ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଗୁଜରାଟର ରାଜକୋଟ ଠାରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରାଜକୋଟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନବନ୍ଦରକୁ ଦେଶ ପ୍ରତି ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଛନ୍ତି
୮୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଉଦଘାଟନ କରିଛନ୍ତି
"ରାଜକୋଟ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକୃତ ହୋଇଥାଏ’
"ମୁଁ ସବୁବେଳେ ରାଜକୋଟ ନିକଟରେ ଥିବା ମୋର ଋଣକୁ ପରିଶୋଧ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥାଏ’
"ଆମେ ‘ସୁଶାସନ'ର ନିଶ୍ଚିତତା ନେଇ ଆସିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଏହାକୁ ପୂରଣ କରୁଛୁ’
;ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ଉଭୟ ନବ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ’
ବାୟୁ ସେବାର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଦେଇଛି "
"ଜୀବନର ସହଜତା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଜୀବନଶୈଳୀ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରାଥମିକତା ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି’
"ଆଜି ରେରା ଆଇନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଟଙ୍କା ଲୁଟିବାରୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରୁଛି’
"ଆଜି ଆମ ପଡୋଶୀ ଦେଶରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୨୫- ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ସେପରି ନୁହେଁ’
27 JUL 2023 6:16PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ରାଜକୋଟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନବନ୍ଦର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ରାଜକୋଟ ଠାରେ ୮୬୦ କୋଟି ଟଙ୍କାରୁ ଅଧିକ ମୂଲ୍ୟର ଏକାଧିକ ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଦେଶ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ କରିଛନ୍ତି । ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ସାଉନି ଯୋଜନା ଲିଙ୍କ୍ ୩ ପ୍ୟାକେଜ୍ ୮ ଏବଂ ୯, ଦ୍ୱାରକା ଗ୍ରାମୀଣ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଏବଂ ପରିମଳ (ଆରଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍‌ଏସ୍‌) ର ଅଧିକ ଉନ୍ନତିକରଣ, ଉପରକୋଟ ଦୁର୍ଗର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟର ସଂରକ୍ଷଣ, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ବିକାଶ; ଏକ ଜଳ ବିଶୋଧନ କାରଖାନା, ମଇଳା ନିଷ୍କାସନ କାରଖାନା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଫ୍ଲାଇ ଓଭର ପୋଲ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମଧ୍ୟ ନବ ଉଦଘାଟିତ ରାଜକୋଟ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲ ଗୃହରେ ଏକ ପଦଯାତ୍ରା କରିଥିଲେ ।
ଏହି ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, କେବଳ ରାଜକୋଟ ନୁହେଁ, ସମଗ୍ର ସୌରାଷ୍ଟ୍ର ଅଂଚଳ ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ବିରାଟ ଦିନ । ଏହି ଅଂଚଳରେ ଘୂର୍ଣ୍ଣିବଳୟ ଏବଂ ସମ୍ପ୍ରତି ବନ୍ୟା ଭଳି ପ୍ରାକୃତିକ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ଗୁଡିକ ଯୋଗୁଁ କ୍ଷତି ସହିଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସରକାର ଏବଂ ଲୋକମାନେ ଏକତ୍ର ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛନ୍ତି ଏବଂ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଭାବିତ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ରାଜ୍ୟ ସରକାରଙ୍କ ସହାୟତାରେ ପୁନଃ ଥଇଥାନ କରାଯାଉଛି । ଏଥି