থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
পুর্বোদয়া শঙ্গানবা চৎপা দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহগী অসাম খোঙচৎ: অস্তলক্ষ্মী স্তেতশিংগী অনিংবা থুংহনবা; পি.এম. মোদীনা অৱাং নোংপোক্তা খোঙচৎ ৬০রোম চৎখ্রে
“পি.এম. মোদীগী লুচিং মখাদা লৈরিবা লৈঙাক অসিগী চহি ৯ অসিদা অৱাং নোংপোক্তা অঙকপা ফংনা অওনবা লাক্লে: - দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহ
01 JUL 2023 4:30PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, নরেন্দ্র মোদীনা অৱাং নোংপোক্তা চহি ৯সিদা ৬০রককুম্বা চৎখ্রে, অমদি মসি মাগী মমাঙদা লৈরম্বা মীওইশিংনা চৎখিবা খোঙচৎশিং পুনশিল্লগা চৎপা মশিংদগী হেল্লমগনি‍। মসিনা মরম ওইরগা লমদম অসিদা অঙকপা ফংনা অওনবা পুরকখ্রে অমদি অৱাং নোংপোকপু মোদীগী দিভেলপমেন্ত মোদেল ওইনা শোন্নরি”‍।
ৱাফম অসি ঙসি গুৱাহাতীদা সাইন্স অমদি তেক্নোলোজীগী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত ইন-চার্জ), এম.ও.এস. পি.এম.ও., দি.ও.পি.তি., পেন্সন্স, এতোমিক ইনর্জী অমদি স্পেস, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা হৌখিবা চহি ৯সিদা অৱাং নোংপোক্তা অঙকপা ফংনা অওনবা লাকখিববু উৎলদুনা পাঙথোকখিবা ‘পুর্বোদয়া’ কনক্লেব হৌদোক্লদুনা হায়খিবনি‍।
চহি মাপনগী মমাঙদা, অৱাং নোংপক অসি ইন্সর্জেন্সী, খুৎ থোক্নবানচিংবা অরানবা মরমশিংগীদমক পাউদা য়াওনরম্বনি‍। নহাশিং চরাংনবা অমদি লৈতাদবা ফীভমদা লৈরম্বনি‍।
হৌজিক্তি ফীভম অসি পি.এম. নরেন্দ্র মোদীগী থৌরাংগা লোয়ননা মশক থোক্না হোংলে‍। অৱাং নোংপোক্কী নহাশিং হৌজিক্তি ভারতকী মেনস্ত্রীম খোঙচৎকী শরুক ওইরে”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
পি.এম. মোদীনা হৌখিবা চহি ৯সিদা অৱাং-০নোংপোক্তা ৬০রককুম্বা চৎখ্রে, অদুগা মহাক্কী কাউন্সিল ওফ মিনিস্তরশিংসু অৱাং-নোংপোক্তা ৪০০ রক হেন্না চৎখ্রে‍। অদুগা করিগুম্বা কোবিদ লৈরমদ্রবদি পি.এম.না ১০০রক চৎলমগনি‍।
মেদিয়াগা ৱারী শানবদা, হৌখিবা চহি নিপানসিদা, ২০১৪দগী ২০২২ ফাওবদা, অৱাং নোংপোক স্তেতশিংদা দোনর মন্ত্রালয় অমদি এন.ই.সি.গী মখাদা লুপা করোর ১৫,৮৬৭গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ১,৩৫০ অয়াবা পীখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি‍। আর্ম্দ ফোর্সেস স্পিসিএল পৱর্স এক্ত (অফ্সপা) ত্রিপুরা অমদি মেঘালয়দগী মপুং ফানা লৌথোকখ্রে, অমদি অসাম, মনিপুর, নগালেন্দ অমদি অরুনাচল প্রদেশকী মফম খরখক নত্তনা অয়াম্বা মফমদগী লৌথোকখ্রে‍। লো অমসুং ওর্দরগী ফীভম য়াম্না ফগৎলে অমদি য়ু.