ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ‘ସାଗର ସମ୍ପର୍କ’ ଉଦ୍‌ଘାଟିତ
ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଭିନ୍ନ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଉପଗ୍ରହ ପଦ୍ଧତି ହେଉଛି ‘ସାଗର ସମ୍ପର୍କ’
ଏହି ‘ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ’ ପଦ୍ଧତି ଜାହାଜଗୁଡିକର ନିରାପତ୍ତା ନିମନ୍ତେ ସଠିକ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିବ
ଛଅଟି ସ୍ଥାନରେ ରେଡିଓ ସାହାଯ୍ୟରେ ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ଯାତ୍ରାରେ ଡିଜିଏଲଏଲର ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ- ଶ୍ରୀ ସୋନୱାଲ
12 JUL 2023 5:35PM by PIB Bhubaneswar
ବନ୍ଦର ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ନବୋନ୍ମେଷ, ସର୍ବୋତ୍ତମ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଓ ଭାରତୀୟ ସାମୁଦ୍ରିକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଅଙ୍ଗୀକାରବଦ୍ଧ । ଡିଜିଟାଲ ପଦକ୍ଷେପକୁ ଆହୁରି ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ନିମନ୍ତେ ଆଜି (୧୨.୦୭.୨୦୨୩) ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ ସ୍ୱଦେଶୀ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ନିର୍ମିତ ଭିନ୍ନ ଏକ ବୈଶ୍ୱିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଉପଗ୍ରହ ପଦ୍ଧତି(ଡିଜିଏନଏସ୍‌ଏସ୍‌) ‘ସାଗର ସମ୍ପର୍କ’କୁ କେନ୍ଦ୍ର ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳମାର୍ଗ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ଭି.ନାୟକଙ୍କ ଉପସ୍ଥିତିରେ ଉଦ୍‌ଘାଟନ କରିଛନ୍ତି । ଏଥିରେ ବିଭାଗୀୟ ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଟି.କେ. ରାମଚନ୍ଦ୍ରନ୍ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଓ ବତୀଘର ଓ ଲାଇଟସିପ୍ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାଳୟ ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ । ଡିଜିଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍ ଏକ କ୍ଷେତ୍ରିୟ ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଓ ପଦ୍ଧତି ଯାହା ବୈଶ୍ୱିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଉପଗ୍ରହ ପଦ୍ଧତି (ଜିଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌) ଦ୍ୱାରା ସମସ୍ତ ଭୂଲ ଭଟ୍‌କା ସୁଧାରି ଅଧିକ ସଠିକ ଅବସ୍ଥିତିଗତ ତଥ୍ୟ ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ସର୍ବାନନ୍ଦ ସୋନୱାଲ କହିଥିଲେ ଯେ ଅତୀତରେ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଅତ୍ୟଧିକ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଥିବା ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱ ରେ ବନ୍ଦର, ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ଓ ଜଳମାର୍ଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳର ନିରାପତ୍ତା ପ୍ରତି ଅଗ୍ରାଧିକାର ଦେଇ ଆସୁଛି । ସାଗର ସମ୍ପର୍କ (ଡିଜିଏନଏସ୍‌ଏସ୍‌) ଡିଜିଏଲଏଲ ଅଧୀନସ୍ଥ ଛଅଟି ସ୍ଥାନରେ ଆରମ୍ଭ ହେବା ଦ୍ୱାରା ଏହା ନିଶ୍ଚିତଭାବେ ରେଡିଓ ପ୍ରାଥମିକ ସେବା ଓ ସାମୁଦ୍ରିକ ନୌ ପରିବହନ ସାମର୍ଥ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ।
ଡିଜିଏନଏସ୍‌ଏସ୍ ସେବା ନାବିକମାନଙ୍କୁ ନିରାପଦ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ସହ ମୁହାଁମୁହିଁ ଧକ୍କା, ବାଲିଚଢା ଭଳି ସ୍ଥାନରେ ଅଟକିବା ଓ ବନ୍ଦର ଓ ଉପକୂଳ ଅଞ୍ଚଳରେ ଦୁର୍ଘଟଣାରୁ ରକ୍ଷା କରିବ । ଏଥି ଯୋଗୁଁ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ନିରାପଦ ଓ ଦକ୍ଷତାର ସହ ହୋଇପାରିବ ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦ୍‌ବୋଧନ ଦେଇ ଶ୍ରୀ ଶ୍ରୀପଦ ୱାଇ ନାୟକ କହିଥିଲେ ଯେ ଡିଜିଏନଏସ୍‌ଏସ୍ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରେଡିଓ ପ୍ରାଥମିକ ସେବା ଯାହା କି ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସାମୁଦ୍ରିକ ସଂଗଠନ (ଆଇଏମ୍‌ଓ)ର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ଆଇନଗତ ବାଧ୍ୟବାଧ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବା ସହ ସମୁଦ୍ରରେ ଜୀବନ ନିରାପତ୍ତା(ଏସଓଏଲଏଏସ୍‌) ଏବଂ ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ସାମଗ୍ରିକ ସାହାଯ୍ୟ ଓ ବତୀଘର କର୍ତ୍ତୃପକ୍ଷଙ୍କ ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ।
ବହୁବିଧ ଉପଗ୍ରହ ପୁଞ୍ଜ ବା ଜିପିଏସ୍ ଓ ବୈଶ୍ୱିକ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳର ଉପଗ୍ରହ ପଦ୍ଧତି (ଜିଏଲଓଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍‌) ଇତ୍ୟାଦି ବ୍ୟବହାର ଉପରେ ଡିଜିଏନ୍‌ଏସ୍‌ଏସ୍ ଏହାର ଆନ୍ତର୍ଜାତିକ ମାନର ଆବଶ୍ୟକତା ପୂରଣ କରିବ ।
