Prime Minister's Office
Text of PM’s video message at G20 Agriculture Ministers’ Meet
16 JUN 2023 10:45AM by PIB Delhi
Excellencies, Ladies and gentlemen, Namaskar!
I welcome you all to India. Agriculture is at the heart of human civilization. And so, as Agriculture Ministers, your task is not simply that of handling one sector of the economy. You shoulder a big responsibility for the future of humanity. Globally, agriculture provides livelihood for over two point five billion people. In the Global South, agriculture accounts for almost 30 percent of GDP, and over 60 percent of jobs. And today, this sector faces several challenges. The supply chain disruptions caused by the pandemic have been worsened by the impact of geo-political tensions. Climate Change is causing extreme weather event more and more frequently. These challenges are felt most by the Global South.
Friends,
I want to share with you what India is doing in this most vital sector. Our policy is a fusion of
'back to basics' and 'march to future'. We are promoting Natural Farming as well as Technology-enabled Farming. Farmers all over India are taking up natural farming now. They are not using synthetic fertilizers or pesticides. Their focus is on rejuvenating the mother earth, protecting soil health, producing 'per drop, more crop', and promoting organic fertilizers and pest management solutions. At the same time, our farmers are proactively using technology to boost productivity. They are generating and using solar power on their farms. They are using Soil Health Cards to optimize crop selection, and drones to spray nutrients and monitor their crops. I believe this ''fusion approach'' is the best way to address several issues in agriculture.
Friends,
As you know, the year 2023 is being celebrated as the International Year of Millets. You will find a reflection of this on your plates in Hyderabad, with many dishes based on millets, or Shri Anna, as we call it in India. These superfoods are not only healthy to consume, but they also help raise the incomes of our farmers by using less water, needing less fertilizer, and being more pest-resistant. Of course, Millets are not new. They have been cultivated for thousands of years. But markets and marketing had influenced our choices so much that we forgot the value of traditionally grown food crops. Let us embrace Shri Anna Millets as the food of our choice. As part of our own commitment, India is developing an Institute of Millets Research as a Centre of Excellence - for sharing best practices, research and technologies in millets.
Friends,
I urge you to deliberate on how to undertake collective action to achieve global food security. We must find ways to build sustainable and inclusive food systems, focussed on marginal farmers. We must find ways to strengthen global fertilizer supply chains. At the same time, adopt agricultural practices for better soil health, crop health and yield. Traditional practices from different parts of the world may inspire us to develop alternatives for regenerative agriculture. We need to empower our farmers with innovation and digital technology. We must also make solutions affordable for small and marginal farmers in the Global South. There is also an urgent need to reduce agricultural and food waste, and instead, invest in creating wealth from waste.
Friends,
India's G20 priorities in agriculture focus on healing our 'One Earth', creating harmony within our 'One Family' and giving hope for a bright 'One Future'. I am happy to learn that you are working on two concrete outcomes. The ''Deccan High level Principles on Food Security and Nutrition''; And, the ''MAHARISHI'' initiative for Millets and other grains. The support to these two initiatives, is a statement in support for inclusive, sustainable, and resilient agriculture. I wish you all success in your deliberations.
Thank you.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
‘জি-২০’ কৃষি মন্ত্ৰীসকলৰ বৈঠকত প্ৰদান কৰা প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ‘ভিডিঅ’ বাৰ্তাৰ পাঠ
16 JUN 2023 10:45AM by PIB Guwahati
মহামহিম, মহিলা আৰু ভদ্ৰলোকসকল, নমস্কাৰ!
