কমর্স অমসুং ইন্দস্ত্রী মন্ত্রালয়
জুলাই 2022গা চাংদম্নবা মতমদা ওইবা জুলাই 2023গী ওল ইন্দিয়া হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অসি (-) 1.36%নি; মিনরেল ওইল, বেসিক মেতল, কেমিকেল অমসুং কেমিকেল পোত্থোক, তেক্সতাইল অমসুং ফুদ প্রদক্তকী মমল তাবনা মরম ওইরগা হন্থরকখি
জুলাই 2023গী ভারতকী ইন্দেক্স নম্বর ওফ হোলসেল প্রাইস (বেস চহিঃ 2011-12)
14 AUG 2023 12:00PM by PIB Imphal
জুলাই 2023গী (জুলাই 2022গা চাংদম্নবদা) ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স (দবল্যু.পি.আই.)গী চহিগী ইনফ্লেসন রেতনা জুন 2023দা ওইখিবা (-) 4.12% গা চাংদম্নবা মতমদা (-) 1.36% (প্রোবিজনেল) ওইখি। জুলাই 2023দা ইনফ্লেসন হন্থরক্লিবা অসি মরু ওইনা মিনরেল ওইল, বেসিক মেতল, কেমিকেল অমসুং কেমিকেল পোত্থোক, তেক্সতাইল অমসুং চিঞ্জাক্কী পোত্থোক্কী মমল হন্থরকখিবননি। কম্মোদিতী খুদিং অমসুং দবল্যু.পি.আই. কম্পোনেন্তকী হৌখিবা থা অহুমগী ইন্দেক্স নম্বর অমসুং ইনফ্লেসন রেত মখাদা পীরিঃ
ইন্দেক্স নম্বর অমসুং চহিগী ইনফ্লেসন রেত (%দা ওইবা ৱাই..ৱাই.)*
কম্মোদিতী খুদিং/মরু ওইবা গ্রুপ
অরুম্বা (%)
মে-23 (F)
জুন-23 (প্রোবিজনেল)
জুলাই-23 (প্রোবিজনেল)
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
ইন্দেক্স
ইনফ্লেসন
কম্মোদিতী খুদিং
100.0
149.4
-3.61
149.0
-4.12
151.9
-1.36
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
175.1
-1.90
176.3
-2.87
190.5
7.57
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
148.6
-9.17
146.0
-12.63
145.3
-12.79
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
140.6
-3.03
140.0
-2.71
139.6
-2.51
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
172.9
-1.54
175.2
-1.24
187.7
7.75
খঙজিনগদবাঃ * দবল্যু.পি.আই. ইনফ্লেসনগী চহিগী চাং অসি মমাংগী চহিগী মান্নবা মতমগা চাংদম্নদুনা হোৎপনি
জুন, 2023গা চাংদম্নবদা জুলাই 2023গী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সকী মন্থ-ওভর-মন্থকী WPI ইন্দেক্সনা 1.95 % ওইখিহৌখিবা থা 6তা দবল্যু.পি.আই.দা অহোংবা লৈখিবশিং মখাদা শম্লপ্না পীরিঃ
দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সতা# মন্থ-ওভর-মন্থকী অহোংবা (%দা ওইবা এম..এম.)
কম্মোদিতী খুদিং/মরু ওইবা গ্রুপ
অরুম্বা
ফেব-23
মার্চ-23
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23 (প্রোবিজনেল)
জুলাই-23 (প্রোবিজনেল)
কম্মোদিতী খুদিং
100.0
0.13
0.07
0.07
-1.13
-0.27
1.95
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
-0.40
0.92
1.48
-1.52
0.69
8.05
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
1.29
-0.76
-2.37
-2.69
-1.75
-0.48
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
0.14
-0.21
0.07
-0.57
-0.43
-0.29
ফুদ ইন্দেক্স
24.38
-0.12
0.47
1.10
-0.63
1.33
7.13
খঙজিনগদবাঃ মন্থ-ওভর-মন্থতা য়ুম্ফম ওইদুনা দবল্যু.পি.আই. অসি মমাং থাগী ফিগরদা হোৎলি
দবল্যু.পি.আই.গী মরু ওইবা গ্রুপকী মন্থ-ওভর-মন্থতা অহোংবা লাকপাঃ
1) প্রাইমারী আর্তিকল (অরুম্বা 22.62%): মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা জুন 2023 (প্রোবিজনেল)দা ওইরম্বা 176.3দগী জুলাই, 2023দা 8.05% হেনগত্তুনা 190.5 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। ফুদ আর্তিকল (10.55%), ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস (4.40%) অমসুং নন ফুদ আর্তিকল (2.27%)গী মমলনা জুন 2023গা চাংদম্নবদা জুলাই 2023দা হেনগৎখি। মিনরেল (-3.17%) গী মমলনা জুন 2023গা চাংদম্নবদা জুলাই থাদা হন্থখি।
2) ফুএল অমসুং পাৱর (অরুম্বা 13.15%): মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা জুন 2023দা ওইরম্বা 146.0 (প্রোবিজনেল)দগী জুলাই 2023দা 0.48% হন্থদুনা 145.3 (প্রোবিজনেল)দা লৈখি। কোয়লা (0.07%) গী মমলনা জুন 2023গা চাংদম্নবদা জুলাই 2023দা হেনগৎখি। মিনরেল ওইল (-0.65%) অমসুং ইলেক্ত্রিসিতী (-0.45%) গী মমলনা জুন 2023গা চাংদম্নবদা জুলাই 2023দা হন্থখি।