ସହ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେଉଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ରାଜକୋଟ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ ମାନ୍ୟତା ପାଇଛି । ଏହାର ଶିଳ୍ପ, ସଂସ୍କୃତି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ରୁଚି ସତ୍ୱେ ଅନୁଭବ କରା ଯାଉଥିବା ଏକ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଆବଶ୍ୟକତା ଆଜି ପୂରଣ ହୋଇଛି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ ରାଜକୋଟ କିପରି ତାଙ୍କୁ ଏମଏଲଏ ଭାବରେ ବାଛିଥିଲା, ତା’ର ସ୍ମୃତିଚାରଣ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସହର ତାଙ୍କୁ ଅନେକ କିଛି ଶିକ୍ଷା ଦେଇଛି । ‘ରାଜକୋଟର ଋଣ ସବୁବେଳେ ମୋ ଉପରେ ରହି ଆସିଛି ଏବଂ ମୁଁ ସବୁବେଳେ ଏହି ଋଣର ପରିମାଣକୁ କମାଇବାକୁ ଉଦ୍ୟମ କରୁଛି ।’
ଆଜି ଉଦଘାଟିତ ହୋଇଥିବା ବିମାନ ବନ୍ଦର ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯାତାୟାତର ସହଜତା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ଅଂଚଳର ଉଦ୍ୟୋଗ ଗୁଡିକ ବିମାନ ବନ୍ଦରରୁ ବିପୁଳ ପରିମାଣରେ ଲାଭବାନ୍ ହେବେ । ପ୍ରଧାମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ନୂଆ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ସେ ଯେଉଁ ‘ମିନି ଜାପାନ’ର ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିଥିଲେ, ରାଜକୋଟ ତାହା ପୂରଣ କରି ପାରିଛି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବିମାନ ବନ୍ଦର ରୂପରେ, ରାଜକୋଟ ଏକ ଶକ୍ତିକେନ୍ଦ୍ର ପାଇଛି ଯାହା ଏହାକୁ ନୂଆ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଉଡ଼ାଣ ଦେବ ।
ଆଜି ଉଦଘାଟନ ହୋଇଥିବା ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ସାଉନି ଯୋଜନା ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରକଳ୍ପ ସମାପ୍ତ ହେଲେ ଏହି ଅଂଚଳ ପାଇଁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ଦିଗରେ ପଥ ପରିଷ୍କାର ହେବ ଏବଂ ଡଜନ ଡଜନ ଗାଁକୁ ପାନୀୟ ଜଳ ଏବଂ ଜଳସେଚନ ପାଇଁ ଜଳ ଯୋଗାଣ ହେବ । ଆଜିର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ରାଜକୋଟବାସୀଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାମାଜିକ ଶ୍ରେଣୀ ଏବଂ ଅଂଚଳର ଜୀବନକୁ ସହଜତର କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆମେ ସୁଶାସନ’ ବା ଉତ୍ତମ ଶାସନକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହାକୁ ସଫଳ କରାଇ ଚାଲିଛୁ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, ‘ ଲୋକମାନେ ଗରିବ, ଦଳିତ, ଜନଜାତି ବା ପଛୁଆ ଶ୍ରେଣୀର ହୁଅନ୍ତୁ ନା କାହିଁକି, ଆମେ ସଦା ସର୍ବଦା ସେମାନଙ୍କ ଜୀବନକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା ଦିଗରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛୁ ।’ ଦେଶରେ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟର ସ୍ତର ଅତି ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ହ୍ରାସ ପାଉଛି ବୋଲି ଦର୍ଶାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିକଟରେ ପ୍ରକାଶିତ ହୋଇଥିବା ଏକ ରିପୋର୍ଟକୁ ଉଦ୍ଧାର କରି ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ୧୩.୫ କୋଟି ନାଗରିକ ଦାରିଦ୍ର‌୍ୟରୁ ବାହାରି ଆସିଛନ୍ତି ଏବଂ ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଲୋକମାନେ ଦେଶରେ ଏକ ନବ- ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛନ୍ତି । ତେଣୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମଗ୍ର ମଧ୍ୟବିତ୍ତଶ୍ରେଣୀକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରି ଉଭୟ ନବ- ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀ ସରକାରଙ୍କର ପ୍ରାଥମିକତା ବୋଲି କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସଂଯୋଗ ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀଙ୍କର