প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্বাহডোলত ৰাষ্ট্ৰীয় চিকল চেল এনিমিয়া নিৰ্মূল মিছনৰ শুভাৰম্ভণি অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ পাঠ
01 JUL 2023 8:03PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
কাৰ্যসূচীত উপস্থিত থকা মধ্যপ্ৰদেশৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰীযুত মংগুভাই পেটেল, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শিৱৰাজ জী, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটৰ পৰা মোৰ সহযোগীসকল, শ্ৰী মানসুখ মাণ্ডবিয়া জী, শ্ৰী ফাগন সিং কুলাষ্টে জী, অধ্যাপক এছ.পি.সিং বাঘেল জী, শ্ৰীমতী. ৰেনুকা সিং সৰুতা জী, ড° ভাৰতী পাৱাৰ জী, শ্ৰী বিশ্বেশ্বৰ টুডু জী, সংসদ সদস্য শ্ৰী ভি.ডি. শৰ্মা জী, মধ্যপ্ৰদেশ চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীসকল, সকলো বিধায়ক, এই কাৰ্যসূচীত দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা আমাৰ সৈতে যোগ দিয়া আন আন সন্মানীয় অতিথিসকল, আৰু আমাৰ সকলোকে আশীৰ্বাদ দিবলৈ ইমান বৃহৎ সংখ্যক ইয়ালৈ অহা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল!
জয় সেৱা, জয় জোহৰ। আজি ৰাণী দুৰ্গাৱতী জীৰ এই পবিত্ৰ ভূমিত আপোনালোক সকলোৰে মাজত উপস্থিত হোৱাৰ সৌভাগ্য হৈছে। ৰাণী দুৰ্গাৱতী জীৰ চৰণত মোৰ আন্তৰিক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি। তেওঁৰ পৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আজিৰ পৰা আৰম্ভ হৈছে এক বিশাল অভিযান ‘চিকেল চেল এনিমিয়া মুক্তি (এলিমিনেচন) মিছন’। আজি মধ্যপ্ৰদেশৰ এক কোটি হিতাধিকাৰীক আয়ুষ্মান কাৰ্ডো প্ৰদান কৰা হৈছে। এই দুয়োটা প্ৰচেষ্টাৰ প্ৰাথমিক হিতাধিকাৰী হৈছে আমাৰ গণ্ড, ভীল আৰু অন্যান্য জনজাতীয় জনগোষ্ঠী। আপোনালোক সকলোকে আৰু মধ্যপ্ৰদেশৰ ডাবল ইঞ্জিন চৰকাৰলৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি জাতিটোৱে এই শ্বাহদোল ভূমিক লৈ এক উল্লেখযোগ্য সংকল্প গ্ৰহণ কৰিছে। এই সংকল্প আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ মংগল সুনিশ্চিত কৰা। এই সংকল্প ছিকেল চেল ৰক্তহীনতাৰ পৰা মুক্তিৰ বাবে। এই সংকল্প হৈছে প্ৰতি বছৰে ছিকেল চেল এনিমিয়াত আক্ৰান্ত ২.৫ লাখ শিশু আৰু তেওঁলোকৰ ২.৫ লাখ পৰিয়ালৰ জীৱন ৰক্ষা কৰা।
বন্ধুসকল,
দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ জনজাতীয় জনগোষ্ঠীৰ মাজত বহু সময় কটালোঁ। ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ দৰে ৰোগে অপৰিসীম দুখ-কষ্টৰ সৃষ্টি কৰে। ৰোগীয়ে অনবৰতে গাঁঠিৰ বিষ, ফুলা, শৰীৰত ভাগৰুৱা অনুভৱ কৰে। উশাহ ল’বলৈ যথেষ্ট কষ্ট কৰি পিঠি, ভৰি আৰু বুকুৰ অসহ্যকৰ বিষ সহ্য কৰে। দীৰ্ঘদিন ধৰি কষ্ট পোৱাৰ ফলত ৰোগীৰ আভ্যন্তৰীণ অংগৰো ক্ষতি হয়। এই ৰোগে কেৱল ব্যক্তিয়েই নহয় তেওঁলোকৰ পৰিয়ালকো আক্ৰান্ত কৰে। বায়ু, পানী বা খাদ্যৰ যোগেদি ই সংক্ৰমিত নহয়। ই বংশগত, পিতৃ-মাতৃৰ পৰা সন্তানলৈ সংক্ৰমিত। আৰু এই ৰোগত জন্ম লোৱা শিশুসকলে গোটেই জীৱন প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈয়েই থাকে।
বন্ধুসকল,
