প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সংসদকী সেন্ত্রেল হোলদা এম.পিশিংদা প্রধান মন্ত্রীনা ৱা ঙাংখিবগী মপুংফাবা ৱারোল
19 SEP 2023 4:12PM by PIB Imphal
ইকায়খুম্নরবা উপ-রাস্ত্রপতি! ইকায়খুম্নরবা স্পিকর সার! শরুক য়ারিবা শক্নাইরবশিং অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর ১৪০গী মহুৎশিল্লিবা ইকায়খুম্নরবা এম.পি পুম্নমক।
গণেস চতুর্থী লাকপদা অদোমগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীজরি। ঙসি ঐখোয় অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা অপুনবা ওইনা অনৌবা তুংলমচৎ অমা হৌদোক্লগনি। ভারত চাউখৎলবা লৈবাক অমা ওইহন্নবা ৱাশক্কা লোয়ননা ঐখোয় অনৌবা সংসদকী শঙলেন্দা হোঙজিল্লগনি। ইকায়খুম্নরবা ওদিওতোরিয়ম, শঙলেন অমসুং সেন্ত্রেল হোল অসি ঐখোয়গী পুক্নিং-ইহুলশিংনা পীক থল্লে। মসিনা ঐখোয় পুক্নিং নুংশিহল্লে অমসুং ঐখোয়গী থৌদাং পাংথোক্নবা ইথিলশু পীরে। হৌরকপা চহিশিংদা শঙলেন অসিগী শরুক খর লাইব্রেরি অমা ওইনা শীজিন্নরমখি। তুংদা মফম অসিদা কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লিগী মীফমশিং পাংথোকখি অমসুং কুপ্না খন্ন-নৈনরবা মতুংদা মফম অসিদা সংবিধান শেমখি।
১৯৪৭দা বৃতিস সরকারনা শক্তি শীন্নখি, ঐখোয়গী সেন্ত্রেল হোলসু থবক অদুগী শাখি অমা ওইখি। সেন্ত্রেল হোল অসিদা ভারতকী জাতিগী ফিরাল অমসুং জাতিগী ঈশৈ চৎনবা হৌখি। নিংতম্বা ফংলবা মতুংদা, হাওস অনিমক পুন্না মফম অসিদা খন্ন-নৈনবা পাংথোকখি, য়ানবা পুরকখি অমসুং ভারতকী মরাইবক লেপ্নবা ৱারেপশিং লৌখি।
১৯৫২গী মতুংদা ভারত সংসদকী সেন্ত্রেল হোলদা ঐখোয়গী এম.পিশিংদা মালেম শীনবা থুংবগী লৈবাক ৪১গী লুচিংবশিং ৱা ঙাংখ্রে। ভারতকী রাস্ত্রপতি কয়া সেন্ত্রেল হোলদা ৮৬ রক ৱাং ঙাংখ্রে। হৌখিবা চহি ৭০ অসিদা মরুপশিংনা মখোয়গী থৌদাংশিং পাংথোকখ্রে, আইন কয়া, এমেন্দমেন্ত কয়া অমসুং অওনবা কয়াগী শরুক অমা ওইনা থৌদাং কয়া লৌখ্রে। ঙসি ফাওবদা, রাজ্য সভা অমসুং লোক সভাদা এক্ত লিশিং ৪ রোম পাস তৌখ্রে। দরকার ওইরকপা মতমদা, অপুনবা মীফম পাংথোক্তুনা আইন অমা পাস তৌনবা লাল্লোং অমা য়াৎকদবনি অমসুং লাল্লোং অসিগী মখাদা অপুনবা মীফমশিং পাংথোক্তুনা দাওরি প্রোহিবিসন এক্ত, বেঙ্কিং সার্বিস কম্মিসন বিল অমসুং তেরোরিজম থেংন্নবা লোশিং পাস তৌখ্রে।
সংসদ অসিদা, মুস্লিম ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংগী অচুম্বগী ঙাইরকপা অদু সাহ বানু কেসনা মরম ওইদুনা খর থেংথখি। হাওস অসিনা ঐখোয়গী অশোইবশিং চুমথোক্লে অমসুং ঐখোয়না পুন্না ত্রিপল তালাগকী ময়োক্তা আইন পাস তৌরে। ত্রান্সজেন্দরশিং থবক, লাইরিক-লাইশু, হকশেল অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং ফংনবা মাইকৈদা ঐখোয় থবক পায়খৎলে। হকচাংগী ফিবম চাদ্রবা ঐখোয়গী মীয়ামগী দরকার ওইবশিং অমসুং অনিংবশিং ফংনবা অমসুং মখোয়গী তুংগী পুন্সি য়াইফনবা ঐখোয় পুন্না অসিগুম্বা আইনশিং শেম্লে।
আর্তিকল ৩৭০ লৌথোক্নবা অমসুং তেরোরিজম থেংননবা হাওস অসিদা ঐখোয়না মরুওইবা ৱারেপ অমা লৌখিবা অসি ঐখোয় পুম্নমক্কী লাইবক ফবনি। মরুওইবা থবক অসিদা এম.পিশিং অমসুং সংসদনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐখোয়গী অহল-লমনশিংনা ঐখোয়দা পীরম্বা সংবিধান হৌজিক জম্মু অমসুং কাস্মিরদা চৎনরে। লমদম অসিগী লৈবাক-লৈহাওদা ইকায়খুম্নবা উৎপগু ঐঙোন্দা ফাওখি।
