি সমগ্ৰ ভাৰতৰ সৰু সৰু চহৰ আৰু গাঁৱক গভীৰভাৱে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। ১৯৬০ চনত কাৰ্টুনকাৰ প্ৰাণ কুমাৰ শৰ্মাই প্ৰৱৰ্তন কৰাৰ পিছৰে পৰা চৰিত্ৰটোৰ চিৰস্থায়ী আবেদনে সময়ৰ পৰীক্ষাত অৱৰ্তীৰ্ণ হৈছে আৰু এই অনন্য পদক্ষেপে নষ্টালজিয়াৰ জৰিয়তে ই গঢ়ি তোলা আৱেগিক সংযোগক ব্যৱহাৰ কৰি ভোটাৰ সজাগতাৰ এক সামগ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ সৃষ্টি কৰিছে।
এই উপলক্ষে আয়োজিত অনুষ্ঠানত প্ৰাণ কমিক্সৰ সঞ্চালক তথা প্ৰকাশক নিখিল প্ৰাণ ডাঙৰীয়াৰ লগতে আয়োগৰ উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলো উপস্থিত থাকে।

Election Commission
ECI ropes in Chacha Chaudhary & Sabu to educate and motivate young voters
Comic book "Chacha Chaudhary aur Chunavi Dangal" is a joint initiative of ECI & Pran Comics
Comic as an outreach medium is irreplaceable and relevant even in today’s digital age: CEC Rajiv Kumar
20 SEP 2023 6:09PM by PIB Delhi
As we look back on cherished childhood days, we delve into the nostalgic adventures we shared with Chacha Chaudhary comics. The characters of Chacha Chaudhary and Sabu hold a special place in the hearts of readers of all generations, as they have charmed audiences with their captivating dialogues and interactions and evoke a sense of warmth and nostalgia.
Given the immense popularity of Chacha Chaudhary comics, a unique initiative, a comic book titled "Chacha Chaudhary aur Chunavi Dangal" was launched by CEC Shri Rajiv Kumar and ECs Shri Anup Chandra Pandey and Shri Arun Goel today at Nirvachan Sadan. The comic book is a joint initiative of ECI & Pran Comics designed to inspire the youth to enroll and participate in the festival of democracy. It features the iconic cartoon characters Chacha Chaudhary, Sabu, Billoo brought to life by the renowned Cartoonist late Shri Pran Kumar Sharma.
On the occasion, CEC Shri Rajiv Kumar said that comics as an outreach medium is relevant and irreplaceable, even in this age of digital media. Recalling his childhood memories, CEC added that these comic characters, with their universal appeal and emphasis on values like honesty, kindness and compassion, provide an engaging platform to convey election-related information creatively. With a significant following among children and teenagers, this medium enables the Election Commission to effectively engage with the youth, fostering a sense of informed and responsible citizenship from an early age. The comic will help kids to imagine the election process, and it will also help the older generation to revive their earlier days.
EC Shri Anup Chandra Pandey said that the comic book has attempted to present critical issues like ethical elections, participative democracy, muscle and money power in a very lucid and reader friendly manner to impact children and adults alike.
EC Shri Arun Goel said that the comic book has a positive and constructive message along with humor about the election process and it nudges the young and future voters for an enhanced participation in the election process.
This comic book serves as a multifaceted tool, addressing various critical aspects of voter awareness. Its primary focus is to encourage young eligible voters to register themselves, ensuring their active participation in forthcoming elections. In the comic, Chacha Chaudhary also plays a pivotal role in introducing readers to various apps developed by the Election Commission of India like cVigil and KYC, thereby empowering them to become an active and informed participant in the election process. Furthermore, the comic book strongly emphasises the significance of women's participation in the electoral process, aligning with ECI efforts to increase women's participation.
This comic is available in both print and digital formats, ensuring accessibility across all platforms. Additionally, to inspire young minds, free copies of the comic book will be distributed to schools, educating future voters about the elections. Digital Copy of the comic can be accessed here: https://ecisveep.nic.in/files/file/2152-chacha-chaudhary-aur-chunavi-dangal/
Chacha Chaudhary's popularity transcends urban cities, resonating deeply in small towns and villages across India. Since its introduction by Cartoonist Pran Kumar Sharma in 1960, the character's enduring appeal has stood the test of time, and this unique initiative harnesses the emotional connection it forges through nostalgia, creating a holistic approach to voter awareness.
Mr. Nikhil Pran, Director and Publisher of the Pran Comics and senior officials of the Commission were also present on the occasion.