প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৩দা ৱা ঙাংখ্রে
“ভারতকী পাউজেলদা লৈবাক ১৮০ হেনবনা পুনশিল্লকপসি পুৱারী ওই অমদি হান্না খন্নরুদবা থৌওংনি”
“ঐখোয়বু পুনশিল্লিবসি য়োগনি”
“য়োগনা অপুনবগী পাঙ্গল য়াম্না হেন্না কনবা মশা মউ ফবা অমদি মপাঙ্গল কনবা খুন্নাই অমা শেম্মি”
“ভারতকী নাৎ অমদি খুন্নাইগী মওং মতৌ, মাগী লাইনিংলোল অমদি ফিদম, অমদি মাগী ৱাংউলোন অমসুং মীৎয়েঙনা মতম পম্নমক্তা পুম্নমকপু পুনশিনবা, য়াশিন্নবা অমদি কোনশিনবা চৎনবীগী মখোঙ শোমদুনা লাক্লি”
“য়োগনা ঐখোয়বু থৱায় পানবশিংগী অপুনবগী ইহুল ফাউহল্লিবা ৱাখল্লোন অদুগা মরী শম্নহল্লি”
“য়োগগী খুত্থাঙদা, ঐখোয়না ইশাগী ওইজবা থিদবা থৌওংবু খঙই, ঐখোয়না কর্মদগী কর্ময়োগ ফাওবগী খোঙচৎকী ফিরেপ লৌই”
“ঐখোয়গী হকচাঙগী পাঙ্গ, ঐখোয়গী পুক্নিং ৱাখল চাউথোকপনা চাওখৎপা ভারতকী য়ুম্ফম ওইরক্কনি”
21 JUN 2023 7:05AM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৩ লৈবাক শিনবা থুংনা পাঙথোক্লিবসিদা ৱা ঙাঙখ্রে‍। ৯শুবা মালেমগী য়োগ নুমিৎ ২০২৩ লৈবাক্কী থাক্তা পাঙথোকপগী থৌরম ভারতকী উপ-রাস্ত্রপতী শ্রী জগদিপ ধনখরনা লুচিংদুনা মধ্য প্রদেশগী জবলপুরদা পাঙথোক্লি‍।
তিল্লিবা মীয়ামদা ৱা ঙাঙলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মালেমগী য়োগ নুমিৎনা লাকপদা লৈবাক মীয়ামগী মফমদা য়াইফ-পাউজেল পীখি অমদি মহাক হৌজিক তোঙান তোঙানবা ফীভম্না মরম ওইরগা য়ুনাইতেদ স্তেতস ওফ অমেরিকাগী খোঙচত্তা লৈবনা, মমাঙদা মহাক মশামক য়াওখিবগুম্না য়াওবা ঙমদবনা মহাক্না ময়ামগী ভিদিও পাউজেলগী খুত্থাঙদা পাউ ফাওনরিবনি হায়বা ৱাফম থমখি‍।
মহাকসু য়ুনাইতেদ নেসন্স হেদক্বার্তরদা ভারতপু মতমদা নুমিদাংৱাইরম পুং ৫.৩০ রোম তাবা মতমদা য়োগগী থৌরম শরুক য়াগনি হায়রদুনা, “ভারতকী পাউজেলদা লৈবাক ১৮০ হেনবনা পুনশিল্লকপা অসি পুৱারী ওইরে অমদি অসুম্না ওইরক্কনি খল্লুদবা অমনি,” হায়না প্রধান মন্ত্রীনা পাউদমখি‍। ২০১৪দা য়ু.এন. জেনেরেল এসেমব্লীদা য়োগবু মালেমগী ইহৌ অমা ওইহন্নবা অমদি মালেমগী য়োগ নুমিৎকী খুত্থাঙদা মালেমগী ইহুল অমা ওইহন্নবা ৱাফম হৌদোকপদা রেকোর্দ ওইবা মওংদা লৈবাক কয়াগী ঙাক্লৌ ফংখিববু মহাক্না নৌহৌননা নীংশিংখি‍।
য়োগগী নুমিৎপু হেন্না অখন্নবা ওইহল্লিবা ‘ওসীন রিং ওফ য়োগ’ হায়বসিগী ৱাখল্লোন থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা ৱাফম অসি য়োগগী ৱাখল্লোন অমদি সমুদ্রগী পাক চাউবা অনিগী মরক্তা লৈনরিবা মরীদা য়ুম্ফম ওইবনি হায়খি‍। শ্রী মোদীনা ঈশিংগী হৌরকফমশিং শীজিন্নদুনা ভারত লান্মীনা শেমখিবা ‘য়োগ ভারতমালা অমদি য়োগ সাগরমালা’ অনিগী মতাঙদসু ৱাফম কয়া থমখি‍। মতৌ অসুম্না, মালেমগী পোল অনি – আর্কতিক্তগী অন্তার্কতিকা ফাওবদা লৈরিবা ভারতকী থিজিন হুমজিনবগী মফম অনিসু য়োগগী খুত্থাঙদা শম্নরি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা মখা তাখি‍। অসিগুম্লবা তোপ তোপ্পা থৌরম অসিদা লৈবাকসিগী অমদি মালেমগী মফম পুম্বদগী মীওই করোর কয়ানা হৌনরুবা তৌদনা শরুক য়ারিবসিনা য়োগগী পাক চাউবা অমদি মমিং চৎপা মতৌবু উৎলি হায়বা ৱাফমসু মহাক্না থমখি‍।
