প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সেপ্তেম্বর ১৪ দা প্রধান মন্ত্রী মধ্য প্রদেস অমসুং ছতিসগরদা চৎকনি
প্রধান মন্ত্রীনা মধ্য প্রদেসতা লুপা করোর ৫০,৭০০ হেনবগী প্রোজেকশিং উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা বিনা রিফাইনরিদা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা নরমাদাপুরম অমসুং রাতলমগী মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্কতা ‘পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মেনুফেকচরিং জোন’গী উরেপ-উয়ুং তমগনি
প্রধান মন্ত্রীনা ইন্দোরদা আই.তি পার্ক অনি অমসুং রাজ্য শীনবা থুংনা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক তরুক উরেপ-উয়ুং তমগনি
ছতিসগরদা, প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৬,৩৫০ রোমগী মরুওইবা রেল সেক্তর প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোক্কনি
প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরগী জিলা ৯দা ‘ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোকশিং’ উরেপ-উয়ুং তমগনি
থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা সিকল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দ লাখ ১ য়েন্থোক্কনি
13 SEP 2023 10:41AM by PIB Imphal
সেপ্তেম্বর ১৪,২০২৩ দা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী মধ্য প্রদেস অমসুং ছতিসগরদা চৎকনি। অয়ুক পুং ১১:১৫ রোম তাবদা প্রধান মন্ত্রী মধ্য প্রদেসকী বিনাদা থুংগনি অমসুং মফম অদুদা মহাক্না বিনা রিফাইনরিদা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স য়াওনা লুপা করোর ৫০,৭০০ হেনবগী প্রোজেকশিং অমসুং রাজ্য শীনবা থুংনা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল প্রোজেক ১০ উরেপ-উয়ুং তমগনি। নুংথিল পুং ৩:১৫ রোম তাবদা প্রধান মন্ত্রী ছতিসগরগী রাইপুরদা থুংগনি অমসুং মফম অদুদা মহাক্না মরুওইবা রেল সেক্তর প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোক্কনি। থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরগী জিলা ৯দা ‘ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোকশিং’ উরেপ-উয়ুং তমগনি অমসুং সিকল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দ লাখ ১ য়েন্থোক্কনি।
মধ্য প্রদেসতা প্রধান মন্ত্রী
রাজ্য অসিদা ইন্দস্ত্রি চাউখৎনবা ইনোৎ অমা পীনবা খোঙথাং অমদা বি.পি.সি.এলগী বিনা রিফাইনরিদা প্রধান মন্ত্রীনা পেত্রোকেমিকেল কমপ্লেক্স উরেপ-উয়ুং তমগনি। অনৌবা রিফাইনরি অসি লুপা করোর ৪৯,০০০ চঙনা শেমগৎকদবনি অমসুং তেক্সতাইল, পেক্কেজিং, ফার্মা অমসুং অতোপ্পগী মরুওইবা মচাক অমা ওইরিবা ইথিলিন অমসুং প্রোপাইলিন ১২০০ কে.তি.পি.এ মসিনা চহি অমদা পুথোকপা ঙমগনি।
মসিনা প্রধান মন্ত্রীগী অত্মানির্ভর ভারতগী মঙলান মঙফাওনবা ঙম্নবা মাইকৈদা থাংজিনবা খোঙথাং অমা ওইগনি অমসুং লৈবাক অসিদা মপান্দগী পুশিল্লকপগী মখা পোনবা হন্থহনগনি। অচৌবা প্রোজেক অসিনা থবক কয়া ফংহনগনি অমসুং পেত্রোলিয়ম সেক্তরদা দাউনস্ত্রিম ইন্দস্ত্রিশিং চাউখৎহনগনি।
থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা নারমাদাপুরম জিলাদা ‘পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মেনুফেকচরিং জোনগী প্রোজেক ১০; ইন্দোরদা আই.তি পাক অনি; রাতলামদা মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক অমা অমসুং মধ্য প্রদেসা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া ৬ উরেপ-উয়ুং তমগনি।
লমদম অসিদা শেন-থুম চাউখৎনবা অমসুং থবক পীনবা নারমাদাপুরম জিলাদা ‘পৱার অমসুং রিনিউএবল ইনর্জি মেনুফেকচরিং জোন’ শেমগৎকদবনি। ইন্দোরদা আই.তি পার্ক ৩ অমসুং ৪ লুপা করোর ৫৫০ রোম চঙনা পায়খৎকদবনি অমসুং মসিনা নহারোলশিংদা অনৌবা থবক ফংনবা খুদোংচাবশিং পীগনি।
রাতলমগী মেগা ইন্দস্ত্রিএল পার্ক লুপা করোর ৪৬০ রোম চঙনা পায়খৎকদবনি অমসুং মসিনা তেক্সতাইল, ওতোমোবাইল, ফার্মা সেক্তরশিংগী মরুওইবা মফম অমা ওইরক্কনি। পার্কশিং অসিনা দিল্লি-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগা শম্নগনি অমসুং লমদম অসিগী শেন-থুম চাউখৎহনগনি অমসুং নহারোলশিংদা হকথেংননা অমসুং নাকোইননা থবক কয়া পীগনি।
লুপা করোর ৩১০ রোম চঙনা সাজাপুর, গুনা, মৌগঞ্জ, অগর মালৱা, নারমাদাপুরম অমসুং মাকসিদা শেমগৎকদৌরিবা অনৌবা ইন্দস্ত্রিএল এরিয়া ৬ অসিনা রাজ্য অসিদা থোং মাননা থবক পীগনি অমসুং লমদম অসি চাউখৎহনগনি।
ছতিসগরদা প্রধান মন্ত্রী
রাইপুরদা পাংথোকপা থৌরম অমদা প্রধান মন্ত্রীনা লুপা করোর ৬,৩৫০ রোমগী মরুওইবা রেল সেক্তর প্রোজেকশিং মীয়ামদা কৎথোক্কনি। প্রোজেকশিংগী মনুংদা ছতিসগর ইস্ত রেল প্রোজেক ফেজ-১, চম্পা অমসুং জামগাগী মরক্তা ৩শুবা রেল লাইন, পেন্দ্র রোদ অমসুং অনপুরগী মরক্তা ৩শুবা রেল লাইন অমসুং তালাইপাল্লি কোএল মাইনদগী এন.তি.পি.সি লারা সুপর থর্মেল পৱার স্তেসন য়ৌবা এম.জি.আর য়াওরি। রেল প্রোজেকশিংনা লমদম অসিদা পেসেঞ্জরশিংদা খুদোংচাবা পীদুনা শেন-থুমগী ফিবম ফগৎহনগনি।
পি.এম-গাতিশক্তি-নেসনেল মাস্তর প্লানগী মখাদা ছতিসগর ইস্ত রেল প্রোজেক ফেজ-১ পায়খৎপনি অমসুং খারসিয়াদগী ধর্মাজয়গর ফাওবগী কিমি ১২৪.৮গী রেল লাইন অমা য়াওরি, ছাল, বারাউদ, দুরগাপুর অমসুং অতোপ্পা কোএল মাইনশিং শম্নবা ফিদর লাইন ৩ য়াওরি। লুপা করোর ৩,০৫৫ রোম চঙনা শেমগৎপা রেল লাইন অসিদা মৈ ফংলবা ব্রোদগেজ লেভেল ক্রোসিংশিং অমসুং ফ্রি পার্ত দবল লাইনশিং য়াওরি।মসিনা মন্দ-রাইগর কোয়লা ফিল্দশিংদগী কোয়লা পুথোকপা ঙমহনগনি।
পেন্দ্রা রোদতগী অনুপুর ফাওবগী অহুমশুবা রেল লাইন অসি কিমি ৫০ শাংবনি অমসুং মসি লুপা করোর ৫১৬ চঙনা শেমগৎপনি। কিমি ৯৮ শাংবা চম্পা অমসুং জামগা মরক্কী ৩শুবা রেল লাইন অসি লুপা করোর ৭৯৬ চঙনা শেমগৎপনি। অনৌবা রেল লাইনশিংনা লমদম অসিদা তুরিজম চাউখৎহনগনি অমসুং থবক ফংবা হেনগৎহনগনি।
কিমি ৬৫ শাংবা মৈ ফংলবা এম.জি.আর সিস্তেম অসিনা তালাইপালি কোয়লা খনিদগী অফবা মখলগী কোয়লা মেগাৱাত ১৬০০গী এন.তি.পি.সি লারা সুপর থর্মেল পৱার স্তেসন্দা ফংহনগনি। মসিনা এন.তি.পি.সি লারাদগী মমল হোঙবা অমসুং অফবা মৈ পুথোকপা হেনগৎহনগনি। এম.জি.আর সিস্তেম অসি লুপা করোর ২০৭০ হেন্না চঙনা শেমগৎপনি।
