হ্যুমেন রিসোর্স চাউখৎ-থৌরাংগী মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রীনা ভীদিও মেসেজগী খুত্থাংদা জি.২০ এজুকেশন মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে
এজুকেশন হায়বসি ঐখোয়গী সিভিলাইজেশনবু শাগৎলকখিবগী য়ুমফম ওইবা খক্তা নত্তনা মসিনা মীওইবা জাতিগী তুংলমচৎকীদমক্তা আর্কিতেক অমশু ওইরিবনি- পি.এম. শ্রী নরেন্দ্র মোদী
অফবা গোবর্নেন্সকা লোইননা অফবা মখলগী এজুকেশন ফংহনবা হায়বসিনা ঐখোয়গী পান্দম ওইগদবনি – পি.এম শ্রী নরেন্দ্র মোদী
শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না পুনে পাংথোক্লিবা এজুকেশন মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ময়াই তাংবল লৌখ্রে
22 JUN 2023 7:03PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভীদিও মেসেজগী খুত্থাংদা পুনেদা পাংথোক্লিবা জি.২০ এজুকেশন মিনিস্তরশিংগী মীফমদা ৱা ঙাংখ্রে।
এজুকেশন মিনিস্তরশিংগী মীফম অদু ভারতকী চিয়র, এজুকেশন অমসুং স্কিল দেবেলপমেন্তকী য়ুনিয়ন মিনিস্তর, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধান্না ময়াই তাংবল লৌখি। জি.২০ লৈবাকশিংদগী মিনিস্তরশিং, ইনভাইতী ওইরিবা লৈবাকশিং অমসুং ইন্তরনেস্নেল ওর্গনাইজেশনশিং খুদম ওইনা য়ুনিসেফ, উনেস্কো অমসুং ও.ই.সি.দি.দগী সেনিয়র ওফিসিয়েলশিং য়াওবা জি.২০ দেলিগেত ১৫০না এজুকেশন মিনিস্তরশিংগী মীফম অদুদা শরুক য়াখি। এজুকেশন অমসুং স্কিল দেবেলপমেন্তকী মতাংদা বাইলেতরেল কোওপরেশন পীনবা অসিবু হেন্না চেৎশিনহন্দুনা হেন্না ৱাংবা থাক অমদা পুখৎনবা পাংথোকখিবা ৪শুবা ই.দি.দবল্যু.জি.গী মীফমদা বাইলেতরেল মীফম কয়া অমশু পাংথোকখি।
মহাক্কী ভীদিও মেসেজ অদুদা প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা হায়খি মদুদি এজুকেশন হায়বসি ঐখোয়গী সিভিলাইজেশনবু শাগৎলকখিবগী য়ুমফম ওইবা খক্তা নত্তনা মসিনা মীওইবা জাতিগী তুংলমচৎকীদমক্তা আর্কিতেক অমশু ওইরিবনি। প্রধান মন্ত্রীনা এজুকেশন মিনিস্তরশিংবু শের্পা হায়না কৌখি অমসুং হায়খি মদুদি মখোয়না মীপুম খুদিংমক্কীদমক্তা চাউখৎ-থৌরাং, শান্তি অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্নবগীদমক্তা মীওইবা জাতিগীদমক্তা হোৎনরিবশিং অসিবু লুচিংদুনা পুরি। শ্রী মোদীনা পনখি মদুদি ভারতকী স্ক্রিপচরশিং অদুনা এজুকেশনগী থৌদাং অসিবু হারাওবা-নুংঙাইবা পুরক্নবগী পাম্বৈ অমা ওইনা তাক্লম্মি। ‘অশেংবা মহৈনা নোল্লুকহল্লি, নোল্লকপদগী মতিকচাবা ওইরকই, মতিকচাবদগী লন-থুম ফংঙকই, লন-থুম্না মী অমবু অফবা থবকশিং তৌবা ঙমহল্লি, অমসুং মসিনা নুংঙাইবা পুরকই’ হায়না ৱাহন্থোক লৈবা সংস্কৃতকী শ্লোক অমা থইরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ভারতনা হোলিস্তিক অমসুং কমপ্রেহেন্সিব ওইবা খোংচৎ অমদা খোংশাল্লে। শ্রী মোদীনা