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক (অরুম্বাঃ 64.23%): %): মরু ওইবা গ্রুপ অসিগী ইন্দেক্সনা জুন 2023 (প্রোবিজনেল)দা ওইরম্বা 140.7দগী জুলাই, 2023 (প্রোবিজনেল)দা 0.29% হন্থদুনা 139.6 দা লৈখি। মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী দিজিত অনিগী এন.আই.সি. 22গী মনুংদগী, গ্রুপ 11না মমল হেনগৎখি অমসুং 10না মমল হন্থখি অমসুং কাঙলুপ অমগী মমলদা অহোংবা লৈখিদে। মমল হেনগৎখিবা অসি মরু ওইনা ফুদ প্রদক্ত, মেছিনরী অমসুং ইক্বিপমেন্ত; কম্প্যুতর, ইলেক্ত্রোনিক্স অমসুং ওপ্তিকেল প্রদক্ত; অতোপ্পা নন-মেতাল্লিক মিনরেল প্রদক্ত অমসুং ইলেক্ত্রিকেল ইক্বিপমেন্তপ্নচিংবগী মমল হেনগৎপগীনি। মমল হন্থবা গ্রুপ খরদি বেসিক মেতল, কেমিকেল অমসুং কেমিকেল পোত্থোক, তেক্সতাইল, অতোপ্পা মেন্যুফেকচরিং, পেপর অমসুং পেপর প্রদক্তনচিংবশিংনি।
দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্স (অরুম্বা 24.38%): প্রাইমারী আর্তিকল গ্রুপ্তগী ‘ফুদ আর্তিকল’ অমসুং মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক্কী গ্রুপ্তগী ‘ফুদ প্রদক্ত’ য়াওবা ফুদ ইন্দেক্সনা জুন 2023দা ওইরম্বা 175.2দগী জুলাই 2023দা 187.7 দা হেনগৎখি। দবল্যু.পি.আই. ফুদ ইন্দেক্সতা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসনগী চাংনা জুন 2023দা ওইরম্বা (-)1.24%তগী জুলাই 2023দা 7.75% দা হেনগৎখি।
মে 2023গী ফাইনেল ইন্দেক্স (বেজ চহিঃ 2011-12=100): এপ্রিল 2023গী ওইনদি, ‘কম্মোদিতী খুদিং’ (বেজ: 2011-12=100)গী ফাইনেল ওইরবা হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংনা মথংশিৎনা 149.4 অমসুং (-)3.61% দা লৈখি। অপদেত তৌরবা ফিগরগী মখা পোনবা তোঙানবা কম্মোদিতী কয়াগী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দেক্স অমসুং ইনফ্লেসনগী চাংগী অকুপ্পা মরোল অসি এনেক্স 1দা পীরি। মমাংগী থা 6কী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপকী দবল্যু.পি.আই.দা য়ূম্ফম ওইবা চহিগী ইনফ্লেসনগী চাং (ৱাই.-ও.-ৱাই.) অসিনা এনেক্স 2দা পীরি। মমাংগী থা 6কী মনুংগী তোঙানবা কম্মোদিতী গ্রুপশিংগী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্সনা এনেক্স 3দা পীরি।
রেস্পোন্স রেতঃ জুলাই 2023গী দবল্যু.পি.আই. অসি 85.2 %গী অরুম্বা লৈবা রেস্পোন্স রেত্তা শেম্বনি, অমসুং মে 2023গী ফাইনেল ফিগরনা 94.4 % রেস্পোন্স রেত্তা য়ুম্ফম ওইরগা শেম্বনি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগরনা দবল্যু.পি.আই.গী ফাইনেল রিভিজন পোলিসীগী মখা পোন্না অমুক্কা শেমদোকখিগনি। মসিগী প্রেস রিলিজ, আইতেম ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসন নম্বরশিং অসি ঐখোয়গী হোম পেজ (http://eaindustry.nic.in) তা ফংগনি।
মথংগী প্রেস রিলিজ থোকপগী তাং: ওগস্ত 2023গী দবল্যু.পি.আই. অসিদি 14/09/2023দা ফোঙগনি।
খঙজিনগদবাঃ ভারত পুম্বগী থাক্তা লৈবা দবল্যু.পি.আই. অসি থা খুদিংগী 14দা (নত্ত্রগা মথংগী ৱর্কিং দেদা) রিফরেন্স মন্থতগী চয়োল অনি কান্ননা ফোঙবনি, অমসুং ইন্দেক্স নম্বর অসিনা লৈবাক শিনবা থুংবগী ইন্সতিত্যুস্নেল সোর্স অমসুং খনগৎলবা জুনন্যুফেকচরিং য়ুনিতশিংদগী ফংবা দেতা শিজিন্নদুনা শেম্বনি। প্রেস রিলিজ অসিদা জুলাই 2023 (প্রোবিজনেল), মে 2023(ফাইনেল) অমসুং অতোপ্পা থা/চহিগী দবল্যু.পি.আই. (বেজ চহিঃ 2011-12=100) য়াওরি। দবল্যু.পি.আই.গী প্রোবিজনেল ফিগর অসি চয়োল 10গী মতুংদা ফাইনেল তাগনি অমসুং মসিদগী লেঙদনা থমখিগনি।
এনেক্স-I
জুলাই 2023গী ভারত পুম্বগী হোলসেল প্রাইস ইন্দাইস অমসুং ইনফ্লেসনগী চাং (বেজ চহি: 2011-12=100)
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
ইন্দেক্স
(জুলাই-23)*
খ্বাইদগী নৌবা এম.-.-এম.
