প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ যুটীয়া বিবৃতি
08 SEP 2023 11:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডীয়ে ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ মাজৰ দীৰ্ঘস্থায়ী তথা নিবিড় বন্ধুত্ব পুনৰ সুনিশ্চিত কৰি আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰপতি জোচেফ আৰ বাইডেনক আজি ভাৰতলৈ আদৰণি জনাইছে। নেতাসকলে চলিত বৰ্ষৰ জুনত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ঐতিহাসিক ৱাশ্বিংটন ভ্ৰমণৰ উল্লেখযোগ্য সফলতাসমূহ ৰূপায়ণ কৰাৰ বাবে অব্যাহত থকা গুৰুত্বপূৰ্ণ অগ্ৰগতিক প্ৰশংসা কৰে। নেতাসকলে বিশ্বাস আৰু উমৈহতীয়া বুজাবুজিৰ ওপৰত আধাৰিত বহুমুখী গোলকীয় বিষয়সূচীসমূহৰ সকলো দিশ সামৰি ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ কৌশলগত বন্ধুত্বক পৰিৱৰ্তন কৰাৰ দিশে কাম-কাজ অব্যাহত ৰাখিবলৈ চৰকাৰলৈ আহ্বান জনায়। নেতাসকলে স্বাধীনতা, গণতন্ত্ৰ, মানৱ অধিকাৰ, অন্তৰ্ভুক্তি, বহুত্ববাদ আৰু সকলো নাগৰিকৰ বাবে সমান সুবিধাৰ উমৈহতীয়া প্ৰমূল্য আমাৰ দেশসমূহে উপভোগ কৰি থকা সফলতাৰ ক্ষেত্ৰত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ তথা এই প্ৰমূল্যসমূহে আমাৰ সম্পৰ্ক শক্তিশালী কৰে বুলি প্ৰকাশ কৰে।
জি-২০য়ে কেনেদৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ সিদ্ধান্তসমূহ ৰূপায়ণ কৰাৰ ক্ষেত্ৰত এখন মঞ্চ হিচাপে কাম কৰিছে সেই ক্ষেত্ৰত প্ৰদৰ্শন কৰা উত্কৃষ্ট উদাহৰণৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে ভাৰতৰ জি-২০ অধ্যক্ষতাক প্ৰশংসা কৰে। নেতাসকলে জি-২০ৰ প্ৰতি থকা তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা সুনিশ্চিত কৰাৰ লগতে নতুন দিল্লীত আয়োজিত জি-২০ নেতাসকলৰ শীৰ্ষ সন্মিলনৰ সিদ্ধান্তসমূহে বহনক্ষম উন্নয়ন তৰান্বিত কৰা, বহুপাক্ষিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ লগতে বহুপাক্ষিক উন্নয়ন বেংকসমূহৰ বিকাশ তথা মৌলিকভাৱে এইসমূহৰ পুনৰনিৰ্মাণকে ধৰি উমৈহতীয়া বৃহত্ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মুখামুখি হবলৈ সৰ্বাত্মক অৰ্থনৈতিক আঁচনিসমূহ সন্দৰ্ভত গোলকীয় সন্মতি গঢ়ি তোলাত সফল হব বুলি আশা প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোডী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে মুক্ত সৰ্বাত্মক আৰু শক্তিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চল গঢ়ি তোলাত সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ ক্ষেত্ৰত কোৱাডৰ গুৰুত্ব সন্দৰ্ভত পুনৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰে। ২০২৪ চনত ভাৰতৰ অধ্যক্ষতাত আয়োজিত হবলগীয়া কোৱাডৰ নেতাসকলৰ পৰৱৰ্ত্তী শীৰ্ষ সন্মিলনলৈ ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনক আদৰণি জনায়। ভাৰতে বাণিজ্য সংযোগ আৰু সামুদ্ৰিক পৰিবহন সন্দৰ্ভত আয়োজিত ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় পদক্ষেপ স্তম্ভত সহনেতৃত্ব প্ৰদান কৰাৰ বাবে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তক আদৰণি জনোৱাৰ লগতে চলিত বৰ্ষৰ জুনত IPOIত যোগদান কৰিবলৈ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই লোৱা সিদ্ধান্তকো প্ৰশংসা কৰে।
গোলকীয় প্ৰশাসন অধিক সৰ্বাত্মক আৰু প্ৰতিনিধিত্বমূলক হোৱা উচিত বুলি মত প্ৰকাশ কৰি ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে ভাৰতৰ স্থায়ী সদস্য-পদৰে সৈতে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ পুনৰগঠনৰ ক্ষেত্ৰত উপযুক্ত সমৰ্থন আগবঢ়োৱাৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰে। এই সন্দৰ্ভত নেতাগৰাকীয়ে ২০২৮-২৯ বৰ্ষৰ বাবে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ অস্থায়ী আসনৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰাৰ্থীত্বক আদৰণি জনায়। নেতাসকলে ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ নিৰাপত্তা পৰিষদৰ স্থায়ী আৰু অস্থায়ী সদস্য-পদৰ প্ৰসাৰকে ধৰি এটা সৰ্বাত্মক ৰাষ্ট্ৰসংঘৰ সংস্কাৰ কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতি প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ হৈ থকা তথা সমসাময়িক বাস্তৱক অধিক উন্নতভাৱে প্ৰতিফলিত