পাৱর মন্ত্রালয়
পাৱর মন্ত্রালয়না ভারতকী ইন্দস্ত্রীদা ইনর্জী ইফিসিএন্ত তেক্নোলোজীশিং খোঙজেল য়াংনা পাইখৎনবা সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স, উৎপ্রেরক লিংখৎখ্রে
উৎপ্রেরকনা ভারতকী ইন্দস্ত্রী ইনর্জী ইফিসিএন্ত ওইবা হেনগৎহনবদা মতেং পাংলগনি: পাৱরগী কেন্দ্র রাজ্য মন্ত্রী কৃষ্ণন পাল
এন.দি.সি.শিংগীমখাদাথম্মিবাভারতকীইমিসনরিদক্সনতার্গেৎশিংফংনবাইনর্জীইফিসিএন্ততেক্নোলোজীশিংমরুওই: পাৱরসেক্রেতরী
26 JUN 2023 8:48PM by PIB Imphal
ভারত সরকারগী পাৱর মন্ত্রালয়না ইন্দস্ত্রীনা ক্লীন তেক্নোলোজীশিং পাইখৎপদা খোঙজেল য়াংশিনহন্নবা দেদিকেতেদ সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অমা লিংখৎখ্রে অমসুং মসিনা গ্লোবেল ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন্দা শরুক তম্বা চাউনা হেনগৎহনখ্রে। উন্নৎ তাকনিকি প্রদর্শন কেন্দ্র, অতেনবদা উৎপ্রেরক, ইনর্জী ইফিসিএন্ত তেক্নোলোজীশিং পাইখৎপদা খোঙজেল য়াংশিনহন্নবা, সেন্তর ওফ এক্সিলেন্স অসিনা ভারতকী ইন্দস্ত্রী ইনর্জী ইফিসিএন্ত ওইবা হেনগৎহনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌরগনি।পাৱরমন্ত্রালয়গীনেস্নেলপাৱরত্রেনিংইন্সতিত্যুত (এন.পি.তি.আই.) (https://hpti.gov.in)গীনইদিল্লীকেম্পসকীবদরপুরদালৈবাপাৱরমন্ত্রালয়গীব্যুরোওফইনর্জীইফিসিএন্সী (বি.ই.ই.) (https://beeindia.gov.in/en)নাএদভান্সইন্দস্ত্রিএলতেক্নোলোজীদেমোনস্ত্রেসনসেন্তর (এ.আই.তি.দি.সি.) হায়নাকৌবাসেন্তরঅমগালিংখৎখি।জুন২৬, ২০২৩দানইদিল্লীএন.পি.তি.আই. বদরপুরদালৈবাসেন্তরঅসিপাৱরগীকেন্দ্ররাজ্যমন্ত্রী, শ্রীকৃষ্ণনপালনাশঙ্গাখি।
সেন্তরঅসিনাইন্দস্ত্রিএলইনর্জী-ইফিসিএন্ততেক্নোলোজীশিংদামরুওইবারিফরেন্সঅমসুংরিসোর্সইন্সতিত্যুসনওইরগনি।মমিংঅসিনাতাক্লিবাঅসিগীমতুংইন্নাএদভান্সইন্দস্ত্রিএলতেক্নোলোজীদেমোনস্ত্রেসনসেন্তরনামরুওইবাইন্দস্ত্রীসেক্তরশিংদাইনর্জী-ইফিসিএন্ততেক্নোলোজীশিংদেমোনস্ত্রেৎঅমসুংশোকেসতৌগনি।মসিনাএকজিবিসনকমইনফোর্মেসনসেন্তরঅমসুংনোলেজরিপোজিতরীওইনামথৌতৌরগনি।মসিনামরুওইবাসেক্তরকয়াদগখ্বাইদগীফবাপ্রেক্তিসশিংৱার্কশোপঅমসুংসেমিনারশিংগীখুত্থাংদাইন্দস্ত্রীপ্রোফেস্নেলশিংদাখঙহন্নবানোলেজএকচেঞ্জপ্লেৎফোর্মঅমাওইরগনি।
মথংগীচহীমঙাঅসিদাইনর্জীপ্রোফেস্নেল১০,০০০হেন্নাত্রেনতৌনবাপ্রপোজতৌখি।
উৎপ্রেরকনাস্ত্রেতেজিককেপাসিতী-বিল্দিংইন্সতিত্যুসনঅমাওইনসুমথৌতৌরগনিঅমসুংইনর্জীইফিসিএন্সীদাত্রেনিংঅমদিএজুকেসনগীদমকভারতশিনবাথুংবদলৈরিবাইনর্জীপ্রোফেস্নেলশিংগীদমকৱান-স্তোপসোল্যুসনপ্রোভাইদরঅমাওইরগনি।মসিনামথংগীচহিমঙাঅসিদাইন্দস্ত্রীঅমসুংঅতোপ্পাপোতেন্সিএলসেক্তরশিংদগীইনর্জীপ্রোফেস্নেল১০,০০০হেনবদাইন্তেন্সিবত্রেনিংপীরগনিপান্নরি।