মরু ওইনা পনখি মদুদি ফাউন্দেস্নেল লিতরেসীনা নহারোলশিংগীদমক্তা য়াম্না লিংবা য়ুমফম অমা শেমহল্লি অমসুং ভারতনা মদুবু তেক্নোলোজীগী পুন্শিল্লি। মহাক্না সরকারগী “নেস্নেল ইনিসিয়েতিব ফোর প্রোফিসিয়েন্সী ইন রীদিং ৱিত অন্দর্সতেন্দিং এন্দ ন্যুমরেসী”, নত্রগা ‘নিপুন ভারত’ অদুবু পনখি অমসুং ‘ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী এন্দ ন্যুমরেসী’ অসিবু জি.২০নশু য়াম্না মরুওইবা অমা মশক খঙবীবা অসিদা হারাওবা ফোংদোকখি। মহাক্না ২০৩০ ফাওবদা অকক্নবা মতমগী মতুং ইন্না থবক তৌনবশু মরু ওইনা হায়খি।
প্রধান মন্ত্রীনা এদাপ তৌবা অমসুং অনৌবা ই-লর্নিংবু ইনোভেতিব ওইবা মওংদা শিজিন্নবগী তঙাইফদবা অদুবু মরু ওইনা পনখি অমসুং হায়খি মদুদি ক্বালিতী লৈবা এজুকেশন অমসুং হেন্না ফবা গোবর্নেন্স পীনবগী পান্দম ওইগদবনি। মসিগী মাইকৈ অসিদা সরকারনা লৌখৎখিবা অনৌবা খোংথাংশিং অদুবু পনখি অমসুং ‘স্তদী ৱেবস ওফ এক্তিব-লর্নিং এস্পায়রিং মাইন্দস’, নত্রগা ‘স্বয়ম’, ক্লাস ৯দগী পোস্ত-গ্রেজুৱেতগী থাক ফাওবগী কোর্সশিং তাক্লিবা অমসুং মহৈরোইশিংদা এক্সে, ইক্বিতী অমসুং ক্বালিতীদা মিৎয়েং চংদুনা অথাপ্পা মফমশিংদগী তম্বা ঙমহনবা ওনলাইন প্লেতফোর্ম অসিগী মতাংদা পনখি। “মিলিয়ন ৩৪গী মথক্তা এনরোলমেন্ত তৌখিবগা লোইননা কোর্স ৯০০০গী মথক্তা পীরিবা অসিনা য়াম্না অফবা মখলগী লর্নিং তুল অমা ওইরক্লে”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি। মহাক্না ‘দিজিতেল ইনফ্রাস্ত্রকচর ফোর নোলেজ শিয়রিং’ নত্রগা ‘দিক্সা পোর্তল’গী মতাংদশু পনখি, মসিনা দিস্তেন্স লর্নিংগী খুত্থাংদা স্কুল এজুকেশন পীনবা পান্দম থম্লি। শ্রী মোদীনা খঙহল্লকখি মদুদি মসিনা ভারতকী লোল ২৯ অমসুং মপান লমগী লোল ৭তা তম্বা য়াহল্লি অমসুং হৌজিক ফাওবদা কোর্স মিলিয়ন ১৩৭ মপুংফানা লোইশিনখ্রে। শ্রী মোদীনা খঙহল্লকখি মদুদি ভারতনা হায়রিবা এক্সপরিয়েন্সশিং অমসুং রিসোর্সশিং, মরু ওইনা গ্লোবল সাউথতা লৈরিবশিং অদগা শিয়র তৌবদা য়াম্না নুংঙাইগনি।
অহৌবগী সেসন অদুদা এজুকেশন মিনিস্তরশিং, জি.২০ লৈবাকশিংদগী দেলিগেতশিং অমসুং য়ুনেস্কো, য়ুনিসেফ অমসুং ও.ই.সি. দি.গী ওফিসিয়েলশিং অদুবু তরাম্না ওক্লদুনা, শ্রী প্রধান্না হায়খি মদুদিভারতকী জি.২০ প্রেসিদেন্সীগী মখাদা লৈবা এজুকেশন ৱার্কিং গ্রুপনা রীচ, ক্বালিতী অমসুং এউকেশনগী আউৎকমশিং অদুবু ফগৎহন্নবা জোইন্ত এক্সনগীদমক্তাকনিৎমেন্তশিং অদুবু শিয়র তৌখ্র।
মহাক্না হায়খি মদুদি এজুকেশন অমসুং স্কিলিংদা ইনভেস্ত তৌবনা মী্ইবা জাতিগী চাউখৎ-খোংথাংদা ইনভেস্ত তৌবনি। জি.২০গী মেম্বরশিং অমসুং চেবাউ পীখিবা লৈবাকশিংনা নোলেজ, স্কিল অমসুং সোসিয়ো-ইকোনোমিক গেপশিং অদুবু মেনশিন্নবা, নাগ্রিকশিংবু এমপাৱর তৌনবা অমসুং পুন্সি চুপ্পা তম্নবগী খুদোংচাবশিং অদুগী খুত্থাংদা হেন্না ইক্বিতেবল অমসুং হেন্না নুংঙাই-য়াইফবা মালেম অমা শেমগৎনবগীদমক্তা অমত্তা ওইনা পুনশিল্লরে।