বিশ্বৰ সকলো ছিকেল চেল এনিমিয়া ৰোগীৰ ভিতৰত প্ৰায় ৫০ শতাংশ কেৱল আমাৰ দেশতহে হয়। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে এই সমস্যাটোক কোনেও গুৰুত্ব নিদিলে আৰু যোৱা ৭০ বছৰত এই বিষয়টোৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ কোনো সুনিৰ্দিষ্ট পৰিকল্পনাও কৰা নহ’ল। আক্ৰান্ত লোকৰ অধিকাংশই জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ। জনজাতীয় সমাজৰ প্ৰতি থকা উদাসীনতাৰ বাবে পূৰ্বৰ চৰকাৰসমূহৰ বাবেও ই এটা ইছ্যু নাছিল। অৱশ্যে জনজাতীয় সমাজৰ এই বৃহৎ প্ৰত্যাহ্বান সমাধানৰ দায়িত্ব এতিয়া বিজেপি চৰকাৰ, আমাৰ চৰকাৰে গ্ৰহণ কৰিছে। আমাৰ বাবে জনজাতীয় সমাজ কেৱল চৰকাৰী পৰিসংখ্যা নহয়। আমাৰ বাবে ই সহানুভূতি আৰু আৱেগিক চিন্তাৰ বিষয়। মই প্ৰথমবাৰৰ বাবে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ বহু আগতেই এই দিশত প্ৰচেষ্টা চলাই আহিছো। আমাৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী মংগুভাই জনজাতীয় সমাজৰ এক নিষ্ঠাবান নেতা হিচাপে পৰিগণিত হৈছে। মংগুভাই আৰু মই প্ৰায় ৫০ বছৰ ধৰি জনজাতীয় অঞ্চলত একেলগে কাম কৰি আহিছো। আমি ধাৰাবাহিকভাৱে এই ৰোগৰ সৈতে মোকাবিলা কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াবলৈ আৰু জনজাতীয় পৰিয়ালসমূহৰ মাজত সজাগতা বৃদ্ধিৰ বাবে কাম কৰিলোঁ। গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্রী হোৱাৰ পাছতো এই সম্পর্কত বহু অভিযান আৰম্ভ কৰিছিলোঁ৷ প্ৰধানমন্ত্ৰী হোৱাৰ পিছত যেতিয়া জাপান ভ্ৰমণ কৰিছিলো তেতিয়া তাত এজন নোবেল বঁটা বিজয়ী বিজ্ঞানীক লগ পাইছিলো। মই গম পালোঁ যে তেওঁ ছিকেল চেল ৰোগৰ ওপৰত বহু গৱেষণা কৰিছিল। ছিকেল চেল ৰক্তহীনতাৰ নিৰাময় বিচাৰিও তেওঁৰ সহায় বিচাৰিলোঁ।
বন্ধুসকল,
ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ পৰা মুক্তিৰ এই অভিযান ‘অমৃত কাল’ৰ মূল অভিযান হৈ পৰিব। আৰু মোৰ বিশ্বাস যেতিয়া দেশখনে স্বাধীনতাৰ ১০০ বছৰ উদযাপন কৰিব তেতিয়া আমি আমাৰ জনজাতীয় পৰিয়ালবোৰক ছিকেল চেল এনিমিয়াৰ পৰা মুক্ত কৰি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত মিছন মোডত একেলগে কাম কৰি জাতিটোক মুক্ত কৰিম। আৰু ইয়াৰ বাবে আমি সকলোৱে নিজৰ দায়িত্ব পালন কৰিব লাগিব। চৰকাৰ, স্বাস্থ্যসেৱা কৰ্মী, আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ে একেলগে সমন্বয়ৰে কাম কৰাটো অতি প্ৰয়োজনীয়। ছিকেল চেল এনিমিয়া ৰোগীক তেজ সঞ্চালনৰ প্ৰয়োজন হয়। যাৰ বাবে তেওঁলোকৰ বাবে ব্লাড বেংক মুকলি কৰা হৈছে। তেওঁলোকৰ চিকিৎসাৰ বাবে হাড়ৰ মজ্জা প্ৰতিস্থাপনৰ সুবিধাসমূহ সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। ছিকেল চেল এনিমিয়া ৰোগীক পৰীক্ষা কৰাটো কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সেই বিষয়ে আপুনি সচেতন। কোনো বাহ্যিক লক্ষণ নোহোৱাকৈও যিকোনো ব্যক্তিয়েই চিকেল চেল বৈশিষ্ট্যৰ বাহক হ’ব পাৰে। অজানিতে এনে ব্যক্তিয়ে সন্তানলৈ এই ৰোগ বিয়পাই দিব পাৰে। গতিকে পৰীক্ষা কৰা, স্ক্ৰীনিং কৰা, আৰু বাহক চিনাক্ত কৰাটো অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। পৰীক্ষা নকৰাৰ ফলত ৰোগীয়ে এই ৰোগৰ বিষয়ে বহুদিন নাজানিব পাৰে। মানসুখভাইয়ে আগতে উল্লেখ কৰা মতে, ৰাশিফল আৰু মিলন জন্ম তালিকাৰ ধাৰণা বহু পৰিয়ালত প্ৰচলিত। বিয়াৰ আগৰ ৰাশিফল আৰু জন্ম তালিকাৰ লগত মিল খায়। তেওঁ লগতে কয় যে ৰাশিফলৰ লগত মিল হওক বা নহওক, ছিকেল চেল স্ক্ৰীনিঙৰ প্ৰতিবেদন, যি কাৰ্ড দিয়া হৈছে, তাৰ লগত মিলাই দিয়াটো অতি প্ৰয়োজনীয় আৰু তাৰ পিছত বিয়াখন আগবঢ়াই নিয়াটো অতি প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
তেনেকৈয়ে আমি এই ৰোগটো এটা প্ৰজন্মৰ পৰা আন এটা প্ৰজন্মলৈ বিয়পি পৰাৰ পৰা ৰক্ষা কৰিব পাৰো। সেয়েহে প্ৰতিজন ব্যক্তিকে স্ক্ৰীনিং অভিযানত অংশগ্ৰহণ কৰি তেওঁলোকৰ কাৰ্ড বনাই, ৰোগ পৰীক্ষা কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছো। ইয়াৰ বাবে সমাজে যিমানেই দায়িত্ব ল’ব সিমানেই ছিকেল চেল ৰক্তহীনতাৰ পৰা পৰিত্ৰাণ পোৱাটো সহজ হ’ব।
বন্ধুসকল,
