মন্ত্রীমন্দল
উজ্বালা য়োজনা পাকথোক-চাউথোকহনবা মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে
চহি অহুমদা অহেনবা এল.পি.জি কন্নেক্সন লাখ ৭৫ পীরগনি
মসিনা অপুনবা পি.এম.য়ু.ৱাই বেনিফিসরি মশিং করোর ১০.৩৫ য়ৌরগনি
13 SEP 2023 6:26PM by PIB Imphal
শেনবা চহি ২০২৩-২৪ দগী ২-২৫-২৬ ফাওবা চহি অহুম এল.পি.জি কন্নেক্সন লাখ ৭৫ ফংহন্নবা প্রধান মন্ত্রী উজ্বালা য়োজনা পাকথোক-চাউথোক্নবা অয়াবা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা লুচিংবা কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলনা অয়াবা পীরে।
২০২৩গা চাংদম্নবদা ২০১৪ দা লৈখিবা মরুওইবা এল.পি.জিগী অকুপ্পা মরোলশিং
(য়ুনিত)
01.04.2014
01.04.2016
01.04.2023
জাতিগী ওইনা এল.প.জি ফংখিবা
%
55.90%
61.9%
মপুংফাগদৌরে
ও.এম.সিশিংগী বোত্তলিং প্লান্ত মশিং
মশিং
186
188
208
ভারতকী এল.পি.জি দিস্ত্রিবিউসন মশিং
মশিং
13896
17916
25386
ভারতকী দোমেস্তিক এল.পি.জি কস্তমর মশিং
লাখ
1451.76
1662.5
উজ্বালা ২.০গী হৌজিক চৎনরিবশিংগী মতুংইন্না, অহানবা ওইনা গ্যাস রিফিল অমসুং স্তোপ লেম্না উজ্বালা বেনিফিসরিশিংদা পীগনি।
চহি অমদা কেজি ১৪.২গী সিলিন্দর অমদা লুপা ২০০গী সবসিদি রিফিল ১২ ফাওবা বেনিফসিরিশিংদা পীরি। পি.এম.য়ু.ৱাই মখা চৎথদ্রবদি, স্কিম অসিগী মখাদা লায়রবা ইমুংশিং কান্নবা অসি ফংলবা য়ারোই।
মৈখু থাংদনা চাক থোংদুনা নুপীশিং হিংবদা লাইহনবা
ৱার্ল্দ হেল্থ ওর্গনাইজেসনগী মতুংইন্না, মালেম শীনবা থুংনা মীওই বিল্লিয়ন ২.৪(মালেমগী অপুনবা মীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী শরুক অমা) কেরোসিন, শিং, ষন্থী, চরু অমসুং কোয়লা শীজিন্নদুনা চাক থোংলি। মসিনা ইমুং-মনুংদা নুংশিৎ শেংহন্দে অমসুং ২০২০দা চহি অমদা মীওই মিল্লিয়ন ৩.২ শিহল্লি হায়না পানরি। মসিনা চহি ৫ মখাগী অঙাং ২৩৭,০০০ রোম শিহল্লি। ইমুংদা মৈখু থাংহন্দনা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিং ঙাকথোকপা অসি তঙাইফদবনি।
থায়না মমাঙঙৈদা, মখোয়গী অমাঙবশিং খঙদনা, ভারতকী লায়রবশিং মরুওইনা খুঙ্গংশিংদা শিং, কোয়লা অমসুং ষন্থী চাক থোংবদা শীজিন্নরি। মসিনা হকচাং শোকহল্লি। নিমোনিয়া, লং কেন্সর, ইস্কেমিক হার্ত অমসুং ক্রোনিক ওবস্ত্রকতিপ পুলমোনারি দিজিজশিং থোকহল্লি। চাক থোংবদা নন-রিনিউএবল ফুয়েলশিং শীজিন্নবা অসিনা কার্বোন্দাইওক্সাইদ( CO2) থাদোকই অমসুং শিং থাবা অসিনা ব্লেক কার্বোন থাদোকপগী চাদা ৫৮ ওইহল্লি। মসিনা য়ুমগী মৈখুনা নুংশিৎ শেংহন্দবগী অচৌবা মরম অমা ওইহল্লি। শিং থাবা অসিনা নুপীশিং অমসুং অঙাংশিং খুদোংচাদবা কয়া মায়োক্নহল্লি হায়না থিজিনবদগী খঙলে।