মহাক্না মীওইবা জাতিগী য়াইফনবগী অমসুং হেন্না ফবা গোবর্নেন্সকা লোইননা ক্বালিতী এজুকেশন পীনবগী প্রধান মন্ত্রীগী ভিজন অদুবু অমুক হন্না পনখি। এজুকেশন হায়বসিনা জিওপোলিতিকেল বাউন্দরীশিংগী খেৎনবা লৈরোইদবনি। ঐখোয়না অমত্তা ওইনা অঙাং পুম্নমকপু অমসুং মালেম অসিগী নহারোল পুম্নমকপু হোলিস্তিক ওইবা এজুকেশনদগী কানগদবনি অমসুং মখোয়শিং অদুনা ২১শুবা চহি চাগী স্কিলশিং অদু লৈগদবনি হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মহাক্না আউৎকমশিং, পোলিসী দাইরেক্সনশিং অমসুং ২০২৩গী জি.২০ এজুকেশন মিনিস্তরশিংগী মীফমদা পীখিবা কমিৎমেন্তশিং অদুগী পোজিতিব ইমপেক লাক্কনি হায়না আশা তৌরি হায়না ফোংদোকখি। মহাক্না লাক্কদবা ব্রজিলগী প্রেসিদেন্সীদা ভারতকী সপোর্ত পীগনি হায়না ৱাশকখি। ঐখোয়না এজুকেশনগী ওইবা শিংনবশিং অদুবু য়েংশিন্নবা অমসুং জি.২০ এজুকেশন ৱার্কিং গ্রুপ প্লেতফোর্মবু অফবা অহোংবা পুরকপা অমা ওইহন্নবা ব্রাজিলগা লোইননা থবক তৌমিন্ননবগীদমক্তা শেম-শাদুনা লৈরে, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি মদুদি ভারতকী জি.২০ প্রেসিদেন্সী অসিগী মখাদা খুৎশম্নদুনা থবক তৌমিন্নবা হায়বসিনা মিনিস্তেরিয়ল এনগেজমেন্তকী ৱাংবদা লৈখ্রে অমসুং স্কুল এজুকেশন, হায়র এজুকেশন অমসুং স্কিল ইকোসীস্তেমদা শিনবা থুংনা শন্দোক্লিবা স্তেকহোল্দর করোর ৫.২দগী মসিদা শরুক য়াবা থেংনখি। মসিনা ঐখোয়গী থীম ‘ৱাসুধৈৱা কুতুম্বাকম’না মরু ওইবা থম্লিবা অদুগুম্নাৱান অর্থ, ৱান ফেমিলী, ৱান ফ্যুচরগী ৱাখল্লোন অদুবু তশেংনা শাগোন্নৈ, হায়না মহাক্না মখা তাখি।
মতুং তারকপদা, নুমিৎ অদুদা য়ুনিয়নমিনিস্তর, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধাননা ব্রাজিলগী এজুকেশন মিনিস্তর, হিস এক্সেলেন্সী, শ্রী কামিলো সন্তানা; ইন্দোনেসিয়াগী অর্লী চাইল্দহুদ এজুকেশন, প্রাইমরী এজুকেশন অমসুং সেকেন্দরী এজুকেশন, মিনিস্ত্রী ওফ কলচর, এজুকেশন, রিসর্চ অমসুং তেক্নোলোজীগী দি.জি., দা. ইৱান স্যাহরিল; ও.ই.সি.দি.গী দেপ্যুতী সেক্রেতরী জেনরেল, শ্রী য়োশিকি তাক্যুচি; য়ুনিসেফকী গ্লোবল দাইরেক্তর ফোর এজুকেশন, রোবর্ত জেনকিন্স; য়ুনেস্কোগী দাইরেক্তর, শ্রী বোরহীন চাক্রাউন; ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ হায়র এজুকেশনগী সেক্রেতরী, শ্রী কে. সঞ্জয় মুর্তী অমসুং ভারত সরকারগী দিপার্তমেন্ত ওফ স্কুল এজুকেশনগী সেক্রেতরী, শ্রী সঞ্জয় কুমারগা লোইননা প্রেস কনফরেন্স অমা পাংথোকখি।