ৰোগে কেৱল এজন ব্যক্তিকহে আক্ৰান্ত কৰাই নহয়, পৰিয়ালৰ কোনোবা এজন অসুস্থ হ’লে সমগ্ৰ পৰিয়ালটোকে প্ৰভাৱিত কৰে। মানুহ এজন অসুস্থ হৈ পৰিলে গোটেই পৰিয়ালটো দৰিদ্ৰতা আৰু অসহায়তাৰ চক্ৰত আবদ্ধ হৈ পৰে। আৰু এক প্ৰকাৰে মই তোমাৰ ঘৰতকৈ একেবাৰে বেলেগ পৰিয়াল এটাৰ পৰা অহা নাই। আপোনালোকৰ যোগেদি মই ইয়াত উপস্থিত হৈছো। সেইবাবেই মই আপোনাৰ সমস্যাবোৰ বুজি পাওঁ আৰু সেইবোৰৰ প্ৰতি সহানুভূতিশীল। সেইবাবেই আমাৰ চৰকাৰে এনে ভয়াৱহ ৰোগ নিৰ্মূলৰ বাবে অক্লান্তভাৱে কাম কৰি আছে। এই প্ৰচেষ্টাসমূহে ইতিমধ্যে দেশত যক্ষ্মা ৰোগত আক্ৰান্তৰ সংখ্যা হ্ৰাস পোৱা দেখা গৈছে। এতিয়া দেশে ২০২৫ চনৰ ভিতৰত যক্ষ্মা ৰোগ সম্পূৰ্ণৰূপে নিৰ্মূল কৰাৰ দিশত কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ আগতে ২০১৩ চনত কালা-আজাৰৰ ১১ হাজাৰ ৰোগী আছিল।আজি সেই সংখ্যা হাজাৰতকৈও কমলৈ হ্ৰাস পাইছে। ২০১৩ চনত ১০ লাখ লোক মেলেৰিয়াত আক্ৰান্ত হৈছিল যদিও ২০২২ চনলৈকে সেই সংখ্যা ২ লাখতকৈও কমলৈ হ্ৰাস পাইছিল। ২০১৩ চনত প্ৰায় ১.২৫ লাখ কুষ্ঠ ৰোগত আক্ৰান্ত হৈছিল যদিও এতিয়া এই সংখ্যা হ্ৰাস পাই প্ৰায় সত্তৰৰ পৰা পঁচাত্তৰ হাজাৰ হৈছে। অতীতত মেনিনজাইটিছৰ ফলত হোৱা ধ্বংসলীলা আমি সকলোৱে জানো। শেহতীয়া বছৰবোৰত এই ৰোগত আক্ৰান্ত ৰোগীৰ সংখ্যাও হ্ৰাস পাইছে। এইবোৰ কেৱল অংক নহয়। ৰোগ কমি গ’লে মানুহ দুখ-কষ্ট, দুখ-কষ্ট, আনকি মৃত্যুৰ পৰাও ৰক্ষা পৰে।
মৰমৰ ভাই ভনীসকল,
আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা কেৱল ৰোগৰ বোজা কমোৱাই নহয় ইয়াৰ লগত জড়িত আৰ্থিক বোজাও হ্ৰাস কৰা। সেইবাবেই আমি আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছো, যাৰ ফলত মানুহৰ ওপৰত বোজা কমিছে। আজি কেৱল মধ্যপ্ৰদেশতে এক কোটি লোকক আয়ুষ্মান কাৰ্ড প্ৰদান কৰা হৈছে। যদি কোনো দুখীয়া মানুহক কেতিয়াবা হস্পিতাললৈ যোৱাৰ প্ৰয়োজন হয়, তেন্তে এই কাৰ্ডখনে পকেটত থকা ৫ লাখ টকাৰ এটিএম কাৰ্ডৰ দৰে কাম কৰিব। মনত ৰাখিব, আজি আপুনি পোৱা কাৰ্ডখনৰ মূল্য হস্পিতালৰ খৰচৰ হিচাপত ৫ লাখ টকা। এই কাৰ্ডখন থাকিলে কোনেও আপোনাক চিকিৎসা অস্বীকাৰ কৰিব নোৱাৰে, আৰু তেওঁলোকে টকা নিবিচাৰিব। আৰু যদি আপুনি ভাৰতৰ যিকোনো ঠাইতে কিবা অসুবিধাৰ সন্মুখীন হয় আৰু আপুনি তাত কোনো চিকিৎসালয়লৈ গৈ মোডীৰ এই নিশ্চয়তা দেখুৱাই দিয়ে, তেন্তে তাতো তেওঁলোকে আপোনাক চিকিৎসাৰ ব্যৱস্থা কৰিব লাগিব। এই আয়ুষ্মান কাৰ্ডখন দুখীয়াৰ চিকিৎসাৰ বাবে ৫ লাখ টকাৰ নিশ্চয়তা, আৰু ই মোডীৰ পৰাও নিশ্চয়তা।
মৰমৰ ভাই ভনীসকল,
আয়ুষ্মান যোজনাৰ অধীনত সমগ্ৰ দেশৰ প্ৰায় পাঁচ কোটি দৰিদ্ৰ ব্যক্তিক চিকিৎসা প্ৰদান কৰা হৈছে। যদি আয়ুষ্মান ভাৰত কাৰ্ড নাথাকিলহেঁতেন তেন্তে এই দুখীয়া লোকসকলে এই ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে এক লাখ কোটিতকৈ অধিক টকা খৰচ কৰিব লগা হ’লহেঁতেন। কল্পনা কৰকচোন তেওঁলোকৰ মাজৰ কিমানজনে জীৱনৰ আশা হেৰুৱাই পেলালেহেঁতেন। কিমান পৰিয়ালে নিজৰ ঘৰ-দুৱাৰ আৰু হয়তো খেতিৰ মাটি বিক্ৰী কৰি চিকিৎসা ল’ব লগা হ’লহেঁতেন? কিন্তু আমাৰ চৰকাৰে প্ৰতিটো কঠিন পৰিস্থিতিত দুখীয়াৰ কাষত থিয় দিছে। এই ৫ লাখ টকাৰ আয়ুষ্মান যোজনাৰ নিশ্চয়তা কাৰ্ড দুখীয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ চিন্তা হ্ৰাস কৰাৰ নিশ্চয়তা। আৰু আয়ুষ্মান কাৰ্যকৰী কৰাৰ লগত জড়িত সকলৰ বাবে মাত্ৰ এই কাৰ্ডখন চাওক – ৫ লাখ টকা পৰ্যন্ত বিনামূলীয়া চিকিৎসা বুলি লিখা আছে। এই দেশৰ কোনো দুখীয়া মানুহক কেতিয়াও কোনেও ৫ লাখ টকাৰ গেৰাণ্টী দিয়া নাই। এয়া বিজেপি চৰকাৰ; এইজনেই মোডী, যিয়ে আপোনাক ৫ লাখ টকাৰ নিশ্চয়তাৰে কাৰ্ড দিয়ে।
বন্ধুসকল,