ঙসি জম্মু অমসুং কাস্মরি চাউখৎপা অমসুং শান্তিগী লম্বীদা চঙশিল্লে অমসুং মাঙলোমদা চঙশিন্নবা রাজ্য অসিগী মীয়াম্না মখোয়গী মখুৎতা পায়রবা খুদোংচাবশিং অমুক হন্না নান্থোকহল্লোইদবনি। সংসদকী হাওসতা এম.পিশিং পুন্না থবক তৌমিন্নবগী অসি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বা মসিনা উৎলে। ইকায়খুম্নরবা এম.পিশিং, মতম অসি চপ চারবা মতমনি হায়না লাল কিলাদগী ফোঙদোকখ্রে। ঐখোয়না থৌদোক অমগী মতুংদা থৌদোক অমা য়েংবদা, থৌদোক অমমম্না ঙসিগী ভারত অসি অমুক হন্না মিকপ থোক্লে হায়বা তাক্লে। ভারত থৌনানা পীক থল্লে। মসিগী অনৌবা থৌনা অসিনা নাগরিক খুদিংমক কৎথোকপা অমসুং থবক কন্না শুদুনা মখোয়গী মঙলানশিং মঙফাওনবা ঙমগনি। চৎলিবা লম্বী অসিদা ভারতনা শোইদনা খুদোংচাবশিং ফংগনি হায়না ঐনা থাজৈ। ঐখোয়না চাউখৎপগী খোঙজল য়াংবনা. ঐখোয়না কান্নবশিং খোঙলৈ থুনা ফংবা ঙমগনি।
ঙসি ভারত ৫শুবা খ্বাইদগী চাউবা ইকোনোমি ওইরে। ৩শুবা মফমদা য়ৌনবা অচেৎপা ফিরেপকা লোয়ননা চাউখৎলক্লি। ঐনা চৎলুবা মফমদা, ঐনা ফংবা পাউদা য়ুম্ফম ওইরগা, মালেমগী শক্নাইরবশিংগা ঐগা ৱারি শানবদা য়ুম্ফম ওইরগা, থাজবগা লোয়ননা ঐনা হায়রি, মীওই খরদি নিংবা কাইবা য়াই। ভারতনা তোপ ৩ য়ৌবা ঙমগনি হায়বা অসিদা মালেম্না থাজবা থম্লি। লৈবাক অসিগী বেঙ্কিং সেক্তর অমুক হন্না মালেম্না মরুওইনা লৌবা মফম অমা ওইরক্লে। ভারতকী দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর, য়ু.পি.আই অমসুং দিজিতেল স্তেকশিংদা মালেম্না অঙকপা পোক্নরি। মসিগী মাইপাকপা অসি মালেমগী অঙকপা, পুক্নিং চিংশিনবা অমসুং য়ানিংবগী মচাক অমনি। মসি ঐনা হন্দক্কী জি-২০দা উরে আমসুং বালিদা ঐনা উখ্রে।
তেক্নোলোজিগী তাইবংদা ভারতকী নহারোলশিংগী খুমাঙচাউশিনবা অসি মালেম শীনবা থুংনা অঙকপা পোক্নরে অমসুং য়ানরে। ঐখোয় পুম্নমক অসিগুম্বা মতম অসিদা লৈরি। ঐখোয় পুম্নমক লাইবক ফবা মীওই অমনি হায়না ঐনা হায়নিংই। অসিগুম্বা লাইবক ফরবা মতম অমদা, থৌদাং খর পাংথোক্নবা ঐখোয়না খুদোংচাবা ফংলে অমসুং হৌখিবা চহি লিশিং কয়াদা লৈখিদবা থাক অমদা ঙসিগী ভারতকী অনিংবা-অপাম্বশিং লৈবা অসি ঐখোয়গী খ্বাইদগী লাইবক ফবনি। মতম কুইনা মীনাই ওইরকপনা মীয়ামগী অনিংবশিং নমশীন্দুনা থমখি অমসুং মীয়ামগী ইহুলশিং মাঙহনখি।
নিংতম্লবা ভারত্তা মীয়ামগী মঙলানশিং লৈখি আমসুং অৱাবা কয়া ময়োক্নখি,অদুবু ঙসি মীয়াম্না য়ৌখ্রবা মফম অদুদা লেপথোকপা মীয়াম্না পামদ্রে। চাউখৎপা পাম্বা খুন্নাইশিংনা মঙ কয়া মঙলি অমসুং ৱারেপ কয়া লৌরি, অরিবা আইনশিং মুৎথৎপা অমসুং অনৌবা আইনশিং শেম্বা হায়বসি ঐখোয় এম.পিশিংগী অখন্নবা থৌদাংনি। সংসদতা শেম্বা আইন খুদিংমক, সংসদতা পাংথোকপা খন্ন-নৈনবা খুদিংমক, সংসদতগী পীখিবা পাউজেল খুদিংমক ভারতকী অনিংবশিং থুংহনগদবনি, মসি ঐখোয় খুদিংমক্কী থৌদাংনি অমসুং লৈবাক অসিগী নাগরিক খুদিংমক্না ঐখোয়দা থম্লিবা থাজবনি।
সংসদতা অনৌবা থবক অমা হৌদোকপা মতম খুদিং ভারতকী অপাম্বশিংগী হৌরকফম মরুওইনা লৌগদবনি। অদুবু য়াম্না চেকশিন্না খল্লবা মতুংদা ঐনা ৱাফম অসি হায়নিংই, কনাগুম্বা অমনা অপীকপা কেনভাস অমদা অচৌবা লাই অমা য়েকপা য়াগদরা ? অপীকপা কেনভাস অমদা অচৌবা লাই অমা য়েকপা য়ারোইদবনা, করিগুম্বা ঐখোয়গী ৱাখল্লোনগী কেনভাস পাকথোক-চাউথোকহন্দ্রবদি ঐখোয়না অচৌবা ভারত অমগী লাই অমা য়েকপা ঙম্লোই।
ঐখোয় চহি ৭৫গী লৌশিং অমসুং খঙজবা লৈরে। ঐখোয়গী অহল-লমনশিংগী লম্বীশিংদগী ঐখোয়না তম্লে। ঐখোয়গী য়াম্লবা নাৎকী লন লৈরে। করিগুম্বা ঐখোয়গী মঙলানশিং অমসুং ৱাশকশিং হেরিতেচগা শম্নরবা, করিগুম্বা ঐখোয়গী ৱাখল খনবগী মওং হোংলবা, করিগুমবা ঐখোয়গী কেনভাস চাউথোকহল্লবা, ঐখোয়না অচৌবা ভারত অমগী অচৌবা লাই অমা য়েকপা ঙমগনি, লাই অদুগী আউতলাইন য়েকপা ঙমগনি, মদুদা মচু কয়া য়েকশিনবা ঙমগনি। ঐখোয়না থবক কয়া পাংথোকপা ঙমগনি অমসুং তুংগী মীরোলশিংদা ঐখোয়না অচৌবা ইমা ভারত শীন্নরম্বা ঙমগনি।