থৌরম মনুংদা প্রধান মন্ত্রীনা ছতিসগরগী জিলা ৯দা ‘ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোকশিং’ উরেপ-উয়ুং তমগনি। ‘ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোকশিং অদু প্রধান মন্ত্রী-অয়ুস্মান ভারত হেল্থ ইনফ্রাস্ত্রকচর মিসনগী মখাদা দুর্গ, কোন্দাগাউন, রাজনন্দাগাউন, গারিয়াবন্দ, জাসপুর, সুরাজপুর, সুরগুজা, বাস্তার অমসুং রাইগর জিলাশিংদা লুপা করোর ২১০ চঙনা পায়খৎপনি।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা সিকল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দ লাখ ১ য়েন্থোক্কনি। প্রধান মন্ত্রীনা জুলাই ২০২৩দা মধ্য প্রদেসকী সাহদোলদা হৌদোকখিবা নেসনেল সিকল সেল এনেমিয়া ইলিমিনেসন মিসনগী মখাদা সিকল সেল কাউন্সেল্লিং কার্দশিং য়েন্থোক্কদবনি।

Prime Minister's Office
PM to visit Madhya Pradesh and Chhattisgarh on 14th September
In Madhya pradesh, PM to lay the foundation stone of projects worth more than Rs. 50,700 crore
PM to lay the foundation stone of Petrochemical Complex at Bina Refinery
PM to lay foundation stone of ‘Power and Renewable Energy Manufacturing Zone’ in Narmadapuram and Mega Industrial Park in Ratlam
PM to lay foundation stone of two IT Park in Indore and six new industrial Parks across the state
In Chhattisgarh, PM to dedicate several important rail sector projects worth around Rs. 6,350 crore to the nation
PM to lay the foundation stone of ‘Critical Care Blocks’ in nine districts of Chattisgarh
PM to distribute one lakh sickle cell counselling cards during the programme
13 SEP 2023 10:41AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi will visit Madhya Pradesh and Chhattisgarh on 14th September, 2023. At around 11:15 AM, Prime Minister will reach Bina in Madhya Pradesh, where he will lay the foundation stone of projects worth more than Rs. 50,700 crore including ‘Petrochemical Complex at Bina Refinery’ and ten new industrial projects across the state. At around 3:15 PM, he will reach Raigarh, Chhattisgarh, where he will dedicate to nation important rail sector projects. During the programme, the Prime Minister will also lay the foundation stone of ‘critical care blocks’ in nine districts of Chattisgarh and also distribute one Lakh sickle cell counselling cards.
PM in Madhya Pradesh
In a step that will provide a major stimulus to industrial development in the state, Prime Minister will lay the foundation stone of the Petrochemical Complex at Bina Refinery of Bharat Petroleum Corporation Limited (BPCL). This state-of-the-art refinery, which will be developed at a cost of about Rs. 49,000 crore, and will produce about 1200 KTPA (Kilo-Tonnes Per Annum) of ethylene and propylene, which are a vital component for various sectors like textiles, packaging, pharma, among others. This will reduce the country's import dependence and will be a step towards fulfilling the Prime Minister’s vision of 'Aatmanirbhar Bharat'. The mega project will also create employment opportunities and spur the development of downstream industries in the petroleum sector.
