Prime Minister's Office
Joint Statement from India and the United States
08 SEP 2023 11:02PM by PIB Delhi
Prime Minister Narendra Modi welcomed United States President Joseph R. Biden, Jr., to India today, reaffirming the close and enduring partnership between India and the United States. The leaders expressed their appreciation for the substantial progress underway to implement the ground breaking achievements of Prime Minister Modi’s historic, June 2023, visit to Washington.
The leaders called on their governments to continue the work of transforming the India-U.S. Strategic Partnership across all dimensions of our multifaceted global agenda, based on trust and mutual understanding. The leaders re-emphasized that the shared values of freedom, democracy, human rights, inclusion, pluralism, and equal opportunities for all citizens are critical to the success our countries enjoy and that these values strengthen our relationship.
President Biden lauded India’s G20 Presidency for further demonstrating how the G20 as a forum is delivering important outcomes. The leaders reaffirmed their commitment to the G20 and expressed confidence that the outcomes of the G20 Leaders’ Summit in New Delhi will advance the shared goals of accelerating sustainable development, bolstering multilateral cooperation, and building global consensus around inclusive economic policies to address our greatest common challenges, including fundamentally reshaping and scaling up multilateral development banks.
Prime Minister Modi and President Biden reaffirmed the importance of the Quad in supporting a free, open, inclusive, and resilient Indo-Pacific. Prime Minister Modi looked forward to welcoming President Biden to the next Quad Leaders’ Summit to be hosted by India in 2024. India welcomed the U.S. decision to co-lead the Indo-Pacific Oceans Initiative Pillar on Trade Connectivity and Maritime Transport, further to the U.S. decision to join IPOI in June 2023.
Continuing to share the view that global governance must be more inclusive and representative, President Biden reaffirmed his support for a reformed UN Security Council with India as a permanent member, and, in this context, welcomed once again India’s candidature for the UNSC non-permanent seat in 2028-29. The leaders once again underscored the need to strengthen and reform the multilateral system so it may better reflect contemporary realities and remain committed to a comprehensive UN reform agenda, including through expansion in permanent and non-permanent categories of membership of the UN Security Council.
Prime Minister Modi and President Biden reaffirmed technology’s defining role in deepening our strategic partnership and lauded ongoing efforts through the India-U.S. Initiative on Critical and Emerging Technology (iCET) to build open, accessible, secure, and resilient technology ecosystems and value chains, based on mutual confidence and trust, which reinforce our shared values and democratic institutions. The United States and India intend to undertake a midterm review of iCET in September 2023 to continue to drive momentum toward the next annual iCET review, co-led by the National Security Advisors of both countries, in early 2024.
President Biden congratulated Prime Minister Modi and the scientists and engineers of the Indian Space Research Organisation (ISRO) on Chandrayaan-3’s historic landing at the south polar region of the Moon, as well as the successful launch of India’s first solar mission, Aditya-L1. Having set a course to reach new frontiers across all sectors of space cooperation, the leaders welcomed efforts towards establishment of a Working Group for commercial space collaboration under the existing India-U.S. Civil Space Joint Working Group. Determined to deepen our partnership in outer space exploration, ISRO and the National Aeronautics and Space Administration (NASA) have commenced discussions on modalities, capacity building, and training for mounting a joint effort to the International Space Station in 2024, and are continuing efforts to finalise a strategic framework for human space flight cooperation by the end of 2023. India and the United States also intend to increase coordination on planetary defence to protect planet Earth and space assets from the impact of asteroids and near-Earth objects, including U.S. support for India’s participation in asteroid detection and tracking via the Minor Planet Center.
The leaders reiterated their support for building resilient global semiconductor supply chains, noting in this respect a multi-year initiative of Microchip Technology, Inc., to invest approximately US$300 million in expanding its research and development presence in India and Advanced Micro Device’s announcement to invest US$400 million in India over the next five years to expand research, development, and engineering operations in India. The leaders expressed satisfaction at the ongoing implementation of announcements made in June 2023 by U.S. companies, Micron, LAM Research, and Applied Materials.
Sharing a vision of secure and trusted telecommunications, resilient supply chains, and global digital inclusion, Prime Minister Modi and President Biden welcomed the signing of a Memorandum of Understanding (MoU) between Bharat 6G Alliance and Next G Alliance, operated by Alliance for Telecommunications Industry Solutions, as a first step towards deepening public-private cooperation between vendors and operators. They further acknowledged the setting-up of two Joint Task Forces focused on collaboration in the field of Open RAN and research and development in 5G/6G technologies. A 5G Open RAN pilot in a leading Indian telecom operator will be undertaken by a U.S. Open RAN manufacturer before field deployment. The leaders continue to look forward to the participation of Indian companies in the U.S. Rip and Replace Program; President Biden also welcomed India’s support for a Rip and Replace pilot in the United States.
The United States reiterated its commitment to working together with India in the quantum domain, both bilaterally and through the Quantum Entanglement Exchange, a platform to facilitate international quantum exchange opportunities; and welcomed the participation of India’s S.N. Bose National Centre for Basic Sciences, Kolkata, as a member of the Quantum Economic Development Consortium. It was also recognized that the Indian Institute of Technology (IIT) Bombay joined the Chicago Quantum Exchange as an international partner.
The leaders hailed the signing of an Implementation Arrangement between the U.S. National Science Foundation (NSF) and India’s Department of Biotechnology to enable scientific and technological research collaborations in biotechnology and biomanufacturing innovations. They welcomed the call for proposals released by NSF and India’s Ministry of Electronics and Information Technology to foster academic and industrial collaboration in semiconductor research, next generation communication systems, cyber-security, sustainability and green technologies, and intelligent transportation systems.
Reaffirming their commitment to building resilient technology value chains and linking defence industrial ecosystems, the leaders recommitted their administrations to promoting policies and adapting regulations that facilitate greater technology sharing, co-development, and co-production opportunities between Indian and U.S. industry, government and academic institutions. They also welcomed continued engagement through an inter-agency monitoring mechanism under the auspices of the bilateral Strategic Trade Dialogue, launched in June 2023.
