NITI Aayog
NITI Aayog and the United Nations in India sign the Government of India - United Nations Sustainable Development Cooperation Framework (GoI-UNSDCF 2023-2027)
NITI AAYOGThe GoI-UNSDCF is the collective commitment of the UN Development System in India, in support of the India’s achievement of Agenda 2030, and the principle of Sabka Saath, Sabka Vikas
16 JUN 2023 7:13PM by PIB Delhi
NITI Aayog and the United Nations in India signed the Government of India - United Nations Sustainable Development Cooperation Framework 2023-2027 today. The GoI-UNSDCF was signed by Mr. B V R Subrahmanyam, CEO, NITI Aayog, and Mr. Shombi Sharp, UN Resident Coordinator, India in the presence of the Vice Chairman of NITI Aayog, Mr. Suman Bery, senior representatives from NITI Aayog, central ministries and heads of UN agencies in India.
GoI-UNSDCF 2023-2027 represents the UN development system’s collective offer to the Government of India, in line with the national vision for development, for the achievement of the Sustainable Development Goals, promoting gender equality, youth empowerment and human rights. The United Nations General Assembly Resolution A/RES/72/279 designates the United Nations Sustainable Development Cooperation Framework as the principal planning and implementation instrument for the UN Development System at country level. Programme priorities of the UN entities working at the country are derived from the GoI-UNSDCF.
The GoI-UNSDCF 2023-2027 is built on four strategic pillars derived from the 2030 Agenda – People, Prosperity, Planet and Participation. The four interlinked pillars have six outcome areas focusing on Health and Well Being; Nutrition and Food Security; Quality Education; Economic Growth and Decent Work; Environment, Climate, WASH and Resilience; and Empowering People, Communities, and Institutions.
To further deepen cooperation in critical areas, for the first time, the GoI-UNSDCF will have specific focus on SDG localisation and South-South cooperation, in line with India’s leadership towards the implementation and acceleration of the SDGs; and India’s championing of South-South cooperation. Showcasing Indian models of development globally will be central to the effort.
The formulation of the GoI-UNSDCF 2023-2027 was led by NITI Aayog, on behalf of the Government of India, with robust participation of line Ministries, State Governments, and Union Territories. The UN Resident Coordinator led and coordinated inputs from the UN development system in India. Partners from civil society, think tanks, private sector, cooperatives and labour unions also contributed to the development of the document, ensuring a whole of society, whole of government and whole of UN approach. The GoI-UNSDCF was informed by a third-party evaluation of the previous Cooperation Framework (2018-2022) and a Common Country Analysis (CCA) undertaken by the UN in India.
The implementation, monitoring and reporting of GoI-UNSDCF 2023-2027 will be co-led by Government of India and the United Nations, India through a Joint Steering Committee.
“The next five years will be pivotal for an innovation driven, inclusive, resilient, and sustainable India. For India, the principle of "Leaving No One Behind" is particularly important due to its vast and diverse demography, as well as its potential due to tremendous demographic dividend. The GoI-UNSDCF, through its agreed partnerships, outcomes and outputs will contribute towards achievement of national development priorities. The Cooperation Framework has to be a living and dynamic framework and should adapt in the light of how India changes and the world changes,” said Vice Chairman, NITI Aayog, Mr. Suman Bery.
Signing the Cooperation Framework, CEO of NITI Aayog, Mr. B V R Subrahmanyam, said: “India has advanced steadily in its ability to deliver development and resilience at scale. This includes transforming India’s social welfare system and safety nets, underpinned by a robust ecosystem of digital public infrastructure and a range of national missions. India’s leadership in climate action and resilience continues to grow. The time has come to completely address the challenges of the last century and take on the challenges of Amrit Kaal to become Viksit Bharat. The Cooperation framework will focus on and support India in its transformation where it is not just access to basic requirements such as water/ electricity/ internet that would be important, but the quality of these issues that are more relevant for future.”
The new Framework comes at a critical juncture as the world reaches the halfway mark to achieve the 2030 Agenda for Sustainable Development, and India envisions a ‘Viksit Bharat’ over the next 25 years, in line with the clarion call of the Hon’ble Prime Minister.
