প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
পি.এম.না মধ্য প্রদেশকী শাহদোলদা সিক্কল সেল অনিমিয়া এলিমিনেশন মিসনগী লোঞ্চ তৌবদা থমখিবা ৱারোল
01 JUL 2023 8:03PM by PIB Imphal
ভারত মাতা কী জয়।
ভারত মাতা কী জয়।
থৌরম অদুদা শরুক য়ারিবা মধ্য প্রদেশকী গোবর্নর, শ্রী ভঙ্গু ভাই পতেল, মুখ্য মন্ত্রী ভাই শিৱরাজ জী, কেন্দ্রগী কেবিনেত্তা ঐগা থৌ পুমিন্নরিবা শ্রী মন্সুখ মান্দৱিয়আ জী, ফগন সিং কুলস্তে জী, প্রোফেসর এস.পি. সিং বঘেল, শ্রীমতি রেনুকা সিং সরুতা জী, দোক্তর ভারতি পাৱর, শ্রী বিস্বেশ্বর তোদু জী, এম.পি. শ্রী ভি.দি. সর্মা জী, মধ্য প্রদেশ সরকারগী মন্ত্রীশিং, লেজিসলেচর পুম্নমক, লৈবাক্কী মফম কয়াদগী থৌরম অসিদা শরুক য়ারিবা শক্নাইরবা মীওইশিং, অমসুং ঐখোয়বু য়াইফ-থৌজাল পিনবীনবগীদমক্তা লেংবীরক্লিবা মশিং য়াম্লবা ইচিল-ইনাওশিং!
জয় সেৱা, জয় জোহর। ঙসি ঐহাকপু রানি দুর্গাৱতি জীগী শেংলবা মফম অসিদা নখোয় ময়ামগী মরক্তা পুন্নবগী লাইবক ফবা অদু ফংজরে। ঐহাক্না রানি দুর্গাৱতি জীগী খুয়া খাদা হৈকৎ-লৈকৎ তমজরি। মহাক্না পুক্নংই থৌগত্তুনা ঙসি ‘সিক্ল সেল অনিমিয়া এলিমিনেশন মিসন’গী য়াম্না চাউরবা কেমপেন অমা হোদোক্লি। ঙসিমক্তাদা মধ্য প্রধদেশতা বেনিফসরী করোর ১দা আয়ুশ্মান কার্দ পীথোক্লগনি। মসিগী থবক অনিমক অসিদা খ্বাইদগী চাউবা বেনিফিসরী অসি গোন্দ সমাজ , ভিল সমাজ, অমসুং ঐখোয়গী অতোপ্পা আদিৱাসি সমাজকী মীওইশিংনি। ঐহাক্না নখোয় ময়াম্বু, মধ্য প্রদেশকী দবল ইঞ্জিন সরকারবু হন্ন-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোক্লি।
মরুপশিং,
ঙসি শাহদোলগী লমদম অসিদা লৈবাক অসিগী য়াম্না চাউবা ফিরেপ অমা লৌরি। মসিগী ফিরেপ অসি ঐখোয়গী লৈবাক অসিগী আদিৱাসি ইচিল-ইনাওশিংগী পুন্সিবু অশোই-অঙাম য়াওদনা তেক্ত-কাইদনা থম্নবা ফিরেপ অদুনি। ফিরেপ অদুদি- সিক্কল সেল অনিমিয়াগী লাইনাদগী কোকহল্লগনি। মসিগী ফিরেপ অসিনা – চহি খুদিংগী সিক্কল সেল অনিমিয়াগী খুবাম নুংদা ফাজিন-পুনশিন্দুনা লৈরিবা অঙাং অমসুং ইমুং লাখ অনিমখাইগী মীওইশিং অদুগী পুন্সি কনবা পাম্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদা আদিৱাসি সমাজতা মতম শাংনা লেল্লকখি। সিক্কল সেল অনিমিয়াগুম্বা লাইনা অসি য়াম্না ৱাবা লাইনাশি। মসি নাবশিংনা মখোয়গী লু-তাংদা য়াম্না চিকই, হকচাংদা অপোম-অতং অমসুং য়াম্না চোকথগল্লি। পুক. খোং অমসুং থবাক্তা খাংবা ঙমদবা অনাবা অমা ফাওই, স্বোর য়াম্না থিঙ্গল্লি। মত শাংনা অনাবা খাংলিবা অনাবা মীওই অদুগী হকচাংগী মনুংগী কয়াৎশিং শোকচিনবা হৌরকই। মসিগী লাইনা অসি ইমুংশিংবু মাং-তাকহল্লি। অমসুং মসিগি লাইনা অসি ঈশিং-নুংশিত্তগী থোক্লকপা লাইনা নত্তে, মসি চিঞ্জাক্না থোকহনবশু নত্তে। মসিগী লাইনা অসি মমা-মপাশিংদগী অঙাংদা থংথবা লাইনানি, মসি জেনেতিক্কী ওইবা লাইনা। অমসুং মসিগি লাইনা অসিগা লোইননা পোক্লকপা অঙাং অদুনআ পুন্সি চুপ্পা শিংনবা কয়া মায়োক্নদুনা লৈ।
মরুপশিং,
মালেম পুম্বদা সিক্কল সেল অনিমিয়াগী লৈরিবা থৌদোকশিং অদুদা চাদা ৫০দি ঐখোয়গী লৈবাক খক্তদা লৈ। অদুবু লাইবক থিবা অমনা হৌখিবা চহি ৭০ অসিদা মসিগী মতাংদা কনা আমত্তনা খনখিদে, মসিবু বেংশিন্নবা করিগুম্বা অরিংবা থৌরাং অমত্তা শেমখিদে! মসি মায়োক্নরিবা মীওই অয়াম্বা আদিৱাসি সমাজকী মীওই অয়াম্বনি। আদিৱাসি সমাজবু থৌওইদনা তৌবীবা হান্নগী সরকারশিংগীদমক্তদি মসিদা করিগুম্বা ৱাফম অমত্তা লৈখিদে। অদুবু আদিৱাসি সমাজগী অসিগূম্বা য়াম্না চাউরবা শিংনবা অসি কোকহন্নবগী