প্রেস কনফরেন্স অদুদা ৱা ঙাংবা মতমদা, ব্রাজিলগী এজুকেশন মন্ত্রী, হিস এক্সেলেন্সী, শ্রী কামিলো সান্তানানা য়ুনিয়ন এজুকেশন মিনিস্তর, শ্রী ধর্মেন্দ্র প্রধানবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং মিনিস্ত্রী অসিবু ৪শুবা এজুকেশন ৱার্কিং গ্রুপ মীতিং শিনবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী সান্তানানামথংগী চহিগী এজেন্দাগীদমক্তা মরু ওইবা হিরম অহুম প্রোপোস তৌখি। অহানবদা, জি.২০ লৈবাকশিংদা এজুকেশনগী ক্বালিতি হেনগৎহন্নবা এজুকেতরশিংগী প্রোফেস্নেল দেবেলপমেন্তদা ইনভেস্ত তোবগী তঙাইফদবা অদুবু পল্লদুনা তীচর ত্রেনিংগী মরু ওইবা অদুবু পনখি। অনিশুবদা মহাক্না মেম্বর লৈবাকশিংগী মরক্তা নেস্নেল প্লেতফোর্মশিংগী কন্তেন্তগীমদক্তা শিয়রিং মেকানিজম অমা থম্নবা হায়খি। মসিনা লৈবাকশিংদা মমল য়াম্লবা এজুকেশনগী রিসোর্সশিং অমসুং ইনসাইতশিং এক্সচেঞ্জ তৌনবা ঙমহল্লগনি, করিক্যুলম দেবেলপমেন্ত অমসুং ইন্সত্রক্সনগী মেতরিয়েলশিং দা কোলাবোরেশন অমসুং ইনোভেশন লৈহল্লগনি। অরোইবদা, মিনিস্তর সান্তানানা স্কুলশিংগীদমক্তা কম্যুনিতী এনগেজমেন্তকী মরু ওইবা অদুবু য়াম্না মরু ওইনা পনখি। মহাক্না এজুকেশনগী থৌওংশিংদা লোকেল কম্যুনিতীশিং য়াওহনবগী তঙাইফদবা, পার্তনরশিপশিং শেমগৎপা অমসুং মহৈরোইশিংনা তম্বগী আউৎকমশিং হেনগৎহনবা সপোর্তিব ওইবা এনভাইরনমেন্ত অমা শেমগৎপগী তঙাইফদবা অদুগী মতাংদা পনখি।
মহাক্কী স্পীচ অদুদা, দা. ইৱান স্যারিল, দি.জি., অর্লী চাইল্দহুদ এজুকেশন, প্রাইমরি এউকেশন অমসুং সেকেন্দরী এজুকেশন, মিনিস্ত্রী ওফ কলচর অমসুং এজুকেশন, ইন্দোনেসিয়া অমসুং জি.২০ এজুকেশন ৱার্কিং গ্রুপকী কো-চিয়রনা ভারতপু ৪শুবা এজুকেশন ৱার্কিং গ্রুপকী থৌরমশিংদা মবামদগী থোইদোক-হেন্দোকপা ফেসিলিতেশন অমসুং তরাম্না ওকপগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না ভারতকী ফজরবা কলচরেল হেরিতেজকী মতাংদা য়াম্না নুংশিজনা ঙাংখি, ভারতকী খুনাই অসিগী শক্তম অসিবু শেমগৎলিবা য়াম্না ফজরবা অমসুং মখল-মখা কয়াগী চৎনবীশিং অদুবু থাগৎখি। দা. স্যারিলনা জি.-২০ লৈবাকশিংদা এজুকেশনগী লমদা অওনবা অমা পুরক্নবগী এজেন্দা অদুবু খুমাং চাউশিনহনবদা য়াম্না মরু ওইবা থৌদাং লৌবগীদমক্তা ভারতকী প্রেসিদেন্সীবু তৌবীমল খঙবা উৎখি। মহাক্না ফন্দামেন্তেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী (এফ.এল.এন.)দা মরু ওইবা পীখি অমসুং এজুকেশন সীস্তেমদা ইনোভেশন অমসুং এদাপতেবিলিতী লৈহনবগী মরু ওইবা অদুবু মশক খঙবিখি। মসিগী মথক্তা, দা. স্যারিলনা এজুকেশনগী এজেন্দা অসিবু হান্না হোৎনরম্বশিং অদুদগী হেন্না হোৎনদুনা য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা খুমাং চাউশিনহনবদা ভারতনা লৌরিবা থৌদাং অদুবুশু পনখি। মহাক্না লারিক তম্লিবা খুদিংমকপু মখোয়গী হৌরকফম থিদনা চপ মান্ননা এজুকেশনগী মঙাল ফংহন্দুনা, ইক্বিতী অমসুং ইনক্লুসিবিতীদা অচেৎপা ফিরেপ অমা লেপ্পগ আলোইননা খ্বালিতী লৈনা লাইরিক-লাইশু তম্বগী খুদোংচাবশিং পীবদা লৈবাক অসিনা মিৎয়েং থম্লিবা অদুবু থগৎখি।