অমৃত কালগী চহি ২৫ অসিদা, ভারতনা হেন্না চাউবা কেনভাস অমদা থবক তৌগদবনি। হৌজিক ঐখোয় অপীকপা থবকশিংদা চনৈনদুনা লৈবগী মতম অদু হৌখ্রে। ঐখোয়না অহানবদা অত্মানির্ভর ভারত অমা শেম্নবগী মঙলান মঙফাউনহনগদবনি। মসি ঐখোয়না হৌদোকখি, মসি নাগরিক খুদিংমক্না হৌদোকখি অমুং ঙসিদি মালেমনা ঐখোয়দা হায়জরকপা মতম অদুসু লাক্লে। ঐখোয়গী অখঙ-অহৈশিংনা ইখি মদুদি করিগুম্বা মোদীনা অত্মানির্ভরগী মতাংদা ৱারি শারবদি, মসি মালেমগী লৈবাকশিংগী থবকশিংদা শিংনবা অমা নত্তে। মসি মালেমগী শেন্মিৎলোনগী যুগ অমদা অফবা ওইদবা য়াই, অদু চহি ৫গী মনুংদা মালেম্না ভারতকী অত্মানির্ভরগী নমুনাগী মরমদা ৱারি শানবা হৌরক্লে। দিফেন্স, মেনুফেকচরিং, ইনর্জি অমসুং অচাথাওদা মশাগী ওক্নবা পুথোকপা অসিদা কনা পামদবা য়াওবগে? লৈবাক অসি মশাগী ওক্নবা পুথোক্লোইদবরা? ঐখোয়না ভারত অসি লৌউ-শিংউগী লৈবাক অমনি হায়রি। হৌজিক লৈবাক অসিনা মপান্দগী অচাউথাউ পুশিল্লক্কদরা? অত্মানির্ভর ভারত অমগী মঙলান মঙফাওনহনবা হায়বসি হৌজিক তঙাইফদবনি অমসুং মসি ঐখোয় খুদিংমক্কী থৌদাংনি, মসিনা দলশিংনা অপনবা পীরোইদবনি, মসি লৈবাক্কী ওইনা দরকার ওইবনি।
মেনুফেকচরিংদা মালেমদা খ্বাইদগী ফবা ওইনা হৌজিক ঐখোয় থবক পায়খৎলে। ‘জিরো দিফেক, জিরো ইফেক’ নমুনাদা ভারত্তা শাবা পোৎলমশিং অশোইবা লৈহল্লোইদবনি অমসুং মেনুফেকচরিংগী থবকশিংনা মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম শোকহল্লোইদবনি। লৌউ-শিংউ, দিজাইন, সোফৱায়ার, হেন্দিক্রাফ অসিনচিংবদা ভারতকী পোৎথোকশিং অনৌবা মালেমগী থাকশিংদা পুখৎনবা হোৎনগদবনি। ঐখোয়গী পোৎথোকশিং ঐখোয়গী খুঙ্গংশিং, সহরশিং, জিলাশিং অমসুং রাজ্যশিং খক্তদা খ্বাইদগী ফবা ওইবগী মথক্তা মালেমদা খ্বাইদগী ফবা ওইহনগদবনি হায়বগী থাজবা কনাগুম্বা অমনা চেনগদবনি। মসিনা মালেমদা ঐখোয়গী ফিরাল পাইহনবা ঙমগনি।
ঐগী খুঙ্গংদা ঐ য়াম্না ফরে, ঐগী রাজ্যদা ঐগী পোৎথোক পাম্লোই, ঐগী পোৎথোক ঐগী লৈবাক্তা পাম্লোই হায়বা মতিক চাদে, ঐগী পোৎথোকসিং মালেমদা খ্বাইদগী ফবা ওইগদবনি হায়বা ৱাখল্লোন চেনগদবনি। ঐখোয়গী য়ুনিভর্সিতিশিং মালমেদা তোপ রেঙ্কিংদা লাক্লে, মসিদা হৌজিক ঐখোয় মনিংদা লৈহৌদ্রে। ঐখোয়গী অনৌবা ইজুকেসন পোলিসি লৈরে,মসি মীয়াম্না য়ানরে। পোলিসি অসিগী মতেংগা লোয়ননা হৌজিক ঐখোয় মাংলোমদা চঙশিনগদবনি। জি-২০দা মালেমগী শক্নাইরবশিং লাকপদা,ঐনা মফম অদুদা নালান্দাগী ফোতো অমা থেৎখি অমসুং ঐগী লৈবাক অসিদা চহি ১৫০০গী মমাঙদা মালেমদা খ্বাইদগী ফবা য়ুনিভর্সিতি লৈরমখি হায়না ঐনা ফোঙদোকখি, মখোয় তাখি। মসিদগী ঐখোয়না ইথিল লৌগদবনি অমসুং হৌজিক মসি ওইহন্নবা হোৎনগদবনি, মসি ঐখোয়গী ৱাশক্নি।
শান্নবদা লৈবাক অসিগী নহারোলশিং মাইপাকপা হেনগৎলক্লি। তয়ার ২ অমসুং তয়ার ৩ সহরশিং, খুঙ্গংশিংগী লায়রবা ইমুংশিং, লৈবাক্কী নহারোলশিং, লৈবাক্কী ইচানুপাশিং অমসুং ইচানুপীশিংনা ঙসি মালেমগী শান্নবদা ঐখোয়গী মিংচৎ পুরক্লে। শান্নবগী পোদিয়ম খুদিংমক্তা ঐখোয়গী মচু অহুমগী ফিরাল পাইহনগদবনি হায়বসি লৈবাক অসিগী ৱাশক ওইগদবনি। মীচম মীয়ামগী পুন্সিগী মগুন লৈহন্নবা মগুন লৈবাক থবকশিং পাংথোক্নবা হেন্না পুক্নিং চঙগদবনি। খুন্নাই অমনা চাউখৎপা পাম্লকপা মতম অমদা ঐখোয়না থবক তৌরিবা অসি ঐখোয়গী লাইবক ফবনি হায়না ঐ হায়নিংই। অতোপ্পা ঐখোয়গী লাইবক ফবা অমনা ভারত অসি নহারোলশিংগী লৈবাক অমা ওইবা মতমদা ঐখোয় লৈরিবা অসিনি। ঐখোয় মালেমদা মীশিং খ্বাইদগী য়াম্বা লৈবাক ওইরে, অহানবা ওইনা ঐখোয় নহারোল মশিং খ্বাইদগী য়াম্বা লৈবাক ওইরে। করিগুম্বা লৈবাক অমনা নহারোলগী শক্তি অসি লৈরবা, ঐখোয়না মসিগী হৈথোই-শিংথোইবদা থাজবা থম্লে, মসিগী অচেৎপা ফিরেপ্তা থাজবা থম্লে, ঐখোয়না মসিগী থৌনাদা থাজবা থম্লে অমসুং মালেমগী মমাঙদা ভারতকী নহারোলশিং মাংজিল থাহনবা অদু ঐখোয়না পাম্লে।
