Ministry of Youth Affairs and Sports
The Sports Authority of India (SAI) has established 10 Regional Centres and 2 Institutional Units for the promotion and development of sports all over the country: Shri Anurag Thakur
08 AUG 2023 7:34PM by PIB Delhi
The Sports Authority of India (SAI) has established 10 Regional Centres and 2 Institutional Units in various parts of the country. The functions of these centres are, to implement and monitor the sports promotional schemes of SAI and Government of India, to conduct coaching camps and to assist the national teams for participation in international competitions by providing them with requisite state of the art infrastructure, equipment, coaching facilities and competition exposure, boarding and lodging to the selected trainees, scientific training/ equipment support, to provide scientific back-up to sportspersons to deliver high level performance in sports, to plan, construct, acquire, develop, manage, maintain and utilize sports infrastructure and facilities in the region, to liaise with other organizations/ sports bodies, State Govt./ UT Administration and act as an interface between the Ministry of Youth Affairs & Sports and respective State Governments, and to conduct Certificate, Skill Development, Diploma, Graduation and PG Level courses in Coaching/Physical Education in collaboration with the Academic Wing of SAI at NSNIS Patiala & LNCPE Trivandrum.
The decision regarding creation of facilities/SAI centres depends on various factors, such as suitable proposals received from the State Governments, availability of funds, local demand, etc. Further, as a part of its restructuring exercise, SAI has carried out a review of its existing sports promotional schemes. In view of the available sports infrastructure and financial constraints, it has been decided to focus primarily on the existing centres with a view to achieve excellence.
Sports Authority of India (SAI) implements the following Sports Promotional Schemes across the country to identify talented sportspersons in various age groups and nurture them to excel at national and international level:
• National Centres of Excellence (NCOE)
• SAI Training Centre (STC)
• Extension Centre of STC
• National Sports Talent Contest (NSTC)
A total of 187 Centres, including NCOEs, STCs, Extension Centres, etc. are functional in the country for implementation of these schemes. Presently, 7780 talented sports persons (4688 boys and 3092 girls) are being trained in 34 sports disciplines on residential and non-residential basis. The sportspersons identified under SAI Sports Promotional Schemes come from all sections of society, including the rural, backward, and tribal areas of the country.
Further, the Government has launched the Khelo India Programme with twin objectives of mass participation and the promotion of excellence in sports. Various programmes have been launched under this scheme to promote sports and improve the level of sports and infrastructural facilities, including stadiums, playing fields, tracks and sports training centres across the country.
31 Khelo India State Centres of Excellence and 960 Khelo India Centres are being supported under the scheme. 267 Academies have been accredited under the scheme. 2510 athletes in 21 sports disciplines (including Para sports) have been identified as Khelo India Athletes (KIA).
This reply was given by the minister of Youth affairs and sports, Shri Anurag Singh Thakur in Lok Sabha today.

নহারোল অমসুং শান্ন-খোৎনবগী মন্ত্রালয়
