Ministry of Jal Shakti
Vice President, Shri Jagdeep Dhankhar confers 4th National Water Awards
Vice President Lauds Jal Shakti Ministry’s Efforts & Outstanding Work In Water Sector And Exhorts All To Support These Efforts
Vice President Launches Animated Film On National Water Mission’s Mascot ‘Piku’ To Promote Water Conservation
These Awards Have Made A Deep Impact & Fostered Healthy Competition Among Those Working In Water Sector: Shri Gajendra Singh Shekhawat
17 JUN 2023 8:23PM by PIB Delhi
The Vice President of India, Shri Jagdeep Dhankhar, conferred the 4th National Water Awards, 2022 at Vigyan Bhawan in New Delhi today. 41 winners, including joint winners across 11 categories were awarded for their exemplary work in the field of water conservation and management. Each award winner was conferred with a citation and a trophy as well as cash prizes in certain categories. The Vice President also launched an animated short film on ‘Piku’, the mascot of National Water Mission for telecast on Doordarshan to spread the message of water conservation. The event started with the traditional ‘Jal Kalash’ ceremony.
Addressing the gathering, Vice President, Shri Jagdeep Dhankhar appreciated the award winners asserting that their contribution towards water conservation and management is extraordinary and will set an example for the coming generations towards the development of the nation. He said that it is the best example of the transformation that our country has seen in the last ten years. Shri Dhankhar appreciated the Ministry of Jal Shakti for very effective execution of the Jal Jeevan Mission which exemplifies the objectives of quantity, quality and continuity. He also commended the efforts of officers/staff of the Ministry for their outstanding work in the water sector and urged public representatives, media and civil society organisations for supporting them in implementation of their schemes & programmes. Shri Dhankhar stressed the need for optimum utilization of our natural resources by all sections of society and stated that the ponds in the villages of India are like their lungs which are shrinking due to encroachments. He suggested that the Ministry should take up the task of development of existing ponds in each and every village of the country. The rejuvenation of these ponds will help revive water bodies on a large scale and simultaneously assist in augmenting animal husbandry and contribute immensely to the economic development of the country. He also urged that the public representatives at each level of governance from Panchayat to Parliament to plant at least 100 trees per year and appealed to all citizens to make water conservation of an integral aspect of their daily lives in the spirit of ‘Jan Andolan’ and commit to the “3Rs of Reduce, Reuse and Recycle”.
Excerpts of Vice-President’s address: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1933040
The Union Minister for Jal Shakti, Shri Gajendra Singh Shekhawat expressed gratitude toward the award winners for their efforts in the field of water management and conservation and said that these Awards have made a deep impact and fostered a healthy competitive environment among those working in the water sector. Shri Shekhawat congratulated the state of Madhya Pradesh for winning the first prize in best State category as well as Odisha for the second position and Andhra Pradesh and Bihar for winning the third position jointly. He specially congratulated Chief Minister of Madhya Pradesh, Shri Shivraj Singh Chauhan and his government for commendable work done in the direction of water conservation and water management. He said “The way Madhya Pradesh has worked from the point of view of water management, it will certainly serve as an inspiration for many states and institutions”.
Talking about the importance of water, Shri Shekhawat said “water is foundation of our life. Life cannot be imagined in any form without it. The per capita availability of water is decreasing with each passing day. Water scarcity has emerged as a major challenge. Water is also a common point of concern for all of us. We face great challenges in terms of our water resources as India is home to about 18% of the world’s population, over 18% of the livestock, but we have just 4% of the fresh water resources of the world. Our challenge is grave as the pace of urbanization is high and India also has large geographical variation”.
Highlighting the initiatives of the Ministry of Jal Shakti, Shri Shekhawat said “Under the guidance of Prime Minister, Shri Narendra Modi “Jal Shakti Abhiyan - Catch the Rain” campaign which has been carried out with the cooperation from the Ministry of Panchayati Raj and Ministry of Rural Development has brought about a new momentum in the field of rain water harvesting and water conservation. Jal Jeevan Mission, world’s biggest drinking water supply program is well on its way to providing household tap connections to about 194 million rural households, thereby providing drinking water security. Under the Mission, the journey which the Ministry started with a little more than 15% households, today in a short span of less than 4 years, has surpassed from 15% to about 63% households”.