Presenting the Cooperation Framework at the launch. Mr Shombi Sharp, United Nations Resident Coordinator in India, said: “India is a key shaper of the 2030 Agenda. With the goal of ‘Leave No One Behind’ reflected in the Government of India’s message of Sabka Saath, Sabka Vikas, India has aligned its flagship national initiatives with the SDGs and translated Agenda 2030 into local actions at all levels, while delivering development gains at scale. Meeting the expectations and aspirations of India’s youthful population ahead will require further accelerating progress in addressing remaining development challenges and investing in human capital to leverage a unique demographic dividend. As the United Nations Secretary-General has said, India is the country that can make achieving the SDGs a global reality”.

নীতি আয়োগ
নিতি আয়োগ অমসুং ভারত্তা লৈরিবা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা গভর্নমেন্ত ওফ ইন্দিয়া – য়ুনাইতেদ নেসন্স সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক (জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ. ২০২৩-২০২৭) খুৎয়েক পীনখ্রে
নিতি আয়োগকী জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ. অসি এজেন্দা ২০৩০গী ভারতকী মাইপাকপা অমসুং সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী ৱাখল্লোনবু শৌগৎলিবা ভারত্তা লৈরিবা য়ু.এন. দিবেলপমেন্ত সিস্তেমগী অপুনবা খোঙথাংনি
16 JUN 2023 7:13PM by PIB Imphal
নিতি আয়োগ অমসুং ভারত্তা লৈরিবা য়ুনাইতেদ নেসন্সনা গভর্নমেন্ত ওফ ইন্দিয়া – য়ুনাইতেদ নেসন্স সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক ২০২৩-২০২৭ ঙসি খুৎয়েক পীনখ্রে। জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ. অসি নিতি আয়োগকী ভাইস চিয়রমেন, শ্রী সুমন বেরী, নিতি আয়োগতগী মকোক থোংবা মীহুৎশিং, কেন্দ্রগী মন্ত্রালয়শিং অমসুং ভারত্তা লৈরিবা য়ু.এন. এজেন্সীশিংগী মকোকশিংগী মমাংদা নিতি আয়োগকী সি.ই.ও., শ্রী বি ভি আর সুব্রহ্মনিয়ম অমসুং ভারতকী য়ু.এন. রেসিদেন্ত কোওর্দিনেতর, শ্রী শোমবি শার্পনা খুৎয়েক পীনখি।
জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ. ২০২৩-২০২৭ অসিনা খুমাং চাউশিন্নবা নেস্নেল বিজন, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত গোলশিং ফংনবা, জেন্দর ইক্বেলিতী, য়ুথ এম্পাৱরমেন্ত অমসুং হ্যুমেন রাইৎস প্রমোৎ তৌনবগী পরিং মখাদা ভারত সরকারদা য়ু.এন. দিবেলপমেন্ত সিস্তেমনা পীরিবা অপুনবা মতেং অদু তাক্লি। য়ুনাইতেদ নেসন্স জেনরেল এসেমব্লী রিজোল্যুসন এ/আর.ই.এস./৭২/২৭৯ অসিনা য়ুনাইতেদ নেসন্স সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক অসিবু লৈবাক্কী থাক্তা য়ু.এন. দিবেলপমেন্ত সিস্তেমগীদমক প্রিন্সিপল প্লান্নিং অমসুং ইমপ্লিমেন্তেসন ইনস্ত্রুমেন্ত ওইনা দেজিকনেৎ তৌখি। লৈবাক অসিদা থবক তৌরিবা য়ু.এন. এন্তিতীশিংগী প্রোগ্রাম প্রাইওরিতীশিং অসি জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ.দগী দিরাইব তৌখি।
জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ. ২০২৩-২০২৭ অসি ২০২৩ এজেন্দা – পিপল, প্রোস্পরিতী, প্লানেৎ অমসুং পার্তিসিপেসনদগী লৌরকখিবা স্ত্রেতেজিক পিল্লর মরীদা য়ুম্ফম ওইখি। অমগা অমগা মরী লৈনবা য়ুম্বী মরি অসিনা হেল্থ অমসুং ৱেল বিং; ন্যুত্রিসন অমসুং ফুদ সেক্যুরিতী; ক্বালিতী এজুকেসন; ইকনোমিক গ্রোথ অমসুং দিসেন্ত ৱার্ক; এনভাইর্নমেন্ত, ক্লাইমেৎ, দবল্যু.এ.এস.ঐচ. অমসুং রেজিলিএন্স; অমসুং মীয়াম, কম্ম্যুনিতীশিং অমসুং ইন্সতিত্যুসনশিং এম্পাৱর তৌবা অসিদা মীৎয়েং চংলিবা লম তরুক থোরকই।
মরু ওইবা লমশিংদা অহানবা ওইনা কোওপরেসন হেন্না চেৎশিনহন্নবা জি.ও.আও.-য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ.না এস.দি.জি.শিং ইমপ্লিমেন্ত তৌনবা অমসুং খোঙজেল য়াংশিন্নবা মাইকৈদা ভারতনা লুচিংলিবা; অমসুং সাউথ-সাউথ কোওপরেসনদা লমজিংলিবা অসিগী পরিং মখাদা এস.দি.জি. লোকেলাইজেসন অমসুং সাউথ-সাউথ কোওপরেসন্দা অখন্না মীৎয়েং চংগনি। মালেমগী ওইনা চাউখৎমিন্ননবা ভারত মচাগী মোদেলশিং উৎপা অসিনা খোঙথাং অসিগী মরু ওইবা পান্দম ওইগনি।
জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ. ২০২৩-২০২৭গী ফোর্ম্যুলেসন অসি লাইন মিনিস্ত্রীশিং, রাজ্য সরকারশিং অমসুং য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংনা চাউনা শরুক য়াবগা লোয়ননা ভারত সরকারগী মহুৎ শিন্দুনা নিতি আয়োগনা লমজিংখি। য়ু.এন. রেসিদেন্ত কোওর্দিনেতরনা লমজিংখি অমসুং ভারত্তা লৈরিবা য়ু.এন. দিবেলপমেন্ত সিস্তেমদগী লৌবা ইনপুৎশিং কোওর্দিনেৎ তৌখি। হোল ওফ সোসাইতী, হোল ওফ গভর্নমেন্ত অমসুং হোল ওফ য়ু,এন. এপ্রোচ অমা লৈহন্দুনা দোক্যুমেন্ত অসি খুমাং চাউশিনহনবদা সিভিল সোসাইতী, থিঙ্ক তেঙ্কশিং, প্রাইবেৎ সেক্তর, কোওপরেতিব অমসুং লেবর য়ুনিয়নশিংদগী পার্তনরশিংনসু শরুক তমখি। জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ. অসি মমাংগী কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক (২০১৮-২০২২)গী থর্দ-পার্তী ইভাল্যুএসন অমসুং ভারত্তা লৈরিবা য়ু.এন.বা পাইখৎপা কম্মন কন্ত্রী এনলাইসিস (সি.সি.এ.) অমনা ইনফোর্ম তৌখি।
জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ. ২০২৩-২০২৭কী ইমপ্লিমেন্তেসন, মোনিতরিং অমসুং রিপোর্তিং অসি ভারত সরকার অমসুং য়ুনাইতেদ নেসন্স, ইন্দিয়না জোইন্ত স্তীরিং কম্মিতি অমনা পুন্না লমজিংগনি।