অপুনবা ইনফ্লেসন (ৱাই..ৱাই.)
দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন (ৱাই..ৱাই.)
2022-2023
2023-2024*
2022-2023
2023-2024*
জুলাই-22
জুলাই-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
151.9
-0.90
1.95
15.57
-2.48
14.07
-1.36
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
190.5
-2.42
8.05
16.85
1.14
14.78
7.57
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
204.4
-1.97
10.55
11.18
5.26
10.77
14.25
সিরিএল
2.82
186.4
1.06
1.03
8.47
7.81
9.76
8.31
ফৌ
1.43
181.2
0.42
1.68
2.18
7.80
3.10
9.03
গেহু
1.03
187.5
1.05
0.11
11.38
7.69
13.61
8.01
হৱাই
0.64
191.9
1.45
1.80
-1.25
7.57
1.33
9.59
মনা-মশিং
1.87
367.2
-12.82
81.15
37.80
3.89
18.46
62.12
অলু
0.28
220.3
12.47
7.99
37.22
-21.05
54.51
-24.40
তিলহৌ
0.16
184.8
14.31
27.98
-21.66
-5.42
-25.93
7.13
উহৈ
1.60
171.7
1.24
-6.99
14.59
-3.40
29.64
-8.91
শঙ্গোম
4.44
177.8
0.12
-0.28
5.79
8.28
5.45
8.15
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
176.2
-1.25
-2.17
5.57
1.88
5.55
1.79
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
162.4
-2.33
2.27
19.75
-7.87
12.88
-5.47
থাউ মরু
1.12
188.1
-4.32
1.02
5.20
-13.87
-4.06
-9.61
গ) মিনরেল
0.83
208.0
-4.17
-3.17
11.74
4.84
5.50
5.21
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
144.7
-4.99
4.40
72.89
-12.21
65.94
-13.66
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
125.1
-6.57
7.11
68.85
-23.48
58.77
-22.83
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
145.3
-0.30
-0.48
45.86
-8.62
44.62
-12.79
এল.পি.জি
0.64
107.3
-7.77
-5.88
42.22
-19.45
32.00
-20.69
পেত্রোল
1.60
156.0
-3.22
0.06
65.41
-9.87
55.30
-13.48
ঐচ.এস.দি.
3.10
170.2
1.16
0.71
78.32
-14.00
72.41
-18.95
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
139.6
-0.49
-0.29
9.80
-2.64
8.24
-2.51
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
159.7
-1.60
0.50
8.49
-5.62
6.74
-3.97
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
147.3
-7.03
1.03
10.15
-26.99
2.53
-22.60
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
131.1
-0.39
0.15
1.79
2.13
1.19
2.42
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
171.5
1.16
-0.92
3.21
4.10
2.98
3.38
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
134.1
-1.34
-0.74
14.14
-8.22
12.61
-8.96
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
149.5
0.75
0.13
4.35
1.80
4.23
1.15
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
125.3
0.57
0.97
3.26
1.68
5.03
1.70
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
144.6
0.85
-0.34
3.11
0.99
2.14
0.98
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
141.6
-0.90
-1.87
16.60
-6.63
15.66
-8.29
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
137.3
-0.34
-0.72
14.55
-5.52
14.31
-7.10
ফার্মাস্যুতিকেল, জুনদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
142.4
0.14
-0.56
3.31
2.29
4.24
1.71
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
126.8
-0.15
-0.24
8.38
-3.08
7.99
-3.28
নন-জুনতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
134.9
-0.22
0.22
9.05
1.75
9.05
0.90
সিজুনন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
137.7
-1.15
0.29
9.31
0.84
8.87
0.22
বেসিক জুনতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
140.3
-0.40
-0.99
16.73
-7.74
11.49
-6.09
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
122.3
0.71
0.49
13.39
-6.55
11.37
-4.68
শেমদোক্লবা জুনতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুনন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
138.6
-0.43
-0.65
10.46
-0.27
7.81
-0.57
এনেক্স-II
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই.দা য়ুম্ফম ওইবা ইনফ্লেসন
ফেব-23
মার্চ-23
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23*
জুলাই-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
3.85
1.41
-0.79
-3.61
-4.12
-1.36
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
3.64
2.52
1.89
-1.90
-2.87
7.57
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
3.81
5.42
3.88
1.63
1.32
14.25
সিরিএল
2.82
13.95
9.48
7.69
6.89
8.34
8.31
ফৌ
1.43
8.60
7.54
7.18
7.33
7.67
9.03
গেহু
1.03
18.48
9.16
7.56
6.20
9.02
8.01
হৱাই
0.64
2.59
3.03
5.67
5.82
9.21
9.59
মনা-মশিং
1.87
-21.58
-2.39
-1.50
-20.47
-21.98
62.12
অলু
0.28
-14.42
-25.59
-19.28
-18.10
-21.27
-24.40
তিলহৌ
0.16
-40.22
-36.83
-18.60
-7.25
-4.31
7.13
উহৈ
1.60
7.32
4.89
-4.40
0.68
-0.86
-8.91
শঙ্গোম
4.44
10.33
8.48
8.21
8.18
8.59
8.15
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
1.49
1.36
0.88
2.07
2.74
1.79
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
0.00
-4.51
-6.70
-9.51
-9.72
-5.47
থাউ মরু
1.12
-7.38
-15.05
-15.58
-15.60
-14.39
-9.61
গ) মিনরেল
0.83
-3.33
-2.84
7.88
2.19
4.12
5.21
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
14.47
-1.19
1.64
-13.66
-21.43
-13.66
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
-10.22
-23.53
-9.44
-27.01
-32.68
-22.83
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
13.96
8.69
0.99
-9.17
-12.63
-12.79
এল.পি.জি
0.64
-7.12
3.31
-10.49
-24.35
-22.29
-20.69
পেত্রোল
1.60
15.24
6.48
1.53
-9.51
-16.32
-13.48
ঐচ.এস.দি.
