|
বিত্ত মন্ত্ৰালয়
আগষ্ট, ২০২৩ৰ বাবে মুঠ জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ আছিল ১,৫৯,০৬৯ কোটি টকা; বাৰ্ষিক ১১ শতাংশ পঞ্জীয়ন বৃদ্ধি
ঘৰুৱা লেনদেনৰ জৰিয়তে বাৰ্ষিক জিএছটি ৰাজহ সংগ্ৰহ (সেৱাৰ আমদানিকে ধৰি) ১৪% হৈছে
01 SEP 2023 4:51PM by PIB Guwahati
২০২৩ৰ আগষ্ট মাহত সংগ্ৰহ কৰা মুঠ জিএছটি ৰাজহ ১,৫৯,০৬৯ কোটি টকা, যাৰ ভিতৰত চিজিএছটি হৈছে ২৮,৩২৮ কোটি টকা, এছজিএছটি হৈছে ৩৫,৭৯৪ কোটি টকা, আইজিএছটি হৈছে ৮৩,২৫১ কোটি টকা (সামগ্ৰী আমদানিৰ ওপৰত সংগ্ৰহ কৰা ৪৩,৫৫০ কোটি টকাসহ) আৰু উপকৰ হৈছে ১১,৬৯৫ কোটি টকা (আমদানি সামগ্ৰীৰ পৰা সংগ্ৰহ কৰা ১,০১৬ কোটি টকাসহ)।
চৰকাৰে চিজিএছটিক ৩৭,৫৮১ কোটি টকা আৰু আইজিএছটিৰ পৰা এছজিএছটিক ৩১,৪০৮ কোটি টকা পৰিশোধ কৰিছে। নিয়মীয়া পৰিশোধৰ পিছত ২০২৩ চনৰ আগষ্ট মাহৰ বাবে কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যসমূহৰ মুঠ ৰাজহ হৈছে চিজিএছটিৰ বাবে ৬৫,৯০৯ কোটি টকা আৰু এছজিএছটিৰ বাবে ৬৭,২০২ কোটি টকা।
২০২৩ চনৰ আগষ্ট মাহৰ ৰাজহ যোৱা বছৰৰ একে মাহত সংগ্ৰহ কৰা জিএছটি ৰাজহতকৈ ১১ শতাংশ অধিক। এই মাহত, ঘৰুৱা লেনদেনৰ পৰা ৰাজহ (সেৱা আমদানি সহ) আগৰ বছৰৰ একে মাহত এই উৎসবোৰৰ পৰা হোৱা ৰাজহতকৈ ৩% অধিক।
তলৰ চাৰ্টখনে চলিত বৰ্ষত মাহিলী মুঠ জিএছটি ৰাজহৰ প্ৰৱণতা দেখুৱাইছে। তালিকা-১-ত আগষ্ট ২০২২-ৰ পৰা ২০২৩ৰ আগষ্ট মাহত হোৱা প্ৰতিখন ৰাজ্যৰ সংগৃহীত জিএছটি ৰাজ্য-অনুসৰি তথ্য দেখুওৱা হৈছে আৰু তালিকা-২-ত আগষ্ট ২০২৩-ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পৰা আহৰণ/পৰিশোধ কৰা আইজিএছটিৰ এছজিএছটি আৰু এছজিএছটি অংশ দেখুওৱা হৈছে।
২০২৩ চনৰ আগষ্ট মাহৰ ভিতৰত জিএছটি ৰাজহৰ ৰাজ্যভিত্তিক বৃদ্ধি[১] (কোটি টকাৰ হিচাপত)
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
আগষ্ট ’২২
আগষ্ট ’২৩
বিকাশৰ হাৰ (%)
জম্মু-কাশ্মীৰ
৪৩৪
৫২৩
২১
হিমাচল প্ৰদেশ
৭০৯
৭২৫
২
পঞ্জাৱ
১৬৫১
১৮১৩
১০
চণ্ডীগড়
১৭৯
১৯২
৭
উত্তৰাখণ্ড
১০৯৪
১৩৫৩
২৪
হাৰিয়ানা
৬৭৭২
৭৬৬৬
১৩
দিল্লী
৪৩৪৯
৪৬২০
৬
ৰাজস্থান
৩৩৪১
৩৬২৬
৯
উত্তৰ প্ৰদেশ
৬৭৮১
৭৪৬৮
১০
বিহাৰ
১২৭১
১৩৭৯
৯
ছিকিম
২৪৭
৩২০
২৯
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৫৯
৮২
৩৯
নাগালেণ্ড
৩৮
৫১
৩৭
মণিপুৰ
৩৫
৪০
১৭
মিজোৰাম
২৮
৩২
১৩
ত্ৰিপুৰা
৫৬
৭৮
৪০
মেঘালয়
১৪৭
১৮৯
২৮
অসম
১০৫৫
১১৪৮
৯
পশ্চিম বংগ
৪৬০০
৪৮০০
৪
ঝাৰখণ্ড
২৫৯৫
২৭২১
৫
ওড়িশা
৩৮৮৪
৪৪০৮
১৪
ছত্তীশগড়
২৪৪২
২৮৯৬
১৯
মধ্য প্ৰদেশ
২৮১৪
৩০৬৪
৯
গুজৰাট
৮৬৮৪
৯৭৬৫
১২
দমন আৰু দিউ দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী
৩১১
৩২৪
৪
মহাৰাষ্ট্ৰ