The leaders welcomed the signing of an MoU between Indian universities, represented by the Council of Indian Institutes of Technology (IIT Council), and the Association of American Universities (AAU) to establish the India-U.S. Global Challenges Institute, with a combined initial commitment of at least US$10 million. The Global Challenges Institute will bring together leading research and higher-education institutions from across our two nations, including beyond AAU and IIT membership, to advance new frontiers in science and technology, spanning collaboration in sustainable energy and agriculture, health and pandemic preparedness, semiconductor technology and manufacturing, advanced materials, telecommunications, artificial intelligence, and quantum science.
The leaders also welcomed the growing number of multi-institutional collaborative education partnerships, such as those between New York University-Tandon and IIT Kanpur Advanced Research Center, and the Joint Research Centers of the State University of New York at Buffalo and IIT Delhi, Kanpur, Jodhpur, and BHU, in the areas of critical and emerging technologies.
The leaders affirmed the importance of efforts to close the gender digital divide in the digital economy, noting a G20 commitment to halve the digital gender gap by 2030 and expressed support for the Women in the Digital Economy Initiative, which brings together governments, private sector companies, foundations, civil society and multilateral organizations to accelerate progress toward the closure of the digital gender divide.
Prime Minister Modi and President Biden reaffirmed their commitment to deepen and diversify the India-U.S. Major Defence Partnership through expanded cooperation in new and emerging domains such as space and AI, and accelerated defence industrial collaboration.
The leaders welcomed completion of the Congressional Notification process on 29 August 2023 and the commencement of negotiations for a commercial agreement between GE Aerospace and Hindustan Aeronautical Limited (HAL) to manufacture GE F-414 jet engines in India, and recommitted to work collaboratively and expeditiously to support the advancement of this unprecedented co-production and technology transfer proposal.
The leaders applauded the conclusion of a second Master Ship Repair Agreement, with the most recent agreement signed by the U.S. Navy and Mazgaon Dock Shipbuilders, Ltd., in August 2023. Both sides recommitted to advancing India’s emergence as a hub for the maintenance and repair of forward-deployed U.S. Navy assets and other aircraft and vessels. The leaders also welcomed further commitments from U.S. industry to invest more in India’s maintenance, repair, and overhaul capabilities and facilities for aircraft.
The leaders commended the India-U.S. Defence Acceleration Ecosystem (INDUS-X) team for establishing a robust collaboration agenda to harness the innovative work of the U.S. and Indian defence sectors to address shared security challenges. INDUS-X convened the inaugural Academia Start-up Partnership at IIT Kanpur, with the participation of Penn State University, and initiated the Joint Accelerator Program for Indian Startups, through a workshop led by U.S. accelerator M/s Hacking 4 Allies (H4x) and IIT Hyderabad in August 2023. Both sides also welcomed the announcement by the Indian Ministry of Defence’s Innovations for Defence Excellence and the U.S. Department of Defense’s Defense Innovation Unit to launch two joint challenges, which will invite start-ups to develop solutions to shared defence technology challenges.
President Biden welcomed the issuance of a Letter of Request from the Ministry of Defence of India to procure 31 General Atomics MQ-9B (16 Sky Guardian and 15 Sea Guardian) remotely piloted aircraft and their associated equipment, which will enhance the intelligence, surveillance and reconnaissance (ISR) capabilities of India’s armed forces across all domains.
Reiterating the importance of nuclear energy as a necessary resource to meet our nations’ climate, energy transition, and energy security needs, Prime Minister Modi and President Biden welcomed intensified consultations between the relevant entities on both sides to expand opportunities for facilitating India-U.S. collaboration in nuclear energy, including in development of next generation small modular reactor technologies in a collaborative mode. The United States reaffirmed its support for India's membership in the Nuclear Suppliers Group and committed to continue engagement with like-minded partners to advance this goal.
The leaders welcomed the inaugural meeting of the India-U.S. Renewable Energy Technologies Action Platform [RE-TAP], in August 2023, under which the two countries will engage in lab-to-lab collaboration, piloting, and testing of innovative technologies; collaboration on policy and planning to advance renewable energy and enabling technologies; investment, incubation and outreach programmes; and training and skill development to accelerate the uptake and adoption of new and emerging renewable technologies and energy systems.
Reiterating the importance of decarbonizing the transport sector, the leaders welcomed progress to expand electric mobility in India, including joint support for a payment security mechanism financed through both public and private funds. This will accelerate the procurement of 10,000 made-in India electric buses including those for the Indian PM e-Bus Sewa program that will include the associated charging infrastructure. The two countries are committed to working together to help diversify the global supply chain for e-mobility.
India and the United States are also advancing the creation of investment platforms to lower the cost of capital and accelerate the deployment of greenfield renewable energy, battery storage and emerging green technology projects in India. Towards this end, India’s National Investment and Infrastructure Fund and the U.S. Development Finance Corporation exchanged letters of intent to each provide up to US$500 million to anchor a renewable infrastructure investment fund.
The leaders lauded the settlement of the seventh and last outstanding World Trade Organisation (WTO) dispute between India and the United States. This follows the unprecedented settlement of six outstanding bilateral trade disputes in the WTO in June 2023.
The leaders welcomed efforts to develop an ambitious "Innovation Handshake” agenda under the India-U.S. Commercial Dialogue, to include two anchor events in the fall (one in India and one in the United States), in which our two sides will collaborate to bring together start-ups, private equity and venture capital firms, corporate investment departments, and government officials to forge connections between the two countries’ innovation ecosystems.
The leaders welcomed our growing bilateral cooperation in cancer research, prevention, control, and management, and looked forward to the launch of the India-U.S. Cancer Dialogue in November 2023. This dialogue will focus on advancing knowledge in cancer genomics, developing new diagnostics and therapeutics to enhance and strengthen cancer care including for underserved urban and rural communities. The leaders also highlighted the upcoming U.S.-India Health Dialogue, taking place in October 2023 in Washington, D.C., underscoring their joint commitment to strengthening and facilitating scientific, regulatory, and health cooperation between our two nations.
