তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
‘ভাৰত: গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ’য়ে ধৰি ৰাখিছে ভাৰতীয় গণতান্ত্ৰিক নীতিৰ তত্ব-সাৰ
11 SEP 2023 6:42PM by PIB Guwahati
ভাৰত চৰকাৰৰ সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ে জি-২০ সন্মিলন উপলক্ষে ৮-১০ ছেপ্টেম্বৰ ২০২৩ তাৰিখে আইটিপিঅ'ৰ ১৪ নং হল (ফ'য়াৰ এলেকা)ত 'ভাৰত: গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ' শীৰ্ষক এখন প্ৰদৰ্শনী অনুষ্ঠিত কৰিছিল। এই সংকলিত অভিজ্ঞতাত আমাৰ দেশৰ গণতান্ত্ৰিক পৰম্পৰা প্ৰদৰ্শন কৰা হয়।
(ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক চৰিত্ৰৰ ইতিহাস ২৬ টা ইন্টাৰেক্টিভ পেনেলৰ জৰিয়তে বিভিন্ন ভাষাত প্ৰদৰ্শিত হৈছিল)
(কেন্দ্ৰত ‘সিন্ধু-সৰস্বতী সভ্যতাৰ ছোৱালীজনী’ৰ ভাস্কৰ্য)
(অভ্যৰ্থনাৰ পিছফালে এখন বিশাল ‘ভিডিঅ' স্ক্ৰীণ’ত ভাৰতৰ সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক পৰম্পৰাৰ দৃশ্য প্ৰদৰ্শন কৰা হৈছে)
(‘আইজিএনচিএ’ৰ সদস্য সচিব শ্ৰী সচ্চিদানন্দ যোশীয়ে সংবাদ মাধ্যমক 'ভাৰত: গণতন্ত্ৰৰ মাতৃ' প্ৰদৰ্শনীৰ বিষয়ে অৱগত কৰে)
তেওঁ আত্মবিশ্বাসী, আত্ম-নিশ্চিত আৰু চকুত চকু থৈ পৃথিৱীখন চাই আছে। স্বতন্ত্ৰ। মুক্ত। তেওঁৰ শৰীৰত, তেওঁ পশ্চিম ভাৰতৰ মহিলাসকলে প্ৰতিদিনে পিন্ধা অলংকাৰৰ দৰে গহনা পিন্ধে। মূৰ্তিটোৰ প্ৰকৃত উচ্চতা ১০.৫ ছেণ্টিমিটাৰ কিন্তু প্ৰতিকৃতিটোৰ উচ্চতা হৈছে ৫ ফুট আৰু ১২০ কিলোগ্ৰাম ওজনৰ ব্ৰঞ্জত সৃষ্টি কৰা হৈছে।
পথৰ এটা ফালে থকা ২৬টা ‘ইন্টাৰেক্টিভ পেনেল’ৰ জৰিয়তে ভাৰতত গণতন্ত্ৰৰ ইতিহাস পুনৰ চাব পাৰি য'ত দৰ্শনাৰ্থীসকলে সমল পঢ়িব পাৰে আৰু ১৬ টা বিভিন্ন ভাষাত অডিঅ' শুনিব পাৰি। ‘পেনেল’বোৰৰ ভিতৰত আছে স্থানীয় স্বশাসন, আধুনিক ভাৰতৰ নিৰ্বাচন, কৃষ্ণ দেৱ ৰায়, জৈন ধৰ্ম। প্ৰদৰ্শনীখনত ‘জি-২০ এপ্লিকেশ্বন’ৰ জৰিয়তে ‘ডিজিটেল’ ভাৱে প্ৰৱেশ কৰিব পাৰি।
ভাৰতত গণতন্ত্ৰ হৈছে এক পুৰণি ধাৰণা। ভাৰতীয় নীতি অনুসৰি, গণতন্ত্ৰত এখন সমাজত স্বাধীনতা, গ্ৰহণযোগ্যতা, সমতা আৰু অন্তৰ্ভুক্তিৰ মূল্যবোধ অন্তৰ্ভুক্ত থাকে আৰু ইয়াৰ সাধাৰণ নাগৰিকসকলক এক মান সম্পন্ন আৰু সন্মানীয় জীৱন যাপন কৰিবলৈ অনুমতি প্ৰদান কৰা হয়। ঋগ্বেদ আৰু অথৰ্ববেদ, প্ৰাচীনতম উপলব্ধ পৱিত্ৰ গ্ৰন্থসমূহে ‘সভা’, ‘সমিতি’ আৰু ‘সংসদ’ৰ দৰে অংশগ্ৰহণকাৰী প্ৰতিষ্ঠানসমূহক বুজায়, যি হৈছে আমাৰ ‘সংসদ’ক বুজাই দিয়া মুদ্ৰাত থকা অন্তিম কাৰ্যকাল। ‘ৰামায়ণ’ আৰু ‘মহাভাৰত’, এই দেশৰ মহান মহাকাব্যসমূহেও সিদ্ধান্ত গ্ৰহণ প্ৰক্ৰিয়াত সাধাৰণ জনতাক জড়িত কৰাৰ কথা কৈ আহিছে। ভাৰতীয় পাঠ্যসমূহত বৰ্ণিত উদাহৰণতো পোৱা যায় যে শাসন কৰাৰ কৰ্তৃত্ব যোগ্যতা বা উমৈহতীয়া সহমতৰ জৰিয়তেহে অৰ্জন কৰা হয়, আৰু ই বংশানুক্ৰমিক নহয়। ‘পৰিষদ’ আৰু ‘সমিতি’ৰ দৰে বিভিন্ন গণতান্ত্ৰিক প্ৰতিষ্ঠানত ভোটাৰৰ বৈধতা সম্পৰ্কে নিৰন্তৰ আলোচনা চলি আহিছে। দৰাচলতে ভাৰতীয় গণতন্ত্ৰ হৈছে সত্যতা, সহযোগিতা, অংশীদাৰিত্ব, শান্তি, সহানুভূতি আৰু জনসাধাৰণৰ সামূহিক শক্তিৰ এক উৎসৱপূৰ্ণ ঘোষণা।

