Ministry of Power
First-ever Comprehensive Energy Sector Report of BEE’s Energy Data Management Unit released
National Energy Data: Survey and Analysis 2021-22 provides detailed analysis of energy supply and consumption data for India
National Energy Data Report will help analyze energy intensity and help guide India’s progress towards achievement of Nationally Determined Contributions: Union Power and New & Renewable Energy Minister R. K. Singh
Need to electrify the economy and green the energy: Union Power and New & Renewable Energy Minister
India can now have confidence of its own data which shows that our energy efficiency is better than what it was reported upon: Power Secretary
23 JUN 2023 7:01PM by PIB Delhi
The Union Ministry of Power has come out with a comprehensive energy sector report titled National Energy Data: Survey and Analysis 2021-22, which is the maiden report of Energy Data Management Unit, set up under Bureau of Energy Efficiency, Ministry of Power, Government of India. The report provides granular information about energy supply and consumption patterns across various sectors of the Indian economy. The report was released by the Union Minister for Power and New & Renewable Energy R. K. Singh at Shram Shakti Bhawan, in New Delhi today.
The report contains extensive data compiled for the last six years, i.e., from FY 2016-17 to FY 2021-22, along with trends and analysis of fuel-wise energy consumption in major end-use sectors. This report also provides an overview of the impact of various energy conservation policies and their associated carbon dioxide emission reduction and monetary savings. The report has been prepared by Ministry of Power through Bureau of Energy Efficiency in collaboration with NITI Aayog, various line Ministries and Departments, institutions, and other stakeholders.
The highlights of the report are given below.
Value Addition
• This report provides granular fuel-wise energy consumption data for various sectors. This detailing will enable a better understanding of the energy profile of various sectors, sub-sectors and consumer groups.
• The use of distinct conversion factors (of domestic coal and imported coal) for different years based on different calorific values of coal gives a realistic picture of coal-based energy supply and consumption in the country.
• In the latest edition of 2023 Report of Ministry of Statistics & Programme Implementation, the conversion factors of coal have been derived using a weighted average methodology rather than using a single representative GCV for all grades of coal.
• This report also provides an overview of the impact of various policies on energy savings and CO2 emission reduction with corresponding monetary savings.
New Insights
• Energy supply to economy during last six years is actually less by 18%; this has been found out by using Indian coal conversion factors, rather than IEA conversion factors which has been used before
• Lower energy consumption value by 8% in 2021-22.
• Increased share of electrification on consumption side to 20.9%.
Usefulness
• The information provided in this report will help in assessing the status of data availability of various energy products in the country.
• It can also help in analysing energy intensity of the country thereby enabling policy makers to formulate robust policies and carry out course corrections.
Way Forward
• There exists limited data on non-commercial energy sources such as biomass although these modes meet significant energy needs.
• There appeared a need to bridge the existing gap in the exploration side of data (i.e., 2D, and 3D surveys).
• There is also a possibility that a significant amount of data could be collected from government-subsidized projects and disseminated and would be captured in the upcoming editions of the report.
Releasing the report, the Union Minister for Power and New & Renewable Energy R. K. Singh emphasized the importance of data and recalled that a lot of history regarding India was based on research conducted by those coming from outside, which posed problems due to insufficient expertise of such foreign researchers. The Minister said that the debate on carbon emissions has to be on per capita basis, and not on aggregate basis for each country. The Minister underlined the need for data on energy usage, such as the comparative cost of gas-based cooking and solar cooking. “Our whole objective is to reduce dependence on imported sources of energy. The way to do this is two-fold, to electrify the economy and then to green the energy.”
The Minister spoke of the need for data on green feedstock, so that we know how much green feedstock is required to make the energy transition. “The BEE needs strengthening. We also need data from other countries. Ownership of data is absolutely vital, which helps us understand and explain better.”
The Minister also said that the report will assist in analyzing energy intensity of the country, thereby facilitating policy makers to identify areas of improvement and formulate effective policies and track country’s progress towards India’s achievement of Nationally Determined Contributions. “This will also guide policy decisions, influence industry practices, and empower individuals and organizations to make informed choices in their pursuit of a greener and more sustainable future.”