The leaders welcomed the renewal of a Memorandum of Arrangement between the U.S. Department of Defense POW/MIA Accounting Agency and the Anthropological Survey of India (AnSI) to facilitate recovery from India of the remains of fallen U.S. service members who served in World War II.
Prime Minister Modi and President Biden pledged to sustain the high-level of engagement between our governments, industries, and academic institutions and realize their ambitious vision for an enduring India-U.S. partnership that advances the aspirations of our people for a bright and prosperous future, serves the global good, and contributes to a free, open, inclusive, and resilient Indo-Pacific.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী জোইন্ত স্তেৎমেন্ত
08 SEP 2023 11:02PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী মরক্তা লৈরিবা অচেৎপা অমসুং মতম শাংলবা পার্তনরশিপ অদুবু নৌহৌনা ফোঙদোক্লদুনা ঙসি য়ুনাইতেদ স্তেৎসকী রাস্ত্রপতি জোসেফ আর বাইদেন জুনিয়রবু ভারত্তা তরাম্না ওকখ্রে। লুচিংবশিংনা ৱাশিংতনদা জুন 2023দা চৎখিবা প্রধান মন্ত্রীগী পুৱারী ওইরবা খোঙচৎকী অচৌবা মাইপাকপশিং থবক ওইনা ওন্থোক্নবা চাউনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসিদা মখোয়গী অপেনবা ফোঙদোকখ্রে।
লুচিংবশিংনা মখোয়গী সরকারশিংদা থাজবা অমসুং ম্যুচুএল অন্দরস্তেন্দিংদা য়ুম্ফম ওইবা ঐখোয়গী মলতিফেস্তেদ গ্লোবেল এজেন্দাগী দাইমেন্সন পুম্নমক্তা ইন্দিয়া-U.S. স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপপু অওনবা পুরক্নবা মখা তানা থবক পাইখৎনবা হায়খ্রে। লুচিংবশিংনা প্রজা পুম্নমক্কী নীংতম্ব, দেমোক্রেসী, মীওইবগী হকশিং, ইনক্লুজন, প্লুরেলিজম অমসুং মান্নবা খুদোংচাবশিং পীবগী শিয়র্দ ভেল্যুশিং হায়বা অসি ঐখোয়গী লৈবাকশিংনা নুংঙাইনা লৈনবগীদমক য়াম্না মরু ওই অমসুং মসিগী ভেল্যুশিং অসিনা ঐখোয়গী মরী চেৎশিনহল্লি হায়না অমুক হন্না মীৎয়েং চংখি।
রাস্ত্রপতি বাইদেন্না ভারতকী G20 প্রসিদেন্সীনা G20 অসিবু মরু ওইবা কান্নবশিং ফংহন্নবা ফোরম অমা ওইনা পুথোক্লিবা অসিবু থাগৎখি। লুচিংবশিংনা G20গীদমক মখোয়গী ফিরেপ অদু নৌহৌনা ফোঙদোকখি অমসুং নই দিল্লীদা পাঙথোক্কদৌরিবা G20 লীদর্স সম্মিৎকী ফলশিংনা মলতিলেতরেল দিবেলপমেন্ত বেঙ্কশিংবু ফন্দমেন্তেল ওইনা রিশেপিং অমসুং স্কেলিং তৌবা য়াওনা ঐখোয়গী খ্বাইদগী চাউবা শীংনবশিং কোকহন্নবা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত খোঙজেল য়াংশিনহনবা, মলতিলেতরেল কোওপরেসন শাহৌ পীবা অমসুং ইনক্লুসিব ইকনোমিক পোলিসীশিংগী গ্লোবেল কনসেন্সস শেমগৎপা হায়বা অপুনবগী পান্দমশিং অসি খুমাং চাউশিনহনগনি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি বাইদেন্না ফ্রী, ওপন, ইনক্লুসিব অমসুং রেজিলিএন্ত ইন্দো-পেসিফিক সপ্পোর্ত তৌনবা ক্বাদকী মরু ওইবা অদু নৌনা ফোঙদোকখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা 2024দা ভারতনা য়ুম্বু ওইগদৌরিবা মথংগী ক্বাদ লীদর্স সম্মিৎতা রাস্ত্রপতি বাইদেনবু তরাম্না ওক্নবা খৌরাংনা ঙাইরি হায়না ফোঙদোকখি। ভারতনা ইন্দো-পেসিফিক ওসীন্স ইনিসিএতিব পিল্লর ওন ত্রেদ কন্নেক্তিবিতী এন্দ মেরিতাইম ত্রান্সপোর্তপু কো-লীদ তৌনবা U.S.কী ৱারেপ অমদি U.S.না জুন 2023দা IPOI য়াওনবা ৱারেপ অদুবু তরাম্না ওকখি।