মসিগীমথক্তাসেন্তরঅসিনানেস্নেলইনর্জীপোলিসীফোর্ম্যুলেসন, ইনর্জী-ইফিসিএন্তসোল্যুসনশিংদাএজুকেসনঅমসুংরিসর্চলিঙ্কতৌবাঅমসুংইনর্জীইফিসিএন্সীগীদমকইন্নোবেতিবএপ্লাইদসোল্যুসনশিংদিবেলপতৌনবামরুওইবাইনপুৎশিংপীনবসুহোৎনরি।
“২০৪৭ফাওবদাচাউখৎপালৈবাকওইবাঙম্নবাএদভান্সতেক্নোলোজীশিংপাইখৎপামরুওই”
উন্নৎতাকনিকিপ্রদর্শনকেন্দ্রশঙ্গারদুনাপাৱরগীকেন্দ্ররাজ্যমন্ত্রী, শ্রীকৃষ্ণনপালনা২০৪৭ফাওবদাভারতপুচাউখৎপালৈবাকঅমাওইহন্নবাপ্রধানমন্ত্রীগীমঙলানমঙফাওনবাঙম্নবাহোৎনবদামতেংপাংনবাএদভান্সতেক্নোলোজীশিংপাইখৎপামথৌতাইহায়নাফোঙদোকখি।হীরমঅসিগীদমকসরকারনাতোঙান-তোঙানবাসেক্তরশিংদাপ্রদক্সনলিঙ্কইনসেন্তিবস্কিমশিংহৌদোক্লিহায়রদুনামন্ত্রীনাহায়খিমালেমগীকৈথেলদাখুমাংচাউশিন্নবাঅমসুংঅথোই-অহেনতান্ননবাঐখোয়গীদমকখ্বাইদগীনৌবাতেক্নোলোজীশিংতঙাইফদে। “অতাবাশেনফমদাঅফবাতেক্নোলোজীপুথোকপাতঙাইফদবালৈরে।উৎপ্রেরকাভারতকীইন্দস্ত্রীইনর্জীইফিসিএন্সীওইবাহেনগৎহনবদামরুওইবাথৌদাংঅমালৌরগনি; মসিগীমথক্তাইন্দস্ত্রীবুইনর্জীমাংহনদবাঙমহনবাখক্তানত্তনালৈবাকঅসিনসুইনর্জীমাংহনদবামতেংপাংলগনি”।
থৌরমঅসিদাকেন্দ্রমন্ত্রীনাসেন্তরগীলোগোমাইখুমহাংদোকখিঅমসুংসেন্তরঅসিগীব্রোচরসুফোঙখি।
মসিদা ব্রোচর য়েংবিয়ু।
এন.দি.সি.শিংগীমখাদাভারতকীইমিসনরিদক্সনতার্গেৎশিংথুংহনবদাইনর্জীইফিসিএন্ততেক্নোলোজীশিংমরুওই”
পাৱরমন্ত্রালয়গীসেক্রেতরী, অলোককুমারনানেস্নেল্লীদিতর্মাইনকন্ত্রিব্যুসন্স (এন.দি.সি.শিং)গী (https://unfccc.int/process-and-meetings/the-paris-agreement/nationally-determined-contributions-ndcs) মখাদালৈরিবাভারতকীগ্রীনহাউসগ্যাসইমিসনরিদক্সনগীফিরেপশিংথুংহনবদাইনর্জি-ইন্তেন্সিবতেক্নোলোজীশিংনামরুওইবাথৌদাংলৌগনিহায়নাফোঙদোকখি। “গ্লাসগোগীকোপ২৬তাভারতকীপ্রধানমন্ত্রীনাভারতকীঅপদেৎতৌরবাএন,দি.সি.শিংথমখি, মসিগীমনুংদা২০২০-২০৩০ফাওবগীমনুংদাভারতকীকার্বোনদাইওক্সাইদইমিসনশিংবিলিয়নতন১হন্থহনবাঅসিঅমনি।মসিগীশরুকতঙ্খাইদিরিন্যুএবলইনর্জীনাদীপপেনিত্রেসনতৌরবামতমদাফংবাঙমগনিঅমরোমদালেমহৌরিবাশরুকতঙ্খাইঅমনাইনর্জী-ইফিসএন্সীওইনবাখোঙথাংশিংলৌখৎপদগীফংবাঙমগনি।বি.ই.ই.গীফ্লেগশিপপর্ফোর, এচীবএন্দত্রেদ (পি.এ.তি.)প্রোগ্রাম (https://beeindia.gov.in/en/programmes/perform-achieve-and-trade-pat) অসিমালেমশিনবাথুংবদগীথাগৎনরকখি।পি.এ.তি. প্রোগ্রামগীঅহৌবাসাইকলশিংদাইনর্জীইফিসিএন্সীমর্জিনশিংঅসিমেন্তেনেন্সপ্রেক্তিসশিংফবনাহেনগৎহনগনি।মাংদাচংশিল্লদুনাঐখোয়গীইন্দস্ত্রীদাখুদমওইনাআইরনএন্দস্তীল, সিমেন্ত, পেপর, ক্লোর-অলকালিঅমসুংতেক্সতাইল্সগুম্বাসেক্তরশিংদাঐখোয়নাচাউনাইনর্জী-ইন্তেন্সিবওইবাঅনৌবাতেক্নোলোজীশিংপুথোকপামথৌতাই।
