খুঙ্গং চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোয়মেন্ত গেরেন্তী স্কিমগী মখাদা নুপীশিংনা শরুক য়াবা
25 JUL 2023 2:29PM by PIB Imphal
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোয়মেন্ত গেরেন্তী এক্ত (মহাত্মা গান্ধী NREGA), 2005না স্কিম অসিদা রেজিস্তর তৌবা অমসুং থবক হংলকপা বেনেফিশরীশিংগী শরুক অহুম থোকপগী অমদি নুপী ওইগদবনি হায়না নুপীশিংদা অহেনবা প্রাইওরিতী পীরি।
মহাত্মা গান্ধী নেস্নেল রুরেল ইমপ্লোয়মেন্ত গেরেন্তী স্কিম (মহাত্মা গান্ধী NREGS) অসিদি জেন্দর-ন্যুত্রেল স্কিম অমনি অমসুং মসিনা নুপাশিংগা চপ মান্নবা খুৎশুমল পীদুনা নুপীশিংবু শরুক য়াহনবা, নুপীশিংগী খুৎশুমলগী ওইবা তোঙনবা সেদ্যুল পীবা, ক্রীচকী খুদোংচাবা পীবা, অঙাংশিং লৈনবা থবক শুফমগী মনাক্তা মফম লৈহনবা অমসুং চাইল্দ কেয়র সর্ভিস লৈহনগদবনি হায়না পল্লি। নেস্নেল রুরেল লাইবলিহুদ মিসন (NRLM)গা পুনশিন্দুনা ৱিমেন মেত হায়বা অমসু হৌদোক্লে, অমসুং মসিনা নুপীশিংবু শরুক য়াহনবগী খুদোংচাবা অমুক পীরি। স্কিম অসিদা বেনেফিশরীশিংগী ময়ুম মনাক্তা থবক পীবগী ৱাফমসু য়াওরি।
2018-19 দগী 2022-23 ফাওবগী মমাংগী অকোনবা শেনবা চহি মঙাদা নুপীশিংনা মহাত্মা গান্ধী NREGSতা শরুক য়াখিবগী চাং (অপুনবা মশিংগী মনুংদগী চাদা ওইবা নুপীশিংগী পর্সন-দেজ) অসি মখাদা পীরিঃ
এনেক্সর
2018-19 দগী 2022-23 ফাওবগী মমাংগী অকোনবা শেনবা চহি মঙাদা নুপীশিংনা মহাত্মা গান্ধী NREGSতা শরুক য়াখিবগী চাং (অপুনবা মশিংগী মনুংদগী চাদা ওইবা নুপীশিংগী পর্সন-দেজ)
মথং মনাও
রাজ্য/UT
নুপীশিংনা শরুক য়াবগী চাদা ওইবা মশিং
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
অন্ধ্র প্রদেশ
59.90
60.07
57.26
57.82
60.51
2
অরুণাচল প্রদেশ
38.69
40.47
41.33
44.73
45.85
3
অসম
41.08
41.77
44.08
47.57
47.50
4
বিহার
51.74
55.83
54.63
53.19
56.35
5
ছত্তিশগর
50.05
50.70
50.50
51.62
53.16
6
গোৱা
70.67
75.59
76.55
78.40
78.40
7
গুজরাত
44.53
45.13
46.52
46.62
47.77
8
হরিয়ানা
50.05
50.59
48.80
52.67
59.54
9
হিমাচল প্রদেশ
63.26
62.75
61.05
62.53
64.77
10
জম্মু অমসুং কাশ্মীর
29.98
32.93
31.67
33.34
30.67
11
ঝাড়খণ্ড
39.22
41.31
42.56
45.61
47.55
12
কর্ণাটক
48.59
49.12
49.47
50.13
51.90
13
কেরালা
90.41
89.80
90.49
89.61
89.82
14
লাদাখ
NA
60.65
61.46
62.23
61.78
15
মধ্য প্রদেশ
36.54
38.12
40.50
41.05
41.77
16
মহারাষ্ট্র
44.87
43.41
42.93
43.67
44.73
17
মণিপুর
47.41
48.99
52.03
52.58
50.88
18
মেঘালয়
50.15
50.51
51.37
50.61
51.49
19
মিজোরাম
38.15
50.86
56.82
47.75
48.20
20
নাগালেন্দ
31.56
35.63
36.31
38.15
42.91
21
ওড়িশা
41.99
43.30
44.74
46.14
47.94
22
পাঞ্জাব
60.73
58.79
56.92
60.42
66.55
23
রাজস্থান
66.07
67.33
65.68
66.68
68.17
24
সিকিম
50.93
51.07
51.17
52.65
54.52
25
তামিলনাড়ু
85.40
86.30
85.37
85.70
86.41
26
তেলেঙ্গানা
62.80
61.50
58.06
59.18
61.53
27
ত্রিপুরা
46.19
47.03
47.62
47.53
48.44
28
উত্তর প্রদেশ
35.28
34.28
33.57
37.25
37.75
29
উত্তরাখণ্ড
55.15
56.62
55.14
55.51
56.66
30
পশ্চিমবঙ্গ
48.18
47.93
45.20
46.75
47.96
31
আন্দামান অমসুং নিকোবর
63.59
59.43
54.66
54.10
58.97
32
দাদরা অমসুং নগর হাভেলি, দমন অমসুং দিউ
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
33
লাক্ষাদ্বীপ
37.25
11.63
13.04
0.00
26.67
34
পুদুচেরী
87.64
86.79
86.82
87.59
87.48
নেস্নেল
54.60
54.79
53.20
54.82
57.43
(NREGASoftকী মতুং ইনবা)
ৱাফম অসি খুঙ্গংগী চাউখৎ থৌরাংগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী, সাধভী নিরঞ্জন জ্যোতীনা ঙসি লোক সভাদা অইবা পাউখুম ওইনা পীখিবনি।

Ministry of Rural Development
Participation of Women under Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme
25 JUL 2023 2:29PM by PIB Delhi
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (Mahatma Gandhi NREGA), 2005, requires that priority shall be given to women in such a way that at least one-third of the beneficiaries shall be women who have registered and requested for work.
Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (Mahatma Gandhi NREGS) is a gender-neutral Scheme which promotes participation of women by providing wage parity with men, provision of separate schedule of rates of wages for women, facilities for crèche, work-side sheds for children, and child care services. In convergence with National Rural Livelihood Mission (NRLM), women mates have also been introduced, which again facilitate the participation of women. The Scheme also endeavours to provide works near the residence of the beneficiaries.
The rates of participation of women (women person-days out of the total in percentage) under Mahatma Gandhi NREGS during the last five financial years from 2018-19 to 2022-23 are given at below:
Annexure
The rates of participation of women (women person-days out of the total in percentage) in Mahatma Gandhi NREGS during the last five financial years from 2018-19 to 2022-23.
Sl. No.
State/UT
Percentage of women participation
2018-19
2019-20
2020-21
2021-22
2022-23
1
Andhra Pradesh
59.90
60.07
57.26
57.82
60.51
2
Arunachal Pradesh
38.69
40.47
41.33
44.73
45.85
3
Assam
41.08
41.77
44.08
47.57
47.50
4
Bihar
51.74
55.83
54.63
53.19
56.35
5
Chhattisgarh
50.05
50.70
50.50
51.62
53.16
6
Goa
70.67
75.59
76.55
78.40
78.40
7
Gujarat
44.53
45.13
46.52
46.62
47.77
8
Haryana
50.05
50.59
48.80
52.67
59.54
9
Himachal Pradesh
63.26
62.75
61.05
62.53
64.77
10
Jammu and Kashmir
29.98
32.93
31.67
33.34
30.67
11
Jharkhand
39.22
41.31
42.56
45.61
47.55
12
Karnataka
48.59
49.12
49.47
50.13
51.90
13
Kerala
90.41
89.80
90.49
89.61
89.82
14
Ladakh
NA
60.65
61.46
62.23
61.78
15
Madhya Pradesh
36.54
38.12
40.50
41.05
41.77
16
Maharashtra
44.87
43.41
42.93
43.67
44.73
17
Manipur
47.41
48.99
52.03
52.58
50.88
18
Meghalaya
50.15
50.51
51.37
50.61
51.49
19
Mizoram
38.15
50.86
56.82
47.75
48.20
20
Nagaland
31.56
35.63
36.31
38.15
42.91
21
Odisha
41.99
43.30
44.74
46.14
47.94
22
Punjab
60.73
58.79
56.92
60.42
66.55
23
Rajasthan
66.07
67.33
65.68
66.68
68.17
24
Sikkim
50.93
51.07
51.17
52.65
54.52
25
Tamil Nadu
85.40
86.30
85.37
85.70
86.41
26
Telangana
62.80
61.50
58.06
59.18
61.53
27
Tripura
46.19
47.03
47.62
47.53
48.44
28
Uttar Pradesh
35.28
34.28
33.57
37.25
37.75
29
Uttarakhand
55.15
56.62
55.14
55.51
56.66
30
West Bengal
48.18
47.93
45.20
46.75
47.96
31
Andaman and Nicobar
63.59
59.43
54.66
54.10
58.97
32
Dadra and Nagar Haveli and Daman and Diu
0.00
0.00
0.00
0.00
0.00
33
Lakshadweep
37.25
11.63
13.04
0.00
26.67
34
Puducherry
87.64
86.79
86.82
87.59
87.48
National
54.60
54.79
53.20
54.82
57.43
(As per NREGASoft)
This information was given by the Union Minister of State for Rural Development, Sadhvi Niranjan Jyoti in a written reply in Lok Sabha today.