গ্লোবেল গভর্নান্স অসি হেন্না ইনক্লুসিব অমসুং রিপ্রজেন্তেতিব ওইহনবা মথৌ তাই হায়না ৱাখল্লোন ফোঙদোক্লদুনা রাস্ত্রপতি বাইদেন্না ভারতনা পর্মিনেন্ত মেম্বর অমা ওইবগা লোয়ননা রিফোর্ম তৌরবা UN সেক্যুরিতী কাউন্সিল অমা শেম্নবা মহাক্কী সপ্পোর্ত অদু নৌনা ফোঙদোকখি অমসুং হীরম অসিদা মহাক্না 2028-29দা UNSC নন-পর্মিনেন্ত সীৎকীদমক ভারতকী কেন্দিদেচরবু মহাক্না অমুক হন্না তরাম্না ওকখি। লুচিংবশিংনা UN সেক্যুরিতী কাউন্সিলগী মেম্বরশিপকী পর্মিনেন্ত অমসুং নন-পর্মিনেন্ত কেতগোরীশিংদা হেনগৎহনবা য়াওনা কমপ্রিহেন্সিব UN রিফোর্ম এজেন্দা অমগীদমক কন্তেম্পোররী রিএলিতীশিং নীংথিনা মমি তাহন্নবা অমসুং খোঙফম চেৎনা লেপ্নবা মলতিলেতরেল সিস্তেমবু মপাঙ্গল কনখৎহনবা অমসুং রিফোর্ম তৌবা মথৌ তাই হায়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি বাইদেন্না ঐখোয়গী স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ চেৎশিনহনবদা তেক্নোলোজীগী থৌদাং লৈ হায়খি অমসুং ঐখোয়গী শিয়র্দ ভেল্যুশিং অমসুং দেমোক্রেতিক ইন্সতিত্যুসনশিংবু রিইনফোর্স তৌরিবা ম্যুচুএল কনফিদেন্স অমসুং থাজবদা য়ুম্ফম ওইবা ওপন, এক্সেসিবল, সেক্যুর অমসুং রেজিলিএন্ত তেক্নোলোজী ইকোসিস্তেমশিং অমসুং ভেল্যু চেনশিং শেমগৎনবা ইন্দিয়া-U.S. ইনিসিএতিব ওন ক্রিতিএল এন্দ ইমর্জিং তেক্নোলোজী (iCET)গী খুত্থাংদা হৌজিক পাইখৎলিবা খোঙথাংশিংবু থাগৎখি। য়ুনাইতেদ স্তেৎস অমসুং ভারতনা 2024গী অঙনবদা লৈবাক অনিগী নেস্নেল সেক্যুরিতী এদভাইজরশিংনা কো-লেদ তৌগদবা মথংগী এনুএল iCET রিভ্যুগী মাইকৈদা খোঙজেল য়াংশিনহন্নবা সেপ্তেম্বর 2023দা iCETগী মিদতর্ম রিভ্যু অমা পাঙথোক্কনি।
রাস্ত্রপতি বাইদেন্না প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং ইন্দিয়ন স্পেস রিসর্চ ওর্গনাইজেসন (ISRO)গী বিজ্ঞানিক অমসুং ইঞ্জিনীয়রশিংবু থাগী খা থংবা পোলর রিজন্দা চন্দ্রয়ান-3 মাইপাক্না লেন্দিং তৌখিবা লোয়ননা ভারতকী অহানবা সোলর মিসন, আদিত্য-L1 মাইপাক্না লোঞ্চ তৌখিবগীদমক নুংঙাইবা ফোঙদোকখি। স্পেস কোওপরেসনগী সেক্তর পুম্নমক্তা অনৌবা ফ্রন্তিয়রশিং য়ৌনবা লম্বেলদা চংশিন্দুনা লুচিংবশিংনা হৌজিক লৈরিবা ইন্দিয়া-U.S. সিবিল স্পেস জোইন্ত ৱার্কিং গ্রুপকী মখদা কম্মর্সিএল স্পেস কোল্লাবোরেসনগীদমক ৱার্কিং গ্রুপ অমা শেম্নবা মাইকৈদা থবক পাইখৎনবগী খোঙথাংশিং লুচিংবশিংনা তরাম্না ওকখি। ওতর স্পেস এক্সপ্লোরেসন্দা ঐখোয়গী পার্তনরশিও অসি চেৎশিনহন্নবা ISRO অমসুং নেস্নেল এরোনোতিক্স এন্দ স্পেস এদমিনিস্ত্রেসন (NASA)না 2024দা ইন্তর্নেস্নেল স্পেস স্তেসনগীদমক অপুনবা খোঙথাং পাইখৎনবা মোদেলিতীশিং, কেপাসিতী বিল্দিং, অমসুং ত্রেনিংগী মতাংদা খন্ন-নৈনবা হৌখ্রে অমসুং 2023 লোইশিল্লকপদা হ্যুমেন স্পেস ফ্লাইৎ কোওপরেসনগীদমক স্ত্রেতেজিক ফ্রেমৱার্ক অমা শেম্নবগী খোঙথাং মখা তানা পাইখৎলি। ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা মাইনর প্লানেৎ সেন্তরগী খুত্থাংদা এস্তেরোইদ দিতেক্সন অমসুং ত্রেকিং তৌবদা ভারতনা শরুক য়ারিবা অসিদা U.S.না সপ্পোর্ত পীবা য়াওনা এস্তেরোইদশিং অমসুং নীর-আর্থ ওবজেক্তশিংনা পীবা শাফুদগী পৃথিবী অমসুং স্পেস এসেৎশিং ঙাকথোক্নবা প্লানেতরী দিফেন্সতা কোওর্দিনেসন পীনবা হেনগৎহন্নবসু হোৎনরি।