The Union Minister further mentioned that the water dependence of the country is maximum on ground water and it is a big challenge to maintain sustainability by compensating the water resources. Pilot projects like Atal Bhujal Yojana focusses on demand side management of ground water and the encouraging results in ground water recharge demonstrate community-led sustainable ground water management. Shri Shekhawat highlighted the Pradhan Mantri Krishi Sinchayee Yojana which has, on one hand, created 30 lakh hectares of new irrigation area and on the other, brought about 70 lakh hectares of land under smart/micro irrigation due to coordinated efforts with the states. He also mentioned that 56,000 Amrit Sarovars all over the country have been constructed and almost the same number of Amrit Sarovars are under construction. The Minister heralded the linking of Ken and Betwa rivers as the beginning of a new era in the country. 30 links have been identified which will help to quench the thirst of thirsty rivers and thirsty throats. Thus, the Ministry is working towards maximizing the use of water resources and transferring water from surplus basin to deficit basin.
Delivering the welcome speech earlier, Minister of State for Jal Shakti, Shri Prahlad Singh Patel welcomed all the dignitaries, jury members, media personnel & participants to the award distribution ceremony and stated “Water is the fundamental need of life and is vital for survival of all living forms present on earth. The conservation of water requires joint efforts on the part of every section of society and from this standpoint, to create awareness among the people about the importance of water and to help motivate people to adopt the best water usage practices, the National Water Awards were launched in 2018 by the Department of Water Resources, RD & GR.”
Minister of State for Jal Shakti, Shri Bishweswar Tudu congratulated the award winners and stated that many water campaigns are being run by the Government of India but these campaigns can only be successful through active public participation. He emphasised the need for conserving water through community participation.
