নুপী অমসুং অঙাংশিংগী চাউখৎ থৌরাং মন্ত্রালয়
নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন
ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগীদমক নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন অমসুং ই.দি.আই.আইনা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ এৱারনেস প্রোগ্রাম ১০০ শীনগনি
02 JUN 2023 5:15PM by PIB Imphal
নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন(এন সি দব্লিউ)না ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ দিবলপমেন্ত ইন্সিতিতুৎ ওফ ইন্দিয়া(ই দি আই আই)গা খুৎশম্নদুনা উজ্জেনগী বিক্রম য়ুনিভর্সিতিদা ভারত শীনবা থুংনা লৈরিবা নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংগীদমক ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ এৱারনেস প্রোগ্রাম ১০০ হৌদোক্লগনি। লৈবাক শীনবা থুংনা পাংথোক্কদবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ এৱারনেস প্রোগ্রাম ১০০গী অহানবা প্রোগ্রাম মধ্য প্রদেসকী রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই পতেলনা চীফ গেস্ত অমসুং ভারত সরকারগী ৱুমেন অমসুং চাইল্দ দিবলপমেন্ত মিনিস্ত্রিগী রাজ্য মন্ত্রী দোক্তর মুঞ্জপারানা গেস্ত ওফ ওনর ওইদুনা হৌদোকখ্রে। থৌরম অদুদা এন.সি.দব্লিউগী চিয়ারপর্সন শ্রীমতি রেখা শর্মা, ই.দি.আই.আইগী দিরেক্তর জেনেরেল দোক্তর সুনিল সুক্লা অমসুং এন.সি.দব্লিউগী মেম্বর সেক্রেতরি শ্রীমতি মিনাক্সি নেগি শরুক য়াখি।
থৌরম অদুদা রাজ্যপাল শ্রী মঙ্গুভাই পতেলনা হায়খি সবকা সাথ সবকা বিকাসকী পান্দমগা লোয়ন্না ভারত মাঙলোমদা চঙশিল্লি। নুপীনা মাঙজিল থাদুনা চাউখৎপগী থবক চাউনা মাংলোমদা চঙশিল্লি অমসুং মীয়াম্না য়ানরে অমসুং শকখঙবা উৎলে। সেল্প হেল্প গ্রুপশিংগা নুপীশিংগা থবক তৌমিন্নবা অসি শিংথাবা য়ানবা চাউখৎলে। মখোয়গী মাইপাকপশিং, মখোয়গী থবকশিং অমসুং মখোয়গী তুংগী থৌরাংশিংগী মতাংদা ৱা ঙাংবদা মখোয় থাজবা উৎলি। লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রীগী লমজিং মখাদা পায়খৎলিবা থবকশিংগী মখাদা নুপীশিং শিংথাবা য়ানা চাউখৎলে। ইন্তরপ্রাইজশিং লিংখৎনবা নুপীশিংদা সবসিদি পীবদগী খুঙ্গংগী লমশিং ফজনা চাউখৎলে। প্রধান মন্ত্রী কাউসাল বিকাস য়োজনাগী মখাদা নুপীশিং ত্রেনিং পীনবা খুদোংচাবা পীরে। ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপগী খুৎথাংদা নুপীশিংদা শক্তি পীনবা পায়খৎলিবা অখন্নবা থবক অসিগীদমক ঐনা নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন(এন সি দব্লিউ) অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ দিবলপমেন্ত ইন্সিতিতুৎ ওফ ইন্দিয়া থাগৎপা ফোঙদোক্লি।
দোক্তর মুঞ্জপারানা হায়খি সরকার অমসুং লনাইগী সেক্তর অনিমক্তা নুপীশিংনা মাঙজিল থাদুনা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং পায়খৎনবা মাইকৈদা ঐখোয় থবক পায়খৎলি। ঐখোয়গী খুন্নাইগী য়াংলেন শরু ওইরিবা নুপীশিংনা ঐখোয়গী তুংগী ফিবম অমা শেম্বদা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি। মখোয়দা শক্তি পীবা অসি ঐখোয়গী থৌদাং ওইবতা নত্তনা তুংকোইনা চাউখৎনবা তঙাইফদবা অমনি। নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন(এন সি দব্লিউ) অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ দিবলপমেন্ত ইন্সিতিতুৎ ওফ ইন্দিয়াগী অপুনবা থবক অসিনা নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং শেমগৎপদা মতেং পাংগনি অমসুং মরী লৈনবশিং ৱাখল তাহনগনি।