এই সকলোবোৰ নিশ্চয়তাৰ কথাৰ মাজতে ভুৱা নিশ্চয়তা দিয়াসকলৰ প্ৰতিও সাৱধান হোৱাটো প্ৰয়োজন। আৰু যিসকল ব্যক্তিৰ নিজৰ কোনো নিশ্চয়তা নাই তেওঁলোকে নিশ্চয়তাৰ ভিত্তিত নতুন আঁচনি লৈ আপোনালোকৰ ওচৰলৈ আহিছে। তেওঁলোকৰ নিশ্চয়তাত থকা লুকাই থকা ত্ৰুটিবোৰ চিনাক্ত কৰা। মিছা নিশ্চয়তাৰ নামত তেওঁলোকে খেলা প্ৰতাৰণা খেলৰ পৰা আপুনি সাৱধান হোৱা উচিত।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া তেওঁলোকে বিনামূলীয়া বিদ্যুতৰ গেৰাণ্টি দিয়ে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে তেওঁলোকে বিদ্যুতৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰিব। যেতিয়া তেওঁলোকে বিনামূলীয়া ভ্ৰমণৰ নিশ্চয়তা দিয়ে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে সেই ৰাজ্যৰ পৰিবহন ব্যৱস্থা ধ্বংস হ'ব। যেতিয়া তেওঁলোকে বৰ্ধিত পেঞ্চনৰ গেৰাণ্টি দিয়ে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে সেই ৰাজ্যৰ কৰ্মচাৰীসকলে তেওঁলোকৰ দৰমহা সময়মতে প্ৰাপ্ত নকৰিব। যেতিয়া তেওঁলোকে সস্তীয়া পেট্ৰ'লৰ গেৰাণ্টি দিয়ে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে তেওঁলোকে কৰ বৃদ্ধি কৰি আপোনাৰ পকেটৰ পৰা ধন আহৰণ কৰাৰ প্ৰস্তুতি চলাই আছে। যেতিয়া তেওঁলোকে বৰ্ধিত নিযুক্তিৰ নিশ্চয়তা দিয়ে, ইয়াৰ অৰ্থ হৈছে তেওঁলোকে এনে নীতি আনিব যি তাত উদ্যোগ আৰু ব্যৱসায়বোৰ ধ্বংস কৰিব। কংগ্ৰেছৰ দৰে দলৰ গেৰাণ্টিয়ে প্ৰৱঞ্চনামূলক অভিপ্ৰায় আৰু দৰিদ্ৰলোকৰ ক্ষতি বুজায়। এইটো তেওঁলোকৰ খেল। তেওঁলোকে ৭০ বছৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলক এক পৰিপূৰ্ণ আহাৰ প্ৰদান কৰাৰ নিশ্চয়তা দিব নোৱাৰিলে। কিন্তু ৮০ কোটিতকৈও অধিক লোকক বিনামূলীয়া ৰেচন নিশ্চিত কৰা হৈছে, আৰু তেওঁলোকে প্ৰধানমন্ত্ৰী গৰিব কল্যাণ যোজনাৰ অধীনত ইয়াক লাভ কৰিছে। তেওঁলোকে ৭০ বছৰত দৰিদ্ৰ লোকসকলক সুলভ স্বাস্থ্যসেৱাৰ নিশ্চয়তা দিব নোৱাৰিলে। কিন্তু আয়ুষ্মান ভাৰত যোজনাৰ অধীনত ৫০ কোটি হিতাধিকাৰীক স্বাস্থ্য বীমাৰ নিশ্চয়তা দিয়া হৈছে। তেওঁলোকে 70 বছৰত মহিলাসকলক ধোঁৱা-মুক্ত জীৱনৰ নিশ্চয়তা দিব নোৱাৰিলে। কিন্তু উজ্জ্বলা যোজনাৰ অধীনত প্ৰায় ১০ কোটি মহিলাক ধোঁৱামুক্ত জীৱনৰ নিশ্চয়তা দিয়া হৈছে। তেওঁলোকে দৰিদ্ৰসকলক ৭০ বছৰত ভৰিৰ ওপৰত থিয় হোৱাৰ নিশ্চয়তা দিব নোৱাৰিলে। কিন্তু মুদ্ৰা যোজনাৰ অধীনত 8.5 কোটি লোকক সন্মানীয় স্ব-নিযুক্তিৰ নিশ্চয়তা দিয়া হৈছে।
তেওঁলোকৰ গেৰাণ্টিৰ অৰ্থ হৈছে যে ইয়াত কোনো ধৰণৰ দুষ্টতা বা প্ৰবঞ্চনা জড়িত আছে। আজি, যিসকলে একেলগে আহিব বুলি দাবী কৰে, তেওঁলোকৰ পুৰণি মন্তব্যছচিয়েল মিডিয়াত ভাইৰেল হৈ পৰিছে। তেওঁলোকে সদায় ইজনে সিজনক সমালোচনা কৰি আহিছে। অৰ্থাৎ, বিৰোধী ঐক্যৰ কোনো নিশ্চয়তা নাই। এই ৰাজবংশী দলবোৰে কেৱল তেওঁলোকৰ নিজৰ পৰিয়ালৰ কল্যাণৰ বাবে হে কাম কৰিছে। তেওঁলোকৰ দেশৰ সাধাৰণ লোকসকলক উন্নত কৰাৰ কোনো নিশ্চয়তা নাই। যিসকল দুৰ্নীতিৰ অভিযোগত অভিযুক্ত তেওঁলোকে জামিনত মুক্তভাৱে ঘূৰি ফুৰিছে। কেলেংকাৰীৰ বাবে শাস্তি ভোগ কৰা সকল একেখন প্লেটফৰ্মত উপস্থিত হৈছে। অৰ্থাৎ, তেওঁলোকৰ দুৰ্নীতিমুক্ত শাসনৰ নিশ্চয়তা নাই। তেওঁলোকে এক কণ্ঠত দেশৰ বিৰুদ্ধে বিবৃতি দি আছে। তেওঁলোকে দেশবিৰোধী উপাদানসমূহৰ সৈতে বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰিছে। অৰ্থাৎ, তেওঁলোকৰ সন্ত্ৰাসবাদমুক্ত ভাৰতৰ নিশ্চয়তা নাই। তেওঁলোকে প্ৰতিশ্ৰুতি দিব আৰু গুচি যাব, কিন্তু আপুনি ইয়াৰ পৰিণাম বহন কৰিব লাগিব। তেওঁলোকে গেৰাণ্টি দি তেওঁলোকৰ পকেট ভৰ্তি কৰিব, কিন্তু আপোনাৰ সন্তানে ভুগিব। তেওঁলোকে গেৰাণ্টি দি তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক আগুৱাই নিব, কিন্তু দেশখনে মূল্য পৰিশোধ কৰিব লাগিব। সেয়েহে, আপুনি কংগ্ৰেছকে ধৰি ৰাজনৈতিক দলবোৰ আৰু তেওঁলোকৰ গেৰাণ্টিৰ প্ৰতি সতৰ্ক থাকিব লাগে।