Ministry of Information & Broadcasting
'Bharat: The Mother of Democracy' captures the essence of Indian Democratic Ethos
11 SEP 2023 6:42PM by PIB Delhi
Ministry of Culture, Government of India curated an exhibition on 'Bharat: The Mother of Democracy' at Hall No. 14 (foyer area), ITPO for G20 Summit during 8-10 September 2023. This curated experience displayed the democratic traditions of our country.
(The history of India’s democratic character was displayed in different languages through 26 interactive panels.)
(The sculpture of the girl from the Sindhu-Saraswati Civilization in the centre)
(A huge video screen at the back of the reception showcasing the visuals of India’s rich cultural traditions)
(Shri Sachchidanand Joshi, Member Secretary, IGNCA briefing the media about the 'Bharat: The Mother of Democracy' Exhibition)
She stands confident, self-assured and looking at the world eye-to-eye. Independent. Liberated. On her body, she wears jewellery much like the adornments that are worn every day by women in western India.The actual height of the object is 10.5 cm but the replica was created 5 ft. height and 120 kg weight in bronze.
The history of democracy in India can be revisited through the 26 interactive panels on one side of the pathways where visitors can read content and listen to audio in 16 different languages. The panels include Local Self Governance, Elections in modern India, Krishna Deva Raya, Jain Dharma among others. The exhibition can be accessed digitally on the G20 application.
Democracy is an age-old concept in India. As per the Indian ethos, democracy comprises the values of freedom, acceptability, equality, and inclusivity in a society and allow its common citizens to lead a quality and dignified life. The Rigveda and the Atharvaveda, the earliest available sacred texts refer to participatory institutions like the Sabha, Samiti, and Sansad, the last term being still in currency denoting our parliament. The Ramayana and the Mahabharata, the great epics of this land, also talk about involving people in decision-making. There are also found in Indian textual instances that the authority to govern is earned through merit or common consensus and is not hereditary. There has been constant discourse on the legitimacy of the voter in various democratic institutions such as the Parishad and Samiti. The Indian democracy is truly a festive proclamation of veracity, cooperation, collaboration, peace, sympathy and collective strength of the people.