“অথুবদাইন্দিয়নকার্বোনমার্কেৎরোলআউৎতৌরগনি”
পাৱরসেক্রেতরীনাহায়খিমদুদিকেন্দ্রনাইন্দস্ত্রীগীইমিসনইন্তেন্সিতীরিদক্সনতার্গেৎশিংথুংহন্নবামতেংপাংবদাকেন্দ্রনামরুওইবাথৌদাংঅমালৌগদবনি। “ভারতনাঅথুবদাইন্দিয়নকার্বোনমার্কেৎরোলআউৎতৌরগনি, মসিগীনুংগীওইবাৱাখল্লোনদিঐখোয়নাইন্দস্ত্রীদাইমিসনইন্তেন্সিঈরিদক্সনতার্গেৎশিংফংহনবাঙমহনবনি।তার্গেৎশিংঅসিয়ৌবাঙমহন্নবাঐখোয়নাঅনৌবাতেক্নোলোজীশিংঅসিপাইখৎপদাঐখোয়গীইন্দস্ত্রীশিংবুথৌগৎপাঅমসুংহেন্দহোল্দতৌবামথৌতাই।উৎপ্রেরকঅসিঅচৌবাখোঙথাংঅসিগীশরুকঅমনি”।
সেন্তরঅসিবুমাইপাকপাঅমাওইহন্নবামথৌতাবাসিস্তেমশিংগীমতাংদাফোঙদোক্লদুনাসেক্রেতরীনাস্তীরিংকম্মিতিঅমসুংএদভাইজরীবোর্দকীমথৌতাইহায়খি। “সেন্তরঅসিগীকান্নবাফংন্নবাঐখোয়নামাগীফেসিলিতীশিংঅসিলেপ্পালৈতনায়েংশিনবাঅমসুংঅপগ্রেদতৌবাতাই।অমরোমদাপাৱরমন্ত্রালয়নাবি.ই.ই.গীবজেৎমখাদাফন্দশিংমরাংকাইনাএল্লোকেৎতৌগনি, সেন্তরঅসিমক্কীস্তীরিংকম্মিতিশেমদুনাসেন্তরঅসিবুনীংথিনায়েংশিন্নবামথৌতাবাএক্তিবিতীশিংরিকম্মেন্দতৌবাঅমসুংএক্তিবিতীশিংসুপর্ভাইসতৌবাতাই।অনিশুবদাঐখোয়নাপ্লেৎফোর্মঅসিদাস্তেকহোল্দরশিংকরম্নাপুনশিন্দুনাইন্দস্ত্রীদাতেক্নোলোজীশিংখঙহনবাঅমদিমখোয়গীদিপ্লোইমেন্তখোঙজেলয়াংশিনহন্নবাসেন্তরগীমরুওইবাপান্দমশিংথুংহনগদগেয়েংশিনবাতাই।স্তেকহোল্দরশিংদাঅনৌবাইঞ্জীনিয়রশিং, ইনর্জীমেনেজরশিং, ইনর্জীওদিতরশিং, দিসিজনমেকরশিংঅমসুংইনর্জীইফিসিএন্ততেক্নোলোজীশিংগীমেন্যুফেকচর্রশিংয়াওরি।মখোয়পুম্নমকপুঅমত্তাওইনাপুনশিন্নবাঐখোয়নাসেন্তরঅসিবুমাংদাপুখৎপদামাগীথবক-থৌরমশিংকরম্নালমজিংগনিখঙবাইন্দস্ত্রীঅমসুংঅতোপ্পাস্তেকহোল্দরশিংয়াওবাএদভাইজরীবোদীঅমাথমগদবনি”।
“সেন্তরঅসিগীমাইপাকপাহায়বাঅসিইনর্জী-ইফিসিএন্ততেক্নোলোজীশিংপাইখৎপাইন্দস্ত্রীগীচাংনালেপকনি”
সেক্রেতরীনাহায়খিমদুদিখ্বাইদগীমরুওইরিবাঅসিসেন্তরঅসিদাতৌবানোলেজএকচেঞ্জঅমসুংইনফোর্মেসনসিয়রিংঅসিনাওইরি। “মরুওইবাথৌদাংঅসিইন্দস্ত্রীগালোয়ননাইন্তরেক্ততৌবাঅমসুংনোলেজএকচেঞ্জতৌদুনাতেক্নোলোজীশিংদিপ্লোইতৌবনি।সেন্তরগীমাইপাকপাহায়বাঅসিলমঅসিদাতেক্নোলোজীদিপ্লোইতৌবগীচাংনালেপকনি।অরোইবদাতেক্নোলোজীশিংঅসিনাপেনিত্রেসনঅমসুংদিস্সেমিনেসনগীথাকঅমাহেকয়ৌবগামখোয়অসিগ্রেজ্যুএতেদতৌগদবনিঅমসুংঐখোয়নাঅনৌবাতেক্নোলোজীশিংদাতার্গেৎতৌগদবনি, সেন্তরঅসিদাইনামিকওইগদবনি, স্তেতিকওইহল্লোইদবনি”।