বন্ধুসকল,
যিসকলে মিছা গেৰাণ্টি দিয়ে তেওঁলোকৰ মনোভাৱ সদায় জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বিৰুদ্ধে আছিল। অতীতত, ভাষাটোৰ সন্দৰ্ভত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বান আছিল। অৱশ্যে, নতুন ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিয়ে এতিয়া স্থানীয় ভাষাত শিক্ষাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰে। কিন্তু যিসকলে মিছা গেৰাণ্টি দিয়ে তেওঁলোকে আকৌ এবাৰ ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতিৰ বিৰোধিতা কৰিছে। তেওঁলোকে নিবিচাৰে যে আমাৰ জনজাতীয় ভাই-ভনীসকলৰ সন্তানে তেওঁলোকৰ নিজৰ ভাষাত শিক্ষা লাভ কৰক। তেওঁলোকে জানে যে যদি জনজাতীয়, দলিত, পিছপৰা শ্ৰেণীআৰু দৰিদ্ৰ লোকসকলৰ সন্তানআগবাঢ়ি যায়, তেন্তে তেওঁলোকৰ ভোট বেংকৰ ৰাজনীতি ব্যাহত হ'ব। মই জনজাতীয় অঞ্চলৰ বিদ্যালয় আৰু মহাবিদ্যালয়সমূহৰ গুৰুত্ব বুজি পাওঁ। সেইকাৰণে আমাৰ চৰকাৰে জনজাতীয় শিশুসকলক ৪০০ তকৈও অধিক একলব্য বিদ্যালয়ত আৱাসিক শিক্ষা লাভ কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে। কেৱল মধ্য প্ৰদেশত, এনে বিদ্যালয়ত প্ৰায় 24,000 শিক্ষাৰ্থীয়ে অধ্যয়ন কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
পূৰ্বৱৰ্তী চৰকাৰসমূহে জনজাতীয় সমাজক ধাৰাবাহিকভাৱে অৱহেলা কৰিছিল। আমি জনজাতীয় পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয় এটা পৃথক স্থাপন কৰিছো আৰু ইয়াক আমাৰ অগ্ৰাধিকাৰ দিছো। আমি এই মন্ত্ৰালয়ৰ বাজেট তিনিগুণ কৰিছো। আগতে, যিসকলে অৰণ্য আৰু ভূমিৰ শোষণ কৰিছিল তেওঁলোকে সুৰক্ষা লাভ কৰিছিল। আমি বন অধিকাৰ আইনৰ অধীনত ২০ লাখতকৈও অধিক শিৰোনাম বিতৰণ কৰিছো। সেই লোকসকলে ইমান বছৰ ধৰি পঞ্চায়ত (অনুসূচীত এলেকালৈ সম্প্ৰসাৰণ) পিইএছএ আইনৰ নামত ৰাজনৈতিক খেল খেলিছিল। অৱশ্যে, আমি পিইএছএ আইন ৰূপায়ণ কৰিছো আৰু জনজাতীয় সমাজক তেওঁলোকৰ অধিকাৰ প্ৰদান কৰিছো। অতীতত, জনজাতীয় পৰম্পৰা আৰু শৈল্পিক দক্ষতাক উপহাস কৰা হৈছিল। কিন্তু আমি আদি মহোৎসৱ (জনজাতীয় উৎসৱ)ৰ দৰে অনুষ্ঠান আৰম্ভ কৰিছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা ন বছৰত, জনজাতীয় গৌৰৱ সংৰক্ষণ আৰু বৃদ্ধিৰ বাবে নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা কৰা হৈছে। এতিয়া, সমগ্ৰ দেশে ১৫ নৱেম্বৰত ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাৰ জন্ম জয়ন্তীত 'জনজাতি গৌৰৱ দিৱস' (ৰাষ্ট্ৰীয় জনজাতীয় গৌৰৱ দিৱস) উদযাপন কৰে। দেশৰ বিভিন্ন ৰাজ্যত জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ স্বাধীনতা সংগ্ৰামীসকলৰ বাবে সমৰ্পিত সংগ্ৰহালয় স্থাপন কৰা হৈছে। এই প্ৰচেষ্টাবোৰৰ মাজত, আমি পূৰ্বৰ চৰকাৰবোৰৰ আচৰণ পাহৰিব নালাগে। যিসকলে কেইবা দশক ধৰি দেশত চৰকাৰ চলাই ছিল তেওঁলোকৰ মনোভাৱ জনজাতীয় সমাজ আৰু দৰিদ্ৰসকলৰ প্ৰতি অসংবেদনশীল আৰু অসন্মানজনক হৈ আছিল। যেতিয়া এগৰাকী জনজাতীয় মহিলাক দেশৰ ৰাষ্ট্ৰপতি বনোৱাৰ আলোচনা আহিছিল তেতিয়া আমি কেইবাটাও দলৰ মনোভাৱ প্ৰত্যক্ষ কৰিছো। মধ্য প্ৰদেশৰ মানুহেও তেওঁলোকৰ মনোভাৱ প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। যেতিয়া শ্বাহডোল বিভাগত কেন্দ্ৰীয় জনজাতীয় বিশ্ববিদ্যালয় খোলা হৈছিল, তেওঁলোকে ইয়াক তেওঁলোকৰ নিজৰ পৰিয়ালৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰিছিল, আনহাতে শিৱৰাজজীৰ চৰকাৰে মহান গণ্ড বিপ্লৱী ৰাজা শংকৰ শ্বাহৰ নামেৰে ছিন্দৱাৰা বিশ্ববিদ্যালয় নাম দিছিল। তেওঁলোকে তান্তিয়া মামাৰ দৰে নায়কসকলক সম্পূৰ্ণৰূপে অৱহেলা কৰিছিল, কিন্তু আমি পাটালপানী ৰেল ষ্টেচনৰ নাম তান্তিয়া মামাৰ নামেৰে নামাকৰণ কৰিছিলো। তেওঁলোকে মহান গণ্ড সম্প্ৰদায়ৰ নেতা শ্ৰী দলবীৰ সিংজীৰ পৰিয়ালকো অসন্মান কৰিছিল। আমি তাৰ বাবে ক্ষতিপূৰণ দিছিলো আৰু তেওঁলোকক সন্মান জনাইছিলো। আমাৰ বাবে জনজাতীয় নেতাসকলৰ প্ৰতি সন্মান হৈছে আমাৰ জনজাতীয় যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰতি সন্মান আৰু আপোনালোক সকলোৰে প্ৰতি সন্মান।
