ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଜି୨୦ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀମାନଙ୍କ ବୈଠକରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡିଓ ବାର୍ତ୍ତା
16 JUN 2023 10:45AM by PIB Bhubaneswar
ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ମହିଳା ଓ ଭଦ୍ରବ୍ୟକ୍ତିଗଣ, ନମସ୍କାର!
ମୁଁ ଆପଣ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଭାରତକୁ ସ୍ୱାଗତ କରୁଛି । କୃଷି ମାନବ ସଭ୍ୟତାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ରହିଛି । ତେଣୁ, କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ, ଆପଣମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ କେବଳ ଅର୍ଥନୀତିର ଗୋଟିଏ କ୍ଷେତ୍ର ପରିଚାଳନା କରିବା ନୁହେଁ, ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ବଂଶଧରଙ୍କ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କ କାନ୍ଧରେ ଗୁରୁଦାୟିତ୍ୱ ରହିଛି । ଅର୍ନ୍ତଜାତୀୟ ସ୍ତରରେ କୃଷି ସାଢେ ପାଞ୍ଚ ବିଲିୟନ ଲୋକଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବିକା ଯୋଗାଇଥାଏ । ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରର ଜିଡିପିରେ ପ୍ରାୟ ୩୦ ପ୍ରତିଶତ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତିରେ ୬୦ ପ୍ରତିଶତରୁ ଅଧିକ ଯୋଗଦାନ ରହିଛି । ଆଜି ଏହି କ୍ଷେତ୍ର ଅନେକ ଆହ୍ୱାନର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଛି । ମହାମାରୀ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିବା ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳା ଭୌଗୋଳିକ ଓ ରାଜନୈତିକ ତିକ୍ତତାର ପ୍ରଭାବରେ ବିଗିଡି ଯାଇଛି । ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଦ୍ୱାରା ବାରମ୍ବାର ପ୍ରତିକୂଳ ପାଣିପାଗ ଦେଖାଦେଉଛି । ଏହି ଆହ୍ୱାନଗୁଡିକ ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥ୍ ଅଧିକ ଅନୁଭବ କରିଥାଏ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତ କ'ଣ କରୁଛି ତାହା ମୁଁ ଆପଣଙ୍କ ସହିତ ବାଣ୍ଟିବାକୁ ଚାହେଁ । ଆମର ନୀତି ହେଉଛି ‘ବ୍ୟାକ୍ ଟୁ ବେସିକ’ ଏବଂ ‘ମାର୍ଚ୍ଚ ଟୁ ଫ୍ୟୁଚର’ ର ଏକ ମିଶ୍ରଣ। ଆମେ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ ସହିତ ଆଧୁନିକ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ଆଧାରିତ ଚାଷକୁ ମଧ୍ୟ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛୁ । ସମଗ୍ର ଭାରତର କୃଷକମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାକୃତିକ ଚାଷ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ସିନ୍ଥେଟିକ୍ ସାର କିମ୍ବା କୀଟନାଶକ ବ୍ୟବହାର କରୁନାହାଁନ୍ତି । ପୃଥିବୀ ମା’କୁ ସଜୀବ କରିବା, ମୃତ୍ତିକାର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ରକ୍ଷା କରିବା, ‘ପ୍ରତି ବୁନ୍ଦାରେ ଅଧିକ ଫସଲ’ ଉତ୍ପାଦନ କରିବା ଏବଂ ଜୈବିକ ସାର ଓ କୀଟନାଶକ ପରିଚାଳନାକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି । ସେହି ସମାନ ସମୟରେ, ଆମର କୃଷକମାନେ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ସେମାନେ ନିଜ ଚାଷ ଜମିରେ ସୌର ଶକ୍ତି ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ଫସଲ ଚୟନ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନେ ମୃତ୍ତିକା ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କାର୍ଡ ଏବଂ ପୋଷକ ତତ୍ୱ ସିଞ୍ଚନ କରିବା ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଫସଲ ଉପରେ ନଜର ରଖିବା ପାଇଁ ଡ୍ରୋନ୍ ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି । ମୁଁ ବିଶ୍ୱାସ କରେ କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମାଧାନ ପାଇଁ ଏହି “ଫ୍ୟୁଜନ୍ ଆପ୍ରୋଚ” ହେଉଛି ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପାୟ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆପଣ ଜାଣନ୍ତି, ୨୦୨୩ ବର୍ଷକୁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମିଲେଟ ବର୍ଷ ଭାବରେ ପାଳନ କରାଯାଏ । ହାଇଦ୍ରାବାଦରେ ଥିବା ଆପଣଙ୍କର ଖାଦ୍ୟ ଥାଳିରେ ଆପଣ ଏହାର ପ୍ରତିଫଳନ ଦେଖିବାକୁ ପାଇବେ, ମିଲେଟ ରୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଅନେକ ଖାଦ୍ୟ, କିମ୍ବା ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ପାଇବେ, ଏହାକୁ ଆମେ ଭାରତରେ ଏଭଳି କହିଥାଉ । ଏହି ସୁପରଫୁଡ୍ ଖାଇବା କେବଳ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟକର ନୁହେଁ, ବରଂ କମ୍ ଜଳ ବ୍ୟବହାର କରି, କମ୍ ସାରର ଆବଶ୍ୟକତା ଏବଂ ଅଧିକ କୀଟନାଶକକୁ ପ୍ରତିରୋଧ କରି ଆମ କୃଷକଙ୍କ ଆୟ ବୃଦ୍ଧିରେ ଏହା ସହାୟକ ହୋଇଥାଏ । ଅବଶ୍ୟ, ମିଲେଟସ୍ ନୂଆ ନୁହେଁ । ହଜାରେ ବର୍ଷ ଧରି ସେଗୁଡିକ ଚାଷ କରାଯାଇଆସୁଛି । କିନ୍ତୁ ବଜାର ଏବଂ ବିପ୍ପଣନ ଆମର ପସନ୍ଦକୁ ଏତେ ପ୍ରଭାବିତ କରିଥିଲା ଯେ ଆମେ ପାରମ୍ପାରିକ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ହୋଇଥିବା ଖାଦ୍ୟର ମହତ୍ୱକୁ ଭୁଲିଗଲୁ । ଆସନ୍ତୁ ଶ୍ରୀ ଅନ୍ନ ମିଲେଟସକୁ ଆମ ପସନ୍ଦର ଖାଦ୍ୟ ଭାବରେ ଗ୍ରହଣ କରିବା । ଆମର ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାର ଏକ ଅଂଶ ଭାବରେ, ମିଲେଟରେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଅଭ୍ୟାସ, ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସେୟାର କରିବାପାଇଁ ପାଇଁ ଭାରତ ଏକ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ଅଫ୍ ମିଲେଟ୍ସ ରିସର୍ଚ୍ଚକୁ ଏକ ସେଣ୍ଟର ଅଫ୍ ଏକ୍ସଲେନ୍ସ ଭାବରେ ବିକାଶ କରୁଛି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ଖାଦ୍ୟ ନିରାପତ୍ତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ କିପରି ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଗ୍ରହଣ କରାଯିବ ସେ ବିଷୟରେ ବିଚାର କରିବାକୁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରୁଛି । କ୍ଷୁଦ୍ର ଚାଷୀମାନଙ୍କ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦେଇ ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରଣାଳୀ ଗଠନ ପାଇଁ ଆମକୁ ଉପାୟ ଖୋଜିବାକୁ ପଡିବ । ବିଶ୍ୱର ସାର ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳାକୁ ମଜବୁତ କରିବାକୁ ଆମକୁ ଉପାୟ ଖୋଜିବାକୁ ପଡିବ । ସମାନ ସମୟରେ ମୃତ୍ତିକାର ଉନ୍ନତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ, ଫସଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଏବଂ ଅମଳ ପାଇଁ କୃଷି ଅଭ୍ୟାସ ଗ୍ରହଣ କରନ୍ତୁ । ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରାନ୍ତରୁ ପାରମ୍ପାରିକ ଅଭ୍ୟାସ ଆମକୁ ପୁନଃବିକଶିତ କୃଷି ପାଇଁ ବିକଳ୍ପ ବିକାଶ ସକାଶେ ପ୍ରେରଣା ଦେଇପାରେ । ଆମ କୃଷକମାନଙ୍କୁ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଡିଜିଟାଲ ଜ୍ଞାନକୌଶଳ ସହିତ ସଶକ୍ତ କରିବାକୁ ପଡିବ । ଗ୍ଲୋବାଲ୍ ସାଉଥରେ କ୍ଷୁଦ୍ର ଏବଂ ନାମମାତ୍ର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ସୁଲଭତାର ସମାଧାନ କରିବା ଆବଶ୍ୟକ । କୃଷି ଏବଂ ଖାଦ୍ୟ ବର୍ଜ୍ୟକୁ ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଏହାବାଦ୍ ଏହି ବର୍ଜ୍ୟକୁ ସମ୍ପଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ବିନିଯୋଗ କରିବା ମଧ୍ୟ ଏକ ଜରୁରୀ ଆବଶ୍ୟକତା ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
କୃଷି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଭାରତର ଜି୨୦ ପ୍ରାଥମିକତା ଆମର ‘ଗୋଟିଏ ପୃଥିବୀ' କୁ ସମାଧାନ କରିବା, ଆମର ‘ଗୋଟିଏ ପରିବାର' ମଧ୍ୟରେ ଐକବଦ୍ଧତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ଏବଂ ଏକ ଉଜ୍ୱଳ ‘ଗୋଟିଏ ଭବିଷ୍ୟତ' ପାଇଁ ଆଶା ଦେବା ଉପରେ ଅଗ୍ରାଧିାକର ଦେଇଥାଏ । ମୁଁ ଜାଣି ଖୁସି ଯେ ଆପଣମାନେ ଦୁଇଟି ନିର୍ଦ୍ଦଷ୍ଟ ଫଳାଫଳ ଉପରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି । “ଖାଦ୍ୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ପୁଷ୍ଟିକର ଉପରେ ଡେକାନ୍ ଉଚ୍ଚ ସ୍ତରୀୟ ନୀତି”; ଏବଂ, ମିଲେଟସ୍ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଶସ୍ୟ ପାଇଁ “ମହାରିଷି” ପଦକ୍ଷେପ । ଏହି ଦୁଇଟି ପଦକ୍ଷେପକୁ ସମର୍ଥନ, ଅନ୍ତର୍ଭୂକ୍ତ, ସ୍ଥାୟୀ ଏବଂ ସହନଶୀଳ କୃଷି ପାଇଁ ଏକ ବିବୃତ୍ତି । ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ବିଚାରରେ ସଫଳତା କାମନା କରୁଛି ।
ଧନ୍ୟବାଦ ।

Prime Minister's Office
Text of PM’s video message at G20 Agriculture Ministers’ Meet
16 JUN 2023 10:45AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies and gentlemen, Namaskar!
