থবক শুবা, মীয়ামগী ৱাকৎ অমসুং পেন্সন মন্ত্রালয়
২০২৩গী মে থাগীদমক্তা দি.এ.আর.পি.জি.না ফোংবা সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস.কী মতাংদা রাজ্যশিং/য়ুনিয়ন তেরিতোরিশিংগী পর্ফোর্মেন্সকি মতাংদা ১০শুবা রিপোর্ত
২০২৩গী মেদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পুন্না ৱাকৎ ৬৫,৯৮৩ ৱারোইশিন পুরকখ্রে। রাজ্য সরকারশিংদা লোইশিনদবা ৱাকৎশিংগী মশিং অদু ১,৯৪,৭১৩দা হন্থখ্রে। রাজ্য খুদিংমক্তা, ২০২৩গী মেদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী য়াম্বা থা অমদা ৱাকৎ ৬৫,৯৮৩ ৱারোইশিন পুরকখি
উত্তর প্রদেশকী সরকারনা স্কোর ৬২.০৭ ফংবগা লোইননা ৱাকৎ ১৫,০০০দগী হেন্না লৈবা রাজ্যশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ঔইখি, মথংদা ঝার্খন্দনা ৪৬.১৪ অমসুং মধ্য প্রদেশনা ৪৩.০৫ ফংখি
তেলঙ্গনা সরকারনা স্কোর ৭২.৪৯ ফংবগা লোইননা ৱাখৎ ১৫,০০০গী মখাদা লৈবা রাজ্যশিংগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইখি, মথংদা ছত্তিসগরনা ৫৫.৭৫ অমসুং উত্তরাখন্দনা স্কোর ৪৯.৬৯ ফংখি
সিক্কিমগী সরকারনা স্কোর ৬৪.৯০ ফংদুনা নোর্থিস্তকী রাজ্যশিংদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইখি। মসিগী মথংদা অসামনা ৫৪.৮৯ অমসুং অরুনাচল প্রদেশনা ৫১.৭২ ফংখি
লক্সদ্বীপকী সরকারনা স্কোর ৭০.৫৬ ফংবগা লোইননা য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইখি, মথংদা অন্দমান অমসুং নিকোবারনা ৬৩.০৯ অমসুং লদাখনা ৫৫.২০
২০২৩গী মে থাগীদমক্তা উত্তর প্রদেশকী সরকারনা খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না ৱাখৎ- ১৮,৪০৪ লাকখি অমসুং মশিং খ্বাইদগী হেন্
14 JUN 2023 12:35PM by PIB Imphal
দিপার্তমেন্ত ওফ এদমিনিস্ত্রেতিব রিফোর্মস এন্দ পব্লিক গ্রীভান্সেস (দি.এ.আর.পি.জি.)না ২০২৩গী মেগীদমক্তা রাজ্যসিংগী সেন্ত্রেলাইজদ পব্লিক গ্রীভান্সেস রিদ্রেসল এন্দ মোনিতরিং সীস্তেম (সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস)কী থাগী ওইবা রিপোর্ত ফোংখ্রে। হাবরিবা রিপোর্ত অসিনা মীয়ামগী ৱাকৎশিং অদুগী মখল অমসুং কাংলুপশিং অমসুং ৱারোইশিন পুরকখিবগী মওং অবু কুপথনা নৈনবগী মতাংদা পীরি। মসি দি.এ.আর.পি.জি.না রাজ্য সরকারশিং /য়ুনিয়ন তেরিতোরশিংগি মতাংদা ফোংবা ১০শুবা রিপোর্তনি।
২০২৩গী মেদা রাজ্য/য়ু.তি.শিংনা পুন্না ৱাকৎ ৬৫,৯৮৩ ৱারোইশিন পুরকখ্রে। মসিনা ফোংদোক্লিবা অসি রাজ্য সরকারশিংদা লোইশিনদবা ৱাকৎশিংগী মশিং অদু ১,৯৪,৭১৩দা হন্থখ্রে হায়বনি। দি.এ.আর.পি.জি.না থাগী ওইবা রিপোর্ত হেক ফোংবদগী রাজ্য খুদিংমক্তা, ২০২৩গী মেদা হৌজিক ফাওবগী ওইনা খ্বাইদগী য়াম্বা থা অমদা ৱাকৎ ৬৫,৯৮৩ ৱারোইশিন পুরকখি।