বন্ধুসকল,
আমি এই প্ৰচেষ্টাবোৰ অব্যাহত ৰাখিব লাগিব আৰু সেইবোৰ ত্বৰান্বিত কৰিব লাগিব। আৰু এইটো কেৱল আপোনাৰ সহযোগিতা আৰু আশীৰ্বাদৰ দ্বাৰাহে সম্ভৱ হ'ব। মই নিশ্চিত যে আপোনাৰ আশীৰ্বাদ আৰু ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ অনুপ্ৰেৰণাই আমাক এনেদৰে পথ প্ৰদৰ্শন কৰি থাকিব। শিৱৰাজজীয়ে এইমাত্ৰ উল্লেখ কৰিছিল যে ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ ৫০০ তম জন্ম জয়ন্তী ৫ অক্টোবৰত আহি আছে। আজি ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ বীৰত্ব প্ৰত্যক্ষ কৰা এই পৱিত্ৰ ভূমিত মই আপোনালোক সকলোৰে মাজত থিয় হৈ থকাৰ সময়তে মই দেশবাসীক ঘোষণা কৰিছো যে ভাৰত চৰকাৰে সমগ্ৰ দেশতে ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ ৫০০ তম জন্ম শতবাৰ্ষিকী উদযাপন কৰিব। ৰাণী দুৰ্গাৱতীৰ জীৱনৰ ওপৰত আধাৰিত এখন চলচ্চিত্ৰ নিৰ্মাণ কৰা হ'ব, তেওঁৰ সন্মানত এটা ৰূপৰ মুদ্ৰা মুকলি কৰা হ'ব, আৰু ৰাণী দুৰ্গাৱতীক লৈ এটা ডাক টিকটও জাৰী কৰা হ'ব। ইয়াৰ উপৰিও, ৫০০ বছৰ আগতে জন্ম গ্ৰহণ কৰা আমাৰ শ্ৰদ্ধেয় মাতৃৰ অনুপ্ৰেৰণা ভাৰত আৰু বিশ্বৰ প্ৰতিটো পৰিয়াললৈ প্ৰচাৰ কৰাৰ বাবে এক প্ৰচেষ্টা আৰম্ভ কৰা হ'ব।
মধ্যপ্ৰদেশে উন্নয়নৰ নতুন উচ্চতা স্পৰ্শ কৰিব, আৰু আমি সকলোৱে মিলি এখন উন্নত ভাৰতৰ সপোন পূৰণ কৰিম। এই মুহূৰ্তত ইয়াত কিছুমান জনজাতীয় পৰিয়ালক লগ কৰিবলৈ ওলাইছো আৰু আজি তেওঁলোকৰ লগত কথা পতাৰ সুযোগ পাবলৈ ওলাইছো। আপুনি ইমান বৃহৎ সংখ্যাত আহিছে... ভৱিষ্যৎ প্ৰজন্মৰ উদ্বেগক মোকাবিলা কৰাৰ বাবে ছিকেল চেল আৰু আয়ুষ্মান কাৰ্ড মোৰ ডাঙৰ অভিযান। আপোনালোকৰ সহায়ৰ প্ৰয়োজন। আমি দেশখনক ছিকেল চেলৰ পৰা মুক্ত কৰিব লাগিব, আৰু আমি আমাৰ জনজাতীয় পৰিয়ালবোৰক এই সংকটৰ পৰা মুক্ত কৰিব লাগিব। মোৰ বাবে এই কামটো মোৰ হৃদয়ৰ ওচৰত, আৰু ইয়াত আপোনালোকৰ সহায় লাগে, মোৰ জনজাতীয় পৰিয়ালৰ সহায় লাগে। এয়া মোৰ আপোনালোকলৈ অনুৰোধ। সুস্থ হৈ থাকক আৰু সমৃদ্ধিশালী হওক। এই কামনাৰে আপোনালোক সকলোকে বহুত বহুত ধন্যবাদ!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
ভাৰত মাতা কী জয়!
বহু বহু ধন্যবাদ।
টোকা এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ অনুবাদ। মূল ভাষণটো হিন্দী ভাষাত প্ৰদান কৰা হৈছিল।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Sickle Cell Anaemia Elimination Mission in Shahdol, Madhya Pradesh
01 JUL 2023 8:03PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present in the program are the Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shri Shivraj ji, my colleagues from the Union Cabinet, Shri Mansukh Mandaviya ji, Shri Faggan Singh Kulaste ji, Professor S.P. Singh Baghel ji, Smt. Renuka Singh Saruta ji, Dr. Bharati Pawar ji, Shri Bishweswar Tudu ji, Member of Parliament Shri V.D. Sharma ji, the ministers in the Madhya Pradesh government, all the legislators, other esteemed guests joining us from across the country in this program, and my dear brothers and sisters who have come here in such a large number to bless us all!
