লৌউ-শিংউ মন্ত্রালয়
ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্সনা মসিগী ৯৫শুবা ফাউন্দেসন অমসুং তেক্নোলোজী দে পাংথোকখ্রে
শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা আই.সি.এ.আর.গী পুৱারী ওইরবা খোংচৎ অমসুং হৌখিবা চহি ৯৪দা মসিগী ওবরওল এচিবমেন্তশিং থাগৎখি
এগ্রিকলচরেল অমসুং হোর্তিকলচরেল প্রদক্তশিং এক্সপোর্ত তৌবদা ফংখিবা শেনফম য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫০ লানখ্রে: শ্রী তোমর
শ্রী পর্শোত্তম রুপালানা হায়রি মদুদি এগ্রিকলচরদগী কার্বোন ক্রিদিৎশিং ফংনবা মতম অদু লাক্লে মদু অহেনবা ইনকমগীদমক এক্সপ্লোর তৌবা য়াই
16 JUL 2023 8:51PM by PIB Imphal
ইন্দিয়ন কাউন্সিল ওফ এগ্রিকলচরেল রিসর্স (আই.সি.এ.আর.)না ঙসি নেস্নেল এগ্রিকলচর সাইন্স কমপ্লেক্স, পুসা, নই দিল্লীদা মসিগী ৯৫শুবা ফাউন্দেসন দে পাংথোকখ্রে
এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেলফেয়রগী কেন্দ্র মন্ত্রী অমসুং আই.সি.এ.আর. সোসাইতীগী প্রসিদেন্ত শ্রী নরেন্দ্র সিংহ তোমরনা থৌরম অসিগী অথোইবা মীথুংলেন ওইখি। ফিসরিজ, এনিমেল হজবেন্দরী – দেরিয়িংগী কেন্দ্র মন্ত্রী শ্রী পর্শোত্তম রুপালা অমসুং এগ্রিকলচর অমসুং ফারমর্স ৱেলফেয়রগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রীশ্রী কৈলাশ চৌধরীসু থৌরমদুদা শরুক য়াখি।
শ্রী তোমরনা আই.সি.এ.আর.গী পুৱারী ওইরবা খোংচৎ অমসুং হৌখিবা চহি ৯৪দা মসিগী ওবরওল এচিবমেন্তশিং থাগৎখি। মহাক্না ফোংদোকখি মদুদি ভারত ফুদ গ্রেনশিংগী ওইনা লেম পাবা লৈবাক অমনি অমসুং লৈবাক অসিগী মীওই করোর ৮০দা চিঞ্জাক ফংহল্লি। প্রধান মন্ত্রীনা পুক্নিং থৌগৎপগা লোয়ননা লৌমীশিংগী কাননবগীদমক তোঙান তোঙানবা অনৌবা মিসন প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা এগ্রিকলচরদা অনৌবা তেক্নোলোজী প্রমোত তৌরি। ভারতকী এগ্রিকলচরেল প্রদক্তশিং মালেমদা পাম্নবা ওইরি অমসুং মিল্লেতসকী অন্তরজাতিগী চহিদা মিল্লেতসপু পাম্নখি হায়না মহাক্না মখা তাখি। মসি লৌমীশিং অমসুং সাইন্তিস্তশিংনা থৱায় হকচাং য়াওনা হোৎনবগী মহৈনা ওইহনবনি। মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি এগ্রিকলচরেল অমসুং হোর্তিকলচরেল প্রদক্তশিং এক্সপোর্ত তৌবদা ফংখিবা শেনফম য়ু.এস. দোলর বিলিয়ন ৫০ লানখ্রে। মহাক্না খংহনখি মদুদজি সরকারনা ওর্গানিক ফার্মিং অমসুং নেচরের ফার্মিংদা মীৎয়েং চংলি অমদি ইকো-ফ্রেন্দলী এগ্রিকলচর প্রমোত তৌনবা লুপা করোর ১৫০০গী বজেত প্রোবিজনগা লোয়ননা তোঙানবা মিসন অমা লৌখৎলে। মখা তারকপদা মহাক্না কমোদিতী কয়া অমদা লৈবাক অসিবু আত্মনির্ভর ওইহনবতা নত্তনা চিঞ্জাক্কী পোৎলমশিংগী এক্সপোর্তর ওইহনবদা জাতিদা মখোয়গী অথোইবা থৌদাংগীদমক সাইন্তিস্তশিং অমসুং লৌমীশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি।
শ্রী রুপালানা আই.সি.এ.আর.বু দেরী অমসুং ফিসরীজ সেক্তরদা অওনবা পুরকপদা মশক য়াইবা এচিবমেন্ত কয়াগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা হায়খি মদুদি এগ্রিকলচরদগী কার্বোন ক্রিদিৎশিং ফংনবা মতম অদু লাক্লে মদু অহেনবা ইনকমগীদমক এক্সপ্লোর তৌবা য়াই। মহাক্না আই.সি.এ.আর. রিসর্স ইন্সতিত্যুত ১১৩না দিবেলপ তৌবা ইনোবেতিব তেক্নোলোজীশিং উৎপা একজিবিসন অমসু হৌদোকখি।
শ্রী চৌধরীনা থৌরম অসিদা মহাক্কী ৱাখল্লোন থমখি অমসুং আই.সি.এ.আর.বু থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মখা তানা ফোংদোকখি মদুদি চহি ৫গী মতুংদা আই.সি.এ.আর. চহি ১০০ মপুং ফারগনি অমদি চহি চামা ফারকপদা এগ্রিকলচরদা এচিব তৌগদবা এচিবমেন্তশিংগীদমক মাইলস্তোন সেত তৌনবা লালোং য়াৎনবা মসি চপ চাবা মতমনি।