ଦୀର୍ଘ ଦିନରୁ ରହି ଆସିଥିବା ଦାବ ବିଷୟରେ କହିଛନ୍ତି । ସଂଯୋଗ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉନ୍ନତି ଘଟାଇବା ପାଇଁ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ନିଆ ଯାଇଥିବା ପଦକ୍ଷେପ ଗୁଡ଼ିକର ସେ ତାଲିକା ପ୍ରଦାନ କରିଛନ୍ତି । ୨୦୧୪ ରେ କେବଳ ୪ ଟି ସହରରେ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ଥିଲା, ଆଜି ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ ଭାରତର ୨୦ ରୁ ଅଧିକ ସହରରେ ପହଞ୍ଚିଛି । ବନ୍ଦେ ଭାରତ ପରି ଆଧୁନିକ ଟ୍ରେନ୍ ୨୫ ଟି ରୁଟରେ ଚାଲୁଛି; ଏହି ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ୨୦୧୪ ରେ ୭୦ ରୁ ବିମାନବନ୍ଦର ସଂଖ୍ୟା ଦ୍ୱିଗୁଣିତ ହୋଇଛି । "ବିମାନ ସେବା ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଭାରତର ବିମାନ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ନୂତନ ଉଚ୍ଚତା ଦେଇଛି । ଭାରତୀୟ କମ୍ପାନୀଗୁଡିକ କୋଟି କୋଟି ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିମାନ କ୍ରୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଗୁଜରାଟ ବିମାନ ନିର୍ମାଣ କରିବା ଦିଗରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ।
‘ଜୀବନ ବଂଚିବାକୁ ସହଜ କରିବା ଏବଂ ଜୀବନ ଧାରଣର ଶୈଳୀ ସରକାରଙ୍କ ପାଇଁ ଶୀର୍ଷତମ ପ୍ରାଥମିକତା ଗୁଡିକ ମଧ୍ୟରେ ରହିଛି’ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ । ଅତୀତରେ ଲୋକମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧା ଗୁଡିକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଡାକ୍ତରଖାନା ଏବଂ ୟୁଟିଲିଟି ପେମେଣ୍ଟ ସେଣ୍ଟର, ବୀମା ଏବଂ ପେନସନ୍ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ୟା ଏବଂ ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଦାଖଲ କରିବା ପାଇଁ ଗୁଡିକରେ ଲମ୍ବା ଧାଡିରେ ଠିଆ ହେଉଥିବା ଭଳି ଅସୁବିଧା ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଡିଜିଟାଲ ଇଣ୍ଡିଆ ଅଭିଯାନ ଦ୍ୱାରା ଏହି ସବୁ ପ୍ରସଙ୍ଗ ଗୁଡିକର ସମାଧାନ କରାଯାଇଛି । ଟିକସ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ପାଇଁ ମୋବାଇଲ୍ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ୍ ଏବଂ ଅନଲାଇନ୍ ଦାଖଲ କରିବାର ସହଜତା ବିଷୟରେ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଅଳ୍ପ ସମୟ ମଧ୍ୟରେ ରିଟର୍ଣ୍ଣ ଗୁଡିକ ସିଧାସଳଖ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ହସ୍ତାନ୍ତରିତ ହେଉଛି ବୋଲି ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ବାସଗୃହର ମହତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି, "ଆମେ ଗରିବଙ୍କ ବାସଗୃହର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଥିଲୁ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ଶ୍ରେଣୀଙ୍କର ଏକ ଘର କରିବାର ସ୍ୱପ୍ନକୁ ମଧ୍ୟ ପୂରଣ କରିଛୁ ।’ ସେ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ପିଏମ୍ ଆବାସ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ୧୮ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତର ଏକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରିହାତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ । ଗୁଜରାଟରେ ୬୦ ହଜାରଙ୍କ ସମେତ ୬ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ପରିବାର ଏହାଦ୍ୱାରା ଉପକୃତ ହୋଇଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ।