কৰিব পৰাকৈ বহুপাক্ষিক ব্যৱস্থাৰ সংস্কাৰ তথা ইয়াক শক্তিশালী কৰি তোলাৰ প্ৰয়োজন সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে কৌশলগত বন্ধুত্ব গভীৰ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ নিৰ্ণায়ক ভূমিকা সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাৰ লগতে উমৈহতীয়া প্ৰমূল্য আৰু গণতান্ত্ৰিক অনুষ্ঠানসমূহ শক্তিশালী কৰি তুলিব পৰা উমৈহতীয়া বিশ্বাস আৰু আস্থাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি মুক্ত, সুলভ আৰু শক্তিশালী প্ৰযুক্তিৰ পৰিবেশতন্ত্ৰ তথা মূল্যশৃংখল গঢ়ি তোলাৰ বাবে ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিবিদ্যা সন্দৰ্ভত পদক্ষেপ (iCET) ৰ জৰিয়তে অব্যাহত থকা প্ৰচেষ্টাক প্ৰশংসা কৰে। ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই চলিত মাহত iCETৰ এটা মধ্যকালীন পৰ্যালোচনাৰ পোষকতা কৰাৰ লগতে ২০২৪ চনৰ আৰম্ভণিতে দুয়োখন দেশৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উপদেষ্টাসকলৰ যুটীয়া নেতৃত্বত পৰৱৰ্ত্তী iCETৰ পৰ্যালোচনালৈ বিকাশ তৰান্বিত কৰিব বিচাৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডীৰ লগতে ভাৰতীয় মহাকাশ গৱেষণা সংস্থা, ইছৰোৰ বৈজ্ঞানিক তথা অভিযন্তাসকলক চন্দ্ৰৰ দক্ষিণ মেৰু অঞ্চলত চন্দ্ৰযান-৩ৰ ঐতিহাসিক অৱতৰণৰ উপৰি ভাৰতৰ প্ৰথম সৌৰ অভিযান আদিত্য এল-১ৰ সফল আৰম্ভণিৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। মহাকাশ সহযোগি্তাৰ সকলো খণ্ডক সামৰি নতুন দিগন্ত স্পৰ্শ কৰাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত নেতাসকলে ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ অসামৰিক মহাকাশ যুটীয়া কাৰ্যগোটৰ অধীনত বাণিজ্যিক মহাকাশ সহযোগিতাৰ বাবে এটা কাৰ্যগোট গঠনৰ প্ৰচেষ্টাক আদৰণি জনায়। মহাকাশ অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত বন্ধুত্বক অধিক গভীৰ কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ ইছৰো আৰু নাছাই বিভিন্ন পদ্ধতি, সক্ষমতা নিৰ্মাণ, ২০২৪ চনত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ কেন্দ্ৰৰ পৰা এটা যুটীয়া প্ৰচেষ্টা চলোৱাৰ বাবে প্ৰশিক্ষণকে ধৰি বিভিন্ন বিষয় সন্দৰ্ভত আলোচনা আৰম্ভ কৰাৰ লগতে চলিত বৰ্ষৰ শেষৰ ভাগত মানৱ মহাকাশ উৰণ সহযোগিতাৰ বাবে এটা কৌশলগত ৰূপৰেখা চূড়ান্তকৰণৰ উদ্দেশ্যে প্ৰচেষ্টা অব্যাহত ৰাখিছে। ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই লঘু গ্ৰহ কেন্দ্ৰসমূহৰ জৰিয়তে গ্ৰহাণু আৱিস্কাৰ তথা ধৰা পেলোৱাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ অংশগ্ৰহণৰ বাবে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ সমৰ্থনকে ধৰি গ্ৰহাণু আৰু পৃথিৱীৰ সমীপৰ বিভিন্ন বস্তুৰ পৰা পৃথিৱী তথা মহাকাশ সম্পদসমূহক সুৰক্ষা দিয়াৰ উদ্দেশ্যে গ্ৰহজনিত প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ পোষকতা কৰিছে।
নেতাসকলে শক্তিশালী গোলকীয় ছেমিকণ্ডাক্টৰ যোগান শৃংখল নিৰ্মাণ কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ সমৰ্থনৰ পুনৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰি এই সন্দৰ্ভত এটা বহুবছৰীয়া মাইক্ৰোশ্বিপ প্ৰযুক্তিৰ পদক্ষেপ তথা ভাৰতত এই সন্দৰ্ভত গৱেষণা আৰু উন্নয়নমূলক কাম-কাজৰ প্ৰসাৰৰ বাবে প্ৰায় ৩০ কোটি আমেৰিকান ডলাৰ বিনিয়োগ কৰাৰ উপৰি অহা ৫ বছৰৰ ভিতৰত গৱেষণা, উন্নয়ন আৰু অভিযান্ত্ৰিক কাম-কাজৰ প্ৰসাৰৰ বাবে ৪০ কোটি আমেৰিকান ডলাৰ বিনিয়োগ কৰাৰ বাবে উন্নত মাইক্ৰো ডিভাইচৰ ঘোষণাৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। নেতাসকলে ইউ এছৰ সংস্থা, মাইক্ৰন, এলএএম ৰিচাৰ্ছ আৰু এপ্লাইড মেটেৰিয়েলছে চলিত বৰ্ষৰ জুনত কৰা ঘোষণাসমূহ ৰূপায়িত হৈ থকা সন্দৰ্ভত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
