Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah inaugurates and lays the foundation stone of 84 development projects of about Rs.586 crore in Srinagar, today
Under the leadership of Shri Modi a people-oriented governance has been put at the grassroots level in Jammu and Kashmir
The foundation stone and inauguration of various development works of about Rs.586 crore have been done today which will benefit about 22 lakh people and will make their daily life easier
During the rule of the previous governments in Jammu and Kashmir, democracy was limited to 80- 85 people only and 3 families had taken control over the democracy, these people did not allow panchayat elections to be conducted, did not allow panch-sarpanch to be elected and did not allow tehsil and district panchayats to be formed
Modi government has brought Panchayati Raj to the grassroots level in Jammu and Kashmir and strengthened the democracy
If someone comes just to rule and enjoy the power, then he/she cannot bring about any change, changes happen if mind is connected with the happiness, sorrow and progress of the people, Shri Modi has attachment towards democracy and this attachment has brought the changes in Jammu & Kashmir
Incidents of stone pelting, bandh incited by the neighboring country are becoming very rare and terror incidents have come under control in Jammu and Kashmir
Today, schools, colleges, industries are running here, 1.88 Crore tourists visited Jammu and Kashmir in 2022, which is the biggest figure since independence
With such a large number of tourists visiting Jammu and Kashmir, the number of hotel rooms in the region, especially the Valley, would be more than three times in next 5 years
Under the DBT scheme, Rs. 23,000 crore have been transferred directly to the bank accounts of the beneficiaries in past four years, earlier, the money used to get sanctioned but it was siphoned off due to corruption
Appealing to the youth of Jammu and Kashmir to join the change, the Union Home Minister says that there is a future in joining with the development of Jammu and Kashmir and the country by taking a laptop, not a weapon in hand
23 JUN 2023 8:57PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation , Shri Amit Shah inaugurated and laid the foundation stone of 84development projects of about Rs.586 crore in Srinagar, today.
In his address, Shri Amit Shah said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, a new milestone has been achieved in the development journey of Jammu and Kashmir today. He said that the foundation stone and inauguration of various development works of about Rs.586 crore have been done here today which will benefit about 22 lakh people and will make their daily life easier. Shri Shah said that when pure drinking water reaches a house, it not only removes the problem of the woman who has to fetch water from far away, but also bring a qualitative improvement in the health of the whole family. Similarly, 100 schools are being modernized at par with the rest of the country so that the children of the valley are not deprived of modern education. He said that the Prime Minister Shri Narendra Modi has decided to bring watershed changes in Jammu and Kashmir to giveright of a happy life to the people of Jammu and Kashmir, especially the Valley.
Shri Amit Shah said that the government led by the Prime Minister Shri Narendra Modi is taking care of the health expenses up to Rs. 5 lakh of any citizen of Jammu and Kashmir. He said that this scheme has been implemented only for the poor across the country but for Jammu and Kashmir, Prime Minister Modi has covered every citizen of UT by linking Pradhan MantriAyushman Bharat Yojana with SEHAT. He added that in the last 5 years, under the leadership of Shri Modi a people-oriented governancehas been putat the grassroots level in Jammu and Kashmir.
Union Home Minister said that during the rule of the previous governments in Jammu and Kashmir, democracy was limited to 80- 85 people only and 3 families had taken control over the democracy. He said that these people did not allow panchayat elections, did not allow panch-sarpanch to be elected and did not allow tehsil and district panchayats to be formed. Shri Shah said that there is democracy in Jammu and Kashmirnow because 35,000 elected representatives are deciding the future of their village, tehsil and district themselves. He said that in the coming days, the MPs, MLAs and new leaders willemerge from these people only. He said that the government led by PM Modi has done the work of percolating democracy and strengthening it by bringing Panchayati Raj to the grassroots level in Jammu and Kashmir. Shri Shah said that it is no longer a Jammu and Kashmir ruled by three families. He said that the introduction of Panchayati Raj in Jammu and Kashmir by Shri Modi has become a forever reality. He said that this change happens when there is attachment towards democracy and with this attachment,Shri Modi has brought changes in Jammu & Kashmir.