During the programme, Prime Minister will also lay the foundation stone of ten projects namely ‘Power and Renewable Energy Manufacturing Zone’ in Narmadapuram district; two IT parks in Indore; a Mega Industrial Park in Ratlam; and six new industrial areas across Madhya Pradesh.
The ‘Power and Renewable Energy Manufacturing Zone, Narmadapuram’ will be developed at a cost of more than Rs 460 crore and will be a step towards economic growth and employment generation in the region. The ‘IT Park 3 and 4’ in Indore, will be built at a cost of about 550 crore, provide impetus to the IT and ITES sector and open new employment opportunities for the youth.
Mega Industrial Park in Ratlam will be built at a cost of more than Rs 460 crore and is envisaged to become a major hub for important sectors like textiles, automobile, pharmaceuticals, among others. The park will be well connected to Delhi Mumbai Expressway and will provide a major boost to economic development of the entire region, generating direct and indirect employment opportunities for the youth.
With the aim of promoting balanced regional development and uniform employment opportunities in the state, six new industrial areas will also be developed at Shajapur, Guna, Mauganj, Agar Malwa, Narmadapuram and Maksi at a cumulative cost of about Rs 310 crore.
PM in Chhattisgarh
Prime Minister’s emphasis on improving connectivity across the country will get a boost with the dedication to the nation of important rail sector projects worth around Rs. 6,350 crore in the public programme in Raigarh. The projects include Chhattisgarh East Rail Project Phase-I, 3rd rail line between Champa to Jamga, 3rd rail line between Pendra Road to Anuppur and MGR (Merry-Go-Round) system connecting Talaipalli Coal Mine to NTPC Lara Super Thermal Power Station (STPS). The rail projects will provide impetus to socioeconomic development by facilitating movement of passengers as well as freight traffic in the region.
Chhattisgarh East Rail Project Phase-I is being developed under the ambitious PM GatiShakti - National Master Plan for multi-modal connectivity and consists of a 124.8 km rail line from Kharsia to Dharamjaygarh including a spur line to Gare-Pelma and 3 feeder lines connecting Chhal, Baroud, Durgapur and other coal mines. The rail line, built at a cost of around Rs. 3,055 crore, is equipped with electrified broad gauge level crossings and free part double line with passenger amenities. It will provide rail connectivity for coal transportation from Mand-Raigarh coalfields located in Raigarh, Chhattisgarh.
The third rail line between Pendra Road to Anuppur is 50 km long and is built at a cost of about Rs 516 crore. The 98 kilometre long third line between Champa and Jamga rail section is built at a cost of about 796 crores. The new rail lines will improve the connectivity in the region and lead to increase in both tourism and employment opportunities.
The 65-km-long electrified MGR (Merry-Go-Round) System will deliver low cost, high grade coal from NTPC’s Talaipalli coal mine to 1600 MW NTPC Lara Super Thermal Power Station in Chhattisgarh. This will boost the generation of low cost and reliable power from NTPC Lara, thus strengthening energy security of the country. The MGR system, built at a cost of more than Rs 2070 crore, is a technological marvel for improving the coal transportation from coal mines to power stations.
During the programme, Prime Minister will also lay the foundation stone of 50 bedded ‘critical care blocks’ in nine districts of Chattisgarh. The nine Critical Care Blocks will be built under Pradhan Mantri – Ayushman Bharat Health Infrastructure Mission (PM-ABHIM) at Durg, Kondagaon, Rajnandgaon, Gariaband, Jashpur, Surajpur, Surguja, Bastar & Raigarh Districts, at a total cost of more than Rs 210 Crore.
With an aim to address the health issues caused by sickle cell disease, especially among the tribal population, Prime Minister will also distribute one lakh sickle cell counselling cards to the screened population. The distribution of sickle cell counselling cards is being done under National Sickle Cell Anaemia Elimination Mission (NSAEM), which was launched by the Prime Minister in July 2023 at Shahdol, Madhya Pradesh.