କୃଷି ଓ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଶସ୍ୟ ଅବଶେଷ ପରିଚାଳନା ନର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ବଦଳାଇଲେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର
ଉତ୍ପାଦନ ସ୍ଥାନଠାରୁ ବାହାରକୁ ନେଇ ଧାନର ନଡା, କୁଟା ଆଦି ଅବଶେଷକୁ ବିଭିନ୍ନ କାମରେ ଲଗାଯାଇପାରିବ
ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ଫଳରେ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ଦିଲ୍ଲୀରେ ଯେଉଁ ନଡା, କୁଟା, ଓ ଧାନର ଅବଶେଷ ବାହାରୁଛି, ତାହାକୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇ ବିଭିନ୍ନ କାମରେ ଲଗାଇହେବ
01 JUL 2023 1:38PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଶସ୍ୟ ଅବଶେଷର ପରିଚାଳନା ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀକୁ ସଂଶୋଧନ କରିଛନ୍ତି । ଏହା ଫଳରେ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ଦିଲ୍ଲୀ ଆଦି ରାଜ୍ୟରେ ଧାନଚାଷରୁ ଯେଉଁ ନଡା, ଛଣ, କୁଟା ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଫସଲ ଅବଶେଷ ବାହାରୁଛି ତାହାକୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ନେଇ ବିଭିନ୍ନ କାମରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ ।
ସଂଶୋଧିତ ନିର୍ଦ୍ଦେଶାବଳୀ ଅନୁସାରେ ଧାନ ନଡା, କୁଟା ଓ ଛଣ ଆଦିର ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ଶୃଙ୍ଖଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଟେକ୍‌ନୋ-କମର୍ସିଆଲ ପାଇଲ୍‌ଟ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ । ବୈଷୟିକ ଜ୍ଞାନ କୌଶଳ ସହାୟତାରେ ବ୍ୟାବସାୟିକ ଭାବେ ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ମାଧ୍ୟମରେ ନଡା, ପାଳ, କୁଟା ଓ ଛଣ ଆଦିକୁ ତାହାର ଉତ୍ପାଦିତ ସ୍ଥାନରୁ ଅନ୍ୟ ସ୍ଥାନକୁ ନେବାର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରାଯିବ । ଏଥିପାଇଁ ଏକ ସୁଦକ୍ଷ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ତିଆରି କରାଯିବ। ଏଥିପାଇଁ ଉପଭୋକ୍ତା ଓ ଉପଯୋଗକାରୀଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବ । ଏଥିରେ ଗୋଟିଏ ପକ୍ଷରେ ଚାଷୀ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ପକ୍ଷରେ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, କୃଷକ ସମବାୟ ସମିତି, ଚାଷୀ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଘ ଏଫପିଓ, ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତ ଆଦି ରହିବେ । ଚାଷୀଙ୍କଠାରୁ ଏସବୁ ନଡା, ଛଣ, ପାଳ, କୁଟା ଆଦି କିଣାବିକା ପରେ ବିଭିନ୍ନ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥାରେ ତାହା ବ୍ୟବହୃତ ହେବ ।
ଏସବୁ ଫସଲ ଅବଶେଷର ପରିଚାଳନା ତଥା ନିରାପଦ ଉପଯୋଗ ନିମନ୍ତେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ମୂଳଧନୀ ପୁଞ୍ଜି ପାଇଁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଯୋଗାଇ ଦେବେ । ସେହି ଅର୍ଥରେ ଉଦ୍ୟୋଗୀ, କୃଷକ, ସମବାୟ ଆଦି ମେସିନ ଓ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଯନ୍ତ୍ରପାତି କିଣିବେ ଓ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ । ଏହି ଶିଳ୍ପ ଚଳାଇବା ପାଇଁ ଯେଉଁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ପୁଞ୍ଜି ଆବଶ୍ୟକ ହେବ ତାହାକୁ ସମ୍ପୃକ୍ତ ଶିଳ୍ପ ସଂସ୍ଥା କିମ୍ବା ଉପଭୋକ୍ତା ମିଳିତଭାବେ ଯୋଗାଇବେ । ତାହା ସମ୍ଭବ ନ ହେଲେ ହିତାଧିକାରୀ ଏଥିପାଇଁ କୃଷି ଭିତ୍ତିଭୂମି ପାଣ୍ଠି (ଏଆଇଏଫ୍‌), ନାବାର୍ଡ କିମ୍ବା ଅନ୍ୟ କୌଣସି ବିତ୍ତୀୟ ସଂସ୍ଥା/ବ୍ୟାଙ୍କରୁ ଋଣ କରିପାରିବେ । ସଂଗୃହୀତ ନଡା ଓ ପାଳ ଆଦିକୁ ଜମା କରି ରଖିବା ପାଇଁ ହିତାଧିକାରୀ ଏହାର ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଉଦ୍ୟୋଗ ସହିତ ପରାମର୍ଶ କରି ଭଣ୍ଡାରର ବ୍ୟବସ୍ଥା କରିବେ ।