3.10
24.61
11.85
1.42
-17.03
-18.59
-18.95
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
1.94
-0.70
-2.28
-3.03
-2.71
-2.51
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
0.87
-2.96
-5.53
-6.97
-5.98
-3.97
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
-14.31
-22.02
-26.25
-29.92
-28.77
-22.60
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
2.12
2.60
2.51
1.71
1.87
2.42
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
4.19
4.19
3.16
4.32
5.55
3.38
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
-3.65
-4.93
-5.90
-8.48
-9.51
-8.96
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
3.46
3.38
2.05
2.25
1.77
1.15
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
0.74
1.58
1.98
1.73
1.31
1.70
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
-0.21
-0.97
-1.44
2.33
2.18
0.98
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
3.28
-1.01
-4.23
-6.59
-7.38
-8.29
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
2.59
-0.07
-3.16
-5.03
-6.74
-7.10
ফার্মাস্যুতিকেল, জুনদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
3.26
2.68
2.29
2.73
2.43
1.71
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
1.10
-1.31
-2.51
-3.33
-3.20
-3.28
নন-জুনতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
6.79
5.40
3.60
2.12
0.45
0.90
সিজুনন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
8.18
6.24
3.60
0.88
-1.22
0.22
বেসিক জুনতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
-0.14
-7.17
-9.86
-9.23
-5.53
-6.09
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
1.55
-4.76
-8.70
-8.18
-4.47
-4.68
শেমদোক্লবা জুনতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুনন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
4.19
2.88
0.50
-0.64
-0.36
-0.57
এনেক্স-III
কম্মোদিতী/মরু ওইবা গ্রুপ/গ্রুপ/সব-গ্রুপ/আইতেম
অরুম্বা
মমাংগী থা 6কী দবল্যু.পি.আই. ইন্দেক্স
ফেব-23
মার্চ-23
এপ্রিল-23
মে-23
জুন-23*
জুলাই-23*
কম্মোদিতী খুদিংমক
100.0
150.9
151.0
151.1
149.4
149.0
151.9
1) প্রাইমারী আর্তিকল
22.62
173.6
175.2
177.8
175.1
176.3
190.5
ক) ফুদ আর্তিকল
15.26
176.9
178.8
182.1
181.3
184.9
204.4
সিরিএল
2.82
187.1
183.6
183.5
183.1
184.5
186.4
ফৌ
1.43
175.6
175.4
176.2
177.2
178.2
181.2
গেহু
1.03
196.8
187.1
186.4
184.9
187.3
187.5
হৱাই
0.64
178.0
180.4
184.6
183.6
188.5
191.9
মনা-মশিং
1.87
166.8
175.7
183.9
178.3
202.7
367.2
অলু
0.28
146.0
135.2
157.0
190.0
204.0
220.3
তিলহৌ
0.16
159.5
138.1
128.2
129.2
144.4
184.8
উহৈ
1.60
180.3
186.6
201.9
191.2
184.6
171.7
শঙ্গোম
4.44
174.1
175.3
176.7
177.3
178.3
177.8
য়েরু, শা অমসুং ঙা
2.40
169.8
171.9
171.1
177.2
180.1
176.2
খ) নন-ফুদ আর্তিকল
4.12
170.2
167.1
165.6
162.8
158.8
162.4
থাউ মরু
1.12
199.5
192.5
191.8
188.8
186.2
188.1
গ) মিনরেল
0.83
217.5
222.4
224.6
214.8
214.8
208.0
ঘ) ক্রুদ পেত্রোলিয়ম অমসুং নেচরেল গ্যাস
2.41
143.2
149.8
155.0
142.9
138.6
144.7
ক্রুদ পেত্রোলিয়ম
1.95
115.9
123.8
133.4
119.2
116.8
125.1
2) ফুএল অমসুং পাৱর
13.15
157.6
156.4
152.7
148.6
146.0
145.3
এল.পি.জি
0.64
117.4
137.4
134.0
117.1
114.0
107.3
পেত্রোল
1.60
160.3
159.4
159.5
157.0
155.9
156.0
ঐচ.এস.দি.