Shri Amit Shah said that Incidents of stone pelting, bandh incited by the neighboring country are becoming very rare and terror incidents have come under control in Jammu and Kashmir. He said that today schools, colleges, industries are running, 1.88 Crore tourists visited Jammu and Kashmir in 2022, which is the biggest figure since independence. Shri Shah said that with such a large number of tourists visiting Jammu and Kashmir, in the next 5 years the number of hotel rooms in the region, especially the Valley, would be more than three times the present. He said that this change happens when there is dedication to bring about change. If someone comes to rule and enjoy the power, then he cannot bring about any change. Changes happen if mind is connected with the happiness, sorrow and progress of the people.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that lakhs of citizens have benefited from various smallschemes in Jammu and Kashmir. He said that Prime Minister Shri Narendra Modi is providing Rs. 6,000 every year in the bank accounts of over 12.45 lakh farmers of Jammu and Kashmir, so that they do not need to take loans. Shri Shah said that under the Pradhan MantriFasalBimaYojana, farmers of Jammu and Kashmir have received Rs. 100 crore in three years. Under the Jal Jeevan Mission, the work to provide fluoride-free tap water to over 11.96 lakh families has been completed. He said that there were over 13.80 lakh families who did not have toilets in their houses even after 70 years of independence, and the construction of toilets in these houses was completed in just 5 years. He said that the government under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi is providing 5 kg rice per person per month free of cost to over 65.91 lakh people of Jammu and Kashmir. The government has also provided houses to about 1.86 lakh people. Under the DBT scheme, Rs. 23,000 crore have been transferred directly to the bank accounts of the beneficiaries in past four years. He said that earlier, the money used to get sanctioned but it never reached to the targeted beneficiaries. Shri Shah said that the public should ask how these people have built huge houses in foreign countries, where they go to celebrate summer holidays for 45-60 days. He said that Rs 23,000 crore, which has been deposited directly to the bank accounts of the beneficiaries through DBT, was earlier siphoned off due to corruption, but now nobody can touch it.
Shri Amit Shah said that Prime Minister Shri Narendra Modi gave AIIMS, IIMs, IITs and IIITs to Jammu and Kashmir. He said that the government want to make Dal Lake the most attractive tourist centre of the country, for which a scheme of about Rs. 85 crore has been formulated on preliminary basis. Children from across the country would like to visit Dal Lake and Tattoo Ground in the coming days. He said that it will help in exponentially increasing the tourism in J&K. Shri Shah said that under the Srinagar Smart City Limited, many projects including multi-level parking, smart lighting, integrated command and development of parks have been initiated with an expenditure of Rs. 345 crore. Many new medical colleges, degree colleges and nursing colleges have also been opened. He said that recently the G-20 conference was successfully organised in Srinagar, and the message of peaceful Jammu and Kashmir reached across the globe. He said that tourists from all over the world will visit the region only when the changes taking place in Jammu and Kashmir are communicated properly and for this purpose, G-20 is a huge platform.
Union Home Minister said that under the Panchayati Raj System, the fundsarenow going directly to the Panchayat, which has given them the right to develop their village. He said that change is coming in Jammu and Kashmir. Appealing to the youth of Jammu and Kashmir to join the change, the Union Home Minister said that there is a future in joining with the development of Jammu and Kashmir and the country by taking a laptop, not a weapon in hand.He said that the whole country and the world is looking towards the youth of the region. The youth of Jammu and Kashmir, especially of the Valley, should come forward and lead the process of change and work towards taking Jammu and Kashmir to new goals and height. He told the youth of the valley that those who put stones and weapons in their hands are not their well wishers. He said that the government is trying to improve their future by providing laptops, electricity, building roads, promoting tourism. Shri Shah said that change is the need of the hour and the youth from the valley should join hands with it. He told the youth that the change is waiting for them, the whole country is ready to take them forward, and the market of the whole world is open for the youth of the valley. He said that they should come forward and be apart of the change and take pledge to fulfil the resolution of Prime Minister Shri Narendra Modi to build a new Kashmir. He said that those who do not seekchange,are against the welfare of the youth. The world has moved ahead and now is the time for Jammu and Kashmir to walk along with the nation and the world.