লুচিংবশিংনা অচৌবা গ্লোবেল সেমিকন্দক্তর সপ্লাই চেনশীং শেমগৎপদা মখোয়গী সপ্পোর্ত পীগনি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি অমসুং হীরম অসিদা ভারত্তা মাগী রিসর্চ অমসুং দিবেলপমেন্ত প্রজেন্স পাকথোক চাউথোকহন্নবা চাউরাক্না মিলিয়ন US$300 ইনভেস্ত তৌনবা মাইক্রোচিপ তেক্লোলোজী, ইনকোর্পোরেৎকী মলতি-ইয়র ইনিসিএতিব অমসুং ভারত্তা রিসর্চ, দিবেলপমেন্ত অমসুং ইঞ্জিনীয়রিং ওপরেসনশিং খুমাং চাউশিন্নবা মথংগী চহি মঙাদা মিলিয়ন US$400 ইনভেস্ত তৌনবা এদভান্স মাইক্রো দিভাইসনা লাউথোকখিবা অদু পাউদমখি। লুচিংবশিংনা U.S. কম্পনীশিং, মাইক্রোন, LAM রিসর্চ এন্দ এপ্লাইদ মেতরিএলসনা জুন 2023দা লাউথোকখিবশিং হৌজিক থবক ওইনা ওন্থোক্লিবা অসিদা অপেনবা ফোঙদোকখি।
সেক্যুর অমসুং ত্রাস্তেদ তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স, রেজিলিএন্ত সপ্লাই চেনশিং অমসুং গ্লোবেল দিজিতেল ইনক্লুজনগী অপুনবা বিজন অমগী মতাংদা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি বাইদেন্না ভেন্দরশিং অমসুং ওপরেতরশিংগী মরক্তা পব্লিক-প্রাইবেৎ কোওপরেসন চেৎশিনহন্নবা মাইকৈদা অহানবা খোঙথাং ওইনা ভারত 6G এলায়েন্স অমসুং নেক্স G এলায়েন্স, এলায়েন্স ফোর তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স ইন্দস্ত্রী সোল্যুসন্সনা ওপরেৎ তৌবা অসিগী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ অন্দরস্তেন্দিং অমা খুৎয়েক পীনখিববু তরাম্না ওকখি। মখোয়না ওপন RAN অমসুং 5G/6G তেক্নোলোজীশিংদা রিসর্চ অমদি দিবেলপমেন্ত তৌবগী লমদা কোল্লাবোরেসন তৌবদা মীৎয়েং চংখিবা জোইন্ত তাস্ক ফোর্স অনি লিংখৎপপু থাগৎখি। ভারতকী তেলিকোম ওপরেতর লমজিংনবা 5G ওপন RAN পাইলোৎ অমা U.S. ওপন RAN মেন্যুফেকচরর অমা ফিল্দ দিপ্লোইমেন্ত তৌদ্রিঙৈ মমাংদা পাইখৎকনি। লুচিংবশিংনা U.S. রিপ এন্দ রিপ্লেস প্রোগ্রামদা ভারতকী কম্পনীশিংনা শরুক য়ানবা মখা তানা হোৎনগনি; রাস্ত্রপতি বাইদেন্না য়ুনাইতেদ স্তেৎসতা রিপ এন্দ রিপ্লেস পাইলোৎ অমগীদমক ভারতনা সপ্পোর্ত তৌরিবা অসিবুসু তরাম্না ওকখি।
য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা বাইলেতরেল্লী অমসুং ইন্তর্নেস্নল ক্বান্তম একচেঞ্জকী খুদোংচাবশিং পীনবা প্লেৎফোর্ম অমা ওইরিবা ক্বান্তম এনতেঙ্গলমেন্ত একচেঞ্জকী খুত্থাংদা ক্বান্তম দোমেন্দা ভারতকা লোয়ননা পুন্না থবক তৌনবা ফিরেপ নৌহৌননা ফোঙদোকখি; ভারতকী এস এন বোস নেস্নেল সেন্তর ফোর বেসিক সাইন্সেস, কোলকাতানা ক্বান্তম ইকনোমিক দিবেলপমেন্ত কনসোর্তিয়মগী মেম্বর অমা ওইনা শরুক য়ারকপপু তরাম্না ওকখি। ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুত ওফ তেক্নোলোজী (IIT) বোম্বেনা চিকাগো ক্বান্তম একচেঞ্জতা ইন্তর্নেস্নেল পার্তনর অমা ওইনা য়াওরপবুসু থাগৎখি।
লুচিংবশিংনা বাইওতেক্নোলোজী অমসুং বাইওমেন্যুফেকচরিংদা সাইন্তিফিক অমসুং তেক্নোলোজিকেল রিসর্চ কোল্লাবোরেসনশিং তৌনবা U.S. নেস্নেল সাইন্স ফাউন্দেসন (NSF) অমসুং ভারতকী দিপার্তমেন্ত ওফ বাইওতেক্নোলোজীগী মরক্তা ইমপ্লিমেন্তেসন এরেঞ্জমেন্ত অমা খুৎয়েক পীনখিববু থাগৎখি। মখোয়না সেমিকন্দক্তর রিসর্চ, নেক্স জেনরেসন কম্ম্যুনিকেসন সিস্তেমশিং, সাইবর-সেক্যুরিতী, সস্তেনেবিলিতী অমসুং গ্রীন তেক্নোলোজীশিং, অমসুং ইন্তেলিজেন্ত ত্রান্সপোর্তেসন সিস্তেমশিংদা একাদেমিক অমসুং ইন্দস্ত্রিএল কোল্লাবোরেসনশিং তৌবা থৌগৎনবা NSF অমসুং ভারতকী মিনিস্ত্রী ওফ ইলেক্ত্রোনিক্স এন্দ ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীনা প্রপোজেলশিং তৌরক্নবা হায়খিববুসু তরাম্না ওকখি।