I welcome you all to India. Agriculture is at the heart of human civilization. And so, as Agriculture Ministers, your task is not simply that of handling one sector of the economy. You shoulder a big responsibility for the future of humanity. Globally, agriculture provides livelihood for over two point five billion people. In the Global South, agriculture accounts for almost 30 percent of GDP, and over 60 percent of jobs. And today, this sector faces several challenges. The supply chain disruptions caused by the pandemic have been worsened by the impact of geo-political tensions. Climate Change is causing extreme weather event more and more frequently. These challenges are felt most by the Global South.
Friends,
I want to share with you what India is doing in this most vital sector. Our policy is a fusion of
'back to basics' and 'march to future'. We are promoting Natural Farming as well as Technology-enabled Farming. Farmers all over India are taking up natural farming now. They are not using synthetic fertilizers or pesticides. Their focus is on rejuvenating the mother earth, protecting soil health, producing 'per drop, more crop', and promoting organic fertilizers and pest management solutions. At the same time, our farmers are proactively using technology to boost productivity. They are generating and using solar power on their farms. They are using Soil Health Cards to optimize crop selection, and drones to spray nutrients and monitor their crops. I believe this ''fusion approach'' is the best way to address several issues in agriculture.
Friends,
As you know, the year 2023 is being celebrated as the International Year of Millets. You will find a reflection of this on your plates in Hyderabad, with many dishes based on millets, or Shri Anna, as we call it in India. These superfoods are not only healthy to consume, but they also help raise the incomes of our farmers by using less water, needing less fertilizer, and being more pest-resistant. Of course, Millets are not new. They have been cultivated for thousands of years. But markets and marketing had influenced our choices so much that we forgot the value of traditionally grown food crops. Let us embrace Shri Anna Millets as the food of our choice. As part of our own commitment, India is developing an Institute of Millets Research as a Centre of Excellence - for sharing best practices, research and technologies in millets.
Friends,
I urge you to deliberate on how to undertake collective action to achieve global food security. We must find ways to build sustainable and inclusive food systems, focussed on marginal farmers. We must find ways to strengthen global fertilizer supply chains. At the same time, adopt agricultural practices for better soil health, crop health and yield. Traditional practices from different parts of the world may inspire us to develop alternatives for regenerative agriculture. We need to empower our farmers with innovation and digital technology. We must also make solutions affordable for small and marginal farmers in the Global South. There is also an urgent need to reduce agricultural and food waste, and instead, invest in creating wealth from waste.
Friends,
India's G20 priorities in agriculture focus on healing our 'One Earth', creating harmony within our 'One Family' and giving hope for a bright 'One Future'. I am happy to learn that you are working on two concrete outcomes. The ''Deccan High level Principles on Food Security and Nutrition''; And, the ''MAHARISHI'' initiative for Millets and other grains. The support to these two initiatives, is a statement in support for inclusive, sustainable, and resilient agriculture. I wish you all success in your deliberations.
Thank you.