The Secretary, Department of Water Resources, RD & GR, Ministry of Jal Shakti, Shri Pankaj Kumar concluded the event with a vote of thanks to the Vice President for inaugurating the event and encouraging the national water awardees and other Dignitaries, Jury committee, the Officers of the Department and WAPCOS. He especially thanked the award winners for their exemplary efforts in carrying forward the message of water conservation and proper water use. He expressed confidence that their inspiring work will serve as a beacon in the field of water management and conservation for the years ahead.
Click Here to Read More about the Awards and the list of Awardees: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1932505

জল শক্তি মন্ত্রালয়
উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধনকারনা ৪শুবা নেস্নেল এৱার্দশিং পীখ্রে
উপ রাস্ত্রপতিনা ঈশিংগী সেক্তরদা জল শক্তি মন্ত্রালয় হোৎনখিবশিং অমসুং মখোয়গী থোইদোক-হেন্দোকপা থবক-থৌরমশিং অদুগীদমক্তা থাগৎখ্রে অমসুং মখোয়না হোৎনরিবশিং অসিদা ময়াম পুন্না মতেং পাংশিন্নবা হায়খি
উপ রাস্ত্রপতিনা ৱাতর কঞ্জার্ভেশন প্রোমোত তৌনবা নেস্নেল ৱাতর মিসনগী মাস্কোত ‘পিকু’গী মতাংদা অনিমেতেদ ফিলম লোঞ্চ তৌখ্রে
মসিগী এৱের্দশিং অসিনা অকনবা শাফু অমা পীখি অমসুং মসিনা ঈশিংগী সেক্তরদা থবক তৌরিবশিংগী মরক্তা হেল্থী কমপিতিশন লৈহল্লে: শ্রী গজেন্দ্র সিং সেখাৱত
17 JUN 2023 8:23PM by PIB Imphal
ভারতকী উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী জগদীপ ধনকারনা ঙসি নই দিল্লীগী ৱিগ্যান ভাৱনদা ২০২২গী ৪শুবা নেস্নেল ৱাতর এৱার্দশিং পীখ্রে। ৱাতর কঞ্জার্ভেশন অমসুং মেনেজমেন্তকী লমদা মখোয়গী শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং অদুগীদমক্তা কেতেগোরী ১১দা জোইন্ত ৱিন্নর য়াওনা ৱিন্নর ৪১দা মনা অসি পীখি। ৱিন্নর খুদিংমক্তা সাইতেশন অমসুং ত্রোফীগা লোইন-লোইননা অখন্নবা কেতেগোরী খরদা শেলগী মনাশু য়াওনা পীখি। উপ রাসত্রপতি অসিনা ৱাতর কঞ্জার্ভেশনগী পাউজেল অসি শন্দোক্নবা দুর্দর্শনদা শন্দোক্নবগীদমক্তা নেস্নেল ৱাতর মিসনগ মাসকোত, ‘পিকু’গী মতাংদা এনিমেতেদ শোর্ত ফিলম অমা লোঞ্চ তৌখি। থৌরম অদু নাৎকী ওইবা ‘জল কলাশ’ সেরেমোনীগআ লোইননা হৌদোকখি।
মীতিন অদুদা ৱা ঙাংলদুনা, উপ রাস্ত্রপতি, শ্রী রাজদীপ ধনকারনা মনা ফংলবশিং আদুবু থাগৎখি অমসু হায়খি মদুদি ৱাতর কঞ্জার্ভেশন অমসুং মেনেজমেন্ততা মখোয়না লৌখিবা থৌদাংশিং অদু থোইদোক-হেন্দোক্না শিংথানিংঙাই ওই অমসুং মসিনা লৈবাক অসিবু শেমগৎপগী মাইকৈদা মথংগী মীরোলশিংগীদমক্তা খুদম অমা পীরগনি। মহাক্না হায়খি মদুদি হৌখিবা চহি তরা অসিদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা লাকখিবা অহোবা অদুগী খ্বাইদগী ফবা খুদম্নি। শ্রী ধনকারনা ক্বান্তিতী, ক্বালিতী অমসুং কন্তিন্যুৱিতীগী পান্দমগী খুদম অমা ওইরিবা জল জীৱন মিসনবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা থবক ওইনা পাইখৎখিবগীদমক্তা জল শক্তি