রেখা শর্মনা হায়খি নুপীশিং খুন্নাইগী মরুওইবা শরুক অমা ওইরবসু শেন-থুম অমসুং মনিংতম্বগী ৱাফম লাকপদা মখোয় য়াম্না শোৎথরি। শেন-থুমগী শক্তি পীনবা নুপীশিং পুক্নিং থৌগৎপা দরকার ওইরি। নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং শৌগৎনবা ভারতকী অফবা ফিবম অমা লৈরি। মরম অদুনা মখোয়গী এম.এস.এম.ইশিং লিংখৎনবা নুপীশিং পুক্নিং থৌগৎলে। নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিংনা নুপীশিংদা থবক ফংহল্লে অমসুং মসি মতম অসিদা তঙাইফদবা অমনি। মখোয়গী মাইপাকপশিংগী মতাংদা নুপীশিং ৱা ঙাংবা দরকার ওই।
দোক্তর সুনিল সুক্লানা হায়খি হৌখিবা চহি ১০ অসিদা ভারত শিংথাবা য়ানা চাউখৎলে অমসুং মসি লৈবাক অসিগী অপুনবা নুপী মশিং শেন-থুমগী মনিংতম্বা ফংবদগী ওইরকপনি। নুপী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিং য়োকখৎনবা নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেন (এন সি দব্লিউ) অমসুং ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ দিবলপমেন্ত ইন্সিতিতুৎ ওফ ইন্দিয়া পুন্না থবক তৌমিন্নরে হায়না ঐনা লাউথোকচরি। মসিনা লৈবাক অসি মপাঙ্গল কনখৎহনগনি।
নেসনেল কম্মিসন ফোর ৱুমেনগী মেম্বর সেক্রেতরি শ্রীমতি মিনাক্সি নেগিনা হায়খি মীয়ামগী শেন-থুম তানবগী থবকশিংদা শরুক য়াহন্দুনা মখোয়গী তৌবা ঙম্বা গুনশিং শীজিন্ননবা থবক পায়খৎলে। মসিগী ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ এৱারনেস প্রোগ্রাম অসি মাইকৈ অসিদা থাংজিনবা অচৌবা খোঙথাং অমনি।
নোংমগী ওইবা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ এৱারনেস প্রোগ্রাম অসিগী পান্দমদি শরুক য়াখিবা নুপীশিংদা শীনফম অমা ওইনা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ পাংথোকপগী কান্নবশিং, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র অমা ওইরকপদা খুন্নাই, শেন-থুম অমসুং ইমুং-মনুংগী অথিংবশিং লৌথোক্নবা লৌশিং তম্বীবনি।
হৌদোকপগী থৌরম অদুদা অখঙ-অহৈ কয়ানা ওন্ত্রেপ্রেনিউয়রশিপ মরুওইবশিং, ললোন-ইতিক্কী খুদোংচাবশিং মশক খঙদোকপা, ওন্ত্রেপ্রেনিউয়র অমা ওইনবা ৱাখল্লোনশিং য়োকখৎপা, নুপীশিংনা মহৌশাদগী থেংনবা খুদোংচাদবশিং মায়োক্ননবা লাল্লোংশিং, জেন্দরগা মরী লৈনবা অকক্নবা খুদোংচাদবশিং মশক খঙদোকপা অমসুং সরকারগী স্কিমশিংগী মতাংদা মরিক চুম্না খঙহনখি।

Ministry of Women and Child Development
NATIONAL COMMISSION FOR WOMEN
NCW & EDII to organize 100 Entrepreneurship Awareness Programmes for potential women entrepreneurs Across India
02 JUN 2023 5:15PM by PIB Delhi
The National Commission for Women (NCW) in collaboration with the Entrepreneurship Development Institute of India (EDII) announced the launch of 100 Entrepreneurship Awareness Programmes (EAPs) for potential women entrepreneurs across the country at Vikram University in Ujjain. The first EAP out of the 100 to be organized across the country, was launched by Chief Guest, Shri Mangubhai Patel, Governor of Madhya Pradesh and Guest of Honour, Dr. Munjpara Mahendrabhai, Minister of State, Ministry of Women, Child Development, GoI, in the presence of dignitaries including Smt. Rekha Sharma, Chairperson, NCW; Dr. Sunil Shukla, Director General, EDII; and Smt. Meenakshi Negi, Member Secretary, NCW.