ঙসিদি মালেম শীনবা থুংনা হৈথোই-শিংথোইবা শিন্মী য়াম্না দরকার ওইরে অমসুং মালেমগী দরকার ওইবশিং ফংহন্নবা ভারতনা থৌরাং তৌগদবনি অমসুং লৈবাক অসি অফবা শিন্মীশিংগী মফম অমা ওইনা শেমগৎকদবনি। মরম অদুনা মখোয়না করম্বা মখলগী শিন্মী দরকার ওইবগে, করম্বা মখলগী হুমেন রিছোর্স দরকার ওইবগে হায়বা খঙদোকপা দরকার ওই। মালেমগী থাক্তা দরকার ওইরিবা স্কিলগী মেপ্পিং পাংথোক্লবা মতুংদা ভারতনা নহারোলশিং স্কিল লৈহন্নবা থবক পায়খৎলে। ঐখোয়না স্কিল হেনগৎহনবদা হেন্না পুক্নিং চঙবা মতমদা, মালেমদা ভারতকী হৈথোই-শিংথোইবা নহারোলশিংগী অৱাৎপা লৈরোই। ভারতমচা অমনা চৎলুবা মফম খুদিংদা, মহাক্না করিগুম্বা অফবা থবক অমা পাংথোক্লম্বগী মমি অমা তাহল্লমখি। মসিগী তৌবা ঙম্বা অসি হান্নদগী ঐখোয়দা য়াওজরে অমসুং ঐখোয়গী মমাঙদা হান্না চৎখ্রবশিংনা মসিগী মমি অসি তাহল্লম্বনি। নর্সিং কলেজ ১৫০ হাংদোক্নবা ৱারেপ লৌখিবা অদু অদোম উরে। মালেম শীনবা থুংনা নর্স য়াম্না দরকার ওইরি। ঐখোয়গী ইচলশিং, ঐখোয়গী ইচানুপীশিং অমসুং ঐখোয়গী ইচানুপাশিং হিরম অসিদা মালেমগী মফম কয়া য়ৌবা য়াগনি, মীওইবা খুন্নাইগী থবক তৌবা শীনফম অসিদা ঐখোয় তুংদা লৈহৌরোইদবনি।
ঙসি, মেদিকেল কলেজশিং য়াম্না শাবা অসি লৈবাক্কী দরকার ওইবা খক্কী নত্তনা মসিনা মালেমগী দরকার ওইবশিং ফংহনবা ঙমগনি। ঐনা হায়নিংলিবদি অপীকপা থবকশিং ফাওবদা ঐখোয় মীৎয়েং চঙগদবনি। ঐখোয় চপ চাবা মতমদা অচুম্বা ৱারেপশিং লৌগদবনি। ঐখোয়না ৱারেপশিং লৌবদা য়ৈথোক্লোইদবনি। লৈবাক অসিগী অনিংবশিং ফংহন্নবা ঐখোয়না থৌনা লৈনা অনৌবা ৱারেপশিং লৌগদবনি।
ঙসি, ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিং ইনর্জিগী অৱাবা লৈহন্দনবা সোলার পৱারগী মাইপাক্লবা ইহৌ অমনা থাজবা পীরে। ঙসি মিসন হায়দ্রোজেন্না মহৌশাগী অকোয়বগী ফিবম কন্নবগী পাম্বৈ অমা ওইরে অমসুং তুংদা তেক্নোলোজিগী অহোংবা কয়া লাক্লগন। ঙসি ঐখোয়গী সেমিকন্দক্তর অসি ঐখোয়গী পুন্সি হিংনবা ঐখোয়গী থম্মোয়গী তঙাইফদবা ওইরে, মসিগা চপ মান্ননা, চিপশিং য়াওদনা ঐখোয়গী তেক্নোলোজশিং থবক তৌবা য়াদ্রে অমসুং মসিগীদমক সেমিকন্দক্তরশিং য়াম্না দরকার ওইরে, মাইকৈ অসিদা ঐখোয় মাঙলোমদা চঙশিনগদবনি, মসিনা ইলেক্ত্রোনিক মেনুফেকচরিংদা অপনবা পীরোইদবনি। ঐখোয়গী তুংগী মীরোলশিং, ঐখোয়গী অঙাংশিং কৈদৌঙৈদা ঈশিংগী অৱাবা লৈতনবা ঙসি ঐখোয়না ৱারি। জল জিবন মিসনগী মখাদা জিলা খুদিংমক্তা অমৃত সরোভর ৭৫ শেমগৎলে। ঐখোয়গী ললোন-ইতিক্কী থবক খুদিংমক মালেমগী কৈথেল য়ৌগদবনি অমসুং চাংদম্না য়াওবা ঙমগদবনি। শেন চঙবা হন্থহন্নবা লৈবাক অসিগী লোজিস্তিক্স সেক্তর চাউখৎহনগদবনি অমসুং মীওই খুদিংমক মসিগী কান্নবা ফংহনগদবনি। লৌশিং অমসুং অনৌবা থবক পাংথোকপা ঙম্বা ভারত অমা শেমগৎপা হায়বসি ঐখোয়গী তঙাইফদবনি।
নেসনেল ইজুকেসন পোলিসিগা লোয়ননা তেক্নোলোজি চাউখৎহন্নবা ঐখোয়না রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনগা মরী লৈনবা আইন অমা হন্দক পাস তৌরে। চন্দ্রয়ান-৩ মাইপাকপদগী ঐখোয়গী লৈবাক্কী নহারোলশিংগী ৱাখলশিং সাইন্সতা থৱায় য়াওবা হেনগৎলক্লে, মসিগী খুদোংচাবা অসি ঐখোয়না মাঙহল্লোইদবনি। রিছার্স অমসুং ইন্নোবেসনগীদমক ঐখোয়গী নহারোলশিংদা ঐখোয়না খুদোংচাবা মপুংফানা পীগদবনি।
ইকায়খুম্নরবশিং,
খুন্নাইগী অচুম্বা লৈতনা, ঐখোয়না পাম্লিবা ফলশিং ফংলবা ঙম্লোই। অদুবু খুন্নাইগী অচুম্বগী মতাংদা খন্নবা অসি অকক্নবা ওইরি। করিগুম্বা ঐখোয়না লায়রবা মীওই অমদা খুদোংচাবা অমা পীবা, খুন্নাইগী তোল্লবা মীওই অমদা খুদোংচাবা অমা পীবা অসি খুন্নাইগী অচুম্বা পুরক্নবগী থবক অমনি, করিগুম্বা মহাক্কী য়ুম ফাওবা কনক্রিদকী লম্বী শেম্লবা, মসি মহাক্কী খুন্নাইগী অচুম্বা ফংহল্লে। অঙাংশিংগীদমক মহাক্কী য়ুম ময়াদা স্কুলশিং হাংদোক্লবদি, মসি মহাক্কী খুন্নাইগী অচুম্বা হেন্না ফংহল্লে।