“ঐখোয়বু পুনশিল্লিবসি য়োগননি”, হায়না প্রধান মন্ত্রীনা লাইনিংবশিংগী ৱাহৈশিং পল্লদুনা ফোঙদোকখি‍। য়োগ শন্দোকপগী থৌওং অসি মালেম পুম্বসি ইমুং অমত্তনি হায়বা ৱাখল্লোন অসিগী মশানি হায়না মহাক্না মখা তাখি‍। চহি অসিদা ভারতনা থৌরম মপু ওইদুনা পাঙথোক্লিবা জি২০ মীফমগী ‘মালেম অমা, ইমুং অমা, তুংলমচৎ অমা’ থীম অসিবু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়োগ শন্দোকপা অসি ‘বসুদৈব কুতুম্বকম’গী ৱাখল্লোনবু শন্দোকপনি হায়খি‍। “ঙসি মালেম পুম্বদগী মীওই করোর কয়ানা ‘বসুদৈব কুতুম্বকমগীদমক য়োগ’ হায়বা হীরমসিদা পুন্না য়োগ শান্নমিন্নরি”, হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
য়োগগী মরমদা ইরম্বা লাইরিকশিংদা য়াওবা ৱাফমশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়োগগী খুত্থাঙদা মীওই অমনা মশা মউ ফবা, মতিং লৈবা অমদি মপাঙ্গল কনবা তানফংই অমদি হায়রিবা থৌওং অসি চাং নাইনা তৌবা মীওইশিংনা মসিগী মতিক অসি ফাউবা ঙমই হায়খি‍। লনাই অমদি ইমুংগী থাক্তা মশা মউ ফনা লৈবগী মরুওইবা ৱাফমশিং থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা, য়োগনা অপুনবগী মতিক য়াম্না লৈহনবা মশা মউ ফবা অমদি মপাঙ্গল কনবা খুন্নাই অমা শেম্মি হায়খি‍। স্বছ্চ ভারত অমদি স্তার্তঅপ ইন্দিয়ানচিংবা কেম্পেনশিংনা মরোমদোম লেপচবা ঙম্বা লৈবাক অমা শেমগৎপদা অমদি লৈবাকসিগী নাৎকী শক্তম ঙাকপদা মতেং পাংলি অমদি লৈবাক অসিনা অমদি মাগী নহাশিংনা মতিক অসি শেমগৎপদা থৌদাং চাউনা লৌরি হায়না মহাক্না ফোঙদোকখি‍। “ঙসি লৈবাকসিগী ৱাখল্লোন্দা অহোংবা লাক্তুনা মীয়াম অমদি মখোয়গী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্লি,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
প্রধান মন্ত্রীনা ভারতকী নাৎ অমদি খুন্নাসগী মওং মতৌ, মাগী লাইনিংলোন অমদি ফিদম, অমসুং মাগী ৱাংউলোন অমদি মীৎয়েঙনা মতম পুম্নমক্তা পুম্নমকপু পুনশিনবা, য়াশিন্নবা অমদি কোনশিনবগী চৎনবীবু মখোঙ শোমদুনা লাক্লি হায়খি‍। লৈবাকসিগী ইনাক খুল্লবা শিংথানরিবা খেন্নবগী শক্তমবু পল্লদুনা, ভারত মচাশিংনা অনৌবা ৱাখল্লোনশিংবু তরাম্না ওক্লি অমদি মখোয়বু য়োকখত্তুনা থম্মি হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি‍। য়োগনা অসিগুম্বা ইহুলবু মপাঙ্গল হাপ্লি, নুংগী ওইবা