Congratulating the Ministry and BEE, Member, NITI Aayog, Dr. Vijay Kumar Saraswat said that the significance of energy data cannot be overstated considering the ‘Panchamrit’ commitments made by India and the need for energy transition. “Data should be end-to-end, regarding production, distribution, transmission and covering all sources of energy. We cannot achieve Net Zero without a good repository of information on greenhouse gas emissions from various sources. However, the inadequate availability of robust energy datasets has affected India’s energy research, undermining policy, and regulatory compliance. To improve the same, Energy Data Management Unit has been formed in BEE under the guidance of Ministry of Power. The comprehensive report details supply and consumption data across sectors. This will help India make futuristic decisions regarding energy supply and consumption.”
The NITI Aayog Member said that the inaugural report stands as a testament to the power of data-driven insights in shaping our energy landscape. “This ground-breaking report uncovers valuable trends, highlights challenges and opportunities, and presents innovative solutions to drive sustainable energy practices. It holds the potential to revolutionize our understanding of energy consumption, production, and efficiency.”
Advisor, Prime Minister’s Office, Tarun Kapoor said that the report fulfils the need for someone who specializes in energy sector who can get regular data updates from various Ministries and departments and come out with a comprehensive report on the energy sector. The Advisor to the Prime Minister said that often, various incorrect pieces of information regarding Indian energy sector are shared and used even by international organizations and that a government organization coming out with such data will become the accepted and credible source of information which is also reflective of the ground situation in the country. “We have to now ensure that the data flow is regular. It will be great if this report is brought out every year.”
Secretary, Ministry of Power, Alok Kumar said that the preparation of the report was inspired by the recognition that India should have its own official energy data statistics, rather than having to depend on other organizations or having to resort to piecemeal energy statistics compiled by various Ministries and Departments. “The task forces formed as part of the project, one on supply-side data and another on demand-side data compiled energy data from different sources and structured the data which was in different formats. India can now have confidence of its own data in stating that our energy efficiency is better than what it was reported upon.”