পি.এ.গী মতমদা ২০০৬-১৪দা কেস ৮৭০০গী থৌদোকশিং থোক্লম্বদগী এন.দি.এ.না লুচিংবা ভারত লৈঙাক্কী মতম, ২০১৪-২০২২দা কেস ৩১৯৫খক থোক্তুনা ৬৩% হন্থরক্লে হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। শেনবা চহি ২০২৩-২৪গী ওইনা, অপুনবা বজেৎ এস্তিমেৎ (বি.ই.)গী চাকথুং লুপা করোর ৫৮৯২.০০ ওইদুনা ২০২২-২৩গী রভাইজ এস্তিমেৎ (আর.ই.)দা লৈখিবা লুপা করোর ২৭৬৬.০৫তগী ১১৪% হেনগৎলে অমদি রিভাইজ এস্তিমেৎ (আর.ই.) ২০১৪-১৫গী চাকথুং লুপা করোর ১৮২৫.৫ অদুদগী ২২৩% হেনগৎলে‍। কেন্দ্রগী বজেৎ ২০২৩-২৪গী মতুং ইন্না লমদম অসিগী ১০% গ্রোস বজেতরী সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.) শেয়র (বি.ই.) লুপা করোর ৯৪,৬৭৯.৫৩দা হেনগৎলদুনা আর.ই. ২০২২-২৩দা লৈখিবা লুপা করোর ৭২,৫৪০.২৮তগী ৩১% হেনগৎলে অমদি আর.ই. ২০১৪-১৫দা লৈখিবা লুপা করোর ২৭,৩৫৯দগী ২৪৬% হেনগৎলে‍।
মোদী লৈঙাক্না ২০১৪-১৫দগী ২০২১-২২ ফাওবদা১০% জি.বি.এস.কী মখাদা লুপা করোর লাখ ৩.৩৭লোম চাদিং তৌখ্রে অমদি ২০২২-২৩ অমদি ২০২৩-২৪গী চাকথুং পীরিবা এক্সপেন্দিচর পারগদি লুপা করোর লাখ ৫ য়ৌরবা য়াই‍। মোদী লৈঙাক্না বজেৎ ২০২২-২৩দা অৱাং নোংপোক লমদম পুন্না চাওখৎহন্নবগীদমক ২০২২-২৩ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা লুপা করোর ৬,৬০০গী অপুনবা আউতলেগা লোয়ননা ১০০% সেন্ত্রেল সেক্তর স্কীম ওইনা পি.এম.-দিভাইন স্কীম হৌদোকখি‍। অৱাং নোংপোক্তা লম্বী শেমগৎপগী থবক য়ু.পি.এ. লৈঙাক্কী মতমদা নোংমদা নেস্নেল হায়ৱে কিলোমিতর ০.৬খক লৈরম্বদগী শরুক অনি হেনগত্তুনা ২০১৪-১৯গী মনুংদা নোংমদা কিলোমিতর ১.৫কী চাংদা শেমখি হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
লমদম অসিগী রোদ ইনফ্রাস্ত্রকচর দিভেলপমেন্তকী মতাঙদা মচা খায়না হায়রদুনা, ২০১৩-১৪ ফাওবদা, অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈরম্লিবা নেস্নেল হায়ৱেগী অপুনবা অশাংবসি কিলোমিতর ৮,৪৮০নি, মসিদগী মোদী লৈঙাক্কী মখাদা ২০২২-২৩ ফাওবদা কিলোমিতর ১৫,৭৩৫ ফাওবা য়ৌদুনা ৮৫.৫৫% হেনগৎলকপা উখি‍ হায়না মহাক্না হায়খি‍। মসিগী মথক্তা, ২০১৪-১৫দগী হৌরগা, লৈঙাক অসিনা অনৌবা ত্রেক শেম্নবা অমদি হান্না লৈরিবা রেলৱে ত্রেক দবল ওইহন্নবা অৱাং নোংপোক লমদমদা লুপা করোর ১৯,৮৫৫ থাদখ্রে‍। অৱাং নোংপোক লমদমদা লৈরিবা এয়রপোর্ত অমদি ঈশিং লম্বী মশিং ২০১৪ ফাওবদা ৯ অমদি ১ খক্তনি, মসি পি.এম. মোদীনা লুচিংবা এন.দি.এ. লৈঙাক্কী মকাদা মথংশিৎনা ১৭ অমদি ১৮দা হেনগৎলে‍।