করিগুম্বা ঐখোয়না শেন তিংদনা অনা-লায়য়েংগী কান্নবা ফংলবা, মতম অদুদা খুন্নাইগী অচুম্বা ফংবা হেনগনি। মরম অদুনা খুন্নাইগী থবকশিংদ খুন্নাইগী অচুম্বা অমা দরকার ওইরি। মরম অদুনা লৈবাক্কী থবকশিংদা খুন্নাইগী অচুম্বা দরকার ওইরি। করিগুম্বা হৌজিক লৈবাক্কী মফম অমা চাউখৎতনা লৈরবদি, মসি খুন্নাইগী অচুম্বগী মায়োক্তনি। ঐখোয়গী নোংপোক থংবা শরুকশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্দুনা মফম অদুদা ঐখোয়না খুন্নাইদগী অচুম্বা পুরক্কদবনি। থোং মান্ননা চাউখৎহন্নবা থবকশিংদা এস্পিরেসনেল দিস্ত্রিক স্কিমনা ইনোৎ অমা পীরে। স্কিম অসি ব্লোক ৫০০ দা পায়খৎলে।
ইকায়খুম্নরবা এম.পিশিং,
মালেম শীনবা থুংনা ভারত্তা মীৎয়েং থম্লে। কোল্দ ৱার মতমদা ভারত মীচং-মীখাই নাইদবা লৈবাক অমা ওইনা লৌনখি অমসুং ঙসিদি ভারতনা অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মতেং পাংবদগী ভারত ‘বিশ্ব মিত্র’ অমা ওইনা খঙনরে। লৈবাক অসি মালেমগী লেংদবা সপ্লাই চেন অমা ওইরক্তুনা অসিগুম্বা মপান লৈবাক্কী থৌশিলগী কান্নবশিং ভারতনা ফংবা হৌরে।
গ্লোবেল সাউথকী অনিংবশিং থুংহন্নবা জি-২০ মীফম অসি পাম্বৈ অমনি অমসুং অচৌবা মাইপাকপা অসি তুংগী মীরোলশিংনা চাউথোকপা ফাওরগনি। জি-২০ মীফম্না হুল্লম্বা মরুশিংনা মালেমগী থাজবগী অচৌবা খোংনাং পাম্বী অমা ওইনা হৌরগনি। জি-২০ মীফমদা বাইওফুয়েল এল্লাইন্স থবক ওইনা পাংথোকখ্রে। ভারতকী লমজিং মখাদা মালেমগী থাক্তা অচৌবা বাইওফুয়েলগী ইহৌ অমা চঙশিল্লে।
ইকায়খুম্নরবা মরুপশিং, ইকায়খুম্নরবা উপ-রাস্ত্রপতি, ইকায়খুম্নরবা স্পিকির সার,
ঙসি ঐখোয় মফম অসি থাদোক্লগনি অমসুং অনৌবা শঙলেন্দা হোঙজিল্লগনি। ঐখোয় অনৌবা সংসদ শঙলেন্দা ফম্লগনি। শেংনবা গণেস চতুর্থীগী নুমিত্তা ঐখোয় মীফম পাংথোক্লি। হৌজিক ঐখোয় অনৌবা হাওসতা হোংলগনি, হাওসকী ইকায়খুম্নবা কৈদৌঙৈদা ময়েং তাহল্লোইদবনি।
মসি অরিবা সংসদ অমনি হায়দুনা হুন্দোকলম্লোইদবনি। উপ-রাস্ত্রপতি অমসুং স্পিকর সার অনিনা য়াবীরবদি, মসি কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লি ওইনা শক খঙবীনবা ঐনা হায়জরি। মসিনা মতম পুম্নমক্তা ঐখোয়দা ইথিল পীগনি অমসুং মসি ঐখোয়না কন্সতিতুয়েন্ত এশেমব্লি হায়না কৌনবা মতমদা, মফম অসিদা ফমখিবা শক্নাইরবা মীওইশিং ঐখোয়না নিংশিংদুনা লৈহৌরগনি অমসুং মসি তুংগী মীরোলশিংদা পীবা খুদোল অমা ওইগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসি ঐখোয়না মাঙহল্লোইদবনি।
অমুক হন্না মসিগী শেংলবা লৈবাক অসি ঐনা কোক নোঞ্জরি। মফম অসিদা অৱাবা খাংখিবা, মীয়ামগী য়াইফনবা ৱারেপশিং লৌখিবা অমসুং মীয়ামগী অনিংবশিং থুংহন্নবা চহি ৭০ হেন্না হোৎনখিবশিংদা ইকায়খুম্নবা উৎতুনা ঐগী ৱারোল লোইশিঞ্জরে। অনৌবা হাওসকীদমক ঐনা ময়াম পুম্নমক নুংঙাইবা ফোঙদোকচরি। অদোমগী মফমদা ঐগী য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
অদোম থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address to Member of Parliaments in the Central Hall of Parliament
19 SEP 2023 4:12PM by PIB Delhi
Respected Vice President! Respected Mr Speaker! Esteemed senior dignitaries present on the stage, and all the respected Members of Parliament representing the 1.4 billion citizens,