সেন্তরঅসিদাঅহৌবগীওইনামমিংওইনাপল্লবদাআইরনএন্দস্তীল, সিমেন্ত, পেপর, ক্লোর-অলকালিঅমসুংতেক্সতাইল্সপি.এ.তি. সেক্তরমঙাগীদমকতেক্নোলোজীদেমোনস্ত্রেসনগীদমকদেমোহোলঅহুময়াওরি।অলতর্নেতিবফ্যুলশিংঅমসুংরোমেতরিএলশিংগীদমকপ্রি-প্রোসেসিংসিস্তেমশিং, কিলকেলসিনর (কো-প্রোসেসিং)দাঅলতর্নেতিবফ্যুলশিংঅমসুংরোমেতরিএলশিংফীদিংতৌনবাশিল-লাংবাঅমসুংৱেস্তহীৎরিকবরীসিস্তেমশিংগুম্বাইনর্জী-ইফিসিএন্ততেক্নোলোজীকয়াকাশিংঅসিদাউৎলি।সেন্তরঅসিদাইনর্জীপ্রোফেস্নেলশিংগীদমকলর্নিংসেসনশিংগুম্বাত্রেনিংঅমদিএজুকেসনএক্তিবিতীশিংগীদমকলেকচরহোলঅনিসুলৈ।
বি.ই.ই.গীলমজিংমখাদাসেন্তরঅসিনামালেমশিনবাথুংবদালৈরিবাইন্সতিত্যুতশিংদালোয়ননাএদভান্সতেক্নোলোজীশিংদাকোল্লাবোরেসনঅমসুংতেক্নোলোজীত্রান্সফরগীথবকতৌগনি।বি.ই.ই.নাইন্দিয়নইন্সতিত্যুতওফতেক্নোলোজী (আই.আই.তি.শিং), নেস্নেলকাউন্সিলফোরসিমেন্তএন্দবিল্দিংমেতরিএল্স (এন.সি.সি.বি.এম.), সেন্তরফোরপল্পএন্দপেপররিসর্চইন্সতিত্যুত (সি.পি.পি.আর.আই.), নেস্নেলইন্সতিত্যুতওফসেকেন্দরীস্তীলতেক্নোলোজী (এন.আই.এস.এস.তি.), জৱাহরলালনেহরুএলুমিনিয়মরিসর্চদিবেলপমেন্তএন্দদিজাইনসেন্তর (জে.এন.এ.আর.দি.সি.সি.),সাউথইন্দিয়াতেক্সতাইলরিসর্চএসোসিএসন (এন.আই.তি.আর.এ.) অসিনচিংবারিসর্চইন্সতিত্যুসনকয়াগালোয়ননাচুংশিন্নদুনাসেন্তরঅসিদারিসর্চএক্তিবিতীশিংপাইখৎকনি, হায়রিবাঅসিআরএন্দদিপ্রোজেক্তশিংমাইপাকনালোইশিল্লবামতুংদাপ্লান্তশিংদাদেমোনস্ত্রেতৌবায়াগনি।
সেন্তরঅসিনামশকখঙদোক্লবাসেক্তরশিংদা (অতোপ্পাইনর্জী-ইন্তেন্সিবসেক্তরশিংসুমতুংতারকপদাহাপচিল্লক্কনি) ক্লীনইনর্জীতেক্নোলোজীশিংগীদমকরিসর্চঅমসুংদিবেলপমেন্তএক্তিবিতীশিংপাঙথোক্নবারিজনেলহবঅমাওইনসুমথৌতৌগনি।কার্চোনকেপচর, য়ুজেজএন্দস্তোরেজ (সি.সি.য়ু.এস.)গুম্বাঅনৌবাতেক্নোলোজীশিংঅসিসেক্তরশিংঅসিবুদিকার্বোনাইজেসনতৌনবগীদমকদিবেলপতৌবায়াগনি।মপুংফানামথৌতৌরবামতমদামসিদাইনর্জী-ইফিসিএন্ততেক্নোলোজীশিংগীদমকনেৎৱার্কিং, কনফরেন্সিং, ত্রেনিংঅমসুংইনফোর্মেসনপীনবাস্তেৎ-ওফ-দি-আর্তফেসিলিতীশিংসুলৈরগনি।
থৌরমঅসিদাবি.ই.ই. অমসুংএন.পি.তি.আই.গীমরক্তাকোল্লাবোরেসনতৌনবামেমোরেন্দমওফঅন্দরস্তেন্দিংঅমাখুৎয়েকপীনখি।
বি.ই.ই., এন.পি.তি.আই.গীওফিসরশিংঅমসুংমেদিয়াগীমীওইশিংগীমথক্তালোঞ্চতৌবগীথৌরমঅসিদাপাৱরমন্ত্রালয়গীএদিস্নেলসেক্রেতরী, এজয়তিৱারী; ব্যুরোওফইনর্জীইফিসিএন্সীগীদি.জি., অভেবাক্রে; এন.পি.তি.আই.গীদি.জি..দা. ত্রিপতাথাকুর; বি.ই.ই.গীদি.দি.জি., দা. অশোলকুমারঅমসুংপাৱরমন্ত্রালয়গীইকনোমিকএদভাইজর, জিতেশজোনসুশরুকয়াখি।

Ministry of Power
Power ministry establishes UTPRERAK, a Centre of Excellence to Accelerate Adoption of Energy Efficient Technologies in Indian Industry