লমদম অসিদা তেলিকোম কন্নেক্তিবিতী ফগৎহন্নবা, ২০১৪দগী ১০% গ্রোস বজেতরী সপ্পোর্ত (জি.বি.এস.)কী মখাদা লুপা করোর ৩,৪৬৬ থাদখ্রে অমদি লমদম অসিগী খুঙ্গং ৪,৫২৫দা ৪জি কন্নেক্তিবিতীগী অপগ্রেদ তৌবগী থবক পায়খৎলি‍। মার্চ ৩১, ২০২১ ফাওবদা, অৱাং নোংপোক লমদমগী য়ুমথোঙ লাখ ২৬.১৪দা মৈ ফংহনখ্রে‍।
পৱার প্রোজেক্ত ৪ অমদি পৱার প্রোজেক্ত ২৩৯ লমদম অসিদা মথঙশিৎনা নেসিদস অমদি এন.এল.ই.পি.আর. স্কীমগী মখাদা সেংসন তৌখ্রে, মসিগী মনুংদা লুপা করোর ২০৩১.৭৯গী ওইগদবা প্রোজেক্ত ২১১ লোইশিনখ্রে‍।
অৱাং নোংপোক লমদম্না তুরিজম য়োকখৎনবগীদমক স্বদেস দর্শন অমদি প্রসাদনচিংবা স্কীমশিংদগী কান্নবসু ফংলি অমদি লমদম অসিদা স্কীম অনিসিগী মখাদা লুপা করোর ১৫০২.৪৮ থাদখ্রে‍।
মার্চ ২০২২ ফাওবদা, অৱাং নোংপোক লমদমদা নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম.)গী মখাদা প্রদক্ত দিভেলপমেন্ত অমদি প্রোসেসিং য়ুনিৎ ২০৮ লিংখৎখ্রে‍।
মার্চ ২০২২ ফাওবদা, অৱাং নোংপোক লমদমদা নৌনা শেমদোক্লবা নেস্নেল বেম্বু মিসন (এন.বি.এম.)গী মখাদা হায়-তেক নর্সরী ১৪, অচৌবা নর্সরী ৯৫ অমদি নর্সরী মচা ৫৩ লিংখৎখ্রে‍।
লমদম অসিদা পাল্ম পুথোকপগী থবক য়োকখৎনবা, ২০২১-২২ দগী ২০২৫-২৬ ফাওবগী ওইনা মিসন ওন ইদিবল ওইল্স – ওইল পাল্ম অয়াবা পীখ্রে অমদি মসিগীদমক অৱাং নোংপোক লমদম অমদি ঊঅন্দমান অমসুং নিকোবর ঈথৎশিংগী অপুনবা শেনফমসি লুপা করোর ৫,৮৫০নি‍।
লমদম অসিদা ২০১৬দগী লৌউ-শিংউগী পোত্থোক মপান্দা থাদোকপগী চাং ৮৫.৩৪% হেনগৎলকখি অমদি ২০১৬-১৭দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ২.৫২ ওইরম্বদগী ২০২১-২২দা য়ু.এস.দি. মিলিয়ন ১৭.২ য়ৌরকখি‍।
হকশেলগী লমদা ফীভম ফগৎলকপগী মতাঙদা পল্লদুনা, মোদী লৈঙাক্না অৱাং নোংপোক লমদমদা হেন্না ফবা অমদি মতিং লৈবা হকশেলগী সর্ভিসশিং ফংহন্নবগীদমক ২০১৪-১৫দগী হৌজিক ফাওবদা পুন্না লুপা করোর ৩১,৭৯৩.৮৬ থাদখ্রে হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍।
অয়ুস্মান ভারত মিসনগীম খাদা লমদম অসিদা হেল্থকেয়র অমদি ৱেলনেস সেন্তর ৫৬০০ হেন্না হাংদোকখ্রে‍।
পি.এম. জন আরোগ্য য়োজনাগী মখাদা, অৱাং নোংপোক লমদমদা ২০১৮-১৯দগী ২০২১-২২ ফাওবদা হোস্পিতাল এদমিসন লাখ ১০.৭ হেন্না অয়াবা পীদুনা, মীয়ামগী শেলগী তেংবাং ফংহনবদা মরুওইবা থৌদাং লৌখি‍। মার্চ ২৮, ২০২২ ফাওবদা, অৱাং নোংপোক লমদমদা অয়ুস্মান ভারত দিজিতেল হেল্থ মিসনগী মখাদা হেল্থ আই.দি. (এ.বি.ঐচ.এ. নম্বর) লাখ ২৭ হেন্না জেনেরেৎ তৌখ্রে‍।