3.10
183.8
176.5
171.7
169.5
169.0
170.2
3) মেন্যুফেকচর তৌরবা পোত্থোক
64.23
141.6
141.3
141.4
140.6
140.0
139.6
ফুদ প্রদক্ত মেন্যুফেকচর তৌবা
9.12
161.9
160.8
160.5
158.9
158.9
159.7
মনা-মশিং অমসুং শাগী থাউ অমদি ফেৎ
2.64
162.9
157.9
155.4
149.7
145.8
147.3
বেভরেজ মেন্যুফেকচর তৌবা
0.91
130.3
130.3
130.9
130.6
130.9
131.1
হিদাক মনাগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.51
166.5
169.2
169.8
171.4
173.1
171.5
তেক্সতাইল মেন্যুফেকচর তৌবা
4.88
137.2
136.8
137.2
135.9
135.1
134.1
শেৎ-চানবা ফিরোল মেন্যুফেকচর তৌবা
0.81
149.7
150.0
149.5
150.0
149.3
149.5
শউন অমসুং মরী লৈনবা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.54
122.2
122.3
123.4
123.5
124.1
125.3
উ, উ অমসুং কোর্ক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
0.77
142.6
143.0
143.9
145.0
145.1
144.6
চে অমসুং চেগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.11
148.0
147.0
147.2
146.0
144.3
141.6
কেমিকেল অমসুং কেমিকেলগী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
6.47
142.8
142.2
141.1
139.6
138.3
137.3
ফার্মাস্যুতিকেল, জুনদিসিনেল কেমিকেল অমসুং বোতিনিকেল পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
1.99
142.4
141.7
142.8
142.9
143.2
142.4
রব্বর অমসুং প্লাস্তিক্কী পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
2.30
128.7
128.3
128.4
127.6
127.1
126.8
নন-জুনতাল্লিক মিনরেলগী অতোপ্পা পোত্থোক মেন্যুফেকচর তৌবা
3.20
135.3
134.6
135.2
134.7
134.6
134.9
সিজুনন্ত, শুনু অমসুং প্লাস্তর
1.64
138.9
137.9
138.2
137.3
137.3
137.7
বেসিক জুনতল মেন্যুফেকচর তৌবা
9.65
146.9
146.2
145.3
143.6
141.7
140.3
মাইল্দ স্তীল – সেমি ফিনিশ প্রদক্ত
1.27
124.8
126.0
122.8
122.4
121.7
122.3
শেমদোক্লবা জুনতল পোত্থোক (মছিনরী অমসুং ইক্বিপজুনন্ত নত্তনা) মেন্যুফেকচর তৌবা
3.15
139.1
139.2
139.5
139.7
139.5
138.6

Ministry of Commerce & Industry
All India Wholesale Price Index for July 2023 stands at (-) 1.36% over July, 2022; Decline due to fall in prices of mineral oils, basic metals, chemical & chemical products, textiles and food products
Index Numbers of Wholesale Price in India for the Month of July, 2023 (Base Year: 2011-12)
14 AUG 2023 12:00PM by PIB Delhi
The annual rate of inflation based on all India Wholesale Price Index (WPI) number is (-) 1.36% (Provisional) for the month of July, 2023 (over July, 2022) against (-) 4.12% recorded in June, 2023. Decline in the rate of inflation in July, 2023 is primarily contributed by fall in prices of mineral oils, basic metals, chemical & chemical products, textiles and food products. The index numbers and inflation rate for the last three months of all commodities and WPI components are given below:
Index Numbers & Annual Rate of Inflation (Y-o-Y in %)*
All Commodities/Major Groups
Weight (%)
May-23 (F)
June-23 (P)
July-23 (P)
Index
Inflation
Index
Inflation
Index
Inflation
All Commodities
100.0
149.4
-3.61
149.0
-4.12
151.9
-1.36
I. Primary Articles
22.62
175.1
-1.90
176.3
-2.87
190.5
7.57
II. Fuel & Power
13.15
148.6
-9.17
146.0
-12.63
145.3
-12.79
III. Manufactured Products
64.23
140.6
-3.03
140.0
-2.71
139.6
-2.51
Food Index
24.38
172.9
-1.54
175.2
-1.24
187.7
7.75
Note: P: Provisional, F: Final, *Annual rate of WPI inflation calculated over the corresponding month of previous year
The month over month change in WPI index for the month of July, 2023 stood at 1.95 % as compared to June, 2023. The monthly change in WPI index for last six-month is summarized below:
Month Over Month (M-o-M in %) change in WPI Index#
All Commodities/Major Groups
Weight
Feb-23
Mar-23
Apr-23
May-23
Jun-23 (P)
Jul-23 (P)
All Commodities
100.0
0.13
0.07
0.07
-1.13
-0.27
1.95
I. Primary Articles
22.62
-0.40
0.92
1.48
-1.52
0.69
8.05
II. Fuel & Power
13.15
1.29
-0.76
-2.37
-2.69
-1.75
-0.48
III. Manufactured Products
64.23
0.14
-0.21
0.07
-0.57
-0.43
-0.29
Food Index
24.38
-0.12
0.47
1.10
-0.63
1.33
7.13
Note: P: Provisional, #Monthly rate of change, based on month over month (M-o-M) WPI calculated over the preceding month
Month over Month Change in Major Groups of WPI:
1. Primary Articles (Weight 22.62%):- The index for this major group increased by 8.05% to 190.5 (provisional) in July, 2023 from 176.3 (provisional) for the month of June, 2023. Prices of Food Articles (10.55%), Crude Petroleum & Natural Gas (4.40%) and Non-food Articles (2.27%) increased in July, 2023 as compared to June, 2023. Prices of Minerals (-3.17%) declined in July, 2023 as compared to June, 2023.