দা. হিমানশু পাথক, সেক্রেতরী (দি.এ.আর.ই.) অমসুং দাইরেক্তর জেনরেল (আই.সি.এ.আর.)না হায়খি মদুদি মমাংদা ওইখিদ্রিবা মওংদা এগ্রিকলচর সেক্তরদা গ্রোথ রেকোর্দ তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি ভারত ফুদ গ্রেনশিং পুথোকপদা মরোমদোম লেম পানা কোনজবতা নত্তনা এগ্রিকলচর অমসুং এগ্রিকলচর প্রদক্তশিং পাক চাউনা এক্সপোর্ত তৌরি। মহাক্কী প্রজেন্তেসনদা মহাক্না ফুদ গ্রেন মখল ৩৪৬কী দিবলপমেন্ত, হোর্তিকলচর ক্রোপ মখল ৯৯গী দিবলপমেন্ত, ইফিসিয়েন্ত ক্রোপিং সিস্তেম জোনশিংগী মেপ্পিং, ক্রোপ ২৪গীদমক ফর্তিগেসন সেদ্যুল, অনৌবা ইক্বিপমেন্ত অমসুং মেছিনরী ২৮, কোরোনা ভাইরস অমসুং লম্পি দিজিজ ভেক্সিনশিং, অনৌবা দাইগ্নোস্তিক্স, অনৌবা ফিস ব্রীদশিংগী ব্রীদিং প্রোতোকোল, ফার্ম ত্রায়েলশিংদা ৪৭০৮৮ কন্দক্ত তৌবা অমসুং অনৌবা তেক্নোলোজীশিংদা ফ্রন্ত লাইন দেমোন্সত্রেসন লাখ ২.৯৯ অসিনচিংবা আই.সি.এ.আর.গী এচিবমেন্তশিংগী মতাংদা হায়লাইত তৌখি। মহাক্না মসিমসু ফোংদোকখি মদুদি তোঙান তোঙানবা ইন্দস্ত্রীশিংদগী এগ্রিকলচর সাইন্তিস্তশিংনা পেতেন্ত ৫৮ অমসুং তেক্নোলোজী লাইসেন্সিং এগ্রীমেন্ত ৭১১ খুৎয়েক পীখ্রে। কমরসিয়েলাইজেসনগীদমক এগ্রিকলচর ইনোবেসনশিং প্রমোত তৌনবা সাইদ ইভেন্ত ওইনা সাইন্তিস্ত-ইন্দস্ত্রী ইন্তরফেস মীফমসু ওর্গনাইজ তৌরি।
থৌরম হৌরকপদা শ্রী সঞ্জয় গার্গ, এদিস্নেল সেক্রেতরী (দি.এ.আর.ই.) অমসুং সেক্রেতরী আই.সি.এ.আর.না তরাম্না ওকপগী ৱারোল পীখি।
থৌরম অসিদা আই.সি.এ.আর. গবর্নিং বোদীগী মেম্বরশিং, আই.সি.এ.আর. হেদ ক্বাতর্সকী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং, আই.সি.এ.আর. ইন্সতিত্যুতশিংগী দাইরেক্তরশিং, স্তেত এগ্রিকলচরেল য়ুনিবর্সিতীশিংগী সাইন্তিস্ত অমসুং ভাইস-চান্সেলরশিং, লৌমীশিং, এগ্রি-প্রিন্যুরশিংনা শরুক য়াখি।
ফাউন্দেসন দেবু তেক্নোলোজী দে ওইনা পাংথোকপা মসিনা অহানবনি, মরম অদুনা লৌমীশিং, মহৈরোইশিং অমসুং এগ্রি-ইন্দস্ত্রীগী কাননবগীদমক আই.সি.এ.আর. তেক্নোলোজীশিং উৎনবা একজিবিসন অমা ওর্গনাইজ তৌখি। আই.সি.এ.আর.গী ইনোবেসনশিংগী মতাংদা মীয়ামদা খংহন্নবা একজিবিসন অসি মীয়ামগীদমক ২০২৩গী জুলাই ১৬দগী ১৮ ফাওবা হাংদোক্লি।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Indian Council of Agricultural Research celebrates its 95th Foundation and Technology Day
Shri Narendra Singh Tomar appreciates historic journey of ICAR and its overall achievements during last 94 years
Exports earning from agricultural and horticultural product have crossed 50 billion US dollar: Shri Tomar
Shri Parshottam Rupala says that time has come to earn carbon credits from agriculture which can be explored for additional income
16 JUL 2023 8:51PM by PIB Delhi
The Indian Council of Agricultural Research (ICAR) celebrated its 95th Foundation Day today at National Agriculture Science Complex, Pusa, New Delhi.
Shri Narendra Singh Tomar, Union Minister of Agriculture and Farmers’ Welfare and President of ICAR Society was the Chief Guest of the program. Shri Parshottam Rupala, Union Minister for Fisheries, Animal Husbandry - Dairying and Shri Kailash Choudhary, Union Minister of State for Agriculture and Farmers’ Welfare also graced the occasion.