থৌদাং অদু হৌজিক্তি ভাজপাগী সরকারনা, ঐখোয়গী সরকারনা লৌরে। ঐখোয়গীদমক্তদি আদিৱাসি সামজ অসি সরকারগী ‌ওইবা মশিং খক্তমক নত্তে। মসি ঐখোয়গীদমক্তদি মসি য়াম্না সেন্সিতিব ওইবা ৱাফম্নি, থমোইগী ওইবা ৱাফম্নি। ঐহাক্না ইহান-হান্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইবা মতমদা, মদুগী মমাংদগী ঐহাক্না মসিগী মাইকৈদা থবক কয়া অমা হোৎনরকখি। ঐখোয়গী গোবর্নর, শ্রী মঙ্গুভাই আদিৱাসি ইমুংগী য়াম্না মতিকচাবা নেতা অমা ওইরম্মি। চাউরাক্না চহি ৫০দগী ঐহাক অমসুং মঙ্গুভাইনা আদিৱাসিগী মফমশিংদা পুন্না থবক তৌমিন্নরকখি। অমসুং ঐখোয়না আদিৱাসি ইমুংশিংদা চত্তুনা মসিগী লাইনা অসিবু করম্না মুথৎকনি , মীয়াম্দা মসিগী মতাং করম্না এৱেয়রনেস পীগনি হায়বগী মতাংদা লেপ্তনা থবক তৌরকখি। ঐহাক্না গুজরাতকী মুখ্য মন্ত্রী ওইরবা মতুংদশু মসিগা মরি লৈনবা কেমপেন কয়া অমা হৌদোকখি। ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী ওইরবা মতুংদা জাপান চৎপা মতমদা, ঐহাক্না মফম অদুগী নোবেল প্রাইজ ফংলবা সাইন্তিস্ত অমগা ইনখি। ঐহাক মহাক অসি সিক্কল সেল অনিমিয়াদা রিসর্চ য়াম্না তৌখ্রে হায়বা খঙলকখি। ঐহাক্না জাপানগী সাইনতিস্ত অদুদগীশু সিক্কল সেল অনিমিয়াগি লাইয়েংগী মাতংদা মতেং নিখি।
মরুপশিং,
সিক্কল সেল অনিমিয়াদগী কোক্ননবগী কেমপেন অসি, অমৃত কালগী য়াম্না মরু ওইবা মিসন অমনি। অমসুং ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, লৈবাক অসিনা নিংখা তম্বগী চহি ১০০শুরকপা মতমদা, ২০৪৭ ফাওবদা ঐখোয় ময়াম পুন্দুনা, মিসন মোদতা কেমপেন তৌদুনা মসিগী সিক্কল সেল অনিমিয়াদগী ঐখোয়গী আদিৱাসিগী ইমুংশিংবু কোকহল্লগনি, লৈবাক অসিবু কোকহল্লগনি। অসমুং মসিগীদমক্তা ঐখোয় পুম্নমক্না ইশাগী ইথৌদাং মশক খঙনা লৌবা মথৌ তাই। সরকারবু ওইরো, হেল্থ ৱার্করশিংবু ওইরো, আদিৱাসিবু ওইরো ময়াম পুন্নআ লেং মান্ননা থবক তৌবা মথৌ তাই। সিক্কল সেল অনিমিয়া নাবা মীওইশিংবু ঈ কাপ্পগী মথৌ তাই। মরম অদুনা মখোয়গীদমক্তা ব্লদ বেঙ্ক হাংদোক্লগনি। মখোয়বু লাইয়েংনবগীদমক্তা বোন মেরোত্রান্সপ্লান্ত তৌবগী ফেসিলিতীশিং হেনগৎহল্লগনি। সিক্কল সেল অনিমিয়াগী অনাবশিং স্ক্রীনিং তৌবা হায়বসি বাম্না মরু ওই, মসি নখোয়নশু হেন্না খঙলম্লগনি। মপান্দা লাইওং অমত্তা উত্তনা কনাগুম্বা অমনশু সিক্কল সেলগী কেরিয়র ওইবা য়াই। অসিগুম্বা মীওইশিং অসিনা মশানা খঙজদনা মচাদা মসিগী লাইনা অসি থাংধখিবা য়াই। মরম অদুনা মসি খঙদোক্নবা য়েংথোকপা , স্ক্রীনিং তৌবা হায়বসি য়াম্না তঙাইফদে। য়েংথোক্তবা মতমদা অনাবা অদুনা মসিগী লাইনা অসিগী মতাংদা করিমত্তা খঙদবা য়াই। অদুনা লুহোংদ্রিঙৈগী মমাংদা সিক্কল সেল অনিমিয়াগী তেস্ত শোইদনা তৌথোক্কদবনি।
মরুপশিং,
অসুম্না তৌরবা মতমদতা লাইনা অসিবু মীরোল অমদগী মীরোল অমদা লানখিবদগী থিংবা ঙমগনি। মরম অদুনা, ঐনা হায়জনিংবদি, মীপুম খুদিংমক্না সক্রীনিং তৌবগী কেমপেনদা শরুক য়াবীয়ু, ইশাগী কার্দ শেম্বীয়ু, লাইনা অদুগী তেস্ত তৌথোকপীয়ু। মসিগী থৌদাং অসি লৌনবগীদমক্তা খুনাই মশামক্না চোংধোরক্লিবা মখৈসিক্ল সেল অনিমিয়াদাগী কোকপদা হেন্না লাইগনি।
মরুপশিং,