নিৰাপদ আৰু বিশ্বাসযোগ্য টেলিসংযোগ, শক্তিশালী যোগান শৃংখল আৰু গোলকীয় ডিজিটেল অন্তৰ্ভুক্তিৰ দৃষ্টিভংগী সন্দৰ্ভত মত প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে এলায়েন্স ফৰ টেলিকমিউনিকেশ্যন ইণ্ডাষ্ট্ৰী চল্যুচনছৰ পৰিচালনাত ক্ৰেতা আৰু বিক্ৰেতাৰ মাজৰ ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সহযোগিতা অধিক গভীৰ কৰি তোলাৰ ক্ষেত্ৰত প্ৰথম পদক্ষেপ হিচাপে ভাৰত ৬-জি এলায়েন্স আৰু নেক্সট-জি এলায়েন্সৰ মাজত স্বাক্ষৰিত হোৱা বুজাবুজিৰ চুক্তিক আদৰণি জনায়। তেওঁলোকে লগতে ৫জি / ৬জি প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ গৱেষণা আৰু বিকাশ তথা অপেন ৰাণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা দুটা যুটীয়া কাৰ্যগোটৰ গঠন সন্দৰ্ভতো প্ৰশংসা কৰে। কাৰ্যক্ষেত্ৰত নিয়োগ কৰাৰ পূৰ্বে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ অপেন ৰাণ নিৰ্মাতাই এটা আগশাৰীৰ ভাৰতীয় টেলিকম সংস্থাৰ ৫জি অপেন ৰাণ চালকক অধিগ্ৰহণ কৰিব। নেতাসকলে ভাৰতীয় সংস্থাসমূহে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰিপ এণ্ড ৰিপ্লেছ কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ বাবে বাট চাই আছে। ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰক ৰিপ এণ্ড ৰিপ্লেছ চালকৰ বাবে ভাৰতৰ সমৰ্থনক আদৰণি জনায়।
আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই দ্বিপাক্ষিকভাৱে আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় কোৱাণ্টাম বিনিময়ৰ সুবিধা প্ৰদান কৰা মঞ্চ কোৱাণ্টাম এনটেংগলমেণ্ট এক্সচেঞ্জৰ জৰিয়তে কোৱাণ্টাম খণ্ডত ভাৰতৰ সৈতে কাম কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাক দোহাৰে। আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই কোৱাণ্টাম অৰ্থনৈতিক উন্নয়ন সংঘৰ সদস্য হিচাপে কলকাতাৰ এছ এন বসু নেশ্যনেল চেণ্টাৰ ফৰ বেছিক চায়েন্সৰ অংশগ্ৰহণক আদৰণি জনায়। তদুপৰি বোম্বে ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠানে চিকাগো কোৱাণ্টাম এক্সচেঞ্জত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় অংশীদাৰ হিচাপে যোগদান কৰাৰ বাবে প্ৰশংসা কৰা হয়।
নেতাসকলে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিজ্ঞান ফাউণ্ডেশ্যন (এন এছ এফ )আৰু ভাৰতৰ জৈৱপ্ৰযুক্তি বিভাগৰ মাজত জৈৱ প্ৰযুক্তিবিদ্যা আৰু জৈৱ নিৰ্মাণ খণ্ডৰ উদ্ভাৱনৰ ক্ষেত্ৰত বৈজ্ঞানিক আৰু প্ৰযুক্তিগত গৱেষণা সহযোগিতা সক্ৰিয় কৰি তোলাৰ উদ্দেশ্যে স্বাক্ষৰিত হোৱা এখন চুক্তিক প্ৰশংসা কৰে। তেওঁলোকে এন এছ এফ আৰু ভাৰতৰ বৈদ্যুতিক আৰু তথ্যপ্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয়ে ছেমিকণ্ডাক্টৰ গৱেষণা, ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ যোগাযোগ ব্যৱস্থা, চাইবাৰ সুৰক্ষা, বহনক্ষম সেউজ প্ৰযুক্তি, আধুনিক পৰিবহন ব্যৱস্থাৰ ক্ষেত্ৰত শৈক্ষিক আৰু ঔদ্যোগিক সহযোগিতা শক্তিশালী কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা প্ৰস্তাৱক আদৰণি জনায়।
শক্তিশালী প্ৰযুক্তি মূল্যশৃংখল নিৰ্মাণ কৰা তথা প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক পৰিবেশতন্ত্ৰ সংযোগ কৰাৰ বাবে থকা তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা সন্দৰ্ভত আশ্বাস প্ৰদান কৰি নেতাসকলে প্ৰশাসনসমূহক আঁচনিসমূহ প্ৰচাৰ কৰা তথা ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ উদ্যোগ, চৰকাৰ আৰু শৈশিক্ষক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত ব্যাপক প্ৰযুক্তি বিনিময় কৰাৰ ক্ষেত্ৰত সূচলতা প্ৰদান কৰা, সহ উন্নয়ন আৰু সহ উত্পাদনৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা, নীতি গ্ৰহণ কৰাৰ বাবে প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ কৰে। তেওঁলোকে লগতে চলিত বৰ্ষৰ জুনত মুকলি হোৱা দ্বিপাক্ষিক কৌশলগত বাণিজ্য আলোচনাৰ আওতাৰ অধীনত আন্তঃসংস্থা পৰ্যবেক্ষণ কৰিব পৰা ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে কাম-কাজ বাহাল ৰখাৰ পদক্ষেপক আদৰণি জনায়।
নেতাসকলে কমেও ১ কোটি আমেৰিকান ডলাৰৰ যুটীয়া প্ৰাৰম্ভিক প্ৰতিশ্ৰুতিৰে ভাৰত-আমেৰিকাৰ গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বান প্ৰতিষ্ঠান স্থাপন কৰাৰ বাবে আমেৰিকীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ সংস্থা (এএইউ) আৰু ভাৰতীয় প্ৰযুক্তিবিদ্যা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ পৰিষদ (আইআইটি কাউন্সিল)ৰ প্ৰতিনিধিত্বৰে ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয়সমূহৰ মাজত স্বাক্ষৰিত হোৱা বুজাবুজিৰ চুক্তিকো আদৰণি জনায়। গোলকীয় প্ৰত্যাহ্বান প্ৰতিষ্ঠানে দুয়োখন দেশৰ এএইউ আৰু