ବାସଗୃହ ନାମରେ ଘଟିଥିବା ଠକେଇ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଇନ ଅଭାବରୁ ପୂର୍ବ ସରକାରଗୁଡିକ ସମୟରେ ବହୁ ବର୍ଷ ଧରି ଏହି ଗୃହର ଅଧିକାର ଦିଆଯାଇ ପାରୁ ନଥିଲା । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ହିଁ ରେରା ଆଇନ ପ୍ରଣୟନ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱାର୍ଥ ରକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆଜି ରେରା ଆଇନ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଲୋକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଟଙ୍କା ଲୁଟ୍ ହେବାରୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରୁଛି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅତୀତରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ହାର ୧୦ ପ୍ରତିଶତ ଛୁଇଁଥିଲା । ମହାମାରୀ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ସତ୍ତ୍ୱେ ବର୍ତ୍ତମାନର ସରକାର ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣରେ ରଖିଛନ୍ତି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି । "ଆଜି ଆମ ପଡୋଶୀ ଦେଶରେ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତି ୨୫-୩୦ ପ୍ରତିଶତ ହାରରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଉଛି । କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଏପରି ନୁହେଁ । ଆମେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳତାର ସହିତ ମୁଦ୍ରାସ୍ଫୀତିକୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରି ଚାଲିଛୁ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ଜାରି ରଖିବୁ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦର୍ଶାଇଛନ୍ତି ଯେ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ଖର୍ଚ୍ଚ ସଞ୍ଚୟ କରିବା ସହିତ ସରକାର ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପକେଟରୁ ସର୍ବାଧିକ ସଂଚୟ କରାଯିବାକୁ ମଧ୍ୟ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରାଉଛନ୍ତି । ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ୯ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ବାର୍ଷିକ ଆୟ ୨ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ଉପରେ ଟିକସ ଆଦାୟ କରାଯାଉଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଆଜି ୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋଜଗାର କରୁଥିବା ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଶୂନ ଟିକସ ଦେବାକୁ ପଡୁଛି । "୭ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କାର ଆୟ ଉପରେ କୌଣସି ଟିକସ ନାହିଁ’ ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସହରରେ ରହୁଥିବା ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ପରିବାର ପାଇଁ ଏହା ପ୍ରତି ବର୍ଷ ହଜାରେ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି । ଛୋଟ ସଞ୍ଚୟ ଉପରେ ଅଧିକ ସୁଧ ଦେୟ ଏବଂ ଇପିଏଫ୍‌ଓ ଉପରେ ୮.୨୫ ପ୍ରତିଶତ ସୁଧ ସ୍ଥିର କରାଯିବା ବିଷୟରେ ମଧ୍ୟ ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ।
ନୀତି ଗୁଡିକ କିପରି ନାଗରିକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରୁଛି, ତା’ର ଉଦାହରଣ ଦେବାକୁ ଯାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ବ୍ୟବହାର ମୂଲ୍ୟର ଉଦାହରଣ ଦେଇଛନ୍ତି । ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୨୦୧୪ ରେ ୧ ଜିବି ଡାଟା ପାଇଁ ୩୦୦ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ ହେଉଥିଲା । ଆଜି ବ୍ୟକ୍ତି ପିଛା ପ୍ରତି ମାସରେ ହାରାହାରି ୨୦ ଜିବି ଡାଟା ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ସାଧାରଣ ନାଗରିକଙ୍କ ପାଇଁ ମାସକୁ ୫୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ଶସ୍ତାରେ ଔଷଧ ପ୍ରଦାନ କରୁଥିବା ଜନ ଔଷଧି କେନ୍ଦ୍ର ଗୁଡିକ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଯେଉଁମାନେ ନିୟମିତ ଔଷଧ ଖାଇବା ଉଚିତ୍‌, ସେମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏହା ଏକ ଆଶୀର୍ବାଦ ଅଟେ ଏବଂ ସୂଚନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଏହି କେନ୍ଦ୍ରଗୁଡ଼ିକ ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତ ମାନଙ୍କୁ ପ୍ରାୟ ୨୦,୦୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ସଞ୍ଚୟ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି, ‘ଗରିବ ଏବଂ ମଧ୍ୟବିତ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ସରକାର ହିଁ କେବଳ ଏହିପରି କାର୍ଯ୍ୟ କରିଥାନ୍ତି ।