লাইনা নাবা মতমদা নারিবা মীওই অদুখক্তমক নাবা খক্তা নত্তে মদুনা নারিবা মীশক অদুগী ইমুং-মনুং পুম্নমকপু ৱাহল্লি। কনাগুম্বা মীওই অমনা নাবা মতমদা, ইমুং-মনুং পুম্বা লাইর-অনংগী লাংদা থুই। অমসুং ঐহাক অসি নখোয়গা য়াম্না খেৎনবা ইমুংদগী লাকপা মীওই নত্তে। ঐহাক নখোয় ময়ামগী মরক্তগী হৌজিক ওইরিবা ফিভম অসিদা য়ৌরকখিবনি। মরম অদুনা ঐহাক্না নখোয় ময়ামগী অৱাবা অদু ময়েক শেংনা খঙই। মরম অদুনা ঐখোয়গী সরকার অসিনা অসিগুম্বা য়াম্না লুরবা লাইনাশিং অসিবু কোকহন্নবগীদমক্তা অয়ুক, নুংথিল, নুমিদাং খাইদনা কন্না হোৎনরি। অসুম্না হোৎনখিবা অদুনা ঙসিদি লৈবাক অসিদা তি.বি.গী থৌদোকশিং হন্থরকখ্রে। হৌজিক্তি লৈবাক অসিদা ২০২৫ ফাওবদা দি.বি.বু মরু ফংনা মুত্থৎনবা থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকার লাক্ত্রিঙৈগী মমাংদা ২০১৩দা কালাজারগী থৌদোক লিশিং ১১ লাকখি। ঙসিদি মসি হন্থরদুনা লিশিংদগীশু তানা লাক্লে। ২০১৩দা মেলরিয়াগী থৌদোক লাখ ১০ লাকখি, ২০২২দা মসি অসুম-অসুম হন্থরক্তুনা লাখ অনিদগীশু তাখ্রে। ২০১৩দা লেপ্রোসীগী পেসেন্ত লাখ ১.২৫ লৈরম্মি অদুবু ঙসিদি মসিগী মশিং অসি হন্থরক্তুনআ লিশিং ৭০-৭৫ খক্তমক লৈহৌরে। হান্নদি মেনিঙগাইতিসনা কয়াদা ৱাহ্লম্বা, মদুশু ঐখোয় ময়াম্না লোইনা খঙই। হৌখিবা চহি খরা অসিদা মসিগি লাইনা অসি নাবাশিংগী মশিংদশু হন্থরকখ্রে। হায়রিবা অসি মশিং খরাগী ৱাফম নত্তে। লাইনা নাবা হন্থরকপা মতমদা, মীশিংনা নুংঙাইতবা, অনাবা, খুদোংথিবা অমসুং অশিবা হায়বসিদগী নান্থোকই।
ইচিল-ইনাওশিং,
ঐখোয়গী সরকার অসিনা লাইনা হন্থহন্নবা হোৎনরি, মসিগা লোইননা লাইনা নাবদা চংবা চাদিংশু হন্থহন্নবা হোৎনরি। মরম অদুনা আয়ুশ্মান ভারত য়োজনা অসিবু পুরক্লিবনি, মসিনা মীয়ামদা লৈগদবা পোৎলুম অদু হন্থহল্লগনি। ঙসি মফম মধ্য প্রদেশতামী করোর ১বু আয়ুশ্মান কার্দ পীখ্রে। করিগুম্বা লাইরবা অমনা হোসপিতালদা চৎপগী মথৌ তারকপা মতমদা , মসিগী কার্দ অসিনা মসাগী ফুরিৎখাওদগী চৎকদবা লুপা লাখ ৫গী এ.তি.এম. কার্দ অমগী মথৌ তৌরগনি। নখোয়না নিংশিংবীয়ু, ঙসি নখোয়দা ফংলিবা কার্দ অসিনা হোসপিতালশিংদা মসিগী মমল অসি লুপা লাখ ৫গা চপ মান্নৈ। নখোয়দা মসিগী কার্দ অসি লৈরবদি নখোয়বু লাইয়েংবদা কনা অমত্তনা য়াদবা ঙম্লোই, শেল হায়বা ঙম্লোই। অমসুং মসি হিন্দুস্তানগী মফম অমত্তদা নখোয়দা নুংঙাইতবা লৈরবদি, মফম অদুগী হোসপিতালদা চত্তুনা মোদীগী গেরেন্তী কার্দ অসি উৎপীয়ু, মফম অদুদশু নহাকপু লাইয়েংবা য়াগনি। য়ুশ্মান কার্দ অসি লাইরবশিংগী লাইয়েংনবগীদমক্তা লুপা লাখ ৫গী গেরেন্তীনি অমসুং মসি মোদীগী গেরেন্তীনি।
ইচিল-ইনাওশিং,
লৈবাক পুম্বদা আয়ুশ্মান য়োজনাগী মতুং ইন্না, হোসপিতালশিংদা চাউরাক্না লাইরবা করোর ৫ লাইয়েংখ্রে। করিগুম্বা আয়ুশ্মান ভারতকী কার্দ লৈরমদ্রবদি, লাইরবশিং অসিনা লুপা লরো লাখ ১ হেন্না তিংদুনা লাইনা অসিবু লাইয়েংবগী মথৌ তারমগনি। নখোয়না খন্দুনা য়েংঙু, মসিদা মী কয়া অমা হিংবগী আশা ফাওবা তৌরুদ্রবা কয়া অমা য়াওরমগনি। ইমুং কয়া অমনা লাইয়েংনবগীদমক্তা য়ুম-ইংখোল ফাওবা য়োনবগী ফিভমদা লৈরম্বা কয়া অমা য়াওরমগনি। অদুবু ঐখোয়গী সরকার অসিনা অসিগুম্বা অরুবা তাঞ্জা অসিদা লাইরবশিংগা লেপ্লি। লুপা লাখ ৫গী আয়ুশ্মান য়োজনা গেরেন্তী কার্দ অসি লাইরবশিংগী খ্বাইদগী চাউবা অৱাবা অদুবু হন্থহন্নবগী গেরেন্তীনি। অমসুং নখোয়দা ফংলিবা কার্দ অসিদা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী লেম্না লাইয়েংবা হায়না ইরি। লৈবাক অসিদা করিগুম্বা মতম অমত্তদা লাইরবশিংদা লুপা লাখ ৫গী গেরেন্তী অসিন কনাগুম্বা অমত্তনা পীখিদে, মসি লাইরবা ইমুংশিংগীদমক্তা লৈবা ভাজপা সরকারনি, নখোয়দা লুপা লাখ ৫গী গেরেন্তী কার্দ পীরিবসি মোদীননি।
মরুপশিং,