“মথংগী চহি মঙা অসি ইন্নোবেসন্না শাহৌ পীবা, ইনক্লুসিব, রেজিলিএন্ত, অমসুং সস্তেনেবল ইন্দিয়া অমগীদমক য়াম্না মরু ওইরগনি। ভারতকী ওইনা মাগী পাক-চাউবা দেমোগ্রাফী লোয়ননা অচৌবা দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্দনা মরম ওইদুনা লৈরিবা মাগী মতিক ময়াই অসিনা মরম ওইরগা ‘লীবিং নো ৱান বিহাইন্দ’গী ৱাখল্লোন অসি অখন্ননা মরু ওই। জি.ও.আই. – য়ু.এন.এস.দি.সি.এফ.না মাগা য়ান্নখিবা পার্তনরশিপশিংগী খুত্থাংদা আউৎকমশিং অমদি ইনপুৎশিং অসিনা নেস্নেল দিবেলপমেন্ত প্রাইওরিতীশিং মাইপাক্নবা হোৎনবদা শরুক তমগনি। কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক অসি লিবিং অমসুং দাইনামিক ফ্রেমৱার্ক অমা ওইগদবনি অমসুং ভারত অমদি মালেমনা করম্না হোংলকপগে হায়বা অসি খঙনা চুশিন্ননবা হোৎনগদবনি” হায়না নিতি আয়োগকী ভাইস চিয়রমেন, শ্রী সুমন বেরীনা ফোঙদোকখি।
কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক অসি খুৎয়েক পীবদা নিতি আয়োগকী সি.ই.ও., শ্রী বি ভি আর সুব্রহ্মনিয়মনা হায়খি: “ভারতনা পাক চাউনা দিবেলপমেন্ত অমসুং রেজিলিএন্স দেলিবর তৌনবা মাগী মতিক ময়াই অসি লেপ্পা লৈতনা হেনগৎহল্লি। মসিদা মপাঙ্গল কনবা দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী ইকোসিস্তেম অমসুং নেস্নেল মিসন মখল কয়ানা ঙাকলৌ পীদুনা ভারতকী সোসিএল ৱেল্ফিয়র সিস্তেম অমসুং সেফতী নেৎশিংদা অহোংবা পুরকপা য়াওরি। ক্লাইমেৎ এক্সন অমসুং রেজিলিএন্সতা ভারতনা লুচিংলিবা অসি মখা তানা খুমাং চাউশিল্লি। মমাংগী চহিচাগী শীংনবশিং মপুং ফানা কোকহন্নবা অমসুং বিক্ষিৎ ভারত ওইনবা অমৃত কালগী শীংনবশিং অসি থেংননবা মতম লাক্লে। কোওপরেসন ফ্রেমৱার্কনা ভারতপু ঈশিং/মৈ/ইন্তর্নেৎ অসিগুম্বা তঙাই ফদবশিং অসি এক্সেস তৌহণবা মরু ওইবা খক্তা নত্তনা তুংলমচৎকীদমক হেন্না মরু ওইবা সমস্যাশিংগী ক্বালিতী অদুদা অওনবা পুরকপদা মীৎয়েং চংগনি অমসুং ভারতপু মতেং পাংগনি”।
মালেমনা সস্তেনেবল দিবেলপমেন্তগী এজেন্দা ২০৩০ ফংনবা চংশিল্লিবা খোঙচৎনা তঙ্খাই য়ৌশিল্লকপা অমসুং ইকাই খুম্নরবা প্রধান মন্ত্রীনা ফোঙদোকখিবগী পরিং মখাদা মথংগী চহি ২৫দা ‘বিক্ষিৎ ভারত’ অমা ওইহন্নবা ভারতনা পান্দম থম্মিবা তানফম অসিদা অনৌবা ফ্রেমৱার্ক অসি লাক্লরে।
লোঞ্চ তৌবা অসিদা কোওপরেসন ফ্রেমৱার্ক অসি পুথোক্লদুনা ভারত্তা লৈরিবা য়ুনাইতেদ নেসন্স রেসিদেন্ত কোওর্দিনেতর শ্রী শোমবি শার্পনা হায়খি: “ভারত অসি ২০৩০ এজেন্দাগী মরু ওইবা লমজিং-লমতাক্লিবা অমনি। সবকা সাথ, সবকা বিকাসকী ভারত সরকারগী পাউজেলদা মমি তারিবা ‘লীব নো ৱান বিহাইন্দ’ হায়বগী পান্দমগা লোয়ননা ভারতনা এস.দি.জি.শিং মানবা মওংদা মাগী ফ্লেগশিপ নেস্নেল ইনিসিএতিবশিং পাইখৎতুনা লেবেল পুম্নমক্তা এজেন্দা ২০৩০ অসি লোকেল এক্সনশিংদা ওন্থোকখি, অমরোমদা পাক চাউনা দিবেলপমেন্তগী কান্নবশিং ফংহল্লি। ভারতকী মশিং য়াম্লবা মীশিংগী অনীংবা-অপাম্বশিং থুংহনবা অসিদা লেমহৌরিবা দিবেলপমেন্ত চেলেঞ্জশিং কোকহনবা অমসুং অখন্নবা দেমোগ্রাফিক দিবিদেন্ত শীজিন্নদুনা হ্যুমেন কেপিতেলদা ইনভেস্ত তৌদুনা খুমাং চাউশিল্লিবা অসি হেন্না খোঙজেল য়াংশিনহনবা মথৌ তাগনি। য়ুনাইতেদ নেসন্স সেক্রেতরী-জেনরেলনা হায়খিবগী মতুং ইন্না ভারত অসি এস.দি.জি.শিংবু গ্লোবেল রিএলিতী ওইহনবদা মাইপাকপা ঙমহনগদবনা লৈবাক অমনি”।