স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (সাই)না লৈবাক পুম্বদা স্পোর্তসকী প্রমোসন অমসুং দিবলপমেন্তকীদমক রিজনেল সেন্তর ১০ অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল য়ুনিত ২ লিংখৎখ্রে: শ্রী অনুরাগ থাকুর
08 AUG 2023 7:34PM by PIB Imphal
স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (সাই)না লৈবাক্কী তোঙান তোঙানবা শরুকশিংদা রিজনেল সেন্তর ১০ অমসুং ইন্সতিত্যুস্নেল য়ুনিত ২ লিংখৎখ্রে। সেন্তরশিং অসিগী মথৌদি কোচিং কেম্পশিং পাংথোক্নবা সাই অমসুং ভারত সরকারগী স্পোর্তস প্রমোস্নেল স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত অমসুং মোনিতর তৌবনি অমসুং খনগৎলবা ত্রেনীশিংদা অনৌবা ইনফ্রাস্ত্রকচর, ইক্বিপমেন্ত, কোচিং ফেসিলিতীশিং অমসুং কম্পিতিসন এক্সপোজর, বোর্দিং অমসুং লোদজিং ফংহন্দুনা অন্তরজাতিগী কম্পিতিসনশিংদা শরুক য়ানবা নেস্নেল তিমশিং মতেং পাংবনি, সাইন্তিফিক ত্রেনিং/ইক্বিপমেন্ত সপোর্ত ফংহনবনি, স্পোর্তসতা অৱাংবা থাক্কী পর্ফোমেন্স পীহন্নবা স্পোর্তসপর্সনশিংদা সাইন্তিফিক বেক-অপ ফংহনবনি, রিজনদা স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর অমসুং ফেসিলিতীশিং প্লান, কন্সত্রক্ত, এক্যুয়র, দিবেলপ, মেনেজ, মেন্তেন অমসুং য়ুতিলাইজ তৌবনি, অতোপ্পা ওর্গনাইজেসনশিং/স্পোর্তস বোদীশিং, স্তেত গবর্নমেন্ত/ য়ু.তি. এদমিনিস্ত্রেসনগা লোয়ননা লিয়াইজ তৌবা অমসুং য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রালয় অমসুং মরী লৈনবা রাজ্য সরকারশিংগী মরক্তা ইন্তরফেস অমগুম এক্ত তৌবা, অমসুং এন.এস.এন.আই.এস. পতিয়ালা অমসুং এল.এন.সি.পি.ই. ত্রিভান্দ্রমদা লৈরিবা সাইগী একাদেমিক ৱিংগা খুৎশম্নদুনা কোচিং/ফিজিকেল এজুকেসনদা সর্তিফিকেত, স্কিল দিবলপমেন্ত, দিপ্লোমা, গ্রেজুয়েসন অমসুং পি.জি. লেবেল কোর্সশিং পাংথোকপনি।
ফেসিলিতীশিং/সাই সেন্তরশিং শেমগৎপগা মরী লৈনবা ৱারেপশিং তোঙান তোঙানবা ফেক্তরশিংগী মখা পোল্লি, খুদম ওইনা রাজ্য সরকারশিংদগী ফংবা মতিকচাবা প্রপোজেলশিং, ফন্দশিংগী এবাইলেবিলিতী, লোকেল দিমান্দ অসিনচিংবনি। মখা তানা মসিগী এক্সরসাইজ রিস্ত্রক্ত তৌবগী শরুক অমা ওইনা সাইনা মসিগী হৌজিক লৈরিবা স্পোর্তস প্রমোস্নেল স্কিমশিং নৌহৌনা য়েংশিল্লি।
স্পোর্তস ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (সাই)না তোঙান তোঙানবা চহি কাংলুপশিংদা তেলেন্ত লৈবা স্পোর্তসপর্সনশিং মশক খংদোক্নবা অমসুং নেস্নেল অমসুং ইন্তরনেস্নেল থাক্তা মখোয়বু মতোল লোম্না শেমগৎনবা লৈবাক পুম্বদা মখাগী স্পোর্তস প্রমোস্নেল স্কিমশিং ইমপ্লিমেন্ত তৌরি:
• নেস্নেল সেন্তর্স ওফ এক্সিলেন্স (এন.সি.ও.ই.)
• সাই ত্রেনিং সেন্তর (এস.তি.সি.)
• এস্কতেন্সন সেন্তর ওফ এস.তি.সি.
• নেস্নেল স্পোর্তস তেলেন্ত কন্তেস্ত (এন.এস.তি.সি.)
স্কিমশিং অসি ইমপ্লিমেন্ত তৌনবগীদমক লৈবাক অসিদা এন.সি.ও.ই.শিং, এস.তি.সি.শিং, এক্সতেন্সন সেন্দরশিং য়াওনা পুন্না সেন্তর ১৮৭ মথৌ তৌরি। হৌজিক্কী ওইনা, তেলেন্ত লৈরবা স্পোর্তস পর্সন ৭৭৮০ (নুপা মচা ৪৬৮৮ অমসুং নুপী মচা ৩০৯২) রেসিদেন্সিয়েল অমসুং নন-রেসিদেন্সিয়েল বেসিসতা স্পোর্তস দিসিপ্লিন ৩৪দা ত্রেন তৌরি। সাই স্পোর্তস প্রমোস্নেল স্কিমশিংগী মখাদা মশক খংদোক্লবা স্পোর্তসপর্সনশিং অসি লৈবাক্কী রুরেল, বেকৱার্দ, অমসুং ত্রাইবেল এরিয়াশিং য়াওনা সমাজগী সেক্সন পুম্নমক্তগী লাক্লি।
মখা তারকপদা সরকারনা স্পোর্তসতা চাওনা শরুক য়াবা অমসুং এক্সেলেন্সকী প্রমোসনগী ওইবা পান্দম অনিগা লোয়ননা খেলো ইন্দিয়া প্রোগ্রাম হৌদোক্লে। স্কিম অসিগী মখাদা স্পোর্তস প্রমোত তৌনবা অমসুং স্পোর্তসকী থাক অমদি লৈবাক পুম্বদা স্তেদিয়মশিং, প্লেয়িং ফিল্দশিং, ত্রেকশিং অমসুং স্পোর্তস ত্রেনিং সেন্তরশিং য়াওনা ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ওইবা ফেসিলিতীশিং ফগৎহন্নবা তোঙান তোঙানবা প্রোগ্রামশিং হৌদোক্লে।
স্কিম অসিগী মখাদা খেলো ইন্দিয়া স্তেত সেন্তরস ওফ এক্সেলেন্স ৩১ অমসুং খেলো ইন্দিয়া সেন্তর ৯৬০ সপোর্ত তৌরি। স্কিম অসিগী মখাদা একাদেমী ২৬৭ এক্রিদিত তৌখ্রে। স্পোর্তস দিসিপ্লিন ২১ (পারা স্পোর্তস য়াওনা)দা এথেলেত ২৫১০ খেলো ইন্দিয়া এথেলেত (কে.আই.এ.) ওইনা মশক খংদোক্লে।
পাউখুম অসি ঙসি লোক সভাদা য়ুথ এফিয়ার্স অমসুং স্পোর্তস মন্ত্রী শ্রী অনুরাগ সিংহ থাকুরনা পীখিবনি।