Ministry of Development of North-East Region
North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation (NERAMAC) organized Showcasing Tripura at Varanasi
21 JUL 2023 5:21PM by PIB Delhi
Tripura is a unique semi-hilly state in the North Eastern Region of India, surrounded on three sides by international borders, and home to a diverse mix of tribal cultures, natural resources, and religious groups. In order to promote Tripura as a ‘go-to’ business destination, the state successfully conducted an event titled, “Showcasing Tripura at Varanasi” on 21 July 2023. The occasion was used to display its famous GI tagged, organic Tripura Queen Pineapple and a variety of other Agri Horti produces alongside its rich Handloom &Handicraft industry, Tourism, Rubber and Bamboo produce.
The event supported by seven departments of Tripura, viz. Agriculture and Farmers Welfare, Horticulture and Soil Conservation, Tribal Welfare Department, Forest Department, Industry Department, Handloom and Handicraft, and Tourism Department. It was executed by North Eastern Regional Agricultural Marketing Corporation (NERAMAC), a Central Public Sector Enterprise (CPSE) under the Ministry of Development of North Eastern Region.
Speaking on the occasion, the Chief Guest of the event Shri Ratan Lal Nath, Minister of Agriculture and Farmers Welfare and Power, Government of Tripura reiterated the State Government’s commitment to promote local produce, artisans, and the land as such. He talked about the need to GI certify the unique produce and products to preserve and promote tradition. Talking about the focus of the Government, he said that it was essential for the rest of India and world to recognize the potential of the State both in terms of produce/ product availability and its geography. The State is promoting innovation, food processing and allied industries and making it tourist friendly and accessible.
The event was also graced by Shri Ravindra Jaiswal, Minister of State (Independent Charge) - Stamp and Court Fees and Registration Department, Government of Uttar Pradesh, Shri Ashok Tiwari, Mayor of Varanasi, and Shri Saurabh Srivastava, MLA Varanasi Cantt as guest of honour, Shri Apurva Roy, Secretary Agriculture, Government of Tripura, Shri UK Chakma, Secretary Tourism and Shri PL Agarwal, Additional PCCF, and a host of other senior officials from Tripura and Uttar Pradesh governments also graced the event.
Commodore Rajiv Ashok (Retd), Managing Director NERAMAC, in his welcome address, expressed and shared the idea behind the event. He said that the reason for choosing this location outside the North Eastern Region was the rich heritage that the city portrays, its recognition as a promoter of a vibrant handloom and handicraft industry, and naturally being an important cultural centre and an emerging commercial hub in the region.
The event also saw a Buyer Seller meet with over 50 buyers participating. They represented a cross-section of fields ranging from agri-horti sector, tourism, perfume to handloom and handicraft. The interest and intent to do business with Tripura by these buyers was the most important take-away of the event and is sure to see linkages being established in the coming months.

উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়
উত্তৰ-পূৱ আঞ্চলিক কৃষি বিপণন নিগম (NERAMAC) ৰ উদ্যোগত বাৰাণসীত ‘শ্বোকেছিং ত্ৰিপুৰা’ৰ আয়োজন
21 JUL 2023 5:21PM by PIB Guwahati