The Secretary said that as part of this process, the Power Ministry recommended the Ministry of Statistics and Programme Implementation to make some modifications in its regular surveys, to collect some more important energy statistics as well. He added that based on this, BEE will now be undertaking a detailed energy survey of energy use in commercial sector.
The Power Secretary said that the Bureau of Energy Efficiency should be strengthened, with sufficient staff and more expertise. He also said that BEE should come out with such data-driven and analytical reports for not only India, but for other countries too, especially the top countries relevant to global energy transition, so that India can engage with such countries depending on credible data. He hoped that with feedback from independent analysts, further editions of the report will further improve.
Director General, BEE Abhay Bakre stated that the future versions of the report would track investments in energy sector (supply and demand side). He said that impact of various Govt. schemes including incentives, subsidies would be assessed; further deep-dives to analyze sub-sectoral energy consumption patterns under commercial sector would be undertaken; segregation of imported coal usage in various sectors would be determined; retailer data for Gasoline and CNG consumption would be refined; and data on non-commercial energy sources such as biomass would be captured.
The report can be accessed here.
The presentation given by DG, BEE at the release event can be accessed here.

পাৱর মন্ত্রালয়
বি.ই.ই.গী ইনর্জী দেতা মেনেজমেন্ত য়ুনিৎকী অহানবা কম্প্রিহেন্সিব ইনর্জী সেক্তর রিপোর্ত ফোঙখ্রে
নেস্নেল ইনর্জী দেতা: সর্ভে এন্দ এনালাইসিস ২০২১-২২না ভারতকী ইনর্জী সপ্লাই অমদি কঞ্জুম্পসনগী দেতাগী মচা খায়বা এনালাইসিস পীরি
নেস্নেল ইনর্জী দেতা রিপোর্তনা ইনর্জী ইন্তেন্সিতী এনালাইজ তৌবদা মতেং পাংগনি অমদি নেস্নেল্লী দিতর্মিন্দ কন্ত্রিব্যুসনগী পান্দম ফংনবগী লমদা ভারতনা চঙশিল্লিবসিদা লমজিং পীবদা মতেং ওইগনি: পৱার অমদি নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জীগী কেন্দ্র মন্ত্রী আর.কে. সিংহ
শেন্মিৎলোন ইলেক্ত্রিফাই তৌবা অমদি ইনর্জী গ্রীন ওইহনবা মথৌ তাই: পৱার অমদি নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জীগী কেন্দ্র মন্ত্রী