ଗୁଜରାଟ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ବିକାଶ ପାଇଁ ସରକାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି ବୋଲି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି । ସାଉନି ଯୋଜନା ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଜଳ ସ୍ଥିତିରେ ଆଣିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ଉପରେ ସେ ସ୍ପର୍ଶ କରିଛନ୍ତି । "ସୌରାଷ୍ଟ୍ରର ଅନେକ ଡ୍ୟାମ ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଚେକ ଡ୍ୟାମ ଆଜି ଜଳର ଉତ୍ସ ପାଲଟିଛି । ହର ଘର ଜଳ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଗୁଜରାଟରେ କୋଟି କୋଟି ପରିବାର ବର୍ତ୍ତମାନ ଟ୍ୟାପ୍ ପାଣି ପାଉଛନ୍ତି’ ବୋଲି ସେ କହିଛନ୍ତି ।
ନିଜର ଉଦବୋଧନକୁ ସମାପ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ୯ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବିକଶିତ ହୋଇଥିବା ଶାସନର ଏହି ନମୁନା ସମାଜର ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଭାଗର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ଅନୁପାଳନ କରିଛି । "ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ଏହା ହେଉଛି ଆମର ପଥ । ଏହି ପଥରେ ଚାଲି ଆମକୁ ଅମୃତ କାଳର ସଂକଳ୍ପ ଗୁଡିକୁ ପ୍ରମାଣିତ କରିବାକୁ ପଡିବ’ କହି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜର ଭାଷଣ ସାଙ୍ଗ କରିଛନ୍ତି ।
ଏହି ଅବସରରେ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭୁପେନ୍ଦ୍ର ପଟେଲ, ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଜ୍ୟୋତିରାଦିତ୍ୟ ସିନ୍ଧିଆ, ସଂସଦର ସଦସ୍ୟ ଶ୍ରୀ ସି ଆର ପାଟିଲ, ଗୁଜରାଟ ସରକାର ଏବଂ ଗୁଜରାଟ ବିଧାନସଭାର ମନ୍ତ୍ରୀମାନେ ଏହି ସଭାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ ।
ପୃଷ୍ଠଭୂମି
ସାରା ଦେଶରେ ବିମାନ ସଂଯୋଗୀକରଣରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ପାଇଁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ରାଜକୋଟରେ ଏକ ନୂତନ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ବିକାଶରେ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଛି । ୨୫୦୦ ଏକରରୁ ଅଧିକ ଜମି ଏବଂ ୧୪୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କାର ମୂଲ୍ୟରେ ଗ୍ରୀନଫିଲ୍ଡ ବିମାନ ବନ୍ଦରକୁ ବିକଶିତ କରାଯାଇଛି । ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦରରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଗୁଡିକର ମିଶ୍ରଣ ରହିଛି । ଟର୍ମିନାଲ୍ ଗୃହ ହେଉଛି ଗୃହ -୪ ଅନୁକୂଳିତ (ଇଣ୍ଟିଗ୍ରେଟେଡ୍ ହାବିଟାଟ୍ ଆସେସମେଣ୍ଟ ପାଇଁ ଗ୍ରୀନ୍ ରେଟିଂ) ଏବଂ ନ୍ୟୁ ଟର୍ମିନାଲ୍ ବିଲଡିଂ (ଏନ୍‌ଆଇଟିବି) ଡବଲ୍ ଇନସୁଲେଟେଡ୍ ଛାତ ସିଷ୍ଟମ୍‌, ସ୍କାଏଲାଇଟ୍‌, ଏଲଇଡି ଲାଇଟିଂ, କମ୍ ହିଟ୍ ଗ୍ଲେଜ୍ ଇତ୍ୟାଦି ସହିତ ବିଭିନ୍ନ ପରିପୋଷଣୀୟ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ଗୁଡିକ ସହିତ ସଜ୍ଜିତ ।