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ଡିଜିଏନଏସ୍‌ଏସ୍ ପଦ୍ଧତି ବର୍ତ୍ତମାନ ଜିପିଏସ୍ ଓ ଜିଏଲଓ ଏନ୍‌ଏଏସ୍‌ଏସ୍ ଦ୍ୱାରା ହେଉଥିବା ସଂଶୋଧନକୁ ପଠାଇ ପାରୁଛ । ଡିଜିଏନଏସ୍‌ଏସ୍ ବିଶେଷତଃ ଜିପିଏସ୍ ଅବସ୍ଥିତିର ସଠିକତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ସହ ବାୟୁ ମଣ୍ଡଳୀୟ ପ୍ରତିରୋଧ ଜନିତ ଭୂଲଭଟକା ମଧ୍ୟ ସୁଧାରି ପାରୁଛି । ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ ସଫ୍ଟଓୟାର ସାହାଯ୍ୟରେ ଏହା ହାସଲ କରାଯାଉଛି । ଭୂଲଭଟକା ସଂଶୋଧନ ୫-୧୦ମିଟରରୁ ୫ମିଟରକୁ କମ୍ ଭାରତୀୟ ତଟର ୧୦୦ ମାଇଲ ସାମୁଦ୍ରିକ ଦୂରତା ମଧ୍ୟରେ କରିପାରୁଛି ।

Ministry of Ports, Shipping and Waterways
Shri Sarbananda Sonowal inaugurates ‘SAGAR SAMPARK’ Differential Global Navigation Satellite System to Strengthen Maritime sector
This ‘Made in India’ system will provide more accurate information to the ships for safe navigation
The launch of ‘Sagar Sampark - Differential Global Navigation Satellite System’ at 06 locations will enhance the capability of the DGLL in the field of the Radio Aids to Marine Navigation: Shri Sonowal.
12 JUL 2023 5:35PM by PIB Delhi
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways is committed towards innovation, building best infrastructure, and strengthening the Indian Maritime sector. Today, to further the digital initiative in maritime sector the Union Minister of Ports, Shipping and Waterways, Shri Sarbananda Sonowal inaugurated the indigenous Differential Global Navigation Satellite System (DGNSS) ‘SAGAR SAMPARK’ in the presence of Shri Shripad Y. Naik, the Minister of State of Ports, Shipping and Waterways; Shri TK Ramachandran, IAS Secretary, MoPSW and other senior officials from the ministry and Directorate General of Lighthouses and Lightships. DGNSS is a terrestrial based enhancement system which corrects the errors and inaccuracies in the Global Navigation Satellite System (GNSS) allowing for more accurate positioning information.
Speaking on the occasion, Shri Sarbananda Sonowal said, ‘Under the leadership of the Prime Minister, Shri. Narendra Modi ji, the Ministry of Ports, Shipping and Waterways have given high priority to the safety of Navigation, especially due to the considerable increase in shipping volume in the recent past’. He said, the launch of ‘Sagar Sampark - Differential Global Navigation Satellite System (DGNSS)’ at 06 locations under DGLL, will definitely enhance the capability of the DGLL in the field of the Radio Aids to Marine Navigation.’
The DGNSS service will help mariners in safe navigation and will reduce the risk of collisions, groundings, and accidents in the port and harbour areas. This will lead to safe & efficient movement of vessels.
Speaking on the occasion, Shri Shripad Y. Naik said ‘DGNSS is an important Radio Aid to Navigation towards fulfillment of international obligations of International Maritime Organisation (IMO), Safety of Life at Sea (SOLAS) and International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities (IALA)’.
After recapitalization with multiple satellite constellations like GPS and Global Navigation Satellite System (GLONASS), DGNSS further increases the availability and redundancy as per International standards and helps the mariners to improve their positioning within 5 meters.
The latest DGNSS system is now able to transmit corrections of GPS and GLONASS. The DGNSS significantly improves the accuracy of GPS positioning, reducing errors caused by the atmospheric inferences, satellite clock drift and other factors. This is achieved with the help of modern state of art technology receivers and latest software. The error correction accuracy has been improved from 5 to 10 meters to less than 5 meters for 100 Nautical Miles from Indian coastlines.