Shri Tomar appreciated the historic journey of ICAR and its overall achievements during the last 94 years. He exhorted that India is a surplus nation in terms of food grains and providing food to 80 crore people of the country. With the encouragement of Prime Minister, new technology in agriculture has been promoted through various new mission programs for the benefit of farmers. Agricultural products from India are being preferred globally and millets are getting significance in the International Year of Millets, he added. This is happening because of sincere efforts of farmers and scientists. The Minister said exports earning from agricultural and horticultural product have crossed 50 billion US dollar. He informed that Government is giving emphasis on organic farming and natural farming and a separate mission has been initiated with budget provision of Rs.1500 crore for promotion of eco-friendly agriculture. Further, he lauded the scientists and farmers for their great service to the nation in making the country not only self-sufficient in many commodities but also becoming exporter of food items.
Shri Rupala acclaimed ICAR for several remarkable achievements which have revolutionized the dairy and fisheries sector. He further mentioned that the time has come to earn carbon credits from agriculture which can be explored for additional income. He also inaugurated an exhibition showcasing innovative technologies developed by 113 ICAR research institute.
Shri Choudhary shared his views on the occasion and appreciated ICAR. He further mentioned that after 5 years ICAR will complete 100 years and this is the right time to strategize to set milestones for advancement in agriculture to be achieved in centenary year.
Dr. Himanshu Pathak, Secretary (DARE) and Director General (ICAR) said that unprecedented growth in the agriculture sector has been recorded. He emphasised that India is not only self-sufficient in the production of food grains, but are also exporting agriculture and agricultural products in large quantities. In his presentation, he highlighted about the achievement made by ICAR such as development of 346 varieties of food grains, 99 varieties of horticulture crops, mapping of efficient cropping system zones, fertigation schedule for 24 crops, 28 new equipment’s and machineries, corona virus and lumpi disease vaccines, new diagnostics, breeding protocol of new fish breeds, conduction of 47088 on farm trials and 2.99 lakh front line demonstration on new technologies. He also mentioned that 58 patents and 711 technology licencing agreements were signed by agriculture scientist from different industries. In order to promote agriculture innovations for commercialization, Scientist-Industry interface meetings are also organized as side event.
Earlier Shri Sanjay Garg, Additional Secretary (DARE) & Secretary ICAR delivered welcome address.
Members of the ICAR Governing Body, Senior Officials of ICAR Head Quarters, Directors of ICAR Institutes, Scientists and Vice-Chancellors of State Agricultural Universities, farmers, agri-preneurs participated in the event.
This is first time, the Foundation day is celebrated as Technology day, therefore, an exhibition has been organized to show case ICAR technologies for the benefit of farmers, students and agri-industry. This exhibition has been opened for public from 16-18 July, 2023 for awareness to the people about the innovations made by ICAR.