ରାଜକୋଟର ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ପନ୍ଦନ ବିମାନ ବନ୍ଦରର ଟର୍ମିନାଲର ରୂପରେଖକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି ଏବଂ ଏହାର ଗତିଶୀଳ ବାହ୍ୟ ଚେହେରା ଏବଂ ଚମତ୍କାର ଅର୍ନ୍ତଭାଗର ଡିଜାଇନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ଲିପାନ୍ କଳାଠାରୁ ଦାଣ୍ଡିଆ ନୃତ୍ୟ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କଳା ରୂପକୁ ପ୍ରଦର୍ଶିତ କରିବ । ଏହି ବିମାନ ବନ୍ଦର ସ୍ଥାନୀୟ ସ୍ଥାପତ୍ୟ ଐତିହ୍ୟର ମୁଖ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ହେବ ଏବଂ ଗୁଜରାଟର କାଥିଆୱାଡ ଅଞ୍ଚଳର କଳା ଏବଂ ନୃତ୍ୟର ସାଂସ୍କୃତିକ ଗୌରବକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବ । ରାଜକୋଟ ଠାରେ ଥିବା ନୂତନ ବିମାନ ବନ୍ଦର କେବଳ ରାଜକୋଟର ସ୍ଥାନୀୟ ଅଟୋମୋବାଇଲ୍ ଶିଳ୍ପର ବିକାଶ ଦିଗରେ ସହାୟକ ହେବ ନାହିଁ, ବରଂ ସମଗ୍ର ଗୁଜରାଟର ବାଣିଜ୍ୟ, ପର୍ଯ୍ୟଟନ, ଶିକ୍ଷା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିବ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୮୬୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଟଙ୍କା ମୂଲ୍ୟର ବିକାଶମୂଳକ ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଡିକର ଉଦଘାଟନ ମଧ୍ୟ କରିଛନ୍ତି । ସାଉନି ଯୋଜନା ଲିଙ୍କ୍ ୩ ପ୍ୟାକେଜ୍ ୮ ଏବଂ ୯ ଜଳସେଚନ ସୁବିଧାକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ଏବଂ ସୌରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପାନୀୟ ଜଳ ସୁବିଧା ଯୋଗାଇବ ।
ଦ୍ୱାରକା ଆର୍‌ଡବ୍ଲ୍ୟୁଏସ୍‌ଏସ୍‌ର ଅଧିକ ଉନ୍ନତିକରଣ ପାଇପଲାଇନ ଯୋଗେ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକୁ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପରିମାଣର ପିଇବାଯୋଗ୍ୟ ପାନୀୟ ଜଳ ଯୋଗାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ । ନିଆ ଯାଉଥିବା ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ଅପରକୋଟ ଦୁର୍ଗର ପ୍ରଥମ ଏବଂ ଦ୍ୱିତୀୟ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ସଂରକ୍ଷଣ, ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଏବଂ ବିକାଶ; ଜଳ ବିଶୋଧନ କାରଖାନା ନିର୍ମାଣ; ମଇଳା ନିଷ୍କାସନ କାରଖାନା; ଏବଂ ଅନ୍ୟମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଫ୍ଲାଏ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ।

Prime Minister's Office
PM dedicates Rajkot International Airport to the nation in Rajkot, Gujarat
Inaugurates multiple development projects worth over Rs 860 crores
“Rajkot is recognized as the growth engine of Saurashtra”
“I always try to repay the debt that I owe to Rajkot”
“We came with a guarantee of ‘Sushasan’ and we are fulfilling it”
“Both neo-middle class and middle class are the government’s priority”
“Expansion of air services has given new heights to India’s aviation sector”
“Ease of living and quality of life is among the top priorities for the government”
“Today, the RERA law is preventing lakhs of people from being robbed of their money”
“Today, inflation is increasing at the rate of 25-30 percent in our neighboring countries. But this is not the case in India”
27 JUL 2023 6:16PM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi dedicated to the nation, Rajkot International Airport and multiple development projects worth over Rs 860 crores in Rajkot, Gujarat today. The projects include Sauni Yojana Link 3 Package 8 and 9, upgradation of Dwarka Rural Water Supply and Sanitation (RWSS), conservation, restoration & development of Uparkot Fort Phase I & II; construction of a water treatment plant, sewage treatment plant, and flyover bridge among others. The Prime Minister also took a walkthrough of the terminal building of the newly inaugurated Rajkot International Airport.
