Prime Minister's Office
On the occasion of Vishwakarma Jayanti, PM to launch ‘PM Vishwakarma’ for traditional artisans and craftspeople on 17th September, 2023
Scheme draws inspiration from PM’s vision to support and skill the people engaged in traditional crafts
‘PM Vishwakarma’ will be fully funded by the Union Government with an outlay of Rs 13,000 crore
Wide ambit of ‘PM Vishwakarma’ - it will cover eighteen crafts
Vishwakarmas to be provided recognition through PM Vishwakarma certificate and ID card
Vishwakarmas to also be given credit support and training for skill upgradation
15 SEP 2023 12:36PM by PIB Delhi
On the occasion of Vishwakarma Jayanti, Prime Minister Shri Narendra Modi will launch a new scheme named “PM Vishwakarma” on 17th September, 2023 at around 11 AM at India International Convention and Expo Centre, Dwarka, New Delhi.
It has been the sustained focus of the Prime Minister to give support to the people engaged in traditional crafts. This focus is driven by the desire to not only support the artisans and craftspeople financially but also to keep the age-old tradition, culture and diverse heritage alive and flourishing through local products, art and crafts.
PM Vishwakarma will be fully funded by the Union Government with an outlay of Rs 13,000 crore. Under the scheme, the Vishwakarmas will be registered free of charge through Common Services Centres using biometric based PM Vishwakarma portal. They will be provided recognition through PM Vishwakarma certificate and ID card, skill upgradation involving basic and advanced training, toolkit incentive of ₹15,000, collateral-free credit support up to ₹1 lakh (first tranche) and ₹2 lakh (second tranche) at a concessional interest rate of 5%, incentive for digital transactions and marketing support.
The Scheme aims to strengthen and nurture the Guru-Shishya parampara or family-based practice of traditional skills by Vishwakarmas working with their hands and tools. The prime focus of PM Vishwakarma is at improving the quality as well as the reach of products and services of artisans and craftspeople and to ensure that they are integrated with the domestic and global value chains.
The scheme will provide support to artisans and craftspeople of rural and urban areas across India. Eighteen traditional crafts will be covered under PM Vishwakarma. These include (i) Carpenter; (ii) Boat Maker; (iii) Armourer; (iv) Blacksmith ; (v) Hammer and Tool Kit Maker; (vi) Locksmith; (vii) Goldsmith; (viii) Potter; (ix) Sculptor, Stone breaker; (x) Cobbler (Shoesmith/ Footwear artisan); (xi) Mason (Rajmistri); (xii) Basket/Mat/Broom Maker/Coir Weaver; (xiii) Doll & Toy Maker (Traditional); (xiv) Barber; (xv) Garland maker; (xvi) Washerman; (xvii) Tailor; and (xviii) Fishing Net Maker.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সেপ্তেম্বর ১৭, ২০২৩দা বিশ্বকর্মা জয়েন্তি থৌরমদা খুৎহৈবশিংগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা ‘পি.এম বিশ্বকর্মা’ হৌদোক্কনি
