হকশেল অমসুং য়াইফ-য়ুম্বাল মন্ত্রালয়
অসামদা ঈশিং ইচাউ থেংন্নবা নোংজু থা মমাঙদা থৌরাং তৌরিবশিং হন্না য়েংশিন্নবা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দবিয়ানা লুচিংদুনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী এজেন্সিশিংগা মীফম পাংথোকখ্রে
খুদক্কী ওইবা খুদোংথিবশিং লাকশিন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্য মতেং পীনবগী মরুওইবা অদু খন্নখি
“কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী অপুনবা থবকশিংগা লোয়ন্না ইচাউ লাকশিন্নবা নমুনা অমনা অফবা ফলশিং ফংবা ঙমগনি”
রাজ্য অসি ইচাউ থেংন্নবা কেন্দ্রনা পীবা য়াবা মতেংশিং পীগনি হায়না থাজবা পীখি
17 JUN 2023 4:56PM by PIB Imphal
ঙসি ভিদিও কনফরেন্সকী খুৎথাংদা অসামদা নোংজু থা মমাঙদা ইচাউনা মরম ওইদুনা থোরকপা য়াবা হকশেলগা মরী লৈনবা ৱাফমশিং খন্ননবা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তর দোক্তর মনসুখ মন্দবিয়ানা লুচিংদুনা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী এজেন্সিশিংগা মীফম পাংথোকখ্রে। অসামদা ইচাউ মপুংফানা থেংন্নবা কেন্দ্রগী ইন্সতিতুৎশিং অমসুং রাজ্য সরকারগী এজেন্সিশিংনা থৌরাং তৌরিবশিং মীফম অদুদা য়েংশিনখি।
য়ুনিয়ন মিনিস্তরনা হায়খি ইচাউ নিংথিনা থেংন্নবা কেন্দ্র অমসুং রাজ্যগী হকশেলগী ইন্সতিতুৎশিং ফজনা থবক তৌমিন্নবা দরকার ওই। ইচাউনা শোকহল্লবা মফমশিংদা অরুবা অনাবা লায়য়েংনবা খুৎলায়শিং, ওক্সিজেন, হোস্পিতালগী ফমুংশিং অমসুং অফবা থক্নবা ঈশিং ফংহন্নবা থৌরাং তৌগদবনি। কাংনা থোকহনবা অমসুং ঈশিংনা থোকহনবা লায়নাশিংগী মতাংদা মীয়াম মরক্তা ৱাখল তাহনবা অমসুং নাদ্রিঙৈদা মাঙজৌন্না ঙাকথোক্নবা থবক পায়খৎপা দরকার ওই।
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা হায়খি ওফিসিএলশিংনা ইচাউ থেংন্নবা নমুনা অমগা লোয়ন্না অসামদা তোইনা থোকপা ইচাউগী ফিবম থেংনগদবনি। ফমুংশিং, ওক্সিজেন অমসুং অতোপ্পা অনা-লায়য়েংগী খুদোংচাবশিং ফংফমগী মতাংদা মরুওইবা ই-পাউশিংগী ওনলাইন দেতাবেজ অমা থৌরাং তৌগদবনি। মসিনা হকশেলগী অথু-অকায় অমা লাকপা মতমদা মপুংফানা থেংনবা ঙমগনি।
হেল্থ অমসুং ৱেলনেস সেন্তরশিংদা দরকার লৈবা হিদাক-লাংথকশিং থম্নবা, মেদিকেলগী খুৎলায়শিং মথৌ পাংথোকপা য়াহন্নবা অমসুং অতোপ্পা খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা ওফিসিএলশিংদা পাউতাক পীখি। মহাক্না হায়খি অথু-অকায় লাকপা মতমদা দরকার ওইবা অনা-লায়য়েংগী থবকশিং পাংথোকপা ঙম্নবা এ.বি-ঐচ.দব্লি.সিশিংগী হেল্থ ৱার্কর খুদিংমক ত্রেনিং পীগদবনি। অসাশিং, এ.এন.এমশিং, সি.ঐচ.ওশিংনা মখোয়গী থৌদাংশিং মশক খঙগদবনি। অৱাংবা থাক্কী ত্রেনিং পীবা অসিনা ইচাউ মনুংদা হকশেলগী খুদোংচাদবশিং লাকপা মতমদা মখোয়না অনা-লায়য়েংগী থবকশিং পাংথোকপা ঙমগনি।
অসাম সরকারগী প্রিন্সিপাল সেক্রেতরি (হেল্থ) শ্রী অভিনাস জোসিনা হায়খি দরকার ওইবা হিদাক-লাংথকশিং পৈশিন্দুনা থম্লে। বারপেতা, কামরুপ, কাছার, লখিমপুর, দিমা হাসাউ অমসুং দিব্রুগর জিলাশিংগী দিপুতি কম্মিসন্নরশিং হন্না য়েংশিনবা মীফম অদুদা শরুক য়াখি অমসুং ইচাউ অমা হেক্তা লাকপা মতমদা মপুংফানা থেংন্নবা শেম-শারিবশিং মখোয়না চাং নাইনা হন্না য়েংশিল্লি হায়না ফোঙদোকখি।
য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্ত্রিগী দি.জি.ঐচ.এস দোক্তর অতুল গোয়েলনা হায়খি রাজ্য সরকারগী মতেং পাংনবা মখোয়গী রিজনেল ওফিসশিং শেম-শাদুনা লৈরে। দরকার ওইরকপা মতমদা রাজ্যগী মতেং পাংনবা এ.আই.আই.এম.এস গুৱাহাতি অমসুং এন.সি.দি.সিগী স্পিসিএলিস্ত কাংবু অমা থাগনি।
রাজ্য অসি ইচাউ থেংন্নবা কেন্দ্রনা পীবা য়াবা মতেংশিং পীগনি হায়না য়ুনিয়ন হেল্থ মিনিস্তরনা থাজবা পীখি।
মীফম অদুদা হেল্থ মিনিস্ত্রিগী জোইন্ত সেক্রতরি শ্রী অশোক বাবু, মিনিস্ত্রিগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং, ওল ইন্দিয়া ইন্সতিতুৎ ওফ মেদিকেল সাইন্সেস, গুৱাহাতি, নোর্থ ইস্তর্ন ইন্দিরা গান্ধী রিজনেল ইন্সতিতুৎ ওফ হেল্থ এন্দ মেদিকেল সাইন্সেস, সিল্লোং, ইন্দিয়ান কাউন্সিল ওফ মেদিকেল রিছার্স-রিজনেল মেদিকেল রিছার্স সেন্তর, দিব্রুগর অমসুং রিজনেল ইন্সতিতুৎ ওফ পেরামেদিকেল এন্দ নর্সিং সাইন্সেস, আইজোলগী সেনিয়র ওফিসিএলশিং মীফম অদুদা শরুক য়াখি।

Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya chairs meeting with Central and State agencies to review preparedness for Flood Management ahead of monsoon season in Assam
Underscores importance of Central-State collaboration for Effective Emergency Management
“A Flood Management Model with coordinated efforts of Centre and State can bring about best results”
Assures all support of the Centre for Flood Management in the state
17 JUN 2023 4:56PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Dr. Mansukh Mandaviya chaired a meeting with Central and State health agencies to discuss health related issues arising due to flood ahead of the monsoon in Assam, today via video conference. The meeting assessed the arrangements put in place by the Central institutions and agencies of the State Government to ensure effective management of floods in Assam.
Dr Mandaviya highlighted the need for strong coordination between the Central and State health institutions for effective management of flood and any other emergencies. He underscored the need for preparedness of critical care equipment, oxygen, hospital beds as well as availability of clean drinking water in flood affected regions. He also emphasised preventive healthcare and greater awareness among the communities regarding vector borne and water borne diseases.
The Union Health Minister urged the officials to work on a flood-management model to deal with the flood situation in Assam which is a recurring phenomenon. He directed them to prepare an online database listing all the important information like availability of beds, oxygen and other health facilities to ensure efficient management of any health emergency.
Dr Mandaviya also exhorted the officials to ensure that the Health and Wellness Centres are well equipped with required medicines, functioning medical equipment and other amenities. He directed for training of all health workers at AB-HWCs so that they well equipped to provide requisite healthcare services critically required during such emergencies. "The ASHAs, ANMs, CHOs etc., should know their roles and responsibilities for any emergency. Advance training will ensure that they are effective in providing healthcare services during emergency flood management", he stated.
Shri Avinash Joshi, Principle Secretary (Health), Assam informed that all necessary medicines are in adequate stock. Dy. Commissioners from the six districts of Barpeta, Kamrup, Cachar, Lakhimpur, Dima Hasao and Dibrugarh who joined the review meeting assured that they were regularly reviewing the preparedness to ensure effective management of any floods.
Dr Atul Goel, DGHS, MOHFW stated that their regional offices are in preparedness for supporting the state Govt. He added that team of specialists from AIIMS Guwahati and NCDC will be deployed for assisting the State whenever required.
The Union Health Minister assured all support of the Centre for flood management in the state.
Shri Ashok Babu, Joint Secretary, Health Ministry, and senior officials from the Ministry and affiliated organisations like All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Guwahati, North Eastern Indira Gandhi Regional Institute of Health & Medical Sciences (NEIGRIHMS), Shillong; Indian Council of Medical Research – Regional Medical Research Centre (ICMR-RMRCNE), Dibrugarh and Regional Institute of Paramedical and Nursing Sciences (RIPANS), Aizawl were present in the meeting.