মপাঙ্গল কনবা তেক্নোলোজী ভেল্যু চেনশিং শেমগৎনবা অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল ইকোসিস্তেমশিং লিঙ্ক তৌনবগী মখোয়গী ফিরেপ নৌনা চেৎশিনহন্দুনা লুচিংবশিংনা তেক্নোলোজী শিয়রিং, কো-দিবেলপমেন্ত অমসুং কো-প্রদক্সনগী খুদোংচাবশিং ভারত অমসুং U.S. ইন্দস্ত্রী, সরকার অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা হেন্না পাকথোক চাউথোকহন্নবা পোলিসীশিং অমসুং রিগ্যুলেসনশিং প্রমোৎ তৌনবগী মখোয়না থবক পাইখৎকনি হায়না নৌহৌনা ফোঙদোকখি। মখোয়না জুন 2023দা লোঞ্চ তৌখিবা বাইলেতরেল স্ত্রেতেজিক ত্রেদ দাইলোগকী মীৎয়েং মখাদা ইন্তর-এজেন্সী মোনিতরিং মেকানিজমগী খুত্থাংদা মখা তানা থবক পাইখৎপবু লুচিংবশিং থাগৎখি।
লুচিংবশিংনা য়ামদ্রবদা মিলিয়ন US$10গী কম্বাইন ইনিসিএল কম্মিৎমেন্ত অমগা লোয়ননা ইন্দিয়া-U.S. গ্লোবেল চেলেঞ্জেস ইন্সতিত্যুত লিংখৎনবা কাউন্সিল ওফ ইন্দিয়ন ইন্সতিত্যুতস ওফ তেক্নোলোজী (IIT কাউন্সিল) রিপ্রজেন্ত তৌবা ভারতকী য়ুনিভর্সিতিশিং অমসুং এসোসিএসন ওফ অমেরিকন য়ুনিভর্সিতীজ (AAU)গী মরক্তা MoU অমা খুৎয়েক পীখিববু তরাম্না ওকখি। সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজী, সস্তেনেবল ইনর্জী অমসুং এগ্রিকলচরদা কোল্লাবোরেসন হেনগৎহন্নবা, হকশেল অমসুং লাইচৎকী শেম-শাবা, সেমিকন্দক্তর তেক্নোলোজী অমসুং মেন্যুফেকচরিং, এদভান্স মেতরিএলশিং, তেলিকম্ম্যুনিকেসন্স, আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স অমসুং ক্বান্তম সাইন্সকী অনৌবা ফ্রন্তিয়রশিংদা খুমাং চাউশিন্নবা AAU অমসুং IIT মেম্বরশিপদগী হেন্দোক্তুনা গ্লোবেল চেলেঞ্জেস ইন্সতিত্যুসননা ঐখোয়গী লৈবাক অনিগী মরক্তা মাংজিল থারিবা রিসর্চ অমসুং হায়র-এজুকেসন ইন্সতিত্যুসনশিং পুনশিনগনি।
লুচিংবশিংনা মলতি-ইন্সতিত্যুস্নেল কোল্লাবোরেতিব এজুকেসন পার্তনরশিপশিংগী মশিং হেনগৎলক্লিবা খুদম ওইনা ক্রিতিকেল অমসুং ইমর্জিং তেক্নোলোজীশিংগী লমদা ন্যু য়োর্ক য়ুনিভর্সিতী – তেন্দন অমসুং IIT কানপুর এদভান্স রিসর্চ সেন্তরগী মরক্তা, অমসুং বফ্ফেলোদা লৈবা স্তেৎ য়ুনিভর্সিতী ওফ ন্যু য়োর্ক অমসুং IIT, দিল্লী, কানপুর, জোধপুর অমসুং BHUগী জোইন্ত রিসর্চ সেন্তরশিং অসিবু তরাম্না ওকখি।
লুচিংবশিং G20না দিজিতেল জেন্দর গেপপু 2030 ফাওবদা শরুক তঙ্খাই হন্থহন্নবা ফিরেপ অদুগী মতাংদা পল্লদুনা দিজিতেল ইকনোমীদা জেন্দর দিজিতেল দিভাইদ অসি লৈহনদনবা খোঙথাংশিং মরু ওই হায়খি অমসুং দিজিতেল ইকনোমী ইনিসিএতিবতা নুপীশিংগীদমক সপ্পোর্ত তৌনবা ফোঙদোকখি হায়রিবা অসিনা দিজিতেল জেন্দর দিভাইদ লৈহনদনবা মাইকৈদা খোঙজেল য়াংশিনহন্নবা সরকারশিং, প্রাইবেৎ সেক্তর কম্পনীশিং, ফাউন্দেসনশিং, সিবিল সোসাইতী অমসুং মলতিলেতরেল ওর্গনাইজেসনশিং অমত্তা ওইনা পুনশিনহল্লি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি বাইদেন্না স্পেস অমসুং AIগুম্বা অনৌবা অমসুং চাউখৎলক্লিবা দোমেনশিংদা কোওপরেসন হেনগৎহনবগী খুত্থাংদা ইন্দিয়া-U.S. মেজর দিফেন্স পার্তনরশিপ চেৎশিন্নবা অমসুং দাইভর্সিফাই তৌনবগী অমসুং দিফেন্স ইন্দস্ত্রিএল কোল্লাবোরেসন খোঙজেল য়াংশিনহন্নবা মখোয়গী ফিরেপ নৌহৌননা ফোঙদোকখি।
লুচিংবশিংনা ওগস্ত 29, 2023দা কোংগ্রেস্নেল নোতিফিকেসন প্রোসেস লোইশিনখিবা অমসুং ভারত্তা GE F-414 জেৎ ইঞ্জিনশিং মেন্যুফেকচর তৌনবা GE এরোস্পেস অমসুং হিন্দুস্তান এরোনোতিকেল লিমিতেদ (HAL)গী মরক্তা কম্মর্সিএল এগ্রীমেন্ত অমগী নেগোসিএসনশিং হৌখিববু তরাম্না ওকখি অমসুং অমুক্তা ওইখিদ্রিবা কো-প্রদক্সন অমসুং তেক্নোলোজী ত্রান্সফরগী প্রপোজেলদা পুন্না থবক তৌনবা অমসুং খুমাং চাউশিল্লিবা অসি সপ্পোর্ত তৌবা হেনগৎহন্নবা অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