ত্ৰিপুৰা হৈছে ভাৰতৰ উত্তৰ-পূৱ ভাৰতৰ এক অনন্য অৰ্ধ-পাহাৰীয়া ৰাজ্য, যাৰ চাৰিওফালে আছে আন্তৰ্জাতিক সীমা, য’ত আছে জনজাতীয় কৃষ্টি-সংস্কৃতি, প্ৰাকৃতিক সম্পদ আৰু ধৰ্মীয় গোটৰ এক বিবিধ মিশ্ৰণ। ত্ৰিপুৰাক 'গো-টু' ব্যৱসায়িক গন্তব্য স্থান হিচাপে উন্নীত কৰাৰ বাবে ত্ৰিপুৰা চৰকাৰে শুকুৰবাৰে "বাৰাণসীত ত্ৰিপুৰা প্ৰদৰ্শন " শীৰ্ষক এক অনুষ্ঠান সফলতাৰে আয়োজন কৰে। অনুষ্ঠানটোত তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সমৃদ্ধ হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প উদ্যোগ, পৰ্যটন, ৰবৰ আৰু বাঁহৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ লগতে জিআই টেগপ্ৰাপ্ত, জৈৱিক ‘ত্ৰিপুৰা কুইন আনাৰস’কে ধৰি অন্যান্য কৃষি আৰু উদ্যানশস্য সামগ্ৰীও প্ৰদৰ্শন কৰে।
ভাৰত চৰকাৰৰ উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চল উন্নয়ন মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ কেন্দ্ৰীয় ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগ উত্তৰ-পূৱ আঞ্চলিক কৃষি বিপণন নিগম চমুকৈ নেৰামেকৰ উদ্যোগত আয়োজিত এই অনুষ্ঠানটোত সন্মিলিতভাৱে ত্ৰিপুৰাৰ সাতটা ৰাজ্যিক বিভাগে সহযোগিতা কৰে। ইয়াৰ ভিতৰত আছিল ক্ৰমে কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ, উদ্যানশস্য আৰু ভূমি সংৰক্ষণ, জনজাতীয় কল্যাণ বিভাগ, বন বিভাগ, উদ্যোগ বিভাগ, হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প আৰু পৰ্যটন বিভাগ।
অনুষ্ঠানটোত ভাষণ প্ৰদান কৰি ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ কৃষি আৰু কৃষক কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰতন লাল নাথে স্থানীয় উৎপাদিত সামগ্ৰী, শিল্পী আৰু ভূমিৰ প্ৰচাৰৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথাও দোহাৰে। তেওঁ পৰম্পৰাটো সংৰক্ষণ আৰু প্ৰচাৰৰ বাবে অনন্য উৎপাদিত সামগ্ৰী আৰু সামগ্ৰী প্ৰমাণিত জিআই থকাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়েও উল্লেখ কৰে। এই ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে উৎপাদন তথা সামগ্ৰীৰ উপলব্ধতা আৰু ইয়াৰ ভূগোল, দুয়োটা ক্ষেত্ৰতে ৰাজ্যখনৰ সম্ভাৱনাক স্বীকৃতি দিয়াটো ভাৰতৰ অন্যান্য প্ৰান্ত আৰু বিশ্বৰ অন্য প্ৰান্তৰ বাবেই প্ৰয়োজনীয়। ৰাজ্যখনে উদ্ভাৱন, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু সহযোগী উদ্যোগসমূহৰো প্ৰসাৰ-প্ৰচাৰৰ বাবে কাম কৰি আছে আৰু ইয়াক পৰ্যটক অনুকূল কৰি তুলিছে।
উল্লেখ্য যে উত্তৰ প্ৰদেশ বিধানসভাৰ সদস্য তথা মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰবীন্দ্ৰ জয়ছোৱালে উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু বিশেষকৈ পূৰ্বাঞ্চলৰ কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিৰ বাবে কৃষি আৰু বনাঞ্চলৰ ক্ষেত্ৰত কৰা কামৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে ত্ৰিপুৰা আৰু ইয়াৰ কৃষকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে উত্তৰ প্ৰদেশ চৰকাৰে যথাসম্ভৱ সকলো সহায় প্ৰদান কৰিব।
অনুষ্ঠানত বাৰাণসীৰ মেয়ৰ শ্ৰী অশোক তিৱাৰী, বাৰাণসী কেণ্টৰ বিধায়ক সৌৰভ শ্ৰীবাস্তৱ, ত্ৰিপুৰা চৰকাৰৰ পৰ্যটন সচিব শ্ৰী ইউ কে চাকমা, অতিৰিক্ত পিচিচিএফ শ্ৰী পি এল আগৰৱালা আৰু জিআই বিশেষজ্ঞ পদ্মশ্ৰী ড০ ৰজনীকান্তো অনুষ্ঠানটোত উপস্থিত থাকে। নেৰামেকৰ পৰিচালন সঞ্চালক (অৱসৰপ্ৰাপ্ত কামাণ্ডাৰ) ৰাজীৱ অশোকে তেওঁৰ আদৰণি ভাষণত অনুষ্ঠানটোৰ উদ্দেশ্যৰ বিষয়ে উল্লেখ কৰে। তেওঁ কয় যে উত্তৰ-পূৰ্বাঞ্চলৰ বাহিৰত এই ঠাইখন এইবাবেই বাছনি কৰা হৈছে যে যাতে চহৰখনৰ সমৃদ্ধ ঐতিহ্যই প্ৰতিষ্ঠা লাভ কৰিব পাৰে, এক গতিমান হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্প উদ্যোগৰ প্ৰচাৰক হিচাপে ই পৰিচয় লাভ কৰে আৰু অঞ্চলটোত থকা এক গুৰুত্বপূৰ্ণ সাংস্কৃতিক আৰু এক উদীয়মান বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰ হিচাপে উত্থান লাভ কৰে।
অনুষ্ঠানটোত এখন ক্ৰেতা-বিক্ৰেতা বৈঠকো অনুষ্ঠিত হয়, য'ত ৫০ ৰো অধিক ক্ৰেতাই অংশগ্ৰহণ কৰে। ইয়াত কৃষি-উদ্যান পালন খণ্ড, পৰ্যটন, সুগন্ধিৰ পৰা আৰম্ভ কৰি হস্ততাঁত আৰু হস্তশিল্পলৈকে বিভিন্ন খণ্ডক প্ৰতিনিধিত্ব কৰে। ত্ৰিপুৰাৰ সৈতে ব্যৱসায় কৰাৰ এই ক্ৰেতাসকলৰ আগ্ৰহ আৰু অভিপ্ৰায় আছিল এই অনুষ্ঠানটোৰ আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ ফলাফল, আৰু এইটো নিশ্চিত যে অনাগত সময়ছোৱাত ইয়াৰ ফলাফল প্ৰতিফলিত হ’ব।