Jai Seva, Jai Johar. Today, I am fortunate to be among all of you on this sacred land of Rani Durgavati ji. I offer my heartfelt homage at the feet of Rani Durgavati ji. Inspired by her, a huge campaign 'Sickle Cell Anaemia Mukti (Elimination) Mission' is being started today. Today, one crore beneficiaries in Madhya Pradesh are being provided with Ayushman cards also. The primary beneficiaries of both these efforts are our Gond, Bhil and other tribal communities. I extend my heartfelt congratulations to all of you and the double-engine government of Madhya Pradesh.
Friends,
Today, the nation is taking a significant resolve on this land of Shahdol. This resolve is to ensure the well-being of our tribal brothers and sisters. This resolve is for the liberation from sickle cell anaemia. This resolve is to save the lives of 2.5 lakh children and their 2.5 lakh families, who are affected by sickle cell anaemia each year.
Friends,
I have spent a long time among the tribal communities in different parts of the country. Diseases like sickle cell anaemia cause immense suffering. Patients constantly experience pain in their joints, swelling, and fatigue in their bodies. They endure unbearable pain in their back, legs, and chest, struggling to breathe. Prolonged suffering also damages the internal organs of patients. This disease affects not only individuals but also their families. It is not transmitted through air, water, or food. It is hereditary, passed on from parents to their children. And the children who are born with this disease continue to face challenges throughout their lives.
Friends,
Out of all the cases of sickle cell anaemia in the world, approximately 50 percent of them occur only in our country. Unfortunately, no one cared about this problem and no concrete plan was made to deal with this issue in the last 70 years. Most of the affected people belong to the tribal community. It was not even an issue for the previous governments due to their indifference towards the tribal society. However, the responsibility of resolving this major challenge of the tribal society has now been taken up by the BJP government, our government. For us, the tribal society is not just a government statistic. It is a matter of empathy and emotional concern for us. I have been making efforts in this direction long before I became the Chief Minister of Gujarat for the first time. Our Governor, Shri Mangubhai, has been a dedicated leader of the tribal community. Mangubhai and I have been working together in tribal areas for almost 50 years. We consistently worked to find ways to address this disease and raise awareness among tribal families. Even after I became the Chief Minister of Gujarat, I started many campaigns in this regard. When I visited Japan after becoming the Prime Minister, I met a Nobel laureate scientist there. I came to know that he had done a lot of research on sickle cell disease. I also sought his assistance in finding a cure for sickle cell anaemia.
Friends,
This campaign for freedom from sickle cell anaemia will become the main mission of the ‘Amrit Kaal’. And I believe that when the country celebrates 100 years of independence, we will liberate our tribal families from sickle cell anaemia and free the nation by 2047 by working together in a mission mode. And for this, we all have to fulfill our responsibilities. It is essential that the government, healthcare workers, and tribal communities work together in coordination. Patients with sickle cell anaemia require blood transfusions. Therefore, blood banks are being opened for them. Facilities for bone marrow transplantation are being expanded for their treatment. You are aware of how important it is to screen patients with sickle cell anaemia. Even without any external symptoms, anyone can be a carrier of the sickle cell trait. Unknowingly, such individuals can pass on this disease to their children. Therefore, it is crucial to get tested, undergo screening, and identify carriers. Not getting tested may result in the patient not knowing about this disease for a long time. As Mansukhbhai mentioned earlier, the concept of horoscopes and matching birth charts is prevalent in many families. They match horoscopes and birth charts before marriage. He also said that whether or not you match horoscopes, it is essential to match the report of sickle cell screening, the card that is being provided, and then proceed with the marriage.
Friends,
That is how we can prevent this disease from passing from one generation to another. Therefore, I urge every individual to participate in the screening campaign, get their card made, and undergo disease testing. The more society takes responsibility for this, the easier it will be to get rid of sickle cell anaemia.
Friends,
Diseases not only affect an individual, but when someone in a family is ill, it impacts the entire family. When a person falls ill, the whole family gets trapped in the cycle of poverty and helplessness. And in a way, I haven't come from a very different family than yours. I have reached here through you. That's why I understand your problems and empathize with them. That's why our government is working tirelessly to eradicate such serious diseases. These efforts have already shown a decrease in tuberculosis cases in the country. Now, the country is working towards completely eliminating tuberculosis by 2025.
Friends,
Before our government came into power, there were 11,000 cases of Kala-azar in 2013. Today, that number has reduced to less than a thousand. In 2013, there were 10 lakh cases of malaria, but by 2022, that number had decreased to less than 2 lakhs. In 2013, there were about 1.25 lakh cases of leprosy, but now the number has decreased to around seventy to seventy five thousand. We all know the havoc caused by meningitis in the past. In recent years, there has been a decrease in the number of patients with this disease as well. These are not just figures. When diseases decrease, people are saved from suffering, pain, distress and even death.
Brothers and sisters,
The effort of our government is not only to reduce the burden of diseases but also to reduce the financial burden associated with them. That's why we have introduced the Ayushman Bharat Yojana, which has reduced the burden on people. Today, in Madhya Pradesh alone, one crore people have been provided with Ayushman cards. If a poor person ever needs to go to the hospital, this card will work like a 5 lakh rupee ATM card in his pocket. Remember, the card you have received today is worth 5 lakh rupees in terms of hospital expenses. If you have this card, no one can refuse you treatment, and they won't ask for money. And if you face any trouble anywhere in India and you go to a hospital there and show them this guarantee from Modi, they will have to provide you with treatment there as well. This Ayushman Card is a guarantee of 5 lakh rupees for the treatment of the poor, and it is a guarantee from Modi.
Brothers and sisters,
Under the Ayushman Yojana, treatment has been provided to approximately five crore poor individuals across the country. If the Ayushman Bharat card did not exist, then these poor people would have had to spend more than one lakh crore rupees for the treatment of the disease. Just imagine how many people among them would have lost hope in life. How many families would have had to sell their homes and perhaps their farmland to get medical treatment? But our government has stood by the poor in every difficult situation. This 5 lakh rupee Ayushman Yojana guarantee card is a guarantee of reducing the biggest worry of the poor. And for those who are involved in implementing Ayushman, just take a look at this card – it says free treatment up to 5 lakh rupees. No one has ever given a guarantee of 5 lakh rupees to a poor person in this country. This is the BJP government; this is Modi, who gives you a card with a guarantee of 5 lakh rupees.