গেরেন্তী কার্দকী মতাংদা খন্নরিঙৈগী মতাং অসিদা নখোয়দা নমথাক্কী গেরেন্তী পীবশিংদগী চেকশিন্না লৈগদবনি, অমসুং মশাগী গেরেন্তী লৈতবশিংনা, নখোয়দা গেরেন্তী পীবা অনৌ-অনৌবা স্কীম কয়া অমা পুদুনা লাক্লি। মখোয়গী গেরেন্তীগী মরুমদা লোৎলিবা লৌনম অদুবু খঙবীয়ু। নম্থাক্কী গেরেন্তীগী মিংদা মখোয়গী নমথাক্কী লাল্লোং অদুবু খঙবীয়ু।
মরুপশিং,
মখোয়না মৈ লেম্না ফংহনগনি হায়না গেরেন্তী পীবা মতমদা মসিনা হায়রিবসি মখোয়না মৈগী মমল হেনগৎলগনি হায়বনি। মখোয়না লেম্না চৎথোক-চৎশিন য়াহল্লগনি হায়না গেরেন্তী পীবা মতমদা রাজ অদুগী ত্রাফিক সীস্তেমবু মাং তাকহল্লগনি হায়বনি। মখোয়না পেন্সন হেনগৎলগনি হায়না গেরেন্তী পীবা মতমদা মখোয়না কর্মচারিশিংগী থাগী তোলোপ চাং নাইনা ফংলরোই হায়বনি। মখোয়না পেত্রোলগী মমল হন্হল্লগনি হায়বা মতমদা মখোয়না তেক্স হেনগত্তুনা নখোয়গী ফুরিৎখাওদগী শেল লৌথোক্নবা শেম-শারে হায়বনি। মখোয়না ধবক হেন্না ফংহন্নবগী গেরেন্তী পীবা মতমদা মসিনা তাক্লিবসি ইন্দস্ত্রীশিংদা মাং-তাহনগদবা পোলিসীশিং পুরক্লগনি হায়বনি। কংগ্রেসগুম্বা দলশিংগী গেরেন্তীগী ৱাহন্থোক্তি ফত্ত-লৌশিং লৈবশিং অমসুং লাইরবশিংদা শোকহন্নবগী ৱাখল্লোন লৈবনা মখোয়গী শাজৎনি। মখোয়নআ চহি ৭০ অসিদা মবুক থন্না চেং-চাক পীবগী গেরেন্তী পীবা ঙমখিদে। অদুবু প্রধান মন্ত্রী অসিনা লাইরবশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী য়োজদগী মী করোর ৮০ হেবনা রেশন লেম্না ফংহন্নবগী গেরেন্তী ফংখি, লেম্না রেশন ফংখি। মখোয়না হৌখিবা চহি ৭০দগী লাইরবশিংবু মমল য়াম্লবা লাইয়েংদগী কোক্ননবগী গেরেন্তী পীবা ঙমদ্রি। অদুবু আয়ুশ্মান য়োজনাদগী বেনিফিসরী করোর ৫০দা হেল্থ ইন্সুরেন্সকী গেরেন্তী ফংলি। মখোয়না চহি ৭০ অসিদা নুপীশিংবু মৈখুদগী কোকহনবা ঙমদ্রি অদুবু উজ্বালা য়োজনাদগি চাউরাক্না নুপী করোর ১০বু মৈখুদগী কোকহন্নবগী গেরেন্তী ফংলি। মখোয়না চহি ৭০ অসিদা লাইরবশিংবু মসানা মরোমদোম লেপচবা ঙমহনখিদে অদু মুদ্র য়োজনানা মী করোর ৮ মখাইদা মশানা মশাবু থবক পীজবা ঙম্লে।
মখোয়গী গেরেন্তীগী ৱাহন্থোক্তি, করিগুম্বা অমদা করিনোমদি অদুম অশোইবা লৈরমদোরবনি। ঙসি ময়াম পুন্না পুশিন্নবগী খোল্লাও লাওরিবা অসি, সোসিয়েল মীদিয়াদা মখোয়গী অরিবা ৱারোল ভাইরল ওইরি। হায়বদি ওপোজিশন্না অমত্তা ওইবগী গেরেন্তী নত্তে। ইমুং-মনুংগী ওইবা পার্তিবা মখোয়গী ইমুং খক্তমক চাউখৎনবা খনগনি। হায়বদি মখোয়দা কৈদৌনুংদা লৈবাক অসিগী ইমুংশিংবু লেং মান্ননা পুখৎপগী গেরেন্তী লৈতে। করপ্সনগী মরাল লৈরবা মীওই অমনা বেল লৌদুনা মপান্দা কোইচৎ-চৎলি। স্কেমগী মরালনা মরম ওইরগা শজাই চারিবাশিং অদুনা স্তেজ অমদা পুল্লপ পুনবা থেংনরি। মসিনা হায়বদি মখোয়দা করপ্সন কোকহন্নবগী গেরেন্তী লৈতে। মখোয়না খোল্লাও অমদা লৈবাক অসিগী মায়োক্তা ৱা ঙাংলি। মখোয়না লৈবাক অসিগী মায়োক্তা লৈবশিংগা ফম্মিন্নদুনা ৱারি শানরি। মসিনা হায়বদি তেরোরিস্ত মুত্থৎনবগী মখোয়দা গেরেন্তী লৈতে হায়বনি। মখোয়না গেরেন্তী পীদুনা নান্থোকখিগনি, অদুগা নখোয়না মদুগী অৱাবা অদু মায়োক্নগনি। মখোয়না গেরেন্তী পীরগা মখোয়গী ফুরিৎখাও থনহল্লগনি, অদুবু মদুগী অমাংবা অদু নখোয়গী নচাশিংগী ওইগনি। মখোয়না গেরন্তী পীদুনা মখোয়গী ইমুংবু খুমাং চাউশিনহল্লগনি, অদুবু মদুগী মমল আদু লৈবাক অসিনা শিংগদৌরিবনি। মরম অদুনা নখোয়না কংগ্রেসগা লোইননা অসিগুম্বা রাজনিতি দলশিং অসিদগী চেকশিন্না লৈগদবনি।
মরুপশিং,