ভারতনা হৌজিক্তি মশাগী ওইবা দেতাদা থাজবা থম্বা ঙমদুনা ঐখোয়গী ইনর্জী ইফিসিএন্সী অসি রিপোর্ত তৌরক্লিবা অসিদগী হেন্না ফরে হায়বু উৎলে: পৱার সেক্রেতরী
23 JUN 2023 7:01PM by PIB Imphal
পৱার মন্ত্রালয়না নেস্নেল ইনর্জী দেতা হায়না মিংথোনবাল ভারত লৈঙাক্কী পৱার মন্ত্রালয়গী ব্যুরো ওফ ইনর্জী ইফিসিএন্সীগী মখাদা লিংখৎখিবা ইনর্জী দেতা মেনেজমেন্ত য়ুনিৎকী ইহান হানবা রিপোর্ত ওইরিবা, মপুং ওইবা ইনর্জী সেক্তর রিপোর্ত অমা পুথোকখ্রে‍। রিপোর্ত অসিনা ভারতকী শেন্মিৎলোনগী তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা ইনর্জী সপ্লাই অমদি কঞ্জুম্পসনগী মওং মতৌশিংগী মতাঙদা অকুপ্পা ঈ-পাউ পীরি‍। রিপোর্ত অসি ঙসি নই দিল্লীগী শ্রম শক্তি ভবন্দা পৱার অমদি নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জীগী কেন্দ্র মন্ত্রী আর.কে. সিংহনা ফোঙখিবনি‍।
রিপোর্ত অসিদা অচৌবা এন্দ-য়ুজ সেক্তরশিংদা ফ্যুল,-ৱাইজ ইনর্জী কঞ্জুম্পসনগী মচৎ অমদি এনালাইসিসকা লোয়ননা হৌখিবা চহি তরুক্কী হায়বদি শেনবা চহি ২০১৬-১৭ দগী শেনবা চহি ২০২১-২২ ফাওবগী মচা খায়বা দেতাশিং য়াওরি‍। রিপোর্ত অসিনা তোঙান তোঙানবা ইনর্জী কঞ্জার্বেসন পোলিসীশিং অমদি মখোয়গা মরী লৈনবা কার্বোন দাইওক্সাইদ থাদোকপা হন্থহনবা অমদি শেল মাঙহন্দনবগী থৌরাংশিংনা পীরিবা ইম্পেক্তশিংগী মচং ওইবা মশকশিংসু পীরি‍। রিপোর্ত অসি নিতি আয়োগ, তোঙান তোঙানবা লাইন মন্ত্রালয় অমদি দিপার্তমেন্তশিং, ইন্সতিত্যুসনশিং অমদি অতৈ স্তেকহোল্দরশিংগা খুৎশম্নদুনা পৱার মন্ত্রালয়না ব্যুরো ওফ ইনর্জী ইফিসিএন্সীগী খুত্থাঙদা শেম্বনি‍।
রিপোর্ত অসিগী মচং ওইবা ৱাফমশিং মখাদা পীরি:
ভেল্যু এদিসন
• রিপোর্ত অসিনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা লৈরিবা অকুপ্পা ফ্যুল-ৱাইজ ইনর্জী কঞ্জুম্পসন দেতা পীরি‍। মচা খায়না পীরিবা অসিনা তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিং, সব-সেক্তরশিং অমদি কঞ্জ্যুমর গ্রুপশিংগী ইনর্জী প্রোফাইল হেন্না মমুৎ তানা খঙদোকপা ঙমহনগনি‍।
• কোইলাগী তোঙান তোঙানবা কেলোরিফিক ভেল্যুদা য়ুম্ফম ওইদুনা তোঙান তোঙানবা চহিগী তোপ তোপ্পা কনভর্জন ফেক্তরশিং (লমদমসিদা পুথোকপা অমদি মপান্দগী পুশিল্লকপা কোইলাগী) শীজিন্নবনা লৈবাকসিদা লৈরিবা কোইলাদা য়ুম্ফম ওইবা ইনর্জী সপ্লাই অমদি শীজিন্নবগী তশেং তশেংবা শক্তম অমা পীরি‍।
• ২০২৩গী ইকোন কোনবা রিপোর্ত ওফ মিনিস্ত্রী ওফ স্তেতিস্তিক্স এন্দ প্রোগ্রাম ইম্প্লিমেন্তেসন্দা কোইলাগী কনভর্জন ফেক্তরশিং অসি কোইলা গ্রেদ পুম্নমক্কী ওইনা সিঙ্গল রিপ্রজেন্তেতিব জি.সি.ভি. অমা শীজিন্নবগী মহুত্তা ৱেতেদ এভরেজ মেথোদোলোজী শীজিন্নবদগী লৌবনি‍।
• রিপোর্ত অসিনা তোঙান তোঙানবা থৌরাংশিংনা ইনর্জী সেভিং অমদি সি.ও.২ ইমিসন রিদক্সনগা লোয়ননা মসিগা মরী লৈননা শেল চঙবা হন্থহনবদা পীরিবা শাফুগী মপুং ওইবা মশকসু পীরি‍।
অনৌবা মীৎয়েঙ