আইআইটি সদস্য-পদৰ বাহিৰৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহকে ধৰি আগশাৰীৰ গৱেষণা আৰু উচ্চ শিক্ষাৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তিবিদ্যাৰ ক্ষেত্ৰত নতুন দিগন্তৰ সূচনা কৰা, বহনক্ষম শক্তি আৰু কৃষি, স্বাস্থ্য আৰু মহামাৰী নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰস্তুতি, ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰস্তুতি আৰু নিৰ্মাণ, উন্নত সামগ্ৰী, টেলিকমিউনিকেশ্যন, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু কোৱাণ্টাম বিজ্ঞানৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা সৃষ্টি কৰাৰ উদ্দেশ্য ওচৰ চপাই আনিব।
নেতাসকলে গুৰুত্বপূৰ্ণ আৰু উদীয়নমান প্ৰযুক্তিৰ ক্ষেত্ৰত নিউয়ৰ্ক বিশ্ববিদ্যালয়-টেণ্ডন আৰু আইআইটি-কানপুৰ উন্নত গৱেষণা কেন্দ্ৰ, তথা বাফেলোত থকােলোফ নিউয়ৰ্ক ষ্টেট ইউনিভাৰ্চিটীৰ যুটীয়া গৱেষণা কেন্দ্ৰসমূহ আৰু দিল্লী, কানপুৰ, যোধপুৰ আইআইটিৰ লগতে বিএইচইউৰ মাজত হোৱাৰ লেখিয়া বহু প্ৰতিষ্ঠানগত সহযোগিতামূলক শিক্ষা অংশীদাৰিত্বৰ বৰ্ধিত সংখ্যাকো আদৰণি জনায়।
২০৩০ চনৰ পূৰ্বে ডিজিটেল লিংগ পাৰ্থক্য আধালৈ হ্ৰাস কৰাৰ বাবে জি-২০ৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা সন্দৰ্ভত আলোকপাত কৰি নেতাসকলে ডিজিটেল অৰ্থনীতিত লিংগভিত্তিক ডিজিটেল পাৰ্থক্য নিৰ্মুল কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা চলোৱাৰ গুৰুত্ব সন্দৰ্ভত নিশ্চিতি প্ৰদান কৰাৰ লগতে ডিজিটেল অৰ্থনীতিৰ পদক্ষেপসমূহত মহিলাসকলৰ বাবে সমৰ্থন প্ৰকাশ কৰে। ইয়াৰ জৰিয়তে ডিজিটেল লিংগ পাৰ্থক্য নিৰ্মুল কৰাৰ বাবে অগ্ৰগতি লাভ কৰাৰ উদ্দেশ্যে চৰকাৰ, ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সংস্থাসমূহ, অসামৰিক সমাজ তথা বহুপাক্ষিক সংস্থাসমূহ একত্ৰিত হৈ পৰিব বুলি তেওঁলোকে প্ৰকাশ কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোডী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে মহাকাশ আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ লেখিয়া নতুন আৰু উদীয়মান খণ্ডসমূহত সহযোগিতা বৃদ্ধি তথা উন্নত প্ৰতিৰক্ষা ঔদ্যোগিক সহযোগিতাৰ জৰিয়তে ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ মাজৰ মুখ্য প্ৰতিৰক্ষা অংশীদাৰিত্ব অধিক গভীৰ কৰি তোলাৰ লগতে বহুমুখী কৰি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতাক দোহাৰে।
নেতাসকলে চলিত বৰ্ষৰ ২৯ আগষ্টত কংগ্ৰেশ্যনেল নটিফিকেচন ব্যৱস্থা সম্পূৰ্ণ হোৱা তথা ভাৰতত জি ই এফ-৪১৪ জেট ইঞ্জিন নিৰ্মাণ কৰিবলৈ হিন্দুস্তান এৰোনটিকেল লিমিটেড আৰু জি ই এৰোস্পেচৰ মাজত বাণিজ্যিক চুক্তি সন্দৰ্ভত হোৱা বুজাবুজিৰ বাবে সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে এই অতুলনীয় সহ উত্পাদন আৰু প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰৰ প্ৰস্তাৱৰ অগ্ৰগতিৰ ক্ষেত্ৰত সমৰ্থন আগবঢ়াবলৈ সহযোগিতা তথা দ্ৰুতভাৱে কাম কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা সদৰি কৰে।
নেতাসকলে আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ নৌসেনা আৰু মাজগাঁও ডক শ্বিপ বিল্ডাৰ্ছ লিমিটেডৰ মাজত চলিত বছৰৰ আগষ্টত স্বাক্ষৰিত শেহতীয়া চুক্তিখনৰ সৈতে দ্বিতীয় মুখ্য জাহাজ মেৰামতি চুক্তি সম্পন্ন হোৱা সন্দৰ্ভতো প্ৰশংসা কৰে। উভয় পক্ষই ভাৰত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ আগশাৰীত নিয়োজিত নৌসেনাৰ সম্পদসমূহ তথা অন্যান্য আকাশীযান তথা জাহাজৰ ব্যৱস্থাপনা আৰু মেৰামতিৰ কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি উঠিবলৈ অগ্ৰসৰ হোৱা সন্দৰ্ভতো নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধতা প্ৰকাশ কৰে। নেতাসকলে, ভাৰতে আকাশীযানসমূহৰ বাবে সুবিধা, বিশেষ সক্ষমতা আৰু মেৰামতি তথা ব্যৱস্থাপনা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত অধিক বিনিয়োগ কৰিবলৈ আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ উদ্যোগৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধাকো আদৰণি জনায়।