মসিগী নমথাক্কী থাজবা পীবশিংনা হান্নদগীশু হৌনা আদিৱাসিশিংগী মায়োক্তা লৈখি। হান্নদি ত্রাইবল কম্যুনিতীশিংগী নহাশিংদা লোলগী অচৌবা শিংনবা অমা লৈখি। অদুবু নেস্নেল এজুকেশন পোলিসীদা হৌজিক্তি লমদম অদুগী লোলদা লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবা পীরে। অদুবু নমথাক্কী গেরেন্তী পীবশিংনা অমুক্কশু নেস্নেল এজুকেশন পোলিসীগী মায়োক্তা লৈখি। মখোয়না ঐখোয়গী আদিৱাসি ইচিল-ইনাওশিংগী অঙাংশিংনা মশাগী মরোলদা লাইরিক তমহনবা পামদে। মখোয়না খঙই মদুদি করিগুম্বা আদিৱাসিশিং, দলিতশিং, ময়ামদগী শোত্থরবা অমসুং লাইরবশিংগী মচাশিংনা খুমাং চাউশিনহনবা পামদে, অদু ওইরবদি মখোয়গী ভোত বেঙ্ককী পোলিতিক্স আদু লোইরগনি। আদিৱাসিগী মফমশিংদা স্কুলশিং, কোলেজশিংনা কয়া য়াম্না মরু ওইবগে হায়বদু ঐহাক্না খঙই। মরম অদুনা ঐখোয়গী সরকার অসিনা অনৌবা একলৱ্য স্কুল ৪০০ হেনবদা আদিৱাসি অঙাংশিংগী রেসিদেন্সিয়েল েজুকেশনগী খুদোংচাবা পীখ্রে। মধ্য প্রদেশকী স্কুল খক্তদা মহৈরোই লিশিং ২৪ হেন্না লাইরিক তম্লি।
মরুপশিং,
হান্নগী সরকারশিংনা ত্রাইবল কম্যুনিতীবু থৌওইদনা থম্লমখি। ঐখোয়না তোঙানবা ত্রাইবল মন্ত্রালয় শেমদুনা মখোয়দা মরু ওইবা পীখি। ঐখোয়না মন্ত্রালয় অসিগী বজেত অদু শরুক ৩ থোক্না হেনগৎহনখি। হান্না জঙ্গল অমসুং লম মুনবশিংদা প্রোতেক্সন ফংহল্লম্মি। ঐখোয়না ফোরেস্ত রাইতস এক্তকী মনুং চন্না তাইতল লাখ ২০ হেন্না পীখ্রে। মখোয়না পেসা এক্তকী মিংদা চহি কয়া অমা রাজনিতিগী ওইবা কোক কয়া শানখি। অদুবু ঐখোয়না পেসা এক্ত চৎনহন্দুনা ত্রাইবল সমাজবু মখোয়গী হক পীখি। হান্নদি ত্রাইবলগী চৎনবীশিং অমসুং মখোয়গী আর্ত-স্কিলশিংশিংবু ফাগী তাহল্লম্মি। অদুবু আদি মাহোতসবগুম্বা অসিবু হৌদোকখি।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ৯ অসিদা ত্রাইবলগী মিংচৎ পুরক্নবা অমসুং মখোয়বু কন্নাব থবক কয়া অমা পাইখৎখি। হৌজিক্তি নবেম্বর ১৫, ভগ্বান বির্সা মুন্দাগী মপোক কুমওনদা জনজাতিয়া গৌরব দিৱস পালন তৌরগনি। ঙসিদি লৈবাক অসিগী তোঙান-তোঙানবা রাজ্যশিংদা ত্রাইবলগী নিংতম লান্মীশিংদা কত্থোক্লবা ম্যুজিয়ম থম্লগনি। হোৎনরিবশিং অসিগী মরক্তা হান্নগী সরকারগী মওং-মতৌ অদুবুশু কাওরোইদবনি। লৈবাক অসিবু দেকেদ কয়া সরকার পাইরম্বশিং অদুনা লাইরবশিং, ত্রাইবলশিংদা চৎলিবা লিচৎ অদু য়াম্না নুংঙাইতে অমসুং ইকাইবা পীবনি। ত্রাইবলগী নুপী অমবু ভারতকী রাস্ত্রপতিগী ফমদা খনবগীদমক্তা পোলিতিকেল পার্তী ময়াম অমনা উৎলকপা মতৌ অদু নখোয়না উরমগনি। নখোয় এম.পি.গী মীশিংনদি মসি তশেং-তশেংনা উরমগনি। শাহদোল দিবিজনদা নেস্নেল ত্রাইবল য়ুনিভর্সিতী হাংবা মতমদা, মদুগী মমিং অদু মখোয়গী ইমুংগী মমিং থোনখি। শিৱরাজ জীগী সরকারনা গোন্দগী অফাওবা রিভোল্যুশনরি, রাজা শঙ্কর শাহগী মমিং লৌরগা ছিন্দৱারা য়ুনিভর্সিতীগী মমিং থোনখি। তন্ত্যা মামাগুম্বা অথৌবশিংবুশু মখোয়না পুংকাও কাওথোকপীরে অদুবু ঐখোয়না পাতালপানি স্তেশনগী মমিং অদু তন্ত্যা মামাগী মিং লৌরগা থোনখি। মখোয়না গোন্দ সামাজগী য়াম্না মমিং লৈরবা লুচিংবা শ্রী দলৱীর সিং জীবু থৌওইবীখিদে। মদুগী অৱাৎপশিং অদুবু ঐখোয়না মেনখৎখি, ঐখোয়না মহাকপু ইকাইখুম্নখি। ঐখোয়গীদি আদিৱাসিগী অথৌবশিংবু ইআকিখুম্নবা হায়বসি ্দিৱাসি নহা লিশিং কয়া অমবু ইকাইখুম্নবীবনি, নখোয় ময়াম্বু ইকাইখুম্নবনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়না অসিগুম্না তুংদশু অসুম্না থবক তৌগদবনি, মসিবু হেন্না খোংজেল য়াংখৎহনগদবনি। অমসুং মসিবু নখোয়গী মতেংদগী, নখৌয়গী থৌজালদগী ওইথোকপআ ঙমগনি। ঐহাক্না থাজৈ মদুদি, নখোয়গী থৌজাল অমসুং রানি দুর্গাৱতিগী থৌজালদগী অসুম্না ঐখোয়বু লমজিং-লমতাকপীবা ওইসনু। হৌজিক শিৱরাজ জীনা হায়খি মদুদি ওক্তোবর ৫দা রানি দুরগাৱতি জীগী ৫০০শুবা মপোক কুমওন লাক্লগনি। ঙসি ঐহাক্না নখোয় ময়ামগী মরক্তা তিল্লরবা অসিদা, রানি দুর্গাৱতিগী মথৌনা-মরিংজেল লৈরবা শেংলবা লমদম অসিদা লাক্লবনিনা ঙসি লৈবাক মীয়ামদা লাউথোক্লি মদুদি রানি দুর্গাৱতি জীগী ৫০০শুবআ মপোক কুমওন অদু লৈবাক শিনবা থুংনা ভারত সরকারনা পালন তৌগনি। রানি দুর্গাৱতিগী পুন্সিদা য়ুমফম ওইবা ফিলম নম্লগনি, রানি দুর্গাৱতিগী শেলয়েক অমসুং পোস্তেল স্তেম্প অমশু পুথোক্লগনি অমসুং মালেম অসিদা চহি ৫০০গী মমাংদা পোক্লম্বা মহাক্কী শেংলবা ইমা শক্লবী মহাক্কী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাওই ওইবা ৱাহৈশিং অদুবু হিন্দুস্তানগী য়ুমথোং খুদিংদা য়ৌহন্নবা কেমপেন তৌরগনি।
মধ্য প্রদেশ চাউখৎ-থৌরাংগী অনৌবা অৱাংবা থাক অমদা য়ৌরগনি, অমসুং ঐখোয় ময়াম পুন্না চাউখৎপা ভারত অমগী মঙলান অদুবু মঙফাওনহনগনি। হৌজিক ঐহাক্না মফম অসিগী আদিৱাসিগী ইমুং খরা উনরগনি, ঙসি অসি মখোয়গশু ৱারি-ৱাতাই খরা শাননবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। মশিং য়াম্লবা নখোয় ময়াম অমনা মফম অসিদা লাক্লরে, সিক্কল সেল, অয়ুশ্মান কার্দশশিং অসি নখোয়গী লাক্কদবা তুংগী মীরোলশিংগীদমক্তা কন্দুনা ঐহাক্কী চাউরবা কেমপেন অমনি। নখোয়না মসিদা মতেং পাংবীয়ু। মসিগী সিক্কল সেল অসিদগী লৈবাক অসিবু কোকহনগদবনি, ঐগী ্দিৱাসি ইমুংশিংবু মসিগী অৱাবা অসিদগীকোকহনগদবনি। ঐগীদি, মসিগী থবক অসি ঐগী থমোইগী ওইবা মরি লৈনবা থবক্নি অমসুং মসিদা নখোয়গী মতেং পাম্মি, ঐগী আদিৱাসি ইমুংগী মতেং পাম্মি। নখোয় ময়ামদা ঐহাক্না হায়জরি মদুদি, হকচাং ফনা লৈয়ু, নুংঙাই-য়াইফনা লৈয়ু। মসিগী য়াইফ-পাউজেল অসিগা লোইননা নখোয় পুম্নমকপু হন্না-হন্না থাগৎচরি!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
ভারত মাতা কী জয়!
হন্না-হন্না থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of Sickle Cell Anaemia Elimination Mission in Shahdol, Madhya Pradesh
01 JUL 2023 8:03PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Present in the program are the Governor of Madhya Pradesh, Shri Mangubhai Patel, Chief Minister Shri Shivraj ji, my colleagues from the Union Cabinet, Shri Mansukh Mandaviya ji, Shri Faggan Singh Kulaste ji, Professor S.P. Singh Baghel ji, Smt. Renuka Singh Saruta ji, Dr. Bharati Pawar ji, Shri Bishweswar Tudu ji, Member of Parliament Shri V.D. Sharma ji, the ministers in the Madhya Pradesh government, all the legislators, other esteemed guests joining us from across the country in this program, and my dear brothers and sisters who have come here in such a large number to bless us all!
Jai Seva, Jai Johar. Today, I am fortunate to be among all of you on this sacred land of Rani Durgavati ji. I offer my heartfelt homage at the feet of Rani Durgavati ji. Inspired by her, a huge campaign 'Sickle Cell Anaemia Mukti (Elimination) Mission' is being started today. Today, one crore beneficiaries in Madhya Pradesh are being provided with Ayushman cards also. The primary beneficiaries of both these efforts are our Gond, Bhil and other tribal communities. I extend my heartfelt congratulations to all of you and the double-engine government of Madhya Pradesh.