ওগস্ত 2023দা U.S. নেভী অমসুং মেজগোন দোক শিপবিল্দর্স লিমিতেদনা হন্দক্তা এগ্রীমেন্ত খুৎয়েক পীনখিবগা লোয়ননা অনিশুবা মাস্তর শিপ রিপিয়র এগ্রীমেন্ত অমা লোইশিনখিবা অসিবু লুচিংবশিংনা থাগৎখি। নাকল অনিমক্না ভারতপু ফোর্ৱার্দ-দিপ্লোই U.S. নেভী এসেৎশিং অমসুং অতোপ্পা এয়রক্রাফ অমসুং বেসেলশিংগী মেন্তেনেন্স অমসুং রিপিয়রগী হব অমা ওইহন্নবা ফিরেপ লৌরি। লুচিংবশিংনা এয়রক্রাফকী মেন্তেনেন্স, রিপিয়র, অমসুং ওভরহোল কেপাবিলিতীশিং অমসুং ফেসিলিতীশিংগীদমক ভারত্তা U.S. ইন্দস্ত্রীনা হেন্না ইনভেস্ত তৌনবা মখোয়গী ফিরেপশিংবু তরাম্না ওকখি।
অপুনবগী সেক্যুরিতীগী শীংনবশিং কোকহন্নবা U.S. অমসুং ভারতকী দিফেন্স সেক্তরশিংগী ইন্নোবেতিব ওইবা থবকশিং অসি শীজিন্নদুনা অচৌবা কোল্লাবোরেসন এজেন্দা অমা শেমখিবগীদমক ইন্দিয়া –U.S. দিফেন্স এসেলরেসন ইকোসিস্তেম (INDUS-X) তীমবু লুচিংবশিংনা থাগৎখি। পেন স্তেৎ য়ুনিভর্সিতীনা শরুক য়াবগা লোয়ননা IIT কানপুরদা INDUS-Xনা একাদেমিয়া স্তার্ত-অপ পার্তনরশিপ হৌদোকখি অমসুং ওগস্ত 2023দা U.S. এসেলরেতর M/s হেকিং 4 এলীজ (H4x) অমসুং IIT হাইদরাবাদনা পাঙথোকখিবা ৱার্কশোপ অমগী খুত্থাংদা ইন্দিয়ন স্তার্তঅপশিংগীদমক জোইন্ত এসেলরেতর প্রোগ্রাম অমা হৌদোকখি। নাকল অনিমক্না ভারতকী ঙাকশেল মন্ত্রালয়গী ইন্নোবেসন ফোর দিফেন্স এক্সিলেন্স অমসুং U.S.দিপার্তমেন্ত ওফ দিফেন্সকী দিফেন্স ইন্নোবেসন য়ুনিৎনা শিয়র্দ দিফেন্স তেক্নোলোজীগী শীংনবশিং অসিগী সোল্যুসনশিং পুথোক্নবা স্তার্ত-অপশিংদা বর্তন তৌরিবা জোইন্ত চেলেঞ্জেস অনি লোঞ্চ তৌরে হায়না লাউথোকখিববু তরাম্না ওকখি।
রাস্ত্রপতি বাইদেন্না ভারতকী ঙাকশেল মন্ত্রালয়দগী রিমোৎলী পাইলোতেদ এয়রক্রাফ, জেনরেল এতোমিক্স MQ-9B 31 (স্কাই গর্জিয়ন 16 অমসুং সী গর্জিয়ন 15) অমসুং মখোয়গা মরী লৈনবা ইক্বিপমেন্ত প্রোক্যুর তৌনবা লাকখিবা লেত্তর ওফ রিক্বেস্তপু তরাম্না ওকখি, হায়রিবা অসিনা দোমেন পুম্নমক্তা ভারতকী আর্মদ ফোর্সেসকী ইন্তেলিজেন্স, সর্ভিলেন্স অমসুং রিকন্নাইসেন্স (ISR) গী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহল্লগনি।
ঐখোয়গী লৈবাক্কী ক্লাইমেৎ, ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন, অমসুং ইনর্জী সেক্যুরিতীগী মথৌ তাবশিং থুংহন্নবা তঙাই ফদবা রিসোর্স অমা ওইনা ন্যুক্লিয়র ইনর্জীগী মথৌ তাবশিং অদু নৌহৌনা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি বাইদেন্না কোল্লাবোরেতিব ওইবা মওং অমদা নেক্স জেনরেস স্মোল মোদ্যুলর রিএক্তর তেক্নোলোজীশিং দিবেলপ তৌবা য়াওনা ন্যুক্লিয়র ইনর্জীদা ইন্দিয়া-U.S. কোল্লাবোরেসনদা মতেং পাংনবা খুদোংচাবশিং পাকথোক-চাউথোকহন্নবা নাকল অনিমক্কী মরী লৈনবা এন্তিতীশিংগী মরক্তা অকনবা মওংদা কনসল্তেসনশিং তৌরিবা অসিবু তরাম্না ওকখি। য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা ন্যুক্লিয়র সপ্লায়র্স গ্রুপতা ভারতকী মেম্বরশিপ অসিবু সপ্পোর্ত তৌই অমসুং পান্দম অসি ফংনবা ৱাখল মান্নবা পার্তনরশিংগা লোয়ননা মখা তানা থবক তৌমিন্নগনি হায়না অমুক হন্না ফোঙদোকখি।
লুচিংবশিংনা ওগস্ত 2023দা ইন্দিয়া-U.S. রিন্যুএবল ইনর্জী তেক্নোলোজীজ এক্সন প্লেৎফোর্ম [RE-TAP] হৌদোকপগী মীফম পাঙথোকখিবা অদুবু তরাম্না ওকখি, মসিগী মখাদা লৈবাক অনিনা অনৌবা অমদি থৌরক্লোবা রিন্যুএবল তেক্নোলোজীশিং অমসুং ইনর্জী সিস্তেশিংগী অপতেক অমসুং এদোপ্সন তৌনবা লেব-তু-লেব কোল্লাবোরেসস, পাইলোতিং অমসুং ইন্নোবেতিব তেক্নোলোজীশিং তেস্ত তৌবা; রিন্যুএবল ইনর্জী অমসুং ইনেব্লিং তেক্নোলোজীশিং খুমাং চাউশিনহন্নবা পোলিসী অমসুং প্লান্নিংদা কোল্লাবোরেসন তৌবা; ইনভেস্তমেন্ত, ইনক্যুবেসন অমসুং আউৎরীচ প্রোগ্রামশিং; অমসুং ত্রেনিং অমদি স্কিল দিবেলপমেন্তগী থবক পাইখৎমিন্নগনি।