I extend my warmest greetings to you and the entire nation on the occasion of Ganesh Chaturthi. Today, we are collectively embarking on a new journey towards a brighter future in the new Parliament building. Today, we are reaffirming our commitment to the developed Bharat and dedicating ourselves to achieving it with utmost dedication and determination before leaving for the new building. Hon’ble members, this building, and especially this Central Hall, is infused with our emotions. It evokes deep feelings and inspires us in our duties also. Prior to independence, this section served as a library of sorts, but later, it became the venue for the Constituent Assembly meetings. It was here in these meetings that our Constitution was meticulously deliberated upon and took shape. It was here the British Government transferred power to Bharat. The Central Hall bears witness to that development. It was here in this Central Hall that the Indian Tricolour was embraced, and our national anthem was adopted. On numerous historic occasions even after gaining independence, both houses have come together in this Central Hall to discuss, reach consensus, and make decisions on shaping Bharat’s destiny.
Nearly 41 heads of state from around the world have addressed our Hon’ble members in this Central Hall since 1952. Our Presidents have addressed this hall 86 times. In the past seven decades, those who have handled these responsibilities have been part of many laws, many amendments, and many improvements. So far, both the Lok Sabha and the Rajya Sabha have passed close to 4,000 laws collectively. And when it was found necessary, even strategies were made to pass the laws through a Joint Session, whether it was a law against dowry, the Banking Service Commission Bill, or a law to combat terrorism. All these were passed in the Joint Session in this very chamber. In this very Parliament, when injustice was being done to our Muslim sisters and daughters and the situation had reached a critical point due to the Shah Bano case, this House rectified those mistakes and passed a law against triple talaq. In the past few years, Parliament has also enacted laws to provide justice to transgender individuals. With a sense of respect and honour, we have worked in the direction to ensure that they can obtain employment, education, healthcare, and other amenities with dignity. We have also passed laws that have paved the way for a brighter future for our Divyangjan citizens, taking into account their needs and aspirations. On the removal of Article 370, perhaps there may not have been a decade in which there was no discussion, concern, demand and expression of anger, both inside and outside this Chamber. But we are fortunate that we achieved freedom from Article 370 in this House, a significant step against separatism and terrorism. And in this important endeavour, the role of Hon’ble members of Parliament is significant. The Constitution formulated in this very House for Jammu and Kashmir, which our ancestors have given, is a priceless document. When it is implemented in Jammu and Kashmir, I feel like saluting this soil.