ଏହି ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠ।। ପାଇଁ ହାୟର ଏଚ୍‌ପି ଟ୍ରାକ୍ଟର, କଟର, ଗ୍ରାବର, ଟେଲି ହ୍ୟାଣ୍ଡଲର ଭଳି ଯନ୍ତ୍ରପାତି କିଣିବାକୁ ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରସ୍ତାବନା ଆଧାରରେ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ମିଳିବ । ନଡା, ପାଳ ଆଦିର ସଂଗ୍ରହ ସହିତ ପରିବହନ ପାଇଁ ଏସବୁ ଉପକରଣ ଏକାନ୍ତ ଅପରିହାର୍ଯ୍ୟ । ଏହାଦ୍ୱାରା ଏସବୁ ସାମଗ୍ରୀର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ହୋଇପାରିବ ।
ପ୍ରକଳ୍ପ ଅନୁମୋଦନକାରୀ କମିଟି ମାଧ୍ୟମରେ ରାଜ୍ୟମାନେ ଏସବୁ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ଅନୁମୋଦନ ଦେବେ ।
ଉଭୟ କେନ୍ଦ୍ର ଓ ରାଜ୍ୟ ସରକାର ମିଳିତଭାବେ ପ୍ରକଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚର ୬୫ଶତାଂଶ ଅର୍ଥ ଯୋଗାଇବେ । ପ୍ରାଥମିକ ଉପଭୋକ୍ତା, ଚାଷୀ ଗୋଷ୍ଠୀ କିମ୍ବା ଚାଷୀ ସମବାୟ ଓ ଗ୍ରାମ୍ୟ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଖର୍ଚ୍ଚର ୨୫ ଶତାଂଶ ବହନ କରିବେ । ଅବଶିଷ୍ଟ ୧୦ଭାଗ ଅର୍ଥ ପଞ୍ଚାୟତ କିମ୍ବା କୃଷକ ଉତ୍ପାଦକ ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ସମୂହ ବହନ କରିବେ ।
ସରକାରଙ୍କ ଏହି ହସ୍ତକ୍ଷେପମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପ ଫଳରେ ଯେଉଁସବୁ ଲାଭ ମିଳିବ ତାହା ତଳେ ଦିଆଯାଇଛି ।
ଏହା ଫଳରେ ଉତ୍ପାଦନ ସ୍ଥଳଠାରୁ ଦୂରରେ ବାହାରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ନଡା ପାଳ, କୁଟା ଆଦି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇପାରିବେ ।
ସରକାରୀ ହସ୍ତକ୍ଷେପ ଫଳରେ ତିନି ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ୧.୫ ନିୟୁତ ଟନ ଓଜନର ନଡା, କୁଟା ପାଳ ଆଦି ସଂଗୃହୀତ ହୋଇପାରିବ । ତା’ ନ ହେଲେ ସେସବୁକୁ ଚାଷୀ ନିଜ ଜମିରେ ପୋଡିଦେଇଥାନ୍ତେ ।
ପ୍ରାୟ ୩୩୩ଟି ବାୟୋମାସ ସଂଗ୍ରହ ଡିପୋ ପଞ୍ଜାବ, ହରିୟାଣା, ଉତ୍ତରପ୍ରଦେଶ ଓ ମଧ୍ୟପ୍ରଦେଶରେ ନିର୍ମିତ ହେବ ଏବଂ ଏହାର କ୍ଷମତା ରହିବ ୪୫୦୦ ମେଟ୍ରିକ ଟନ୍ ।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ନଡା ପୋଡି ଓ ତତ୍ ଜନିତ ବାୟୂ ପ୍ରଦୂଷଣ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବେ ହ୍ରାସ ପାଇବ ।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ନୂଆ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହେବ । ଏହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୯ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମ ଦିବସ ସୃଷ୍ଟି ହେବାର ଆକଳନ କରାଯାଇଛି ।
ଏହା ଦ୍ୱାରା ଦେଶରେ ଏକ ଦୃଢ ବାୟୋମାସ୍ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ସୃଷ୍ଟି ହେବ ଏବଂ ସେସବୁ କୃଷି ଆବର୍ଜନାକୁ ବିଜୁଳି ଉତ୍ପାଦନ ପାଇଁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇପାରିବ । ଏହା ମଧ୍ୟ ସିଏନ୍‌ଜତ୍ତ୍ୱି/ବାୟେ।। ଇଥାନଲ ଉତ୍ପାଦନରେ ସହାୟକ ହେବ ।
ଯୋଗାଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦ୍ୱାରା ଊର୍ଜା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଜୈବିକ ପଦାର୍ଥ ଓ ବାୟୋମାସକୁ ବାୟୋଫୁଏଲ (ଜୈବିକ ଇନ୍ଧନ)ରେ ପରିଣତ କରିବାର ଏକ ସୁବର୍ଣ୍ଣ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି ହେବ ।

Ministry of Agriculture & Farmers Welfare
Government revises the Crop Residue Management guidelines enabling efficient ex-situ management of paddy straw generated in the States of Punjab, Haryana, UP and Delhi
01 JUL 2023 1:38PM by PIB Delhi