নেতাসকলে উমৈহতীয়া নিৰাপত্তা প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ মুখামুখি হবলৈ ভাৰতীয় আৰু আমেৰিকীয় প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ উদ্ভাৱনীমূলক কাম-কাজ তৰান্বিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে এটা শক্তিশালী সহযোগিতাৰ কাৰ্যসূচী প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ বাবে ভাৰত-আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰ ডিফেন্স এক্সিলাৰেশ্যন ইকো-চিষ্টেম (INDUS-X) গোটক প্ৰশংসা কৰে। INDUS-Xয়ে আইআইটি কানপুৰত পেন ষ্টেট ইউনিভাৰ্চিটীৰ অংশগ্ৰহণেৰে একাডেমীয়া ষ্টাৰ্টআপ পাৰ্টনাৰশ্বিপৰ আয়োজন কৰাৰ লগতে চলিত বৰ্ষৰ আগষ্টত আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ মেচাৰ্ছ হেকিং ফৰ এলীজ (H4x) আৰু আইআইটি হায়দৰাবাদৰ নেতৃত্বত এখন কৰ্মশালাৰ জৰিয়তে ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপসমূহৰ বাবে যুটীয়া সবলীকৰণ অনুষ্ঠান মুকলি কৰে। উভয় পক্ষই ভাৰতীয় প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডৰ দক্ষ উদ্ভাৱনসমূহ তথা আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ প্ৰতিৰক্ষা উদ্ভাৱনী গোটৰ দুটাকৈ যুটীয়া প্ৰত্যাহ্বান মুকলি কৰাৰ ঘোষণাক আদৰণি জনায়। ইয়াৰ জৰিয়তে উমৈহতীয়া প্ৰতিৰক্ষা প্ৰযুক্তি প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ সমাধানৰ বিকাশ কৰাৰ বাবে ষ্টাৰ্টআপসমূহক আমন্ত্ৰণ জনোৱা হব।
ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে ৩১খন জেনেৰেল এটমিক্স এম কিউ-৯বি (১৬খন আকাশী আৰু ১৫খন সাগৰীয়) দূৰণিৰ পৰা নিয়ন্ত্ৰণ কৰিব পৰা আকাশীযান তথা ইয়াৰ সা-সঁজুলি ক্ৰয়ৰ বাবে ভাৰতৰ প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ৰ অনুৰোধক আদৰণি জনাইছে। এই যানসমূহে সকলো খণ্ডতে ভাৰতীয় সশস্ত্ৰ বাহিনীৰ বুদ্ধিমত্তা, তত্বাৱধান আৰু নিৰীক্ষণৰ সক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিব।
আমাৰ দেশৰ জলবায়ু, শক্তি পৰিৱৰ্তন আৰু শক্তি সুৰক্ষাৰ প্ৰয়োজন পূৰণ কৰিবলৈ প্ৰয়োজনীয় সম্পদ হিচাপে পাৰমানৱিক শক্তিৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে দোহাৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে সহযোগিতামূলকভাৱে ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ ক্ষুদ্ৰ মডিউলাৰ ৰিয়েক্টৰ প্ৰযুক্তিৰ বিকাশকে ধৰি পাৰমানৱিক শক্তি খণ্ডত ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ সহযোগিতাৰ সূচলতাৰ বাবে সুযোগ বৃদ্ধি কৰাৰ উদ্দেশ্যে উভয় পক্ষৰ সংশ্লিষ্ট গোটসমূহৰ মাজত হোৱা গভীৰ আলোচনাক আদৰণি জনায়। আমেৰিকাই পাৰমানৱিক যোগানকাৰীসমূহৰ গোটত ভাৰতৰ সদস্য-পদৰ হকে সমৰ্থনৰ নিশ্চিতি প্ৰদান কৰি এই লক্ষ্যৰ দিশে অগ্ৰগতি লাভ কৰাৰ উদ্দেশ্যে সদৃশ মনোভাৱৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে কাম-কাজ অব্যাহত ৰখাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি প্ৰদান কৰে।
নেতাসকলে চলিত বৰ্ষৰ আগষ্টত আয়োজিত ভাৰত-আমেৰিকাৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তি, প্ৰযুক্তি, কাৰ্যমঞ্চৰ উদ্বোধনী বৈঠকক আদৰণি জনায়। ইয়াৰ অধীনত দুয়োখন দেশে পৰীক্ষাগাৰৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা, পৰীক্ষামূলক প্ৰচেষ্টা, উদ্ভাৱনী প্ৰযুক্তিৰ প্ৰশিক্ষণ, নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ অগ্ৰগতিৰ বাবে নীতি নিৰ্দ্ধাৰণ তথা পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত, বিনিয়োগ, বিভিন্ন অনুষ্ঠানৰ পৰিকল্পনা তথা প্ৰচাৰ, উদীয়মান নবীকৰণযোগ্য প্ৰযুক্তি তথা শক্তি ব্যৱস্থাৰ ধাৰণা সৃষ্টি তথা গ্ৰহণক ত্বৰান্বিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে প্ৰশিক্ষণ আৰু দক্ষতা বিকাশ আদি ক্ষেত্ৰত কাম-কাজ ৰূপায়ণ কৰিব।
পৰিবহন খণ্ডত কাৰ্বনৰ নিৰ্গমন শূণ্যলৈ হ্ৰাস কৰাৰ গুৰুত্ব দোহাৰি নেতাসকলে ভাৰতত ৰাজহুৱা আৰু ব্যক্তিগত উভয় খণ্ডৰ নিধিৰ জৰিয়তে ধনাদায় সুৰক্ষা ব্যৱস্থাৰ বাবে যুটীয়া সমৰ্থনকে ধৰি বৈদ্যুতিক বাহনৰ অগ্ৰগতিক আদৰণি জনায়। ইয়াৰ জৰিয়তে প্ৰধানমন্ত্ৰী ই-বাছ সেৱা কাৰ্যসূচীৰ অধীনৰ বাহনসমূহকে ধৰি ইয়াৰ সৈতে জড়িত চাৰ্জ কৰা আন্তঃগাঁথনি তথা ভাৰতত নিৰ্মিত ১০ হাজাৰ বৈদ্যুতিক বাছৰ অধিগ্ৰহণ ত্বৰান্বিত হব। ই-মবিলিটিৰ বাবে গোলকীয় যোগান শৃংখল বহুমুখী কৰি তোলাত সহায় কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰি যোৱাৰ বাবে দুয়োখন দেশ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ।