Today, Jammu and Kashmir is committed to the path of peace and development, and the people of Jammu and Kashmir are brimming with new enthusiasm, new zeal, and new determination, and do not want to miss any opportunity to move forward. This demonstrates how important work has been accomplished by the members of Parliament in the Parliament building. Hon’ble members, as I said from the Red Fort, this is the time, the right time. If we look at one event after another, each event bears witness to the fact that today Bharat has awakened with a new consciousness. Bharat is filled with new energy, and this consciousness, this energy, can transform the dreams of crores of people in this country into resolutions and reach those resolutions through hard work. We can see this happening. And I believe that the desired results will certainly be achieved in the direction in which the country is heading. The faster we move, the sooner we will achieve results.
Today, Bharat has become the fifth-largest economy in the world. But it is progressing with the determination to reach the top three economies. Based on the information I receive from the position I am in and my conversations with globally renowned individuals, I can confidently say that some of us may be disappointed. However, the world is assured, Bharat will reach the top three. Bharat’s banking sector is once again at the centre of positive discussions in the world due to its strength. Bharat’s governance model, UPI (Unified Payments Interface) and Digital stakes are admired worldwide. I observed this at the G20 Summit, and I saw it in Bali as well. The way Bharat’s youth is advancing in the world of technology is not only a matter of curiosity but also attraction and acceptance for the entire world. We are in such a period. I would say we are fortunate people. In this fortunate time, we have the opportunity to fulfil certain responsibilities, and our greatest fortune is that today aspirations of the people of Bharat are at a height that perhaps has not been reached in the last thousand years. The chains of slavery had suppressed those aspirations, crushed those feelings, but in independent Bharat, he was nurturing his dreams, struggling with challenges, and now that he has reached this point, he does not want to stop here. He wants to set new goals with an aspirational society. When aspirational societies nurture dreams, set resolutions, then, we all, as Members of Parliament, have a special duty to pave the way for a bright future by creating new laws and getting rid of obsolete laws. Every law we create in Parliament, every discussion we make in Parliament, every signal sent from Parliament should be to uplift Indian Aspirations. This is our feeling, our duty, and the expectation of every citizen from us. Whatever reforms we undertake should have Indian aspirations at their core, at the highest priority. But I want to say this with careful consideration: Can anyone create a big picture on a small canvas? Just as a big picture cannot be created on a small canvas, if we cannot expand the canvas of our thinking, we cannot paint the picture of a glorious Bharat. We have 75 years of experience. We have learned from the paths our ancestors paved. We have a rich heritage. With this heritage, if our dreams align with our determination, if the scope of our thinking expands, if we enlarge our canvas, then we too can depict that majestic image of Bharat, draw its outline, fill it with colours, and we can empower the coming generations with the divinity of Ma Bharati, my friends.
In the next 25 years of ‘Amrit Kaal’, Bharat must work on a larger canvas. It's time for us to move beyond minor issues. Our primary goal should be to make Bharat self-reliant. This journey begins with us; it starts with every individual. In today's world, there was a time when people used to tell me that when Modi talks about self-reliance, it might pose challenges to multilateralism. They said that in the era of global economics, it may not be appropriate. However, within five years, we have seen that the world has started discussing Bharat’s self-reliant model. Who in Bharat wouldn't want us to be self-reliant in the defence sector, the energy sector and in edible oil? We say that ours is an agrarian country. Will the country continue to import edible oil? The demand for Aatmanirbhar Bharat is long standing. It's our collective responsibility, above party lines, above anything else, it's about the heart and it's for the nation.
We now need to take steps towards becoming the best in the world in the manufacturing sector. I once said from the Red Fort that 'zero defect, zero effect' should be our goal. Our products should have no defects, and our processes should have no adverse effects on the environment. We must strive for this zero defect, zero effect approach in the global manufacturing sector. Our designers, the products being manufactured here, our software, our agricultural products and our handicrafts—in every sector, we should have the intention to surpass global standards. Only then can we proudly wave our flag in the world. It won't be enough to be the best in my village, in my state. Our best may not be sufficient in our country. Our product should be the best in the world. This is the spirit we need to cultivate. Our universities should be among the top-ranked in the world. Now we do not have to lag behind in this field. We've received a new National Education Policy that promotes openness and has received unanimous approval. With its support, we must now move forward and be part of the world's top universities. During the recent G20 summit, I showed a picture of Nalanda to the world leaders. They were surprised when I told them that the finest university in the world was in my country about 1500 years ago. We must draw inspiration from that history, but we must achieve it now. This is our determination.