• হৌখিবা চহ তরুকসিদা লৈখিবা ইনর্জী সপ্লাই তু ইকনমী অসি তশেংবদি ১৮%দগী হন্থৈ; মসি মমাঙদা শীজিন্নরম্বা আই.ই.এ. কনভর্জন ফেক্তরগী মহুত্তা ইন্দিয়ন কোল কনভর্জন ফেক্তরশিং শীজিন্নবদগী খঙবা ঙম্লকপনি‍।
• ইনর্জী কঞ্জুম্পসন ভেলু ২০২১-২২ ফাওবদা ৮% হন্থরে‍।
• ইলেক্ত্রিফিকেসন ওন কঞ্জুম্পসন সাইদকী শেয়র ২০.৯%দা হেনগৎলে‍।
কান্নবা
• রিপোর্ত অসিদা পীরিবা ইনফোর্মেসন অসিনা লৈবাকসিদা তোঙান তোঙানবা ইনর্জী প্রদক্তশিংগী দেতা এভাইলেবিলিতীগী ফীভম নৈনবদা মতেং ওইগনি‍।
• মসিনা লৈবাকসিগী ইনর্জী ইন্তেন্সিতী নৈনবদা মতেং পাংদুনা খুজিল থৌরাং য়াৎলিবশিংবু অচৌবা থৌরাংশিং শেম্বা অমদি কোর্স করেক্সন তৌবা ঙমহনগনি‍।
মাঙদা চঙশিনগদবা লম্বী
• বাইওমাসনচিংবা নন-কম্মর্সিএল ইনর্জী সোর্সশিংগী দেতা মরাঙ কায়না লৈদে অদুম ওইনমক হায়রিবা থৌওংশিং অসিনা ইনর্জীগী মথৌ তাবা মশক থোক্না পীবা ঙম্বগুম উরি‍।
• এক্সপ্লোরেসন সাইদ ওফ দেতাগী লমদা (হায়বদি ২দি অমদি ৩দি সর্ভে) লৈরিবা অহোবা অসি মেনশিনবগী মথৌ তাবা অমা লৈবগুম উরি‍।
• লৈঙাক্কী সবসিদাইজ প্রোজেক্তশিংদগী মশক থোকপা দেতা ময়াম অমা খোমগৎনবগী ওইথোকপা লৈ অমদি মসি লৌখত্তুনা রিপোর্ত অসিগী তুংগী ইদিসনশিংদা হাপচিল্লক্কনি‍।
রিপোর্ত অসিবু ফোঙলদুনা, পৱার অমদি নিউ অমসুং রিনিউএবল ইনর্জীগী কেন্দ্র মন্ত্রী আর.কে. সিংহনা দেতাগী মরুওইবশিংগী মতাঙদা ৱাফম কয়া থমখি অমদি ভারতকী মতাঙদা লৈররিবা পুৱারী কয়া অমদি মপান্দগী লাকপশিংনা পাঙথোকপা থিজিন হুমজিনবগী থবকশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা, অসিগুম্বা ফোরেন রিছর্চরশিং অসিগী হৈশিংবা ৱাৎপনা মরম ওইরগা পরৈ চেনবা কয়া লাকই হায়খি‍। কার্বোন থাদোকপগী মতাঙদা লৈরিবা দিবেৎ অসি পর কেপিতাদা য়ুম্ফম ওইগদবনি, লৈবাক খুদিংগী এগ্রিগেত্তা য়ুম্ফম ওইগদবা নত্তে হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। গ্যাসতা চাক থোংবা অমদি সোলারদা থোংবগী মরক্তা লৈরিবা শেঞ্জং চাংদম্নবনচিংবা হীরমশিংদা ইনর্জী শীজিন্নবগী দেতা মথৌ তাই হায়না মন্ত্রীনা ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়গী মপুং ওইবা পান্দমদি মপান্দগী পুশিল্লকপা ইনর্জী সোর্সতা তাংবা হন্থহনবনি‍। মসি থবক ওইনা পায়খৎনবগী লম্বী অনি লৈ, শেন্মিৎলোনবু ইলেক্ত্রিফাই তৌবা অমদি ইনর্জীবু গ্রীন ওইহনবনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
ইনর্জী ত্রাঞ্জিসন তৌবদা গ্রীন ফীদস্তোক কয়া য়াম্না মথৌ তাবগে হায়বা খঙদোক্নবগীদমক গ্রীন ফীদস্তোক্কী দেতা মথৌ তাই হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। “বি.ই.ই. মপাঙ্গল কলহনবা মথৌ তাই‍। ঐখোয়না অতোপ্পা লৈবাকশিংদগী দেতাশিংসু মথৌ তাই‍। দেতাগী মপু ওইবসু তশেংনা মরুওই, মরমদি মসিনা হেন্না মমুৎ তানা খঙহনবদা অমদি শন্দোক্না তাকপদা মতেং ওই,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