The Government has revised the Crop Residue Management guidelines enabling efficient ex-situ management of paddy straw generated in the States of Punjab, Haryana, UP and Delhi.
As per the revised guidelines, techno-commercial pilot projects for Paddy Straw Supply Chain will be established under the bilateral agreement between the Beneficiary/Aggregator (Farmers, rural entrepreneurs, Cooperative Societies of Farmers, Farmers Producer Organizations (FPOs) and Panchayats) and Industries utilizing the paddy straw.
Govt shall provide financial assistance on the capital cost of machinery and equipment. The required working capital may be financed either by the Industry and Beneficiary jointly or utilizing the Agriculture Infrastructure Fund (AIF), NABARD Financial or Financing from the Financial Institutions by the beneficiary. The land for storage of the collected paddy straw will be arranged and prepared by the beneficiary as may be guided by the end use industry.
Project proposal based financial assistance will be extended for machines and equipments such as Higher HP Tractor, Cutters, Tedder, Medium to Large Balers, Rakers, Loaders, Grabbers and Telehandlers which are essentially required for establishment of paddy straw supply chain.
State Governments shall approve these projects through project sanctioning committee.
Government (jointly by Central and State Governments) will provide financial support of @ 65% of the project cost, Industry as primary promoter of the project will contribute 25% and will act as the Primary consumer of the feedstock collected and Farmer or group of Farmers or Rural Entrepreneurs or Cooperative Societies of Farmers or Farmers Producer Organizations (FPOs), or Panchayats will be the direct Beneficiary of the project and will contribute the balance 10%.
The Outcomes of the above interventions are :
• The initiative will supplement the efforts of paddy straw management through in-situ options
• During the three-year tenure of the interventions, 1.5 million metric tonnes of surplus paddy straw are expected to be collected which would otherwise have been burnt in fields.
• About 333 biomass collection depots of capacity 4500 MT will be built in the States of Punjab, Haryana, Uttar Pradesh and Madhya Pradesh.
• Air pollution caused by stubble burning will be considerably reduced.
• It would generate employment opportunities of about 9,00,000 man days.
• The interventions will encourage a robust supply chain management of paddy straw which shall further help in making paddy straw available for various end uses i.e., power generation, heat generation, bio- CNG, etc. by Power/bio-CNG/bio-ethanol producers
• Establishment of supply chain would result in new investments in Biomass to biofuel and energy sectors.