মহৈ মশিংগী লমদা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মীৎয়েঙ চঙলিবসিগী মতাঙদা পল্লদুনা, দোক্তর জিতেন্দ্র সিংহনা, ২০১৪দগী হৌজিক ফাওবদা, মোদী লৈঙাক্না অৱাং নোংপোক্তা হাইয়র এজুকেসন য়োকখৎনবগীদমক লুপা করোর ১৪,০০৯৮ থাদখ্রে অমদি হাইয়র এজুকেসনগী অনসবা ইন্সতিত্যুৎ ১৯১ লিংখৎখ্রে‍ হায়খি‍।
২০১৪দগী হৌজিক ফাওবদা য়ুনিভর্সিতী মশিং ৩৯% হেনগৎলে অমদি ২০১৪-১৫দগী হৌরগা হাইয়র এজুকেসনগী সেন্ত্রেল ইন্সতিত্যুসন লিংখৎপগী চাং ৪০% হেনগৎলে‍।
লমদম অসিগী মহৈরোয়শিংদা শেলগী তেংবাং পীননবা “ইসান ইদয়” স্পিসিএল স্কোলারসিপ স্কীমগী মখাদা, ২০১৫-১৬দগী ২০১৯-২০ ফাওবগী মনুংদা স্কোলারসিপ অসিগীদমক অনৌবা কেন্দিদেৎ ৪৪,০০০ হেন্না খনখি অমদি স্কীম অসিগী মখাদা ২০১৫-১৬দগী ২০২০-২১ ফালবদা ফ্রেস অমদি রিনিউএল স্কোলারস্পিকী অপুনবা চাদিং লুপা করোর ৬৬১.১ ওইখি‍।
মসিগী মথক্তা, ২০১৮দা মোদী লৈঙাক্না হৌদোকখিবা খেলো ইন্দিয়া স্কীমগী মখাদা, ২০২১দা অৱাং নোংপোক লমদমদা লুপা করোর ৪২৩.০১গী ওইগদবা তোঙান তোঙানবা মখলগী স্পোর্তস ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত ৬২ সেংসন তৌখি হায়না মহাক্না হায়খি‍।
লমদম অসিদা নবম্বর ২০২১ ফাওবদা প্রধান মন্ত্রী গরিব কল্য়ান অন্ন য়োজনা (পি.এম.-জি.কে.এ.ৱাই.)গী মখাদা লুপা করোর ১০,৪১৫ চৎখ্রে‍। লমদম অসিদা নেস্নেল ফুদ সিক্যুরিতী এক্ত (এন.এফ.এস.এ.)গী মখাদা সবসিদী পীবদা লুপা করোর ৬৪,৬৮৪ চৎখ্রে‍। জন ধন য়োজনাগী মখাদা, লমদম অসিদা মে ২০২৩ ফাওবদা একাউন্ত করোর ২.৪৪ হাংদোকখ্রে‍। এম.জি.এন.আর.ই.জি.এ.গী মখাদা, ২০১৬ দগী ২০২৩ ফাওবদা লুপা করোর ৩৬,০০০ চাদিং তৌখ্রে অমদি মেন-দে করোর ১৬৩গী এমপ্লোইমেন্ত জেনেরেৎ তৌখ্রে‍। জল জীবন মিসনগী মখাদা ২০১৮দা হৌদোকখিবদগী ফেব্রুৱারী ২০২৩ ফাওবদা য়ুমথোঙ লাখ ৯৪দা তোতী কন্নেক্সন পীখ্রে‍।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
Dr Jitendra Singh’s visit to Assam to inaugurate PURVODAYA: Fulfilling the Aspirations of the Ashtalakshmi States; PM Modi has visited Northeast around 60 times
“In the 9 years of government under leadership of PM Modi, there has been a miraculous transformation in the North East” - Dr Jitendra Singh.