2. Fuel & Power (Weight 13.15%):- The index for this major group declined by 0.48% to 145.3 (provisional) in July, 2023 from 146.0 (provisional) for the month of June, 2023. Prices of Coal (0.07%) increased in July, 2023 as compared to June, 2023. Prices of Electricity (-0.45%) and Mineral Oils (-0.65%) declined in July, 2023 as compared to June, 2023.
3. Manufactured Products (Weight 64.23%):- The index for this major group declined by 0.29% to 139.6 (provisional) in July, 2023 from 140.0 (provisional) for the month of June, 2023. Out of the 22 NIC two-digit groups for manufactured products, 11 groups have witnessed an increase in prices whereas 10 groups have witnessed a decrease in prices. The increase in price is mainly contributed by food products; machinery & equipment; computer, electronic & optical products; other non-metallic mineral products and electrical equipment etc. Some of the groups that have witnessed a decrease in prices are basic metals; chemical and chemical products; textiles; other manufacturing; paper & paper products etc. in July, 2023 as compared to June, 2023.
WPI Food Index (Weight 24.38%): The Food Index consisting of 'Food Articles' from Primary Articles group and 'Food Product' from Manufactured Products group have increased from 175.2 in June, 2023 to 187.7 in July, 2023. The annual rate of inflation based on WPI Food Index increased from (-)1.24% in June, 2023 to 7.75% in July, 2023.
Final Index for the month of May, 2023 (Base Year: 2011-12=100): For the month of May, 2023 the final Wholesale Price Index and inflation rate for 'All Commodities' (Base: 2011-12=100) stood at 149.4 and (-)3.61% respectively. The details of all India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation for different commodity groups based on updated figures are at Annex I. The Annual rate of Inflation (Y-o-Y) based on WPI for different commodity groups in the last six months are at Annex II. The WPI Index for different commodity groups in the last six months is at Annex III.
Response Rate: The WPI for July, 2023 have been compiled at a weighted response rate of 85.2 percent, while the final figure for May, 2023 is based on the weighted response rate of 94.4 percent. The provisional figures of WPI will undergo revision as per the final revision policy of WPI. This press release, item indices, and inflation numbers are available at our home page http://eaindustry.nic.in.
Next date of Press Release: WPI for the month of August, 2023 would be released on 14/09/2023.
Note: The DPIIT releases index numbers of wholesale price in India on monthly basis on 14th of every month (or next working day) with a time lag of two weeks of the reference month, and the index numbers is compiled with data received from institutional sources and selected manufacturing units across the country. This press release contains WPI (Base Year 2011-12=100) for the month of July, 2023 (Provisional), May, 2023 (Final) and other months/years. Provisional figures of WPI is finalised after 10 weeks (from the month of reference), and then frozen thereafter.
Annex-I
All India Wholesale Price Indices and Rates of Inflation (Base Year: 2011-12=100) for July, 2023
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
Index
(July-23)*
Latest month over month
Cumulative Inflation (YoY)
WPI Based rate of Inflation (YoY)
2022-2023
2023-2024*
2022-2023
2023-2024*
July-22
July-23*
ALL COMMODITIES
100.0
151.9
-0.90
1.95
15.57
-2.48
14.07
-1.36
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
190.5
-2.42
8.05
16.85
1.14
14.78
7.57
A. Food Articles
15.26
204.4
-1.97
10.55
11.18
5.26
10.77
14.25
Cereals
2.82
186.4
1.06
1.03
8.47
7.81
9.76
8.31
Paddy
1.43
181.2
0.42
1.68
2.18
7.80
3.10
9.03
Wheat
1.03
187.5
1.05
0.11
11.38
7.69
13.61
8.01
Pulses
0.64
191.9
1.45
1.80
-1.25
7.57
1.33
9.59
Vegetables
1.87
367.2
-12.82
81.15