মসিগী রিপোর্তশিং অসিদা দি.এ.আর.পি.জি.না সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস. মখোয়না উৎখিবা পর্ফোর্মেন্স অদগী মতুং ইন্না রাজ্য সরকারশিং/য়ু.তি.শিংবু রেঙ্কিং পীবগী থৌরাং অসি হৌদোরকখি।হৌজিক ফাওবগী ওইনা দি.এ.আর.পি.জি.না রাজ্যশিংবু কেতেগোরি ৪দা য়ুমফম ওইরগা রেঙ্কিং পীরি খুদম ওইনা য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং, নোর্থ ইস্তকী রাজ্যশিং, লোইননাঅতোপ্পা কেতেগোরী অনি অমগা ৱাকৎশিং লাকপগী মতুং ইন্না কাইদোকই। মসিগী রেঙ্কিং অসি রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংবু মখোয়গী গ্রীভান্স রেদ্রেসল সীস্তেম অদুবু য়েংশিন্নবা অমসুং হেন্না ফজান মথৌ তৌহনবদা মতেং পাংনবা ভারত সরকারনা লৌখৎলকখিবা খোংথাংশিং অদুগী শরুক অমনি অমসুং অতোপ্পা রাজভসিং/বু.তি.শিংগা কমপারেতিব এসেসমেন্ত লৈ। জি.আর.আই. অসিদা দাইমেন্সন অমসুং ইন্দিকেতর লৈ। রেঙ্কিংশিং হৌদোরকখিবা অসি রাজ্যশিংদা ৱাকৎশিং য়েংশিন্নবা অমসুং ৱারোইশিং পুরকপগী মতাংদা হেন্না ফজনা মথৌ পাংথোকপা ঙম্নবা দি.এ.আর.পি.জি.না পাইকৎলিবা থবকশিংগী শরুক অমনি অমসুং হায়রিবা অসি ১২৭শুবা পার্লিয়ামেন্তরী স্তেন্দিং কমিতীগী রিকমেন্দেশনশিংগী মনুং চন্না লৈ, মসিদা দি.এ.আর.পি.জি.না নোর্থ ইস্তকী রাজ্যশিংগী ৱাকৎশিং অদুবু নিংথিনা ৱারোইশিন পুরক্নবা য়েংশিন্নবা রিকমেন্দ তৌখি।
রেঙ্কিংশিং অসি ১.১.২০২৩দগীনা ৩১.৫.২০২৩ ফাওবগী মতম অসিদা দাইমেন্সন অনিদা রাজ্যশিংনা উৎকিবা পর্ফোর্মেন্স অদুদা য়ুমফম ওই। কেতেগোরী ৪দা মখোয়গী স্কোরশিং অদুগা লোইননা রাজ্যশিংগী মরক্তা খ্বাইদগী মকোক থোংবা অদু মখাদা পীরি:
সেরিয়ল নম্বর
কেতেগোরীগী মমিং
অহানবা রেঙ্ক
২শুবা রেঙ্ক
৩শুবা রেঙ্ক
নোর্থ ইস্ত রাজ্যশিং
সিক্কিম
অসাম
অরুনাচল প্রদেশ
য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিং
লাক্সদ্বীপ
অন্দমান অমসুং নিকোবার
লদাখ
ৱাখৎ ১৫,০০০দগী হেন্না লৈবা রাজ্যশিং
উত্তর প্রদেশ
ঝারখন্দ
মধ্য প্রদেশ
ৱাখৎ ১৫,০০০দগী হন্থনা লৈবা রাজ্যশিং
তেলঙ্গনা
ছত্তিসগর
উত্তরাখন্দ
উত্তর প্রদেশকী সরকারনা স্কোর ৬২.০৭ ফংবগা লোইননা ৱাকৎ ১৫,০০০দগী হেন্না লৈবা রাজ্যশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ঔইখি, মথংদা ঝার্খন্দ সরকারনা স্কোর ৪৬.১৪ ফংখি অমসুং মধ্য প্রদেশ সরকারনা ৪৩.০৫ ফংখি। উত্তর প্রদেশনা ৱাকৎ ১,০১,৪৬৫ ৱারোইশিন পুরকখি, মসিদা মখোয়না ৱারোইশিন পুরকপদা চাংচত্তা নুমিৎ ২৪ চংহন্দুনা গ্রুপ অসিগী তোপ্পর ওইখি, গ্রুপ অসি ৱাকৎ ১৫,০০০গী মথক্তা লাকখিবা রাজ্যশিংনা শেম্মি।