ই.দি.দবল্যু.জি.না মখাগী মরু ওইবা এরিয়া মরি অসিদা অখন্নবা মিৎয়েং থম্মি:
১. মরু ওইনা ব্লেন্দদ লর্নিংগী মতাংদা ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসী লৈহনবা
২. থাক খুদিংমক্তা তেক-লর্নিংবু হেন্না ইনক্লুসিব, ক্বালিতেতিব অমসুং কোলাবোরেতিব ওইহনবা
৩. থবক্কী তুংলমচৎকী মতাংদা কেপাসিতী লৈহনবা, লাইফ-লোং লর্নিং প্রোমোত তৌবা
৪. রিসর্চ হেনগৎহনবা, হেন্না ফবা কোলাবোরেশন অমসুং পার্তনরশিপকী খুত্থাংদা ইনোভেশণ প্রোমোত তৌবা
পুনেদা পাংথোকখিবা ‘এনস্যোরিং ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী এন্দ ন্যুমরেসী ইন দ কন্তেক্স ওফ ব্লেন্দেদ লর্নিং’গী থীম অসিদা জি.২০ ই.দি.দবল্যু.জি.গী ৪শুবা মীফম অদু ২০২৩গী জুন ২২দা জি.২০ মিনিস্তরশিংগী মীফমদা লোইশিনখি
জি.২০ ই.দি.দবল্যু.জি.গী ৪শবা মীফমগী মাংওইননা, মখাগী থবক-থৌরমশিং অসি পাংথোখি:
1. ২০২৩গী জুন ১দগী, রাজ্যশিং অমসুং য়ু.তি.শিংদা এজুকেশন মন্ত্রালয়গী লুচিং মখাদা জনভাগিদারি থৌরমশিং শিনখি। ওতোনোমস বোদী পুম্নমক খুদম ওইনা কেন্দ্রিয়া ৱিদ্যালয় সঙ্গথন, নৱোদয় ৱিদ্যালয়, এন.সি.ই.আর.তি., সি.বি.এস.ই. অমসুং রাজ্য সরকারশিংনা এফ.এল.এন. অমসুং জি.২০গী মতাংদা এৱেয়রনেস পীনবগীদমক্তা থবক-থৌরম কয়া অমা পাংথোকপদা হকথেংননা শরুক য়াখি।
• জনভাগিদারিদা মপুং ফানা ময়াম্না শরুক য়াবা (২০২৩গী জুন ১দগী জুন ১৫ ফাওবা) – করোর ৫.২
• মসিগী শরুক অমা ওইনা, মাইগোব প্লেতফোর্মদা শিক্স সংকল্প/ৱাশক লৌখি। অপুনবা শিক্স সংকল্প/ৱাশকশিং – লাখ ৩.২
2. ‘েক্সেসিবল সাইন্স: ফোস্তরিং কোলাবোরেশন’গী মতাংদা সেমিনার অমা ২০২৩গী জুন ১৬তা আইআই.এস.ই.আর. অমসুং ই.এল.এস.ই.ভি.আই.ই.আর.গা খুৎশম্নদুনা মাংওইননা পাংথোকখ্রে। “দ স্তেতস এন্দ রেলেভেন্স ওফ রিসর্চ কোলাবোরেশন্স ফোর দেবেলপমেন্ত, কন্সিদরিং জি.২০ নেশন্স” হায়না মিংথোনবা রিপোর্ত অমা এম.ও.এস., এজুকেশন, দা. সুভাস সরকারনা লোঞ্চ তৌখ্রে। রিপোর্ত অসিনা রিসর্চ কোলাবোরেশনশিংগী মতাংদা মরু ওইবা ইনসাইতশিং য়াওরি।
3. সাৱিত্রিবাই ফুলে পুনে য়ুনিভর্সিতীদা জুন ১৭দগী ১৮ ফাওবা ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসীগী মতাংদা নুমিৎ ২গী নেস্নেল কনফরেন্স অমা পাংথোকখ্রে। মখাগী থীম অনি অসি নেস্নেলকনফরেন্স অদুদা খন্নখি:
১. তীচিং লর্নিং এপ্রোচেস এন্দ পেদাগোজী ফোর এফ.এল.এন. ইন দ কন্তেক্স ওফ মল্তিলিগ্বেলিজম
২. কেপাসিতী বিল্দিং এন্দ ত্রেনিং ওফ তীচর্স ইন ব্লেন্দেদ মোদ
নেস্নেল কনফরেন্স অদু এম.ও.এস., এজুকেশন, শ্রীমতি অন্নপুর্না দেবি অমসুং মহারাস্ত্র সরকারগী মন্ত্রী, শহরী দীপক কেসরকার অমসুং শ্রী চন্দ্রকান্ত দাদা পাতিলনা হৌদোকখি। থীম অনিমক্তা রাজ্যশিংনা খ্বাইদগী হেন্না ফবা প্রক্তিসশিংগী এক্সপর্ত পেনেল দিসকসন অমসুং প্রেজেন্তেশন পাংথোকখি।