Today, the youths of our country are making a name for themselves in the world of sports. Young sons and daughters from tier-2 and tier-3 cities of the country, from poor families in villages, are shining in the world of sports. But our nation wants and must resolve that our Tricolour will fly high on every sports podium. We must now focus our entire minds on quality so that we can address not only the world's expectations but also the aspirations for a better quality of life for ordinary Indians. As I mentioned, we are fortunate to be working at a time when our society is aspirational in nature. We are also fortunate that Bharat is a young country. We have the largest population in the world, but what makes us even luckier is that we have the largest youth population. For a country to have this youth power, this youthful capability, it fills us with confidence. We have faith in their determination, courage, and, therefore, we want the youth of the country to be at the forefront in the world. This should become a reality. Today, the world has a great need for skilled manpower, and Bharat can prepare itself and fulfil those needs, making its mark in the world. Therefore, what type of manpower does the world require? What kind of human resources do they need? This work of skill mapping is going on, and we are focusing on skill development within the country. The more emphasis we place on skill development, the more our young people will excel on the world stage. Wherever a person of Bharat goes, they leave a mark of goodness, a legacy of achievements. This capability is inherent in us, and those who have gone before us have already established this image. You may have noticed that recently we decided to open nearly 150 nursing colleges simultaneously. There is a huge global requirement for nursing. Our sisters, daughters and sons can reach the top in this field, they can easily make their mark globally, and the whole world needs this. It is our duty as humanity to fulfil this requirement, and we will not fall behind. Today, we must fulfil the vast needs for medical colleges in the country, and we can also contribute to global needs. The point is, we must move forward with a focus on every small detail, concentrating our efforts on it. We need to make the right decisions at the right time for the future. We cannot delay decisions. We cannot become prisoners of political gains and losses. We must have the courage to make new decisions for the aspirations of the nation. Today, the successful solar power movement is guaranteeing energy independence for our future generations. The 'Mission Hydrogen' addresses the concerns of the environment with changing technology and offers solutions. As heart is essential to run our life, similarly today our technology cannot run without chips and semiconductor is very essential for it. We should move ahead in that direction and we are working extensively to ensure that there are no obstacles in electronic manufacturing that could halt our progress. The 'Jal Jeevan Mission,' providing 75 Amrit Sarovars in every district, is borne out of our concern for our future generations. We don't want our children and their children to ever suffer due to a lack of water. In order to make our presence felt in the global market with competitive strength, we are formulating several policies in that direction to make the logistic system even more cost-effective and efficient. The demand of the time is to build a knowledge innovation-based Bharat. And this is the way to move towards the forefront in the world. Therefore, along with the National Education Policy, we have also passed a law for research and innovation to promote technology. After the success of Chandrayaan-3, the attraction towards science in the minds of our youth is growing. We cannot miss this opportunity. We must provide our young generation with every opportunity for research and innovation. To create this ecosystem, we have laid the foundation for a bright future.
Respected friends,
Social justice is our foremost condition. Without social justice, without balance, without equity, without equality, we cannot achieve desired outcomes within our homes. However, the discussion of social justice has been quite limited, and we need to see it more comprehensively. Providing facilities to the poor, offering assistance to marginalized individuals in society, these are indeed processes of social justice. Even the construction of a solid road leading to their homes is a form of social justice. When schools open nearby for children, it strengthens social justice. Access to healthcare at no cost, when needed, is when social justice truly prevails. Therefore, just as there is a need for social justice in the social system, similarly there is a need for social justice in the national system. Now if any part of the country is left behind, remains underdeveloped, this is also against social justice. Unfortunately, the eastern part of our country, the eastern region of Bharat, which is rich in resources, but its youth are seeking employment in other regions. We must change this situation. To strengthen social justice, we must empower the underdeveloped eastern regions of our nation. Unbalanced development, no matter how healthy the body is, if even one finger is paralyzed then the body is not considered healthy. No matter how prosperous the rest of the country is, it will be considered a weakness for Bharat if even one part remains weak. Therefore, we need to move forward in the direction of achieving comprehensive development. Whether it's the eastern part of Bharat or the Northeast, we need to ensure development there as well. This strategy has been successful when we laid greater emphasis in 100 aspirational districts, where young officers were deployed, and a strategy was devised. Today, the world is discussing this model. The 100 districts were once considered backward and a burden. Such is the situation now that those 100 districts are now leading in their respective states, surpassing the state averages. In view of this success and strengthening the sentiment of social justice, we are going beyond 100 districts and identifying 500 aspirational district blocks at the grassroots level to bring them up. I believe these aspirational blocks will become a new model for development in the country. They have the potential to become a new energy centre for the country's development, and we are moving forward in that direction.
Hon’ble Members of Parliament,
Today, the world's attention is on Bharat. During the Cold War era, our identity was that of a non-aligned nation. We have come a long way from those times and the needs and benefits have also evolved. Today, Bharat has a different position in the world. There must have been a need for non-alignment at that time. But today we are following a policy, if we have to recognize this policy, then we are moving forward as a ‘Vishwamitra’ (global friend). We are building friendships with the world. The world is looking for friendship with Bharat. It seems that Bharat is not too far from the world but is moving closer to it, and we are successfully advancing our global role as a Vishwamitra. I think Bharat is benefiting from this approach. Bharat is emerging as a stable supply chain for the world, and this is the need of the hour. Bharat is becoming the voice of the Global South in the G-20, and this is a significant achievement. This seed, which has been sown in the G20 Summit, my countrymen will see in the times to come, is going to become such a banyan tree, such a banyan tree of faith, under whose shadow the coming generations will sit with pride for centuries. I firmly believe this.
We have undertaken a significant initiative in the G20 and that is the Biofuel Alliance. We are leading the world and providing direction. All the friendly countries of the world are taking membership of the Biofuel Alliance, and a huge movement is going to be created and which is being led by our Bharat. We have taken strong steps towards building economic corridors with smaller continents also.
Respected friends, Vice-President, Mr Speaker,
Today, we are bidding farewell from here and moving to the new building of Parliament. We are about to take our seats in the new Parliament building, which is indeed auspicious, considering it's happening on the day of Ganesh Chaturthi. However, I have a request and a suggestion to both of you. I hope that both of you together will brainstorm on that idea and take some decisions. And I pray, I suggest that now that we are moving into the new House, its dignity should never be diminished. We should never refer to it as the 'old Parliament' and leave it behind. And therefore I request that in future, if both of you gentlemen agree, then it should be known as the ‘Samvidhan Sadan’. This way, it will forever remain an inspiration in our lives. And when we call it ‘Samvidhan Sadan’, then the memory of those great men, the distinguished great men, who once used to sit here in the Constituent Assembly, will also be associated with it. Therefore, we should not miss the opportunity to give this gift to future generations.
Once again, I offer my respects to this sacred land. I end my speech by saluting all the penances that have been done here, the resolutions that have been made for the welfare of the people, the efforts that have been made for more than seven decades to fulfil them and I congratulate all of you for the new House. I wish you all the best.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.