Friends,
Today, the nation is taking a significant resolve on this land of Shahdol. This resolve is to ensure the well-being of our tribal brothers and sisters. This resolve is for the liberation from sickle cell anaemia. This resolve is to save the lives of 2.5 lakh children and their 2.5 lakh families, who are affected by sickle cell anaemia each year.
Friends,
I have spent a long time among the tribal communities in different parts of the country. Diseases like sickle cell anaemia cause immense suffering. Patients constantly experience pain in their joints, swelling, and fatigue in their bodies. They endure unbearable pain in their back, legs, and chest, struggling to breathe. Prolonged suffering also damages the internal organs of patients. This disease affects not only individuals but also their families. It is not transmitted through air, water, or food. It is hereditary, passed on from parents to their children. And the children who are born with this disease continue to face challenges throughout their lives.
Friends,
Out of all the cases of sickle cell anaemia in the world, approximately 50 percent of them occur only in our country. Unfortunately, no one cared about this problem and no concrete plan was made to deal with this issue in the last 70 years. Most of the affected people belong to the tribal community. It was not even an issue for the previous governments due to their indifference towards the tribal society. However, the responsibility of resolving this major challenge of the tribal society has now been taken up by the BJP government, our government. For us, the tribal society is not just a government statistic. It is a matter of empathy and emotional concern for us. I have been making efforts in this direction long before I became the Chief Minister of Gujarat for the first time. Our Governor, Shri Mangubhai, has been a dedicated leader of the tribal community. Mangubhai and I have been working together in tribal areas for almost 50 years. We consistently worked to find ways to address this disease and raise awareness among tribal families. Even after I became the Chief Minister of Gujarat, I started many campaigns in this regard. When I visited Japan after becoming the Prime Minister, I met a Nobel laureate scientist there. I came to know that he had done a lot of research on sickle cell disease. I also sought his assistance in finding a cure for sickle cell anaemia.
Friends,
This campaign for freedom from sickle cell anaemia will become the main mission of the ‘Amrit Kaal’. And I believe that when the country celebrates 100 years of independence, we will liberate our tribal families from sickle cell anaemia and free the nation by 2047 by working together in a mission mode. And for this, we all have to fulfill our responsibilities. It is essential that the government, healthcare workers, and tribal communities work together in coordination. Patients with sickle cell anaemia require blood transfusions. Therefore, blood banks are being opened for them. Facilities for bone marrow transplantation are being expanded for their treatment. You are aware of how important it is to screen patients with sickle cell anaemia. Even without any external symptoms, anyone can be a carrier of the sickle cell trait. Unknowingly, such individuals can pass on this disease to their children. Therefore, it is crucial to get tested, undergo screening, and identify carriers. Not getting tested may result in the patient not knowing about this disease for a long time. As Mansukhbhai mentioned earlier, the concept of horoscopes and matching birth charts is prevalent in many families. They match horoscopes and birth charts before marriage. He also said that whether or not you match horoscopes, it is essential to match the report of sickle cell screening, the card that is being provided, and then proceed with the marriage.
Friends,
That is how we can prevent this disease from passing from one generation to another. Therefore, I urge every individual to participate in the screening campaign, get their card made, and undergo disease testing. The more society takes responsibility for this, the easier it will be to get rid of sickle cell anaemia.
Friends,
Diseases not only affect an individual, but when someone in a family is ill, it impacts the entire family. When a person falls ill, the whole family gets trapped in the cycle of poverty and helplessness. And in a way, I haven't come from a very different family than yours. I have reached here through you. That's why I understand your problems and empathize with them. That's why our government is working tirelessly to eradicate such serious diseases. These efforts have already shown a decrease in tuberculosis cases in the country. Now, the country is working towards completely eliminating tuberculosis by 2025.
Friends,
Before our government came into power, there were 11,000 cases of Kala-azar in 2013. Today, that number has reduced to less than a thousand. In 2013, there were 10 lakh cases of malaria, but by 2022, that number had decreased to less than 2 lakhs. In 2013, there were about 1.25 lakh cases of leprosy, but now the number has decreased to around seventy to seventy five thousand. We all know the havoc caused by meningitis in the past. In recent years, there has been a decrease in the number of patients with this disease as well. These are not just figures. When diseases decrease, people are saved from suffering, pain, distress and even death.
Brothers and sisters,
The effort of our government is not only to reduce the burden of diseases but also to reduce the financial burden associated with them. That's why we have introduced the Ayushman Bharat Yojana, which has reduced the burden on people. Today, in Madhya Pradesh alone, one crore people have been provided with Ayushman cards. If a poor person ever needs to go to the hospital, this card will work like a 5 lakh rupee ATM card in his pocket. Remember, the card you have received today is worth 5 lakh rupees in terms of hospital expenses. If you have this card, no one can refuse you treatment, and they won't ask for money. And if you face any trouble anywhere in India and you go to a hospital there and show them this guarantee from Modi, they will have to provide you with treatment there as well. This Ayushman Card is a guarantee of 5 lakh rupees for the treatment of the poor, and it is a guarantee from Modi.
Brothers and sisters,
Under the Ayushman Yojana, treatment has been provided to approximately five crore poor individuals across the country. If the Ayushman Bharat card did not exist, then these poor people would have had to spend more than one lakh crore rupees for the treatment of the disease. Just imagine how many people among them would have lost hope in life. How many families would have had to sell their homes and perhaps their farmland to get medical treatment? But our government has stood by the poor in every difficult situation. This 5 lakh rupee Ayushman Yojana guarantee card is a guarantee of reducing the biggest worry of the poor. And for those who are involved in implementing Ayushman, just take a look at this card – it says free treatment up to 5 lakh rupees. No one has ever given a guarantee of 5 lakh rupees to a poor person in this country. This is the BJP government; this is Modi, who gives you a card with a guarantee of 5 lakh rupees.