1. মরু ওইনা এজুকেশনগী লমদা রাজ্যশিং, য়ূ.তি.শিং আমসুং অতোপ্পা এজেন্সিশিংনা এজুকেশন অমসুং এফ.এল.এন., দিজিতেল ইনিসিবেতিবশিং, রিসর্চ আমসুং স্কিল দেবেলপমেন্ত, দা শিজিন্নবা ইনোভেতিব ওইবা পর্ক্তিসশিং উৎপা একজিবিশন অমা সৱিত্রিবাই ফুলে বুনিভর্সিতী, পুনেদা জুনগি ১৭তা হৌদোকখ্রে। একজিবিশন অসিদা একজিবিতর ১০০ রোম্না মসিদা শরুক য়াখি।
একজিবিশন অসি য়ুনিয়ন এম.ও.এস., শ্রমতি অন্নপুর্না দেবি অমসুং মআরাস্ত্র সরকারগী এজুকেশন মিনিস্তর, শ্রী দীপক কেসরকার অমসুং স্রি চন্দ্রকান্ত দাদা পাতিলনা হৌদোকখি। ২১ ফাওবদা, স্কুলগী অঙাংশিং য়াওনা ভিজিতর লাখ ১.৫ এন্না য়াম্না থৱাই বাওনা একজিবিশন অসিদা লাকখি।
1. ২০২৩গি জুন ১৯দা এন্স্যোরিং ফাউন্দেস্নেল লিতরেসী এন্দ ন্যুমরেসী ইন দ কন্তেক্স ওফ ব্লেন্দেদ লর্নিংহায়বা হিরম অসিগী মতাংদা সেমিনার অমা শিনখি। সেমিনার অসি মিনিস্ত্রী ওফ এজুকেশন অমসুং এক্সতর্নেল এফিবর্সকী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী রাজকুমার রম্জন সিংনা হৌদোকখি। জি.২০ মেম্বরশিং অমসুং ইন্তর্নেস্নেল ওর্গনাইজেশনশিংনা সেমিনার আদুদা শরুক য়াখি অমসুংফাউন্দেস্নেল লিতরেসী অমসুং ন্যুমরেসীগা মরি লৈনবা য়াম্না মরু ওইবা ইশুশিংদা খন্নখি। কীনোত স্পীকর অদু এন.সি.এফ. কমিতীগি মেম্বর অমসুং প্রিন্সতন য়ুনিভর্সিতীগী প্রোফেসর, প্রোফেসর মঞ্জুল ভার্গবানা ওইখি।

Ministry of Education
Prime Minister addresses the G20 Education Ministers’ Meet through video message
Education is not only the foundation upon which our civilization has been built, but it is also the architect of humanity's future - PM Shri Narendra Modi
Our objective must be to provide quality education with better governance - PM Shri Narendra Modi
Shri Dharmendra Pradhan chairs Education Ministers’ meeting in Pune
22 JUN 2023 7:03PM by PIB Mumbai
Pune, 22 June 2023
The Prime Minister Shri Narendra Modi addressed the G20 Education Ministers’ Meet held in Pune via video message today.
The Education Ministers’ meeting was chaired by the Indian Chair , Shri Dharmendra Pradhan, Union Minister for Education and Skill Development & Entrepreneurship. 150 G20 delegates comprising of Ministers from G20 nations, invitee countries and senior officials from International Organisations such as UNICEF, UNESCO & OECD were present at the Education Ministers’ meeting. A series of bilateral meetings were also held during the 4thEdWG meeting to strengthening bilateral cooperation in education and sill development to greater heights.