তেলঙ্গনা সরকারনা স্কোর ৭২.৪৯ ফংবগা লোইননা ৱাখৎ ১৫,০০০গী মখাদা লৈবা রাজ্যশিংগী খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইখি, মথংদা ছত্তিসগর সরকারনা ৫৫.৭৫ ফংখি অমসুং উত্তরাখন্দ সরকারনা স্কোর ৪৯.৬৯ ফংখি
সিক্কিমগী সরকারনা স্কোর ৬৪.৯০ ফংদুনা নোর্থিস্তকী রাজ্যশিংদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইখি। মসিগী মথংদা অসাম সরকারনা ৫৪.৮৯ অমসুং অরুনাচল প্রদেশকী সরকারনা ৫১.৭২ ফংখি
লক্সদ্বীপকী সরকারনা স্কোর ৭০.৫৬ ফংবগা লোইননা য়ুনিয়ন তেরিতোরীশিংগী মনুংদা খ্বাইদগী মকোক থোংবা ওইখি, মথংদা অন্দমান অমসুং নিকোবার সরকারনা ৬৩.০৯ অমসুং লদাখ সরকারনা ৫৫.২০ ফংখি।
২০২৩গী মে থাগীদমক্তা উত্তর প্রদেশকী সরকারনা মশিং খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না লাক্তুনা ৱাখৎ- ১৮,৪০৪ লাকখি অমসুং ৱাকৎ মশিং খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না, ৱাকৎ- ১৬,৭৮০ ৱারোইশিন পুরকখি
রিপোর্ত অসিনা হন্দক্তা পুনেগী য়াস্বন্ত রাও ছাৱন একাদেমী ওফ দেবেলপমেন্ত এদমিনিস্ত্রেশ (ৱাই..এস.ঐচ..দি..)দা ২৩..২০২৩দা পাংথোকখিবা নেস্নেল সেমিনার ওন সেৱোত্তমগী খন্ন-নৈনবা অদুবুশু পুখৎলক্লি। হায়রিবা কনফরেন্স অসিদা, রাজ্য ২২দগী পার্তিসিপেন্তশিংনা তেক্নোলোজিকেল অপগ্রেদেশন, ইফেক্তিব গ্রীভান্স রিদ্রেসল অমসুং রাইত তু সর্বিস কমিস্নরগুম্বা ইশুশিং অসিগী মতাংদা খন্ন-নৈনখি।
দি..আর.পি.জি.না ফোংবা রিপোর্তকী মরু ওইবা হাইলাইতশিং অদু মখাদা পীরি:
১. পি.জি. কেসশিং
1. ২০২৩গী মেদা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগীদমক্তা পি.জি. কেস ৫৬৯৮১ লাকখি অমসুং পি.জি. কেস ৬৫৯৮৩ ৱারোইশিন পুরকখি
2. রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংগীদমক্তা, ২০২৩গী মে ৩১ ফাওবদা পি.জি. কেস ১৯৪৭১৩ পন্দুনা লৈখি
3. রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা পন্দুনা লৈব কেসশিংগী মশিং অদু ২০২৩গী এপ্রিল লোইরকপা ফাওবদা পি.জি. কেস ২০৩৭১৫ লৈরম্বদগী হন্থরক্তুনা ২০২৩গী মে লোইশিল্লকপদা পি.জি.কেস ১৯৪৭১৩ ওইখি
4. থংন-থংননা থা ৯শুবা ওইনা, ২০২৩গী মেদা ৱাকৎ ৬৫৯৮৩ ৱারোইশিন পুরক্তুনা হৌজিক ফাওবগী ওইনা থা অমদা ৱাখৎ খ্বাইদগী য়াম্না ৱারোইশিন পুরকখিবগা লোইননা, রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদা থাগী ওইবা ৱারোইশিন পুরকখিবা কেসশিংগী মশিং অদু লিশিং ৫০ হেনখ্রে
5. উত্তর প্রদেশকী সরকারনা ২০২৩গী মেদা ৱাকৎ ১৮,৪০৪ লাকখিবগা লোইননা ৱাখৎ মশিং খ্বাইদগী হেন্না য়াম্না লাকখি অমসুং ৱাখৎ ১৬,৭৮০ ৱারোইশিন পুরকখিবগা লোইনা ৱাখৎ মশিং খ্বাইদগী য়াম্না ৱারোইশিন পুরকখি