য়ুমলৈ-কৈরৈ মন্ত্রালয়
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি শ্রিনাগরদা চাউরাক্না লুপা করোর ৫৮৬কী দেবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত ৮৪ শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা গ্রাসরুত লেভেলদা পীপল-ওরিয়েন্তেদ গোবর্নেন্স থমখ্রে
চাউরাক্না মী লাখ ২২ রোম কান্নহনগদবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিশিংবু হেন্না লাইহনগদবা চাউরাক্না লুপা করোর ৫৮৬ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা থবক কয়া অমগী উরেপ উয়ুং তমখি অমসুং শঙ্গাখি
জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা হান্নগী সরকারনা পাল্লিঙৈ মতমদা দেমোক্রেসী অসি মী ৮০-৮৫ খক্তগী ওইখি অমসুং ইমুং ৩না দেমোক্রেসীবু কন্ত্রোল তৌখি, মসিগী মীশিং অসিনা পঞ্চায়তকী মীখল পাংথোকহনখিদে, পাঞ্চ-সরপঞ্চ খনবা য়াহনখিদে অমসুং তেহসিল অমসুং জিলাগী পঞ্চায়তশিং শেম্বা য়াহনখিদে
মোদী সরকারনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা গ্রাসরুতকী থাক্তা পঞ্চায়তি রাজ পুরকখি অমসুং দেমোক্রেসীবু হেন্না কনখৎহনখি
23 JUN 2023 8:57PM by PIB Imphal
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মিনিস্তর, শ্রী অমিত শাহনা ঙসি শ্রিনাগরদা চাউরাক্না লুপা করোর ৫৮৬কী দেবেলপমেন্ত প্রোজেক্ত ৮৪ শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
শ্রী অমিত শাহনা মহাক্কী ৱারোল অদুদা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা, ঙসিদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী চাউখৎ-থৌরাংগী খোংচত্তা অনৌবা মাইলস্তোন অমা ফংবা ঙমখ্রে।মহাক্না হায়খি মদুদি চাউরাক্না মী লাখ ২২ রোম কান্নহনগদবা অমসুং মখোয়গী পুন্সিশিংবু হেন্না লাইহনগদবা চাউরাক্না লুপা করোর ৫৮৬ রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী ওইবা থবক কয়া অমগী উরেপ উয়ুং তমখ্রে অমসুং শঙ্গাখ্রে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি য়ুম অমদা থক্নবা অশেংবা ঈশিং য়ৌহনবা মতমদা, অথাপ্পা মফমশিংদগী ঈশিং শোকপআ চৎলিবা নুপীশিংগী অৱাবশিং অদুবু কোকহনবদা নত্তনা ইমুং পুম্বগী হকশেলবুশু য়াম্না হেন্না ফগৎহল্লগনি। অদুগা লোইননা তমপাক্কী অঙাংশিং অদুবু মতম অসিগী ওইবা মহৈ-মশিং ফংহন্নবা স্কুল ১০০শু লৈবাক অসিগী অতোপ্পা মফমশিংগা মান্নবা মোদর্নাইজ তৌখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি , প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা মরু ওইনা তমপাক্তা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মীয়ামদা নুংঙাইবা পুন্সি অমগী হক পীনবগীদমক্তা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা শিংথানিংঙাই ওইবা অহোংবশিং পুরক্নবা ফিরেপ লৌখ্রে।
শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী নাগ্রিক খুদিংমক্তা লুপা লাখ ৫ ফাওবগী হকশেলগী চাদিংশিং অদুবু য়েংশিল্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিগী স্কীম অসি লৈবাক অসিগী মফম শিনবা থুংনা লাইরবশিংগী খক্তমক চৎনহনখি অদুবু জম্মু অমসুং কাস্মিরগীদমক্তদি, প্রধান মন্ত্রীনা এস.ই.ঐচ.এ.তি.গা লোইননা প্রধান মন্ত্রী আয়ুশমান ভারত য়োজনাগা লিঙ্ক তৌদুনা য়ু.তি.গী নাগ্রিক খুদিংমক্কী কোভর তৌখি। মহাক্না মখা তাখি মদুদি হৌখিবা চহি ৫দা, শ্রী মোদীগী লুচিং মখাদা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা গ্রাসরুত লেভেলদা পীপল-ওরিয়েন্তেদ গোবর্নেন্স থমখ্রে।
জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা হান্নগী সরকারনা পাল্লিঙৈ মতমদা দেমোক্রেসী অসি মী ৮০-৮৫ খক্তগী ওইখি অমসুং ইমুং ৩না দেমোক্রেসীবু কন্ত্রোল তৌখি, মসিগী মীশিং অসিনা পঞ্চায়তকী মীখল পাংথোকহনখিদে, পাঞ্চ-সরপঞ্চ খনবা য়াহনখিদে অমসুং তেহসিল অমসুং জিলাগী পঞ্চায়তশিং শেম্বা য়াহনখিদে।শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি হৌজিক্তি জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা দেমোক্রেসী লৈরে মরমদি মীখলদা খনগৎলবা মীহুৎ ৩৫,০০০না মখোয় মশামক্না মখোয়গী খুঙ্গং, তেহসিল অমসুং জিলা অসিগী তুংলমচৎ লেপ্লি। মহাক্না হায়খি মদুদি লাক্কদবা নুমিৎশিংদা, এম.পি.শিং, এম.এল.এ.শিং অমসুং মীশিং অসিদগী অনৌবা লুচিংবশিং থোরক্লনি। মহাক্না হায়খি মদুদি পি.এম. মোদীনা লুচিংবা সরকারনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা গ্রাসরুতশিংগী থাক্তা পঞ্চায়তি রাজ পুরক্তুনা দেমোক্রেসী লৈহন্নবা অমসুং দেমোক্রেসীবু হেন্না কনখৎহন্নবা থবক তৌখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মফম অসি ইমুং অহুমনা পানবা জম্মু অমসুং কাশ্মির ওইদ্রে। শ্রী মোদীনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা পঞ্চায়তি রাজ অশেংবা ওইনা হৌদোকখ্রে হায়না মহাক্না হায়খি। শ্রী মোদীনা দেমোক্রেসীবু য়াম্না লুম্না খঞ্জৈ অমসুং মহাক্না অসুম্না খনবা অসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা অহোংবা পুরকপা ঙম্লিবনি হায়না মহাক্না হায়খি।
শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি নুং থোম্বগী থৌদোকশিং, য়ুমলোন্নবা লৈবাকশিংনা ইনশিন্দুনা তৌহনবা বন্ধশিং অদু য়াম্না তাংনা থোকখি অমসুং অকি-তুজুংগী থৌদোকশিং অসি জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লাকশিনবা ঙম্লকখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ঙসিদি মফম অসিদা স্কুলশিং, কোলেজশিং, ইন্দস্ত্রীশিং চলাইবা হৌরে, ২০২২দা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা তুরিস্ত করোর ১.৮৮না লাকখি, হায়রিবা অসি নিংতম্লবা মতুংদা খ্বাইদগী য়াম্বা মশিংনি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা মশিং অসুক য়াম্লবা তুরিস্তশিং অসিনা লাকপনা মরম ওইরগা, লমদম অসিদা লৈবা হোতেল কাশিংগী মশিং, মরু ওইনা তমপাক্তা মথংগী চহি ৫দা শরুক অহুম থোক্না হেনগৎলগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি অহোংবা পুরকপা পাম্বগী ফিরেপ লৈরবা মতমদতা মসিগী অহোংবশিং অসি পুরকপা ঙমগনি। কনাগুম্বা অমনা করিগুম্বা শাসন পান্নবখক্কী খল্লগা অমসুং শক্তি পাইনিংবা খক্কী লাকপা তারবদি, মহাক্না অহোংবা অমত্তা পুরকপা ঙম্লোই, করিগুম্বা ৱাখলনা মীয়ামগী নুংঙাইবা, অৱাবা অমসুং খুমাং চাউখৎপদা শরুক য়াবা মতমদতা অহোংবা পুরকপা ঙমগনি।