01 JUL 2023 4:30PM by PIB Delhi
As Prime Minister, Narendra Modi has visited the Northeast around 60 times in 9 years, which could be more than the total number of visits by all his predecessors put together. The result is miraculous transformation in the region and Northeast being cited all over as Modi Govt's development model".
This was stated in Guwahati today by the Union Minister of State (Ind. Charge) Science & Technology, MoS PMO, DoPT, Pensions, Atomic Energy and Space, Dr Jitendra Singh while inaugurating the " Purvoday" Conclave showcasing incredible transformation in Northeast during the last 9 years.
“Nine years ago, North East was in the news for wrong reasons. like insurgency, clash, etc.Youths were confused and disturbed.
Now the situation has changed dramatically with the initiative of PM Narendra Modi. Northeastern youth are now part of India's mainstream journey” he added.
PM Modi has visited the North-East more around 60 times in the last 9 years, while his Council of Ministers have also visited the North-East more than 400 times. And if there were no COVID the PM might have visited 100 times.
Interacting with the media, he said that during the last eight years, from 2014 to 2022, 1,350 projects worth Rs.15,867 crore have been sanctioned under the schemes of the Ministry of DoNER and NEC in the North-Eastern States. The Armed Forces Special Protection Act (AFSPA) has been completely removed from Tripura and Meghalaya, and majorly removed from Assam, Manipur, Nagaland and Arunachal Pradesh barring some areas. Further, he added The Law & Order situation has been vastly improved as there has been a reduction of 63% in the incidents from 8700 cases during the period 2006-14 under UPA to only 3195 cases during the period of 2014-22, during the NDA-led Government of India. For the Financial Year 2023-24, the total Budget Estimates (BE) allocation is Rs. 5892.00 crore which is 114% higher than the Revised Estimates (RE) 2022-23 allocation of Rs. 2755.05 crore and 223% higher than the Revised Estimates (RE) 2014-15 allocation of 1825.5 crore. As per Union Budget 2023-24, the 10% Gross Budgetary Support (GBS) share (BE) for the region has been increased to Rs. 94,679.53 crore which is 31% higher than the RE 2022-23 allocation of Rs. 72,540.28 crore and 246% higher than the RE 2014- 15 allocation of Rs. 27,359.17 crore.
The Modi government has spent about 3.37 lakh crore in the North-east region from 2014-15 to 2021-22 under 10% GBS and is expected to reach Rs. 5 lakh crores with the allocated expenditure for 2022-23 and 2023-24. The Modi government has initiated the PM-DevINE scheme in the budget 2022-23 as a 100% Central Sector Scheme with a total outlay of Rs. 6,600 crores for the period from 2022-23 to 2025-26 for the holistic development of the north-east region. Construction of Roads in the northeast has more than doubled from a meagre 0.6 km of national highway being laid per day under the UPA government to 1.5 km per day between 2014-19, the Minister added.