In his video message the Prime Minister Shri Narendra Modi said that education is not only the foundation upon which our civilization has been built, but it is also the architect of humanity's future. The Prime Minister referred to the Education Ministers as the Sherpas and said that they are leading mankind in its effort for development, peace, and prosperity for all. Shri Modi highlighted that the Indian scriptures describe the role of education as the key to bringing joy. Reciting a Sanskrit Shlok which means ‘True knowledge gives humility, from humility comes worthiness, from worthiness one gets wealth, wealth enables a person to do good deeds, and, this is what brings joy’, the Prime Minister said that India has embarked on a holistic and comprehensive journey. Shri Modi emphasized that foundational literacy forms a strong base for the youth and India is combining it with technology. He highlighted the ‘National Initiative for Proficiency in reading with Understanding and Numeracy'', or ‘Nipun Bharat’ initiative by the Government and expressed happiness that ‘Foundational Literacy and Numeracy’ has been identified as a priority by G20 as well. He also stressed working on it in a time-bound manner by 2030.
The Prime Minister emphasized the need to adapt and use new e-learning innovatively and said that the objective must be to provide quality education with better governance. He highlighted the several initiatives taken by the Government in this direction and mentioned ‘Study Webs of Active-learning for Young Aspiring Minds’, or ‘Swayam’, an online platform that hosts all courses from Class 9 to the post-graduate level and enables students to learn remotely while focussing on access, equity and quality. “With over 34 million enrolments and more than 9000 courses, it has become a very effective learning tool”, the Prime Minister added. He also mentioned the ‘Digital Infrastructure for Knowledge Sharing’ or ‘Diksha Portal’ which aims to deliver school education through distance learning. Shri Modi informed that it supports learning in 29 Indian and 7 foreign languages and has witnessed over 137 million course completions so far. Shri Modi also pointed out that India would be happy to share these experiences and resources, particularly with those in the Global South.
Welcoming the Education Ministers, delegates from G20 countries and officials of UNESCO, UNICEF & OECD to the opening session, Shri Pradhan said that the Education Working Group under G20 Indian Presidency has reiterated the shared commitments for joint action to improve the reach, quality and outcomes of education.
He stated that investing in education and skilling is investing in the progress of humanity. He expressed his happiness that G20 members and invited countries have come together collectively to bridge knowledge, skills and socio-economic gaps, empower citizens and foster a more equitable and prosperous world through life-long learning opportunities.
He reiterated the Prime Minister’s vision of humanity’s welfare and quality education with better governance. Education must transcend geopolitical boundaries. We must collectively ensure that all the children and youth of the world benefit from holistic education and are equipped with 21st century skills, he added.
He expressed hope to witness the positive impact of the outcomes, policy directions and commitments made during the 2023 G20 Education Ministers’ Meeting. He also pledged India’s support to the upcoming Brazilian Presidency. We stand ready to work with Brazil to address the educational challenges and also make the G20 Education Working Group platform a harbinger of positive change, he added.
Union Minister stated that the collaborative action under G20 India Presidency has transcended beyond the Ministerial engagement and has witnessed participation from 5.2 core stakeholders spread across school education, higher education & skill ecosystem. This truly embodies the spirit of One Earth, One Family, One Future, as emphasised by our theme ‘Vasudhaiva Kutumbakam’, he added.
Later, in the day Union Minister Shri Dharmendra Pradhan held a press conference along with Brazilian Minister of Education H.E. Mr Camilo Santana; Dr. Iwan Syahril, DG, Early Childhood Education, Primary Education and Secondary Education, Ministry of Culture, Education, Research and Technology, Indonesia; Mr. Yoshiki Takeuchi; Deputy Secretary General, OECD;Mr Robert Jenkins Global Director for Education, UNICEF; Mr. Borhene Chakroun, Director, UNESCO; Shri K. Sanjay Murthy, Secretary, Department of Higher Education, Government of India and Shri Sanjay Kumar, Secretary, Department of School Education, Government of India.
