Ministry of Development of North-East Region
Government schemes and plans on Rail, air and road networks in the North Eastern States
20 JUL 2023 3:13PM by PIB Delhi
The information furnished by respective nodal Ministries on projects that Government plans to complete to create rail, air and road networks in the North Eastern States are detailed as under:
· Road connectivity: 261 numbers of road projects under different schemes of MoRTH with an aggregate sanctioned cost of Rs 1,02,594 crore are under implementation through National Highways Authority of India (NHAI), National Highways & Infrastructure Development Corporation Ltd. (NHIDCL) and State Public Works Departments (PWDs) in the North Eastern States.
In addition, the Ministry of Development of North Eastern Region, under North East Special Infrastructure Development Scheme (NESIDS) and North East Road Sector Development Scheme (NERSDS) has sanctioned 77 road projects amounting to Rs.3372.58 crore.
· Rail connectivity: 19 railway infrastructure projects, falling fully / partly in North Eastern States, covering total length of 1909 km at a cost of Rs. 81,941 crore have been undertaken and are at different stages of planning/approval/execution. Out of these, 482 km length has been commissioned and an expenditure of Rs.37,713 cores has been incurred upto March, 2023.
· Air connectivity: Ministry of Civil Aviation has launched regional connectivity scheme (RCS)-UDAN (Ude Desh ka Aam Nagrik) on 21.10.2016 to enhance regional connectivity across the country from unserved and under served in the country and making air travel affordable to masses. Airports at Rupsi, Tezu, Tezpur, Pasighat, Jorhat, Lilabari, Shillong, Pakyong, Itanagar and Dimapur involving 64 routes have been operationalized under UDAN in the North Eastern Region. There were nine operational airports in 2014 in the North Eastern Region. Presently, there are 16 operational airports in the North Eastern Region. Additionally, Advanced Landing ground at Ziro has also been operationalized. Further, 13 major engineering infrastructure works worth Rs.1543.70 crore are ongoing in the states of Arunachal Pradesh, Assam, Manipur, Meghalaya and Tripura.
Moreover, under North Eastern Council (NEC) 51 projects worth Rs.4345.16 crore under Schemes of NEC has been sanctioned under rail, air and road networks in the North Eastern States.
Department of Expenditure, Ministry Finance, under the Scheme for Special Assistance to States for Capital Investment for 2022-23 and 2023-24 has released funds to the North-Eastern States as detailed below:
Releases to North-Eastern States under the Scheme for Special Assistance to States for Capital Investment for 2022-23 and 2023-24
(Rs. in crore)
Sl No.
States
2022-23
2023-24
Allocation under Part-I
Amount Approved
Amount released
1
Arunachal Pradesh
1564.1047
1757
1254.8595
2
Assam
4300.1400
3128
3128.0000
1514.8276
3
Manipur
467.2205
716
4
Meghalaya
1049.0200
767
511.7500
5
Mizoram
297.5000
500
399.2400
6
Nagaland
504.1600
569
569.0000
7
Sikkim
551.3600
388
387.6200
258.426254
8
Tripura
349.7900
708
TOTAL:
9083.2952
8533
6250.4695
1773.253854
The necessary Environment Impact Assessment (EIA) is done before starting the new projects. The requisite Environment clearance is also obtained by the concerned Agencies of Ministry/Departments/State Government.
This information was given by Union Minister for Ministry of Development of North Eastern Region, Shri G. Kishan Reddy in a written reply in Rajya Sabha today.

অৱাং নোংপোক লমদমগী চাউখৎ-থৌরাং মন্ত্রালয়
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা রেল, এয়র অমসুং রোদ নেতৱার্কশিংদা সরকারগী স্কিমশিং অমসুং প্লানশিং