মন্ত্রালয়ু থাগৎখি। মহাক্না মন্ত্রালয় অসিগী ওফিসরশিং/শ্তাফশিংবু ৱাতর সেক্তরদা মখোয়না তৌখিবা য়াম্না শিংথানিংঙাই ওইবা থবকশিং অদুগীদমক্তা থগৎখি অমসুং মীয়ামগী মীহুৎশিং, মীদিয়া অমসুং সিভিল সোসাইতী ওর্গনাইজেশনশিংদা মখোয়গী স্কীমশিং অমসুং প্রোগ্রামশিং অসিবু থবক ওইনা পাইখৎপদা মখোয়গী মতেং পাংনবা হায়খি। শ্রী ধনকারনা মরু ওইনা পনখি মদুদি খুনাই অসিগ মীপুম খুদিংমক্না মহৌশাগী ওইবা রিসোর্সশিংবু খ্বাইদগী হেন্না ফবা মওংদা শিজিন্নবগী তঙাইফদবা লৈ অমসুং ভারতকী খুঙ্গংশিংদা লৈরিবা পুখ্রিশিংনা মখোয়গী থবোম্বিগুম্বনি হাবরিবশিং অসি লম তকশীল্লকপনা মরম ওইরগা অসুম পিকশিল্লক্লি হায়না মহাক্না পনখি। মহাক্না সজেস্ত তৌরকখি মদুদি মন্ত্রালয় অসিনা লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক্তা লৈরিববা পুখ্রিশিং অসিবু চাউখৎহন্নবগী থবক-থৌরমশিং লৌখৎকদবনি। মসিগী পুখ্রিশিং অসিবু অমুক হন্না হিংগৎহনবনা ৱাতর বোদীশিং ‌পাক ‌শন্ন‌া হিংগৎহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং এনিমল হসবেন্দ্রীদা চাউথোকহনবদা মতেং পাংগনি অমসুং লৈবাক অসিগী শেনমিৎলোন চাউখৎহনবদা য়াম্না চাউনা মতেং পাংগনি। মহাক্না গোবর্নেন্সকী থাক খুদিংমক্তা লৈরিবা মীয়ামগী মীহুৎশিং, পঞ্চায়ত্তগী হৌরগা পার্লিয়ামেন্ত ফাওবদা লৈরিবা মীহুৎ কুদিংমক্না চহি অমদা য়াম্দ্রবদা উ ১০০ থানবা হায়খি অমসুং নাগ্রিক খুদিংমক্তা ৱাতর কঞ্জার্ভেশনবু ‘জন আন্দোলন’গী ৱাখলোন্দা মখোয়গী পুন্সিগী শরুক অমা ওইহন্নবা আপীল তৌখি অমসুং “রেদ্যুস, রিয়ুস অমসুং রিসাইকলগী আর.৩” অসিদা কমিত তৌনবা হায়খি।
উপ রাস্ত্রপতিগী ভাসনদগী মতেক খরা: https://pib.gov.in/PressReleseDetail.aspx?PRID=1933040
কেন্দ্রগী জল শক্তিগী মন্ত্রী, শ্রী গজেন্দ্র সিং সেখাৱতনা মনা ফংক্রবশিং অদুদা ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং কঞ্জার্ভেশনগী লমদা মখোয়না হোৎনখিবশিং অদুগীদমক্তা তৌবীমল খঙবা উৎখি অমসুং হায়খি মদুদি মসিগী মনাশিং অসিনা অকনবা শাফু অমা পীখি অমসুং মসিনা ঈশিংগী সেক্তরদা থবক তৌরিবশিংগী মরক্তা হেল্থী কমপিতিশন লৈহল্লে। শ্রী সেখাৱতনা মধ্য প্রদেশ রাজ্যবু খ্বাইদগী ফবা রাজ্যগী কাংলুপতা অহানবা মনা ফংখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি লোইননা ওরিশাবু অনিশুবা মনা ফংবগীদমক্তা অমসুং অন্ধ্র প্রদেশ অমসুং বিহারনা অপুনবা ওইনা অহুমশুবা মনা ফংখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মহাক্না মরু ওইনা মধ্য প্রদেশকী মুখ্য মন্ত্রী, শ্রী শিৱরাজ সিং চৌহন অমসুং মহাক্কী সরকারবু ৱাতর কঞ্জার্ভেশন অমসুং ৱাতর মেনেজমেন্তকী মাইকৈদা য়াম্না থাগৎনিংঙাই ওইবামওংদা থবক তৌখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মআক্না হায়খি মদুদি “মধ্য প্রদেশনা ৱাতর মেনেজমেন্তকী মতাংদা মিৎয়েং থম্লগা তৌখিবা থবক অদুনা শোইদনা রাজ্যশিং অমসুং ইনস্তিত্যুশনশিংগীদমক্তা পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা মচাক অমা ওইরগনি”।