Addressing the gathering, the Prime Minister said that today is a huge day not only for Rajkot but the entire Saurashtra region. He paid tributes to those who suffered losses due to natural calamities in the region such as a cyclone and the recent floods. The Prime Minister remarked that the government and the people have faced the crisis together and assured that those affected are being rehabilitated with the assistance of the state government. He also mentioned that the central government is providing every possible support to the state government.
The Prime Minister said that now Rajkot is recognized as the growth engine of Saurashtra. He said despite its industry, culture and cuisine, the need for the International Airport was felt which has been met today. The Prime Minister recalled that Rajkot chose him as MLA for the first time and said that the city has taught him a lot. “The debt from Rajkot is always there and I always try to reduce that”, he added.
Referring to the airport inaugurated today, the Prime Minister said that apart from ease of travel, industries of the region will be hugely benefited from the airport. The Prime Minister said that Rajkot has realized the vision of ‘Mini Japan’ that he saw as the new Chief Minister. He said in the shape of the Airport, Rajkot has received a powerhouse that will give it new energy and flight.
Speaking about the Sauni Yojna under which various projects have been inaugurated today, the Prime Minister said that the completion of projects will lead to water supply for drinking and irrigation to dozens of villages in the region. The Prime Minister congratulated the people of Rajkot for the development projects of today.
In the last 9 years, the Prime Minister said that the central government has worked towards making the lives of every social class and region easier. “We have guaranteed ‘Sushasan’ or good governance and we are also accomplishing it today”, the Prime Minister said, “Be it the poor, dalits, tribals or the backward class, we have always worked towards improving their lives.” Underlining that the levels of poverty in the country are reducing at a very fast rate, the Prime Minister cited a recent report which states that 13.5 crore citizens have come out of poverty in the last 5 years and said that these people are emerging as a neo-middle class in the country. Therefore, the Prime Minister said, both the neo-middle class and the middle class are the government’s priority encapsulating the entire middle class.
The Prime Minister dwelled on the middle classes' long pending demand of the past about connectivity. He listed the steps taken in the last 9 years to improve connectivity. In 2014, only 4 cities had Metro Network, today Metro network has reached more than 20 cities in India. Modern trains like Vande Bharat are running on 25 routes; the number of airports have more than doubled from 70 in 2014 during this period. “Expansion of air services has given new heights to India’s aviation sector. Indian companies are purchasing aircrafts worth crores of rupees”, he said. He also informed that Gujarat is moving forward in the direction of building aircrafts.
“Ease of living and quality of life is among the top priorities for the government”, the Prime Minister remarked. Recalling the inconveniences faced by people in the past, the Prime Minister mentioned the long queues at hospitals and utility payment centers, insurance and pension-related problems, and hassles in filing tax returns. He further stated that all these issues have been tackled by the Digital India campaign. He mentioned the ease of mobile banking and online filing for tax returns and also underlined that the returns are transferred directly into the bank accounts in a short time.
Talking about the importance of housing, the Prime Minister said “We took care of the housing needs of the poor and also fulfilled the middle class’s dream of a house.” He mentioned a special subsidy of up to 18 lakh Rs under the PM Awas Yojna for the middle class. More than 6 lakh families have benefitted, including 60 thousand in Gujarat, he informed.
