সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজী মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন মিনিস্তর শ্রী জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি চন্দ্রয়ান-৩না ভারতনা মালেমগী ওইনা সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইন্নোবেসন অমসুং স্তার্দঅপশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহল্লগনি
পুন্সি কয়া অওনবা পুরক্নবা ক্রিতিকেল অমসু ইমর্জিং তেক্নোলোজি: ক্বান্তম তেক্নোলোজিশিং অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগী ৱাফমশিং ঙসি অপুনবা ওইনা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা লাউথোক্লে
ভারতকী সাইন্স মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি লৈবাক অনিগী অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবগী মরীগী অনৌবা ষুগ অমা হাংদোক্নবা মহাক্না হোৎনবদগী, হন্দক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী য়ু.এস খোঙচৎ মতুংদগী থবক অসি পায়খৎলকপনি
এ.আই অমসুং ক্বান্তম তেক্নোলোজিদা শেন থাদবা অসিনা ঐখোয়গী মীয়ামগী নোংমগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্কনি অমসুং অনা-লায়য়েং, লৌউ-শিংউ, অইং-অশাগী খল কাইরকপগী লমদা খুন্নাইদা য়াম্না চাউনা কানবা পীগনি। ইন্দোমেন্ত ফন্দগী খুদোংচাবশিং মহাক্না তরাম্না ওকই: দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
12 JUL 2023 5:02PM by PIB Imphal
ঙসি সাইন্স অমসুং তেক্নোলোজিগী রাজ্য মন্ত্রী(মনিংতম্বা), পি.এম.ও, এতোমিক ইনর্জি দিপার্তমেন্ত, স্পেস দিপার্তমেন্তগী রাজ্য মন্ত্রী অমসুং পর্সোনেল, পব্লিক গ্রিভান্সেস অমসুং পেন্সন্সকী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি চন্দ্রয়ান-৩না ভারতনা মালেমগী ওইনা সাইন্স, তেক্নোলোজি, ইন্নোবেসন অমসুং স্তার্দঅপশিংদা মতেং পাংনবা হেনগৎহল্লগনি।
মিনিস্তরনা হায়খি মীওইবনা সুন্দ্রংদা চৎনবগী মতাংদা মতেং পীন্নবা য়ু.এ.এগী নাসা অমসুং ভারতকী ইসরোগী মরক্তা মরুওইবা ঙাক্লৌ অমা শেমগৎলি অমসুং ঙসিদি নাসানা ভারতকী এস্ত্রোনোতশিং মশক খঙলে। হন্দক প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী য়ু.এস খোঙচঙ মনুংদা ভারতসু আর্তেমিস খুৎয়েক পীনরে অমসুং মসিনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবা সুন্দ্রংগী শরুক থিদোক্নবা মান্নবা পান্দম অমা থম্লি।
পুন্সি কয়া অওনবা পুরক্নবা ক্রিতিকেল অমসু ইমর্জিং তেক্নোলোজি: ক্বান্তম তেক্নোলোজিশিং অমসুং আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্সগী ৱাফমশিং ঙসি অপুনবা ওইনা ভারত অমসুং য়ুনাইতেদ স্তেৎসনা লাউথোকখি। থৌরম অদুদা ভারত্তা লৈবা য়ু.একী এম্বেসেদর ইরিক গারসেত্তিনা য়ু.এস.এগী মহুৎশীন্দুনা শরুক য়াখি অমসুং তুংদা মিনিস্তর দোক্তর জিতেন্দ্রনা ৱা ঙাংখি। থৌরম অদু ইন্দো-য়ু.এস সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজি ফোরম(আই য়ু এস এস তি এফ) অমসুং য়ু.এস.আই.এস.তি.ই.এফকী সেক্রেতরিয়েদনা শীনবনি।
মিনিস্তরনা হায়খি লৈবাক অনিগী অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবগী মরীগী অনৌবা ষুগ অমা হাংদোক্নবা মহাক্না হোৎনবদগী, হন্দক প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী য়ু.এস খোঙচৎ মতুংদগী থবক অসি পায়খৎলকপনি। লুচিংবশিংগী ৱারেপশিং থবক ওইনা পাংথোক্নবা ভারত অমসুং য়ু.এসকী নাকল অনিমক্না মখোয় মশামক য়াম্না য়াংনা হোৎনবদা মহাক হরাওবা ফাওই।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি ভারত-য়ু,এস পুন্না থবক তৌমিন্নবা অসিনা এ.আই(আর্তিফিসিএল ইন্তিলিজেন্স)গী ষুগ অসিদা এ.আই(অমেরিকা-ইন্দিয়া)গী মরীদা অনৌবা থৌনা অমা হাপ্লে অমসুং তুংগীদমক তেক্নোলোজিগী লমদা মতেং পীননবা অনৌবা মাইকৈ অমদা খোঙ থাংজিল্লে।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি এ.আই অমসুং ক্বান্তম তেক্নোলোজিশিং অপুনবা ওইনা শেমগৎনবা অমসুং ললোন-ইতিক পায়খৎনবা য়ু.এস-ইন্দিয়া সাইন্স এন্দ তেক্নোলোজি ইন্দোমেন্ত ফন্দগী মখাদা দোল্লর মিল্লিয়ন ২গী গ্রান্ত প্রোগ্রাম অমা হৌদোকপদা রাস্ত্রপতি বাইদেন অমসুং প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীনা অপেনবা ফোঙদোকখি। মসিনা ভারত্তা হায় পর্ফোমেন্স কম্পুতিং(ঐচ পি সি)গী খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা সরকার-লানাই মতেং পীনবা পুক্নিং থৌগৎকনি।
দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হায়খি ক্বান্তম তেক্নোলোজি(ক্বিউ তি)গী অনৌবা ফিবম অমা শেমগৎনবা অমসুং সাইন্তিফিক অমসুং ইন্দস্ত্রিগী রিছার্স অমসুং দিবলপমেন্তগী থবক মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হন্দক ভারতনা নেসনেল ক্বান্তম মিসন( এন ক্বিউ এম) অয়াবা পীরে। মালেম্না হৌজিক মায়োক্নরিবা খুদোংচাদবশিং কোকহন্নবা এ.আইগী তৌবা ঙম্বা শক্তি লৈরি অমসুং মসিনা শেন-থুম চাউখৎহন্নবা খুদোংচাবা কয়া মরাংকাইনা লৈরি।
দোক্তর জিতেন্দ্রনা হায়খি এ.আই অমসুং ক্বান্তম তেক্নোলোজিদা শেন থাদবা অসিনা ঐখোয়গী মীয়ামগী নোংমগী পুন্সিদা অওনবা পুরক্কনি অমসুং অনা-লায়য়েং, লৌউ-শিংউ, অইং-অশাগী খল কাইরকপগী লমদা খুন্নাইদা য়াম্না চাউনা কানবা পীগনি। ইন্দোমেন্ত ফন্দগী খুদোংচাবশিং মহাক্না তরাম্না ওকই।
ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবা লৈবা অমসুং খুন্নাইগা মরী লৈনবা অপুনবা ইন্দো-য়ু.এস তেক্নোলোজি ইন্নোবেসন অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রগী ৱাফমশিং পীখৎলক্নবা কৌরি অমসুং মসি ওগস্ত ৩১,২০২৩ ফাওবগী মনুংদা পীশিল্লকপা য়াগনি। মসিনা স্তেনেবল দিবলপমেন্ত গোল( এস দি জি)গী পান্দমশিং ফংনবা লৈবাক অসিগী অমসুং য়ু.এসগী ওইনা খুদোংচাবা কয়া পীগনি।

Ministry of Science & Technology
Union Minister Dr Jitendra Singh says Chandrayaan-3 will raise the level of India’s International collaborations, particularly in Science, Technology, Innovation and StartUps
India and the United States today jointly launched a call for proposals on Critical and Emerging Technology: Quantum Technologies and Artificial Intelligence for Transforming Lives
India’s Science Minister Dr Jitendra Singh said, the move comes in the wake of Prime Minister Narendra Modi’s recent visit to US, where he stressed upon a new chapter to bilateral comprehensive and global strategic partnership
Investments in AI and quantum technology would lead to transformative advances in our everyday lives and greatly benefit our social well-being by impacting healthcare, agriculture, climate change and more. He welcomed the transformative potential of the Endowment fund: Dr Jitendra Singh
12 JUL 2023 5:02PM by PIB Delhi
Union Minister of State (Independent Charge) for Science and Technology, MoS PMO, Department of Atomic Energy and Department of Space and MoS Personnel, Public Grievances and Pensions, Dr Jitendra Singh today said, Chandrayaan-3 will raise the level of India’s international collaborations, particularly in science, technology, innovation and StartUps.
The Minister said, USA's NASA and India's ISRO are developing a strategic framework for human spaceflight cooperation and NASA is today soliciting India’s astronauts. He said, India also signed the Artemis Accords during the recent visit of Prime Minister Narendra Modi to the US, which envisages a common vision for Space exploration for the benefit of all humankind.
Dr Jitendra Singh was speaking after India and the United States, represented by its Ambassador to India, Eric Garcetti, today jointly launched the call for collaborative proposals on "Critical and Emerging Technology: Quantum Technologies and Artificial Intelligence for Transforming Lives". The Indo-U.S. Science and Technology Forum (IUSSTF) and the Secretariat for USISTEF have designed the program.
Dr Jitendra Singh said, the move comes in the wake of PM Modi’s US visit, where he stressed upon a new chapter to bilateral comprehensive and global strategic partnership. The Minister said, he felt happy that both the Indian and US sides have positioned themselves quickly to carry forward the decision of the leaders to the implementation level.
Dr Jitendra Singh pointed out that the Indo-American engagement has charted a Technology Partnership for the Future with a new direction and a new energy in the AI (America – India) relation in the AI (Artificial Intelligence) era.
Dr Jitendra Singh said, among other technology-oriented matters of high relevance, it is heartening to note that President Biden and Prime Minister Modi welcomed the launch of a $2million grant program under the U.S.-India Science and Technology Endowment Fund (USISTEF) for the joint development and commercialization of Artificial Intelligence (AI) and quantum technologies, and encouraged public-private collaborations to develop high performance computing (HPC) facilities in India.
Dr Jitendra Singh informed that India has recently approved the National Quantum Mission (NQM) with an aim to seed, nurture and scale up scientific and industrial R&D and create a vibrant and innovative ecosystem in Quantum Technology (QT). Needless to say, AI has the potential to address the world’s most pressing challenges and presents tremendous opportunities for economic development, he added.
Dr Jitendra Singh said, investments in AI and quantum technology would lead to transformative advances in our everyday lives and greatly benefit our social well-being by impacting healthcare, agriculture, climate change and more. He welcomed the transformative potential of the Endowment fund.
The call will remain open till August 31, 2023 and will invite promising joint Indo-U.S. technology innovation and entrepreneurial proposals that are commercially viable and socially relevant. It will provide a significant boost to the domestic as well as the US priorities looking at various facets of Sustainable Development Goals (SDG).