ঈশিংগী মরু ওইবগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা, শ্রী সেখাৱতনা হায়খি “ঈশিংনা ঐখোয়গী পুন্সি অসিগী য়ুমফম ওইরিবনি। মসি য়াওদনা মখল অমত্তগী পুন্সি ওইথোকপা য়ারোই। লৈরিবা ঈশিংগী পর কেপিতা অসি হৌখিবা নুমিৎ খুদিংগী হন্থরকই। ঈশিং তাংবনা য়াম্না অচৌবা শিংনবা অমা ওইরক্লি। ঈশিংনা ঐখোয় ময়ামগী অৱাবগী মরম অমসু ওইরিবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী ৱাতর রিসোর্সশিংগী মতাংদা য়াম্না চাউবা শিংনবা অমা মায়োক্নরি, মরমদি ভারত অসি মালেমগী অপুনবা মীশিংগী ১৮% ময়ুম ওইরিবনি, শা-শল ১৮%গী মথক্তা লৈরিবনি, অদুবু ঐখোয়দা মালেম অসিগী অশেংবা ঈশিংগী রিসোর্সকী ৪% খক্তমক লৈ। ঐখোয়গী শিংনবা অসি অর্বানাইজেশন লাকপগী খোংজেল অসি য়াম্না ৱাংবনা ফিভম অসি য়াম্না লুই অমসুং ভারত অসি জিয়োগ্রাফিকেল ভেরিয়েশন য়াম্না লৈবা লমদমনি”।
জল শক্তি মন্ত্রালয়না লৌখৎখিবা অনৌবা থৌরাংশিং অদুবু পল্লদুনা, শ্রী সেখাৱতনা হায়খি “প্রধান মন্ত্রী, শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং-লমতাক মখাদা “জল শক্তি অভিয়ান – কেচ দ রেন” কেমপেন হায়রিবা অসি পঞ্চায়তি রাজকী মন্ত্রালয় অমসুং রুরল দেবেলপমেন্ত মন্ত্রালয়দগী মতেং লৌদুনা পাংথোকখিবা অসিনা রেন ৱাতর হারভেস্তিং অমসুং ৱাতর কঞ্জার্ভেশনগী লমদা অনৌবা খোংজেল অমা হাপ্লি। মালেম অসিগী খ্বাইদগী চাউবা থক্নবা ঈশিং সপ্লাই তৌবগী প্রোগ্রাম, জল জীৱন মিসন অসিনা খুঙ্গংগী য়ুমথোং মিলিয়ন ১৯৪দা তেপ ৱাতর কনেক্সন পীরগনি, অসুম্না ৱাতর সেক্যুরিতী লৈহল্লগনি। মিসন অসিগী মখাদা, মন্ত্রালয় অসিনা য়ুমথোং ১৫%দগী খরা খক্তমক হেনবা মশিংগা লোইননা হৌরকখিবা খোংচৎ অসিনা ঙসিদি য়াম্না তেল্লবা চহি ৪গী মতম অসিদা য়ুমথোং ১৫%দগী হেনগৎলক্তুনা চাউরাক্না ৬৩% য়ৌখ্রে”।
কেন্দ্রগী মন্ত্রীনা মখাতানা পল্লকখি মদুদি লৈবাক অসিনা ঈশিংগী মপাল তাংলিবসি মরু ওইনা গ্রাউন্দ ৱাতরদনি অমসুং ঈশিংগী রিসোর্সশিং অসিবু কমপেন্সেত তৌদুনা তুং কোইনা চৎহনবা হায়বসি য়াম্না চাউবা শিংনবা অমনি। অতল ভুজল য়োজনাগুম্বা পাইলত প্রোজেক্তশিং অসিনা গ্রাউন্দ ৱাতরশিংগী দিমান্দ সাইদ মেনেজমেন্ততআ মিৎয়েং থম্মি অমসুং গ্রাউন্দ ৱাতর রিচার্জতা য়াম্না পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা রিজল্তশিং অসিনা কম্যুনিতী লুচিংদুনা তুং কোইনগী ওইবা গ্রাউন্দ ৱাতর মেনজমেন্ত অদুবু ময়েক শেংনা তাক্লি। শ্রী সেখাৱতনা প্রধান মন্ত্রী কৃশি সিঞ্চায়ী য়োজনা অদুবু পনখি, মসিনা মরম ওইরগা নাকল অমরোমদা অনৌবা ইরিগেশন এরিয়া এক্তর লাখ ৩০ শেমখি অমসুং অতোপ্পা অমদনআ রাজ্যশিংনা লেং মান্ননআ থবক তৌবনা মরম ওইরগা স্মার্ত/মাইক্রো ইরিগেশন মখাদা লম হেক্তর লাখ ৭০ ময়া নক্না লৈখি। মহাক্না পনখি মদুদি