The Prime Minister touched upon the fraud that took place in the name of housing and mentioned that the possession of the house was not given for many years during previous governments due to the absence of law. He further added that it is the present government which enacted the RERA law and safeguarded the interests of the people. “Today, the RERA law is preventing lakhs of people from being robbed of their money”, he added.
The Prime Minister said that in the past inflation rate had touched 10 per cent. He said that the current government kept inflation under control despite the pandemic and the war. “Today, inflation is increasing at the rate of 25-30 percent in our neighboring countries. But this is not the case in India. We have been trying to control inflation with full sensitivity and will continue to do so in the future”, he said.
The Prime Minister underlined that along with saving the expenses of the poor and the middle class, the government is also ensuring maximum savings in the pockets of the middle class. He mentioned that 9 years ago, tax was levied on annual income of Rs 2 lakh, but today those earning up to Rs 7 lakhs have to pay zero tax. “There is no tax on the income of Rs 7 lakhs”, the Prime Minister said as he noted that it is saving thousands of rupees every year for middle-class families living in cities. He also mentioned higher interest payouts on small savings and 8.25 percent interest being fixed on EPFO.
The Prime Minister gave the example of mobile phone usage cost to illustrate how policies are saving money for the citizens. He said that 1 GB of data used to cost 300 Rs in 2014. Today on average, 20 GB of data is used per person per month. This has resulted in a saving of more than 5000 rupees per month for an average citizen, he said.
Speaking about the Jan Aushadhi Kendras offering medicines at a cheaper price, the Prime Minister said that it is a blessing for those who ought to take regular medicines and informed that these kendras have helped save about Rs 20,000 crores of the poor and middle class. “A sensitive government for the poor and the middle class works like this”, he added.
The Prime Minister said that the government is working with full sensitivity for the development of Gujarat and Saurashtra. He touched upon the change that the Sauni scheme brought to the water situation of the region. “Dozens of dams and thousands of check dams in Saurashtra have become sources of water today. Under the Har Ghar Jal Yojana, crores of families in Gujarat are now getting tap water”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister said that this model of governance which has been developed in the last 9 years adheres to the needs and aspirations of every section of the society. “This is our way to build a Viksit Bharat. We have to prove the resolutions of Amrit Kaal by walking this very path”, the Prime Minister concluded.
Chief Minister of Gujarat, Shri Bhupendra Patel, Union Minister for Civil Aviation, Shri Jyotiraditya Scindia, Member of Parliament, Shri C R Patil, Ministers from Government of Gujarat and Gujarat Legislative Assembly were present on the occasion among others.
Background
The Prime Minister’s vision to improve air connectivity across the country gets a fillip with the development of a new International Airport in Rajkot. The Greenfield Airport has been developed in a total land area of more than 2500 acres and at a cost of more than Rs 1400 crores. The new airport has an amalgamation of modern technology and sustainable features. The terminal building is GRIHA -4 compliant (Green Rating for Integrated Habitat Assessment) and the New Terminal Building (NITB) is equipped with various sustainability features like Double Insulated Roofing System, skylights, LED Lighting, Low Heat Gain Glazing etc.
Rajkot’s cultural vibrancy has inspired the design of the terminal of the airport and it will depict art forms from Lippan art to Dandiya dance through its dynamic external façade and splendid interiors. The Airport will be the epitome of the local architectural heritage and will reflect the cultural glory of art and dance forms of the Kathiawar region of Gujarat. The new airport in Rajkot will contribute not only towards the development of the local automobile industry of Rajkot but will also encourage trade, tourism, education and industrial sectors throughout Gujarat.
The Prime Minister also inaugurated development projects worth over Rs 860 crores. Sauni Yojana Link 3 Package 8 and 9 will help further strengthen irrigation facilities and provide drinking water benefits for the Saurashtra region. Upgradation of Dwarka RWSS will help provide adequate and potable water to villages by pipeline. Other projects being taken up include the Conservation, Restoration & Development of Uparkot Fort Phase I & II; construction of a water treatment plant; sewage treatment plant; flyover bridge, among others.