6. রাজ্য/য়ু.তি. ৩২না মখোয়গী ৱাকৎশিংগী এভরেজ ক্লোজিং তাইম অদু নুমিৎ ৩০নিগী স্তেন্দার্দ রিদ্রেসল তাইমদগী হেনখি
২. পেন্দেন্সী
1. রাজ্য/য়ু.তি. ২১দা ২০২৩গী মে ৩১ ফাওবদা ৱাকৎ ১০০০ হেন্না পন্দুনা লৈখি
৩. পি.জি. ওফিসরশিং
1. রাজ্যশিং/য়ু.তি.শিংদগী পি.জি. ওফিসর ৩৪৮৪১বু সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস. পোর্তলদা য়াওহনখি
2. হরিয়ানা সরকারনা পি.জি. ওফিসর ৭৫৬৮ য়াওহনবগা লোইননা সি.পি.জি.আর.এ.এম.এস.দা য়াওহনখিবা পি.জি. ওফিসরশিংগী মশিং খ্বাইদগী য়ামখি।
রিপোর্ত অসি দি.এ.আর.পি.জি.গী ৱেবসাইত www.darpg.gov.in তা ফংবীগনি।

Ministry of Personnel, Public Grievances & Pensions
10th Report on States/Union Territories performance on CPGRAMS released by DARPG for the month of May, 2023
A total of 65,983 Grievances Redressed by State/UTs in May, 2023. Pendency reduced to 1,94,713 grievances across State Governments. Highest ever monthly redressal of 65983 grievances observed for May, 2023 across all States
Government of Uttar Pradesh tops the ranking in states with more than 15,000 grievances with a score of 62.07, followed by Jharkand at 46.14 and Madhya Pradesh at 43.05
Government of Telangana tops the rankings in states with less than 15,000 grievances with a score of 72.49 followed by Chattisgarh with a score 55.75 and Uttarakhand with a score of 49.69
Government of Sikkim tops the rankings in North East States with a score of 64.90. It is followed by Assam at 54.89 and Arunachal Pradesh at 51.72
Government of Lakshwadweep tops the rankings in Union Territories with a score of 70.56 followed by Andaman & Nicobar at 63.09 and Ladakh at 55.20
For the month of May, 2023 Government of Uttar Pradesh has received the maximum number of grievances- 18,404 and also disposed the highest number - 16,780
14 JUN 2023 12:35PM by PIB Delhi
The Department of Administrative Reforms and Public Grievances (DARPG) released the Centralized Public Grievance Redressal and Monitoring System (CPGRAMS) monthly report for States for May, 2023. The said report provides a detailed analysis of types and categories of public grievances and the nature of disposal. This is the 10th report on State Governments/Union Territories published by DARPG.