20 JUL 2023 3:13PM by PIB Imphal
অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা রেল, এয়র অমসুং রোদ নেতৱার্কশিং শেমগৎপা মপুং ফাহন্নবা সরকারনা প্লান তৌরিবা অদুগুম্বা প্রোজেক্তশিংদা মরী লৈনবা নোদেল মিনিস্ত্রীনা পীবা ইনফোর্মেশনগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা লৈরে:
· রোদ কনোক্তিবিতী: অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা নেস্নেল হায়ৱেজ ওথোরিতী ওফ ইন্দিয়া (এন.ঐচ.এ.আই.), নেস্নেল হায়ৱেজ & ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত কোর্পোরেসন লিমিতেদ (এন.ঐচ.আই.দি.সি.এল.) অমসুং স্তেত পব্লিক ৱার্কস দিপার্তমেন্ত (পি.দবল্যু.দি.)শিংগী খুত্থাংদা লুপা করোর ১,০২,৫৯৪ কায়থোক্তুনা এম.ও.আর.তি.ঐচ.গী তোঙান তোঙানবা স্কিমশিংগী মখাদা রোদ প্রোজেক্ত ২৬১ ইমপ্লিমেন্ত তৌখ্রে।
মসিগী মথক্তা, নোর্থ ইস্ত স্পিসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.এস.আই.দি.এস.) অমসুং নোর্থ ইস্ত রোদ সেক্তর দিবলপমেন্ত স্কিম (এন.ই.আর.এস.দি.এস.)গী মখাদা দোনর মন্ত্রালয়না লুপা করোর ৩৩৭২.৫৮গী শেনফম ওইবা রোদ প্রোজেক্ত ৭৭ সেঙ্কসন তৌখ্রে।
· রেল কনেক্তিবিতী: অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা মপুং ওইবা / মচেৎ খরা ওইবা লুপা করোর ৮১,৯৪১গী শেনফম অমদা কিলোমীতর ১৯০৯গী অশাংবা কভর তৌবা রেলৱে ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত ১৯ পায়খৎলি অমদি প্লানিং/এপ্রুবেল/একজিক্যুসনগী তোঙান তোঙানবা থাক্তা লৈরি। মসিগী মনুংদা ২০২৩গী মার্চ থা ফাওবদা কিলোমীতর ৪৮২গী অশাংবা কমিসন তৌখ্রে অমদি লুপা করোর ৩৭,৭১৩গী চাদিং তৌখ্রে।
· এয়র কনোক্তিবিতী: সিভিল এভিয়েসন মন্ত্রালয়না লৈবাক অসিদা লৈরিবা অনসর্ব অমসুং অন্দর সর্বশিংদগী লৈবাক পুম্বদা রিজনেল কনেক্তিবিতী হেনগৎহন্নবা অমসুং মীপুম খুদিংমক্তা এয়র ত্রাভেল মমল হোংনা ফংহন্নবা ২১.১০.২০১৬দা রিজনেল কনেক্তিবিতী স্কিম (আর.সি.এস.) – উদান (উরে দেশ কা আম নাগরিক) হৌদোকখি। রুপসি, তেজু, তেজপুর, পাসিঘাৎ, জোরহাত, লিলাবরি, শিল্লোং, পাকয়োং, ইতানগর অমসুং দিমাপুরদা লৈরিবা এয়রপোর্তশিংদা অৱাং নোংপোক লমদমদা উদানগী মখাদা রুত ৬৪ ওপরেস্নেলাইজ তৌরি। ২০১৪দা অৱাং নোংপোক লমদমদা ওপরেস্নেল এয়রপোর্ত মাপল লৈরম্মি। হৌজিক্কি ওইনা অৱাং নোংপোক লমদমদা ওপরেস্নেল এয়রপোর্ত ১৬ লৈরে। মসিগী মথক্তা জিরোদা এদভান্স লেন্দিং গ্রাউন্দসু ওপরেস্নেলাইজ তৌরে। মখা তানা লুপা করোর ১৫৪৩.৭০গী মমল ওইবা অচৌবা ইঞ্জিনীয়রিং ইনফ্রাস্ত্রকচর ৱার্কস ১৩ অরুনাচল প্রদেশ, অসাম, মনিপুর, মেঘলায়া অমসুং ত্রিপুরা রাজ্যশিংদা পায়খৎলি।
মসিগী মথক্তা, নোর্থ ইস্তর্ন কাউন্সিল (এন.ই.সি.)গী মখাদা এন.ই.সি.গী স্কিমশিংগী মখাদা লুপা করোর ৪৩৪৫.১৬গী মমল ওইবা প্রোজেক্ত ৫১ অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা রেল, এয়র অমসুং রোদ নেতৱার্কশিংগী মখাদা সেঙ্কসন তৌখ্রে।
দিপার্তমেন্ত ওফ এক্সপেন্দিচর, মিনিস্ত্রী ফাইনান্সনা ২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪গী ওইনা স্কিম ফোর স্পিসিএল এসিসতেন্স তু স্তেতস ফোর কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তগী মখাদা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা রিলিজ তৌখিবা ফন্দশিংগী অকুপ্পা ৱারোল মখাদা লৈরে:
২০২২-২৩ অমসুং ২০২৩-২৪গী ওইনা স্কিম ফোর স্পিসিএল এসিসতেন্স তু স্তেতস ফোর কেপিতেল ইনভেস্তমেন্তগী মখাদা অৱাং নোংপোক রাজ্যশিংদা রিলিজ তৌখিবা
(লুপা করোরদা)
মথং মনাও
রাজ্যশিং
2022-23
2023-24
পার্ত-I গী মখাদা এলোকেসন
এপ্রুব তৌখিবা শেনফম
রিলিজ তৌখিবা শেনফম
1
অরুনাচল প্রদেশ
1564.1047
1757
1254.8595
2
অসাম
4300.1400
3128
3128.0000
1514.8276
3
মনিপুর
467.2205
716
4
মেঘলায়া
1049.0200
767
511.7500
5
মিজোরাম
297.5000
500
399.2400
6
নগালেন্দ
504.1600
569
569.0000
7
সিক্কিম
551.3600
388
387.6200
258.426254
8
ত্রিপুরা
349.7900
708
অপুনবা:
9083.2952
8533
6250.4695
1773.253854
অনৌবা প্রোজেক্তশিং হৌদ্রিঙৈ মাংওইননা মথৌ তাবা এনভাইরনমেন্ত ইম্পেক্ত এসেসমেন্ত (ই.আই.এ.) পাংথোকই। মিনিস্ত্রী/দিপার্তমেন্তশিং/রাজ্য সরকারগী মরী লৈনবা এজেন্সীশিংনা রিক্বিসাইত এনভাইরনমেন্ত ক্লিয়ারেন্সসু ফংলে।
ইনফোর্মেসন অসি ঙসি রাজ্য সভাদা দোনরগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী জি. কিশন রেদ্দীনা অইবা পাউখুম অমদা পীখিবনি।