ভাৰত আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰই মূলধন ব্যয় হ্ৰাস কৰাৰ বাবে বিনিয়োগ মঞ্চসমূহ সৃষ্টি কৰাৰ লগতে ভাৰতত সেউজ পথাৰ নবীকৰণযোগ্য শক্তিৰ ব্যৱহাৰ, বেটাৰী সংৰক্ষণ তথা উদীয়মান সেউজ প্ৰযুক্তি প্ৰকল্প ত্বৰান্বিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আগবাঢ়িছে। ইয়াৰ শেষত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰীয় বিনিয়োগ আৰু আন্তঃগাঁথনি পুঁজি আৰু আমেৰিকা যুক্তৰাষ্ট্ৰৰ উন্নয়ন বিত্ত নিগমে এটা নবীকৰণযোগ্য আন্তঃগাঁথনি বিনিয়োগ পুঁজি গঢ়ি তুলিবলৈ ৫০ কোটি আমেৰিকান ডলাৰলৈকে আগবঢ়োৱাৰ বাবে পৰস্পৰৰ সৈতে আগ্ৰহ পত্ৰ বিনিময় কৰিছে।
ভাৰত আৰু আমেৰিকাৰ মাজত বিশ্ব বাণিজ্য সংস্থাৰ সপ্তম আৰু অন্তিমটো বাকী থকা বিবাদ নিষ্পত্তিৰ বাবে নেতাসকলে প্ৰশংসা কৰে। ২০২৩ চনৰ জুন মাহত বিশ্ব ব্যৱসায় সংস্থাত ছটা বাকী থকা দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্যিক বিবাদৰ অভূতপূৰ্ব নিষ্পত্তিৰ পিছতে এই কথা প্ৰকাশ পাইছে।
ভাৰত-আমেৰিকা বাণিজ্যিক আলোচনাৰ অধীনত এক অভিলাষী "উদ্ভাৱন হেণ্ডশ্বেক" এজেণ্ডা গঢ়ি তোলাৰ প্ৰচেষ্টাক নেতাসকলে আদৰণি জনায়, যাতে পতনৰ সময়ত দুটা এংকৰ ইভেণ্ট (এটা ভাৰতত আৰু এটা আমেৰিকাত) অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হয়। আমাৰ দুয়োপক্ষই সহযোগিতা কৰি আনিব ষ্টাৰ্ট-আপ, ব্যক্তিগত ইকুইটি আৰু ভেঞ্চাৰ কেপিটেল ফাৰ্ম, কৰ্পৰেট বিনিয়োগ বিভাগ, আৰু চৰকাৰী বিষয়াসকলক একেলগে দুয়োখন দেশৰ উদ্ভাৱন পৰিস্থিতিতন্ত্ৰৰ মাজত সংযোগ গঢ়ি তুলিব।
২০২৩ চনৰ নৱেম্বৰ মাহত অনুষ্ঠিত কেন্সাৰ ডাইলগত নেতাসকলে কৰ্কট ৰোগৰ গৱেষণা, প্ৰতিৰোধ, নিয়ন্ত্ৰণ, আৰু পৰিচালনাৰ ক্ষেত্ৰত আমাৰ ক্ৰমবৰ্ধমান দ্বিপাক্ষিক সহযোগিতাক আদৰণি জনায় আৰু ভাৰত-আমেৰিকাৰ আৰম্ভণিৰ বাবে আগ্ৰহ প্ৰকাশ কৰে। এই আলোচনাত কেন্সাৰ জিনমিক্সৰ জ্ঞান আগবঢ়াই নিয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হ’ব, অনগ্ৰসৰ চহৰ আৰু গ্ৰাম্য সম্প্ৰদায়কে ধৰি কৰ্কট ৰোগৰ যত্ন বৃদ্ধি আৰু শক্তিশালী কৰিবলৈ নতুন ডায়েগনষ্টিক আৰু থেৰাপিউটিক্স বিকশিত কৰা হ’ব। নেতাসকলে ২০২৩ চনৰ অক্টোবৰ মাহত ৱাশ্বিংটন ডি চিত অনুষ্ঠিত হ’বলগীয়া আগন্তুক আমেৰিকা-ভাৰত স্বাস্থ্য আলোচনাৰ ওপৰতো গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত বৈজ্ঞানিক, নিয়ন্ত্ৰণমূলক, আৰু স্বাস্থ্য সহযোগিতা শক্তিশালী আৰু সহজ কৰি তোলাৰ বাবে তেওঁলোকৰ যৌথ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। দ্বিতীয় বিশ্বযুদ্ধত সেৱা আগবঢ়োৱা পতিত আমেৰিকান সেৱাৰ সদস্যসকলৰ অৱশিষ্ট ভাৰতৰ পৰা উদ্ধাৰৰ সুবিধাৰ বাবে আমেৰিকাৰ প্ৰতিৰক্ষা বিভাগৰ পি অ’ ডব্লিউ/এম আই এ একাউণ্টিং এজেন্সী আৰু ভাৰতীয় নৃতত্ত্ব জৰীপ (AnSI)ৰ মাজত ব্যৱস্থাৰ স্মাৰক নবীকৰণক নেতাসকলে আদৰণি জনায়।
প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদী আৰু ৰাষ্ট্ৰপতি বাইডেনে আমাৰ চৰকাৰ, উদ্যোগ, আৰু শৈক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানৰ মাজত উচ্চ পৰ্যায়ৰ সংযোগ বজাই ৰাখিবলৈ আৰু স্থায়ী ভাৰত-আমেৰিকাৰ বাবে তেওঁলোকৰ অভিলাষী দৃষ্টিভংগীক বাস্তৱায়িত কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি দিয়ে। ই এনে এক অংশীদাৰিত্ব, যিয়ে আমাৰ জনসাধাৰণৰ উজ্জ্বল আৰু সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতৰ আকাংক্ষাক আগুৱাই লৈ যায়, বিশ্বৰ মংগলৰ সেৱা কৰে আৰু মুক্ত, সৰ্বাংগীন আৰু সুস্থিৰ ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলত সমৃদ্ধ কৰে।

Prime Minister's Office
Joint Statement from India and the United States
08 SEP 2023 11:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi welcomed United States President Joseph R. Biden, Jr., to India today, reaffirming the close and enduring partnership between India and the United States. The leaders expressed their appreciation for the substantial progress underway to implement the ground breaking achievements of Prime Minister Modi’s historic, June 2023, visit to Washington.
