ঙা য়োকপা, শা-শন য়োকপা অমসুং শঙ্গোম পুথোকপা মন্ত্রালয়
পেন্দামিক ফন্দগী মখাদা ভারতকী শা-ষনগী হকশেলগী ফিবম ফগৎহন্নবগীদমক এনিমেল হসবেন্দরি অমসুং দাইরিইং দিপার্তমেন্তনা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ২৫গী গ্রান্ত ফংলগনি
পান্দেমিক ফন্দনা অহেনবা পুরক খক নত্তনা, লাইচৎ মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা, শেম-শানবা অমসুং থেংন্নবা ফন্দ শীজিন্নবা ঙমগনি অমসুং থবক তৌমিন্নরিবশিংগী মনুংদা শেন থাদবা অমসুং মতেং পীনবা হেনগৎহনগি অমসুং থবক পাংথোক্নবা মফম অমা ওইনা লৈরগনি
শা-ষনশিংদগী লায়না থোকহনবা ঙম্বা মহিকশিং মীওইবদা শন্দোরকপগী খুদোংথিবা হন্থহনবদা প্রোজেক অসিনা কান্নবা পীগনি
21 AUG 2023 1:36PM by PIB Imphal
কোবিদ-১৯না মীওইবা, শেন-থুম অমসুং খুন্নাইদা পীখিবা অৱাবা অদু খঙবদগী মপাঙ্গল কনবা অমতা ওইবা হকশেলগী থবকশিং শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নবা দরকার ওইরে অমসুং লাইচৎ মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা, শেম-শানবা অমসুং থেংন্নবা ফন্দ শেমগৎপা মথৌ তারে। হৌখিবা চহি খর অসিদা, দব্লিউ.ঐচ.ওনা লাউথোকখিবা মালেম থাক্কী হকশেলগী খুদোথিবা ৬গী মনুংদা ৫ দি শা-ষনশিংদগী হৌরকপা ওইখি। লাইচৎ অমা হেক্তা লাকপা মতমদা থেংননবা থৌরাং তৌবা অসি শা-ষনগী হকশেলদা মীৎয়েং থমদুনা অমতা ওইবা হকশেলগী থৌরাং অমা পায়খৎপা দরকার ওই।
লাইচৎ মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা, শেম-শানবা অমসুং থেংন্নবা ভারত্তা শা-ষনগী হকশেলগী ফিবম ফগৎহন্নবা ভারত সরকারগী এনিমেল অমসুং দাইরিইং দিপার্তমেন্তনা পীশিনখিবা য়ু.এস দোল্লর মিল্লিয়ন ২৫গী জি-২০ পেন্দামিক ফন্দ অয়াবা পীরে। ইন্দোনেসিয়ানা জি-২০গী প্রসিদেন্ত ওইবা মতমদা শেমখিবা পেন্দামিক ফন্দ অসিনা লায়রবা লৈবাকশিংদা মীৎয়েং থমদুনা জাতি, লমদম অমসুং মালেমগী থাকশিংদা লাইচৎ ঙাকথোক্নবা, থেংননবা অমসুং শেম-শানবা ফন্দ পীনবা পান্দম থম্লি।
পেন্দামিক ফন্দ অসিনা এক্সপ্রেসন ওফ ইন্তরেস্ত ৩৫০ লাখি অমসুং দোল্লর মিল্লিয়ন ৩৩৮গী মনুংদা দোল্লর বিল্লিয়ন ২.৫গী গ্রান্ত পীনবা হায়জরকখি। পেন্দামিক ফন্দগী গভর্নিং বোদিনা অহানবা তাঙ্কক্কী ওইনা প্রান্ত ১৯ অয়াবা পীরে অমসুং মসিনা লৈবাক ৩৭ শীনবা থুংনা তুংগী লাইচৎশিং থেংনবা ঙম্নবা থবকশিং পায়খৎকনি।
প্রোজেক অসিগী মখাদা লায়না থিজিনবা, ঙল্লিঙৈদা চেকশিনৱা পীনবা থবশিং, লেবকী থবকশিং পাকথোক-চাউথোকহনবা, দেতাগী থবকশিং ফগৎহনবা, দেতা নৈনবা ত্রেনিং পীবা, ঙমখৈ লান্না শা-ষন পুথোক পুনশিন তৌবদা শা-ষনগী হকশেল ফগৎহনবা অমসুং ঙমখৈ লান্না মতেং পাংনদুনা লমদম অসিদা মতেং পাংনবদা ভারতকী থৌদাং হেনগৎহনবা য়াওরি।
লাইচৎ মাঙজৌননা ঙাকথোক্নবা, শেম-শানবা অমসুং থেংন্নবা ফন্দ অসিনা অহেনবা খুদোংচাবশিং ফংহনগনি। থবক তৌমিন্নরিবশিংগী মনুংদা শেন থাদবা অমসুং মতেং পীনবা হেনগৎহনগি অমসুং থবক পাংথোক্নবা মফম অমা ওইনা লৈরগনি। শা-ষনশিংদগী লায়না থোকহনবা ঙম্বা মহিকশিং মীওইবদা শন্দোরকপগী খুদোংথিবা হন্থহনবদা প্রোজেক অসিনা কান্নবা পীগনি। প্রোজেক অসি এসিয়ান দিবলপমেন্ত বেঙ্কগী মতেংগা লোয়ননা ৱার্ল্দ বেঙ্ক অমসুং ফুদ এন্দ এগ্রিকলচর ওর্গনাইজেসন্না মাংজিল থাদুনা থবক ওইনা পাংথোক্কনি।

Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying
Department of Animal Husbandry & Dairying will receive 25 million USD grant under Pandemic Fund for strengthening Animal Health System of India
