কোওপরেসন মন্ত্রালয়
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সাহাকার সে সামরিধি’গী মঙলান মঙফাওন্নবা, লৈবাক অসিদা অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্ক (য়ু সি বি) ১,৫১৪ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরুওইবা থবক মরি পায়খৎলে
09 JUN 2023 5:40PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী ‘সাহাকার সে সামরিধি’গী মঙলান মঙফাওন্নবা, লৈবাক অসিদা অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্ক (য়ু সি বি) ১,৫১৪ মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরুওইবা থবক মরি পায়খৎলে। য়ুনিয়ন হোম মিনিস্তর অমসুং কোওপরেসন মিনিস্তর শ্রী অমিত সাহনা ফাইনান্স মিনিস্তর শ্রীমতি নিরমালা সিতারমন অমসুং রিজার্ব বেঙ্ক ওফ ইন্দিয়াগী গভর্নরগা কুপ্না খন্নদুনা, অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মরুওইবা থবকশিং আর.বি.আইনা ফোঙদোক্লে।
১. মখোয়গী থবক পাকথোক-চাউথোক্নবা হৌজিক অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংনা মখোয়গী মশাশিং হাংদোকপা য়ারগনি।
মখোয়না থবক তৌরিবা মফম অদুদা মশা হাংদোক্নবা মাঙজৌন্না আর.বি.আইদগী অয়াবা লৌদনা মমাঙ চহিগী শেনবা চহিদগী মশা মশিং চাদা ১০(খ্বাইদগী য়াম্বা মশা বেঙ্ক ৫) ফাওবা অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংনা হাংদোকপা য়ারগনি। মসিগী খুদোংচাবা অসি লৌনবা, অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংনা মখোয়গী বোর্দকী অয়াবা লৌগদবনি অমসুং ফাইনান্সিএলি সাউন্দ এন্দ ৱেল মেনেজ (এফ এস দব্লিউ এম)গী নিয়মশিং ঙাক্কদবনি।
২. কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগা মান্ননা অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংনা ৱান তাইম সেত্তলমেন্ত পাংথোকপশু য়াগনি
হায়রিবা থবকশিং অসি পাংথোক্নবা অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংগী য়াওনা আর.বি.আইনা ফ্রেমৱার্ক অমা ফোঙলে। হৌজিক অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিংনা বোর্দনা অয়াবা পীরবা পোলিসিশিংগা লোয়ন্না শেন পুখিবা মীওইশিংগা লোয়ন্না তেক্নিকেল রাইত-ওফ অমসুং সেত্তলমেন্ত পাংথোকপা য়ারগনি। মসিগী থবক অসিনা হৌজিক অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিং অতোপ্পা কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগা মান্নরে।
৩. য়ু.সি.বিশিংদা পীরিবা পি.এস.এলগী পান্দমশিংগী মতম শাংদোক্লে
চহি অনিদা (মার্চ ৩১, ২০২৬ ফাওবা) প্রাইওরিতি সেক্তর লেন্দিংগী (পি এস এল) পান্দম ফংনবা য়ু.সি.বিশিংদা পীখিবা মতম অদু শাংদোক্নবা আর.বি.আইনা ৱারেপ লৌরে। মার্চ ৩১, ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা পি.এস.এল পান্দমগী চাদা ৬০ ফাওবা ফংনবা মতম অদু হৌজিক মার্চ ৩১, ২০২৪ ফাওবা শাংদোক্লে। শেনবা চহি ২০২২-২৩ মনুংদা পি.এস.এলগী অৱাৎপশিং ক্লিয়ার তৌরবা মতুংদা লাকপা অহেনবা দিপোজিৎশিং অদু য়ু.সি.বিদা রিফন্দ তৌগনি।
খুঙ্গংশিংদা মখোয়গী মশাশিং লৈরিবা কম্মর্সিএল বেঙ্কশিংগা মানদবা অমদা য়ু.সি.বিশিং অসি সহরগী মফমশিংদা থবক তৌবা মরম্না, মসিগী পান্দম অসি ফংবদা মখোয়না খুদোংচাদবা মায়োক্নরি।
৪. আর.বি.আইদা নোদেল ওফিসার অমা হাপ্পা
নকশিন্নবা থবক তৌমিন্ননবা অমসুং মীৎয়েং চঙনবা কোওপরেতিপ সেক্তরনা মতম কয়াগী মমাঙদগী তকশিন্দুনা লাকপা অদু ফংনবা, হন্দক আর.বি.আইনা নোদেল ওফিসার অমা হাপ্লে।
হায়রিবা থবকশিং অসিনা অর্বান কো-ওপরেতিপ বেঙ্কশিং মখা তানা মপাঙ্গল কনখৎহনগনি। প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীগী লমজিং মখাদা, কোওপরেসন মিনিস্ত্রিনা কোওপরেতিপশিং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা থবক পায়খৎলে অমসুং অতোপ্পা শেন-থুমগী থবক তৌরিবা বোদিশিংগুম মখোয়গা থবক তৌমিন্নরে।

Ministry of Cooperation
To realise Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sahakar se Samridhi, four important initiatives have been taken to strengthen 1,514 Urban Co-operative Banks (UCBs) in the country
09 JUN 2023 5:40PM by PIB Delhi
To realise Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of ‘Sahakar se Samridhi, four important initiatives have been taken to strengthen 1,514 Urban Co-operative Banks (UCBs) in the country. Pursuant to detailed discussions held by Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah, with Finance Minister Smt. Nirmala Sitharaman and Governor, Reserve Bank of India, the RBI has notified these vital measures to strengthen Urban Co-operative Banks.
1. In order to expand their business, Urban Cooperative Banks (UCBs) can now open new branches.
UCBs can now open new branches up to 10% (maximum 5 branches) of the number of branches in the previous financial year without prior approval of RBI in their approved area of operation. In order to avail this facility, UCBs have to get the policy approved by their board and comply with the Financially Sound and Well Managed (FSWM) Norms.
2. UCBs can also do One Time Settlement at par with Commercial Banks
RBI has notified a framework governing this aspect for all regulated entities including Urban Co-operative Banks. Now co-operative banks through board-approved policies may provide process for technical write-off as well as settlement with borrowers. This has brought cooperative banks at par with other commercial banks now.
3. Revised timelines for PSL targets given to UCBs
The Reserve Bank of India has decided to extend the timeline for UCBs to achieve Priority Sector Lending (PSL) targets by two years i.e. up to March 31,2026. Deadline of March 31, 2023 to achieve PSL target of 60% has now also been extended to March 31,2024.The excess deposits, if any, after clearing the shortfall of PSL during FY 2022-23 will also be refunded to UCB.
Since UCB work in urban areas unlike commercial banks who have branches in rural areas as well, they were facing hardships on this score.
4. Designating a Nodal Officer in RBI
In order to meet the long pending demand of the cooperative sector for closer coordination and focused interaction, RBI has recently notified a nodal officer as well.
The above initiatives will further strengthen the Urban Co-operative Banks. Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Ministry of Cooperation is committed to strengthen cooperatives and treat them at par with other forms of economic entities, both as beneficiaries and participants.