Friends,
In the midst of all this talk of guarantees, you also need to be cautious of those who provide false guarantees. And those individuals who don't have any guarantees of their own are coming to you with new schemes based on guarantees. Identify the hidden flaws in their guarantees. You should guard against the game of deception they play in the name of false guarantees.
Friends,
When they guarantee free electricity, it means they are going to increase electricity rates. When they guarantee free travel, it means the transportation system of that state is going to be ruined. When they guarantee increased pensions, it means the employees in that state won't receive their salaries on time. When they guarantee cheap petrol, it means they are preparing to extract money from your pocket by increasing taxes. When they guarantee increased employment, it means they will bring policies that will devastate the industries and businesses there. The guarantee of parties like Congress implies deceitful intentions and harm to the poor. This is their game. They couldn't guarantee providing a fulfilling meal to the poor in 70 years. But more than 80 crore people have been guaranteed free rations, and they are receiving it under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana. They couldn't guarantee affordable healthcare to the poor in 70 years. But 50 crore beneficiaries have been guaranteed health insurance under the Ayushman Bharat Yojana. They couldn't guarantee smoke-free lives to women in 70 years. But nearly 10 crore women have been guaranteed smoke-free lives under the Ujjwala Yojana. They couldn't guarantee the poor to stand on their feet in 70 years. But 8.5 crore people have been guaranteed dignified self-employment under the Mudra Yojana.
The meaning of their guarantee is that there is some kind of mischief or deception involved. Today, those who claim to come together, their old statements are going viral on social media. They have always been critical of each other. In other words, there is no guarantee of opposition unity. These dynastic parties have only worked for the welfare of their own families. They don't have a guarantee to uplift the common people of the country. Those who are accused of corruption are roaming free on bail. Those serving sentences for scams are appearing on the same platform. In other words, they don't have a guarantee of corruption-free governance. They are making statements against the country in one voice. They are holding meetings with anti-national elements. In other words, they don't have a guarantee of a terrorism-free India. They will make promises and leave, but you will have to bear the consequences. They will fill their pockets by giving guarantees, but your children will suffer. They will take their families forward by giving guarantees, but the country will have to pay the price. Therefore, you should remain vigilant of political parties, including the Congress, and their guarantees.
Friends,
The attitude of those who make false guarantees has always been against the tribal communities. In the past, there used to be a big challenge for the youth of tribal communities regarding the language. However, the new National Education Policy now provides the facility of education in the local language. But those who make false guarantees are once again opposing the National Education Policy. They do not want the children of our tribal brothers and sisters to receive education in their own language. They know that if the children of tribals, Dalits, backward classes, and the poor move forward, their vote bank politics will be disrupted. I understand the importance of schools and colleges in tribal areas. That is why our government has provided the opportunity for tribal children to receive residential education in more than 400 Eklavya schools. In Madhya Pradesh alone, there are around 24,000 students studying in such schools.
Friends,
Previous governments consistently neglected the tribal society. We have established a separate Ministry of Tribal Affairs and made it our priority. We have tripled the budget of this ministry. Previously, those who exploited the forests and land received protection. We have distributed over 20 lakh titles under the Forest Rights Act. Those people played political games in the name of the Panchayat (Extension to Scheduled Areas) PESA Act for so many years. However, we have implemented the PESA Act and given the tribal society their rights. In the past, tribal traditions and artistic skills were mocked. But we have initiated events like the Aadi Mahotsav (Tribal Festival).
Friends,
In the past nine years, continuous efforts have been made to preserve and enhance tribal pride. Now, the entire country celebrates ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (National Tribal Pride Day) on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda on November 15. Dedicated museums are being established for the freedom fighters of the tribal community in different states of the country. Amidst these efforts, we must not forget the behaviour of previous governments. The attitude of those who ran the government in the country for decades remained insensitive and disrespectful towards the tribal society and the poor. We have witnessed the attitude of several parties when the discussion of making a tribal woman the President of the country came up. The people of Madhya Pradesh have also witnessed their attitude. When the Central Tribal University was opened in Shahdol Division, they named it after their own family, while the government of Shivraj ji named Chhindwara University after the great Gond revolutionary Raja Shankar Shah. They completely neglected heroes like Tantya Mama, but we named Patalpani railway station after Tantya Mama. They also disrespected the family of the great Gond community leader Shri Dalbir Singh ji. We compensated for that and honoured them. The respect for tribal leaders for us is the respect for our tribal youth and the respect for all of you.
Friends,
We must continue these efforts and accelerate them. And it will be possible only with your cooperation and blessings. I am sure your blessings and the inspiration of Rani Durgavati will continue to guide us like this. Shivraj ji just mentioned that the 500th birth anniversary of Rani Durgavati is approaching on 5th October. Today, as I stand amidst you all on this sacred land that witnessed the valour of Rani Durgavati, I announce to the nation that the Indian government will celebrate the 500th birth centenary of Rani Durgavati throughout the country. A film will be made based on the life of Rani Durgavati, a silver coin will be released in her honour, and a postage stamp featuring Rani Durgavati will also be issued. Additionally, an initiative will be launched to spread the inspiration of our revered mother, who was born 500 years ago, to every household in India and the world.
Madhya Pradesh will touch new heights of development, and together we will fulfill the dream of a developed India. Right now, I am about to meet with some tribal families here and I am going to get an opportunity to talk to them today. You have come in such large numbers… the Sickle Cell and the Ayushman Card is my big campaign to address the concerns of the future generations. I need your support. We have to free the country from sickle cell, and we have to liberate our tribal families from this crisis. For me, this work is close to my heart, and I need your help in it, I need the support of my tribal families. This is my request to you. Stay healthy and be prosperous. With this wish, many thanks to all of you!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.