Ministry of Ports, Shipping and Waterways
First Over Dimensional Cargo (ODC) for Numaligarh Refinery received by Shri Sarbananda Sonowal
DHT Reactor meant for NRL - weighing 485 MT, 31.5 meters in length, 8.250 meters in width - travelled from Kolkata via IBPR onto Brahmaputra
This is a moment of Transformation through transportation envisioned by PM Narendra Modi ji to propel growth of Assam along with India: Shri Sonowal
ODC cargo was transported by MV Marine 66 ship as per MoU signed between IWAI & NRL
16 JUN 2023 7:57PM by PIB Delhi
Union Minister of Ports, Shipping & Waterways and Ayush Shri Sarbananda Sonowal received the first over dimensional cargo (ODC) transported via waterways at Numaligarh Refinery jetty today.
This is the first consignment transported by Inland Waterways Authority of India (IWAI), nodal agency of the Ministry of Ports, Shipping & Waterways in charge of inland waterways in the country, for the expansion of Numaligarh Refinery Limited (NRL) capacity from 3 MMT to 9 MMT. The MoU to transport a total of 24 ODC as well as Over Weight Cargo (OWC) for NRL was signed between IWAI and NRL last year in presence of Union Minister Shri Sarbananda Sonowal last year.
Speaking on the occasion, the Shri Sonowal said, “Today, Assam has witnessed a memorable event when an ODC was transported from Kolkata to Numaligarh using inland waterways. This is the true realisation of Prime Minister Shri Narendra Modi ji’s vision of transformation via transportation. While Modi ji’s commitment to enable Numaligarh to become an energy hub in the region, its capacity expansion in a relatively short duration of time would not have been possible without the smooth transportation of as many as 24 ODC & OWC meant for NRL expansion. Given the thrust to empower the waterways of India, under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi ji, our ministry took it upon to make this transport happen in a swift and smooth manner. With the successful arrival of first ODC at the NRL, traversing a huge distance via waterways, the role of Inland Waterways to empower the growth of Assam as well as that of Northeast India is imminent and I believe it is going to play a pivotal role in the rapid transformation of our region via an economical, ecological and sustainable mode of transportation.”
The first ODC was transported by an IWAI ship - MV Marine 66 - from Kolkata to Numaligarh Refinery Jetty via Indo Bangladesh Protocol Route (IBPR). The Disel Hydrotreating (DHT) reactor weighs 485 MT in net while the gross weight was 521 MT. The length of this reactor is 31.5 meters while height is 8.250 meters along with a diameter of 8.00 meters.
The ODC left Kolkata on 18 March and reached Numaligarh after travelling for nearly three months via Bangladesh. IWAI, in assistance from Dredging Corporation of India (DCI), also employed three dredgers at five locations in Dhansiri since March to make this transportation a success. These three dredgers are CSD Mandovi, CSD Brahmini & HSD Jia Bhoroli.

নৌ-পৰিবহন মন্ত্ৰালয়
নুমলীগড় শোধনাগাৰৰ বাবে ধনশিৰি ঘাটত প্ৰৱেশ কৰা প্ৰথমটো বৃহৎ আকৃতিৰ কাৰ্গ’ৰ আদৰণি জনায় কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে
নুমলীগড় শোধনাগাৰৰ বাবে অহা ৪৮৫ মেট্ৰিক টন ওজনৰ, ৩১.৫ মিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ, ৮.২৫০ মিটাৰ প্ৰস্থৰ এই ডি.এইচ.টি. ৰিয়েক্টৰ - কলকাতাৰ পৰা ভাৰত-বাংলাদেশ প্ৰট'কল জলপথ হৈ ব্ৰহ্মপুত্ৰ হৈ ধনশিৰিৰে যাত্ৰা কৰি আহিছে
"মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াৰ 'পৰিবহণৰ জৰিয়তে পৰিৱৰ্তন'ৰ দৃষ্টিভংগীৰ এয়া এক অভূতপূৰ্ব ৰূপায়ণ": সৰ্বানন্দ সোণোৱাল
ভাৰতীয় অভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণ আৰু এনআৰএলৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তি অনুসৰি এমভি মেৰিন ৬৬ জাহাজখনে এই ওডিচি কাৰ্গ' পৰিবহণ কৰি আনিছে
16 JUN 2023 7:57PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ তথা আয়ুষ মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালে আজি ধনশিৰি ঘাটত উপস্থিত হয় আৰু নুমলীগড় শোধনাগাৰৰ বাবে জলপথৰ জৰিয়তে পৰিবহণ কৰা প্ৰথমটো বৃহৎ আকৃতিৰ কাৰ্গ' অৰ্থাৎ অভাৰ ডাইমেনশ্যনেল কাৰ্গ' (ওডিচি)ৰ আদৰণি জনায়।
চৰকাৰৰ উদ্যোগত নুমলীগড় ৰিফাইনেৰী লিমিটেড (এনআৰএল)ৰ ক্ষমতা ৩ মিলিয়ন মেট্ৰিক টনৰপৰা ৯ মিলিয়ন মেট্ৰিক টনলৈ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ইতিমধ্যে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰা হৈছে। তাৰেই পৰিপ্ৰেক্ষিতত কেন্দ্ৰীয় বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনত দেশৰ অভ্যন্তৰীণ জলপথৰ দায়িত্বত থকা ভাৰতীয় অভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণে (আইডব্লিউএআই) শোধনাগাৰটোৰ বাবে পৰিবহণ কৰা এইটোৱেই প্ৰথম বৃহৎ আকৃতিৰ সামগ্ৰী। যোৱা বছৰ কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী সৰ্বানন্দ সোণোৱালৰ উপস্থিতিত ভাৰতীয় অভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণ আৰু এনআৰএলৰ মাজত শোধনাগাৰটোৰ বাবে মুঠ ২৪টা বৃহৎ আকৃতিৰ কাৰ্গ'ৰ লগতে বৃহৎ ওজনৰ কাৰ্গ' ('ডব্লিউচি) পৰিবহণৰ বুজাবুজিৰ চুক্তি স্বাক্ষৰিত হৈছিল।
এই প্ৰসংগত সোণোৱালে কয়, "আজি অসমত এক স্মৰণীয় অধ্যায়ৰ সূচনা হৈছে, কিয়নো পোনপ্ৰথমবাৰৰ বাবে অভ্যন্তৰীণ জলপথ ব্যৱহাৰ কৰি কলকাতাৰ পৰা নুমলীগড়লৈ এটা বৃহৎ আকৃতিৰ কাৰ্গ' পৰিবহণ কৰা হৈছে। এয়া হৈছে মাননীয় প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াৰ 'পৰিবহণৰ জৰিয়তে পৰিৱৰ্তন'ৰ দৃষ্টিভংগীৰ প্ৰকৃত উপলব্ধি আৰু এক সফল ৰূপায়ণ। যদিও নুমলীগড় শোধনাগাৰক অসমৰ এক শক্তি কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ, এনআৰএল-ৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে নিৰ্ধাৰিত প্ৰায় ২৪টা বৃহৎ আকৃতিৰ কাৰ্গ' আৰু বৃহৎ ওজনৰ কাৰ্গ'ৰ মসৃণ পৰিবহণৰ ব্যৱস্থাকৰণ অবিহনে কম সময়ৰ ভিতৰতে ইয়াৰ ক্ষমতা সম্প্ৰসাৰণ কৰাটো সম্ভৱ নহ'লহেঁতেন। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী ডাঙৰীয়াৰ দূৰদৰ্শী নেতৃত্বত ভাৰতৰ জলপথসমূহক শক্তিশালী আৰু পুনৰুজ্জীৱিত কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি আমাৰ মন্ত্ৰালয়ে এই পৰিবহণ দ্ৰুত, ব্যয়সাপেক্ষ, সময়সাপেক্ষ আৰু মসৃণভাৱে সম্পন্ন কৰাত অগ্ৰাধিকাৰ দি আহিছে। নুমলীগড় শোধনাগাৰলৈ প্ৰথম অ'ডিচিৰ সফল আগমনৰ লগে লগে, জলপথৰ জৰিয়তে বৃহৎ দূৰত্ব অতিক্ৰম কৰি, অসমৰ লগতে উত্তৰ-পূব ভাৰতৰ বিকাশক শক্তিশালী কৰাৰ এক নতুন পথ প্ৰশস্ত হৈছে আৰু অভ্যন্তৰীণ জলপথৰ ভূমিকা সুদূৰপ্ৰসাৰী হিচাপে বিবেচিত হৈছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে, এই ব্যয়সাপেক্ষ, বহনক্ষম আৰু পাৰিপাৰ্শ্বিকভাৱে অনুকূল মাধ্যমৰ জৰিয়তে অসম তথা উত্তৰ-পূব অঞ্চলৰ দ্ৰুত পৰিৱৰ্তন সাধন হ'ব।"
নুমলীগড় শোধনাগাৰৰ বাবে অহা ৪৮৫ মেট্ৰিক টন ওজনৰ, ৩১.৫ মিটাৰ দৈৰ্ঘ্যৰ, .২৫০ মিটাৰ প্ৰস্থৰ এই ডি.এইচ.টি. ৰিয়েক্টৰ - কলকাতাৰ পৰা ভাৰত-বাংলাদেশ প্ৰট'কল জলপথ হৈ ব্ৰহ্মপুত্ৰ হৈ ধনশিৰিৰে যাত্ৰা কৰি আহিছে। ভাৰতীয় অভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণ আৰু এনআৰএলৰ মাজত স্বাক্ষৰিত বুজাবুজিৰ চুক্তি অনুসৰি এমভি মেৰিন ৬৬ জাহাজখনে এই ওডিচি পৰিবহণ কৰি আনিছে। ওডিচিয়ে ১৮ মাৰ্চত কলকাতা এৰি বাংলাদেশ হৈ প্ৰায় তিনি মাহ যাত্ৰা কৰাৰ পাছত নুমলীগড়ত প্ৰৱেশ কৰিছেহি। ভাৰতীয় ড্ৰেজিং কৰ্পোৰেচন (ডিচিআই)ৰ সহায়ত ভাৰতীয় অভ্যন্তৰীণ জলপথ প্ৰাধিকৰণে এই পৰিবহণ সফল কৰাৰ বাবে যোৱা মাৰ্চৰ পৰা ধনশিৰিৰ পাঁচটা স্থানত তিনিখন ড্ৰেজাৰ প্ৰয়োগ কৰিছিল। এই তিনিখন ড্ৰেজাৰ হৈছে চিএছডি মাণ্ডভী, চিএছডি ব্ৰহ্মিনী আৰু এইচএছডি জীয়া ভৰলী।