মই আপোনালোক সকলোকে ভাৰতলৈ স্বাগতম জনাইছো। কৃষি হৈছে মানৱ সভ্যতাৰ হৃদপিণ্ডস্বৰূপ। আৰু সেয়েহে, কৃষি মন্ত্ৰী হিচাপে, আপোনালোকৰ কাম কেৱল অৰ্থনীতিৰ এটা খণ্ড চম্ভালি লোৱাই নহয়। আপোনালোকে মানৱতাৰ ভৱিষ্যতৰ বাবে এটা ডাঙৰ দায়িত্ব বহন কৰিছে। বিশ্বৰ কৃষিয়ে দুই দশমিক পাঁচ বিলিয়নতকৈয়ো অধিক লোকৰ বাবে জীৱিকা প্ৰদান কৰে। ‘গোলকীয় দক্ষিণ’ত কৃষি ‘জিডিপি’ৰ প্ৰায় ৩০ শতাংশ, আৰু নিয়োগৰ ৬০ শতাংশৰো অধিক। আৰু আজি, এই খণ্ডটোৱে কেইবাটাও প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। মহামাৰীৰ ফলত ব্যাহত হোৱা যোগান শৃংখলাৰ অৱস্থা ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনাৰ ফলত অধিক অৱনতি ঘটিছে। জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ ফলত বতৰৰ অত্যাধিক পৰিঘটনাসমূ অধিক সঘনাই ঘটিবলৈ ধৰিছে। এই প্ৰত্যাহ্বানবোৰ ‘গ্লোবেল ছাউথ’-য়ে আটাইতকৈ বেছি অনুভৱ কৰিবলগীয়া হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডটোত ভাৰতে কি কৰি আছে মই আপোনালোকক সেই বিষয়ে জনাব বিচাৰিছো। আমাৰ নীতি হৈছে এক সংমিশ্ৰণ- 'বেক টু বেছিকছ' আৰু 'মাৰ্চ টু ফিউশ্যাৰ'। আমি প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ লগতে প্ৰযুক্তি-সক্ষম কৃষিক উদগণি দিয়াৰ প্ৰয়াস কৰি আহিছো। সমগ্ৰ ভাৰতৰ কৃষকসকলে এতিয়া প্ৰাকৃতিক কৃষি আদৰি লৈছে। তেওঁলোকে সংশ্লেষিত সাৰ বা কীটনাশক ব্যৱহাৰ কৰা নাই। তেওঁলোকৰ গুৰুত্ব হৈছে ধৰিত্ৰী আইক পুনৰুজ্জীৱিত কৰা, ভূমি-স্বাস্থ্য সুৰক্ষিত কৰা, 'প্ৰতি টোপালত, অধিক শস্য' উৎপাদন কৰা, আৰু জৈৱিক সাৰ আৰু কীট ব্যৱস্থাপনা সম্পৰ্কীয় সমাধানক উত্সাহিত কৰা। একে সময়তে, আমাৰ কৃষকসকলে উৎপাদনশীলতা বৃদ্ধিৰ বাবে সক্ৰিয়ভাৱে প্ৰযুক্তিৰ ব্যৱহাৰ কৰি আছে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ খেতিপথাৰত সৌৰশক্তি উৎপাদন আৰু ব্যৱহাৰ কৰি আছে। তেওঁলোকে শস্য বাছনি অনুকূলিত কৰিবলৈ ভমি-স্বাস্থ্য পত্ৰ ব্যৱহাৰ কৰি আছে, আৰু পুষ্টিদ্ৰব্যৰ সিঞ্চন কৰিবলৈ আৰু তেওঁলোকৰ শস্য নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ ‘ড্ৰোন’ ব্যৱহাৰ কৰি আছে। মই বিশ্বাস কৰোঁ যে কৃষিৰ কেইবাটাও সমস্যা সমাধান কৰাৰ বাবে এই ''ফিউজন পদ্ধতি'' হৈছে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উপায়।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকে জানেনে, ২০২৩ বৰ্ষটো ‘আন্তৰ্জাতিক বাজ্ৰা বৰ্ষ’ হিচাপে উদযাপন কৰা হৈছে। আপোনালোকে হায়দৰাবাদত আপোনালোকৰ ভোজনৰ সময়ত ইয়াৰ প্ৰতিফলন দেখিবলৈ পাব, বাজ্ৰাক আধাৰ কৰি বহুতো ব্যঞ্জন, বা যাক আমি ভাৰতত ‘শ্ৰী অন্ন’ বুলি কওঁ। এই ‘ছুপাৰফুড’সমূহ কেৱল খোৱাৰ বাবেই স্বাস্থ্যকৰ নহয়, বৰঞ্চ, ইহঁতক কম পানী ব্যৱহাৰ কৰি উত্পাদন কৰিব পাৰি। ইহঁতক কম সাৰৰ প্ৰয়োজন, আৰু