Elaborating on the road infrastructure development in the region he said that Till 2013-14, the total length of National Highways in the North-east region was 8,480 km, which increased to 15,735 km in 2022-23 under the Modi government, showcasing a growth of 85.55%. Besides, since 2014-15, the government has spent Rs 19,855 crore for the development of new tracks and doubling the existing lines of the railways in the north-east region. The number of airports and waterways in the northeast region was 9 and 1 till 2014, which has increased to 17 and 18 respectively under the PM Modi-led NDA government.
For improving telecom connectivity in the region, from 2014, Rs. 3,466 crores have been spent under 10% Gross Budgetary Support (GBS) and upgradation to 4G connectivity in 4,525 villages in the region is in progress. Till 31st March 2021, over 26.14 lakh households in the North-east region have been electrified.
A total of 4 power projects and 239 power projects have been sanctioned in the region under NESIDS and NLCPR scheme respectively worth Rs. 3,200 crores, out of which 211 projects worth Rs. 2031.79 crore have been completed.
The North-east region is also benefiting from the schemes such as SWADESH DARSHAN and PRASHAD for the promotion of Tourism in the region and Rs. 1502.48 crore have been sanctioned under both schemes for the region. • As of March 2022, a total of 208 product development and processing units have been established under National Bamboo Mission (NBM) in the north-east region. • As of March 2022, 14 hi-tech, 95 big and 53 small nurseries have been established under the restructured National Bamboo Mission (NBM) in the north-east region. • To promote Palm produce in the region, Mission on Edible Oils – Oil Palm was approved for 2021-22 to 2025-26 in which the budget for the North-east region and Andaman & Nicobar Islands together is Rs. 5,850 crores. • The region witnessed an 85.34% growth in the export of agricultural products from 2016 as it increased from USD 2.52 million in 2016-17 to USD 17.2 million in 2021- 22.
Talking about improvements in the healthcare sector, the minister mentioned that the Modi government has allocated a total of Rs. 31,793.86 crores since 2014-15 for providing better and more efficient healthcare services in the north-east region. • Under Ayushman Bharat Mission, more than 5600 Healthcare and Wellness Centre has been opened in the region. 3 For Internal Circulation Only • Under PM Jan Arogya Yojana, more than 10.7 lakh hospital admissions have been authorized during the period of 2018-19 to 2021-22 in the north-east region playing a crucial role in providing financial support to the people. • As of March 28, 2022, more than 27 lakh Health IDs (ABHA numbers) under the Ayushman Bharat-Digital Health Mission have been generated in the North-east region.
Reiterating Prime Minister Shri Narendra Modi’s focus on education Dr jitendra Singh said that From 2014 till now, the Modi government has spent Rs 14,009 crores to promote higher education in the north-east and 191 new institutes of higher education have been set up. • There has been a 39% increase in the number of universities set up since 2014 and a 40% increase in central institutions of higher education set up since 2014-15. • Under the “IshanUday” Special Scholarship Scheme for financial assistance to students of the region, more than 44,000 fresh candidates were selected for the scholarship during 2015-16 to 2019-2020 and the total expenditure under the scheme for the fresh and renewal of the scholarship from 2015-16 to 2020-21 was Rs 661.1 crores.
Moreover, he said Under the Khelo India scheme, which was launched by the Modi Government in 2018, 62 sports infrastructure projects of various categories were sanctioned in the North East Region in 2021 at a cost of Rs. 423.01 crores.
He also informed that Rs. 10,415 crores have been incurred in the region till November 2021 under the Pradhan Mantri Garib Kalyan Anna Yojana (PM-GKY). Rs. 64,684 crores have been incurred in the region as subsidies in the region under National Food Security Act (NFSA). Under Jan Dhan Yojana, a total of 2.44 crore accounts have been opened in the region till May 2023. Under MGNREGA, Rs. 36,000 crores have been spent from 2016 to 2023 and 163 crores of Man-days of employment have been generated. A total of 94 lakh houses got Tap water connections under Jal Jeevan Mission since its launch in 2019 to Feb 2023.