UTPRERAK will help improve energy efficiency of Indian industry: Union Minister of State for Power Krishan Pal
Energy Efficient Technologies Key to Achieving India’s Emission Reduction Targets under NDCs: Power Secretary
26 JUN 2023 8:48PM by PIB Delhi
The Ministry of Power, Government of India has set up a dedicated Centre of Excellence to accelerate industry adoption of clean technologies and thus scale up India’s contribution to the global energy transition. Named UTPRERAK, short for Unnat Takniki Pradarshan Kendra, the Centre of Excellence to Accelerate Adoption of Energy Efficient Technologies seeks to play a catalytic role in improving energy efficiency of Indian industry. The Centre, named otherwise as Advanced Industrial Technology Demonstration Centre (AITDC), has been set up by the Bureau of Energy efficiency (BEE), Ministry of Power, at the Badarpur, New Delhi campus of the National Power Training Institute (NPTI), Ministry of Power. Union Minister of State for Power, Shri Krishan Pal inaugurated the Centre at NPTI Badarpur, New Delhi today, June 26, 2023.
The Centre is mandated to become the key reference and resource institution on industrial energy-efficient technologies. As its name indicates, the Advanced Industrial Technology Demonstration Centre will demonstrate and showcase energy-efficient technologies in key industry sectors. It will act as an exhibition cum information centre and knowledge repository. It will be a knowledge exchange platform, where best practices from across various key sectors could be diffused among industry professionals through workshops and seminars.
More than 10,000 energy professionals are proposed to be trained in next five years
UTPRERAK will also serve as a strategic capacity-building institution and seeks to be a one-stop solution provider for energy professionals from across India for trainings and education in energy efficiency. It is expected to provide intensive training to more than 10,000 energy professionals from the industry and other potential sectors over the next five years.