The leaders called on their governments to continue the work of transforming the India-U.S. Strategic Partnership across all dimensions of our multifaceted global agenda, based on trust and mutual understanding. The leaders re-emphasized that the shared values of freedom, democracy, human rights, inclusion, pluralism, and equal opportunities for all citizens are critical to the success our countries enjoy and that these values strengthen our relationship.
President Biden lauded India’s G20 Presidency for further demonstrating how the G20 as a forum is delivering important outcomes. The leaders reaffirmed their commitment to the G20 and expressed confidence that the outcomes of the G20 Leaders’ Summit in New Delhi will advance the shared goals of accelerating sustainable development, bolstering multilateral cooperation, and building global consensus around inclusive economic policies to address our greatest common challenges, including fundamentally reshaping and scaling up multilateral development banks.
Prime Minister Modi and President Biden reaffirmed the importance of the Quad in supporting a free, open, inclusive, and resilient Indo-Pacific. Prime Minister Modi looked forward to welcoming President Biden to the next Quad Leaders’ Summit to be hosted by India in 2024. India welcomed the U.S. decision to co-lead the Indo-Pacific Oceans Initiative Pillar on Trade Connectivity and Maritime Transport, further to the U.S. decision to join IPOI in June 2023.
Continuing to share the view that global governance must be more inclusive and representative, President Biden reaffirmed his support for a reformed UN Security Council with India as a permanent member, and, in this context, welcomed once again India’s candidature for the UNSC non-permanent seat in 2028-29. The leaders once again underscored the need to strengthen and reform the multilateral system so it may better reflect contemporary realities and remain committed to a comprehensive UN reform agenda, including through expansion in permanent and non-permanent categories of membership of the UN Security Council.
Prime Minister Modi and President Biden reaffirmed technology’s defining role in deepening our strategic partnership and lauded ongoing efforts through the India-U.S. Initiative on Critical and Emerging Technology (iCET) to build open, accessible, secure, and resilient technology ecosystems and value chains, based on mutual confidence and trust, which reinforce our shared values and democratic institutions. The United States and India intend to undertake a midterm review of iCET in September 2023 to continue to drive momentum toward the next annual iCET review, co-led by the National Security Advisors of both countries, in early 2024.
President Biden congratulated Prime Minister Modi and the scientists and engineers of the Indian Space Research Organisation (ISRO) on Chandrayaan-3’s historic landing at the south polar region of the Moon, as well as the successful launch of India’s first solar mission, Aditya-L1. Having set a course to reach new frontiers across all sectors of space cooperation, the leaders welcomed efforts towards establishment of a Working Group for commercial space collaboration under the existing India-U.S. Civil Space Joint Working Group. Determined to deepen our partnership in outer space exploration, ISRO and the National Aeronautics and Space Administration (NASA) have commenced discussions on modalities, capacity building, and training for mounting a joint effort to the International Space Station in 2024, and are continuing efforts to finalise a strategic framework for human space flight cooperation by the end of 2023. India and the United States also intend to increase coordination on planetary defence to protect planet Earth and space assets from the impact of asteroids and near-Earth objects, including U.S. support for India’s participation in asteroid detection and tracking via the Minor Planet Center.
The leaders reiterated their support for building resilient global semiconductor supply chains, noting in this respect a multi-year initiative of Microchip Technology, Inc., to invest approximately US$300 million in expanding its research and development presence in India and Advanced Micro Device’s announcement to invest US$400 million in India over the next five years to expand research, development, and engineering operations in India. The leaders expressed satisfaction at the ongoing implementation of announcements made in June 2023 by U.S. companies, Micron, LAM Research, and Applied Materials.
Sharing a vision of secure and trusted telecommunications, resilient supply chains, and global digital inclusion, Prime Minister Modi and President Biden welcomed the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between Bharat 6G Alliance and Next G Alliance, operated by Alliance for Telecommunications Industry Solutions, as a first step towards deepening public-private cooperation between vendors and operators. They further acknowledged the setting-up of two Joint Task Forces focused on collaboration in the field of Open RAN and research and development in 5G/6G technologies. A 5G Open RAN pilot in a leading Indian telecom operator will be undertaken by a U.S. Open RAN manufacturer before field deployment. The leaders continue to look forward to the participation of Indian companies in the U.S. Rip and Replace Program; President Biden also welcomed India’s support for a Rip and Replace pilot in the United States.
The United States reiterated its commitment to working together with India in the quantum domain, both bilaterally and through the Quantum Entanglement Exchange, a platform to facilitate international quantum exchange opportunities; and welcomed the participation of India’s S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Kolkata, as a member of the Quantum Economic Development Consortium. It was also recognized that the Indian Institute of Technology (IIT) Bombay joined the Chicago Quantum Exchange as an international partner.
The leaders hailed the signing of an Implementation Arrangement between the U.S. National Science Foundation (NSF) and India’s Department of Biotechnology to enable scientific and technological research collaborations in biotechnology and biomanufacturing innovations. They welcomed the call for proposals released by NSF and India’s Ministry of Electronics and Information Technology to foster academic and industrial collaboration in semiconductor research, next generation communication systems, cyber-security, sustainability and green technologies, and intelligent transportation systems.
Reaffirming their commitment to building resilient technology value chains and linking defence industrial ecosystems, the leaders recommitted their administrations to promoting policies and adapting regulations that facilitate greater technology sharing, co-development, and co-production opportunities between Indian and U.S. industry, government and academic institutions. They also welcomed continued engagement through an inter-agency monitoring mechanism under the auspices of the bilateral Strategic Trade Dialogue, launched in June 2023.
The leaders welcomed the signing of an MoU between Indian universities, represented by the Council of Indian Institutes of Technology (IIT Council), and the Association of American Universities (AAU) to establish the India-U.S. Global Challenges Institute, with a combined initial commitment of at least US$10 million. The Global Challenges Institute will bring together leading research and higher-education institutions from across our two nations, including beyond AAU and IIT membership, to advance new frontiers in science and technology, spanning collaboration in sustainable energy and agriculture, health and pandemic preparedness, semiconductor technology and manufacturing, advanced materials, telecommunications, artificial intelligence, and quantum science.