রিপোর্ত অসিনা লৈবাকসিগী ইনর্জী ইন্তেন্সিতী নৈনবদা মতেং পাংদুনা, খুজিল থৌরাং য়াৎলিবশিংদা ফগৎহনবা মথৌ তাবা হীরমশিং খঙদোকপদা অমদি মতিং লৈবা থৌরাং শেম্বদা অমদি ভারতনা নেস্নেল্লী দিতর্মিন্দ কন্ত্রিব্যুসনশিং ফংনবগী লমদা লৈবাকসিনা চঙশিল্লিবা খোঙজেলগী খোঙ্গুল লীবদা মতেং ওইহনগনি হায়না মন্ত্রীনা হায়খি‍। “মসিনা পোলিসী দিসিজন্দা লমজিংগনি, ইন্দস্ত্রী প্রেক্তিসতা ইথিল পীগনি, অমদি লনাই অমসুং লূপশিংদা হেন্না গ্রীন ওইবা অমদি হেন্না তুং কোইগদবা তুংলমচৎকী লম্বী তান্নবদা মরম খঙনা ফিরেপ লৌবা ঙমহনগনি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মন্ত্রালয় অমদি বি.ই.ই.গী মফমদা নুংঙাইবা ফোঙদোক্লদুনা, নিতি আয়োগকী মেম্বর দোক্তর বিজয় কুমার সরসৱতনা, ভারতনা লৌখিবা ‘পঞ্চমৃৎ’কী খোঙফম অমদি ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী মথৌ তাবা য়েংলগা ইনর্জী দেতাগী মরুওইবা হেন্না হায়জিনবা য়ারোই হায়খি‍। “দেতা হায়বসি প্রদক্সন, দিস্ত্রিব্যুসন, ত্রান্সমিসনগী মতাঙদা এন্দ-তু-এন্দ ওইগদবনি অমদি ইনর্জীগী সোর্স পুম্নমক কোনশিনগদবনি‍। তোঙান তোঙানবা সোর্সশিংদগী গ্রীনহাউস গ্যাস ইমিসনগী মতাঙদা লৈবা ঈ-পাউগী অফবা রিপোজিতরী অমা লৈতনা ঐখোয়না নেৎ জিরো ফংবা ঙম্লোই‍। অদুম ওইনমক, অচৌবা ইনর্জী দেতাসেত মরাঙ কায়না লৈতবনা ওইরগা, পোলিসী অমদি রিগুলেতরী কম্প্লাইএন্সপু নমথদুনা ভারতকী ইনর্জী রিছর্চতা শোকহল্লি‍। হায়রিবা ফীভমসি ফগৎহন্নবগীদমক, বি.ই.ই.না পৱার মন্ত্রালয়গী লমজিং মখাদা ইনর্জী দেতা মেনেজমেন্ত য়ুনিৎ শেমখিবনি‍। মপুং ফাবা রিপোর্ত অসিনা সেক্তর পুম্বদা লৈরিবা সপ্লাই অমদি কঞ্জুম্পসনগী মচা খায়বা ৱারোলশিং পীরি‍। মসিনা ভারতপু ইনর্জী সপ্লাইন অমদি কঞ্জুম্পসনগী মতাঙদা তুংগী ওইবা ফিরেপ লৌবদা মতেং ওইগনি,” হায়না মন্ত্রীনা মখা তাখি‍।
নিতি আয়োগ মেম্বর অদুনা অহানবগী রিপোর্ত অসিনা ঐখোয়গী ইনর্জী লেন্দস্কোপকী মশক মওং লেপ্পদা দেতা-দ্রিভন ইনসাসতকী মতিক্কী খুদম চাংদম ওইরি‍ হায়খি‍। “গ্রাউন্দ-ব্রেকিং রিপোর্ত অসিনা মমল য়াম্লবা ত্রেন্দশিং পুথোরক্লি, শিংনবা অমদি খুদোংচাবশিং উৎলি, অমদি তুং কোইগদবা ইনর্জী প্রাক্তিস থৌদুনা পুনবগী অনৌবা পাম্বৈশিং পীরি‍। মসিদা ইনর্জী শীজিন্নবা, পুথোকপা অমদি মতিং লৈহনবগী মতাঙদা ঐখোয়না খঙলিবশিংদা অনৌবা য়াওল পুরকপগী মতিং লৈ,” হায়না মহাক্লনা ফোঙদোকখি‍।
প্রধান মন্ত্রীগী ওফিসকী পাউতাক্লোই, তরুন কপুরনা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয়শিং অমদি দিপার্তমেন্তশিংদগী লৌগদবা চাং নাইবা দেতা অপদেৎশিং মথৌ তাবা ইনর্জী সেক্তরদা হৈথোই শিংথোইরবা অমদি ইনর্জী সেকে্তরদা মপুং ফাবা রিপোর্ত পুথোরকপা ঙমগদবা মীওইশিংগী মথৌ তাবশিং রিপোর্ত অসিনা ফংহল্লে হায়খি‍। প্রধান মন্ত্রীগী পাউতাক্লোয় অদুনা য়াম্না তোয়না, ভারতকী ইনর্জী সেক্তরগা মরী লৈনবা অরানবা ঈ-পাউশিং থাদোরক্লি অমদি মালেমগী লূপশিংনসু শীজিন্নরি, অমদি লৈঙাক্কী লূপ অমনা অসিগুম্বা দেতা পুথোরকপা হায়বসি লৈবাকসিগী লৈরিবা অশেংবা ফীভমগী মমি তাবা য়ানরবা অমদি থাজনিংঙাই ওইরবা ইনফোর্মেসনগী সোর্স ওইরক্কনি হায়খি‍। “হৌজিক্তি ঐখোয়না দেতা ফ্লো অসি চাং নাইহন্নবা হোৎনবা মথৌ তাই‍। রিপোর্ত অসি চহি খুদিংগী পুথোরক্লগদি য়াম্না কান্নবা ওইগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