Friends,
In the midst of all this talk of guarantees, you also need to be cautious of those who provide false guarantees. And those individuals who don't have any guarantees of their own are coming to you with new schemes based on guarantees. Identify the hidden flaws in their guarantees. You should guard against the game of deception they play in the name of false guarantees.
Friends,
When they guarantee free electricity, it means they are going to increase electricity rates. When they guarantee free travel, it means the transportation system of that state is going to be ruined. When they guarantee increased pensions, it means the employees in that state won't receive their salaries on time. When they guarantee cheap petrol, it means they are preparing to extract money from your pocket by increasing taxes. When they guarantee increased employment, it means they will bring policies that will devastate the industries and businesses there. The guarantee of parties like Congress implies deceitful intentions and harm to the poor. This is their game. They couldn't guarantee providing a fulfilling meal to the poor in 70 years. But more than 80 crore people have been guaranteed free rations, and they are receiving it under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Yojana. They couldn't guarantee affordable healthcare to the poor in 70 years. But 50 crore beneficiaries have been guaranteed health insurance under the Ayushman Bharat Yojana. They couldn't guarantee smoke-free lives to women in 70 years. But nearly 10 crore women have been guaranteed smoke-free lives under the Ujjwala Yojana. They couldn't guarantee the poor to stand on their feet in 70 years. But 8.5 crore people have been guaranteed dignified self-employment under the Mudra Yojana.
The meaning of their guarantee is that there is some kind of mischief or deception involved. Today, those who claim to come together, their old statements are going viral on social media. They have always been critical of each other. In other words, there is no guarantee of opposition unity. These dynastic parties have only worked for the welfare of their own families. They don't have a guarantee to uplift the common people of the country. Those who are accused of corruption are roaming free on bail. Those serving sentences for scams are appearing on the same platform. In other words, they don't have a guarantee of corruption-free governance. They are making statements against the country in one voice. They are holding meetings with anti-national elements. In other words, they don't have a guarantee of a terrorism-free India. They will make promises and leave, but you will have to bear the consequences. They will fill their pockets by giving guarantees, but your children will suffer. They will take their families forward by giving guarantees, but the country will have to pay the price. Therefore, you should remain vigilant of political parties, including the Congress, and their guarantees.
Friends,
The attitude of those who make false guarantees has always been against the tribal communities. In the past, there used to be a big challenge for the youth of tribal communities regarding the language. However, the new National Education Policy now provides the facility of education in the local language. But those who make false guarantees are once again opposing the National Education Policy. They do not want the children of our tribal brothers and sisters to receive education in their own language. They know that if the children of tribals, Dalits, backward classes, and the poor move forward, their vote bank politics will be disrupted. I understand the importance of schools and colleges in tribal areas. That is why our government has provided the opportunity for tribal children to receive residential education in more than 400 Eklavya schools. In Madhya Pradesh alone, there are around 24,000 students studying in such schools.
Friends,
Previous governments consistently neglected the tribal society. We have established a separate Ministry of Tribal Affairs and made it our priority. We have tripled the budget of this ministry. Previously, those who exploited the forests and land received protection. We have distributed over 20 lakh titles under the Forest Rights Act. Those people played political games in the name of the Panchayat (Extension to Scheduled Areas) PESA Act for so many years. However, we have implemented the PESA Act and given the tribal society their rights. In the past, tribal traditions and artistic skills were mocked. But we have initiated events like the Aadi Mahotsav (Tribal Festival).
Friends,
In the past nine years, continuous efforts have been made to preserve and enhance tribal pride. Now, the entire country celebrates ‘Janjatiya Gaurav Diwas’ (National Tribal Pride Day) on the birth anniversary of Bhagwan Birsa Munda on November 15. Dedicated museums are being established for the freedom fighters of the tribal community in different states of the country. Amidst these efforts, we must not forget the behaviour of previous governments. The attitude of those who ran the government in the country for decades remained insensitive and disrespectful towards the tribal society and the poor. We have witnessed the attitude of several parties when the discussion of making a tribal woman the President of the country came up. The people of Madhya Pradesh have also witnessed their attitude. When the Central Tribal University was opened in Shahdol Division, they named it after their own family, while the government of Shivraj ji named Chhindwara University after the great Gond revolutionary Raja Shankar Shah. They completely neglected heroes like Tantya Mama, but we named Patalpani railway station after Tantya Mama. They also disrespected the family of the great Gond community leader Shri Dalbir Singh ji. We compensated for that and honoured them. The respect for tribal leaders for us is the respect for our tribal youth and the respect for all of you.
Friends,
We must continue these efforts and accelerate them. And it will be possible only with your cooperation and blessings. I am sure your blessings and the inspiration of Rani Durgavati will continue to guide us like this. Shivraj ji just mentioned that the 500th birth anniversary of Rani Durgavati is approaching on 5th October. Today, as I stand amidst you all on this sacred land that witnessed the valour of Rani Durgavati, I announce to the nation that the Indian government will celebrate the 500th birth centenary of Rani Durgavati throughout the country. A film will be made based on the life of Rani Durgavati, a silver coin will be released in her honour, and a postage stamp featuring Rani Durgavati will also be issued. Additionally, an initiative will be launched to spread the inspiration of our revered mother, who was born 500 years ago, to every household in India and the world.
Madhya Pradesh will touch new heights of development, and together we will fulfill the dream of a developed India. Right now, I am about to meet with some tribal families here and I am going to get an opportunity to talk to them today. You have come in such large numbers… the Sickle Cell and the Ayushman Card is my big campaign to address the concerns of the future generations. I need your support. We have to free the country from sickle cell, and we have to liberate our tribal families from this crisis. For me, this work is close to my heart, and I need your help in it, I need the support of my tribal families. This is my request to you. Stay healthy and be prosperous. With this wish, many thanks to all of you!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Bharat Mata ki – Jai!
Thanks a lot!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of PM’s speech. Original speech was delivered in Hindi.