37.80
3.89
18.46
62.12
Potato
0.28
220.3
12.47
7.99
37.22
-21.05
54.51
-24.40
Onion
0.16
184.8
14.31
27.98
-21.66
-5.42
-25.93
7.13
Fruits
1.60
171.7
1.24
-6.99
14.59
-3.40
29.64
-8.91
Milk
4.44
177.8
0.12
-0.28
5.79
8.28
5.45
8.15
Eggs, Meat & Fish
2.40
176.2
-1.25
-2.17
5.57
1.88
5.55
1.79
B. Non-Food Articles
4.12
162.4
-2.33
2.27
19.75
-7.87
12.88
-5.47
Oil Seeds
1.12
188.1
-4.32
1.02
5.20
-13.87
-4.06
-9.61
C. Minerals
0.83
208.0
-4.17
-3.17
11.74
4.84
5.50
5.21
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
144.7
-4.99
4.40
72.89
-12.21
65.94
-13.66
Crude Petroleum
1.95
125.1
-6.57
7.11
68.85
-23.48
58.77
-22.83
II. FUEL & POWER
13.15
145.3
-0.30
-0.48
45.86
-8.62
44.62
-12.79
LPG
0.64
107.3
-7.77
-5.88
42.22
-19.45
32.00
-20.69
Petrol
1.60
156.0
-3.22
0.06
65.41
-9.87
55.30
-13.48
HSD
3.10
170.2
1.16
0.71
78.32
-14.00
72.41
-18.95
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
139.6
-0.49
-0.29
9.80
-2.64
8.24
-2.51
Mf/o Food Products
9.12
159.7
-1.60
0.50
8.49
-5.62
6.74
-3.97
Vegetable And Animal Oils and Fats
2.64
147.3
-7.03
1.03
10.15
-26.99
2.53
-22.60
Mf/o Beverages
0.91
131.1
-0.39
0.15
1.79
2.13
1.19
2.42
Mf/o Tobacco Products
0.51
171.5
1.16
-0.92
3.21
4.10
2.98
3.38
Mf/o Textiles
4.88
134.1
-1.34
-0.74
14.14
-8.22
12.61
-8.96
Mf/o Wearing Apparel
0.81
149.5
0.75
0.13
4.35
1.80
4.23
1.15
Mf/o Leather and Related Products
0.54
125.3
0.57
0.97
3.26
1.68
5.03
1.70
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
144.6
0.85
-0.34
3.11
0.99
2.14
0.98
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
141.6
-0.90
-1.87
16.60
-6.63
15.66
-8.29
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
137.3
-0.34
-0.72
14.55
-5.52
14.31
-7.10
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
142.4
0.14
-0.56
3.31
2.29
4.24
1.71
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
126.8
-0.15
-0.24
8.38
-3.08
7.99
-3.28
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
134.9
-0.22
0.22
9.05
1.75
9.05
0.90
Cement, Lime and Plaster
1.64
137.7
-1.15
0.29
9.31
0.84
8.87
0.22
Mf/o Basic Metals
9.65
140.3
-0.40
-0.99
16.73
-7.74
11.49
-6.09
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
122.3
0.71
0.49
13.39
-6.55
11.37
-4.68
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
138.6
-0.43
-0.65
10.46
-0.27
7.81
-0.57
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-II
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI based inflation figures for last 6 months
Feb-23
Mar-23
Apr-23
May-23
Jun-23*
Jul-23*
ALL COMMODITIES
100.0
3.85
1.41
-0.79
-3.61
-4.12
-1.36
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
3.64
2.52
1.89
-1.90
-2.87
7.57
A. Food Articles
15.26
3.81
5.42
3.88
1.63
1.32
14.25
Cereals
2.82
13.95
9.48
7.69
6.89
8.34
8.31
Paddy
1.43
8.60
7.54
7.18
7.33
7.67
9.03
Wheat
1.03
18.48
9.16
7.56
6.20
9.02
8.01
Pulses
0.64
2.59
3.03
5.67
5.82
9.21
9.59
Vegetables
1.87
-21.58
-2.39
-1.50
-20.47
-21.98
62.12
Potato
0.28
-14.42
-25.59
-19.28
-18.10
-21.27
-24.40
Onion
0.16
-40.22
-36.83
-18.60
-7.25
-4.31
7.13
Fruits
1.60
7.32
4.89
-4.40
0.68
-0.86
-8.91
Milk
4.44
10.33
8.48
8.21
8.18
8.59
8.15
Eggs, Meat & Fish
2.40
1.49
1.36
0.88
2.07
2.74
1.79
B. Non-Food Articles
4.12
0.00
-4.51
-6.70
-9.51
-9.72
-5.47
Oil Seeds
1.12
-7.38
-15.05
-15.58
-15.60
-14.39
-9.61
C. Minerals
0.83
-3.33
-2.84
7.88
2.19
4.12
5.21
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
14.47
-1.19
1.64
-13.66
-21.43
-13.66
Crude Petroleum
1.95
-10.22
-23.53
-9.44
-27.01
-32.68
-22.83
II. FUEL & POWER
13.15
13.96
8.69
0.99
-9.17
-12.63
-12.79
LPG
0.64
-7.12
3.31
-10.49
-24.35
-22.29
-20.69
Petrol
1.60
15.24
6.48
1.53
-9.51
-16.32
-13.48
HSD
3.10
24.61
11.85
1.42
-17.03
-18.59
-18.95
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
1.94
-0.70
-2.28
-3.03
-2.71
-2.51
Mf/o Food Products
9.12
0.87
-2.96
-5.53
-6.97
-5.98
-3.97
Vegetable and Animal Oils and Fats
2.64