১৮৮৬৩
২৩২৮২
২৩
কৰ্ণাটক
৯৫৮৩
১১১১৬
১৬
গোৱা
৩৭৬
৫০৯
৩৬
লক্ষদ্বীপ
০
৩
৮৫৩
কেৰালা
২০৩৬
২৩০৬
১৩
তামিলনাডু
৮৩৮৬
৯৪৭৫
১৩
পুডুচেৰী
২০০
২৩১
১৫
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
১৬
২১
৩৫
তেলেংগানা
৩৮৭১
৪৩৯৩
১৩
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
৩১৭৩
৩৪৭৯
১০
লাডাখ
১৯
২৭
৩৯
অন্যান্য টেৰিটৰী
২২৪
১৮৪
(১৮)
কেন্দ্ৰৰ অধিকাৰক্ষেত্ৰ
২০৫
১৯৩
(৬)
সৰ্বমুঠ
১০০৫২৬
১১৪৫০৩
১৪
তালিকা-২ আইজিএছটিৰ এছজিএছটি আৰু এছজিএছটি অংশৰ পৰিমাণ আগষ্ট ২০২৩ চনত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক নিষ্পত্তি কৰা হৈছিল (কোটি টকাত)
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল
এছজিএছটি সংগ্ৰহ
আইজিএছটিৰ এছজিআইটি অংশ
মুঠ
জম্মু-কাশ্মীৰ
২২০
৪২০
৬৪০
হিমাচল প্ৰদেশ
১৮২
২১০
৩৯২
পঞ্জাৱ
৬০৩
১,২০১
১,৮০৪
চণ্ডীগড়
৫১
১১৯
১৭১
উত্তৰাখণ্ড
৩৮২
২৫৫
৬৩৭
হাৰিয়ানা
১,৫৮৫
১,০৯৪
২,৬৭৯
দিল্লী
১,১১৩
১,২০৯
২,৩২২
ৰাজস্থান
১,২৬৫
১,৭৩০
২,৯৯৪
উত্তৰ প্ৰদেশ
২,৩৭৮
৩,১৬৫
৫,৫৪৪
বিহাৰ
৬৫৪
১,৩৩৬
১,৯৯০
ছিকিম
৪২
৪৩
৮৫
অৰুণাচল প্ৰদেশ
৪০
১০০
১৪০
নাগালেণ্ড
২৩
৫৯
৮২
মণিপুৰ
২১
৬২
৮৩
মিজোৰাম
১৭
৫৪
৭২
ত্ৰিপুৰা
৩৬
৮৪
১২০
মেঘালয়
৫০
৮৬
১৩৬
অসম
৪৪০
৬৯১
১,১৩১
পশ্চিম বংগ
১,৭৯৭
১,৫১৬
৩,৩১৩
ঝাৰখণ্ড
৮০২
১২০
৯২২
ওড়িশা
১,৩৩৩
৪০১
১,৭৩৪
ছত্তীশগড়
৭১০
৪৮৮
১,১৯৮
মধ্য প্ৰদেশ
৯৭৮
১,৪৪৭
২,৪২৫
গুজৰাট
৩,২১১
১,৭২৩
৪,৯৩৩
দাদৰা আৰু নগৰ হাভেলী আৰু দমন আৰু দিউ
৫১
৪০
৯০
মহাৰাষ্ট্ৰ
৭,৬৩০
৩,৮৪১
১১,৪৭০
কৰ্ণাটক
৩,০২৯
২,৬২৭
৫,৬৫৬
গোৱা
১৭৪
১১১
২৮৫
লক্ষদ্বীপ
০
২
২
কেৰালা
১,০৩৫
১,৪৩৭
২,৪৭২
তামিলনাডু
৩,৩০১
২,২১২
৫,৫১৩
পুডুচেৰী
৪৩
৫১
৯৪
আন্দামান আৰু নিকোবৰ দ্বীপপুঞ্জ
১০
২২
৩৩
তেলেংগানা
১,৪৩৯
১,৭৪৬
৩,১৮৬
অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ
১,১২২
১,৪৮১
২,৬০৩
লাডাখ
১৪
৪৩
৫৭
অন্যান্য টেৰিটৰী
১৩
১৮২
১৯৫
সৰ্বমুঠ
৩৫,৭৯৪
৩১,৪০৮
৬৭,২০২

Ministry of Finance
₹1,59,069 crore gross GST revenue collected during August 2023; records 11% Year-on-Year growth
GST Revenues from domestic transactions (including import of services) are 14% higher Year-on-Year
01 SEP 2023 4:51PM by PIB Delhi
The gross GST revenue collected in the month of August, 2023 is ₹1,59,069 crore of which CGST is ₹28,328 crore, SGST is ₹35,794 crore, IGST is ₹83,251 crore (including ₹43,550 crore collected on import of goods) and Cess is ₹11,695 crore (including ₹1,016 crore collected on import of goods).