মীৎয়েঙবু পাকথোক চাউথোকহল্লি, অমদি থৱায় পানবশিংগী অপুনবগী ইহুলবু ফাউহন্দুনা থৱায় পানবশিংবু নুংশিবগী য়ুম্ফম থোল্লিবা ৱাখল্লোন অদুগা মরী শম্নহল্লি হায়না মহাক্না হায়খি‍। মরম অসিনা, ঐখোয়না য়োগগী খুত্থাঙদা ঐখোয়গী খেন্নবা, অথিংবা অমদি অপনবশিংবু মাঙহনখিবা তাই হায়না প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি‍। “ঐখোয়না ‘এক ভারত শ্রেস্থ ভারত’কী ৱাখল্লোনবু মালেমসিদা খুদম অমা ওইনা পুথোকপা তাই,” হায়না মহাক্না মখা তাখি‍।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা য়োগগী শ্লোক থীরদুনা থবক থৌওংদা হৈথোই শিংথোইবা হায়বসি য়োগনি‍ হায়খি‍। হায়রিবা লাইৱা অসি অজাদী কা অমৃৎ মহোৎসব অসিদা মীপুম খুদিংমক্কী মফমদা য়াম্না মরুওই অমদি য়োগগী লমদা হৈথোই শিংথোইবা হায়বসি মীওই অদুনা মাগী মথৌদাংদা তশেংনা মপুং ফানা পুক্নিং লুপ্লবা মতমদা ফংবা ঙমই হায়না মহাক্না হায়খি‍। “য়োগগী খুত্থাঙদা, ঐখোয়না ইশাগী ওইজবা থিদবা থৌওং খংই, কর্মদগী কর্ময়োগগী লমখোঙচৎ ঐখোয়না লেপচৈ,” হায়রদুনা শ্রী মোদীনা য়োগ শান্নবনা ঐখোয়না ঐখোয়গী হকশেলগী ফীভম ফগৎহনবা ঙমগনি অমদি হায়রিবা ফিরেপ অসিবুসু ইশাদা চুশিলহনবা ঙমগনি হায়বগী থাজবা ফোঙদোকখি‍। “ঐখোয়গী হকচাঙগী পাঙ্গল, ঐখোয়গী পুক্নিং ৱাখল পাকথোক চাউথোকপনা চাওখৎপা ভারত অমগী য়ুম্ফম ওইগদৌরিবনি,” হায়বা ৱাফমগা লোয়ননা প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোল লোইশিনখি‍।

Prime Minister's Office
PM addresses International Day of Yoga, 2023
“The coming together of more than 180 countries on India's call is historic and unprecedented”
“What unites us, is Yoga”
“Yoga creates a healthy and powerful society where the collective energy is much more”
“India's culture and social structure, its spirituality and ideals, and its philosophy and vision have always nurtured traditions that unite, adopt and embrace”
“Yoga connects us with that consciousness which makes us feel the unity of the living being”
“Through Yoga, we know the selfless action, we decide the journey from Karma to Karmayoga”
“Our physical strength, our mental expansion will become the basis of a developed India”
21 JUN 2023 7:05AM by PIB Delhi
The Prime Minister, Shri Narendra Modi addressed the National celebration of International Day of Yoga, 2023 via video message today. The National celebration of 9th International Day of Yoga 2023 was led by Vice President of India Shri Jagdeep Dhankhar at Jabalpur in Madhya Pradesh.