য়োজনা অসিনা নুপীশিং শেন-থুম অমসুং খুন্নাইগী শক্তি পীরে। লাইনা এল.পি.জি ফংহনবদগী নুপীশিং শিং থিবগী অৱাবা লৈত্রে। মসিগী নৌনা ফংবা খুদোংচাবা অসিনা মখোয়না লৈবাক্কী থবকশিং থৱায় য়াওনা শরুক য়াবা ঙমহল্লে অমসুং অতোপ্পা শেন্থোক লম্বীশিং পায়খৎপা ঙমহল্লে।
মখা তানা, উজ্বালা স্কিম্না নুপীশিং সেকুরিতি অমসুং অশোই-অঙাম থোক্তবা হেনগৎহল্লে অমসুং শিং থিনবা অচিকপা মফমদা চৎপা মথৌ তাদ্রে।
এল.পি.জি শীজিন্নবা হেনগৎহন্নবা থবকশিং
1. পাহাল(প্রাত্যক্ষ হাস্তান্তারিত লাভ): এল.পি.জি সিলিন্দরশিং সবসিদিদা পীবগী মহুৎ, সবসিদি অদু ইলেক্ত্রোনিক ওইনা লনাই মীওইগী বেঙ্ক একাউন্তদা হকথেংননা পীরে। মসিনা শাশিন্নবা একাউন্তশিং হন্থহল্লে অমসুং য়ুমগী সিলিন্দরশিং শেন্দাল লম্বীদা শীজিন্নবদগী ঙাকথোক্তুনা ফংফম থোকপা মীওইশিং খক কান্নবা ফংলে।
2. সবসিদি লৌদবা: নমদুনা সবসিদি লৌথোকপগী মহুত্তা, মশানা য়ানা সবসিদি লৌদনা মীয়াম পুক্নিং থৌগৎলে। পুক্নিং থৌগৎপদগী, মীওই মিল্লিয়ন কয়া মখোয়গী সবসিদিশিং লৌদ্রে,মসিনা এল.পি.জি সিলিন্দরশিং দরকার ওইবা মীওইশিংদা মতেং পাংনবা ফন্দশিং শীজিন্নরে।
3. ২০২০দা কোবিদ-১০ লাইচৎকী লোকদাউন মনুংদা, প্রধান মন্ত্রী গরিব কলয়ান য়োজনাগী মখাদা লেম্না রিফিল তৌবগী স্কিম পায়খৎলে। স্কিম অসিগী মখাদা, এল.পি.জি রিফিল করোর ১৪.১৭ গী মতেং পাংনবা য়োজনাগী কান্নবা ফংলবা মীওইশিংদা লুপা করোর ৯৬৭০.৪১ পীখ্রে।
4. পি.এম.য়ু.ৱাই বেনিফিসরিশিংগী পর কেপিতা কন্সুম্পসন ২০১৮-১৯দা ৩.০১ ওইখি অমসুং মসি ২০২২-২৩দা ৩.৭১ দা হেনগৎলকখি। চহি অমদা বেনিফিসরিশিংনা এল.পি.জি করোর ৩৫ রিফিল তৌখি।

Cabinet
Cabinet approves expansion of Ujjwala Yojana
75 lakh additional LPG connections to be released in 3 years
It will take total number of PMUY beneficiaries to 10.35 crore
13 SEP 2023 6:26PM by PIB Delhi
The Union Cabinet, chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi, has approved the extension of Pradhan Mantri Ujjwala Yojana (PMUY) for release of 75 lakh LPG connections over three years from Financial Year 2023-24 to 2025-26. Provisioning of 75 lakh additional Ujjwala connections will take total number of PMUY beneficiaries to 10.35 crore.