While addressing the press conference, Brazilian Minister of Education HE Mr. Camilo Santana congratulated Union Education Minister Shri Dharmendra Pradhan and the Ministry for their exceptional work in hosting the 4th Education working group meeting. Mr. Santana proposed three important topics for the next year's agenda. Firstly, he emphasized the significance of teacher training, highlighting the need to invest in the professional development of educators to enhance the quality of education across G-20 nations. Secondly, he suggested establishing a sharing mechanism for the content of national platforms among member countries. This would enable countries to exchange valuable educational resources and insights, fostering collaboration and innovation in curriculum development and instructional materials. Lastly, Minister Santana emphasized the importance of community engagement for schools. He highlighted the need to involve local communities in the educational process, fostering partnerships and creating a supportive environment that enhances student learning outcomes.
In his speech, Dr. Iwan Syahril, DG, Early Childhood Education, Primary Education and Secondary Education, Ministry of Culture and Education, Indonesia and Co-chair for the G-20 Education Working Group, congratulated India for exceptional facilitation and warm hospitality received in the course of the 4th Education Working Group. He spoke fondly of India's incredible cultural heritage, expressing his admiration for the rich and diverse traditions that make up the fabric of Indian society. Dr. Syahril extended his gratitude to the Indian Presidency for their proactive role in advancing the agenda for education transformation in the G-20 countries. He appreciated the emphasis placed on Fundamental Literacy and Numeracy (FLN) and recognizing its importance in fostering innovation and adaptability in education systems. Furthermore, Dr. Syahril also highlighted India's significant progress in driving the education agenda forward, surpassing previous efforts. He commended the nation's focus on providing quality learning opportunities with a strong commitment to equity and inclusivity, ensuring that every learner has equal access to education regardless of their background.
The EdWG focused on the following 4 priority area:
1. Ensuring Foundational Literacy and Numeracy especially in context of blended learning
2. Making Tech-enabled learning more inclusive, qualitative and collaborative at every level
3. Building Capacities, promoting Life-long Learning in the context of Future of Work
4. Strengthening Research, promoting Innovation through richer collaboration and partnerships
The 4th Meeting of the G20 EdWG with the theme ‘Ensuring Foundational literacy and Numeracy in the context of Blended Learning’ held at Pune culminated into G20 Ministers meeting on 22nd June, 2023.
As a precursor to the 4th Meeting of the G20 EdWG, the following activities were conducted:
• From 1st June 2023, Janbhagidari events were organised under the leadership of the Ministry of Education in all states and UTs. All the autonomous bodies such as Kendriya Vidyalaya Sangathan, Navodaya Vidyalaya, NCERT, CBSE and state governments are actively participated in conducting various kinds of activities to create awareness on FLN and G20.
• Total participation in Janbhagidari (Since 1st June to 15th June, 2023) – 5.2 Crore
• As a part of this, Shiksha Sankalp/ oaths are also being taken on MyGov platform. Total Shiksha Sankalp/ oaths - 3.2 Lakh
• A pre-cursor seminar on 'Accessible Science: Fostering Collaboration' was organized in collaboration with IISER and ELSEVIER on 16th June, 2023. A report titled “The status and relevance of research collaborations for development, considering G20 nations” was launched by MOS, Education, Dr. Subhas Sarkar. The report encapsulates essential insights on research collaborations.
• 2 Day National Conference on Foundational Literacy and Numeracy on 17th and 18th June at Savitribai Phule Pune University. The following two themes were discussed in the National Conference:
1. Teaching Learning Approaches and Pedagogy for FLN in the context of Multilingualism
2. Capacity building and training of teachers in Blended Mod
The National Conference was inaugurated by MoS, Education, Smt Annpurna Devi and Ministers of Maharashtra Government, Shri Deepak Kesarkar and Shri Chandrakant Dada Patil. Expert panel discussion and presentation of best practices by states was done on both the themes.
• An exhibition showcasing innovative practices being adopted in education and FLN, Digital initiatives, Research & Skill Development, in particular by the States, UTs and other agencies in the field of education was inaugurated on 17th June at Savitribai Phule University, Pune. Around 100 exhibitors are participated in the exhibition.
The exhibition was inaugurated by Union MoS Smt Annpurna Devi and Education Minister of Maharashtra Government Shri Deepak Kesarkar and Shri Chandrakant Dada Patil. Till 21st, more than 1.5 lakh visitors including school children have visited the exhibition with full vigour and interest.
• A seminar was organised on the topic ‘Ensuring Foundational Literacy and Numeracy in the context of Blended Learning’ on 19th June 2023. The seminar was inaugurated by Shri Rajkumar Ranjan Singh, Minister of State, Ministry of Education and External Affairs. G20 member countries and international organisations participated in the seminar and discussed various pertinent issues concerning foundational literacy and numeracy. The keynote speaker was Prof Manjul Bhargava, member of NCF committee and Professor at Princeton University.