পৱার মন্ত্রালয়গী সেক্রেতরী, অলোক কুমারনা অতোপ্পা লূপশিংদা তাংদুনা লৈবা নৎত্রগা তোঙান তোঙানবা মন্ত্রালয় অমদি দিপার্তমেন্তশিংনা পুথোরকপা ইনর্জী স্তেতিস্তিক্স মচেৎ মচেৎশিং শীজিন্নবগী মহুত্তা মশাগী ওইবা ওফিসিএল ইনর্জী দেতা স্তেতিস্তিক্স অমা ভারতকী লৈফম থোকই হায়বসিনা পুক্নিং থৌগত্তুনা পুথোরকপনি‍। “প্রোজেক্ত অসিগী শরুক অমা ওইনা শেমখিবা তাস্ক ফোর্স অসিনা সপ্লাই-সাইদ দেতা অমদি নাকল অমরোমদনা দিমান্ত-সাইদ দেতাগী লমদা তোঙান তোঙানবা সোর্সশিংদগী ইনর্জী দেতাশিং খোমগৎলি অমদি তোঙান তোঙানবা ফোর্মেৎশিংদা লৈরিবা দেতা অসিবু নীংথিনা শেমদোক শাদোকই‍। হৌজিক্তি ভারতনা এঐখোয়গী ইনর্জী ইফিসিএন্সী অসি মমাঙদা রিপোর্ত তৌরকখিবা অদুদগী হেন্না ফীভম ফৈ হায়না থাজবগা লোয়ননা হায়বা ঙম্লগনি,” হায়না মহাক্না হায়খি‍।
থৌওং অসিগী শরুক অমা ওইনা, পৱার মন্ত্রালয়না স্তেতিস্তিক্স অমদি প্রোগ্রাম ইমপ্লিমেন্তেসন মন্ত্রালয়বু অহেনবা ইনর্জী স্তেতিস্তিক্সশিংসু খোমগৎনবগীদমক মাগী রিগুলর সর্ভে অসিদা খরা শেমদোক শেমজিন তৌননবা রিকম্মেন্দ তৌখি হায়না সেক্রেতরীনা হায়খি‍। মসিদা য়ুম্ফম ওইরগা, বি.ই.ই.না হৌজিক্তি কম্মর্সিএল সেক্তরদা ইনর্জী শীজিন্নবগী মচা খায়বা ইনর্জী সর্ভে অমা পায়খৎলগনি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
ব্যুরো ওফ ইনর্জী ইফিসিএন্সী অসি স্তাফ মরাঙ কায়না থমদুনা অমদি হেন্না খঙ-হৈবা মীওইশিং হাপচিন্দুনা মপাঙ্গল কনখৎহনগদবনি হায়না পৱার সেক্রেতরীনা হায়খি‍। বি.ই.ই.না থাজনিংঙাই ওইবা দেতাদা য়ুম্ফম ওইদুনা অতোপ্পা লৈবাকশিংগা ভারতকা থবক পায়খৎমিন্ননবা য়াননবগীদমক, ভারতখক্তগী নত্তনা, অতোপ্পা লৈবাকশিংগীসু, মরুওইনা গ্লোবেল ইনর্জী ত্রাঞ্জিসনগী ৱাফম নত্তনা মকোক থোংবা লৈবাকশিংগী অসিগুম্বা দেতানা থৌবা অমদি এনালাইতিকেল রিপোর্তশিং পুথোরকপা তাই হায়নসু মহাক্না হায়খি‍। ইন্দিপেন্দেন্ত এনালাইসিসশিংদগী ফীদবেকশিংগা লোয়ননা রিপোর্ত অসিগী মতুং তারকপা ইদিসনশিং হেন্না ফগৎলক্কনি হায়না মহাক্না থাজবা ফোঙদোকখি‍।
বি.ই.ই.গী দাইরেক্তর জেনেরেল অভয় বাক্রেনা রিপোর্ত অসিগী তুংগী ভর্জনশিংনা ইনর্জী সেক্তরদা (সপ্লাই অমদি দিমান্দ সাইদ) লৈরিবা ইনভেস্তমেন্ত ত্রেক তৌবা ঙমগনি হায়খি‍। মসিনা ইন্সেন্তিব অমদি সবসিদীশিং য়াওনা তোঙান তোঙানবা লৈঙাক্কী স্কীমশিংদা পীরিবা শাফু নৈনগনি; কম্মর্সিএল সেক্তরদা লৈরিবা সব-সেক্তরেল ইনর্জী কয়্জুম্পসন নৈননবগী হেন্না মনুং হঞ্জিন্না য়েংগনি; তোঙান তোঙানবা সেক্তরশিংদা মপান্দগী পুশিল্লকপা কোইলা শীজিন্নবা তোকহন্নবা খোঙফম শেমগনি; গেসোলিসন অমদি সি.এন.জি. শীজিন্নবগী রিতেলর দেতাশিং চুমথোক্কনি; অমদি বাইওমাসনচিংবা নন-কম্মর্সিএল ইনর্জী সোর্সশিংগী মতাঙদা দেতাশিং খোমগৎকনি‍।
রিপোর্ত অসি মফমসিদা য়েংবা য়াগনি‍।
ফোঙবগী থৌরমদা বি.ই.ই. দি.জি.না পীখিবা প্রজেন্তসন মফমসিদা চঙলগা য়েঙবা য়াগনি‍।