ইহঁত অধিক কীট-প্ৰতিৰোধী হোৱাৰ বাবে আমাৰ কৃষকসকলৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধি কৰাত সহায় কৰে। অৱশ্যে, বাজ্ৰাৰ খেতি নতুন নহয়। এইবোৰৰ হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি খেতি কৰা হৈছে। কিন্তু বজাৰ আৰু বিপণনে আমাৰ পছন্দবোৰক ইমান প্ৰভাৱিত কৰিছিল যে আমি পৰম্পৰাগত ভাৱে উৎপাদিত খাদ্য শস্যৰ মূল্য পাহৰি গৈছিলো। আহক আমি শ্ৰী অন্ন মিলেটছ বা বাজ্ৰাবোৰক আমাৰ পচন্দৰ খাদ্য হিচাপে গ্ৰহণ কৰাৰ পৰম্পৰা গঢ়ো আহক। আমাৰ নিজৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ অংশ হিচাপে, ভাৰতে বাজ্ৰাত সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ পদ্ধতি, গৱেষণা আৰু প্ৰযুক্তিসমূহৰ বিনিময় কৰাৰ বাবে ‘উৎকৰ্ষতাৰ কেন্দ্ৰ’ হিচাপে এক বাজ্ৰা গৱেষণা প্ৰতিষ্ঠান বিকশিত কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
মই আপোনালোকক বিশ্ব জুৰি খাদ্য সুৰক্ষা আহৰণ কৰাৰ বাবে কেনেদৰে সামূহিক পদক্ষেপ ল'ব লাগে সেই বিষয়ে চিন্তা-চৰ্চা কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো। আমি প্ৰান্তীয় কৃষকসকলৰ ওপৰত গুৰুত্ব দি বহনক্ষম আৰু সামগ্ৰিক খাদ্য প্ৰণালী গঢ়ি তোলাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগিব। আমি বিশ্বজুৰি সাৰ যোগান শৃংখলা শক্তিশালী কৰাৰ উপায় বিচাৰি উলিয়াব লাগিব। একে সময়তে, উন্নত ভূমি-স্বাস্থ্য, শস্যৰ স্বাস্থ্য আৰু উৎপাদনৰ বাবে কৃষি পদ্ধতি গ্ৰহণ কৰিব লাগিব। পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰম্পৰাগত প্ৰথাই আমাক পুনৰ্গঠনকাৰী কৃষিৰ বিকল্প বিকশিত কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰিব পাৰে। আমি আমাৰ কৃষকসকলক উদ্ভাৱন আৰু ডিজিটেল প্ৰযুক্তিৰে শক্তিশালী কৰিব লাগিব। আমি গোলকীয় দক্ষিণৰ ক্ষুদ্ৰ আৰু প্ৰান্তীয় কৃষকসকলৰ বাবে সমাধানসূত্ৰসমূহ সুলভ কৰি তুলিব লাগিব। কৃষি আৰু খাদ্য আৱৰ্জনা হ্ৰাস কৰাৰ আৱশ্যকতা আছে, আৰু তাৰ পৰিৱৰ্তে, আৱৰ্জনাৰ পৰা সম্পদ সৃষ্টি কৰাত বিনিয়োগ কৰাৰো প্ৰয়োজন আছে।
বন্ধুসকল
কৃষিক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ ‘জি-২০’ অগ্ৰাধিকাৰসমূহে আমাৰ 'এক পৃথিৱী'ক আৰোগ্য কৰা, আমাৰ 'এক পৰিয়াল'ৰ মাজত সমন্বয় সৃষ্টি কৰা আৰু এক উজ্জ্বল 'এক ভৱিষ্যত'ৰ আশা প্ৰদান কৰাত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। মই জানি সুখী হৈছো যে আপোনালোকে দুটা দৃঢ় লক্ষ্য সাৰোগত কৰি কামত আগবাঢ়িব খুজিছে। ''খাদ্য সুৰক্ষা আৰু পৰিপুষ্টিৰ ওপৰত ডেক্কান উচ্চ স্তৰীয় নীতি''; আৰু, বাজ্ৰা আৰু অন্যান্য শস্যৰ বাবে ''মহাঋষি'' উদ্যোগ। এই দুটা পদক্ষেপৰ সমৰ্থন হৈছে সামগ্ৰিক, বহনক্ষম আৰু স্থিতিস্থাপক কৃষিৰ সমৰ্থনত এক বিবৃতি। মই আপোনালোকৰ আলোচনাৰ সফলতা কামনা কৰিছো।
ধন্যবাদ।