লৈবাক শিনবা থুংনা অমৃত সরোৱর ৫৬,০০০ শাখ্রে অমসুং অসিগা মশিং চপ মান্নবা অমৃত সরোৱরশিং শাগৎলি। মন্ত্রী অসিনা কেন অমসুং বেত্বা তুরেল অনি শমজিন্নহনবা অসিনা লৈবাক অসিগী অনৌবা য়ুগ অমা পুরক্লগনি। খৌরাংলবা তুরেলশিং অমসুং খৌরাংলবা খনাওশিংগী খৌরাংবআ অদুবু কোকহনবদা মতেং পাংনবা লিঙ্ক ৩০ মশক খঙদোকখ্রে। অসুম্না মন্ত্রালয় অসিনা ঈশিংগী রিসোর্সশিং শিজিন্নবা হেনগৎ্ন্নবগী মাইকৈদা থবক তৌরি অমসুং অহেনবা বেসিনশিংদগী অৱাৎপা বেসিনশিংদা ঈশিং থাংদোক্লি।
মমাংদা ৱেলকম স্পীচ পীরদুনা, জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রহলাদ সিং পতেলনা দিগ্নিতরীশিং, জ্যুরী মেম্বরশিং, মীদিয়া পর্সোনেল অমসুং পার্তিসিপেন্তশিংবু মনা য়েন্থোকপগী থৌরম অদুদা তরাম্না ওকখি অমসুং পনখি “ঈশিং অসি পুন্সিদা চংদবা য়াদ্রবা পোৎশক্নি অমসুং পৃথিবি অসিদা লৈরিবা জিব পানবা খুদিংমক্না হিংবদা য়াম্না মরু ওইবা অমনি। ৱাতর কঞ্জার্ভেশন তৌবদা খুনাই অসিগী মীপুম খুদিংমক্না মসিদা পুন্নাশরুক বামিন্নবা হায়বসি য়াম্না তঙাইফদ্রবনি অমসুং মসিগী ৱাখল্লোন অসিদা, মীয়ামদা ঈশিংগী মরু ওইবা অদুগী মতাংদা এৱেবরনেস লৈহনবা অমসুং মীশিংবু খ্বাইদগী ফবা ৱাতর য়ুসেজ প্রক্তিসশিং এদোপ্ত তৌবদা পুক্নিং থৌগৎনবা, নেস্নেল ৱাতর এৱার্দ অসি দিপ[আর্তমেন্ত ওফ ৱাতর রিসোর্সেস, আর.দি. অমসুং জি.আর.না ২০১৮তা হৌদোকখিবনি।”
জল শক্তিগী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী বিস্বেস্বর তুদুনা মনা ফংখ্রবশিং অদুবু থাগৎপা ফোংদোকখি অমসুং আয়খি মদুদি ভারত সরকারনা ঈশিং কেমপেন কয়া অমা তৌরি অদুবু মসিগী কেমপেনশিং অসি মীয়াম্না হকথেংননা শরুক য়াবা মতমদতা মাইপাকপা ঙমগনি। কম্যুনিতীনা শরুক য়াদুনা ঈশিং কঞ্জার্ব তৌবগী তঙাইফদবা অদুবু য়াম্না মরুওইনা পনখি।
জল শক্তি মন্ত্রলয়গী দিপার্তমেন্ত ওফ ঢাতর রিসোর্স, আর.দি. অমসুং জি.আর.গী সেক্রেতরী, শ্রী পঙ্কজ কুমারনা উপ রাস্ত্রপতিবু থৌরম অসি হৌদোকপগী অমসুং নেস্নেল ৱাতর এৱার্দীশিংবু পুক্নিং থৌগৎপগী অমসুং অতোপ্পা দিগ্নিতরীশিং, জ্যুরী কমিতী, দিপার্তমেন্ত অদুগীওফিসরশিং অমসুং দবল্যু.এ.পি.সি.ও.এস.তা ভোত ওফ থেঙ্কস পীরদুনা থৌরম অদুবু লৌশিনখি। মহাক্না মরু ওইনা এৱৱার্দ ৱিন্নরশিং অদুবু ৱাতর কঞ্জার্ভেশন অমসুং ঈশিং নিংথিনা শিজিন্নবগী মতাংদা মীয়ামদা পাউজেল শন্দোকপদা থোইদোক-হেন্দোক্না শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা থবক তৌখিবগীদমক্তা থাগৎপা ফোংদোকখি। মখোয়গী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইরবা থবকশিং অদুনা তুংদা লাক্কদবা চহিশিংদা ৱাতর মেনেজমেন্ত অমসুং কঞ্জার্ভেশনগী লমদা লমজিং মৈরা ওইরগনি হায়না মহাক্ন থজবগা লোইননা ফোংদোকখি।
এৱার্দশিং অমসুং এৱার্দিশিং অদুগী লিস্ত অদুগী মতাংদা খঙনবগীদমক্তা অসিদা ক্লিক তৌবীয়ু: https://pib.gov.in/PressReleasePage.aspx?PRID=1932505