The leaders also welcomed the growing number of multi-institutional collaborative education partnerships, such as those between New York University-Tandon and IIT Kanpur Advanced Research Center, and the Joint Research Centers of the State University of New York at Buffalo and IIT Delhi, Kanpur, Jodhpur, and BHU, in the areas of critical and emerging technologies.
The leaders affirmed the importance of efforts to close the gender digital divide in the digital economy, noting a G20 commitment to halve the digital gender gap by 2030 and expressed support for the Women in the Digital Economy Initiative, which brings together governments, private sector companies, foundations, civil society and multilateral organizations to accelerate progress toward the closure of the digital gender divide.
Prime Minister Modi and President Biden reaffirmed their commitment to deepen and diversify the India-U.S. Major Defence Partnership through expanded cooperation in new and emerging domains such as space and AI, and accelerated defence industrial collaboration.
The leaders welcomed completion of the Congressional Notification process on 29 August 2023 and the commencement of negotiations for a commercial agreement between GE Aerospace and Hindustan Aeronautical Limited (HAL) to manufacture GE F-414 jet engines in India, and recommitted to work collaboratively and expeditiously to support the advancement of this unprecedented co-production and technology transfer proposal.
The leaders applauded the conclusion of a second Master Ship Repair Agreement, with the most recent agreement signed by the U.S. Navy and Mazgaon Dock Shipbuilders, Ltd., in August 2023. Both sides recommitted to advancing India’s emergence as a hub for the maintenance and repair of forward-deployed U.S. Navy assets and other aircraft and vessels. The leaders also welcomed further commitments from U.S. industry to invest more in India’s maintenance, repair, and overhaul capabilities and facilities for aircraft.
The leaders commended the India-U.S. Defence Acceleration Ecosystem (INDUS-X) team for establishing a robust collaboration agenda to harness the innovative work of the U.S. and Indian defence sectors to address shared security challenges. INDUS-X convened the inaugural Academia Start-up Partnership at IIT Kanpur, with the participation of Penn State University, and initiated the Joint Accelerator Program for Indian Startups, through a workshop led by U.S. accelerator M/s Hacking 4 Allies (H4x) and IIT Hyderabad in August 2023. Both sides also welcomed the announcement by the Indian Ministry of Defence’s Innovations for Defence Excellence and the U.S. Department of Defense’s Defense Innovation Unit to launch two joint challenges, which will invite start-ups to develop solutions to shared defence technology challenges.
President Biden welcomed the issuance of a Letter of Request from the Ministry of Defence of India to procure 31 General Atomics MQ-9B (16 Sky Guardian and 15 Sea Guardian) remotely piloted aircraft and their associated equipment, which will enhance the intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) capabilities of India’s armed forces across all domains.
Reiterating the importance of nuclear energy as a necessary resource to meet our nations’ climate, energy transition, and energy security needs, Prime Minister Modi and President Biden welcomed intensified consultations between the relevant entities on both sides to expand opportunities for facilitating India-U.S. collaboration in nuclear energy, including in development of next generation small modular reactor technologies in a collaborative mode. The United States reaffirmed its support for India's membership in the Nuclear Suppliers Group and committed to continue engagement with like-minded partners to advance this goal.
The leaders welcomed the inaugural meeting of the India-U.S. Renewable Energy Technologies Action Platform [RE-TAP], in August 2023, under which the two countries will engage in lab-to-lab collaboration, piloting, and testing of innovative technologies; collaboration on policy and planning to advance renewable energy and enabling technologies; investment, incubation and outreach programmes; and training and skill development to accelerate the uptake and adoption of new and emerging renewable technologies and energy systems.
Reiterating the importance of decarbonizing the transport sector, the leaders welcomed progress to expand electric mobility in India, including joint support for a payment security mechanism financed through both public and private funds. This will accelerate the procurement of 10,000 made-in India electric buses including those for the Indian PM e-Bus Sewa program that will include the associated charging infrastructure. The two countries are committed to working together to help diversify the global supply chain for e-mobility.
India and the United States are also advancing the creation of investment platforms to lower the cost of capital and accelerate the deployment of greenfield renewable energy, battery storage and emerging green technology projects in India. Towards this end, India’s National Investment and Infrastructure Fund and the U.S. Development Finance Corporation exchanged letters of intent to each provide up to US$500 million to anchor a renewable infrastructure investment fund.
The leaders lauded the settlement of the seventh and last outstanding World Trade Organisation (WTO) dispute between India and the United States. This follows the unprecedented settlement of six outstanding bilateral trade disputes in the WTO in June 2023.
The leaders welcomed efforts to develop an ambitious "Innovation Handshake” agenda under the India-U.S. Commercial Dialogue, to include two anchor events in the fall (one in India and one in the United States), in which our two sides will collaborate to bring together start-ups, private equity and venture capital firms, corporate investment departments, and government officials to forge connections between the two countries’ innovation ecosystems.
The leaders welcomed our growing bilateral cooperation in cancer research, prevention, control, and management, and looked forward to the launch of the India-U.S. Cancer Dialogue in November 2023. This dialogue will focus on advancing knowledge in cancer genomics, developing new diagnostics and therapeutics to enhance and strengthen cancer care including for underserved urban and rural communities. The leaders also highlighted the upcoming U.S.-India Health Dialogue, taking place in October 2023 in Washington, D.C., underscoring their joint commitment to strengthening and facilitating scientific, regulatory, and health cooperation between our two nations.
The leaders welcomed the renewal of a Memorandum of Arrangement between the U.S. Department of Defense POW/MIA Accounting Agency and the Anthropological Survey of India (AnSI) to facilitate recovery from India of the remains of fallen U.S. service members who served in World War II.
Prime Minister Modi and President Biden pledged to sustain the high-level of engagement between our governments, industries, and academic institutions and realize their ambitious vision for an enduring India-U.S. partnership that advances the aspirations of our people for a bright and prosperous future, serves the global good, and contributes to a free, open, inclusive, and resilient Indo-Pacific.