A total of 65,983 Grievances were Redressed by State/UTs in May, 2023. This has meant that the pendency reduced to 1,94,713 grievances across State Governments. This is the highest ever monthly redressal of grievances observed across all States since the monthly reports were being published by DARPG.
In this report, DARPG has initiated the process of rankings State Governments/UTs on the basis of their performance in CPGRAMS redressal. Presently DARPG ranks states across 4 categories, i.e Union Territories, North Eastern States, with two other categories being bifurcated based on receipt of grievances. This ranking is part of the endeavour of Government of India to assist the States/UTs to review and streamline their Grievance Redressal System, and have a comparative assessment with other States/UTs. The GRI includes 2 dimensions and 4 indicators. The initiation of rankings is part of the DARPGs effort to improve grievance redress and delivery amongst states and in line with the recommendations of the 127th Parliamentary Standing Committee which recommended that DARPG monitor the effective redressal of grievances in the North Eastern States.
The rankings are based on the performance of states across these two dimensions for the period of 1.1.2023 to 31.5.2023. The top 3 performers among states across 4 categories with their scores are as shown below:
Sno
Name of the Category
Rank 1
Rank 2
Rank 3
1
NE States
Sikkim
Assam
Arunachal Pradesh
2
Union Territories
Lakshwadeep
Andaman & Nicobar
Ladakh
3
States with More than 15,000 Grievances
Uttar Pradesh
Jharkand
Madhya Pradesh
4
States with More than 15,000 Grievances
Telangana
Chattisgarh
Uttarakhand
Government of Uttar Pradesh tops the ranking states with more than 15,000 grievances with a score of 62.07, followed by Government of Jharkand at 46.14 and Government of Madhya Pradesh at 43.05. Uttar Pradesh has disposed 1,01,465 grievances with an average closing time of 24 days to emerge as the topper of this group which consists of states with grievance receipt of more than 15,000.
Government of Telangana tops the rankings in states with less than 15,000 grievances with a score of 72.49 followed by Government of Chhattisgarh with a score 55.75 and Government of Uttarakhand with a score of 49.69.
Government of Sikkim tops the rankings in North East States with a score of 64.90. It is followed by Government of Assam at 54.89 and Government of Arunachal Pradesh at 51.72.
Government of Lakshwadweep has topped the rankings in the Group B category for Union Territories with a score of 70.56 followed by Government of Andaman & Nicobar at 63.09 and Government of Ladakh at 55.20
For the month of May, 2023 Government of Uttar Pradesh has received the maximum number of grievances - 18,404 grievances and disposed the maximum number of grievances -16,780
The report also brings to forth the deliberations of the recent “National Seminar on Sevottam” held on 23.5.2023 in Yashwant Rao Chavan Academy of Development Administration (YASHADA), Pune. During the said conference, participants from 22 states deliberated on issues like technological upgradation, effective grievance redressal and right to service commissioners.
Some key highlights of the DARPG released report are as below:
1. PG Cases
• In May, 2023, 56981 PG cases were received for the States/UTs and 65983 PG cases were redressed
• For States/UTs, as on 31st May, 2023, there exists a pendency of 194713 PG cases
• The pendency in the States/UTs has decreased from 203715 PG cases at the end of April, 2023 to 194713 PG cases at the end of May, 2023
• For the 9th month in a row, the monthly disposal crossed 50 thousand cases in States/UTs, with highest ever monthly redressal of 65983 grievances observed for May, 2023
• Government of Uttar Pradesh has received the maximum number of grievances in May, 2023 with the number standing at 18,404 grievances and disposed the maximum number of grievances with the number standing at 16,780 grievances
• 32 States/UTs have their Average Closing Time of grievances more than the Standard Redressal Time of 30 days
1. Pendency
• 21 States/UTs have more than 1000 pending grievances as on 31st May, 2023
1. PG Officers
• 34841 PG Officers from States/UTs are mapped onto the CPGRAMS Portal
• Government of Haryana has the highest number of PG officers mapped onto CPGRAMS with 7568 PG Officers mapped
The report is available on the website of DARPG at www.darpg.gov.in