Pandemic Fund will not only bring additional, dedicated resources for pandemic prevention, preparedness, and response but also incentivize increased investments, enhance coordination among partners, and serve as a platform for advocacy
Impact of project would be to reduce risk of a pathogen emerging from animals to be transmitted into human population
21 AUG 2023 1:36PM by PIB Delhi
The devastating human, economic, and social cost of COVID-19 has highlighted the urgent need for coordinated action to build stronger One-health systems and mobilize additional resources for pandemic prevention, preparedness, and response. In the past few decades, 5 out of the 6 WHOdeclared public health emergencies of international concern were of animal origin. Consequently, it has become evident that any pandemic preparedness and response (PPR) needs a One Health approach with a focus on animal health security.
The G20 Pandemic Fund has approved the $25 million proposal submitted by the Department of Animal Husbandry & Dairying, Ministry of Fisheries, Animal Husbandry & Dairying (DAHD), Government of India on “Animal Health Security Strengthening in India for Pandemic Preparedness and Response”. Established under Indonesia’s G20 Presidency, the Pandemic Fund finances critical investments to strengthen pandemic prevention, preparedness, and response capacities at national, regional, and global levels, focusing on low- and middle-income countries.
The Pandemic Fund received around 350 Expressions of Interest (EoI) and 180 full proposals in the first call with grant requests totalling more than $2.5 billion against an envelope of only $338 million. The Pandemic Fund’s Governing Board has approved 19 grants under its first round of funding allocations aimed to boost resilience to future pandemics in 37 countries across six regions on 20th July 2023.
The major interventions under the proposal are strengthening and integrating disease surveillance and early warning system, upgrading, and expanding the laboratory network, improving the inter-operable data systems and building capacity for data analytics for risk analysis and risk communication, strengthening health security for transboundary animal diseases and India’s role in regional cooperation through cross border collaboration.
The Pandemic Fund will not only bring additional, dedicated resources for pandemic prevention, preparedness, and response. It will also incentivize increased investments, enhance coordination among partners, and serve as a platform for advocacy. The impact of the project would be to reduce the risk that a pathogen will emerge from animals (domesticated and wildlife) to be transmitted into the human population endangering the health, nutritional security, and livelihoods of vulnerable populations. The project will be implemented in collaboration with the Asian Development Bank (ADB) as the lead implementing entity with The World Bank and the Food and Agriculture Organization (FAO).