-14.31
-22.02
-26.25
-29.92
-28.77
-22.60
Mf/o Beverages
0.91
2.12
2.60
2.51
1.71
1.87
2.42
Mf/o Tobacco Products
0.51
4.19
4.19
3.16
4.32
5.55
3.38
Mf/o Textiles
4.88
-3.65
-4.93
-5.90
-8.48
-9.51
-8.96
Mf/o Wearing Apparel
0.81
3.46
3.38
2.05
2.25
1.77
1.15
Mf/o Leather and Related Products
0.54
0.74
1.58
1.98
1.73
1.31
1.70
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
-0.21
-0.97
-1.44
2.33
2.18
0.98
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
3.28
-1.01
-4.23
-6.59
-7.38
-8.29
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
2.59
-0.07
-3.16
-5.03
-6.74
-7.10
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
3.26
2.68
2.29
2.73
2.43
1.71
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
1.10
-1.31
-2.51
-3.33
-3.20
-3.28
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
6.79
5.40
3.60
2.12
0.45
0.90
Cement, Lime and Plaster
1.64
8.18
6.24
3.60
0.88
-1.22
0.22
Mf/o Basic Metals
9.65
-0.14
-7.17
-9.86
-9.23
-5.53
-6.09
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
1.55
-4.76
-8.70
-8.18
-4.47
-4.68
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
4.19
2.88
0.50
-0.64
-0.36
-0.57
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of
Annex-III
Commodities/Major Groups/Groups/Sub-Groups/Items
Weight
WPI Index for last 6 months
Feb-23
Mar-23
Apr-23
May-23
Jun-23*
Jul-23*
ALL COMMODITIES
100.0
150.9
151.0
151.1
149.4
149.0
151.9
I. PRIMARY ARTICLES
22.62
173.6
175.2
177.8
175.1
176.3
190.5
A. Food Articles
15.26
176.9
178.8
182.1
181.3
184.9
204.4
Cereals
2.82
187.1
183.6
183.5
183.1
184.5
186.4
Paddy
1.43
175.6
175.4
176.2
177.2
178.2
181.2
Wheat
1.03
196.8
187.1
186.4
184.9
187.3
187.5
Pulses
0.64
178.0
180.4
184.6
183.6
188.5
191.9
Vegetables
1.87
166.8
175.7
183.9
178.3
202.7
367.2
Potato
0.28
146.0
135.2
157.0
190.0
204.0
220.3
Onion
0.16
159.5
138.1
128.2
129.2
144.4
184.8
Fruits
1.60
180.3
186.6
201.9
191.2
184.6
171.7
Milk
4.44
174.1
175.3
176.7
177.3
178.3
177.8
Eggs, Meat & Fish
2.40
169.8
171.9
171.1
177.2
180.1
176.2
B. Non-Food Articles
4.12
170.2
167.1
165.6
162.8
158.8
162.4
Oil Seeds
1.12
199.5
192.5
191.8
188.8
186.2
188.1
C. Minerals
0.83
217.5
222.4
224.6
214.8
214.8
208.0
D. Crude Petroleum & Natural gas
2.41
143.2
149.8
155.0
142.9
138.6
144.7
Crude Petroleum
1.95
115.9
123.8
133.4
119.2
116.8
125.1
II. FUEL & POWER
13.15
157.6
156.4
152.7
148.6
146.0
145.3
LPG
0.64
117.4
137.4
134.0
117.1
114.0
107.3
Petrol
1.60
160.3
159.4
159.5
157.0
155.9
156.0
HSD
3.10
183.8
176.5
171.7
169.5
169.0
170.2
III. MANUFACTURED PRODUCTS
64.23
141.6
141.3
141.4
140.6
140.0
139.6
Mf/o Food Products
9.12
161.9
160.8
160.5
158.9
158.9
159.7
Vegetable and Animal Oils and Fats
2.64
162.9
157.9
155.4
149.7
145.8
147.3
Mf/o Beverages
0.91
130.3
130.3
130.9
130.6
130.9
131.1
Mf/o Tobacco Products
0.51
166.5
169.2
169.8
171.4
173.1
171.5
Mf/o Textiles
4.88
137.2
136.8
137.2
135.9
135.1
134.1
Mf/o Wearing Apparel
0.81
149.7
150.0
149.5
150.0
149.3
149.5
Mf/o Leather and Related Products
0.54
122.2
122.3
123.4
123.5
124.1
125.3
Mf/o Wood and of Products of Wood and Cork
0.77
142.6
143.0
143.9
145.0
145.1
144.6
Mf/o Paper and Paper Products
1.11
148.0
147.0
147.2
146.0
144.3
141.6
Mf/o Chemicals and Chemical Products
6.47
142.8
142.2
141.1
139.6
138.3
137.3
Mf/o Pharmaceuticals, Medicinal Chemical and Botanical Products
1.99
142.4
141.7
142.8
142.9
143.2
142.4
Mf/o Rubber and Plastics Products
2.30
128.7
128.3
128.4
127.6
127.1
126.8
Mf/o other Non-Metallic Mineral Products
3.20
135.3
134.6
135.2
134.7
134.6
134.9
Cement, Lime and Plaster
1.64
138.9
137.9
138.2
137.3
137.3
137.7
Mf/o Basic Metals
9.65
146.9
146.2
145.3
143.6
141.7
140.3
Mild Steel - Semi Finished Steel
1.27
124.8
126.0
122.8
122.4
121.7
122.3
Mf/o Fabricated Metal Products, Except Machinery and Equipment
3.15
139.1
139.2
139.5
139.7
139.5
138.6
Note: * = Provisional, Mf/o = Manufacture of