Ministry of Health and Family Welfare
Union Health Minister Dr Mansukh Mandaviya chairs meeting with Central and State agencies to review preparedness for Flood Management ahead of monsoon season in Assam
Underscores importance of Central-State collaboration for Effective Emergency Management
“A Flood Management Model with coordinated efforts of Centre and State can bring about best results”
Assures all support of the Centre for Flood Management in the state
17 JUN 2023 4:56PM by PIB Delhi
Union Minister of Health and Family Welfare, Dr. Mansukh Mandaviya chaired a meeting with Central and State health agencies to discuss health related issues arising due to flood ahead of the monsoon in Assam, today via video conference. The meeting assessed the arrangements put in place by the Central institutions and agencies of the State Government to ensure effective management of floods in Assam.
Dr Mandaviya highlighted the need for strong coordination between the Central and State health institutions for effective management of flood and any other emergencies. He underscored the need for preparedness of critical care equipment, oxygen, hospital beds as well as availability of clean drinking water in flood affected regions. He also emphasised preventive healthcare and greater awareness among the communities regarding vector borne and water borne diseases.
The Union Health Minister urged the officials to work on a flood-management model to deal with the flood situation in Assam which is a recurring phenomenon. He directed them to prepare an online database listing all the important information like availability of beds, oxygen and other health facilities to ensure efficient management of any health emergency.
Dr Mandaviya also exhorted the officials to ensure that the Health and Wellness Centres are well equipped with required medicines, functioning medical equipment and other amenities. He directed for training of all health workers at AB-HWCs so that they well equipped to provide requisite healthcare services critically required during such emergencies. "The ASHAs, ANMs, CHOs etc., should know their roles and responsibilities for any emergency. Advance training will ensure that they are effective in providing healthcare services during emergency flood management", he stated.
Shri Avinash Joshi, Principle Secretary (Health), Assam informed that all necessary medicines are in adequate stock. Dy. Commissioners from the six districts of Barpeta, Kamrup, Cachar, Lakhimpur, Dima Hasao and Dibrugarh who joined the review meeting assured that they were regularly reviewing the preparedness to ensure effective management of any floods.
Dr Atul Goel, DGHS, MOHFW stated that their regional offices are in preparedness for supporting the state Govt. He added that team of specialists from AIIMS Guwahati and NCDC will be deployed for assisting the State whenever required.
The Union Health Minister assured all support of the Centre for flood management in the state.
Shri Ashok Babu, Joint Secretary, Health Ministry, and senior officials from the Ministry and affiliated organisations like All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Guwahati, North Eastern Indira Gandhi Regional Institute of Health & Medical Sciences (NEIGRIHMS), Shillong; Indian Council of Medical Research – Regional Medical Research Centre (ICMR-RMRCNE), Dibrugarh and Regional Institute of Paramedical and Nursing Sciences (RIPANS), Aizawl were present in the meeting.

স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰালয়
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্যমন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মান্দবিয়াৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক সংস্থাসমূহৰ সৈতে অনুষ্ঠিত বৈঠকত অসমত বাৰিষাৰ পূৰ্বে বান ব্যৱস্থাপনাৰ প্ৰস্তুতিৰ পুনৰীক্ষণ
ফলপ্ৰসূ জৰুৰীকালীন ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে কেন্দ্ৰ-ৰাজ্যৰ সহযোগিতাৰ গুৰুত্বৰ ওপৰত আলোকপাত
“কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ এক বান ব্যৱস্থাপনা আৰ্হিয়ে উত্তম ফলাফল আনিব পাৰে”
ৰাজ্যখনৰ বান ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে কেন্দ্ৰৰ সকলো সহায়ৰ আশ্বাস
17 JUN 2023 4:56PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যাণ মন্ত্ৰী ড০ মনসুখ মান্দবিয়াৰ অধ্যক্ষতাত কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক স্বাস্থ্য সংস্থাসমূহৰ সৈতে আজি ভিডিঅ’ কনফাৰেন্সৰ জৰিয়তে অনুষ্ঠিত এক বৈঠকত অসমত বাৰিষাৰ পূৰ্বে বানপানীৰ ফলত সৃ্ষ্টি হোৱা স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় বিষয়সমূহৰ সন্দৰ্ভত আলোচনা কৰা হয়৷ এই বৈঠকত ৰাজ্য চৰকাৰৰ কেন্দ্ৰীয় অনুষ্ঠান-প্ৰতিষ্ঠান আৰু সংস্থাসমূহে অসমৰ বানপানীৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনা সুনিশ্চিত কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ মূল্যায়ন কৰে।
ড০ মান্দবিয়াই বান আৰু অন্যান্য জৰুৰীকালীন পৰিস্থিতিৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনাৰ বাবে কেন্দ্ৰীয় আৰু ৰাজ্যিক স্বাস্থ্য প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ মাজত শক্তিশালী সমন্বয়ৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ বানপীড়িত অঞ্চলত গুৰুত্বপূৰ্ণ স্বাস্থ্য সঁজুলি, অক্সিজেন, চিকিৎসালয়ৰ বিচনাৰ লগতে বিশুদ্ধ খোৱাপানীৰ পৰ্যাপ্ততাৰ প্ৰতি সাজু হোৱাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ প্ৰতিৰোধমূলক স্বাস্থ্যসেৱা আৰু ভেঁকুৰ আৰু পানীজনিত ৰোগৰ সন্দৰ্ভত জনসাধাৰণৰ মাজত অধিক সজাগতা সৃষ্টিত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে অসমৰ বান পৰিস্থিতিৰ সৈতে মোকাবিলা কৰিবলৈ বান-ব্যৱস্থাপনা আৰ্হিৰ সন্দৰ্ভত কাম কৰিবলৈ বিষয়াসকলক আহ্বান জনায় যিটো বাৰে বাৰে হৈ থকা এক পৰিঘটনা। তেওঁ বিষয়াসকলক বিচনা, অক্সিজেন আৰু অন্যান্য স্বাস্থ্য সুবিধাৰ পৰ্যাপ্ততাৰ দৰে সকলো গুৰুত্বপূৰ্ণ তথ্যৰ তালিকা প্ৰস্তুত কৰি অনলাইন ডাটাবেছ প্ৰস্তুত কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিয়ে, যাতে যিকোনো স্বাস্থ্য জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ দক্ষতাৰে ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰিব পাৰে।
স্বাস্থ্য আৰু আৰোগ্য কেন্দ্ৰসমূহ যাতে প্ৰয়োজনীয় ঔষধ, কাৰ্যক্ষম চিকিৎসা সঁজুলি আৰু অন্যান্য সুবিধাসমূহেৰে সুসজ্জিত হৈ থাকে, তাৰ বাবেও বিষয়াসকলক আহ্বান জনায়। তেওঁ এবি-এইচডব্লিউচিসমূহত সকলো স্বাস্থ্যকৰ্মীক প্ৰশিক্ষণ দিয়াৰ নিৰ্দেশ দিয়ে, যাতে তেওঁলোকে এনে জৰুৰীকালীন অৱস্থাত অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ তথা প্ৰয়োজনীয় স্বাস্থ্যসেৱা আগবঢ়াবলৈ সষ্টম হৈ থাকে। "আশা, এএনএম, চিএইচঅ' আদি সকলে যিকোনো জৰুৰীকালীন অৱস্থাৰ বাবে নিজৰ ভূমিকা আৰু দায়িত্ব সম্পৰ্কে জানিব লাগে। আগতীয়া প্ৰশিক্ষণে জৰুৰীকালীন বান ব্যৱস্থাপনাৰ সময়ত স্বাস্থ্যসেৱা সেৱা প্ৰদান কৰাত ফলপ্ৰসূ হোৱাটো নিশ্চিত কৰিব", তেওঁ কয়।
অসমৰ প্ৰধান সচিব (স্বাস্থ্য) অবিনাশ যোশীয়ে জনায় যে ৰাজ্যখনত সকলো প্ৰয়োজনীয় ঔষধ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণে মজুত আছে। পৰ্যালোচনা বৈঠকত বৰপেটা, কামৰূপ, কাছাৰ, লখিমপুৰ, ডিমা হাছাও আৰু ডিব্ৰুগড় জিলাকে ধৰি ছয়খন জিলাৰ উপায়ুক্তসকলে যোগদান কৰে, যিসকলে বানপানীৰ ফলপ্ৰসূ ব্যৱস্থাপনা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰস্তুতি নিয়মীয়াকৈ পৰ্যালোচনা কৰি আছে বুলি সদৰি কৰে৷
স্বাস্থ্য আৰু পৰিয়াল কল্যান মন্ত্ৰালয়ৰ ডিজিএইচএছ ড০ অতুল গোৱেলে কয় যে তেওঁলোকৰ আঞ্চলিক কাৰ্যালয়সমূহে ৰাজ্য চৰকাৰক সহায় কৰাৰ বাবে সাজু হৈ আছে। তেওঁ লগতে কয় যে প্ৰয়োজন সাপেক্ষে ৰাজ্যখনক সহায় কৰাৰ বাবে এইমছ গুৱাহাটী আৰু এনচিডিচিৰ বিশেষজ্ঞৰ দল নিয়োগ কৰা হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় স্বাস্থ্য মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে ৰাজ্যখনৰ বান ব্যৱস্থাপনাৰ ক্ষেত্ৰত কেন্দ্ৰৰ সকলো সহায়ৰ আশ্বাস দিয়ে।
বৈঠকত স্বাস্থ্য মন্ত্ৰালয়ৰ যুটীয়া সচিব অশোক বাবু আৰু মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়া আৰু সৰ্বভাৰতীয় আয়ুৰ্বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (এইমছ), গুৱাহাটী, উত্তৰ-পূব ইন্দিৰা গান্ধী আঞ্চলিক স্বাস্থ্য আৰু চিকিৎসা বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (নেইগ্ৰিমছ), শ্বিলং; ভাৰতীয় চিকিৎসা গৱেষণা পৰিষদ–আঞ্চলিক চিকিৎসা গৱেষণা কেন্দ্ৰ (আইচিএমআৰ-আৰএমআৰচিএনই), ডিব্ৰুগড় আৰু আঞ্চলিক পেৰামেডিকেল আৰু নাৰ্চিং বিজ্ঞান প্ৰতিষ্ঠান (ৰিপানছ), আইজলৰ দৰে স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত সংস্থাসমূহৰ উচ্চপদস্থ বিষয়াসকলে অংশগ্ৰহণ কৰে৷