Besides these, the Centre envisages to also provide key inputs for national energy policy formulation, link education and research in energy-efficient solutions, and develop innovative applied solutions for energy efficiency.
“Adoption of Advanced Technologies Key to becoming Developed Nation by 2047”
Inaugurating the Unnat Takniki Pradarshan Kendra, the Union Minister of State for Power Krishan Pal underlined the necessity of adoption of advanced technologies in order to help realize the Prime Minister’s dream of making India a developed nation by the year 2047. Noting that the government has introduced Production Linked Incentive Schemes in various sectors for this very purpose, the Minister said that the latest technologies are necessary for us to progress and to compete in the global market. “There is a need to manufacture good technology at low cost. UTPRERAK will play an important role in improving energy efficiency of Indian industry; moreover, saving energy will help not just industry, but the nation as well.”
On the occasion, the Union Minister unveiled the logo of the Centre and released the brochure on the Centre.
Check out the brochure here.
“Energy Efficient Technologies Key to Achieving India’s Emission Reduction Targets under NDCs”
Secretary, Ministry of Power, Alok Kumar highlighted the crucial role which energy-intensive technologies need to play in meeting India’s greenhouse gas emission reduction commitments under Nationally Determined Contributions (NDCs). “At COP 26 in Glasgow, the Prime Minister of India announced updated NDCs for India, one of which is cutting down India’s carbon dioxide emissions by 1 billion tons during the period 2020 – 2030. About half of this will come from deeper penetration of renewable energy, while the remaining half will come from energy-efficiency measures. The flagship Perform, Achieve and Trade (PAT) programme of BEE has been commended all over the world. In the initial cycles of PAT programme, energy efficiency margins were squeezed by better maintenance practices. Going forward, we need to introduce new technologies in our industries, which are highly energy-intensive, in sectors such as Iron & Steel, Cement, Paper, Chlor-Alkali and Textiles.”