Key LPG details in 2014 vs 2023
(Unit)
01.04.2014
01.04.2016
01.04.2023
National LPG coverage
%
55.90%
61.9%
Near saturation
No. of Bottling Plants of OMCs
in Nos.
186
188
208
No. of LPG distributors in India
in Nos.
13896
17916
25386
Domestic Active LPG Customers in India
in Lakh
1451.76
1662.5
3140.33
As per the existing modalities of Ujjawala 2.0, the first refill and stove will also be provided free of cost to Ujjwala beneficiaries.
A targeted subsidy of Rs.200 per 14.2 kg LPG cylinder for upto 12 refills per year is being provided to PMUY consumers. Without continuation of PMUY, eligible poor households may not be able to get their due benefit under the scheme.
Women’s ease of living through clean cooking
According to the World Health Organization (WHO), approximately 2.4 billion people worldwide (which is around one-third of the global population), rely on open fires or inefficient stoves fuelled by kerosene, biomass (such as wood, animal dung, and crop waste), and coal for cooking. This leads to harmful household air pollution, contributing to an estimated 3.2 million deaths annually in 2020, with over 237,000 deaths being children under the age of 5. Achieving a sustainable and pollution-free future requires addressing the issue of household air pollution, especially to prevent suffering among women and children.
In the past, impoverished communities in India, particularly in rural areas, used traditional fuels like firewood, coal and dung cakes without being aware of the adverse health effects caused by them. Consequently, they faced health problems without knowing the underlying cause. A heightened mortality risk due to illnesses such as pneumonia, lung cancer, ischaemic heart, and chronic obstructive pulmonary diseases is extensively reported. Non-renewable wood fuels for cooking cause a gigaton of CO2 emissions, and burning residential solid fuels comprise 58 percent of black carbon emissions. They are also a significant contributor to household air pollution (HAP) due to incomplete combustion of solid biomass.
Research also indicates that this is a gender problem: girls and women face increased exposure to solid fuels. Cooking with solid fuels delays progress towards five of the UN Sustainable
The PMUY scheme has empowered women economically and socially. With easier access to LPG, women are no longer burdened with the task of collecting firewood or other traditional fuels, which often required long and laborious journeys. This newfound convenience allows them to participate more actively in community life and take up other income-generating opportunities.
Furthermore, the Ujjwala scheme has contributed to enhancing the safety and security of women, as they no longer need to venture into isolated and potentially unsafe areas to collect firewood or fuel.
Initiatives to expand LPG coverage
1. PAHAL (Pratyaksh Hastantarit Labh): Instead of providing LPG cylinders at subsidized price, those were sold at market price, and applicable subsidy was directly transferred to individual’s bank account electronically. This reduced "ghost" accounts and illegal use of household cylinders for commercial purposes, ensuring that only the intended beneficiaries receive the benefits.
2. GIVE IT UP: Instead of removing subsidies forcefully, people were encouraged to voluntarily surrender their subsidies. Through extensive promotion, millions of people willingly gave up the subsidies, which helped redirect the funds to those who genuinely needed assistance in acquiring LPG cylinders.
3. During Covid-19 pandemic lockdown in 2020, free refill scheme under Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana was implemented. Under this scheme, assistance of Rs. 9670.41 Crore was given to PMUY beneficiaries in support of 14.17 Crore LPG refills.
4. Per capita consumption of PMUY beneficiaries which was 3.01 in 2018-19 has increased to 3.71 in 2022-23. PMUY beneficiaries took more than 35 Cr LPG refills a year now (2022-23).