য়ুনিয়ন হোম অমসুং কোওপরেশন মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নাগ্রিক লাখ কয়া অমনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লৈরিবা অপিকপা স্কীম কয়া অমদগী কান্নবা ফংখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী লৌমী লাখ ১২.৪৫দা লোন লৌবগী মথৌ তাদনবা মখোয়গী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা চহি খুদিংগী লুপা ৬,০০০ পীখি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী ফসল বিমা য়োজনাগী মখাদা, জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী লোমীশিংনা চহি অহুমদা লুপা করোর ১০০ ফংখ্রে। জল জীৱন মিসনগী মখাদা, ইমুং লাখ ১১.৯৬ এনবদা ফ্লোরাইদ য়াওদবা তোতিগী ঈশিং পীনবা থবক তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি নিংতম্লবা মতুং চহি ৭০গী মতুংদা ফাওবা মখোয়গী য়ুমশিংদা তোইলেতশিং লৈতবা ইমং লাখ ১৩.৪০গী মথক্তা লৈরম্মি, অমসুং হায়রিবা য়ুমশিং অসিদা চহি ৫ খক্কী মনুংদা তোইলেতশিং শাখি। মহাক্না হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লুচিং মখাদা সরকারনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী মী লাখ ৬৫.৯১ হেনবদা শেল অমত্তা চংদনা লেম্না থা খুদিংগী মী খুদিংদা চেং কে.জি. ৫ পীখি। সরকারনা চাউরাক্না মী লাখ ১.৮৬তা য়ুমশিংশু পীখি। দি.বি.তি. স্কীমগী মখাদা, হৌখিবা চহি মরি অসিদা বেনিফিসরীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ২৩,০০০ ত্রান্সফর তৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মমাংদা, শেল সেঙ্কশন তৌরম্মি অদুবু য়ৌহন্নিংবা বেনিফিসরিশিংদা কৈদৌনুংদা য়ৌখিদে। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি মীয়াম্না হায়রিবা মীশিং অসিদা কালেন থাদা নুমিৎ ৪৫-৬০গী কোইবা চত্তুনা নুংঙাইথোক্লিবা মপান লৈবাক্তা অচৌ-অচৌবা য়ুমশিং অদু মতৌ করম্না শারিবনো। মহাক্না হায়খি মদুদি দি.বি.তি. স্কীমগী মখাদা, বেনিফিসরীশিংগী বেঙ্ক একাউন্তশিংদা লুপা করোর ২৩,০০০ দাইরেক্ত ত্রান্সফর তৌখ্রে, মমাংদশু, শেল অসি সেঙ্কশন তৌরম্মি অদুবু করপ্সন্না মরম ওইরগা শেলশিং অদু মৎপীখি, অদুবু হৌজিক্তি মসিবু কনা অমত্তনা শোকপা ঙমদ্রে।
শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা এ.আই.আই.এম.এস., আই.আই.এম.এস., আই.আই.তি.শিং অমসুং আই.আই.আই.তি.শিং পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকার অসিনা দাল লেক অসিবু লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী হেন্না পুক্নিং চিংশিন্নিংঙাই ওইবা তুরিস্ত সেন্তর অমা ওইহন্নবগীদমক্তা প্রেলিমিনরী বেসিস্তা লুপা করোর ৮৫গী স্কীম শেমখি। লৈবাক অসিগী মফম কয়াদগী অঙাংশিংনা লাক্কদবা মতমশিংদা দাল লেক অমসুং তেত্তু গ্রাউন্দদা চৎপা পাম্লগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি মসিনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা তুরিজম হেনগৎহনবদা মতেং পাংগনি।শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি স্রিনাগর স্মার্ত সিতি লিমিতেদকী মখাদা, মল্তি-লেভেল পার্কিং, স্মার্ত লাইতিং, ইন্তিগ্রেতেদ কমান্দ অমসুং পার্কশিং শেমগৎপা য়াওনা প্রোজেক্ত কয়া অমা লুপা করোর ৩৪৫ চংনা পাংইখৎখি। অনৌবা মেদিকেল কোলেজশিং, দিগ্রী কোলেজশিং, নর্সিং কোলেজশিংশু হাংদোকখ্রে। মহাক্না হায়খি মদুদি হন্দক্তা স্রিনাগরদা জি.-২০ কনফরেন্স মাইপাক্না পাংথোকখ্রে অমসুং তংদু লৈতাবা জম্মু অমসুং কাশ্মির পাউজেল অসি মালেম শিনবা থুংনা য়ৌখি। মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী তোঙান-তোঙানবা মফমশিংদগী তুরিস্তশিংনা জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা লাক্লিবা অহোংবশিং অসিবু নিংথিজনা পাউ ফাওনরবা মতুংদতা লমদম অসিদা লাক্কনি অমসুং মরম অসিগীদমক্তা, জি.-২০ অসি খ্বাইদগী চাউবা প্লেতফোর্ম অমনি।
য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি পঞ্চায়তি রাজ সীস্তেমগী মখাদা, পঞ্চায়ত্তা ফন্দশিং দাইরেক্ত ওইনা থাজিল্লে, মসিনা মখোয়দা মখোয়গী খুঙ্গং শেমগৎ-শাগৎনবগী হক পীখি। মহাক্না হায়খি মদুদি জম্মু অমসুং কাশ্মিরদা অহোংবা লক্লি। অহোংবা অসিদা শরুক য়ানবা জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী নহাশিংদা আপীল তৌরদুনা, য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তরনা হায় মদুদি খুত্তা খুৎলাইগী মহুত্তা লেপতোপ পাইদুনা জম্মু অমসুং কাশ্মির অমসুং লৈবাক অসিগী চাউখৎ-থৌরাংদা শরুক য়াবনা তুংগী লম্বি লৈ। লৈবাক অমসুং মালেম পুম্বনা লমদম অসিগী নহাশিংগী মাইকৈদা য়েংলক্লি হায়না মহাক্না হায়খি। জম্মু অমসুং কাশ্মিরগী নহাশিং, মরু ওইনা তমপাক্কী নহাশিংনা চোংথোরক্তুনা অমসুং অহোংবগী থৌওংদা লুচিংনবা অমসুং জম্মু অমসুং কাশ্মিরবু অনৌবা পান্দমশিং অমসুং অৱাংবা থাক্তা পুখৎনবগী মাইকৈদা থবক তৌগদবনি। মহাক্না তম্পাক অদুগী নহাশিংদা মখোয়গী মখুত্তা নুং অমসুং খুৎলাই পাইরিবশিং অদু ঐখোয়গী অফ-নুংঙাই খনবশিং নত্তে। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকার অসিনা লেপতোপশিং, ইলেক্ত্রিসিতীশিং ফংহন্দুনা, লম্বি-থোংশিং শেমদুনা অমসুং তুরিজম য়োকখত্তুনা মখোয়গী তুং লমচৎশিং ফগৎহন্নবা হোৎনরি। শ্রী শাহনা হায়খি মদুদি পুংজা অসিগী খ্বাইদগী হেন্না মথৌতাবা অসি অহোংবা লাকপা অদুবুনি অমসুং তমপাক্তগী নহাশিংনা মসিদা মতেং পাংগদবনি। মহাক্না নহাশিংদা মখোয়গীদমক্তা অহোংবনা ঙাইদুনা লৈরি হায়না হায়খি, লেবাক পুম্বনা মখোয়বু মাংলোমদা পুখৎনবা শেম-শাদুনা লৈরে, অমসুং মালেম পুম্বগী মার্কেতনা তমপাক্কী নহাশিংগীদমক্তা থোং লাওনা হাংদুনা লৈরে হায়না হায়খি। মখোয়না চোংথোরক্তুনা অমসুং অহোংবা অসিগী শরুক অমা ওইদুনা অমসুং প্রধান মন্ত্রী নরেন্দ্র মোদীগী অনৌবা কাশ্মির অমা শেম্নবগী ফিরেপ অদুবু মপুং ফাহন্নবা ৱাশক লৌগদবনি হায়না মহাক্না হায়খি। অহোংবা পামদবশিংনা নহাশিংগী য়াইফ-থৌরাংগী মায়োক্তা লৈবশিংনি হায়না মহাক্না হায়খি। মালেম অসিনা খুমাং চাউশিনখ্রে অমসুং হৌজিক্তি জম্মু অমসুং কাশ্মিরনা লৈবাক অসিগা অমসুং মালেম অসিগা লোইননা চৎমিন্নবগী মতম ওইরে।