“Going to roll out Indian Carbon Market Very Soon”
The Power Secretary said that the Centre should play a key role in helping the industry meet emission intensity reduction targets. “India is going to roll out Indian carbon market very soon, the thought is that we will give emission intensity reduction targets to the industry. To enable them to achieve these targets, we need to promote and handhold our industries in the adoption of these new technologies. UTPRERAK is to be seen in the context of this big endeavour.”
Speaking about the systems needed to make the Centre a success, the Secretary expressed the need for a Steering Committee and an Advisory Body. “To drive value out of the centre, we need to ensure that its facilities are maintained and upgraded continuously. While the Ministry of Power will allocate sufficient funds under the budget for BEE, we need to have a Steering Committee which will meet at the Centre itself, recommend necessary activities and supervise activities so that the centre is maintained well. Second, we need to see how to bring stakeholders together on this platform, so that the core objectives of the centre to disseminate technologies and accelerate their deployment by industry are achieved. Stakeholders include new engineers, energy managers, energy auditors, decision makers and manufacturers of energy efficient technologies. To bring all of them together, we should have an Advisory Body comprising industry and other stakeholders who will guide the centre in how its activities will be taken forward.”
“Success of Centre should be judged by Rate of Industry Adoption of Energy-Efficient Technologies”
The Secretary said that what is most important is knowledge exchange and information sharing at the centre. “The major role would be in interacting with industry and exchanging knowledge so that technologies are deployed. The success of this centre should be judged by the rate at which technologies are deployed in the field. Lastly, once the technologies reach a level of penetration and dissemination, they should be graduated out and we should target new technologies, the Centre should be dynamic, not static.”
The centre consists of three demo halls for demonstration of technologies for five PAT sectors to begin with, namely Iron & Steel, Cement, Paper, Chlor-Alkali and Textiles. Various energy-efficient technologies such as pre-processing systems for alternative fuels and raw materials, arrangement for feeding alternative fuels and raw materials into the kiln calciner (co-processing) and waste heat recovery systems are displayed in these rooms. The centre also has two lecture halls for training and education activities, such as learning sessions for energy professionals.
Under the guidance of BEE, the Centre will undertake collaboration and technology transfer on advanced technologies with institutes across the world. BEE would collaborate with various research institutions such as Indian Institutes of Technology (IITs), National Council for Cement and Building Materials (NCCBM), Central Pulp & Paper Research Institute (CPPRI), National Institute of Secondary Steel Technology (NISST), Jawaharlal Nehru Aluminium Research Development and Design Centre (JNARDDC), South India Textile Research Association (SITRA) and Northern India Textile Research Association (NITRA), etc., for carrying out research activities at the centre, which could in turn be demonstrated in plants after successful completion of R&D projects.
The Centre will also operate as a Regional Hub for conducting Research and Development activities for clean energy technologies in identified sectors (other energy-intensive sectors will be included subsequently). Emerging technologies such as Carbon Capture, Usage and Storage (CCUS) can be developed for the decarbonization of these sectors. When fully functional, it will have state-of-the-art facilities for networking, conferencing, training, and information dissemination on energy-efficient technologies.
On the occasion, a Memorandum of Understanding has been signed for collaboration between BEE and NPTI.
Additional Secretary, Ministry of Power, Ajay Tewari; DG, Bureau of Energy Efficiency, Abhay Bakre; DG, NPTI, Dr. Tripta Thakur; DDG, BEE, Dr. Ashok Kumar and Economic Advisor, Ministry of Power, Jitesh John were also present at the launch event, besides officers of BEE, NPTI and the media.