Addressing the gathering, the Prime Minister conveyed his best wishes to the citizens on the International Day of Yoga and explained that he is connecting with them via a video message as he is currently touring the United States of America due to various commitments, unlike previous occasions of Yoga Day when he was present here.
The Prime Minister informed that he will be attending the Yoga program at the United Nations Headquarters around 5.30 pm Indian time and said, “The coming together of more than 180 countries on India's call is historic and unprecedented.” He recalled the support of a record number of countries in 2014 when the proposal for Yoga Day was tabled in the UN General Assembly making Yoga a global movement and a global spirit through the International Day of Yoga.
Highlighting the idea of the ‘Ocean Ring of Yoga’ which makes Yoga Day even more special, the Prime Minister said that it is based on the mutual relation between the idea of yoga and the expanse of the ocean. Shri Modi also highlighted the ‘Yog Bharatmala and Yoga Sagarmala’ made by Army personnel using water sources. Similarly, the Prime Minister continued, India's two research bases from the Arctic to Antarctica i.e. the two poles of the earth are also connected with yoga. He emphasized that the participation of crores of people from all over the country and the world in this unique celebration in such a spontaneous manner shows the vastness and fame of Yoga.
“What unites us, is Yoga”, the Prime Minister explained quoting the sages. He further added that the propagation of Yoga is an extension of the idea that the whole world is included as one family. Highlighting the theme of ‘One Earth, One Family, One Future’ for the G20 Summit being chaired by India this year, the Prime Minister underlined that the propagation of Yoga is the propagation of the spirit of ‘Vasudhaiva Kutumbakam’. “Today, crores of people all over the world are doing yoga together on the theme of ‘Yoga for Vasudhaiva Kutumbakam’, he added.
The Prime Minister stated giving reference to the Yoga scriptures that one acquires health, vigour and strength through Yoga and those who have been regularly involved in this practice over the years have felt its energy. Underlining the importance of good health at the individual as well as the family level, the Prime Minister emphasized that Yoga creates a healthy and powerful society where the collective energy is much more. He highlighted the campaigns like Swachh Bharat and Startup India that have helped in building a self-reliant nation and restoring the cultural identity of the country and said that the country and its youth have contributed a lot to this energy. “Today the minds of the country have changed leading to a change in people and their lives”, he added.
The Prime Minister remarked that India's culture and social structure, its spirituality and ideals, and its philosophy and vision have always nurtured traditions that unite, adopt and embrace. Shri Modi further added that Indians have welcomed new ideas and conserved them as he highlighted the country’s celebrated rich diversity. He said that Yoga strengthens such feelings, expands the inner vision, and connects us with that consciousness which makes us feel the unity of the living being giving a basis of love for the living being. Therefore, the Prime Minister said, we have to eliminate our contradictions, blockages and resistances through yoga. “We have to present the spirit of ‘Ek Bharat, Shreshtha Bharat’ as an example to the world”, he added.
Concluding the address, the Prime Minister quoted a Shloka about Yoga and explained that skill in action is yoga. He emphasized that this mantra is very important for everyone in the Azadi Ka Amrit Kaal and that perfection of Yoga is achieved when one is truly devoted to their duties. “Through Yoga, we know the selfless action, we decide the journey from Karma to Karmayoga”, Shri Modi said as he expressed confidence that with yoga, we will improve our health and also imbibe these resolutions. “Our physical strength, our mental expansion will become the basis of a developed India”, the Prime Minister concluded.