The government has settled ₹37,581 crore to CGST and ₹31,408 crore to SGST from IGST. The total revenue of Centre and the States in the month of August, 2023 after regular settlement is ₹65,909 crore for CGST and ₹67,202 crore for the SGST.
The revenues for the month of August, 2023 are 11% higher than the GST revenues in the same month last year. During the month, revenue from import of goods was 3% higher and the revenues from domestic transactions (including import of services) are 14% higher than the revenues from these sources during the same month last year.
The chart below shows trends in monthly gross GST revenues during the current year. The Table-1 shows the state-wise figures of GST collected in each State during the month of August, 2023 as compared to August, 2022 and Table-2 shows the SGST and SGST portion of the IGST received/settled to the States/UTs in August, 2023.
Table-1: State-wise Y-o-Y growth of GST Revenue in August, 2023[1] (Rs. In crore)
State/UT
August’22
August’23
Growth(%)
Jammu and Kashmir
434
523
21
Himachal Pradesh
709
725
2
Punjab
1651
1813
10
Chandigarh
179
192
7
Uttarakhand
1094
1353
24
Haryana
6772
7666
13
Delhi
4349
4620
6
Rajasthan
3341
3626
9
Uttar Pradesh
6781
7468
10
Bihar
1271
1379
9
Sikkim
247
320
29
Arunachal Pradesh
59
82
39
Nagaland
38
51
37
Manipur
35
40
17
Mizoram
28
32
13
Tripura
56
78
40
Meghalaya
147
189
28
Assam
1055
1148
9
West Bengal
4600
4800
4
Jharkhand
2595
2721
5
Odisha
3884
4408
14
Chhattisgarh
2442
2896
19
Madhya Pradesh
2814
3064
9
Gujarat
8684
9765
12
Daman and Diu and Dadra and Nagar Haveli
311
324
4
Maharashtra
18863
23282
23
Karnataka
9583
11116
16
Goa
376
509
36
Lakshadweep
0
3
853
Kerala
2036
2306
13
Tamil Nadu
8386
9475
13
Puducherry
200
231
15
Andaman and Nicobar Islands
16
21
35
Telangana
3871
4393
13
Andhra Pradesh
3173
3479
10
Ladakh
19
27
39
Other Territory
224
184
(18)
Center Jurisdiction
205
193
(6)
Grand Total
100526
114503
14
Table-2: Amount of SGST & SGST portion of IGST settled to States/UTs in August, 2023 (Rs. In crore)
State/UT
SGST collection
SGST portion of IGST
Total
Jammu and Kashmir
220
420
640
Himachal Pradesh
182
210
392
Punjab
603
1,201
1,804
Chandigarh
51
119
171
Uttarakhand
382
255
637
Haryana
1,585
1,094
2,679
Delhi
1,113
1,209
2,322
Rajasthan
1,265
1,730
2,994
Uttar Pradesh
2,378
3,165
5,544
Bihar
654
1,336
1,990
Sikkim
42
43
85
Arunachal Pradesh
40
100
140
Nagaland
23
59
82
Manipur
21
62
83
Mizoram
17
54
72
Tripura
36
84
120
Meghalaya
50
86
136
Assam
440
691
1,131
West Bengal
1,797
1,516
3,313
Jharkhand
802
120
922
Odisha
1,333
401
1,734
Chhattisgarh
710
488
1,198
Madhya Pradesh
978
1,447
2,425
Gujarat
3,211
1,723
4,933
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
51
40
90
Maharashtra
7,630
3,841
11,470
Karnataka
3,029
2,627
5,656
Goa
174
111
285
Lakshadweep
0
2
2
Kerala
1,035
1,437
2,472
Tamil Nadu
3,301
2,212
5,513
Puducherry
43
51
94
Andaman and Nicobar Islands
10
22
33
Telangana
1,439
1,746
3,186
Andhra Pradesh
1,122
1,481
2,603
Ladakh
14
43
57
Other Territory
13
182
195
Grand Total
35,794
31,408
67,202