Other dignitaries present on the occasion were Shri P. Narhari, IAS, Secretary, MSME & Industries Commissioner, Govt. of Madhya Pradesh; NCW members including, Smt. Mamta Kumari, Smt. Delina Khongdup, Smt. Kushboo Sundar and dignitaries from the Rajbhawan and the Government.
At the launch of the EAP, the Governor of MP, Shri Mangubhai Patel, said, “India is moving ahead with the vision of 'Sabka Saath Sabka Vikas'. Development under women-led leadership is coming up big way and is getting accepted and recognized. Women associated with the Self-Help Groups are moving forward significantly. They are showing the confidence of speaking about their success, their enterprises and their future plans. Women have progressed phenomenally under the initiatives implemented by the country under the leadership of Prime Minister of the country. Rural areas have especially progressed with subsidy to women to set up enterprises. Under Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojana, training and development opportunities have opened up for women. I congratulate National Commission for Women and Entrepreneurship Development Institute of India for this extraordinary initiative towards women empowerment through entrepreneurship.”
Emphasizing on the need for a conducive environment for women entrepreneurs, Dr. Munjpara, said, “We have been working towards taking forward India's women-led development agenda by accelerating women's leadership and empowerment in public as well as private sector. Women who are the backbone of our society play a pivotal role in shaping our future. Empowering them is not only our moral responsibility but also a necessary condition for sustainable development. This collaboration between National Commission for Women and Entrepreneurship Development Institute of India will help build capacity of women entrepreneurs and also sensitize relevant stakeholders.”
Ms Rekha Sharma, Chairperson, NCW said, “Women although are a critical part of society, still lag behind when it comes to economic empowerment and independence. Women need to be encouraged to become economically empowered. India has a conducive ecosystem to support women entrepreneurship. Given this, women are getting motivated to set up their MSMEs. Women entrepreneurs extend job opportunities to other women, and that is the need of the hour. Women need to speak about their success, network and step forth. I am sure with the support of Entrepreneurship Development Institute of India (EDII), all of this will be possible. If institutions like EDII handhold us in our endeavor, we will sure succeed.”
Dr. Sunil Shukla, in his address, said, “Over the last ten years, India has noticeably progressed and that has been possible only because the women populace of the country has been encouraged to become financially independent. I am happy to announce that NCW and EDII have collaborated to promote women entrepreneurship. This will strengthen the country immensely.”
Member Secretary, NCW, Smt. Meenakshi Negi felicitated the dignitaries and applauded the efforts being undertaken towards empowering women. Smt. Negi highlighted how women had always proved to be great leaders. She stressed on the significance of ensuring that their potential is harnessed in a way that they step into the mainstream economic activities, and termed the Entrepreneurship Awareness Camps a great step in this direction.
The aim of the one-day EAP is to orient participating women to the benefits of adopting entrepreneurship as a career, learn the finer skills and overcome social, economic, and familial barriers to becoming entrepreneurs. The EAPs are aimed at developing entrepreneurial skills among women so that they could gain knowledge, skills and motivation to build their own businesses.
After the inauguration, the sessions and panel discussions were organized where experts deliberated on topics such as the fundamentals of entrepreneurship, identifying business opportunities, cultivating an entrepreneurial mindset, strategies to overcome challenges commonly faced by women, understanding gender specific issues and challenges, and information on government schemes and policies for women business owners.