Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution
In order to boost domestic production, Government removes ceiling for procurement of Tur, Urad and Masur under Price Support Scheme (PSS) for 2023-24; Farmers free to sell any amount of their produce of Tur, Urad and Masur under PSS this year
The decision expected to increase the sowing area of these pulses during the upcoming Kharif and Rabi season
Department of Consumer Affairs also directs State governments to ensure strict enforcement of stock limits on Tur and Urad; and monitor their prices
06 JUN 2023 5:55PM by PIB Delhi
In a significant step towards enhancing domestic production of pulses, the government has removed the procurement ceilings of 40% for tur, urad and masur under Price Support Scheme (PSS) operations for 2023-24. The decision, in effect, assures the procurement of these pulses from farmers at MSP without ceilings. The assured procurement of these pulses by the government at remunerative prices will help motivate the farmers to enhance sowing area in respect of tur, urad and masur in the upcoming Kharif and Rabi sowing seasons in order to enhance the production.
It may be recalled that the government had, 2nd June, 2023 imposed stock limits on tur and urad by invoking the Essential Commodities Act, 1955 in order to prevent hoarding and unscrupulous speculation and also to improve affordability to the consumers. The stock limits have been made applicable to wholesalers, retailers, big chain retailers, millers and importers. It has also been made mandatory for these entities to declare the stock position on the portal (https://fcainfoweb.nic.in/psp) of Department of Consumer Affairs.
In a follow up action to the stock limits imposed on tur and urad, the Department of Consumer Affairs has directed the state governments to ensure strict enforcement of the limits in their respective states. As part of enforcement, the states have also been asked to monitor prices and stocks position by verifying with various warehouse operators. Parallelly, the Department has also asked Central Warehousing Corporation (CWC) and State Warehousing Corporations (SWCs) to provide the details pertaining to tur and urad held in their warehouses.

কঞ্জ্যুমর এফিয়র্স, ফুদ প্রোসেসিং অমসুং পাব্লিক দিস্ত্রিব্যুসন মন্ত্রালয়
দোমেস্তিক প্রদক্সন হেনগৎহন্নবা সরকারনা ২০২৩-২৪গী ওইনা প্রাইস সপোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.)কী মখাদা তুর, উরদ অমসুং মসুর লৈবদা থম্লম্বা পনখৈ লৌখোকখ্রে; লৌমীশিংনা চহি অসিদা পি.এস.এস.কী মখাদা তুর, উরদ অমসুং মসুরগী ওইবা মখোয়গী পোত্থোক শেনফম অমা হেক্তাদা য়োনবদা অথিবা কোমথোক্লে
ৱারেপ অসিনা লাক্কদৌরিবা খরিফ অমসুং রবি সিজন মনুংদা হৱাইশিং অসি থাবগী এরিয়া হেনগৎলবা য়াই
কঞ্জুমর এফিয়ার্স বিভাগনা রাজ্য সরকারশিংদা তুর অমসুং উরদতা স্তোক লিমিৎকী অকনবা এনফোর্সমেন্ত ফংহন্নবা; অমসুং মখোয়গী মমল মোনিতর তৌনবা পাউতাকসু পীখ্রে
06 JUN 2023 5:55PM by PIB Imphal
হৱাইশিংগী দোমেস্তিক প্রদক্সনহেনগৎহনবগী মায়কৈদা ণশকনায়বা থোংথাং অমদা, সরকারনা ২০২৩-২৪গী ওইনা প্রাইস সপোর্ত স্কিম (পি.এস.এস.) ওপরেসনগী মখাদা তুর, উরদ অমসুং মসুরগীদমক চাদা ৪০গী লৈবদা থম্লম্বা পনখৈ লৌখোকখ্রে। ৱারেপ অসিনা অথিংবা পনখৈ অমত্তা লৈতনা এম.এস.পি.দা লৌমীশিংদগী হৱাইশিং অসি লৈবা য়াহল্লে। সরকারনা রিম্যুনরেতিব প্রাইসতা হৱাইশিং অসি শোইদনা লৈবদগী লৌমীশিংবু পোত্থোক হেনগৎহন্নবগীদমক লাক্কদৌরিবা খরিফ অমসুং রবি মরু হুনবগী সিজনদা মখাদা তুর, উরদ অমসুং মসুর থাবা মফম হেনগৎহনবদা পুক্নিং থৌগত্পদা মতেং ফংলগনি।
হোর্দিং অমসুং অনস্ক্রপুলস স্পেক্যুলেসন ঙাক্তোক্নবা অমসুং কঞ্জুমরশিংদা এফোর্দেবিলিতী ফগৎহন্নবসু ওইনা সরকারনা ২০২৩গী জুন ২বু এসেন্সিএল কমোদিতীজ এক্ত, ১৯৫৫ চৎনহন্দুনা তুর অমসুং উরদতা স্তোক লিমিৎ থমখি। স্তোক লিমিৎশিং অসি হোলসেলরশিং, রিতেলরশিং, বিগ চেন রিতেলরশিং, মিল্লরশিং অমসুং ইম্পোর্তরশিংদা এপ্লিকেবল ওইহল্লে। এন্তাইতীশিং অসিগীদমক কঞ্জুমর এফিয়ার্স বিভাগকী পোর্তেল (https://fcainfoweb.nic.in/psp)দা স্তোক পোজিসন লাউথোক্নপাসু মেন্দেতরী ওইহল্লে।
তুর অমসুং উরদতা থমখিবা স্তোক লিমিৎতা মখা তানা লৌখৎপা খোংথাংদা কঞ্জুমর এফিয়ার্স বিভাগনা রাজ্য সরকারশিংদা মখোয়গী মরী লৈনবা রাজ্যশিংদা লিমিৎশিংগী অকনবা এনফোর্সমেন্ত ফংহন্নবা পাউতাক ফীখ্রে। এনফোর্সমেন্তকী শরুক ওইনা রাজ্যশিংদা তোঙান তোঙানবা ৱেয়রহাউস ওপরেতরশিংগা লোয়ননা ভেরিফাই তৌদুনা প্রাইস অমসুং স্তোক পোজিসনশিং মোনিতর তৌনবসু হায়খি। পেরেলেল ওইনা দিপার্তমেন্ত অসিনা সেন্ত্রেল ৱেয়রহাউজিং কোর্পোরেসন (সি.দবল্যু.সি.) অমসুং স্তেত ৱেয়রহাউজিং কোর্পোরেসন (এস.দবল্যু.সি.)শিংবু মখোয়গী ৱেয়রহাউজশিংদা থম্লিবা তুর অমসুং উরদতা অকুপ্পা পর্তেনিং ফংহন্নবসু খংহনখি।