ত্রান্সপোর্ত সেক্তর দিকার্বোনাইজ তৌবগী মরু ওইবা অদু থম্মদুনা লুচিংবশিং পব্লিক অমসুং প্রাইবেৎ ফন্দ অনিমক্কী খুত্থাংদা পেমেন্ত সেক্যুরিতী মেকানিজম ফাইন্স তৌনবগী জোইন্ত সপ্পোর্ত পীবা য়াওনা ভারত্তা ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী খুমাং চাউশিনহন্নবা হোৎনরিবা অসিবু তরাম্ন ওকখি। মসিনা পি্,এম. ই-বস সেৱা প্রোগ্রাম য়াওনা মেদ ইন ইন্দিব ইলেক্ত্রিক বস 10,000 গী প্রোক্যুমেন্ত খুমাং চাউশিনহল্লগনি।
ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতসনা ভারত্তা কেপিতেলগী কোস্ত হন্থনবা ইবেস্তমেন্তকী প্লেতফোর্মশিং শেমগৎপা অমসুং গ্রীনফিল্দ রিন্যুৱেবল ইনর্জী, বেত্তরী স্তোরেজ অমসুং নৌনা শেমগৎলক্লিবা গ্রীন তেক্নোলোজী প্রোজেক্তশিংগী হেনগৎহন্নবা মাংলোমদা চংশিল্লি। হায়রিবা হিরম অসিদা ভারতকী নেস্নেল ইনবেস্তমেন্ত অমসুং ইনফ্রাস্ত্রকচর ফন্দ অমসুং U.S. দিভেলপমেন্ত ফাইনান্স কোর্পোরেন্না রিন্যুৱেবল ইনফ্রাস্ত্রকচর ইনবেস্তমেন্ত ফন্দগী মায়োল চুম্নবা অমমম্না US$500 ফাওবা থাদনবা য়ান-ৱারোল খুৎয়েক পীনখি।
লুচিংবশিংনা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেতসকী মরক্তা লৈরিবা ৱর্ল্দ ত্রেদ ওর্গনাইজেসনগী তরেৎশুবা অমসুং অরোইবা চয়েৎনবা অদুবু লোইশিনখিবদা থাগৎপা ফোঙদোকখি। মসি জুন 2023দা মমাংদা অমুক্তা থোকখিদ্রিবা মওংদা WTOদা লৈবাক অনিগী ললোল ইতিক্কী চয়েৎনবা তরুক লোইশিনখিবা অদুগী মতুংদা লাকখিবনি।
লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী ইনোবেসন ইকোসিস্তেমগী মরক্তা শন্তাইননবা স্তার্ত-অপশিং, প্রাইবেত ইক্বিতী অমসুং ভেঞ্চর কেপিতেল ফর্মশিং, কোর্পোরেত ইনবেস্তমেন্ত দিপার্তমেন্তশিং অমসুং গভর্নমেন্ত ওফিসিএলশিংনা পুনশিনবদা নাকল অনিমক্না কোলাবোরেত তৌগদবা এঙ্কর ইভেন্ত অনি (অমনা ভারত্তা অমসুং অমনা য়ুনাইতেদ স্তেতসতা) য়াওবা “ইনোবেসন হেন্দশেক” এজেন্দা অমা ভারত-U.S. কম্মর্সিএল দাইলোগকী মখাদা শেমগৎনবা পাইখৎলিবা থবক অদুবু তরাম্না ওকখি।
কেন্সর রিসর্চ, প্রিবেন্সন, কন্ত্রোল অমসুং মেনেজমেন্ততা ঐখোয়গী বাইলেতরেল কোর্পোরেসন হেনগৎলক্লিবা অদুবু লুচিংবা অনিনা তরাম্না ওকখি অমসুং নোভেম্বর 2023 ভারত-U.S. কেন্সর দাইলোগ হৌদোক্নবা খন্নখি। মসিগী দাইলোগ অসিনা কেন্সর জেনোমিক্সগী অনৌবা নোলেজশিং, অনৌবা লাইয়েংশিং পুথোকপা অমসুং অর্বান অমসুং খুঙ্গংগী লাইরবা মীওইশিংগী য়াওনা কেন্সর ক্যের মপাঙ্গল কনখৎহনবদা মীৎয়েং চংগনি। লুচিংবশিং অসিনা ৱাশিংতন D.C.দা ওক্তোবর 2023দা পাংথোক্কদৌরিবা U.S.-ভারত হেল্থ দাইলোগকী মতাংদা ফোঙদোকখি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা সাইন্তিফিক, রিগুলেতরী অমসুং হেল্থ কোর্পোরেসন মপাঙ্গল কনখৎহননবা পুন্না থবক পাইখৎনবা খন্নখি।
লুচিংবশিংনা ৱর্ল্দ ৱার IIদা লান্থেংনখিবা U.S. সর্ভিস মেম্বরশিংগী লেমখাকশিং ভারত্তগী লৌখৎপদা মতেং পাংনবা U.S. দিপার্তমেন্ত ওফ দিফেন্স POW/MIA একাউন্তিং এজেন্সী অমসুং এন্থ্রোপোলোজিকেল সর্ভে ওফ ইন্দিয়া (AnSI)গী মরক্তা মেমোরেন্দম ওফ এরেজমেন্ত অমা রিন্যু তৌখিবা অদু তরাম্না ওকখি।
প্রধান মন্ত্রী মোদী অমসুং রাস্ত্রপতি বাইদেন্না ঐখোয়গী সরকারশিং, ইন্দস্ত্রীশিং অমসুং একাদেমিক ইন্সতিত্যুসনশিংগী মরক্তা অৱাংবা থাক্কী থবক পাইখৎনবা অমসুং ভারত-US কী পার্তনরশীপতা খুমাং চাউশিন্দুনা ঐখোয়গী মীবামগী নুঙাই য়াইফবা তুংলমচৎ অমা ফংহনবা অমসুং মালেমগী য়াইফনবা থবক পাইখৎনবা অমসুং ফ্রী, ওপন, ইনক্লুসিব অমসুং রেসিলেন্ত ইন্দি-পেসিফিক অমদা শরুক তম্নবা ৱারেপ লৌখি।