মমাংঙৈগী খুৎ-শা হৈবগী থবক তৌরিবশিং মতেং পাংনবা অমসুং হৈ-শিংবা হেনগৎহন্নবা প্রধান মন্ত্রীগী পান্দমদগী স্কিম অসি পায়খৎপনি
লুপা করোর ১৩,০০০গী শেনফম অমা কাইথোক্তুনা ‘পি.এম বিশ্বাকর্মা’ অসি কেন্দ্র সরকারনা মপুংফানা শেন পুথোকপনি
‘পি.এম বিশ্বকর্মা’না ক্রাফ ১৮ কোনশিনগনি
পি.এম বিশ্বকর্মা সর্তিফিকেদ অমসুং আই.দি কার্দ পীদুনা বিশ্বকর্মাশিং শক খঙগনি
বিশ্বকর্মাশিংদা শেন্থং অমসুং ত্রেনিং পীগনি
15 SEP 2023 12:36PM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর ১৭, ২০২৩গী অয়ুক পুং ১১ রোম তাবদা বিশ্বকর্মা জয়েন্তি থৌরমদা নিউ দিল্লিগী দ্বারকাদা লৈবা ইন্দিয়া ইন্তরনেসনেল কনভেন্সন এন্দ এক্সপোদা “পি.এম বিশ্বকর্মা” কৌবা অনৌবা স্কিম অমা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হৌদোক্লগনি।
অরিবা খুৎ-শা হৈবগী থবক তৌরিবা মীওইসিং মতেং পাংবা হায়বসি প্রধান মন্ত্রীগী লেংদ্রবা পান্দম ওইদুনা লাক্লি। মসিনা খুৎহৈবশিং শেন-থুমগী মতেং পাংবা খক নত্তনা লমদম অমগী পোৎথোকশিং, কলা অমসুং ক্রাফকী খুৎথাংদা অরিবা চৎনবীশিং, নাৎ অমসুং মখল কয়াগী হেরিতেচ হিংহনবা ঙমগনি।
লুপা করোর ১৩,০০০গী শেনফম অমা কাইথোক্তুনা ‘পি.এম বিশ্বাকর্মা’ অসি কেন্দ্র সরকারনা মপুংফানা শেন পুথোকপনি। স্কিম অসিগী মখাদা, বাইওমেত্রিক্তা য়ুম্ফম ওইবা পি.এম বিশ্বকর্মা পোর্তলদা কমন সর্বিস সেন্তরশিংগী খুৎথাংদা বিশ্বকর্মাশিং লেম্না রেজিস্তার তৌবা য়াগনি। পি.এম বিশ্বকর্মা সর্তিফিকেদ অমসুং আই.দি কার্দ, অৱাংবা থাক্কী ত্রেনিং, লুপা ১৫,০০গী খুৎলায় লৈনবা মতেং, লুপা লাখ ১(অহানবা তাঙ্কক্কী) ফাওবগী লেম্না ক্রেদিৎ অমসুং দিজিতেল ত্রান্সসেক্সনশিং অমসুং য়োনফমগী মতেং পাংনবা শেন্দোয় চাদা ৫গী চাংদা লুপা লাখ ২(অনিশুবা তাঙ্কক্কী) ফাওবগী শেন্থং পীগনি।
স্কিম অসিনা মখোয়গী খুৎ অমসুং খুৎলায়শিংনা থবক শুরিবা খুৎহৈবশিংগী গুরু-সিস্যা পরম্পরা নত্ত্রগা ইমুং-মনুংগী মীওইশিংনা শুবা থবকশিং ফগৎহন্নবা পান্দম থম্লি। খুৎহৈবশিংগী থবকশিং অমসুং পোৎথোকশিং মগুন হেনগৎহন্নবা অমসুং লৈবাক মনুংগী অমসুং মালেমগী ভেলু চেনশিংদা বিশ্বকর্মাশিং শরুক য়াবা ঙমহনগনি।
স্কিম অসিনা ভারতকী খুঙ্গং অমসুং সহরগী খুৎহৈবশিং মতেং পাংগনি। অহানবা ওইনা প্রধান মন্ত্রী বিশ্বকর্মা স্কিমগী মখাদা, মমাঙঙৈদগী লৈরক্লবা শীনফম ১৮ কোনশিল্লে। হায়রিবা শীনফমশিং অদুদি (১) উ শুবা; (২) হি শাবা; (৩) লালগী খুৎলায় শাবা;(৪) য়োৎ শুবা;(৫) নুংথং অমসুং খুৎলায় শাবা;(৬) শো শাবা;(৭) সনা শাবা;(৮) চফু শাবা;(৯) মুর্তি শাবা;(১০) নুঙ থুগায়বা;(১১) খোঙউপ শাবা;(১২) লাইধি শাবা;(১৩) শম ককপা;(১৪) লৈ পরেং লেংবা;(১৫) ফি শুবা;(১৬) ফি তুবা;(১৭) লাং লোনবা; (১৮) চেক শুবা অসিনি।